Av Klarna
När vi svenskar ska göra det själv så kan vi skämta om att allt man behöver är lite WD40, silvertejp och en bra tång. Precis så som karaktären Walt Kowalski i filmen Gran Torino lärde sin unga granne. Men verkligheten är lite mer nyanserad än så.
DIY betyder att du snickrar, bygger och fixar saker själv. Här hittar du en kort introduktion till att sätta samman en enkel verktygslåda med verktyg som kan lösa de flesta mindre gör det själv-uppgifter. Det här är också verktyg som alla bör ha tillgängliga om man vill slippa behöva ta hjälp av hantverkare eller vänner för minsta lilla.
Börja din gör det själv-verktygslåda med att hitta rätt verktygsförvaring - en bra hink, låda eller väska att kunna samla alla dina verktyg i. Det finns nog ingenting värre än att ha verktyg spridda över hela huset och inte veta var man ska börja leta.
En bra hammare är nödvändig. Och om du bara ska en hammare till alla gör det själv-uppgifter så är det viktigt att den ligger bra i handen och varken är för stor eller för liten. Populära märken när det kommer till hammare är Bacho, Stanley och Hultafors.
Ofta mäts hammare efter huvudets vikt i uns och skaftets längd (t.ex. XL). En hammare på 16 uns med storleken XL kan lösa nästan alla uppgifter, oavsett om du bara ska spika en liten list i stugan eller bygga en stuga i trädgården. Samtidigt kan klon på baksidan av huvudet ofta ersätta en mindre kofot när brädor ska dras isär eller en spik ska dras ut.
Klohammaren är arbetshästen bland hammare. Den är allsidig och kan med sin böjda klo på baksidan av huvudet lätt ersätta en mindre kofot för att dra ut spikar. Samtidigt väger den tillräckligt mycket för att slå i de flesta typer av spik utan att vara alltför tung.
Läkthammaren är storebror till klohammaren och lite tyngre, vilket gör den utmärkt lämpad till att slå i många och stora spikar. Den används ofta av snickare när de ska lägga läkt för tak, därav namnet.
Läkthammaren har en liten klo bak på huvudet där den ena sidan är mycket längre och spetsigare. Den slogs traditionellt in i grövre bjälkar och stolpar för att få ett bättre grepp om de besvärliga föremålen. Detta användningssätt är nästan helt fasats ut och idag används spetsen mest till att sätta fast hammaren i närheten av arbetsområdet när man inte använder den. Tänk dock på att inte slå in den i en sida av träet som syns när bygget är klart.
Listhammaren är en liten hammare, vanligtvis utan en klo på huvudet. Den är lätt och ganska olämplig till att slå in större spik med. Istället lämpar sig hammaren för att slå in mindre spik och klammer. Den passar bäst i trånga utrymmen där en större hammare kanske inte får plats eller riskerar att skada omkringliggande ytor.
Baksidan på hammaren är oftast något spetsig och kan av en skicklig snickare användas istället för ett dorn, för att driva ned spiken under träytan innan spackel och färg döljer den.
Släggan är en hammare som fått växtvärk. Den är stor och tung och används mest för att slå större ting på plats. Ett exempel är när stora träpelare ska drivas ner i marken för bygge av ett staket eller när man ska montera ett större tält.