Bygg ditt eget miniväxthus

Katarina Stenskytt

Uppdaterad 22 juni 2021

Många drömmer om att odla egna grönsaker eller blommor och kanske leva lite mer hållbart. Det kan dock vara svårt med plats, tid, kunskap – eller alla tre. Men det är faktiskt möjligt att bygga ditt egna miniväxthus lätt och billigt. Här har du en snabb guide till att bli din egen grönsaksproducent!

Miniväxthus rymmer inte lika mycket som ett vägg- eller fristående växthus. Men de ökar snabbt i popularitet då många gärna vill producera egen mat på ett hållbarare sätt.

Med ursprung i transportbranschen

Pallkragen har sitt ursprung i transportbranschen där mycket gods packas och transporteras på lastpallar. Pallkragar består vanligtvis av fyra brädor med ett gångjärn i varje hörn. De placeras sedan på en lastpall och skapar en kant som gör det möjligt att transportera gods som annars skulle kunna trilla av pallen, vill man ha högre kanter är det sen bara att bygga på fler lastpallar.

Pallkragar är bra till annat än bara transportera gods – de är också väl lämpade för att bygga odlingsbäddar eller miniväxthus av.

Ett miniväxthus är en inramad bädd av jord med en genomskinlig påbyggnad av plast eller glas. En drivbänk är en inramad bädd av jord med ett genomskinligt lock av plast eller glas. Locket kan öppnas eller lyftas bort helt. En odlingsbädd är en inramad bädd av jord med höga kanter. Vi använder pallkragar till alla tre.

Så lätt bygger du ditt eget miniväxthus

Allt du behöver är pallkragar, lite glas, plast, eller polykarbonatskivor – och självklart bra jord.

Storleken är vanligtvis 120x80 cm (baserat på den standardiserade europapallen), men det finns även "halvpall"-storlekar på 60x80 cm. Detta gör att de får plats även i de minsta av trädgårdar eller gårdar, eller till och med på en balkong!

Pallkragarna kan staplas vilket gör det lätt att få odlingsbädden, drivbänken eller växthuset i önskad höjd. De är även lätta att bygga då de redan sitter ihop och bara behöver vikas ut till en fyrkant. På bara några minuter är du klar att påbörja din nya karriär som trädgårdsmästare.

Fördelen med miniväxthus och drivbänkar är att vi kan stänga till dem och därmed få en högre temperatur vilket gör att många växter trivs bättre. För att göra det använder vi ett genomskinligt material som släpper igenom solens strålar men håller kvar värmen. Det kan vara allt ifrån vanlig kraftig genomskinlig plast till polykarbonatskivor eller klassiskt växthusglas. Det går även att använda ett gammalt fönster om du har det.

Skillnaden mellan en drivbänk och ett miniväxthus är att en drivbänk oftast är plattare samtidigt som ett växthus bygger mer på höjden med genomskinliga sidor.

Så lyckas du med ditt miniväxthus

  • Placera det på en varm plats med bra skydd från väder och vind, gärna i söderläge där det är sol större delen av dagen.
  • Placera pallkragarna på ett stadigt platt underlag, de kan placeras direkt på marken. Du kan också med fördel lägga lite småsten, lecakulor eller krossade krukskärvor i botten för att förbättra dräneringen.
  • Tänk över ett bra bevattningssystem så att plantorna inte torkar ut.
  • Det ska vara gott om jord i botten så plantorna har utrymme att växa. Fyll jord i pallkragarna till ett djup av åtminstone 10–15cm.
  • Den genomskinliga överdelen kan du välja att bygga själv eller köpa, det finns många billiga överdelar.
  • Öppna upp växthuset när det är varmt om dagarna, det ska vara varmt men inte för varmt. Se till så att plantorna får luft och stäng igen under natten.

Så lätt är det att komma igång med att plantera och odla i ditt miniväxthus. Du kommer älska resultatet. Skulle du behöva flytta miniväxthuset så är det också lätt att göra.

Vad kan jag odla?

Det finns två plantor som är perfekta till ditt miniväxthus – tomater och gurkor. Båda grönsakerna är summan av sommaren och det är fantastiskt när du kan sätta dina tänder i årets skörd av dina egna tomater och gurkor.

Du kan också plantera basilika. Den välsmakande och väldoftande kryddan älskar värme och du kommer bli belönad flera gånger om du ger den en plats i miniväxthuset. Plantera den gärna tillsammans med tomatplantan, de går bra ihop både i växthuset och på middagsbordet.

Du kan även använda miniväxthuset till att förodla dina plantor innan de ska planteras ut i krukor eller odlingsbäddar.

Plus Pipe High Bed 80cm PIPE30

Plus Pipe High Bed 80cm PIPE30

fr.816 kr

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.