Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Far och flyg med Daniel Pettersson

AvPriceRunnerUppdaterad 1 juli 2019

I ryggsäcken har han kamoflagenät, kikare, kameraobjektiv, eldrivna sockor och högtalare för lockljud. Och en termos som håller kaffet varmt riktigt länge. På vardagarna jobbar Daniel Pettersson som marknadschef på ett stort bilmärke men när han är ledig ägnar han så mycket tid han kan åt någonting helt annat.

"Som liten brukade jag sitta på pappas axlar när han fågelskådade. Sen en dag, på en utlandsresa 2004, så höll jag en kamera framför kikaren och insåg att den fungerade som ett sorts objektiv", berättar Daniel. Sedan den dagen har Daniel Pettersson ägnat så mycket tid han kunnat åt att fota fåglar - och det har tagit honom jorden runt.

"Jag kände någonstans att ett vanligt jobb gör fotograferandet mer kravlöst och avkopplande och därför blir det exakt det man vill att ens hobby ska vara."

Han har på sig en torrdräkt när vi går runt vid Råstasjön i Solna. På frågan om vad som är det viktigaste att tänka på som fågelfotograf så pekar Daniel ut mot vassen. "Tålamod. Den där snatteranden där ute till exempel, man kan inte gå mot en sån fågel - den måste man vänta in", säger Daniel och nickar mot kamoflagenätet som sticker fram ur ryggsäcken.

Daniel har totalt fotat över 400 arter av fåglar - vilket gör att han med råge kommit in i det som kallas Club 300 i fågelskådarkretsar. Och Daniel Pettersson går inte på måfå när han är ute och fotar.

"Jag sätter alltid upp ett mål på en fågel och sen bestämmer jag mig för hur bilden ska tas. Arten är utgångspunkten för utmaningen. Sen har jag väldigt tydliga regler för hur jag vill ta bilderna. Jag är till exempel alltid i samma perspektiv som fågeln och ljuset måste komma från rätt håll."

Daniel säger att det bästa med hans hobby är alla platser han får besöka och alla människor han träffar. "Jag har flera favoritställen som jag gärna återkommer till men jag vill ju också hela tiden se nya platser och nya fåglar. Nu i vinter ska jag till Argentina i fyra veckor."

Han berättar att det som nybörjare är lättast att vara någonstans där det rör sig mycket folk. Då blir fåglarna vana vid människor och lättare att komma nära. På frågan om vilken fågel som skapat det bästa minnet för honom, kommer svaret fort.

"Det var när jag skulle fota skedsnäppan - en av världens mest hotade arter. De finns naturligt i Sibirien och Burma, platser som man inte får springa runt med en kamera hur som helst. Jag bestämde mig för att försöka hitta den i Kina, där den häckar en gång per år. Jag var där tre år i rad och sista året, efter totalt sju veckors letande, landade den plötsligt tio meter ifrån mig. Det var så mäktigt att tårarna kom."

Vill du inspireras. Vill du veta mer om foto och fågelskådning? Daniel Pettersson ger dig dom bästa tipsen på vilka grejer du behöver och vad du ska tänka på i allt från ljus och objektiv till kläder och kläder och appar.

Lyssna på Entusiasterna - en podd av PriceRunner.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem