Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Sällskapsspel som roar stora och små – bästa brädspelen för hela familjen!

AvPriceRunnerUppdaterad 28 mars 2019

Letar du efter ett roligt sällskapsspel? Ett spel som är både lagom svårt och lagom underhållande? Ibland kanske det finns utrymme för ett strategispel som tar timmar att ta sig igenom. I andra fall är det bara läge för att spela i en halvtimme innan det är dags att laga middag till barnen. Oavsett önskemål så kan du i vår lista hitta tips på bra och aktuella brädspel för både stora och små!

Så gott som alla sällskapsspel har en angiven, rekommenderad minimiålder på deltagarna. Ibland kan det gå bra om även lite yngre barn deltar, om man kan förklara reglerna muntligt eller om man kan spela en slags förenklad version. Ibland ges förslag på en sådan i medföljande regler. Ibland får man hitta på något på egen hand. För att alla deltagare ska kunna hänga med i och ha kul under spelandet så gäller det att välja spel utifrån de yngsta nivå.

Samtidigt är det inte alltid så roligt för en tonåring eller vuxen att spela brädspel som är konstruerat för barn i förskoleåldern. I de fallen kanske man kan mötas på mitten vad gäller svårighetsgrad, och med blandade åldrar runt spelbordet istället välja att dela upp sig i par som spelar tillsammans. På så sätt känner alla att de har en chans att vinna, och den äldre lagmedlemmen kan sköta det strategiska tänkande medan den yngre kanske blir nöjd med att slå tärningen och flytta spelpjäsen.

Enkla spel för de allra minsta

Tempo är ett färgglatt och gulligt brädspel för de allra minsta barnen. Visserligen finns det vissa regler som måste följas med när man slår den färgkodade tärningen så kan det bli vilken snigel som helst som får ta ett steg eller två framåt. Bamses Honungsjakt är också det ett spel som är lätt att förstå sig på, med lagom lång speltid. Och spinner vi vidare på utbudet av Bamse-spel så landar vi snabbt i Bamse Aktivitetsspel, där deltagarna bland annat ska härma djur och rörelse. Väldigt roligt och passar bra för barn med mycket myror i benen

Ett bingospel, såsom Mamma Mu Bingo, är ett klassiskt upplägg som alla barn kan begripa. Likaså går ett lottospel med roliga bilder alltid hem. Det finns en uppsjö av varianter, så beroende av vad ens eget barn har för favoritfigurer så är det relativt enkelt att hitta ett lottospel med lätt igenkända brickor. Babblarnas Lotto är troligtvis ett säkert kort hos många småbarnsfamiljer. Och från samma tillverkare finns också Babblarna Kom Hem Spelet, där alla vinner och ingen förlorar, vilket passar utmärkt för många av de allra minsta spelarna.

Roliga brädspel för lite större barn

Nummer Ninja utsågs till Årets barnspel 2018 och är ett både roligt och lagom klurigt mattespel med anpassningsbar svårighetsgrad. Och tycker man om att komma bort från den konventionella spelplanen så är Cirkus Topito ett väldigt roligt spel, som istället för ett bräde bygger på klossar och runda cirkusmattor. Även här går det att som äldre spelare skapa sig större utmaningar och på så sätt fungerar Cirkus Topito även för en vuxen spelare.

På 5 Sekunder Junior är ett spel där man på fem sekunder ska räkna upp tre saker inom en viss kategori. Ibland är det så enkelt som att säga namnen på tre av ens vänner, ibland får man tänka till desto mer. För en innovativ slags spelplan finns Little Red Riding Hood, som är ett pusselspel med sagotema. Där ska man själv bygga upp brädet på olika sätt och på så sätt skapa den för spelomgången rätta vägen till mormors hus.

iEllos spel Diamant har visserligen ett föga fantasifullt namn, men handlingen är desto mer spännande. Det gäller att utforska en grotta i jakt på ädelstenar, och när man som minst anar det uppstår plötsligt risken för att man förlorar hela sin skatt. Är en prioritet för spelandet att ligga rätt i tiden kan man istället försöka sig på Guinness World Records, ett spel med 20 roliga – och aktiva – utmaningar som många barn i skolåldern nog kan känna igen sig i.

Klassiska brädspel som aldrig går ur tiden

Vissa sällskapsspel känns lika aktuella år 2019 som de gjorde för tjugo, trettio år sedan. Jakten på den försvunna diamanten är troligtvis många barns introduktion till den stora vida världen av brädspel, likaså måste det finnas ett otal mer eller mindre välspelade exemplar av Labyrinth runtom om i landets alla hem. Båda spelen har regler som delvis kan frångås eller göras om, så att även lite yngre barn kan ha roligt och slippa uppleva det traumatiska i att exempelvis bli rånad på diamanten redan omgången efter att man hittade den.

Monopol är spelet som kan skaka familjer från grunden. Vem minns inte hur det känns att hamna på Norrmalmstorg med hotell på? Det är när försöken att muta sig förbi vissa spelrutor inträffar som man vet att Monopol-omgången verkligen har börjat hetta till. Vill man introducera lite mer slump i spelomgången så kan man förstås spela Monopol med pott. Numera finns också en förenklad version kallad Monoply Junior, så kan man bli osams om skatteinbetalningar även med sina barn i förskoleåldern.

Givetvis finns Monopol också i ett brett utbud av specialutgåvor. För familjens lilla tv-spelsfantast erbjuds exempelvis Monoply Gamer, och för eventuella Frost-fans som ännu inte tröttnat på Elsa och Anna så går det att köpa en särskild Monopoly Frozen förstås.

Populära sällskapsspel för stora spelare

Riktiga inbitna gamers har förstås sina egna favoriter klara för sig redan. Men är man lite mer ny för spelvärlden så finns det väldigt mycket roligare brädspel att förkovra sig i en den där gamla Trivial Pursuit-utgåvan från 1998 som fortfarande går varm i sommarstugan. Ett alternativ kan ju vara något så enkelt som att uppdatera sig med den senaste versionen av Trivial Pursuit Master Edition. Och har man ett särskilt område som man är ett riktigt proffs på så kan man istället göra en djupdykning i det. Vad sägs om Trivial Pursuit med tonvis med frågor om Harry Potter, tv-serien Friends eller The Beatles?

Vill man istället testa något helt nytt så är Ticket To Ride en bra inkörsport till tyngre brädspel, med regler som är enkla att förstå sig på och en spelomgång där man själv sätter ambitionerna. Välj själv om dina Ticket To Ride-tåg ska dras genom Nordamerika, Europa eller varför inte lägga lite räls här uppe i de nordiska länderna?

Eftersom att det är löjligt lätt att snabbt få blodad tand av fantastiskt underhållande Carcassonne kan man lika gärna gå direkt på the Big Box med många av spelets olika expansions samlade i en och samma låda. Vill man ändå börja försiktigt, kanske för att få ett bättre grepp om upplägget innan man går in på bönder, präster och värdshus, så börjar man med Carcassonne i originalutförande. Kan man tänka sig andra spel som också kräver ett visst mått strategiskt tänkande så kan man som ädelstenshandlare i Splendor njuta märkbart av att få förgöra sina motspelares planer på att vinna.

Det enda man ska komma ihåg när man förbereder sig för en spelkväll med familj eller vänner är – hur roligt ni än har så är det viktiga visst vem som vinner! Lycka till!

Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem