Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Dags att vårrusta båten

Profilbild
Uppdaterad 10 mars 2020

Alla vill ju ha en båt i toppskick! Här är sakerna du behöver för att ge din jolle den kärlek hon förtjänar.

Dags att vårrusta!

Oavsett om du har båten i vattnet året runt eller föredrar att sjösätta veckan innan midsommar så behöver din båt skötas om för att du själv och medresenärer ska ha det bra på havet, och inte bara i år utan i många år framöver.

En stor del av vårrustningen är individuell beroende på vilken båt du har och hur den används. Segelbåten, styrpulpeten, optimistjollen, flybridgebåten och gäddracern behöver sin individuella typ av omsorg men det finns också många gemensamma aktiviteter som varje båtägare behöver ta sig an. Dit räknas t. ex. att skrapa gammal bottenfärg och måla ny, kontrollera att eventuellt batteri är i bra skick och ladda det, testa elen (någon lanterna som behöver ny lampa t. ex.?), byta tändstift, rengöra ytor, smörja gummilister med silikon och byta ut gammal bensin om möjligt. Om man har ytterligare en helg till övers så kan man skura kapellet med såpa, byta impeller och anoder, fetta in propellexeln, rensa/funktionskontrollera länspumpar och rensa havstulpaner från logg- och ekolodsgivare.

Många slitdelar och material till vårrustningen bör införskaffas modell-specifikt till den båt du äger. Det gäller både motorolja, växelhusolja, filter, anoder, propellerns gummitätning och roderlager. Men det betyder inte att man måste köpa originaldelar från dyra generalagenter. Ofta räcker det med en enkel sökning på PriceRunner för att hitta en del som passar och dessutom till det bästa priset.

Utvalda produkter

Nedan listas några av de bästa och mest populära produkterna på marknaden. Du kanske inte behöver allt just i år, men kom ihåg att lite fix är bättre än inget! Och när allt kommer till kritan så gäller det gamla talspråket – ett skepp i hamn är i säkerhet, men det är inte det som skepp byggs för.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!