Uppdaterad  

DIY: Allt du behöver ha i verktygslådan

Elina Blom

Så bygger du din egen verktygslåda helt från grunden – med de allra viktigaste verktygen från början.

DIY = Silvertejp?

När vi svenskar ska göra det själv så kan vi skämta om att allt man behöver är lite WD40, silvertejp och en bra tång. Precis så som karaktären Walt Kowalski i filmen Gran Torino lärde sin unga granne. Men verkligheten är lite mer nyanserad än så.

Här vill jag ge en kort introduktion till att sätta samman en enkel verktygsväska som kan lösa de flesta mindre gör det själv-uppgifter. Det här är verktyg som alla bör ha tillgängliga om man vill slippa behöva ta hjälp av hantverkare eller vänner för minsta lilla.

Börja med en väska

Börja din gör det själv-verktygslåda med att hitta en bra hink, låda eller väska att kunna samla alla dina verktyg i. Det finns nog ingenting värre än att ha verktyg spridda över hela huset och inte veta var man ska börja leta.

Jag klarar själv de flesta av mina professionella uppgifter med några få verktyg samlade i en öppen väska från Raaco som jag lätt kan ha med mig. Men en tom målarhink går också bra att börja med om budgeten är begränsad.

Bank, bank – En hammare behövs

En bra hammare är nödvändig. Och om du bara ska en hammare till alla gör det själv-uppgifter så är det viktigt att den ligger bra i handen och varken är för stor eller för liten. Min favorit är en från Bacho, men även Stanley och Hultafors levererar bra hammare till överkomliga priser.

Ofta mäts hammare efter huvudets vikt i uns och skaftets längd (t.ex. XL). En hammare på 16 uns med storleken XL kan lösa nästan alla uppgifter, oavsett om du bara ska spika en liten list i stugan eller bygga en stuga i trädgården. Samtidigt kan klon på baksidan av huvudet ofta ersätta en mindre kofot när brädor ska dras isär eller en spik ska dras ut.

  • Klohammaren

Klohammaren är arbetshästen bland hammare. Den är allsidig och kan med sin böjda klo på baksidan av huvudet lätt ersätta en mindre kofot för att dra ut spikar. Samtidigt väger den tillräckligt mycket för att slå i de flesta typer av spik utan att vara alltför tung.

  • Läkthammare

    Läkthammaren är storebror till klohammaren och lite tyngre, vilket gör den utmärkt lämpad till att slå i många och stora spikar. Den används ofta av snickare när de ska lägga läkt för tak, därav namnet.

    Läkthammaren har en liten klo bak på huvudet där den ena sidan är mycket längre och spetsigare. Den slogs traditionellt in i grövre bjälkar och stolpar för att få ett bättre grepp om de besvärliga föremålen. Detta användningssätt är nästan helt fasats ut och idag används spetsen mest till att sätta fast hammaren i närheten av arbetsområdet när man inte använder den. Tänk dock på att inte slå in den i en sida av träet som syns när bygget är klart.

  • Listhammare

Listhammaren är en liten hammare, vanligtvis utan en klo på huvudet. Den är lätt och ganska olämplig till att slå in större spik med. Istället lämpar sig hammaren för att slå in mindre spik och klammer. Den passar bäst i trånga utrymmen där en större hammare kanske inte får plats eller riskerar att skada omkringliggande ytor.

Baksidan på hammaren är oftast något spetsig och kan av en skicklig snickare användas istället för ett dorn, för att driva ned spiken under träytan innan spackel och färg döljer den.

  • Släggan

Släggan är en hammare som fått växtvärk. Den är stor och tung och används mest för att slå större ting på plats. Ett exempel är när stora träpelare ska drivas ner i marken för bygge av ett staket eller när man ska montera ett större tält.

Jämför priser på hammare

En såg till ditt gör det själv-projekt

Sågen är också oumbärlig. Det finns otaliga sorters sågar till allvärldens gör det själv-projekt, oavsett om en bräda ska sågas på längden eller tvären, eller om ett hål ska sågas mitt i en skiva.

Lyckligtvis är det möjligt att lösa flera av de vanligaste gör det själv-projekten med en enda såg. En handsåg går att hitta för en billig peng. För den mer kräsna så finns det ergonomiska sågar med utbytbara klingor. Jag använder nästan alltid en simpel universal såg med 7 tpi (7 "teeth per inch" eller sågtänder per tum). Fler tänder ger finare snitt och färre ge grövre och snabbare snitt.

Handsågen

Den vanligaste sågen är handsågen, även känd som en fogsvans. Handsågen klarar av de flesta uppgifterna och finns med både stora och små tänder, beroende på hur fina snitt som behövs.

Idag finns det också ergonomiska handsågar med utbytbara blad. För finsnickare så är detta en stor hit. Personligen håller jag dock mig mest till den billigare handsågen som kan användas för att såga gipsplattor och liknande, när tänderna har blivit för slitna för att såga i trä. Gips sliter väldigt mycket på klingan men kräver samtidigt inte särskilt vassa tänder för att kunna sågas i.

  • Bågfilen

Bågfilen är en utveckling av sågen som är avsedd för att såga i metall och andra hårda material. Bågfilen är formad som en båge med ett smalt och mycket fintandat blad som lätt kan bytas ut när tänderna blivit för slitna.

  • Bågsågen

Bågsågen påminner om en förvuxen bågfil. Tänderna är också mycket större med större avstånd mellan dem. Likt bågfilen så kan klingan snabbt bytas om man vill fälla ett större träd eller beskära grenar i trädgården.

  • Japansågen

Japansågen är en annorlunda såg som till skillnad från de flesta andra inte skär när den trycks genom materialet utan bara när den dras tillbaka. Detta gör att bladet kan göras tunnare vilket också ger ett finare snitt.

Sågen kan av den skicklige användas för att skapa väldigt fina snitt men hänger hos många i verkstaden utan att användas särskilt ofta.

Jämför priser på handsågar

Skruvmejslar behövs också

En handfull skruvmejslar, eller en med utbytbara bits, är svårt att klara sig utan när man väl börjar med gör det själv-projekt. I hemmet gömmer det sig en uppsjö av stora och små skruvar i olika former och även om det är i stort sett omöjligt att ha något som passar allt så kommer man väldigt långt med ett bra standard-kit. Låt oss titta närmare på de vanligaste skruvmejslarna till gör det själv-projektet:

  • Bitsskruvmejseln

Är en relativt ny skruvmejsel på marknaden där spetsen (kallat bits) går att byta ut. Denna funktion gör bitsskruvmejseln väldigt allsidig i kombination med en bra bitssats.

  • Spårskruvmejseln

Spårskruvmejseln är en skruvmejsel med en platt sida som passar till – oftast lite äldre – skruvar med ett rakt spår. Spårskruvmejslar finns i flera olika storlekar från väldigt små att använda exempelvis vid. Elektronikarbete, till stora som av många oftast endast används till att öppna lock på färgburkar.

  • Philips och Pozidriv

Philips och Pozidriv-skruvmejslar är två närbesläktade och väldigt vanliga varianter – även om detaljerna skiljer sig åt. Båda är formade som ett plus men pozidriv har också små linjer i varje innerhörn.

  • Torx skruvmejseln

Med tiden så har skruvar med torxhuvud blivit allt vanligare. Därför är torx-skruvmejseln väldigt bra att ha i verktygsväskan. Denna skruvmejsel kännetecknas av sina sex tänder, som gör att den får bra grepp och att det blir lätt att skruva utan att skada skruven.

  • Insexnyckel

Insektsnyckeln är en sexkantig skruvmejsel som kan vara bekant ifrån IKEA-möbler och liknande produkter, där en liten nyckel oftast följer med. Har man ingen insexnyckel så kan det gå att ta en torx skruvmejsel som också passar till skruven. Den passar dock inte perfekt så var försiktig och ta inte i för hårt, annars riskerar du att skada skruven. En bra insexnyckel är därför trevligt att ha om man ofta monterar möbler.

Jämför priser på skruvmejslar

En spets, en kombination och en papegoja

Tänger är ett helt kapitel för sig. Det finns nämligen ett stort urval av tänger och alla är var för sig bra för sina egna uppgifter. En kort genomgång av alla tänger är omöjligt, men med de huvudtyper vi nämner nedan så är du på god väg för att kunna lösa de flesta gör det själv-uppdrag. Även om det bara är låset på den fina guldkedjan som ska klämmas fast igen.

  • Papegojtången

Även känd som polygrip. Dett är en allsidig tång som med sitt justerbara grepp kan greppa både stora och små saker. Käkens form gör att den nästan alltid får ett bra grepp. Oavsett om det är något som ska dras åt eller en glaskant som ska brytas av så passar denna tång utmärkt.

  • Kombinationstången

Med ett rakt huvud med en greppyta och skär för att kunna klippa kablar så är kombinationstången utformad för att kunna klara uppgiften. Med den kan man ta bort isolering från kablar, bita av ståltråd och en mängd andra funktioner. Det är en oftast välkonstruerad tång med en stark konstruktion, som passar till lite av allt.

  • Sidavbitaren

Även om kombinationstången kan klara av att klippa kablar så är sidavbitaren ofta en bättre tång för uppgiften. Den är byggd för att klippa ledningar, ståltråd och liknande. Den är kanske lite mindre allsidig men tack vare sin form så kan den ofta komma åt och klippa där det annars är svårt att nå.

  • Spetstången

En spetstång är en lång och mycket spetsig tång som egentligen inte är särskilt stark. Men vad den saknar i styrka kompenserar den för med möjligheten att komma in i små hörn och springor där andra tänger inte får plats. Spetstänger används ofta till att fiska ledningar ut ur väggen.

Jämför priser på tänger

Dessa verktyg är också en bra ide

Nu borde verktygsväskan vara fylld med de mest grundläggande verktygen. Det finns dock ännu ett par småprylar som är oumbärliga när du ska snickra, bygga eller fixa på egen hand.

  • En vass hobbykniv

Gör det själv verktygsväskans absolut mest använda verktyg är nog hobbykniven. Ibland kan de gå en halv arbetsdag där jag bara använder en hobbykniv – gipsplattor ristas och skärs, lister passas till, stickor pillas ut ur fingrarna och påsar öppnas – allt med en bra kniv. Användningsområdena är i stort sett oändliga. Det är även möjligt att tälja små trägubbar likt en viss Emil från Lönneberga.

  • Tumstocken

Likt hobbykniven är tumstocken (kan även kallas meterstock) eller måttbandet oumbärligt i varje verktygsväska. Skulle jag tvingas välja mellan de två så skulle jag välja en tumstock på två meter. Den är lätt att ha i fickan tillsammans med hobbykniven och kan också användas som en vinkel eller för att peta i springor om dina fingrar inte får plats. Måttbandet är oftast längre och perfekt för de större uppgifterna. Jag skulle själv inte välja ett måttband kortare än 5 meter.

Jämför priser på tumstockar

  • En bra blyertspenna

En blyertspenna används till mycket – att ta anteckningar, markera skärlinjer eller markera var en tavla ska hängas upp. Pennan är tillsammans med kniven och tumstocken alltid i min ficka och behöver nog ingen ytterligare introduktion. Den vässas också med lätthet med kniven.

  • När sakerna ska vara i våg

Det sista verktyget som är viktigt att ha i den mest grundläggande gör det själv verktygsväskan är vattenpasset. Med ett vattenpass kan du vara säker på att bilderna hänger rakt och att skjulet står lodrätt i alla hörn. Vattenpass kommer i flera olika storlekar från riktigt små, till stora som kan vara 4 eller 5 meter långa. Med ett normalstort på 60–80 centimeter så kan de flesta uppgifter lösas. Samtidigt så kan kanten användas för att få raka linjer.

Gör det själv: Då är du redo

Med dessa verktyg så kan en väldigt stor del av hemmets gör det själv uppgifter lösas. Men de flesta av oss älskar prylar, något det inte råder brist på inom verktygsvärlden. Därför kommer vi inom en snar framtid titta lite närmare på andra specialverktyg och ha en introduktion till vilka elverktyg som kan underlätta många av uppgifterna som du redan kan lösa med hjälp av din nykomponerade verktygslåda.

Hultafors KP 750 Snickarhammare

Hultafors KP 750 Snickarhammare

430 kr
Bahco 428-16 Snickarhammare

Bahco 428-16 Snickarhammare

199 kr
Hultafors AB 200 Penhammare

Hultafors AB 200 Penhammare

248 kr
Hultafors HHSH 16 Snickarhammare
Trendande

Hultafors HHSH 16 Snickarhammare

150 kr
Stanley Fatmax 1-93-951

Stanley Fatmax 1-93-951

420 kr
Stanley Fatmax FMST1-73607

Stanley Fatmax FMST1-73607

619 kr
Stanley Fatmax 1-93-952

Stanley Fatmax 1-93-952

428 kr
Hultafors AB 400 Penhammare

Hultafors AB 400 Penhammare

316 kr
Hultafors MH 1500 Slägghammare

Hultafors MH 1500 Slägghammare

400 kr
Bahco 260022XTHP Handsåg

Bahco 260022XTHP Handsåg

188 kr
Bahco 325 Bågfil

Bahco 325 Bågfil

399 kr
Bahco 319 Bågfil
Trendande

Bahco 319 Bågfil

299 kr
Bahco SE-15-24 Bågsåg

Bahco SE-15-24 Bågsåg

65 kr
Stanley 1-15-368 Bågsåg

Stanley 1-15-368 Bågsåg

135 kr
Irwin 10505164 Japansåg

Irwin 10505164 Japansåg

269 kr
Bahco PC-9-9/17-PS Japansåg
Trendande

Bahco PC-9-9/17-PS Japansåg

220 kr
Bahco Ergo BE-9885 5pcs Torxskruvmejsel

Bahco Ergo BE-9885 5pcs Torxskruvmejsel

219 kr
Bahco BE-9876S 14Pcs Skruvmejsel

Bahco BE-9876S 14Pcs Skruvmejsel

821 kr

5,0

Wera Kraftform XXL TX 05051011001 Skruvmejsel

Wera Kraftform XXL TX 05051011001 Skruvmejsel

531 kr
Bahco BE-9770 9pcs Insexnyckel

Bahco BE-9770 9pcs Insexnyckel

160 kr
Bahco 2101 G-160 Avbitartång

Bahco 2101 G-160 Avbitartång

282 kr
Knipex 86 05 250 Tång

Knipex 86 05 250 Tång

628 kr
Bahco 2430 G-160 Spetstång

Bahco 2430 G-160 Spetstång

313 kr
Hultafors 59-2-12 (100104) 2m Tumstock

Hultafors 59-2-12 (100104) 2m Tumstock

94 kr
Hultafors 59-2-10 (100004) Tumstock
Trendande

Hultafors 59-2-10 (100004) Tumstock

59 kr
Bosch PAM 220 Vinkelmätare

Bosch PAM 220 Vinkelmätare

1 199 kr

3,0

Hultafors HV100 411301 Vattenpass

Hultafors HV100 411301 Vattenpass

549 kr
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss