1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Smarta Högtalare: 9 modeller i test

Daniel Hessel

En smart assistent i form av en högtalare eller display hemma blir allt mer populärt, men vilken är bäst och vilken passar dina behov? Smarta högtalare kan vara allt från en klockradio till en skärm som styr hela hemmet. Vi har testat ett stort antal från bland annat Google och Apple, och utsett den bästa.

Smarta högtalare med röstassistent bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Smarta högtalare och smarta displayer med inbyggd röstassistent är ett lite speciellt område att testa. Dels är de väldigt beroende av dina behov när det kommer till frågor och vilka tjänster du kopplar till dem. Dels handlar det väldigt mycket om själva produkten och nästan inget alls om röstassistenten i sig. Detta eftersom röstassistenten i de allra flesta fall är identisk och med identiska funktioner oavsett vilken hårdvara som du faktiskt pratar med. Därför är det viktigare att titta på just hårdvaran, i synnerhet att mikrofonerna är bra placerade och plockar upp dina kommandon.

Med det sagt finns det ett par parametrar vi tagit hänsyn till när vi testat såväl smarta högtalare som de smarta högtalarna med inbyggd display:

Smarta högtalare testade

  • Mikrofon: En smart högtalare lyssnar hela tiden efter dess givna väckningsord. Därför är det viktigt att mikrofonerna är bra på att plocka upp ljud. Både för att höra väckningsfrasen och för att höra dina kommandon. Detta i både tyst och bullrig miljö.

  • Ljud: Själva högtalaren är väldigt olika beroende på vad det är för produkt. Givetvis kan inte en minihögtalare stor som en hockeypuck förväntas leverera Hifi-ljud. Men ljudet baserat på produktens pris och inriktning är av högsta vikt.

  • Design och användarvänlighet: Högtalarna är tänkta att stå synligt för att kunna fungera optimalt. Därför är det viktigt att högtalaren eller skärmen fungerar i ett vanligt hem.

  • Hårdvara: Även om du mest pratar med assistenten gäller det att grejerna är bra byggda. Har högtalaren en skärm behöver den vara av bra kvalitet och om det finns knappar eller pekkänsliga kontroller behöver de kännas bra att använda.

Vi tar hänsyn till alla faktorer och högtalarens prestation vägs mot dess pris. Prisvärdet är det som sedan avgör slutbetyget.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste smarta högtalare. Jämför pris på samtliga listade röstassistenter på PriceRunner.

Högtalare med inbyggd röstassistent finns i många utföranden. Därför kan det vara värt att även titta närmare på våra tester av Bluetooth-högtalare och multirumshögtalare. Eller varför inte en Soundbar med inbyggd röstassistent?

1. Google Nest Audio - BÄST I TEST SMARTA HÖGTALARE

Snygg högtalare med toppenljud och stereomöjlighet

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 3” bas, 0,75” diskant Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 175,2x124,1x76,47 mm Vikt: 1 100 g Kontroller: Mikrofonswitch, touchkontroller

Google Nest Audio

Google Nest Audio, eller J2 som den kallas åtminstone internt hos Google, är en sedan länge välbehövlig uppdatering av Googles första smarta högtalare. I jämförelse med den högtalaren är allt nytt och omgjort och i alla fall utom ett till det bättre. En given vinnare av vår bäst i test-utmärkelse.

Smälter in

Till det yttre är högtalaren helt klädd i tyg och det enda som bryter mönstret är reglaget för mikrofonen på baksidan och Nest-loggan nedanför den. Ovansidan innehåller touchkontroller för att pausa musik eller reglera volym och i mitten av framsidan sitter den klassiska raden med lysdioder, dolda så länge de inte behöver användas. Helt enkelt en väldigt diskret högtalare som är lätt att gömma hemma, oavsett om du väljer den grå modellen vi har haft inne på test eller någon av de andra färgerna (fem totalt).

Google Nest Audio Det är tyvärr här vi hittar enhetens största nackdel också. Första versionen av Google Home Mini körde på en vanlig USB-laddare, som därför enkelt kunde bytas ut för att passa överallt. Sedan Googles hemmaprylar gick in i Nest-familjen envisas de med proprietär strömkontakt och en nätdel som, i bästa fall, tar upp två uttag. Idiotiskt. Lite surt, men inte lika illa, är att sladden känns något kort för att enkelt kunna gömma högtalaren.

Bra ljud gånger två

Utöver assistendelen, som i likhet med Nest Mini nu även har bättre mikrofoner och en inbyggd AI som med tiden ska snabba upp de vanligaste sökningarna, handlar det mesta om ljudet med Nest Audio. Ljudmässigt placerar den sig under Google Home Max (som dock inte släppts här i Sverige) av rent fysiska skäl, som alltid med högtalare.

Google Nest Audio Samtidigt är det riktigt bra ljud vi får ut av högtalaren. Beroende på genre kan vi få fippla lite i ljudinställningarna i Home-appen, men generellt låter det riktigt bra. I jämförelse med Sonos mindre högtalare, som är strax över storleksmässigt, saknar vi lite rymd och detaljer i mellanregistret, men en så här liten högtalare borde inte låta fullt så bra som Nest Audio gör. Vi kan kräma på ganska rejält utan att högtalaren tappar kontrollen över ljudet.

Det tar emellertid inte slut där, eftersom du kan köpa två stycken och stereokoppla dem. Det innebär inte att ljudet blir dubbelt så bra, men stereo-separeringen skapar en hel del extra rymd i ljudbilden som en ensam högtalare inte klarar av.

Google Nest Audio Med tanke på ljudet och stereolösningen hade det varit trevligt med en linjeingång för ljud, men det saknas här.

Nest Audio är en helt ny tagning på den numera klassiska Google Home-högtalaren och det är en milsvid uppgradering på i stort sett samtliga punkter.

Diskret designAssistenten blir allt smartareBra ljudMöjlighet till stereokoppling
Platskrävande nätadapterAningen blekt mellanregisterLite kort strömsladd

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Google Nest Audio - Chalk

789 kr

Google Nest Audio - Chalk

995 kr

Google Nest Audio - Chalk (Nordic)

999 kr

2. Apple Homepod Mini

Älskvärd boll i begränsat system

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Apple Siri Högtalare: 360 Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: bluetooth, wifi Mått: 84,3x97,9 mm Vikt: 345 g Kontroller: touchkontroller

Apple HomePod Mini

Apple Homepod Mini är såväl ett nytt försök från Apples sida som en helomvändning. Det är en lillebror till företagets ursprungliga Homepod, som samtidigt rättar till problemet många hade med den första versionen: priset. Homepod Mini begär inte ens en tredjedel så mycket av din plånbok som originalet, vilket är väldigt trevligt.

Liten högtalare som kan

Trevlig är samtidigt en term som ständigt återkommer när vi testar högtalaren. Den lilla bollen är just liten, vilket gör att den kan placeras överallt. Trevligt. Ljudet kommer ut i 360 grader från högtalaren, vilket också förenklar placeringen. Trevligt. Ljudkvaliteten som Apple klarar av att producera från en så pass liten enhet slår troligen något slags rekord i hur bra det är sett till priset. Också trevligt. Har du två stycken tar det två sekunder att göra ett stereopar av dem. Trevligt. Kör du Apple TV och vill använda Homepod som högtalare till den i antingen mono eller stereo? Även det är trevligt nog fixat på två röda.

Vid tidpunkten för test är det en gråimporterad Homepod Mini vi testar. Än så länge har den inte stöd för Siri på svenska och är heller ej officiellt lanserad här – helt klart en nackdel om du vill prata svenska med den. Samtidigt känns det lite segt att strömsladden är fastlödd i högtalaren i stället för att vara USB-C eller Apples egen Lightning.

Bara för Apple-hemmet

Apple Homepod Mini är helt enkelt oväntat bra. Inte för att Apple brukar göra dåliga prylar, utan för att de har fått något så litet att låta så bra till en så pass låg prislapp. Men sen har vi det där med att det är just Apple. Utöver att vi i dagsläget bara kan prata engelska med den är allt väldigt styrt efter Apples ekosystem. Vill du lyssna på musik? Apple Music är det som gäller. Vill du styra ditt smarta hem med rösten? Då måste allt ligga inom Apple Homekit för att lira.

Musik går att lösa från valfri tjänst via Airplay såklart, men inte via röststyrning. Samtidigt är Homekit numera ganska väl utbyggt, men det kräver lite mer än att bara länka ihop konton som du gör med Alexa eller Google. Samma sak gäller Siri i sig. Medan röstassistenten må ha varit “först” bland moderna röstassistenter har hon knappast vuxit i samma takt som konkurrenterna sett till antalet funktioner och integrationer.

Det gör att Apple Homepod Mini är ett fantastiskt val för dig som redan nu är djupt inne i Apples ekosystem och vet vad Siri kan och inte kan. Medan högtalaren i princip är billig nog för att bara testa systemet behöver du ändå vara medveten om hur mycket Apple det handlar om här för att du ska bli riktigt nöjd.

Smidigt formatriktigt bra ljudsmidig installation
Fast strömsladdganska inlåst mot Apples ekosystem

3. Xiaomi Mi Smart Speaker

Billig uppgradering med enbart okej ljud

Typ: smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 2 Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, wifi Mått: 131x104x151 mm Vikt: 842 g Kontroller: Touchkontroller

Xiaomi Smart Speaker

Xiaomi Mi Smart Speaker är ett relativt billigt sätt att uppgradera ljudet från Googles instegshögtalare Nest Mini om du precis börjat med smarta högtalare hemma. Det är fortfarande en väldigt billig högtalare för Google Home-systemet, men den låter riktigt bra för sin prislapp.

Enkel installation

Högtalaren i sig ligger på ungefär samma storleksklass som exempelvis Sonos One-högtalare och får plats mer eller mindre överallt. Till skillnad från många andra smarta högtalare finns däremot inget fysiskt reglage för att stänga av mikrofonen – faktum är att det här är en av få utan den funktionen.

Resten av designen är ganska enkel för att kunna smälta in överallt. Vid sidan av touchkontrollerna på ovansidan löper en ljuslist som lyser upp medan den lyssnar på dig, annars är den släckt.

Medan vi gärna hade sett USB-C eller liknande för strömförsörjning (nu är det i stället en egen kontakt) är installationen lika enkel som med Googles högtalare. In med strömmen och så snart vi öppnar Google Home-appen dyker högtalaren upp för installation. Några klick och den obligatoriska mjukvaruuppdateringen senare är vi igång.

Bra ljud för priset

När det kommer till ljudet kan vi konstatera att högtalaren fungerar bra som en uppgradering till Googles minsta högtalare. Medan de fungerar bäst för enbart tal duger den här i stället gott för att spela musik i mindre rum. Vi säger mindre rum, för bashögtalaren orkar inte med att fylla några större utrymmen. Överlag saknas det en hel del mellan lägsta basen och mitten av mellanregistret när det kommer till ljudkvalitet, och det är ganska lätt att diskanten styr över vid lite högre volym. Men samtidigt får vi säga att den låter förvånansvärt bra sett till sin prislapp.

Prismässigt ligger högtalaren ganska precis mellan Nest Mini och Nest Audio. Har du pengarna är lyftet i ljudkvalitet betydligt större med Nest Audio, men ska du bara ha en smart högtalare vid skrivbordet eller liknande fungerar Xiaomi Mi Smart Speaker bättre för musik än vad Nest Mini gör.

Enkel designdiskret formgivenhelt okej ljud
Saknar mikrofonswitchproprietär strömkabel

4. JBL Link Portable

Smart högtalare som du kan bära med dig

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: Ingen uppgift Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 88x170 mm Vikt: 730 g Kontroller: Mikrofonswitch, bluetoothknapp, on/off Övrigt: Inbyggt batteri, IPX7

JBL Link Portable

JBL Link Portable är något så annorlunda som en trådlös smart högtalare med bra ljudkvalitet och dessutom vädertålig. Det är positivt att du kan ta med dig Link Portable till stranden eller ha den på uteplatsen utan att behöva ha laddaren inkopplad. Batteriet räcker då cirka sju timmar. Men kör du den hemma bör du alltid låta den stå på den trådlösa laddstationen för annars kommer den stå och ladda ur sig själv, oavsett om du stänger av mikrofonen eller ej.

Det är ganska enkelt att komma igång med JBL Link Portable. Du startar upp den, väntar tills du hör ett ljud och därefter hittar Google Home högtalaren.

Bra för sin storlek

Ljudkvaliteten är riktigt bra för en högtalare i den här storleken. Tillverkaren JBL är kända för att ha ett mer basrikt ljud, och det har även Link Portable. Men inte så att det stör eller tar över. Däremot försvinner mellanregistret en hel del om du drar upp volymen på max, då tar basregistret och diskanten över.

Byggkvaliteten är bra. Enheten är lätt att bära men samtidigt stabil och rejäl med texturerad yta som ger lite premiumkänsla trots att prislappen säger budget. Ljudet sprids i 360 grader så du behöver inte oroa dig över hur du ska rikta högtalaren.

Den inbyggda mikrofonen som lyssnar efter kommandon från dig hör bra även om du befinner dig i ett annat rum. Men spelar du musik från högtalaren kommer den ha svårt att plocka upp att du samtalar med den. Ur det avseendet är Googles högtalare i samma storlek (Google Home) bättre, å andra sidan har den betydligt sämre ljudkvalitet när du spelar upp musik.

Laddstation ingår

Link Portable laddas upp via en laddstation där du bara ställer högtalaren på en platta. Snyggt och smidigt. Du kan även ladda den direkt via USB-C, en sladdtyp som många redan har hemma tack vare sin dator, mobiltelefon eller liknande.

Den största nackdelen med den här högtalaren är att den tar så extremt lång tid att starta, samt att den inte alltid reagerar när man ska parkoppla den via bluetooth. Men bortsett från detta har den många fördelar. Som en renodlad bluetoothhögtalare skulle den ha varit chanslös i konkurrensen just på grund av ovan nämnda nackdelar, där är konkurrensen så stor. Men i det här segmentet är det dels dåligt med högtalare med schysst ljudkvalitet.

JBL Link Portable passar dig som söker en smart högtalare med bra ljudkvalitet och möjlighet till hög volym. Portabiliteten är ett plus i kanten.

Bra ljudkvalitetportabel & vattentåligvälbyggd
Långsam uppstartibland seg bluetoothrespons

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

5. Lenovo Smart Clock Essential

Skavande blandning mellan gammalt och nytt

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 2x4,5 tum woofer, 2x0,7 tum diskant Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 96,3x96,3x142,7 mm Vikt: 477 g Kontroller: Mikrofonswitch, touchkontroller

Lenovo Smart Clock Essential

Lenovo Smart clock Essential är Lenovos andra försök att kombinera en klassisk klockradio med smart högtalare. Första versionen släpptes dock aldrig officiellt i Sverige. Nu får vi chansen på generation två.

Snygg klockradio

Själva enheten är en liten trattformad historia med en enklare skärm längst fram, nattlampa i bakänden samt en extra USB-kontakt på baksidan för att du ska kunna ladda din telefon (smart). Sidorna är klädda i grått tyg som bara bryts av på ovansidan av kontrollknapparna. Riktigt snyggt faktiskt.

Skärmen är inte mycket mer avancerad än vad du hittar på en klockradio. Men runt klockan hittar du små ikoner för larmet, datum och även vilket väder det väntas bli. Enkelt och allt du behöver helt enkelt. Lenovo smart clock essential

Språkhandikappad assistent

Storleksmässigt är enheten ungefär på samma nivå som en Nest Mini, fast med display då. Det gör att vi inte förväntar oss under av ljudkvaliteten direkt. En Nest Mini låter betydligt bättre, men för tal och väckningsmusik duger det i alla fall.

Vad som däremot är lite störande är att varken larm eller nattlampa är kopplat till Googles assistent. Dessa sköter du helt direkt på enheten, utom när du ska tysta larmet vilket sköts med rösten… Vid sidan av det kan du såklart ställa vanliga larm via Googles assistent, men det finns ingen koppling mellan de två.

För det mesta hör assistenten vad vi vill säga och lyder lika bra som en vanlig Google-högtalare. Men just när det kommer till att stänga av larm som vi ställt in på klockan dyker en lustig bugg upp. I början kan vi be den på svenska att hålla tyst. Efter en vecka börjar den protestera på engelska för att efter två veckor enbart vilja stänga av larmet med engelska. Resten av assistenten är dock fortfarande pigg på svenska kommandon. Lenovo smart clock essential

Lenovo Smart Clock Essential är en sådan där pryl som gör exakt vad den utger sig för att göra. Medan vi gärna hade sett en bättre koppling mellan assistent och det vi ställer in på klockan är det ett mindre bekymmer. Sett till vad det är gör den sitt jobb perfekt.

Snyggenkel och tydlig displaysmidigt format
Inte världens bästa ljud

6. HK Citation Oasis

Inte HK-mässig ljudkvalitet, men många finesser i klockradioformat

Bredd: 14 cm Höjd: 18,8 cm Djup: 14 cm Vikt: 2 kilo Anslutning: DAB-antenn, USB, bluetooth, Wifi, AUX 3,5 mm, Chromecast, Airplay (2) Element: 1 x 20 mm tweeter, 1 x 89 mm woofer. Batterikapacitet: Batteritid: Ljudnivå: - Övrigt: Multirumsfunktion, Google Assistant, inbyggd Qi-laddning

Harman/Kardon Citation Oasis

Premissen är fantastiskt. Harman Kardons utmärkta Citation-serie, plus klockradio, plus Google Assistant. Utförandet lämnar dock en del i övrigt att önska. Men ta det omdömet lite för vad det är, närmare bestämt ett omdöme som grundar sig på vad vi kommit att förvänta oss när det står HK Citation på kartongen, nämligen läcker design, enkelt handhavande, och – kanske framför allt – snärtigt och elegant ljud.

Det är svårt att hitta många klockradioliknande smarthögtalare som checkar alla de här boxarna på ett utmärkt sätt, men att HK skulle missa målet en smula med just den här enheten var faktiskt oväntat.

Ganska slätstruken

Nej, det låter inte illa. Men det låter inte jättebra heller. Ljudet är påfallande burkigt, med en slätstruken diskantåtergivning och med en definition som inte ens är i närheten av vad till exempel Citation One-högtalarna är kapabla till. Okej, vi hajar. Det här är en smart klockradio, på ett ungefär. Inte en fullfjädrad Sonos-konkurrent som ska ersätta en regelrätt hifi-högtalare i multirumslönsningen. Det här är ett komplement. Men ändå.

HK-Citation-Oasis-01

Det finns en hygglig spänst i basen, som dock inte är särskilt djup. Det här kan avskrivas på formfaktorn och är förstås inget problem i egentlig mening, på grund av det här är just en klockradioersättare. Här ska primärt spelas på måttlig volym, och funktion är överordnat basresurser. Men vi hade åtminstone gärna sett en tydligare diskant samt ett betydligt mindre urgröpt mellanregister.

HK-Citation-Oasis-03

Är den inte snygg, då? Nja. Samma sak här. Den är inte ful, men Oasis är inte heller på långa vägar så stilsäker som Citation One-högtalarna. Den är oval och kantig och har en ganska rejäl display på fronstycket. Men den är inte särskilt futuristisk eller ”danskt möbeltrendig” i sin visuella framtoning (även om det är ulltyg från danska Kvadrat på utsidan). Den känns väldigt mycket som… just det… en klockradio.

Strulig anslutning

Vi upplever även en hel del strul när vi försöker ansluta högtalaren via Google Home-appen. Vad det här beror på är svårt att säga, men först efter fjärde försöket ansluter högtalaren till vårt WiFi, som fungerar fläckfritt i övrigt. Trots att vi döpt högtalaren till ”Matsal” (vi testar den i köket) så heter den HK Citation Oasis i listan. VI gör om installationen ett par gånger och upplever samma problem, oavsett var vi placerar den. Vi testar att ansluta via Google Home-appen både på en Huawei Mate 20 Pro och via en Ipad. Samma resultat, oavsett var vi placerar Oasis.

Nåväl. Den fungerar till sist som den ska och har alla de där smarta funktionerna som gör den riktigt stabil som klockradio betraktat. Här finns allt från DAB-stöd till Google Assistant, trådlös laddning (lägg telefonen på den under natten), med allt vad det innebär av bekvämlighet i sammanhanget (Hey, Google… ställ larmet på 06.30). Men mot bakgrund av att det står Harman Kardon på den och att den kostar 2 500 kronor, så kan vi inte ge den mer än ett medelbetyg.

För ytterligare ett högre betyg hade den behövt avsevärt bättre definition och diskant, samt ett utseende som kanske hade varit snäppet coolare. En liten besvikelse, åtminstone med HK-mått mätt. Det räcker ändå ganska långt.

Många finesser och funktioner
Urholkat mellanregister och klen diskantlite trist utseende

7. Google Nest Hub

Avskalad och aningen begränsad smart skärm och högtalare

Typ: Smart högtalare med display Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 1,57” woofer + 1 diskant Skärm: 7 tum, 1024x600 pixel Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 178,5x118x67,3 mm Vikt: 479 g Kontroller: Pekskärm, mikrofonswitch, touchkontroll

Google Nest Hub

Google Nest Hub är den mindre av två smarta displayer från Google, där vi i Sverige tyvärr inte fått se den större ännu. Det är synd, eftersom lite av poängen försvunnit i steget ner från Google Nest Hub Max.

Snygg och lättplacerad

Vanan trogen med allt från Google Nest kommer enheten med en överdimensionerad och i allmänhet rätt klumpig nätadapter. Frånsett det får vi både en lång sladd och en väldesignad produkt som känns lättplacerad. Google Nest Hub

Den sju tum stora skärmen vilar på en rundad fot där högtalare och elektroniken huserar. Hela bygget är lika stilrent och diskret som övriga prylar från Googles flora av smarta assistenter.

Storleken på skärmen är lika mycket fördel som nackdel. Det gör den lättplacerad, samtidigt som en sjutumsskärm behöver befinna sig rätt nära dig för att du ska kunna se vad som faktiskt händer i en Youtubevideo eller liknande. Däremot är den utmärkt för att läsa recept på.

Funktionssvag men med bra ljud

Till skillnad från tiotumsmodellen Nest Hub Max, som inte hittat till Sverige än, blir vi utan kamera i den här modellen. En fördel om du inte känner att du vill ha en kamera där skärmen ska ställas, men också en nackdel eftersom en smart skärm gör sig ypperlig som enhet för videosamtal hemma. Videosamtal fungerar, men då bara på så vis att du kan se den du pratar med, inte tvärtom.  Google Nest Hub

En fördel är att Nest Hub utan problem ersätter en Nest/Google Home Mini i exempelvis köket och det med betydligt bättre ljud. Det är fortfarande en bit under Googles vanliga Home-högtalare, men med Nest Hub skäms vi i alla fall inte att ha den till att spela lite bakgrundsmusik.

Själva installationen är lika smidig som alltid. Väl igång har du däremot betydligt fler valmöjligheter i inställningarna. Du kan ställa in Google Photo att visa bilder på den, som en fotoram och även göra en hel del inställningar för när och hur skärmen ska vara igång för att kunna spara ström. Skärmen i sig anpassar sig även efter omgivande ljus och ser faktiskt riktigt bra ut i allmänhet.

Google Nest Hub lider av att inte ha en kamera för videosamtal (med avstängningsknapp likt den för mikrofonen såklart). Utöver det är det en riktigt snygg och kompetent smart display för hemmet.

Smidigt och lättplacerat formatBra displayFörvånansvärt bra ljud
Saknar kameraKlumpig strömadapter

8. Google Home

Gammal trotjänare med ljud nog för musik men begränsad mikrofon

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 2x4,5 tum woofer, 2x0,7 tum diskant Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 96,3x96,3x142,7 mm Vikt: 477 g Kontroller: Mikrofonswitch, touchkontroller

Google Home

Google Home är originalet när det kommer till smarta högtalare från Google. Jämngammal med Mini-utgåvan av densamma, men med en bättre grund att stå på som gör att den håller än idag.

Högtalaren är relativt liten. Vi skulle beskriva designen som minimalistisk, stilren och funktionell. Ovansidan av enheten är en touchdisplay. Ett knack på den pausar det du lyssnar på, ett längre tryck startar assistentfunktionen och genom att svepa i mitten höjer och sänker du volymen.

På baksidan av enheten finns det en knapp som gör att du kan stänga av mikrofonen om du inte vill att den ska stå och lyssna hela tiden.

Lyssnar bra i tysta miljöer

Överlag är den en riktigt bra lyssnare. Den uppfattar våra kommandon rätt och utbudet av saker den kan hjälpa till med är stort och växer dessutom hela tiden.

En ganska stor nackdel är att den har svårt att uppfatta instruktioner när det är bakgrundssorl, exempelvis om det är musik på eller om personer pratar med varandra i bakgrunden. Däremot hör den riktigt bra i tyst miljö, även om du befinner dig långt bort och talar i normal samtalston till den.

Är du flera rum bort kan du använda Google Home-appen i mobiltelefonen för att förmedla dina röstkommandon.

Bara okej högtalare

Google Home presterar okej på ljudfronten. Den kan absolut inte mäta sig med de lite bättre dedikerade blåtandshögtalarna i samma prisklass, men har ändå ganska bra tryck i ljudet.

Tyvärr dränker basen mellanregistret på lite högre volym, och ljudet blir direkt mer skränigt när det bara är diskant och bas som kommer igenom. Du får spela på en medelhög volym för att få ut godkänd ljudkvalitet. Det låter dock inte som att den kostar över 1 000 kronor, snarare en bit under.

Som högtalare gör den sig bäst om du kopplar ihop den med ett trådlöst högtalarsystem av lite högre kvalitet. Du kan numera även koppla samman flera högtalare i en grupp. På så sätt kan du få till multirumsljud med Google-högtalare, även om appen kanske inte är den smidigaste för att styra högtalargrupper.

Överlag är Google Home en riktigt bra assistent för den som har börjat bygga på sitt smarta hem. Vidare är den en okej högtalare. Men det är just smarta hem-funktionaliteten och Googles riktigt grymma assistent som är den stora behållningen. Att kunna tända och släcka lampor med röststyrning, sänka volymen på musiken samtidigt som du lagar mat eller få röstaviseringar. Prislappen känns absolut rimlig. Google Home är ett bra köp.

Klarar många kommandon & dialekterFunktionell designMånga funktioner
Kunde haft bättre ljudkvalitetSvårt för bakgrundssorl

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

9. Google Home mini

Smidig assistent med klent ljud som bara håller för tal

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 1x40mm Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 42x98x98 mm Vikt: 173 g Kontroller: Mikrofonswitch

Google Home Mini

Google Home Mini är den minsta av Googles smarta högtalare med ungefär samma storlek som en hockeypuck. Storleken gör den hyfsat enkel att placera nästan var som helst i hemmet utan att den för den sakens skull behöver synas och ta upp plats.

Stor strömpuck

Google Home Mini Den medföljande sladden är även den väl tilltagen för att underlätta placering. Något som tyvärr är signum för alla Googles smarta hemmet-prylar är en komplett idiotiskt designad strömadapter som tar upp alldeles för mycket plats bland uttagen. Turligt nog är högtalaren strömsnål nog för att kunna drivas på i stort sett vilken USB-laddare som helst - men den hade gärna fått ingå i priset.

Samtidigt återfinns enbart en avstängningsknapp för mikrofonen på högtalaren. Om du vill väggmontera den får du skaffa tillbehör, och styra den kan du enbart göra via röst eller app. Det finns alltså inga knappar för att sänka ljudet eller liknande. Å andra sidan är det ju en röstassistent så det är ett ganska litet bekymmer i sammanhanget.

Ljud för tal

 Google Home Mini Att installera Google Home Mini är enormt enkelt. Plugga in, starta Home-appen och lägg till den - i stort sett. Utöver det är det inte så mycket du kan göra med den. I princip bara ’ändra inställningar för volym, bas och diskant.

Å andra sidan behövs det som sagt inte, eftersom du ska styra den med rösten. Den biten fungerar för det mesta riktigt bra och åtminstone nio av tio ‘Hej Google’ uppfattas av högtalaren. Det gäller faktiskt även om vi ställer högtalaren uppe på ett skåp eller liknande.

Ljudet när assistenten pratar är faktiskt riktigt bra. Det är klart och tydligt och med förvånansvärt mycket djup i rösten.

Värre blir det såklart när du försöker spela musik. Rent fysiskt har en hockeypuck inte mycket att röra sig med när det kommer till ljudresurser och det hörs såklart, oavsett musikgenre. På låg volym som en skrivbordsradio eller liknande kan den passera som godkänd, men inte mer än så.

Google Home Mini innebär ändå ett enkelt första steg in bland Googles smarta högtalare. Under det år vi haft den i drift har såväl den svenska som engelska assistenten utvecklats enormt, likaså de tillbehör med stöd för systemet. Google Home Mini är helt enkelt en riktigt bra röstassistent i en ganska smidig högtalare – men ett betydligt sämre val för dig som söker en riktigt bra högtalare med röstassistent i.

LättplaceradEnkel installationBrytare för mikrofonen
Ljudet duger bara till talKlumpig strömadapter

Allt om smarta högtalare

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med digitala assistenter i form av smarta högtalare i hemmet. Men vad är egentligen grejen med dem? Vilka finns det? Hur fungerar de och lyssnar de verkligen på allt du säger? Vi tar det hela från början.

Smarta högtalare, smarta assistenter, röstassistenter, smarta skärmar… vad är skillnaden? Det kan kännas en aning förvirrande till en början med alla termer inom det här området och vad som egentligen är vad. Men om vi benar ut det blir det egentligen ett ganska enkelt upplägg.

I grund och botten har du en smart assistent, eller digital assistent, eller röstassistent. olika ord för egentligen samma grej. Under ytan handlar det om ett stort maskineri som både kan behandla frågor och leta rätt på svaret och samtidigt knyta ihop flera olika delar till det. Utåt sett handlar det om hur du interagerar med det underliggande maskineriet.

Mest uppmärksammat är såklart röstkommandon. Du säger ett kommando eller ställer en fråga till tjänsten och den hittar rätt baserat på vad den kan eller beroende på vilka tjänster du anslutit. Samma sak kan även göras genom att skriva på ett tangentbord eller peka på en skärm.

Exempelvis kan du ställa en fråga: ”Vad det blir för väder på söndag?” Frågan skickas via internet till de servrar och datacenter som hanterar assistenten. Där tolkas den och behandlas och inom ett ögonblick skickas svaret tillbaka till dig. Högtalarens röstassistent svarar kanske något i stil med: ”På söndag blir det soligt väder och 20 grader.” Det är ungefär som att du söker på Google men via röstkommunikation.

Ett annat exempel är sammanlänkade tjänster. Säg att du har fjärrstyrda lampor hemma som du har anslutit till din digitala assistent. När du då säger ”tänd i köket” skickas kommandot på samma sätt, men vidare hela vägen ut till den lampa som du angivit som kökslampa.

Allt ovanstående handlar om själva assistenten, vare sig det är Google Assistant, Amazon Alexa eller vad det nu är.

Var du kommer åt assistenten är sedan nästa fråga och det är där de smarta högtalarna kommer in i bilden.

För du har i stort sett exakt samma assistent med i stort sett exakt samma funktioner oavsett om du pratar med din telefon, din TV, din sovrumshögtalare eller vad det nu är, så länge de pratar med samma assistent. Har du alltså Google Assistant i mobilen är det samma Google Assistant med samma funktionsutbud som Google Assistant i din smarta högtalare.

Därför är det viktigt att du har koll på vilken assistent du vill använda - eller kanske till och med redan använder - och vilka enheter som kan interagera med den assistenten.

Vilka digitala assistenter finns det?

Idag finns det fem större spelare inom området för digitala assistenter. Tre av dem har nischat in sig på lite specialområden, medan två satsar hårt på att finnas i varenda vrå av ditt hem och kunna styra allt.

  • Google Assistant. Sökjätten Googles assistent är tillsammans med Amazons Alexa den assistent som satsar hårdast på att finnas överallt. Google Assistant finns dels i Googles egna högtalare och skärmar, men också i varenda telefon med operativsystemet Android och en stor mängd högtalare, skärmar, tv-apparater och liknande från andra tillverkare. Finns även på svenska.

  • Amazon Alexa. Även om du kan köpa högtalare från både Amazon och tredjepartstillverkare i Sverige sedan ett tag tillbaka är tjänsten faktiskt inte lanserad i Sverige ännu. Även Amazon satsar på att finnas överallt och kunna styra allt på ungefär samma sätt som Google, men har betydligt fler egna alternativ för olika sorters produkter för att passa i olika delar av hemmet.

  • Apple Siri. Föregångaren inom röstassistenter har halkat efter en hel del på senare år, med betydligt färre möjliga röstkommandon och ett ekosystem som begränsas till Apples egna produkter. Utrikes har de Homepod, en högtalare för hemmet, men den är inte lanserad i Sverige än. Kopplas enkelt till Apples smarta hem-system Homekit och kan därigenom styra ganska mycket inom det smarta hemmet.

  • Microsoft Cortana. Använder du Windows har du säkert stött på Cortana lite här och där. Microsofts digitala assistent har långt ifrån samma räckvidd som Googles eller Apples enheter, särskilt efter att Microsoft slutade med sina egna telefoner.

  • Samsung Bixby. Även Samsung har en egen assistent, mest känd från att ha fått en egen knapp på många Samsungtelefoner under de senaste åren. Den finns även inbyggd i TV-apparater och andra produkter från Samsung. Det är just inom Samsungs egna produkter den egentligen lever och fungerar som bäst.

Hur gör jag för att prata med assistenten?

Här fungerar det lite olika beroende på vilket tjänst du använder. Men generellt för de smarta högtalarna i hemmet behöver du säga ett aktiveringsord först för att väcka assistenten. Att den har uppfattat ordet återkopplas med ett litet ljud eller att en lampa på enheten tänds (eller båda). Efter det kan du ställa din fråga eller säga ditt kommando.

Tar vi Google som exempel väcks den med frasen ‘Hej Google’, varpå du kan prata med den.

Förstår de svenska?

Till viss del i alla fall. Google Assistant och Apples Siri gör det sedan ganska lång tid tillbaka. Samtidigt betyder det inte att de förstår allt så att säga. Nya funktioner introduceras ofta på engelska och får mogna där innan de introduceras på andra språk. Då går det ofta i storleksordning och eftersom svenska är ett i sammanhanget ganska litet språk tar det allt från månader till år innan en viss funktion dyker upp på svenska.

Måste jag uppdatera något för att få nya funktioner?

Nope. Assistenten i sig lever som sagt mestadels ‘i molnet’ eller helt enkelt i respektive företags datacenter. Nya funktioner läggs alltså till där och inte i din specifika enhet. Därför kan det vara nyttigt att hålla lite koll på vilka nya saker assistenten lär sig med tiden, eftersom de uppdateras hela tiden.

De renodlade smarta högtalarna är ju alltid uppkopplade mot internet och kan därför dra ner uppdateringar på egen hand utan att du behöver göra något. De som är inbyggda i en TV eller liknande får ofta uppdateringar när resten av maskinen uppdateras. Där handlar det uteslutande om exempelvis förbättrat ljud, bättre hantering av mikrofonerna eller andra saker som direkt påverkar själva hårdvaran.

Vad kan jag göra med en digital assistent?

Om vi ser till Google Assistant, Amazon Alexa och till viss del Apples Siri handlar det om egentligen två grenar av samma träd som de klarar av.

Dels handlar det om att be assistenten om olika saker, exempelvis:

  • Ställ frågor: Vad blir det för väder i Bollnäs på lördag? Vilket år föddes Mozart? Helt enkelt vanliga frågor och för det mesta helt vanliga svar.

  • Sätt timers: Strunt i den där rassliga äggklockan, säg till assistenten att hålla koll på koktiden för pastan, väckningen på morgonen eller vad det nu är.

  • Skriv upp saker: Tog pastan slut medan du kokade den. Skriv upp det på familjens inköpslista eller direkt på mataffärens inköpslista. Eller be assistenten påminna dig om att ta med träningskläder innan du går på morgonen.

  • Kalendern: Lägg till lördagens teaterbesök i din kalender med rösten lite snabbt, eller be assistenten påminna dig om vad du har på agendan idag.

  • Spel och skämt: Du kan ha lite roligt med assistenten också. Be den berätta ett skämt eller spela 20 frågor med den exempelvis.

Dels handlar det om olika tjänster som kan kopplas in:

  • Smarta hemmet. Tänd och släck lampor, kolla temperaturen ute på balkongen och så vidare. Allt beroende på vilka kompatibla produkter du har i hemmet.

  • Kolla på TV. Be assistenten visa senaste avsnittet av din favoritserie på en specifik TV. Eller sök rätt på ett Youtubeklipp med rösten och spela upp det på en skärm i köket.

  • Musik. Spotify och de flesta andra musiktjänster går att koppla till de digitala assistenterna. Därför kan du både be assistenten att spela din favoritspellista, eller säga åt den att väcka dig med en specifik låt.

  • Smarta hemmet...igen. Säg ‘städa köket’ till assistenten för att skicka ut robotdammsugaren på uppdrag. Eller be assistenten att visa övervakningskameran på bakgården på din TV för att se om någon smyger runt där. Möjligheterna är oändliga.

Som en förlängning av de tjänster du kopplar till din assistent kan du även skapa olika former av rutiner och automatiseringar med assistenten. Exempelvis kan du tända lampor och spela musik ur vissa högtalare som väckning på morgonen. Eller så kan du kanske säga ”godnatt” till assistenten, vilket släcker överallt i huset och stänger av lämpliga enheter. Eller ett specifikt kommando när det är dags att titta på film, som slår på teven och rätt kanal samt sänker belysningen i det aktuella rummet.

Det är där de smarta assistenterna börjar bli på riktigt smarta och hjälpsamma.

Ska jag ha en smart assistent med skärm och kamera? Det kanske känns mer logiskt att ha en röstassistent hemma som bara har en mikrofon och högtalare, men en helt annan grej med en skärm som pockar på uppmärksamheten och en kamera som potentiellt kollar hela tiden.

Tar vi köket som exempel kan du snabbt googla fram ett recept på skärmen, eller kolla på någon serie medan du lagar mat. Även när den inte används kan den fungera som fotoram och visa bilder från något passande album.

Du kan också köra videosamtal med den, vilket ger en fördel att ha inbyggd kamera i den smarta skärmen (en bra sådan har också en fysisk brytare för att stänga av kameran om du vill vara säker på att den inte filmar när du inte vill det).

Har bägge ändar av samtalet en kamera kan såklart båda se varandra, har bara den som ringer upp skärmen det är det såklart bara den som syns (och får motsvarande ett röstsamtal tillbaka).

Lyssnar assistenten på allt som sägs i huset?

Knäckfrågan som oroar många är om den smarta högtalaren snappar upp allt som sägs, bara det som kommer efter att aktiveringsordet yttrats eller inte alls?

Mer än du tror är nog det mest passande och något nedslående svaret. Sen är frågan hur mycket som egentligen sparas och hur du kan ha koll på det.

En bra smart högtalare (eller liknande) har alltid en fysisk brytare för mikrofonen, om du av en eller annan anledning vill stänga av den funktionen för en stund. I alla andra fall ligger mikrofonen hela tiden på, just för att kunna lyssna efter aktiveringsordet.

Här finns det tusentals exempel där de smarta assistenterna utan förvarning kan börja prata om något slumpmässigt. Antingen för att de lyssnat på en konversation och tyckt sig uppfatta aktiveringsordet, men också att den helt plötsligt svarar på något trots att rummet är helt tyst. Om det rör sig om mjukvarubuggar och vad som egentligen sparas är inte helt klart i alla lägen.

Du kan gå in på ditt konto kopplat till assistenten för att både se och radera de fraser som du sagt till den. Där kan du även se vissa av de där gångerna assistenten reagerat slumpmässigt, men inte alla.

Så ja, du stoppar in en mikrofon i huset som i utgångsläge lyssnar hela tiden. Samtidigt används den mot en tjänst som du inte betalar för, mer än i inköp av högtalaren. Saker du säger till den sparas och kan användas för att förbättra ‘hörseln’ på assistenten. Utan att presentera bevis för antingen det ena eller andra säger det sig självt att det kan missbrukas. Där får du helt enkelt väga för- och nackdelar.

Är du bekymrad över den typen av integritetsfrågor är nog inte en smart högtalare din grej (på samma sätt som att smartphones i allmänhet och sociala medier kanske inte är din grej då). Ser du däremot att du har nytta av de funktioner en smart assistent för med sig och att det väger tyngre än din eventuella oro över ovanstående är det bara att köra på.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss