Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Allt du behöver veta om Singles' Day

AvKatarina StenskyttUppdaterad 8 november 2019

Har du hört talas om Singles' Day, men känner dig ännu inte helt säker på vad det är? Oroa dig inte – vi berättar allt du behöver veta om världens största shoppingdag.

När är Singles’ day?

Singles Day härstammar från början av 90-talet, då några studenter vid Nanjing University i Kina tröttnade på tvåsamhetsnormen och började fira sin singelstatus istället. Denna dag, som skulle vara singlarnas motsvarighet till alla hjärtans dag, fick namnet guanggun jie. Singlarnas dag har nu blivit en av årets största shoppingdagar. Den infaller måndagen den 11 november, alltså den 11/11, ett datum som på grund av alla sina ettor ska representera just singelskapet.

Hur blev Singles’ Day en shoppingdag?

Att Singles’ day har utvecklats till årets mest intensiva shoppingdag, beror på Alibabas grundare Jack Ma. För drygt tio år sedan lanserade han Singles’ Day som ett shopping event. Sedan dess har denna dag vuxit sig enorm. Även om vi här i Sverige är mer bekanta med Black Friday och Cyber Monday, är faktiskt Singles’ day den dagen då det shoppas mest runt om i världen på hela året – både online och offline. Singeldagen är större än till och med Black Friday!

Även om Singles' Day från början lanserades av nätjätten Alibaba, spred sig fenomenet med rekordfart och omsätter nu många miljarder dollar varje år. Det tog inte lång till innan mängder av aktörer inom både e-handel och traditionella butiker även utanför Kina hängde på denna shoppingdag med erbjudanden och nedsatta priser.

Vem riktar sig Singles’ day till?

Låt dig inte luras att tro att detta bara är en shoppingdag för singlar. Även om många butiker till en början riktade många erbjudanden till en yngre publik, finns det numera fynd att göra för alla den 11 november - oavsett ålder eller förhållandestatus.

Vad kan jag göra för fynd den 11 november?

Frågan är snarare vilka fynd du inte kan göra under Singles’ Day? Många av erbjudandena under denna dag, brukar dock vara på produkter man gärna vill unna sig själv. Medan man under Black Friday snarare sparkar igång julklappsshoppingen, är Singles' Day dagen hitta en present åt dig själv istället för till någon annan.

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!

Logga in

Bli medlem gratis