Vi använder kakor på PriceRunner

Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Dessa kan kombinera denna med information som du delat till dem. Läs mer genom att klicka på "inställningar" eller läs vår Cookie Policy.

Cookiepolicy·

Allt om nya iPhone 12-modellerna

Profilbild

Uppdaterad 13 oktober 2020

Så kom de äntligen, årets nya iPhone-modeller. Läs om alla fyra modeller och allt annat som Apple visade upp under kvällens event.

Apple Hi Speed event

Coronapandemin gjorde att Apple fick rucka på sitt traditionsenliga schema en aning. iPhone 12-familjen hann inte iväg till fabrik som det var tänkt. Men nu har Apple presenterat såväl dem som XX. Här är allt du behöver veta.

Iphone 12 Mini/Iphone 12

Apple iphone 12 5G kommer till samtliga Iphones i år. Samtidigt tar Apple tillbaka designen som vi senast såg i Iphone 5, med skarpare kanter och platt baksida.

På insidan sitter Apples senaste chip, A14 Bionic. Enligt Apple är det första chippet att tillverkas med 5 nanometersteknik. På ren svenska betyder det mindre komponenter, vilket gör att mer får plats på samma yta, vilket både ökar prestandan och sänker strömförbrukningen. Utöver snabbare processor och grafik har AI-delarna snabbats upp rejält. Apples Neural Engine är 80 procent snabbare än förra året och hårdvaran för maskininlärning är 70% snabbare.

För att understryka kraften i A14 Bionic visades League of Legend Wild Rift upp, som kommer till iPhone 12. Uppenbart sätt att dra fokus från hela gnabbet med Epic och Fortnite, som sparkades ut ur App Store tidigare i höstas.

Apple iphone 12 Kamerorna håller sig kvar på två stycken. Stora skillnaden nu är att de är betydligt bättre på mörkerfoto. Utöver det lägger Apple till stöd för nattläget i alla kameror, även den främre.

Även skärmen förbättras. Nu kör även “vanliga” Iphone 12 Oled-skärm och storleken stannar kvar på 6,1 tum. Däremot blir telefonen både mindre, tunnare och lättare överlag, tack vare tunnare kanter kring skärmen.

Macbook-tekniken Magsafe återuppstår på Iphone 12. En magnet kombineras med NFC-kommunikation och trådlös laddning. Det gör att du enkelt kan ladda trådlöst, men också att telefonen känner igen kompatibla skal och kan anpassa sig efter det. Ännu bättre är att Apples Magsafe-laddare för iPhone 12 även kan ladda Apple Watch så att du inte behöver hålla reda på flera laddare.

För att spara på miljön skippar Apple såväl de trådbundna hörlurarna som laddpucken i förpackningen och räknar med att du redan har tillräckligt med sånt hemma.

Apple introducerade även Iphone 12 Mini, med exakt samma specifikationer som vanliga Iphone 12 och Apple hävdar att det är världens minsta 5G-telefon. Skärmen landar på 5,4 tum, men hela telefonen är fortfarande mindre till ytan än vad Iphone 6/6s/7/8 var, trots att de hade en 4,7 tum stor skärm.

Båda modellerna kommer att släppas i fem färger, där blått är årets nya färg.

  • Förbokningsdatum:16 oktober
  • Releasedatum: 23 oktober
  • Pris från: 699/799 dollar för Iphone 12 Mini respektive den vanliga.

Iphone 12 Pro/Iphone 12 Pro max

Apple iphone 12 pro Pro-utgåvorna av Iphone 12 kommer med samma funktioner som i iphone 12, med lite bättre vattentålighet, 5G, Magsafe på baksidan, A14-chippet och förbättrad skärm. Även designen med de skarpare kanterna finns med här.

Samtidigt sticker de ut lite extra med stålram runt telefonen istället för aluminium. Bägge telefonerna behåller samma mått som föregående års modeller, men får lite större skärmar tack vara tunnare ramar. 5,8 och 6,5 tum har i iPhone 12 vuxit till 6,1 respektive 6,7 tum.

Apple iphone 12 pro Bägge telefonerna kommer med uppdaterade kamerafunktioner, bland annat möjligheten att filma och redigera film i HDR-formatet Dolby Vision (upp till 4K-upplösning i 60 bilder per sekund). Iphone Pro Max får dessutom uppdaterade kameror, med större sensorer och en ny typ av optisk bildstabilisering.

Bägge Pro-modellerna kommer dessutom med Lidar, som vi såg i Ipad Pro tidigare i år. Utöver att dramatiskt förbättra augmented reality-applikationer ska tekniken hjälpa till med såväl autofokus som mörkerfoto.

Iphone 12 Pro (och Max) släpps i fyra färger: stål, blått, guld och grått

  • Förbokningsdatum: 16 oktober
  • Releasedatum: 23 oktober
  • Pris från: 999 (128gb)/1099 dollar

Homepod Mini

Apple Homepod Mini

Homepod börjar bli lite till åren, så givetvis var det dags för en uppgradering. Homepod mini är en mindre version av Siri-högtalaren i en bollformad design.

Ljudet skjuter ut i 360 grader och justeras automatiskt och i realtid med hjälp av Apples specialdesignade chip. Har du två i samma rum blir de automatiskt parade i stereo och i andra fall fungerar de som multirumshögtalare.

Högtalaren kör som väntat Siri som röstassistent och blinkar i fina färger när assistenten aktiveras. Har du en Iphone i närheten ska det vara supersmidigt att langa över musik från en telefon till Homepod mini. Siri i sig är lite begränsad, men lirar fint med såväl bilar med Carplay som Home-appen för att enkelt kunna skicka rutter till bilen eller styra det smarta hemmet. En annan smart funktion är en intercom-funktion som ska göra det enkelt att kommunicera med familjen, både över högtalare, klockor, Airpods och telefoner. Musik och poddar sköts via Apples egna appar, även om bland annat Pandora och Amazon är på gång (Spotify nämndes inte). Homepod Mini kommer börja säljas i staterna 16 november för behagliga 99 dollar. Än så länge finns inga uppgifter om enheten släpps i Sverige.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!