Elscooter - Allt du behöver veta

Victor Majorin

Uppdaterad 17 juni 2021

Att susa fram rakryggad, miljövänligt, snabbt och knäpptyst utan att bli svettig eller lukta moppe är det hetaste sättet att förflytta sig på i världens storstäder just nu. Anamma trenden!

Det började som en fluga bland technördar och snappades snabbt upp av Silicon Vallyes startup-scen, som började hyra ut dem. Nu poppar de lättillgängliga elscootrarna upp i alla världens mest mest framåtlutade städer, strajpade med loggor från företag som Spin, Bird och Lime. Under hösten 2018 hittade de även till Sverige då Voi och Lime lanserade sina tjänster i Stockholm.

Optimisterna säger att det här är definitionen av den heta "delningsekonomin", där alla hjälps åt att finansiera det perfekta transportmedlet - tillgängligt för alla, alltid, till nästan ingen kostnad alls.

De mer pessimistiskt lagda suckade åt en till synes oändlig högkonjunktur som tillåter olönsamma verksamheter att expandera till oändlighet utan att någon ifrågasätter en ohållbar intäktsmodell.

Om optimisten eller pessimisten har rätt får framtiden utvisa. Vi vet bara att vi älskar elscootern som transportmedel och att den är alldeles för smidig för att vi ska vara beroende av att hitta en på stan precis när det behövs. Man måste såklart äga en egen.

Och så till frågan - är det smart att köpa elscooter? En billig kostar inte mer än två månadskort till lokaltrafiken och en dyrare värstingmodell är så användbar att du kan sälja din bil. Så svaret är glasklart JA! Att köpa elscooter är smart.

Värt att tänka på

Vad ska du då tänka på vid köp? Med så många modeller och varianter på marknaden är det inte helt lätt att hitta rätt. Här är några saker du bör tänka på om du är intresserad av att köpa en elscooter.

Var du ska åka

Olika modeller är anpassade för olika användningsområden. Alla som har haft en vanlig sparkcykel vet att de små, hårda hjulen inte trivs särskilt bra på grus eller ojämna underlag - och samma sak gäller de flesta av de minsta elscootrarna. Några trivs bäst på relativt platt asfalterad mark, medan andra har inga som helst problem med lite tuffare terräng.

Hur långt du ska åka

Räckvidden avgör hur långt du kommer på ett fulladdat batteri. Det går dock inte att bara stirra sig blint på tillverkarnas siffror då flera andra faktorer påverkar dem. De största faktorerna är hur mycket du väger, hur snabbt du kör och om du kör i många backar. En mindre elscooter gjord huvudsakligen för barn kommer ha en mycket kortare räckvidd och lägre hastighet om en vuxen kör den.

Har du inte möjlighet att ladda batteriet under dagen så kan det vara bra att ha en modell med tillräcklig räckvidd för att köra i båda riktningarna. Kommer du bara använda den för kortare sträckor går det däremot att spara pengar på en modell med lite kortare räckvidd.

Det kan dock vara värt att investera i en modell med längre räckvidd än vad du behöver. Förutom de tillfällen då du oväntat behöver åka längre än planerat så ökar det också livslängden på din elscooter. Alla batterier tappar kapacitet när de blir äldre och ju längre räckvidd du har från början desto mer kommer du ha kvar efter några år.

Hastighet

Ska du åka lite längre sträckor eller använda den varje dag för att pendla så kan det vara trevligt att ha en elscooter med högre topphastighet.

Likt räckvidden så påverkas hastigheten också av flera liknande faktorer. En mindre elscooter med en toppfart på 15km/h kommer snabbt sakta ner till krypfart i en uppförsbacke, men en snabbare och kraftfullare kommer troligtvis inte ha samma problem.

Vikt och storlek

Med en liten och lätt elscooter kan du ta med dig den på bussen eller tåget, vilket är perfekt om du måste pendla med olika färdmedel. Det underlättar också om du ska bära med dig den in i en byggnad för att ladda den under dagen.

Med en större modell behöver du tänka lite mer på hur du ska kunna låsa fast den och hur det ser ut med tillgången på eluttag. Det finns dock modeller med löstagbara batterier så att du slipper ta med dig hela scootern för att ladda.

Garanti

Undersök hur det ser ut med garantier från tillverkaren och tillgången på reservdelar. Som allt annat så kan en elscooter slitas när de används. Det är inte alltid lätt att hitta reservdelar då marknaden fortfarande är ganska ny och de flesta tillverkarna använder egna delar. Köp från en seriös återförsäljare och fråga hur du ska gå tillväga om något problem uppstår.

Viktigt att komma ihåg

Observera också alltid nuvarande lagstiftning. Det finns flera regler för elscootrar kring bl.a. krav på ringklocka, bromsar, hastighet, maxvikt och motorstyrka. Uppfylls inte kraven så får elscootern inte framföras på allmän väg. Många butiker upplyser om detta men det är i slutändan du som förare som ansvarar för att elscootern uppfyller kraven.

Xiaomi MI Pro 2

Xiaomi MI Pro 2

5,0
fr.4 887 kr
200+ bevakar

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.