1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Luftrenare: 12 modeller i test

Daniel Hessel

Vet du med dig att du har dålig luft hemma? Eller besväras du av pollen under delar av året? Då kan en luftrenare göra ditt liv betydligt enklare och behagligare. Vi har testat ett stort antal modeller från Smartmi, Blueair, Electrolux och många fler för att se vilken som renar bäst och mest effektivt.

luftrenare bäst i test

Så gjorde vi testet

Samtliga luftrenare har testats under en hel pollensäsong, det vill säga från ungefär april fram till augusti. Även om luftrenare på många sätt är gjorda för att avlägsna luftföroreningar har vi i Sverige en förhållandevis ren luft generellt. Därför är det just under pollensäsongen som luftrenare främst används här, för att lindra eller eliminera besvär i exempelvis sovrummet.

Under testperioden har vi bland annat tagit hänsyn till följande i vår bedömning:

  • Reningsförmåga: Vi använder oss av två olika partikelmätare för att se hur effektiva luftrenarna är. Vi ser dels på längre tidsperioder, dels hur snabbt de rensar luften i ett rum. Givetvis jämför vi våra verktyg med nivåerna som respektive luftrenare själv uppger.
  • Ljudnivå: Ofta ställs en luftrenare i sovrummet för att du ska kunna sova bra även under pollensäsongen. Då är det viktigt att den är både tyst och effektiv. Det gäller oavsett vilket rum som den placeras i, men särskilt i sovrummet.
  • Funktioner: Luftrening anges för det mesta i hur små partiklar som renaren plockar upp, vilket är en väldigt viktig aspekt. Samtidigt är det smidigt med extrafunktioner som schemaläggning av reningen eller en påminnelse när det är dags att byta ut filtret.
  • Användarvänlighet: Är renarens funktioner enkla att hantera? Är det enkelt att byta filter när det gamla är uttjänt?

Alla luftrenare har testats i ett mindre rum på strax under 20 kvadratmeter samt ett större rum på ungefär det dubbla. Alla luftrenare har testats under en timme på sitt automatiska läge i ett ”orenat” rum, samt en timme på maxhastighet. Luftkvaliteten har mätts före och efter med mätverktyg. Samtliga luftrenare har även fått gå under en längre tidsperiod på sitt automatiska läge, där vi använt mätverktyg samt tillverkarnas egna appar för att jämföra luftkvalitet.

Vid sidan av mätvärden från våra luftkvalitetsmätare har även upplevd luftkvalitet tagits i beaktning.

Vi har testat ett urval luftrenare och testar fler modeller löpande. Jämför pris på samtliga listade luftrenare på PriceRunner.

Fler tester för varmare dagar

1. Smartmi Air Purifier 2 - BÄST I TEST LUFTRENARE

Stelbent men effektiv tunna

Prisklass: premium Maxyta: 45 m² Luftflöde: 350 m³/h Antal lägen: 12 st. Effekt: 40 W Ljudnivå: 19–65 dB Bredd: 34 cm Höjd: 56 cm Djup: 26 cm Vikt: 5 kg Filter: Förfilter, aktivt kolfilter, ultrafint partikelfilter Svalanmärkt: Nej

Smartmi Air Purifier 2

Smartmi Air Purifier 2 är till det yttre närmast identisk med sin föregångare, just där är det faktiskt bara färgen som skiljer dem åt. På insidan sitter däremot en hel del nyheter som gör det här till en mestadels riktigt trevlig maskin, även om designen påminner om en soptunna.

Autoläge med panik

Smartmi Air Purifier 2 sopar bort det mesta från luften. Pollen plockar den givetvis upp, men även mindre partiklar (ner till PM1) och gaser (Voc). En av nyheterna med renaren är även en UV-rengöring av luften som passerar inuti trumman för att döda bakterier. Utöver att Smartmi-appen hävdar att den finns där är det dock inget vi kunnat testa.

När det gäller rengöring av luften är den förvånansvärt effektiv i våra “blåsa rent ett rum”-tester, där vi mäter partikelhalten i luften efter att maskinen fått jobba på max. Här sköter den sitt jobb riktigt bra och tar bort de allra flesta av de partiklar vi kan mäta upp. I sitt tysta läge hörs maskinen inte alls. Men när vi sätter den i autoläge hittar vi det som kanske är maskinens främsta nackdel jämfört med dyrare maskiner. Avkänningen av luften verkar nämligen, oavsett vad displayen på enheten säger, vara ganska seg. Det gör att autoläget nästan uteslutande växlar mellan knäpptyst och totalt panikläge på maxeffekt och sällan något däremellan.

Stelbent app

Styrningen på själva enheten följer samma princip som de flesta produkter i Xiaomi-familjen gör (Xiaomi är moderföretaget, medan Smartmi opererar under det lite som ett eget företag). Det innebär att styrningen på enheten är rätt begränsad och krånglig, för att du i stället ska använda appen.

Appen i sig är väldigt enkel, det ska vi ge den. Samtidigt kan du via den para ihop renaren med Apple Homekit, Alexa och Google Home om du vill. De flesta funktioner du vill ha finns här, men de är inte alltid helt logiska att hitta eller speciellt granulära i alla lägen, vilket gör att appen kan kännas en smula stel.

Sammantaget är Smartmi Air Purifier 2 knappast en perfekt maskin. Men den gör väldigt många saker väldigt bra ändå till ett riktigt bra pris. På så sätt blir summan av alla delar en riktigt prisvärd och effektiv luftrenare.

Renar bratyst för det mestaeffektiv
Segt autolägelite stökig app

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Xiaomi Air Purifier 2 Luftrenare

2 469 kr

Xiaomi Air Purifier 2 Luftrenare

2 469 kr

Smartmi Air Purifier 2

2 489 kr

2. Electrolux Pure A9 - BÄSTA PREMIUMVAL

Stora, snälla, effektiva jätten

Prisklass: Premium Maxyta: 129 m² Luftflöde: 620 l/s Antal lägen: 9 st. Effekt: 41 W Ljudnivå: 32 dB Bredd: 315 cm Höjd: 724 cm Djup: 315 cm Vikt: 8,9 kg Filter: HEPA-filter, kolfilter Svalanmärkt: Nej

Electrolux PureA9 PA91-604GY

Electrolux Pure A9 ser till en början ut att satsa allt på design, vare sig du gillar den eller ej. Vad som kan sägas om designen är i alla fall att luftrenaren i sig är, frånsett den ilsket gröna displayen, ganska diskret. Rent estetiskt har vi inte mycket till övers för bärremmarna av läder, men vi måste erkänna att de är rätt praktiska. Delar av produkten kommer dessutom från återvunnet material, vilket är något Electrolux pushar rätt mycket på, vid sidan av att vara ett svenskt varumärke.

Tyst och smart

Likt övriga luftrenare från Electrolux är installationen väldigt enkel, även när du vill koppla upp enheten mot hemmets wifi. Med det gjort har du alla data och fjärrstyrningen via en app i telefonen. Själva appen är hyfsat enkel att använda och ger dig lite fler möjligheter till styrning och schemaläggning än vad kontrollpanelen gör. Själva kontrollpanelen är mest ett sätt att växla mellan autoläge och maxläge, om du vill blåsa ut ett rum fort. I autoläget är maskinen oftast så tyst att den inte ens hörs när du sover bredvid den.

Effektiv jätte

Något intressant är hur luftrenaren hanterar plötsliga ökningar av luftpartiklar, till exempel vid grillning eller när det blåser in extra mycket pollen. De flesta maskiner går upp på maxläge under en ganska lång period för att hantera problemet. Pure A9 vrålar på rätt friskt också, men som mest en tio–femton minuter innan den städat klart luften. Riktigt imponerande!

Även om Pure A9 inte är en direkt billig pjäs ligger den i ett slags nedre premiumsegment och sett till det är den otroligt prisvärd. Nackdelen i sammanhanget är de olika filter du kan köpa till, för förvirrande nog finns det flera och de kostar en fjärdedel av vad hela maskinen gör. Det gör den rätt dyr i drift i det långa loppet, även om den är väldigt effektiv.

Tystsnabb reningenkel app
Ganska dyra filter

3. BlueAir Healthprotect 7740i

Luftrening på allvar

Maxyta: 62 m2 Luftflöde: 735 m³/h Antal lägen: 5 st. Effekt: 9–72 W Ljudnivå: 27–55 dB Bredd: 34 cm Höjd: 85,5 cm Djup: 34 cm Vikt: 19,2 kg Filter: kol- och partikelfilter

Blueair Health Protect 7740i

Blueair HealthProtect 7740i är ur alla synvinklar den mest seriösa luftrenare vi testat. Prislappen är första hinten om detta – något som gör luftrenaren mest lämpad för företag eller om du har väldigt allvarliga besvär med dålig luft och är villig att betala för att få bort det.

Renar det mesta

Samtidigt är det en bastant pjäs som är både större och tyngre än det mesta andra på marknaden. Det gör såklart också att den kräver lite mer tanke bakom placeringen. Ändå är designen hyfsat diskret, vilket gör att den inte sticker ut allt för mycket.

Styrning sker på två sätt: antingen via touchknapparna på ovansidan eller via appen. Av någon anledning är touchknapparna rätt svårhanterade och vill oftast inte alls reagera om du nyligen dragit ut kontakten till enheten. Först efter att vi “väckt” den via appen, som ansluts via wifi, börjar knapparna fungera igen. Det är å andra sidan via appen som du kan göra de flesta av inställningarna. Där ser du detaljerad information om föroreningshalter (PM2.5, PM1.0, PM10 och tVOC), temperatur och luftfuktighet. Utöver det kan du både styra och schemalägga enheten. Du kan även få uppgifter om när det är dags att byta filter (vårt testfilter ligger på 66 % livslängd efter tre månaders konstant drift). Helst hade vi väl gärna sett någon samlingsvy för alla parametrar, i stället för att ha alla reningssiffror på separata sidor, men det är en mindre detalj.

Riktigt effektiv

Den enklaste lösningen är såklart att ställa den i autoläge och låta Blueair sköta rensningen av luften på egen hand. För det mesta ligger ljudnivån på en så låg nivå att du inte störs av den, men den går såklart upp när renaren “hittar” föroreningar av olika slag.

Enligt våra tester gör den samtidigt skäl för sitt pris sett till hur väl den renar luften. Luften i både vårt stora och lilla testrum håller sig alltid på väldigt låga partikelnivåer. Sett till historik över hela dagar är Blueair HealthProtect 7740i faktiskt betydligt mer pessimistisk över luften än vad våra mätinstrument är, vilket i sammanhanget är riktigt bra. Eftersom dess filter plockar upp tre storleksnivåer av partiklar och även flyktiga organiska ämnen (tVOC) får den också ses som en av marknadens mer mångsidiga luftrenare.

Har du platsen, behovet och framför allt plånboken är Blueair HealthProtect 7740i perfekt även för större rum. Den är tyst, effektiv och mer heltäckande än många andra luftrenare.

Riktigt effektivför det mesta hyfsat tystsmidig app
Ganska storopålitliga kontroller på enhetenpriset

4. Dyson Pure Hot+Cool Link

Effektiv luftrenare som kan kyla och värma och har ett smart nattläge

Prisklass: Premium Maxyta: 16 m2 Luftflöde: 101 m3/h Antal lägen: 10 st Effekt: 56 W Ljudnivå: 63 dB Bredd: 63 cm Höjd: 26 cm Djup: 26 cm Vikt: 3,8 kg Filter: HEPA-filter, kolfilter Svalanmärkt: Nej

Dyson HP00

Dyson Pure Hot + Cool Link är en luftrenare och samtidigt så mycket mer. Precis som med sitt utbud av dammsugare så ser Dyson även i detta sammanhang till att fokusera på att vara nytänkande. Pure Hot + Cool Link är fulladdad med funktioner och kan förutom att rena luft också både kyla ned samt värma upp. Det gör att luftrenaren känns lika aktuell året runt. Maxytan om 16 kvm gäller för när rumsluften ska renas på max 30 minuter, men Pure Hot+Cool Link kan givetvis rena luften även i större rum. Designmässigt sticker den ut och är relativt smal och smidig. Att placera den i ett rum kräver dock ändå viss eftertanke. Eftersom att Pure Hot + Cool Link kan alstra värme kan själva apparaturen också bli riktigt varm, varför den inte får stå för nära väggar eller andra känsliga material. Det är inte alltid man kan hitta en logisk placering mitt i ett rum.

Den medföljande fjärrkontrollen är enkel att använda men för den som vill vara snäppet mer digital så finns det även en app till. Med den kan man slå på och av Pure Hot + Cool Link, det går också att schemalägga den att vara aktiv vissa tider på dygnet. Fläkten har ett bra tryck i sig och i ett normal stort sovrum märks effekten snabbt, även när det är som varmast på året. Automatläget är väl kalibrerat för att läsa av luft och temperatur. Luftreningen har fungerat felfritt även om det kan vara svårt att med blotta näsan känna skillnad. En mycket smart funktion är det nattläge som Dyson Pure Hot + Cool Link är utrustad med. Läget innebär att ljudnivån dras ned och att lamporna dimmas väsentligt. När maskinen jobbar som mest så är den relativt högljudd men tack vare nattläget är det alltså inget problem att sova i samma rum. Dyson Pure Hot + Cool Link känns i alla avseenden genomtänkt. Adderar man det faktum att den inte bara effektivt renar luft utan också kyler ned samt kan värma upp så känns det som att man får mycket för pengarna även om priset är högt.

Många funktionereffektiv luftrengöringsmart nattläge
Svår att placera i rummethögt pris

5. Coway AP-1220B

Fläkten på köpet

Maxyta: 62 m2 Luftflöde: 735 m³/h Antal lägen: 5 st. Effekt: 9–72 W Ljudnivå: 27–55 dB Bredd: 34 cm Höjd: 85,5 cm Djup: 34 cm Vikt: 19,2 kg Filter: kol- och partikelfilter

Coway AP-1220B

Coway AP-1220B är lite av en uppföljare till företagets tidigare “stora” modell. Prislappen är något högre, men funktionaliteten finns absolut kvar tillsammans med några nyheter.

I likhet med många andra luftrenare på marknaden är det en ganska stor pjäs. Precis som snittet är den dock hyfsat tunn, vilket gör att den med fördel kan “gömmas” mot en vägg. Vid sidan av en fullständigt poänglös stämningsbelysning, som du kan stänga av, är det sammantaget en maskin som lätt smälter in i sin omgivning trots storleken.

Ställbart blås

De allra flesta luftrenare skyfflar förvisso runt luften i rummet, men är rätt dåliga som renodlade fläktar. Coway AP-1220B gör dock vad den kan för att ändra på det. Via en knapp kan du ställa in om utblåset från renaren ska åka uppåt eller framåt. I framåtläge funkar den helt okej som en enklare fläkt, vilket är en kul och vettig funktion.

När det kommer till funktioner i övrigt är enheten lika tekniskt befriad som Coways övriga maskiner. Några enkla knappar på enheten sköter allt medan nymodigheter som wifi och appar är okända begrepp. Det gör såklart luftkvalitetsmätaren i fyra lampfärger lite begränsad, men den funkar som grov måttstock.

Effektiv och trevlig

I likhet med sin föregångare är Coway AP-1220B riktigt effektiv på att blåsa rent ett rum på sina högsta hastigheter. Ställer vi ner den i natt- eller autoläge klarar den att hålla rätt på små till halvstora rum utan krångel. Den är kanske inte lika snabb eller heltäckande som de allra dyraste maskinerna på marknaden, men absolut effektiv nog för de allra flesta.

Den extra fläktfunktionen kanske inte har någon praktisk användning för luftreningen, som vi kunnat mäta i alla fall, men vi intalar oss i alla fall att det hjälper med spridningen av ren luft.

Överlag är Coway AP-1220B absolut ingen billig pjäs, men väldigt effektiv i de flesta rum och riktigt trevlig att ha att göra med.

Enkel hanteringrenar brasmart fläktfunktion
Lite högt prisingen uppkoppling

6. Coway AP-1008CH

Tystlåten luftrenare med snabbreagerande automatläge och effektiv luftfiltrering

Prisklass: Mellan Maxyta: 74 m2 Luftflöde: 350 m3/h Antal lägen: 4 st Effekt: 47 W Ljudnivå: 22 - 45 dB Bredd: 64 cm Höjd: 35 cm Djup: 19 cm Vikt: 6,8 kg Filter: HEPA-filter Svalanmärkt: Ja

Coway AP-1008CH

Coway AP-1008CH är en luftrenare som finkalibrerats för sitt syfte, och det märks. Den är ganska stor till formen men smal och därmed enkelt att placera lite upp mot en vägg. Endast ett avstånd på 20 cm krävs. Ljudnivån kan när luftrenaren går på låg fläkthastighet hållas riktigt tyst. Det är inga bekymmer att vare sig sova eller arbeta i samma rum. Vid maxeffekt slår fläkten dock på rejält med ett högt susande som följd. Men då är det ju något man önskat och Coways effektivitet är det inget fel på. När enheten ställs i ett hus med öppen planlösning och en stekpanna råkar stå en aning för länge på spisen så går luftrenaren igång direkt. Lamporna indikerar med en fyrgradig skala vilken kvalitet luften håller - från rött när luften anses förorenad till blått för ren luft. Coway AP-1008CH slår automatisk på maxläge. Snabbt har matoset fläktats bort, det är riktigt imponerande. När luftrenaren placeras i ett normalstort sovrum så jobbar den stadigt på med att hela tiden hålla luften perfekt.

Som en renodlad luftrenare har Coway AP-1008CH inte funktion att värma eller kyla ned luften i ett rum. Men precis som en vanlig fläkt så får ju Coway en kylande förmåga när luften i rummet cirkuleras. Det gör att den på sommaren med fördel kan användas i rum som lätt hettas upp och blir outhärdliga att vistas i. Enheten har ett nattläge då den blir tyst och nedsläckt, men endast om den är inställd på auto. En möjlighet att släcka lamporna även när Coway ställs in manuellt hade varit bra. För den ljudkänslige så gör läget Silence att Coway AP-1008CH blir knäpptyst, men även det första riktigt fläktläge håller en mycket låg, knapp märkbar volym. Luftrenaren har kapacitet att klara av också lite större rum, vilket gör att luften kan renas i sin helhet i en mindre lägenhet. Med tanke på det välfungerande automatläget och hur bra effekten är så känns Coway AP-1008CH som en mycket prisvärd luftrenare.

Tystlåtenrenar luften effektivtautomatläge med snabb reaktionsförmåga
Nattläge tillgängligt endast i autoläget

7. Electrolux Well A7

Väldesignad renare

Maxyta: 60 m2 Luftflöde: 351 m³/h Antal lägen: 5 st. Effekt: i.u Ljudnivå: 23,5–49,9 dB Bredd: 57,9 cm Höjd: 48 cm Djup: 21,3 cm Vikt: 6,2 kg Filter: kol- och partikelfilter

Electrolux Well A7 Air Purifier WA71-304DG

Electrolux Well A7 gör absolut vad den kan för att kännas både smart och väldesignad. Just designaspekten verkar lustigt nog inte ha gått hela vägen fram dock.

Hela renaren är ytmässigt ungefär i samma storlek som snittet och tjockleken gör att den hyfsat enkelt kan petas upp mot en vägg. I paketet hittar du ett väggfäste tillsammans med ben för golvmontering. Det finns även ett handtag inbyggt för att du enkelt ska kunna bära iväg renaren … Hur viktigt det nu är för en luftrenare som dessutom hela tiden måste vara ansluten till vägguttaget för att fungera. Lite tokigt tänkt, men renaren är snygg nog för att vi ska låta det bero.

App är ett måste

Tanken är att du ska sköta Electrolux Well A7 genom dess app i första hand. Eller snarare: De tvingar dig till det. Medan appen fungerar rätt smidigt för att styra enheten, även om den tappar bort vår renare två gånger under testsäsongen, är styrningen katastrof. På enheten finns touchknappar som gör flera saker beroende på hur du trycker – de gör aldrig det du har tänkt och ger dig mest huvudvärk de gånger du behöver befatta dig med dem.

Tyst men lite trög

Just appen återkommer vi till många gånger. Inte för att det är något fel, utan för att luftrenaren är så tyst. I sitt autoläge kan vi inte minnas något tillfälle när vi faktiskt hört den. Ställer vi upp hastigheten hörs den såklart, men för det mesta är den knäpptyst.

Däremot får vi lägga in scheman i appen för att öka fläkthastigheten under de tider ingen är i rummet. För även om Electrolux Well A7 plockar upp pollen och annat skrutt i luften är den märkbart långsammare än snittet på att blåsa rent ett rum, oavsett hastighet.

Hastigheten för rening plockar ner betyget för Electrolux Well A7 något pinnhål, men annars är det en överlag trevlig luftrenare.

Väldesignadvettig appsupertyst
Långsam reningfrustrerande touchknappar

8. Blueair Dust Magnet 5410i

Ett bord som renar luften

Prisklass: Premium Maxyta: 20 m² Luftflöde: 140 m³/h Antal lägen: 4 st. Effekt: 22 W Ljudnivå: 23–47 dB Bredd: 34 cm Höjd: 52 cm Djup: 22 cm Vikt: 4,5 kg Filter: 2 Svalanmärkt: Nej

Blueair Dust Magnet 5410i har två saker som den sticker ut lite med. Dels är det designen, som gör att luftrenaren extraknäcker som ett litet bord, dels är det funktionen som hörs i namnet – nämligen att den ska suga till sig damm. Bägge ska visa sig vara något vågade uttalanden.

Pyttigt bord

En luftrenare är normalt sett designad för att smälta in och inte synas, men samtidigt inte användas till mer än just det. Här är Blueair, tillsammans med Ikea, relativt ensamma om att erbjuda luftrenare som också fungerar som ett mindre bord. Deras infallsvinklar är dock helt annorlunda. Ikea har gjort ett bord och gömt en luftrenare i den, Blueair har satt ett “lock” på en luftrenare och kallar det bord. Designmässigt får vi tyvärr förklara Blueair till förlorare i det här fallet.

Luftrenaren är samtidigt tillräckligt liten för att kunna placeras väldigt flexibelt och bordsdelen gör att vi inte behöver oroa oss för att blockera någon fläkt om något placeras ovanpå. Styrningen på själva enheten är enkel, men trots det rätt krånglig att hantera. Därför funkar det betydligt bättre i appen. Till skillnad från Blueairs större maskiner är Dust magnet dock väldigt långsam på att rapportera till appen, då grafen över partikelnivåer kan ta uppåt en minut innan den syns i appen.

Ingen dammsugare

Som luftrenare gör Dust Magnet inte bort sig direkt. Den är ganska långsam på att “blåsa rent” ett rum, men är i gengäld riktigt effektiv när det kommer till att hålla rummet rent från partiklar, PM2.5 i det här fallet. Den nätta storleken gör dock att fläktarna ljuder med högre frekvens än hos större maskiner, vilket innebär att fläkten upplevs som mer högljudd än vad specifikationen säger när den går på högvarv.

Damm-magneten då? Det är ju lite sanning med modifikation. Vi hade såklart inte väntat oss effekten av en dammsugare här och det är inte heller vad Blueair påstår. Men samtidigt, om en luftrenare plockar upp partiklar större än 2,5 mikrometer (pollen) plockar den ju även upp de större dammpartiklarna som flyger runt. Samtidigt gäller det ju även andra luftrenare och vi har inte upplevt att den här skulle vara bättre eller sämre på det.

Med Blueair Dustmagnet 5410i får du en effektiv rengörare från pollen för mindre rum, men till ett förhållandevis högt pris. Du måste även uppskatta dess design som bord för att på allvar ha nytta av den.

Kul designbra autolägeoftast tyst
Seg appganska högt prislite väl högljudd i maxläge

9. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

Mångsidig maskin som halkar snett

Maxyta: ingen uppgift Luftflöde: 290 l/s Antal lägen: 10 st. Effekt: upp till 2 500 W Ljudnivå: 62 dB Bredd: 20 cm Höjd: 76,4 cm Djup: 24,8 cm Vikt: 5,5 kg Filter: HEPA-filter, kolfilter Svalanmärkt: nej

Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde är uppföljaren till Dysons populära fläktar med inbyggd luftrenare. Precis som namnet antyder är den modell vi testat även en värmefläkt för att värma upp rum på vintern. Modellen finns även utan varmluftsfläkt, då med det logiska namnet Dyson Purifier Cool Formaldehyde.

Hoppar snett

Just värmeförmågan är faktiskt det vi gillar bäst med fläkten. Vi har haft den på test under såväl vintermånaderna som den pollenstinna våren och måste säga att den helt klart fixar värmning av ett rum upp till angiven temperatur riktigt bra. Samtidigt är det kanske inget vi rekommenderar sett till elpriserna …

Något den här modellen hittar på med ojämna mellanrum, som tidigare Dysonmodeller vi testat inte gjort, är att hoppa ur led. Utan närmare förvarning hamnar hela fläkten, ovanför fotplattan, snett. Fläktdelen funkar fortfarande, men inte oscilleringen. Den tillhörande appen märker av det, men av oklar anledning måste vi använda den fysiska fjärrkontrollen för att nollställa maskinen efter att den hoppat ur. Eftersom fjärrkontrollen fortfarande ser ut att komma från en maskin för ett par hundralappar är den oftast gömd utan synhåll, vilket ställer till det ytterligare.

Bra men dyr rening

När det kommer till enhetens egenskaper som kalluftsfläkt och luftrenare är det ungefär samma historia som det brukar vara med Dyson. Utformningen gör den till en ganska dålig pelarfläkt som blir onödigt högljudd på sina högre hastigheter. Som luftrenare gör den ett absolut fullt godkänt jobb och inom godkända tidsramar, men ärligt talat är prestandan likvärdig med betydligt billigare maskiner.

Tidigare nämnda app är annars hyfsat överskådlig, särskilt när det kommer till historik över partikelnivåer. Formaldehyd-renaren är knappast unik för Dyson. Men tekniken bakom den reningen är deras egen och ska göra att du aldrig behöver byta den delen av filtret. Under vårt halvår med maskinen går däremot just dessa nivåer aldrig över några allvarliga gränser, så åtminstone vårt testhem är knappast utsatt för den typen av luftföroreningar.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde köper du mest för att du gillar Dyson-designen. Har du behovet av varmluftsfläkten funkar den modellen utmärkt, annars kommer du lite billigare undan utan den funktionen. Samtidigt ska du vara medveten om att det är en maskin där du till stor del betalar för just märket, inte dess tekniska kvaliteter.

Bra luftvärmareSmidig app
Plastig fjärrkontrollHoppar ständigt snettHögt pris

10. Coway AP-1019C

Göms gärna undan

Maxyta: 73 m2 Luftflöde: 281 m3/h Antal lägen: 4 st. Effekt: 35 W Ljudnivå: 20–61 dB Bredd: 34 cm Höjd: 46,9 cm Djup: 16,5 cm Vikt: 5,5 kg Filter: förfilter, aktivt kolfilter, ultrafint partikelfilter Svalanmärkt: nej

Coway AP-1019C

Coway AP1019C är lite som kärleksbarnet mellan värsta sortens sovjetisk betongbrutalism och de där beigefärgade stationära datorerna som vi lyckligtvis slipper numera. Egentligen är det väl fel att inleda ett test med betyget att tingesten mycket väl kan vara den fulaste maskin vi sett, snarare än dess tekniska kvaliteter, men så illa är det faktiskt.

Liten och smidig

När det kommer till färger finns det andra alternativ än den vi fått hem för test. Men det är en luftrenare som vi ändå gärna placerar lite undangömt – något som i sin tur påverkar prestandan.

Storleken gör att den passar bäst för mindre rum, där den ändå gör ett fullgott jobb med att hålla de vanligaste luftburna partiklarna borta. I automatiskt läge är den ofta riktigt tyst, och det är inte heller outhärdligt på lite högre hastigheter.

Osmart

All styrning av AP-1019C sker via touchknappar på maskinens ovansida. Knapparna är inte de rappaste på att reagera, men maskinen piper åtminstone till varje gång den registrerat ett tryck. Vill du slippa en uppkopplad luftrenare är den perfekt, eftersom all sådan funktionalitet saknas. Utöver fläktljudet är det bara ilsket lysande lampor på ovansidan som talar om hur luftkvaliteten är.

Coway AP-1019C gör ett bra jobb med att hålla rent i mindre rum. Men storleken gör att den snabbt tappar i effektivitet, samtidigt som den inte är snabbast på att rena. Storleken gör den däremot smidig att placera, även om designen gör att du helst placerar den i garderoben.

Oftast tystenkel hanteringhyfsat effektiv i små utrymmen
Lite tröga knappardesignen

11. Ikea Förnuftig

Lite väl enkel för att hålla priset nere

Maxyta: ingen uppgift m² Luftflöde: 120/25 m³/h (CADR) Antal lägen: 3 st. Effekt: 16 W Ljudnivå: 28–60 dB Bredd: 31 cm Höjd: 45 cm Djup: 11 cm Vikt: 3,5 kg Filter: 1–2 Svalanmärkt: nej

Ikea Förnuftig är Ikeas allra billigaste luftrenare. Men om du vill ha full rening eller något slags indikation på att den gör sitt jobb sticker priset iväg en del.

För det som ska sägas om Förnuftig redan från start är att den är väldigt enkel på alla sätt. Det betyder förvisso att monteringen sker på någon minut och inte innebär några som helst frågetecken. Väl monterad har du både handtag och upphängning för sladden, så att du enkelt ska kunna flytta runt luftrenaren.

Helt manuell

Designen är typisk Ikea när Ikea vill designa något diskret och stilrent. Det gör helt klart att den lätt smälter in i de flesta miljöer, men knappast är något du vill titta på.

I sitt grundutförande kommer Förnuftig med ett filter för pollen (PM 2.5). Vill du även att den ska plocka upp gaser (formaldehyd och TVOC) får du köpa till ett filter för en hundring.

Styrningen kan inte bli enklare: wifi, app och all form av automatisering saknas helt och hållet. På ovansidan finns en ratt med lägena av, ett, två och tre för att indikera fläktstyrka. Läge två och tre slår du igång när du inte är i rummet, för det låter rejält, medan läge ett är i det närmaste ljudlöst. Någon inbyggd indikator på luftkvaliteten finns inte, men du kan köpa till luftkvalitetssensorn Vindriktning för 150 spänn.

Våra egna mätare visar att Förnuftig fungerar helt okej, men väldigt långsamt, på de två högsta fläktlägena i ett litet rum. Däremot känns den lägsta fläkthastigheten mest som placebo.

Låg strömförbrukning

Ikeas Förnuftig är egentligen mest till för dig som vill bekämpa pollen på budget. Samtidigt behöver du inte gå så fasligt mycket upp i pris för att få en luftrenare som åtminstone har ett autoläge, exempelvis Ikeas egna Starkvind-modeller. För att Förnuftig ska göra någon som helst nytta måste du komma ihåg att dra igång den på max när du går hemifrån och sedan stänga av den när du kommer hem.

Förnuftig fungerar om du verkligen behöver komma så billigt som möjligt undan för att plocka bort pollen ur små rum. Men samtidigt inser vi hur bra ett automatiskt läge faktiskt är för den här typen av produkter.

SuperenkelBilliga filterDiskret design
Inget autolägeBara effektiv på de högsta lägenaLåter mycket på maxfart

12. TCL Breeva A5

Mer snygg än effektiv

Maxyta: 48 m² Luftflöde: 400 l/s Antal lägen: 3 st. Ljudnivå: 41 dB Bredd: 27 cm Höjd: 60 cm Djup: 27 cm Vikt: 5,4 kg Filter: Pre-filter, H13 HEPA, Activated Carbon Svalanmärkt: Nej

TCL Breeva A5 följer samma, inte helt solklara, namngivningsschema som flera andra TCL-produkter. Deras robotdammsugare heter till exempel Sweeva. Vid sidan av ett lustigt namn är det en luftrenare som även ska döda bakterier med UV-belysning.

Wifi-uppkopplad

TCL är knappast ensamma om att använda sig av UV för att hjälpa till ytterligare med luftreningen. Vi har tyvärr inte mätutrustning för att se om det faktiskt gör någon skillnad för något (spontant gissar vi minimalt).

Utöver UV är den mellanbra och mellansnabb på att upptäcka och plocka upp luftpartiklar. När vi sätter den i automatiskt läge tycks den hela tiden hålla sig på en betydlig högre fläkthastighet än konkurrenterna, utan att det egentligen behövs. Att blåsa rent ett rum klarar den, så även att hålla luften ren i rummet. Dock gör den inte sitt jobb speciellt snabbt. Du kan styra den via kontrollpanelen på enheten eller via appen över wifi. Den senare funkar okej, men är knappast den bästa eller mest överskådliga vi testat.

Surr surr

Flera som ser den uppställd kommenterar i positiva ordalag om dess utseende. Den påminner ganska mycket om en väldesignad golvlampa. Däremot är den rätt plastig vid hantering.

Utöver att pipa ilsket varje gång vi trycker på en knapp eller byter läge via appen är det en förvånansvärt högljudd maskin vi har att göra med. I sömnläget håller den tyst, men alla andra lägen hörs tydligt. Det är inte så mycket högt ljud som väldigt högfrekvent surrande, lite som om det sitter en alldeles för liten fläkt som snurrar alldeles för fort i den.

Just den ständiga ljudnivån hos Breeva A5 gör att vi kommer ut från testperioden med en viss irritation över maskinen. För sitt pris fungerar den helt okej, om än inte lysande, men när ljudnivån ständigt påminner om att den står i rummet är vi knappast nöjda.

VäldesignaduV-reninglättinstallerad
Högfrekvent fläktljudganska plastig

Frågor och svar om luftrenare

Vad är skillnaden mellan en luftrenare och en fläkt?

En fläkt köper du för att blåsa runt luft, vilket gör att du upplever att det blir svalare inomhus. Den renar såklart ingen luft – snarare gör den saken värre i många fall.

En luftrenare är i de flesta fall riktigt dålig som fläkt (även om undantag finns), eftersom den inte blåser på dig. I stället fokuserar den på att suga in luft, rensa den och sedan sprida ut den i rummet.

Hur renar en luftrenare?

Har du någon gång använt en håv för att rensa skräp i en pool? En luftrenare fungerar, enkelt förklarat, lite på samma sätt. Luft sugs in i luftrenaren och passerar ett eller flera filter innan den skickas ut igen. Ett filter fångar upp olika småpartiklar som finns i luften, men som är för små för att vi ska uppfatta dem med ögat. Anledningen till att det kan finnas flera filter i en renare är för att filtren är olika effektiva på olika sorters partiklar.

Hur lång tid räcker filtret i en luftrenare?

Det beror såklart helt och hållet på miljön den står i och hur mycket den används. Under våra tester på mellan fyra och fem månader brukar ungefär 50 % eller lite mindre än så av filtret vara förbrukat (enligt de enheter som har en app där sådant mäts). Vissa tillverkare anger en ungefärlig livslängd på sina filter, som kan vara allt mellan 12 och 36 månader.

Vad renar en luftrenare egentligen?

En luftrenare renar helt enkelt småpartiklar i luften. Det mäts vanligen i hur stora partiklarna är och delas in i storleksklasser därefter. Måttsatsen här kallas PM, vilket står för Particulate Matter. I praktiken handlar det om måttsatsen mikrometer, som förkortas μm. Om det står att en maskin suger upp partiklar av storleken PM10 innebär det helt enkelt tio mikrometer i storlek och uppåt. Partiklar blir vanligen synliga för ögat när de är 20 μm eller större. Som jämförelse är ett hårstrå från en människa ungefär 70 μm tjockt.

Det finns ett par standardmått som är vanligast för luftrenare:

  • PM10: Detta är vad som brukar kallas för grövre partiklar som fortfarande inte är synliga för ögat, till exempel fint stoft och vissa organiska partiklar.
  • PM2.5: Om du är pollenallergiker är det här nivån du ska kolla efter. De flesta pollentyper faller inom den här storlekskategorin eller större, tillsammans med andra organiska partiklar och sporer.
  • PM1: Luftrenare som kommer ner på den här nivån brukar faktiskt skryta med att de kan rensa bort bakterier och virus, till exempel covid-19. Det beror på att vissa bakterier och virus (dock inte alla, men faktiskt covid) är större än 1 mikrometer.
  • tVOC: tVOC står för Total Volatile Organic Compounds (flyktiga organiska ämnen). Det är inget mått på partikelstorlek i sig, men förekommer ibland i luftrenarsammanhang och är lite knöligare att förklara än med ett måttband. En förklaring är att det är organiska föreningar (organic chemicals på engelska) som har en låg kokpunkt och därmed förångas i vanlig rumstemperatur. tVOC kan även identifieras via vår egen näsa, så när vi till exempel tar bort dålig lukt renar vi luften från dessa partiklar (Ja, du får kalla det för fis-renare om du vill, även om begreppet är bredare än så).

Vad är ett HEPA-filter?

HEPA är en effektivitetsstandard för luftfiltrering. Ofta ser du HEPA-filter på exempelvis dammsugare, men såklart även på luftrenare. Här finns det en lång rad olika standarder indelade i tre klasser, där HEPA så att säga är mellanklassen. Uppdelningen ser ut på följande sätt och indikerar hur mycket av luftpartiklarna (i procent) som renas av filtret:

  • EPA: Finns i klasserna E10 (85 %), E11 (95–99 %) och E12 (99,5–99,9 %).
  • HEPA: Finns i klasserna H13 (99,95–99,99 %) och H14 (99,995–99,999 %).
  • ULPA: Finns i klasserna U15 (99,9995–99,9999 %), U16 (99,99995–99,99999 %) och U17 (99,999995 %).

Även om ULPA är mer effektiv är det en sorts filter som är rätt ovanlig i dag. Dessutom räcker HEPA-filtren gott och väl för djur- eller pollenallergiker.

Varför ska jag ha en luftrenare?

I Sverige har vi inte några enorma problem med smog och förorenad luft från industri och trafik, så som andra storstäder ute i världen har. Vi har tacksamt nog en ganska ren luft generellt. Av just den anledningen är det alltså ingen större poäng med en luftrenare, om det inte är så att du ändå besväras av luftkvaliteten på grund av avgaser.

Vad som däremot är betydligt vanligare här är pollen och pollenallergi. Med en vettig luftrenare hemma, vanligen i sovrummet, kan många av pollenpartiklarna fångas in, vilket gör pollensäsongen mer uthärdlig för dig.

Därmed inte sagt att du helt och hållet slipper besvär i det rum där luftrenaren står. Olika luftrenare är olika effektiva, samtidigt som det beror på mängden pollen i luften och hur allvarlig din allergi är. Kombinationen av att använda en luftrenare, byta sängkläder lite oftare och att lägga dig någorlunda nyduschad brukar däremot vara en ganska effektiv kombination för att underlätta nattsömnen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss