Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

5 smarta ekoprodukter som kan ersätta plastprylarna du använder dagligen!

AvPriceRunnerUppdaterad 8 februari 2019

Jenny Brolin driver Instagramkontot @ekoistan där hon visar upp vad hon kallar för sitt ”good enough”-familjeliv och inspirerar andra till att leva ett mer hållbart liv. Här delar hon med sig av sina tips på 5 ekoprodukter som kan ersätta några av de plastprylar du använder allra mest.

Så gör du för att komma igång med plastbantandet

Att handla smart och hitta de bästa dealsen kan handla om mer än det lägsta priset. Det kan också vara att väga in hur miljön påverkas, och att beräkna kostnaden för ett inköp på längre sikt. I PriceRunners serie med tips om produkter som är ekologiska eller hållbart producerade och ersätter engångsartiklar har det blivit dags en lite mer djupgående guide till hur man kan plastbanta sitt hem genom att byta ut prylar man har mot mer hållbara produkter.

”Det ska vara roligt och enkelt att leva hållbart!” säger Jenny Brolin.

Hon bor med man och två barn i Vasastan i Stockholm, och har varit en ekoprofil i sociala medier i många år. Att inspirera andra till att ta de första stegen till att reducera plastanvändandet, inte skapa så mycket matsvinn och att skära ned på hur mycket sopor man producerar är något hon brinner för. Är man nyfiken på att leva mer hållbart, men osäker på vad man ska börja, så har Jenny tips på hur man kan komma igång. ”Jag skulle absolut rekommendera den som vill plastabanta sitt hem att börja med de här fem produkterna;”

  1. Matlåda
  2. Sugrör
  3. Disktrasa
  4. Vattenflaska
  5. Shoppingkasse och fruktpåse

Men tanken är inte att uppmana till merkonsumtion. Helst ska bra prylar ticka av alla 3 boxar: vara snälla mot miljön, spara tid, och vara ekonomiska.

”Det smidigaste är att byta ut saker lite då och då allt eftersom saker slits ut, istället för att rensa ut allt och ersätta med nyinköpt. Det blir ju också mer ekonomiskt. En månad är det en matlåda som behöver bytas ut, i nästa är det en ny disktrasa man behöver införskaffa.” säger Jenny.

Ett knep för att långsiktigt förändra hur man lever sitt liv mer hållbart är att inte gå ut för hårt i starten.

”Det är lite som med att börja träna. Bestämmer man sig för att gå till gymmet varje dag från start så blir det för jobbigt och då slutar det med att det inte blir av alls.” menar Jenny.

Börja istället med de produkter som är enkla att byta ut och när det är avklarat, då kan man ta nästa steg.

Vilken är den bästa starten på en mer hållbar livsstil, med mindre plastkonsumtion?

Här är Jennys tips på 5 smarta ekoprodukter att fasa in i hushållet när det blivit dags att byta ut trasiga eller uttjänta plastprylar som du använder dagligen.

1. Byt ut matlådan!

Har man med sig mat till skolan eller jobbet, så behöver man en matlåda. Plastlådor har länge ansetts som det smidigaste alternativet, men nu finns det riktigt bra matlådor av metall och glas. U-Konserve är matlådor i metall, som finns att köpa med eller utan en mellanväg att dela upp innehållet med.

Locket till matlådan är visserligen i plast, men att vara villig att kompromissa rimmar väl med Jennys good enough-devis. ”Visst finns det matlådor med metallock också, men då blir den inte lika tät. Och då finns risken att den inte används lika ofta.”

Både matlådorna i metall och de i plast finns i flertalet olika storlekar. Fördelen med glasmatlådorna är att man kan värma maten i mikrovågsugnen direkt i lådan. En nackdel kan vara att de väger lite mer. Jenny använder glasmatlådorna mer hemma än till jobbet. ”Ska man spara rester i kylen fungerar de jättebra, det finns även större varianter som är utmärkta så länge man slipper bära runt på dem.”

Plastmatlådor har dessutom en förmåga att bli missfärgade av röda färgämnen i maten, något man slipper med glas och metall.

2. Flergångssugrör istället för engångssugrör!

Sugrör är kanske inte ett måste i varje kök, men har man barn så är det en flitigt använd produkt. Att köpa på sig återanvändbara sugrör så att de räcker för ett helt barnkalas känns inte helt ekonomiskt, så för sådana tillfällen brukar Jenny använda sig av engångssugrör i papp. Men för familjens eget bruk har man helt övergått till sugrör av metall.

”Man får med en liten borste man kan rengöra dem med, men det går bra att köra dem i diskmaskinen också. För oss som bara använder sugrören till vatten så brukar det räcka.” säger Jenny. Hon rekommenderar att man ser till att sugrören är av livsmedelgodkänd metall, såsom livsmedelsklassat rostfritt stål.

3. Virka din egen disktrasa!

För många är ordet disktrasa i princip synonymt med Wettex, och Wettex-trasor behöver inte vara helt fel. De kan både kokas och tvättas, vilket gör att de kan användas relativt länge. Men en virkad disktrasa har en bra mycket längre livstid ändå, och känns fräschare även efter flera års användning.

”Man kan använda en virkad trasa tills den går sönder. Den jag har nu är fem år gammal, och vi har fyra stycken totalt som vi använder samtidigt” berättar Jenny.

Det går utmärkt att virka sin egen disktrasa, vissa typer av garn suger dock upp bättre än andra. Är man inte den händiga typen så har Växbo Lin ett fint utbud av mycket populära disktrasor. En virkad disktrasa har minst lika bra uppsugande förmåga, längre livstid och när den till slut inte kan användas mer så kan en trasa av lin slängas direkt på komposten.

4. Rostfri vattenflaska i stål

Vattenflaskan är en produkt som kan användas året om. Att ha stående på skrivbordet på jobbet, att ha med sig till träningen, att ha medpackad i väskan om barnen blir törstiga på vägen hem från förskolan. Jennys stora favorit är av märket KleanKanteen. Deras flaskor har flera olika munstycken som man kan byta mellan. Det är enkelt att växla mellan sportkork eller annan typ av kork.

”Barnen har samma flaskor i mindre modell. Där har vi först använt nappflaskekork, alltså en dinapp, som sedan bytts ut mot sippmunstycke och därefter till sportkork. Samma flaska har använts genom alla åren, man behöver bara byta ut den övre delen. På så sätt får man också ned priset per användning” tipsar Jenny.

Ytterligare en bra grej med just KleanKanteens flaskor är att de har en lite vidare öppning. Det gör det enkelt att stoppa i isbitar i vattenflaskan om sommaren när det är varmt ute och man vill ha drycken nedkyld. Jenny använder flaskor i rostfritt stål som inte lämnar en bismak på vattnet. Och vill man även komma undan munstyckena i plast, så finns det ett rostfritt lock också.

5. Flergångskasse och nätkassar

Visserligen finns det forskning som tyder på att tillverkningen av en flergångskasse i ekologisk bomull är ganska krävande för miljön, varför den måste användas omkring 150 gånger innan man tjänat in på den. Men har man alltid en bra flergångskasse med sig så är de där 150 gångerna snabbt avklarade.

”När det kommer till shoppingkassar så spelar det inte så stor roll vilken man väljer. Den äldsta kassen jag har fick jag i 30-årspresent och använder fortfarande, åtta år senare. Den har fått ett litet hål, men det lagade jag” berättar Jenny.

Nu när de flesta butiker har börjat ta betalt för påse blir det dessutom snabbt ekonomiskt lönsamt att istället ha med sig sin egen kasse. För soporna hemma kan man istället köpa tunnare plastpåse på rulle. Det går åt mindre material för att tillverka dem. Så ur ett hållbarhetsperspektiv är de bättre att använda än exempelvis kläd- och matbutikernas kassar i tjockare plast.

Och har man packat med sig en eller ett par flergångskassar för att handla mat, kan man lika väl ta med sig sina egna fruktpåsar också. Nätkassar för frukt eliminerar helt behovet av tunna engångsplastpåsar att lägga grönsaker och frukter i.

”Jag skulle säga att man behöver två, tre stycken fruktpåsar för att täcka behovet. Men det beror ju också på hur mycket frukt och grönt man köper och om det brukar säljas i lösvikt i butiken. Mycket är ju redan färdigpackat i plast.” säger Jenny.

Nätkassarna finns i flera olika storlekar. Vissa matbutiker har börjat sälja dem själva, ofta hittas de utplacerade just vid fruktavdelningen. En bra sak att tänka på är att välja en nätkasse man kan knyta åt, så inte 1 kg mandariner rullar ut över hela golvet när man ska lyfta över fruktpåsen till kassabandet. Ett annat är att vissa fruktkassar har en etikett att fästa prislappar för självscanning på.

Hållbara produkter är bra för din ekonomi också

Många av produkterna ovan kostar mer än plastvarianten. Att ersätta alla matlådor, disktrasor och plastvattenflaskor på en gång kan bli en dyr historia. Just därför är det bättre att fasa in de mer hållbara produkterna en och en, när det finns behov av dem. Då blir det mindre kännbart rent ekonomiskt.

Det bästa för miljön är förstås att inte konsumera, utan att använda det man redan har. Men när något behöver bytas ut, då är det klokt att välja det mer hållbara alternativet. Vill man vara smart med slantarna så blir bilden dessutom en annan på lång sikt.

Inköpspriset för sugrör i metall eller en virkad disktrasa må vara högt, men då dessa produkter kan användas många, många gånger om så blir priset per användning bra mycket lägre än för engångsprodukterna i plast. Du kan således göra naturen och din plånbok en tjänst, på en och samma gång. Och nu vet du precis hur du kan börja!

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

Kommentera artikeln

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu ingen kommentar. Bli först att kommentera!

Logga in

Bli medlem gratis