1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Mediaspelare: 9 modeller i test

Daniel Hessel

Vill du göra din gamla TV Smart? Eller vill du visa bilder från mobilen på din TV? Vi har testat mediaspelare och streamingstickor från Google, Apple, Amazon och många fler för att se vilken som är snabbast, mest funktionsrik och mest prisvärd.

Mediaspelare bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har testat mediaspelare. Mediaspelarna testas mot såväl nya TV-apparater som lite äldre utan så kallad Smart TV-funktioner. I testet har vi bedömt en rad olika funktioner, men primärt fokuserat på följande:

  • Appar & tjänster. Finns stöd för Netflix, Disney+ och alla andra vanliga streamingtjänster? Hur ser det ut med mindre spelare eller möjligheten att direkt, eller via appar, spela upp lokala filer?
  • Användarvänlighet. Är det enkelt att komma igång och, framför allt, att hantera spelaren vid daglig användning? Är fjärrkontrollen enkel och finns det appar som kan agera fjärrkontroll?

Mediaspelare, chromecast, Apple TV, Google TV

  • Skärmdelning och extrafunktioner. Finns det stöd för Airplay eller Chromecast? Hur väl pratar enheten med din TV via exempelvis HDMI CEC? Hur ser kopplingen till det smarta hemmet och eventuella andra funktioner ut?
  • Bild- och ljudkvalitet. Mestadels avgörs den här biten av vad dagens streamingtjänster klarar och hur snabb uppkoppling du har. Men vad finns det för grundstöd i spelaren för 4K-upplösning, olika HDR-tekniker och ljudformat?

Vi testar löpande nya mediaspelare. Du kan prisjämföra och hitta bäst pris på dem hos PriceRunner.

1. Google Chromecast with Google TV – BÄST I TEST MEDIASPELARE

Chromecast blir äntligen en enkel mediaspelare med fjärrkontroll, appar och röststyrning

CPU: Amlogic S905D3G GPU: ARM Mali-G31 MP2 **Ram:**2 GB Lagring: 8 GB Mjukvara: Google TV **Mått: 162x60x17 mm Vikt: 55g Videostöd: 4k/60 Hz, 1080p, Dolby Vision, HDR10, HDR10+ Ljudstöd: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos Anslutningar: WiFi 5 (802.11ac), HDMI 2.1 (inbyggd), USB-C (ström/ethernet) Fjärrkontroll: Fjärrkontroll med röststyrning, Android & iOS-app

Google Chromecast with Google TV HD

Googles Chromecast-plattform är en riktigt smidig lösning, både för att göra en TV smart och för att strömma video, bilder och annat från din telefon. Nackdelen har varit att konceptet i sig varit lite svårt att förklara. Detta eftersom Chromecast inte är en renodlad mediaspelare som Apple TV, utan mer av en mottagare för det du styr på din telefon.

I ett försök att åtgärda förvirringen har Google släppt den otroligt krångligt namngivna Google Chromecast with Google TV.

Två satsningar i en

Google Chromecast with Google TV är två nya grejer i ett. Dels är det en slags andra generationens Chromecast Ultra - som ju presenterade bland annat 4K-stöd till Chromecast - med nyheten att den levereras med fjärrkontroll och ett grafiskt gränssnitt. Ur den synvinkeln är själva Chromecasten ungefär dubbelt så stor som tidigare, men fortfarande tänkt att osynligt gömmas bakom din TV. Fjärrkontrollen är liten och bullig, men väldigt enkel att använda. Fjärren har även inbyggd mikrofon för att fungera med Google Assistant.

Dels är det en nysatsning för Google på TV-systemet. Att kalla det tidigare systemet Android TV för eftersatt är en rejäl underdrift och med det nya namnet Google TV ska det hela få sig en slags uppfräschning. Vad det i praktiken handlar om är en rejält förenklad startskärm, som blandar appar med rekommendationer från dina inloggade tjänster. Chromecast-delen rullar igång automatiskt när den behövs, precis som den gör hos TV-apparater med funktioner inbyggda.

Appar hittas och laddas ner i det allmänna sökfältet istället för en egen appbutik, vilket är lite krångligt. Samtidigt måste appar uppdateras för att fungera i det här nya systemet, även om de funnits till Android TV tidigare, vilket gör att vi saknar ett par mindre appar som annars finns i TV-apparater med systemet inbyggt eller fristående mediaspelare. De stora tjänsterna finns däremot tillgängliga.

Enkel men lite dyrare

Funktionsmässigt gillar vi många delar av Googles nya Chromecast. Den är enkel att använda och ett perfekt komplement till en TV som saknar smart TV-funktioner eller vars system för sådant blivit för gammalt.

Samtidigt fungerar den med nyare TV-apparater, då den har stöd för grundläggande 4K-upplösning med tillhörande HDR-tekniker. Sett till vad en Chromecast Ultra kostat under åren är det här en riktigt bra uppgradering om du saknat ett gränssnitt för mediaspelare. Samtidigt hamnar priset en ganska bra bit över det där spontanköpsbilliga som den vanliga Chromecasten alltid legat på (särskilt i dagsläget, när de svenska priserna består av gråimport i väntan på riktig lansering här).

Har du en modern TV kommer du antagligen inte vinna speciellt mycket på en Google Chromecast with Google TV. Behöver du just Chromecast-funktionen går den att få tag i billigare. Däremot är Google Chromecast with Google TV ett perfekt tillbehör för en äldre TV, teven i sommarstugan, barnens TV eller liknande. En lättanvänd mediaspelare, Google-assistent och Chromecast i ett ger ett riktigt bra paket om du inte är nöjd med smartheten som finns inbyggd i din TV helt enkelt.

Notera: Efter en lång stunds väntan är Google Chromecast with Google TV äntligen på väg till Sverige. Enheten lanseras officiellt den 21 juni 2022 i Googles egen affär. Den svenska enheten är dock exakt densamma som vissa butiker har gråimporterat på egen hand under flera år.

Enkel fjärrkontroll med röststyrningLättanvänt gränssnittRelativt funktionsfylld
Lite förvirrande att söka efter apparAlla appar från Android TV funkar inte än

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Google Chromecast med Google TV (HD)

465 kr

Google Chromecast med Google TV, Media-Player, HD - Vit

489 kr

Chromecast HD with Google TV

490 kr

2. Apple TV 4K (2:a generationen) - BÄSTA PREMIUMVAL

En minimal uppdatering tekniskt, men med mycket bättre fjärrkontroll.

CPU: Apple A12 Bionic GPU: Apple A12 Bionic Ram: 4 GB Mjukvara: Apple TVOS Bredd: 98 mm Höjd: 35 mm Djup: 98 mm Vikt: 425 g Anslutningar: WiFi, HDMI Fjärrkontroll: Fjärrkontroll med röststyrning, iOS-app

Apple TV 4K 64GB (2nd Generation)

Apple TV 4K är inne på sin andra generation. Här hinner det gå ett par år mellan uppgraderingarna och det ska ju sägas redan från start att du inte köper en ny Apple TV för dess tekniska innovationer, utan för fjärrkontrollen.

Samma, men bättre

Apple TV är identisk till det yttre gentemot föregångaren, ner till det exakta grammet i vikt. Det innebär en hyfsat liten mediaspelare som enkelt kan gömmas undan (eller plockas med till sommarstugan). Eftersom fjärrkontrollen kör på bluetooth blir det ännu enklare att gömma enheten, men inte lika enkelt som exempelvis en Chromecast, som monteras direkt i HDMI-porten på en TV.

Istället är det insidan som är ny här. Föregångarens A10-chip har uppdaterats till det snabbare A12-chippet, wifi-chippet stödjer Wifi 6 och HDMI-porten är av modell 2.1 med 60 hertz-läge för 4K-upplösning som följd. That’s it.

Om du fortfarande sitter på första generationens Apple TV med appar, Apple TV4, eller 4K-modellen som kom lite senare får du fortfarande samma mjukvaruuppdateringar som den här och då handlar det mest om vilka tekniska preferenser du har. Steget mellan full HD och 4K var befogat, men här märker du inte skillnaden.

Apple vill förstås vända det till att spelen du spelar på Apple TV laddar snabbare och har möjlighet att se snyggare ut. Men ärligt talat, du spelar inte på en Apple TV.

Bättre fjärrkontroll

Desto mer nytt är däremot fjärrkontrollen, Siri Remote kallad. Den tidigare modellen har fått utstå mycket kritik för att touch-styrningen helt enkelt inte passade alla. Det har Apple äntligen hörsammat. Den nya fjärrkontrollen är större, mer bastant och har genomgående fysiska knappar. Knapparna har ett riktigt skönt klick och hela bygget känns otroligt mycket mer stabilt. Rörelsesensorn har däremot försvunnit, om du var en av dem som ens kände till den. Samtidigt hade vi gärna sett att kontrollen haft stöd för Apples Hitta-system utan att vi behöver tejpa fast Airtags på den. För hur fin den än är gömmer den sig lika bra i soffan som den förra.

Den bästa nyheten med fjärrkontrollen? Den säljs löst och funkar med de gamla modellerna. Om du har en äldre Apple TV och ogillar fjärren kan du helt enkelt uppgradera den utan att behöva slanta för en helt ny Apple TV.

Apples Apple TV 4K är fortfarande ett klockrent val för dig som vill ha en mediaspelare där alla appar finns och där nya funktioner tillkommer även flera år efter att du köpt den. För dig som redan har en maskin räcker det med att uppgradera fjärrkontrollen, men är du sugen på att köpa en ny Apple TV kan du lika gärna skaffa den här för att få så lång livslängd på den som möjligt.

Välbyggd och bra fjärrkontrollsnabb och funktionsfylldriktigt bra appstöd
Hårfin uppgradering mot förra versionenkunde hellre ha varit USB-C för laddning av kontrollen

3. Google Chromecast (3:e generationen) – BÄSTA BUDGETVAL MEDIASPELARE

Google Chromecast är det absolut billigaste sättet att göra din TV smart, även om tillvägagångssättet kan vara en smula förvirrande.

CPU: Ingen uppgift GPU: Ingen uppgift **Ram:**Ingen uppgift Lagring: Nej Mjukvara: Google Cast **Mått: 51,8x51,8x13,8 mm Vikt: 40 g Videostöd: 1080p/60 Hz, Ljudstöd: Ingen uppgift Anslutningar: WiFi 5 (802.11ac), HDMI 2.0b (inbyggd), Micro USB (ström/ethernet) Fjärrkontroll: Android & iOS-app

Google Chromecast 3

Google Chromecast i tredje generationen är lika välfungerande som den är billig, och utnämns därför till bäst i test. Men på samma gång som den är grym, är den också lite av en besvikelse och inte riktigt en traditionell mediaspelare. Mer om detta längre ner.

Vad är Chromecast?

Chromecast består av en liten puck med HDMI-sladd som du smidigt gömmer bakom din TV och kopplar upp mot hemmets wifi-nät (adapter för trådat internet finns som tillbehör). Efter det fungerar den enbart som en mottagare för det du skickar från din telefon, surfplatta eller dator.

Det finns inget direkt gränssnitt att tala om och ingen speciell fjärrkontroll. Det kan låta förvirrande, men eftersom hela gränssnittet kan sammanfattas i att du trycker på en Cast-knapp i en app på telefonen är det extremt simpelt.

Cast-knappen dyker upp i de appar som har stöd för den, vilket i praktiken är i stort sett alla appar för streaming av film som vi har idag. Den kan även visa hela skärmen från en dator eller Androidmobil också om det skulle behövas.

Youtube, Netflix, SVT Play, Cmore, HBO Nordic, SF Anytime och många andra har stöd för Chromecast och det är sällan vi känner att något saknas.

Är det värt att köpa nya generationen?

Samtidigt finns det ganska få skäl för dig som redan har andra generationens Chromecast att uppgradera. Google själva hävdar att den nya generationen är 15 procent snabbare än generation två, vilket vi märker genom att klipp startar någon sekund snabbare än den tidigare versionen. Knappt märkbart alltså.

Den största tekniska nyheten är att 1080p-upplöst material kan visas i 60 hertz, men har det varit ett irritationsmoment för dig har du nog redan investerat i en Chromecast Ultra som både klarar det och 4k-upplösning.

Du kan även använda din TV som högtalare om du kör Google Assistant via Google Home-högtalarna. Här har den videobetonade Chromecast lånat funktionen från Chromecast Audio, vilket gör att din TV kan ingå i en multirumslösning för musik om du vill.

Standardfunktionen är fortfarande densamma och det fungerar lika stabilt som tidigare. Det gör Chromecast till den troligen billigaste och definitivt smidigaste lösningen för dig som vill ha moderna smart-TV-funktioner på vilken TV som helst. Men har du redan versionen innan finns det få anledningar att uppgradera.

Långtidsuppdatering: Vår Chromecast har snällt rullat på tillsammans med en äldre TV under snart två år utan att strula. Den har fått en ny uppdatering i form av Google Chromecast with Google TV, som bakar ihop en ”riktig” mediaspelare med fjärrkontroll och en 4K-Chromecast. Samtidigt kostar den betydligt mer och tredje generationens Chromecast fortsätter vara det billigaste sättet att göra en äldre TV smart.

Extremt lättanvändprisetbrett streamingstöd
Minimala nyheter mot föregående generation

4. Nvidia Shield TV

Den bästa mediaspelaren med Android du kan köpa

CPU: Nvidia Tegra X1+ GPU: Nvidia Tegra X1+ Ram: 2 GB Mjukvara: Android 11 med Android TV Bredd: 40 mm Höjd: 40 mm Djup: 164 mm Vikt: 137 g Anslutningar: WiFi, HDMI, ethernet, Micro SD Fjärrkontroll: Fjärrkontroll, Android-app

Nvidia Shield TV

Nvidia Shield TV är ett föredöme. Inte bara för mediaspelare och inte bara för prylar som kör Android, utan för teknikbranschen i stort. Det har egentligen inte så mycket med dess funktioner att göra. I stället handlar det om produktens livslängd.

Nvidia Shield TV är den enklare av två varianter som Nvidia säljer just nu. Den andra, Shield TV Pro är betydligt större, dyrare och kan skryta med såväl mer arbetsminne som dubbla lagringsutrymmet och fler anslutningsportar. Bägge släpptes för tre år sedan och tuffar fortfarande på med uppdateringar med jämna mellanrum. Detsamma gäller även de versioner som släpptes både 2017 och 2015, som fortfarande uppdateras med i stort sett samma mjukvara som de senare modellerna. Vi kan faktiskt bara komma på Apple TV som har samma långa uppdateringstid. Valfri TV och dess smarta operativsystem eller valfri Androidtelefon kan bara drömma om ens halva den tiden.

Mångsidigt rör

Nåväl, Shield TV är i sig format som ett metallrör med anslutning på båda kortsidorna. Knappast den mest estetiskt tilltalande lösningen för en bunt sladdar, men enheten i sig är rätt stilren. Just anslutningarna är samtidigt betydligt fler än snittet för den här typen av produkter, då du har såväl plats för minneskort som trådbundet nätverk inbyggt.

Fjärrkontrollen är en triangulär pinne som till en början ser rätt märklig ut. Men efter bara någon minuts användning kan vi konstatera att formen, tillsammans med en övertygande tyngd, gör den riktigt bekväm att använda. Bonus för att knapparna är bakgrundsbelysta också.

Gammalt med nytt

På mjukvarufronten är det Android TV som gäller, inte den lite modernare Google TV. Det innebär att alla appar du vill ha finns där, även sådana som till exempel kan dra nytta av lagrade filmer på minneskortet. Android TV är, vanan trogen, mörkt och murrigt uppbyggd i ett ganska stelt gränssnitt, men det funkar. Nvidias del återfinns mest i inställningarna, med bland annat stöd för AI-förbättring av video.

Det som särskiljer Shield från andra Android-stickor är just Nvidia-delen – Nvidia-spel som det heter på svenska, vilket helt enkelt är möjligheten att para ihop en trådlös kontroll och köra riktiga PC-spel strömmat till mediaspelaren. Det kostar extra såklart, men är långt mycket trevligare än någon spelupplevelse som finns till Android.

Oavsett vilken version av Nvidia Shield TV du köper får du slanta upp lite mer för den än för en vanlig mediaspelare med Android. Samtidigt är det en helt annan kvalitetsnivå på hårdvaran och du är garanterad att få något riktigt långlivat. Upplevelsen är inte lika slipad som Apple TV – något vi knappast kan lasta Nvidia för helt. Men för dig som vill ha Android är Nvidia Shield TV svårslagen.

Bekväm fjärrkontrolllång uppdateringstidsnabb
Android TV känns dateratanslutningar i båda ändar av enheten

5. Apple TV 4K

Lättanvänd mediaspelare med moderna funktioner och stort stöd för både appar och spel.

CPU: Apple A10X Fusion GPU: Apple A10x Fusion Ram: 3 GB Lagring: 32/64 GB Mjukvara: Apple TVOS **Mått: 98x98x35 mm Vikt: 425 g Videostöd: 4k, HDR, Dolby Vision Ljudstöd: Dolby Atmos Anslutningar: WiFi 5 (802.11ac), HDMI 2.0a (inbyggd), ethernet Fjärrkontroll: Fjärrkontroll med röststyrning, iOS-app

Apple TV 4K 32GB (1st Generation)

Apple TV 4K är inte riktigt en lika stor uppgradering som sin föregångare, som förde med sig såväl appar som Siri och Homekit. Den här gången är det till utseendet ungefär samma maskin, men på insidan har vi fått lite snabbare hårdvara för att klara av 4K-upplösning med HDR. I en senare uppdatering har även stöd för Dolby Atmos lagts till.

Men utöver de tekniska läckerbitarna, och snabbare hårdvara för att backa upp det, är det samma maskin till en högre prislapp. Samtidigt har livslängden visat sig vara riktigt god för maskinen och årliga större uppdateringar för med sig såväl nya bild- och ljudformat som nya funktioner och tjänster.

Vad är nytt i Apple TV 4K?

Antalet appar för film, TV-serier och musik är på den nivån att vi inte känner att det saknas något. Såväl utbudet som den generella kvaliteten hos apparna är riktigt bra och ofta ett steg över det vi hittar till Android/Google TV. När Apple introducerade sin spelprenumeration Apple Arcade kom det även till Apple TV. Det gjorde antalet spel till enheten betydligt fler, men fortfarande ska vi väl inte kalla det för en fullfjädrad spelkonsol.

Fjärrkontrollen är densamma och fortfarande bra, även om pekplattan är lite yxig att använda jämfört med ett vanligt styrkors. Siri hänger med så gott hon kan, men att prata med vår TV har å andra sidan inte varit högsta prio. Den lite passiva funktionen där Apple TV agerar hemmaserver åt Homekit-inkopplade prylar är fortfarande guld värd om du kör det systemet, och Airplay från en Iphone eller Mac fungerar precis lika smidigt som alltid.

Stabil och enkel

Vill du inte använda fjärrkontrollen funkar appen till Iphone eller Ipad lika bra (om inte bättre). När det kommer till formatstöd utanför streamingtjänsterna hänger det mycket på vilken app du hittar för ändamålet. Men rätt letat kommer du knappast ha några problem där. Under åren har även nya funktioner tillkommit som gör att Apple TV 4K känns kanske mer aktuell nu än när den släpptes.

Numera finns stöd för Youtube i 4K, flera användare, ett någorlunda stöd för TV-leverantörer och mycket mer.

Även om Apple TV 4K har ett par år på nacken är det inget som på det stora hela märks av. Mycket tack vare de ständiga uppdateringarna med nya funktioner. Hårdvaran hänger kanske inte med fullt ut för de allra tyngsta spelen, men överlag är det här ett riktigt lättanvänt och stabilt köp. Särskilt om du är Iphone, Ipad eller Mac-användare.

Stort stöd för streamingtjänsterHomekit och Airplay4K och HDR-stöd
Fjärrkontrollen kan vara irriterandeLite klen för tyngre spel

6. Nokia Streaming Box 8000

Stabil mediaspelare med högt pris

CPU: ARM Cortex A55 GPU: ARM Mali-G31 Ram: 2 GB Mjukvara: Android TV Bredd: 112 mm Höjd: 24 mm Djup: 112 mm Vikt: 170 g Anslutningar: WiFi, HDMI, USB-A, optiskt ljud, Ethernet Fjärrkontroll: Fjärrkontroll, Ios- & Android-app

Nokia Streaming Box 8000

Nokia Streaming Box 8000 kommer inte från samma företag som gör Nokiatelefoner numera (HMD Global), utan det företag som gör TV-apparater med Nokias varumärke på (StreamView). Efter att ha tillbringat lite tid med maskinen kan vi konstatera att StreamView gör bättre mediaspelare än TV-apparater, om än ganska dyra sådana.

Innehållsrik låda

Nokia Streaming Box går mer åt det klassiska hållet i sin design. Numera är de flesta mediaspelare en liten pinne som göms bakom din TV, men här är det mer tänkt att den ska stå framme och synas. Själva lådan är dock väldigt liten och diskret. På baksidan hittar vi en ganska bra uppsättning portar som borde täcka in de flesta behov. Fjärrkontrollen är väldigt lik den som levereras med de TV-apparater som bär Nokias varumärke, men känns faktiskt som att den har lite bättre byggkvalitet och känsla i knapparna.

Gammal mjukvara

Väl igång möts vi av Googles gamla TV-gränssnitt Android TV. Det finns inga uppgifter om ifall boxen kommer att uppdateras med det nyare Google TV, men vi skulle väl inte räkna med det. Android TV funkar rent praktiskt, men känns rätt stelt och mörkt i jämförelse.

På den tekniska fronten hittar vi stöd för 4K-upplösning i 60 hertz, men ett väldigt skralt stöd för ljudformat. Med tanke på vad den här mediaspelaren kostar borde vi faktiskt kunna önska oss såväl DTX som Dolby Vision och Atmos, men icke.

Som mediaspelare till dig som vill ha lite fler anslutningsmöjligheter är Nokia Streaming Box 8000 ett okej val. Samtidigt kan du lika gärna lägga till en extra slant och köpa en Nvidia Shield för att få något med rätt mängd funktioner för pengarna.

Många portarbra fjärrkontroll
Saknar moderna ljud- och bildformathögt pris

7. Xiaomi Mi Box S

Prisvärd mediaspelare med stöd för 4K och Chromecast. Dock lite klen för spel.

CPU: Quad core Cortex A53 1,6GHz GPU: Mali-450 Ram: 2 GB Lagring: 8 GB Mjukvara: Android TV **Mått: 95x95x16 mm Vikt: 147 g Videostöd: 4k/60 Hz, Ljudstöd: Dolby, DTS Anslutningar: WiFi 5 (802.11ac), HDMI 2.0a, USB-A, Ljud, Ström Fjärrkontroll: Bluetooth-fjärrkontroll, Android & iOS-app

Xiaomi Mi Box S 4K

Om ditt hem är fyllt med Apple-produkter gör sig en Apple TV bra som komplement i samlingen. Men vad är motsvarigheten för Android? Här finns det en uppsjö mediaspelare med såväl olika versioner av “vanliga” Android som det mer TV-anpassade systemet Android TV. De är dock sällan skapta lika, vilket kan medföra en rad buggar och felkoder i de appar du vill använda.

Xiaomis Mi Box S särskiljer sig från mängden genom att vara en Android TV-box med Googlecertifiering. Det innebär en hel del fördelar, framför allt snabba uppdateringar till senaste version av systemet (något andra mediaspelare i många fall blir helt utan) och att de appar du hittar i appbutiken fungerar som de ska utan bråkiga felkoder. Relationen till Google ger även fördelar som inbyggd Chromecast Ultra för att kunna casta material från din telefon i 4K-upplösning och även Google Assistant inbyggt via en speciell knapp på fjärrkontrollen.

Grym på många saker, men sämre på tunga spel

Hängde du med? Mi Box S är alltså en mediaspelare med Android i TV-version med alla appar och spel det innebär. När vi kollar hittar vi alla de stora streamingtjänsterna, inklusive SVT Play, utom Amazons. Utöver ett för det mesta välutbyggt utbud av appar, spel och streamingtjänster sitter det även vad som motsvarar en Chromecast Ultra (alltså versionen med 4K-stöd) inbyggt. En manick som i sig självt ligger på knappa hundralappen under priset för Xiaomis spelare.

Utöver det har du hela ekosystemet för Google Assistant på plats genom en knapptryckning. Det är inte samma röstaktiverade variant som lösa högtalare med röstassistenten, men dock bara ett knapptryck bort från alla funktioner. Ledsnar du på den vanliga fjärrkontrollen (som är riktigt bra ska det sägas) finns även appar för både Android och Iphone för att styra enheten.

I och med att det är Android innebär det heller inga större bekymmer att koppla in bluetooth-tillbehör som hörlurar eller spelkontroller till enheten, där det senare ger dig ett helt okej spelbibliotek att leka med. Här börjar dock nackdelarna titta fram, då det utöver stödet för uppspelning av 4k-upplöst material inte rör sig om världens kraftigaste maskin.

De flesta spel fungerar utan problem, men de allra tyngsta har en tendens att gå lite långsamt. Det inbyggda minnet ger dig ungefär fem gigabyte lagring, vilket också kan sätta käppar i hjulen om du har flera stora spel installerade samtidigt. Det går att utöka med ett USB-minne, men det är en långsammare lösning.

USB-porten kan du däremot vilja använda till en adapter för trådbundet internet, eftersom Mi Box i sig bara har wifi inbyggt vilket i vissa fall kan bli tight för tunga videoströmmar. 4K-stödet kommer även med stöd för HDR10, men för de som letar efter de allra senaste teknikerna saknas såväl Dolby Vision på bildområdet och Dolby Atmos-stöd när det kommer till ljudet.

Men har du de kraven kanske du inte ska titta på en mediaspelare under tusenlappen. Faktum är att Mi Box S har tillräckligt många positiva egenskaper för att med råge väga upp mot de negativa. Det är helt enkelt en extremt prisvärd mediaspelare.

Långtidsuppdatering: Xiaomi Mi Box S är fortfarande en fullt kapabel mediaspelare i sig. Samtidigt har den fått konkurrens av såväl Googles egen mediaspelare som uppföljaren, Xiaomi Mi Box S HDR. Den senare kostar ungefär samma peng, men har stöd för lite fler HDR-format och får därmed anses mer framtidssäker.

Stort stöd för streamingtjänsterInbyggd Chromecast UltraInbyggd Google Assistant4K-stöd
Klen hårdvara för spelsaknar ethernet-portSaknar en del HDR-format

8. Xiaomi Mi TV Stick

Billig mediaspelare med prestandaproblem

CPU: ARM Cortex A53 GPU: ARM Mali-450 Ram: 1 GB Mjukvara: Android TV Bredd: 92,4 mm Höjd: 15,2 mm Djup: 13,2 mm Vikt: 28,5 g Anslutningar: WiFi, HDMI Fjärrkontroll: Fjärrkontroll, Ios- & Android-app

Xiaomi Mi TV Stick

Xiaomi Mi TV Stick positionerar sig som en av de billigare streamingstickorna på marknaden, frånsett rena Chromecast-enheter då. Vill du ha en mediaspelare med Android TV från ett välkänt märke är Xiaomi bland de billigare alternativen. Klarar du dig med en hårsmån sämre apputbud och lite mer reklam är annars Amazons olika Fire TV-stickor riktigt vassa konkurrenter.

Enkel lösning

En streamingpinne är en streamingpinne, vilket innebär att installationen är ganska likartad oavsett modell. Du petar in ena änden i en ledig HDMI-port på din TV, kopplar in strömsladden (micro USB, så i bästa fall kan din TV strömföra enheten) och sen är du mer eller mindre igång. Efter att ha loggat in med ditt Google-konto är gränssnittet i stort sett identiskt med alla mediaspelare med Android TV. Det innebär ett knappast speciellt vackert eller inspirerande gränssnitt, som framför allt är väldigt mörkt, men också relativt lätthanterat. Den medföljande fjärrkontrollen är av riktigt hög kvalitet och med sköna knappar för alla funktioner. Vid sidan av det kan du såklart även styra med din telefon och använda enheten som en Chromecast.

Långsam installation

Anledningen till att stickan är så pass billig och att Amazons motsvarigheter kan kännas mer prisvärda är att den har en maxupplösning på 1080p. Ungefär dubbla priset ger dig den senare modellen, med stöd för 4K, men den har vi inte tittat närmare på än.

Vid vanlig navigering och inne i olika appar går det hyfsat rappt att ta sig fram och vi upplever inget speciellt att klaga på där. Däremot har vi en hel del synpunkter när det kommer till att installera nya appar eller uppdatera befintliga.

Från att vi trycker på installera- eller uppdatera-knappen för en app till färdig installation hinner både vi och mediaspelaren gå ner i vänteläge flera gånger. Exakt vad som tar sådan tid och varför vet vi inte, men det är först när vi helt enkelt lämnar spelaren åt sitt öde och återkommer morgonen efter som den faktiskt har installerat de appar vi sagt åt den att installera. Efter det fungerar Xiaomi Mi TV Stick som sagt som den ska, men proceduren vid installation och uppdatering av appar gör det tyvärr till en minst sagt frustrerande upplevelse i återkommande fall.

Prisetbra fjärrkontroll
Olidligt långsamma installationer

9. Amazon Fire TV Stick 4K Max

Snabb och lättstyrd med överfullt gränssnitt

CPU: ingen uppgift GPU: ingen uppgift Ram: ingen uppgift Mjukvara: Amazon Fire TV OS 7.2.5.5 Bredd: 97 mm Höjd: 30 mm Djup: 14 mm Vikt: 48 g Anslutningar: WiFi, HDMI Fjärrkontroll: fjärrkontroll med röststyrning

Amazon Fire TV Stick 4K Max

Amazon har gjort mediaspelare i Fire TV-serien i många år nu och Amazon Fire TV Stick 4K Max är såväl den senaste som en av de första att släppas i en internationell version. Det betyder att den fungerar utan problem i Sverige och att svenska appar har börjat titta in. Alexa-stödet är dock fortfarande på engelska, men finns med även det såklart.

Leksaksfjärr

Själva mediaspelaren Fire TV består av en plastpinne med HDMI-kontakt i ena änden och strömkontakt längs ena långsidan, ungefär som alla “streamingstickor” i samma genre. I stället är det fjärrkontrollen du kommer se och interagera med. Den ser ärligt talat ut som en Fisher Price-leksak. Den bulliga plasten känns förvisso välbyggd och knapparna har bra stuns, men formen tillsammans med den blå Alexa-knappen känns väldigt mycket leksak.

Att komma igång handlar i stort sett om att logga in med ditt Amazon-konto, så är du igång med både stickan och inloggad på Prime Video. Efter det är det bara att ladda ner de appar du vill ha, och så länge de är hyfsat internationella är det inga problem att hitta. Inhemska historier är det däremot värre med. När vi testar finns inte svenska storspelare som Viaplay eller Cmore tillgängliga, men Discovery+ finns där. SVT Play går inte att hitta när vi söker, men när ett program från den tjänsten dyker upp i reklamsnurran på startsidan kan vi ta oss in den vägen och ladda ner appen. Lagom virrigt och inte helt lokalanpassat än så länge, helt enkelt.

Stabil sticka

Vad som ska sägas om Amazon Fire TV Stick 4K Max är i alla fall att den är rapp att hantera. Även om det är Android i botten av systemet (open source-varianten, så utan Google) får vi medge att Amazon lyckats betydligt bättre med att leverera ett trevligt gränssnitt än vad motsvarande stickor med Android gjort. Samtidigt ligger en enorm tonvikt på just Prime Video i gränssnittet – något som är ganska logiskt med tanke på tillverkaren, men som också gör det lite knöligare att komma åt andra tjänster som du laddat ner.

Som ett slags första försök är Amazon Fire TV Stick 4K Max en av de bättre streamingstickor vi testat. Samtidigt är det ju typ Amazons tionde försök på området och bara första gången i de här delarna av landet, så det borde ju funka så här rappt också.

Snabbt gränssnittbekväm fjärrkontrollpriset
Vissa tjänster är doldamånga svenska tjänster saknas

Värt att veta om Mediaspelare

Mediaspelare, streamingsticka, mediacenter… kärt barn har många namn helt enkelt. Den här typen av maskiner har också genomgått en väldigt stor förvandling under åren och det vi idag menar med en mediaspelare är inte alls det som fanns på marknaden för en sådär tio år sedan.

Tidigare låg stort fokus på att spela upp lokala filer, främst filmer. Antingen via spelarens inbyggda hårddisk eller genom att hämta material från en nätverkshårddisk. Vissa onlinetjänster, som Youtube, fanns med i ekvationen men i första hand handlade väldigt mycket om formatstöd. Nedladdade filmer, dess ljudspår och undertexter kom i en mängd olika format och då var det viktigt att spelaren hade stöd för allt du behövde.

Antingen köpte du en färdig låda, där klassiker som Boxee Box eller Popcorn Hour säkert väcker minnen hos många. Annars kunde du bygga din egen mediadator, helt enkelt en vanlig PC med ett med TV-vänligt gränssnitt ovanpå, som exempelvis XBMC (senare Kodi) eller Windows Media Center.

Med tiden har fokus ändrats till att mer och mer fokusera på de olika streamingtjänster som vi använder idag, som Netflix, Viaplay, Disney+ och liknande. Visst finns fortfarande möjligheten att spela upp lokala filer, men då sköts det via en app för ändamålet, eftersom alla dagens mediaspelare bygger på samma app-tänk som till telefonen.

En annan viktig aspekt är möjligheten att visa upp innehåll från mobilen. Här är det i stort sett två tekniker som används idag, Airplay eller Google Cast. Det förstnämnda är Apples teknik och fungerar således med deras produkter, medan Cast-delen är lite mer universell.

Vilka mediaspelare finns det?

Precis som med delningen från mobilen finns det idag två olika plattformar som används.

  • Apple TV. Apples egen mediaspelare som såklart fungerar allra bäst i ett hushåll med fler Apple-enheter. Samtidigt är det en riktigt välfungerande enhet fristående också. Vill du läsa mer om Apple TV kan du kika in våra guider på ämnet: Kom igång med Apple TV och Allt du behöver veta om Apple TV

  • Google. Google har egentligen tre olika system, som mer eller mindre överlappar varandra. Först och främst är det Google Cast, som både finns inbyggt i många TV-apparater och utgör grunden i Chromecast. Enkelt förklarat en mottagare för det du vill visa upp från mobilen oavsett om det är en Netflix-film eller bilder från semestern. Steget upp från det heter Android TV, eller nu också Google TV. Cast-möjligheten finns kvar, men du får också ett grafiskt gränssnitt på din tv, med möjlighet att installera appar och liknande.

Android TV och Google TV är de system som ”alla andra” använder sig av. Det finns inbyggt i TV-apparater från exempelvis Philips och Sony, men även i fristående mediaspelare som Xiaomis olika Mi Box-modeller.

Är du nyfiken på Chromecast rekommenderar vi att du spanar in våra guider om systemet: Allt du behöver veta om Chromecast och Kom igång med Chromecast

Jag har en Smart TV, behöver jag en mediaspelare också?

Oftast inte, men i vissa fall kan det vara användbart.

I stort sett alla TV-apparater idag har någon form av mediaspelare inbyggda och har stöd för appar som Netflix och liknande. Som tidigare nämnts kör bland annat Sony och Philips på Googles Android TV inbyggt, medan LG har sitt eget WebOS för samma sak och Samsung sitt Tizen-system.

Alla moderna TV-apparater är ytterst kompetenta på det här området och i många fall finns ingen anledning att köpa en extra mediaspelare, då det mest blir kaka på kaka. Samma sak gäller Xbox och Playstation, som har en hel del av dagens streamingtjänster och därför kan sköta den biten åt dig.

Men det finns alltid undantag och specialfall såklart:

  • Gammal TV. Du kanske är helt nöjd med den TV du har idag. Men den kanske har några år på nacken och inte hade något smart TV-system inbyggt? Eller så har den biten blivit alldeles för långsam, alternativt så har systemet slutat uppdateras och apparna börjat försvinna. Oavsett om det är den TV du har hemma och är nöjd med, eller om det är en avlagd TV som står i ungarnas rum eller i sommarstugan kan den få ett nytt liv med en mediaspelare som har alla dagens appar redo för användning.
  • Tjänster saknas. Oavsett om du har en äldre TV eller en helt ny kan det ibland vara någon app du saknar. Kanske saknas exempelvis stöd för Cmore i din TV? Då kan det vara vettigt att komplettera med en mediaspelare för att få till den biten.
  • Mobilkoppling. Du kanske är helt och hållet nöjd med både din TV och dess inbyggda system. Men den är lite äldre och saknar stöd för Chromecast eller Airplay. Istället för att köpa en helt ny TV för den biten är det betydligt billigare med en mediaspelare som sköter jobbet.

Finns det mediaspelare med DVD eller Blu-ray?

Nja. Det finns ingen renodlad mediaspelare såsom Apple TV eller Chromecast med inbyggd läsare för CD, DVD eller Blu-ray.

Beroende på var du vill dra gränsen för vad en mediaspelare är finns det däremot varianter. Det kanske vanligaste är att du har en Playstation eller Xbox, som både har skivspelare för fysiska skivor och stöd för streamingappar som Netflix. Nackdelen med dessa är att antalet streamingtjänster som finns tillgängliga är ganska få i jämförelse med Apple TV eller Android TV.

På samma sätt är det inte helt omöjligt att hitta renodlade Blu-ray-spelare med stöd för vissa streamingappar.

Kan jag titta på vanlig TV med en mediaspelare?

Absolut, men det kan krävas en del tankearbete innan.

Många av TV-leverantörerna i Sverige erbjuder sina kanalpaket antingen i app-form eller genom samarbete med exempelvis Apple och deras Apple TV. Kolla med din TV-leverantör vad som gäller.

Har du inga problem att hoppa mellan appar kan du titta på ganska många kanaler genom deras egna appar. Cmore-appen ger dig exempelvis tillgång till TV4-kanalerna och Cmore-kanalerna, medan Discovery+ och Viaplay gör detsamma för femman och trean.

Utöver det finns det en mängd IPTV-appar i appbutikerna om du har mer specifika krav, exempelvis för utländska kanaler.

På så sätt behöver du inte en separat TV-mottagare, antenn och liknande. Det enda problemet som kan uppstå är om du vant dig vid att spela in mycket material, vilket oftast inte går till vanliga mediaspelare. Alternativet här är att material som sänts ofta ligger kvar på respektive tjänst efteråt (och i många fall även innan). Det gör att du enkelt kan titta ikapp på senaste Rapport eller se den senaste Beck-filmen mer när det passar dig, utan att ha behövt spela in det innan.

Kan jag köra Chromecast på en Apple TV?

Nej.

Apple har sin egen teknik för att spegla innehållet från en Mac, Iphone eller Ipad till en Apple TV (eller TV med inbyggt stöd för Airplay). Att stödja konkurrentens teknik är därför inte aktuellt.

Däremot kan du ”casta”, som det kallas, till en Chromecast eller TV med inbyggd Cast-funktionalitet från en Iphone. Det beror däremot inte på att Apples telefon har den tekniken inbyggd, utan att specifika appar har byggt in stöd för Chromecast.

Både Chromecast och Airplay använder sig av ditt vanliga wifi-nätverk hemma för att fungera, så det handlar inte om någon speciell teknik för att det ska fungera.

Jag har inget wifi, finns det mediaspelare med trådbundet nätverk?

Absolut. Apple TV och många fristående boxar med Android TV har ett vanligt nätverksuttag bland listan över kontakter och kan därmed köras trådbundet.

Det kan vara smidigt både om du saknar wifi hemma, men också för att alltid ha bästa möjliga koppling mot internet.

Googles Chromecast-enheter kan faktiskt också kopplas upp med sladd om så önskas. USB-porten på Googles streamingstickor funka både för ström och data. Därför kan du köpa en adapter från USB (USB-C på Google Chromecast with Google TV och Micro USB på alla tidigare Chromecasts) till ethernet och ström.

Kan jag bygga en egen mediaspelare?

Absolut, men räkna med att det kommer att innebära en hel del pill.

Antingen kan du göra som folk ”alltid har gjort” och dedicera en hel PC åt ändamålet. Annars kan du bygga en fullt fungerande mediaspelare med minidatorn Raspberry Pi (eller liknande datortyper).

Att få igång uppspelning av lokalt lagrade filer och Chromecast eller Airplay-funktionalitet brukar gå ganska enkelt på dessa enheter. Vad som däremot är svårt, knöligt eller kräver en hel del meck är att få igång de vanliga streamingtjänsterna. Kan du inte installera dem som appar är det via en webbläsare du får köra, vilket oftast brukar påverka hur enkla de är att styra med exempelvis en vanlig fjärrkontroll.

Men absolut går det och har du exempel på lyckade lösningar får du gärna dela med dig av dem i kommentarerna här.

Hur är det att spela på en mediaspelare?

Är det i huvudsak gaming du vill ägna dig åt på din TV är fortfarande en spelkonsol eller dator det bästa alternativet. Men såklart går det på annat sätt också.

Direkt från en mediaspelare är utbudet ofta en aning begränsat till TV-anpassade mobilspel. Såväl Android/Google TV som Apple TV har stöd för en stor mängd spelkontroller (bland annat Playstation- och Xbox-kontroller), vilket underlättar. Men utbudet är lite skralt.

Vad som istället är en växande nisch som troligen kommer att ta över allt mer är streamade spel. Helt enkelt att spelen körs på en dator i en serverhall någonstans och strömmas till dig och din kontroll över internet. I dagsläget finns det ett gäng olika lösningar för detta, där tre av de större exemplen är Nvidias GeForce Now, Microsofts xCloud och Googles Stadia.

Tjänsterna bygger i första hand på PC-spel som kan strömmas till din mobil eller dator, eller Chromecast i Stadias fall. Samtliga fungerar på samma sätt som Netflix eller andra streamingtjänster för film, det vill säga att du betalar en fast månadskostnad för dem.

Vilka mediaspelare har stöd för externa hårddiskar?

Sett till dagens utbud av mediaspelare är det antingen Android TV-enheter eller de du byggt själv med exempelvis Kodi som gränssnitt som har stöd för en USB-sticka eller USB-hårddisk med lokalt lagrade filer.

Däremot kan de flesta moderna mediaspelare, spelkonsoler och smarta TV-apparater spela lokalt lagrade filer via Plex.

Plex är en i grunden gratis mjukvara som både hanterar en stor mängd onlinebaserad streaming, men också lokal sådan. Du kan köra igång en Plex server på en vanlig dator eller på de flesta nätverkshårddiskar (NAS) där du lägger alla dina lokala filer. De enheter som ska kunna spela upp material från Plex-servern förses med Plex klient-app (finns till nästan alla plattformar) och gör det på så sätt möjligt för alla enheter i hushållet att strömma film, bilder och musik som lagts till på Plex-servern.

Vad hände med Chromecast Audio?

Fram till 2019 hade Google en Chromecast-dongel för enbart ljud kallad Chromecast Audio. Av en än så länge oklar anledning valde de att lägga ner produkten till mångas förtret. Det var ett extremt billigt sätt att göra ett par ”dumma” högtalare eller en äldre förstärkare lite smartare på samma sätt som en vanlig Chromecast gjort för film.

Men finns det några alternativ då? Absolut.

  • Fulhack. Du kan faktiskt uppnå samma resultat med en vanlig Chromecast som med en Chromecast Audio. För att lyckas behöver du en TV för att starta upp enheten samt köpa till en HDMI till Aux-adapter.
  • Smarta högtalare. Det finns en uppsjö smarta högtalare med Google Assistant inbyggt och även en hel del förstärkare med tekniken. Beroende på modell kan du slanga ut ljudet från en av dessa högtalare via antingen bluetooth, eller aux-porten, till din riktiga anläggning.
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss