Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Alla Hjärtans Dag 2019 – så fyller du den 14 februari med romantik!

AvPriceRunnerUppdaterad 9 januari 2019

Alla Hjärtans Dag infaller varje år den 14 februari, och lyckas med konsten att både vara ett nytt och ett mycket gammalt fenomen på en och samma gång. Alla är inte lika förtjusta i det som även kallas Valentines Day. Men för den som vill ösa på med generösa kärlekspresenter, hjärtformade chokladaskar och en röd ros till den man älskar så finns det ingen dag som passar bättre än Alla Hjärtans Dag.

Vad är Alla Hjärtans Dag?

De som ogillar Alla Hjärtans Dag brukar ofta avfärda allt uppståndelse kring den 14 februari med att det är ett modernt påhitt för att affärer ska kunna öka sin försäljning av blommor och pralinaskar. I Norden etablerades Alla Hjärtans Dag under 1950-talet, men fenomenet i sig har faktiskt medeltida anor. Den bygger på att man under 1400-talet var under uppfattning av att fåglar bildade par just den 14 februari, och därför hade som en lekfull tradition att samma dag para ihop byns unga flickor och pojkar i par.

Varför kallas Alla Hjärtans Dag också för Valentine's Day?

Att namnet Valentine's Day uppstod beror på att Valentin, ursprungligen ett romerskt helgon, har namnsdag just den 14 februari. Så nu är romantik och Valentin för evigt sammankopplade. Inte ens kommersen kring Alla Hjärtans Dag är egentligen något nytt. Färdigställda Valentinkort såldes på marknader så tidigt som på 1700-talet. Att man historiskt sett betraktat Valentine's Day som vårens första dag känns ju även det ganska knepigt här uppe i Norden, då vintern kan vara som värst just under februari.

Hur firar man Alla Hjärtans Dag bäst?

Vill man fira traditionellt så är en middag på restaurang ett säkert kort. Men bara om du är den välplanerade typen. Har du inte bokat bord i god tid kan det nämligen redan vara för sent. Alla Hjärtans Dag är numera en av restaurangnäringens viktigaste dagar under året. Men misströsta inte om favoritrestaurangen redan är fullbokad, var istället ute i riktigt god tid med din bordsbokning för 14 februari år 2020!

Fyll hemmet med röda rosor och rosa hjärtan på Alla Hjärtans Dag

Om man istället väljer att bjuda på dejt hemma, vilket ju faktiskt går minst lika bra, så blir det aldrig fel med vit duk på bordet, tända ljus och ett stort fång röda rosor. Att laga middag tillsammans kan vara både roligt och romantiskt. Och vem skulle inte njuta av att därefter matas med geléhjärtan, liggandes på soffan med ett glas mousserande i handen? Som kvällens underhållning har ni förstås varandra, men inled gärna med en kärleksfilm eller ett flörtigt parti Twist.

Det må låta klyschigt, men är det någon dag som ska vara som direkt tagen ur en romcom-film så är det väl Alla Hjärtans Dag? Här är våra tips på produkter som skapar Valentines-känsla under dagen, och på ett gäng klassiska Alla Hjärtans Dag-presenter.

Hitta mer inspiration till Alla Hjärtans dag

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem