1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

TEST: 10 fläktar testade

Daniel Hessel

För varmt hemma? Då behöver du en fläkt att svalka dig med såklart. Vi har testat en mängd olika fläktar av olika typer från Duux, Honeywell, Biltema och Xiaomi bland annat. En bra fläkt flyttar rejäla mängder luft till lägsta möjliga ljudnivå, samtidigt som den såklart ska vara lättskött och gärna smälta in i inredningen

Bäst i test fläktar

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi har testat golvfläktar i hemmiljö under några soliga och varma veckor och kan konstatera att alla fläktar inte är skapta lika. Fläktarna har placerats i en miljö som saknar kylande luftkonditionering och har hanterats av familjemedlemmar i alla åldrar. Under testperioden har vi tagit hänsyn till följande aspekter.

  • Ljudnivå och fläktning. Det absolut viktigaste är såklart om fläkten flyttar runt luften inomhus tillräckligt bra för att skapa en behaglig miljö.

Samtidigt är det lika viktigt att den gör det så tyst som möjligt för att inte dränka samtal, ge irriterande bakgrundsljud eller göra att du inte kan sova på natten om du placerar den i sovrummet.

  • Montering och byggkvalitet. Hur enkelt är det att montera fläkten? Krävs det verktyg för att komma igång? Hur känns konstruktionen och byggkvaliteten när fläkten väl står på sin plats?

Fläktmontering

  • Design. När det är som allra varmast bryr du dig nog mest om fläkten blåser, men samtidigt blir det en del av inredningen och då ska det om möjligt tas hänsyn till det också. Är fläktgallret av robust metall eller ranglig plast? Är det bara en fläkt bland andra eller har den någon speciell retrodesign eller liknande?

  • Funktioner. På/av och ett par olika lägen för att blåsa olika mycket, det klarar alla fläktar av. Vissa kommer däremot med oscillerande funktion, alltså att fläkten flyttar sig automatiskt i sidled för att täcka ett större område. Andra fläktar kommer med fjärrkontroll, timer, temperaturmätning eller andra extrafunktioner som vi tagit hänsyn till.

Jämför alla priser på Fläktar hos PriceRunner

1. Xiaomi SmartMi Fan 2S - BÄST I TEST FLÄKTAR

Funktionsfylld fläkt med kort ben och riktig bris

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 30 cm Höjd: 96 cm Justerbar: Upp/ner Oscillerande: Ja Effekt: 36W Luftflöde: i.u Ljudnivå: 31,5 dB Ljudnivå (uppmätt, lägsta hastighet från 2 meter): 29,7 dB Fjärrkontroll: Ja (app) Övrigt: Wifi, batteri (20h drift), timer

Xiaomi Smartmi SmartFan 2S

Xiaomi Smartmi Fan 2S känns lite som ett experiment i hur mycket du kan trycka in i en fläkt. Den kan drivas på nätström, eller via batteri (klarar du dig utan den biten är Smartmi Fan 2 samma fläkt, fast utan batteri). Den styrs och kan automatiseras vi en app. Den simulerar även en naturlig vindbris om du så vill. Samtidigt har solen även sina fläckar.

Välbyggd men kort

Hela konstruktionen är välbyggd, materialet är huvudsakligen aluminium. Den något bastanta vikten på 3,6 kilo sitter mestadels i botten, vilket gör den riktigt stabil.

Trist nog är höjden inte justerbar, vilket gör att du har en förhållandevis kort golvfläkt här. Det finns dock höjdledsjustering av själva fläkthuvudet, detta sker steglöst utan de traditionsenliga “plastklicken” som billigare fläktar har (lyx hade ju varit att kunna justera även den i appen, men icke).

På fläkten sitter två knappar och en serie lysdioder för manuell styrning. De är knappast logiskt uppmärkta så det tar en stund innan du har koll på läget.

Som en vanlig fläkt fungerar den däremot bra. Trots storleken skyfflar den riktigt mycket luft och på de lägre hastighetsnivåerna är den bra mycket tystare är budgetfläktarna. Även ljudnivån på högre hastighet är av den mer behagliga sorten.

Vindbrus och app

En specialfunktion med Smartmi Fan 2S är ett läge för simulerad vind. Det innebär helt enkelt att den justerar hastighet för att det ska kännas som en naturlig bris istället för ett konstant fläktande. Det kan låta som mumbo jumbo, men fungerar faktiskt och är riktigt behagligt.

Fläkten kommer även med wifi inbyggt (endast 2,4 GHz) och koppling till Xiaomis smarta hem-app. Du kan därför styra fläkten med telefonen. Detta ger utökad funktionalitet eftersom du får hela 100 steg I appen jämfört med fyra på fläkten, och du kan då även sätta timers och andra automatiseringar samt röststyra den via exempelvis Google Assistant. Kanske inte så nödvändigt, men behändigt och betydligt mer lättstyrt än via fläktens knappar.

Det inbyggda batteriet är även det en trevlig tillsats. Det ökar mobiliteten rejält utan att du behöver plocka fram förlängningssladden. Batteritiden är upp till 20 timmar, såklart beroende på hastighet. Men en kväll på balkongen klarar den utan problem av.

Xiaomi Smartmi Fan 2S lovar mycket och levererar absolut på det viktigaste. Den är välbyggd och funktionsfylld, men framför allt väldigt tyst och effektiv.

Tystnaturligt luftflödebatteridriftmånga smarta funktioner
Ingen höjdinställning

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Xiaomi Mi Smart Pedestal Fan 2S smarter mobiler Standventilator --> Levereras till oss, forväntat leveransdatum hos dig 02-05-2024

1 289 kr

Xiaomi SmartMi Standing Fan 2S Wifi och laddningsbar 6970403201035

1 490 kr

SmartMi Standing Fan 2S Wifi och laddningsbar

1 490 kr

2. Tristar VE-5985 Pelarfläkt - BÄSTA BILLIGA FLÄKT

Enkel och billig pelarfläkt i trevligt utförande

Typ: Pelarfläkt Höjd: 79 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Ja Effekt: 35 W Luftflöde: 1115 m³/h Ljudnivå: 57 dB Ljudnivå (uppmätt, lägsta hastighet från 2 meter): 42,8 dB Fjärrkontroll: Nej Övrigt: Timer

TriStar VE-5985

Tristar VE-5985 är en riktigt billig pelarfläkt som har en ganska behaglig ljudprofil och fullt godkänd blåst. Den är väldigt lätthanterad och även om den kanske låter något högt är det på en tillräckligt låg frekvens för att inte vara allt för störande.

Själva fläkten är snudd på 80 centimeter hög, men till skillnad från många andra pelarfläktar är själva fläktgallret bara ungefär hälften av den höjden, vilket kan kännas lite snålt. Det gör också att du gärna ställer upp fläkten på en pall eller liknande för att bättre få upp blåsten på lite höjd.

Enkel med två rattar

Monteringen består av att sätta dit tre skruvar och så är du klar. Trots det är resultatet stabilt. En kul detalj är att det finns ett inbyggt handtag för att du enkelt ska kunna flytta runt den.

På framsidan hittar vi något som ser ut som mottagardelen på en fjärrkontroll. Någon sådan ingår däremot inte här, men vi gissar på att Tristar har en lite dyrare modell där den funktionen finns.

Styrningen sköts via två rattar på ovansidan. Den ena ratten för hastighet (tre steg) och hastighet plus oscillation (tre steg), medan den andra ratten är timern (20-120 minuter). Enkelt och lättskött så det förslår helt enkelt.

Tristar VE-5985 är en billig pelarfläkt, men som sköter sitt jobb betydligt bättre än vissa dubbelt så dyra pelarfläktar som vi har testat. Ljudprofilen är ganska hög, men hyfsat behaglig, och fläkten är både lättskött och enkel att hantera.

Enkel hanteringbehagligt ljudstabil
Aningen litet fläkthål

3. Jula Anslut Golvfläkt

Prisvärd och funktionsfylld samt någorlunda billig fläkt

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 40 cm Höjd: 85-125 cm Justerbar: Upp/ner Oscillerande: Ja Effekt: 45W Luftflöde: 42 m³/min Ljudnivå: 54 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer

Julas golvfläkt har både inbyggd timer och medföljande fjärrkontroll. Tack vare mängden funktioner känns det samtidigt som en prisvärd golvfläkt med fjärrkontroll.

Byggsatsen vi möts av i lådan ser ut ungefär som de flesta andra golvfläktar av den här typen, men har ovanligt många delar förmonterade. Det förenklar monteringen en hel del. Stativet är varken större eller tyngre än snittet, men vi upplever samtidigt Julas golvfläkt som aningen stabilare än många andra. Den är dock fortfarande ganska topptung och relativt lätt att välta. Jula Anslut Golvfläkt

Lätthanterad

Designen ser ut som de flesta konkurrenterna och den stora skillnaden är silverplattan med knapparna för styrning. Eftersom den har inbyggd timer möts vi av några fler knappar än vanligt. Samtidigt är det inte svårt att ställa hastighet, starta oscillering eller sätta timer efter ett par förinställda tidsangivelser.

Fjärrkontrollen levereras tyvärr inte med batterier, vilket oavsett prislapp känns lite snålt. Väl igång fungerar den helt okej. Den är rejält mycket plastigare än själva fläkten och kräver att du siktar hyfsat noggrant, men för lata dagar i soffan gör den sitt jobb.

Godkänd ljudnivå

Ljudnivå och luftflöde ligger båda på klart godkända nivåer och åtminstone på lägsta nivån är den ganska tystgående (även om den piper vid varje knapptryck). Stålgallret runt fläkten minimerar susande i högre frekvenser och vi får ett ganska dovt brummande oavsett hastighet. På högsta hastighet får vi det rejält blåsigt, men redan på lägsta nivå ger den ett behagligt fläktande. Jula Anslut Golvfläkt

Julas golvfläkt är både billig och förhållandevis funktionsfylld. Den är lätt att montera och gör sitt jobb bra till fullt rimliga ljudnivåer. Absolut ett vettigt köp för att få svalka.

TimerFjärrkontrollBra luftflöde
Något topptungIrriterande pipljud vid knapptryckning

4. Duux Whisper Flex

Premiumfläkt som är billigare i lösa delar

Typ: Golv- och bordsfläkt Höjd: 88 cm Justerbar: Ja, två steg Oscillerande: Ja, horisontellt & vertikalt Effekt: 27 W Luftflöde: 710 m³/timme Ljudnivå: 13-50 dB Ljudnivå (uppmätt, lägsta hastighet från 2 meter): 17 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer, app, wifi

Duux Whisper Flex Smart

Duux Whisper Flex är en wifi-uppkopplad fläkt med möjlighet att oscillera både sidledes och vertikalt. Wifi-uppkoppling ger smidigare styrning och den har även, lite beroende på paket, batteridrift. Just det där sista är värt att nämna på en gång. Fläkten säljs nämligen i två paket: med och utan batteri. Se till att köpa den utan batteri och sen, om du har behovet, batteriet separat, så har du sparat ett par hundralappar på kalaset. Paketpriset är nämligen dyrare än dess lösa delar.

Lyxig fläkt

Nederländska Duux har gjort en riktigt påkostad fläkt här. Fläktens alla delar kommer förpackade i varsin textilpåse och allt ser verkligen mer påkostat ut än vad vi är vana vid. Fläkten kostar å andra sidan en hel del, men det är skönt att se att vi får valuta för pengarna. I lådan finns en relativt unik sak, nämligen en förlängningspinne. I sitt grundutförande är fläkten utformad som en något bullig bordsfläkt. Förlängningspinnen gör att fläkten kommer upp en bit och helt enkelt blir en golvfläkt. Riktigt smart, även om vi kanske hellre sett någon teleskoplösning eller möjlighet att förvara förlängningspinnen någonstans.

Fläkten styrs via fjärrkontroll, app eller kontroller på fläktens fot. Den inbyggda kontrollen är en sorts ratt runt en enklare skärm och är riktigt krånglig att använda. Fjärrkontrollen och appen är desto enklare att hantera. Med fläkten uppkopplad mot hemmets wifi-nät används appen även för att koppla upp den mot Google Home, Alexa eller hemstyrningssystemet Homey.

Pipig drift

Själva fläkten lever upp till sin prislapp även under drift. Bland annat finns funktionen att låta fläkten imitera naturlig vind i stället för att bara blåsa konstant – en funktion vi uppskattade i Xiaomis fläktar och som funkar lika bra här.

En lite mer ovanlig funktion är att fläkten kan vrida sig både horisontellt och vertikalt. Antingen kan du ställa den att bara åka upp och ner eller vänster och höger, eller så kan du låta fläkten göra bägge samtidigt. Det bidrar säkert till att luften rörs om mer, men gillar du att fläkten blåser rakt på dig känns funktionen mest som att den försöker undvika just det.

Överlag har Duux byggt en riktigt tyst fläkt. Några högfrekventa ljud från blad eller motor uppfattar vi inte och fläkten håller sig mellan ohörbar till dovt brummande beroende på hastighet. En nackdel är dock att fläkten piper varje gång du byter inställning, oavsett inmatningsmetod. Vill du ha en batteridriven fläkt går det att komma billigare undan, samma sak med vertikal oscillering och förlängningspinnen. Däremot är det lite knepigare att hitta en fläkt som har alla de funktionerna, så om du verkligen vill ha allt som går är Duux Whisper Flex ett bra val. Men bara om du verkligen har behov av just allt.

Tyst driftvindlägeställbar höjd
Halvdålig kontroll på enhetenpiper när du byter inställningganska högt pris, särskilt med batteri

5. Rusta Golvfläkt

Billig pelarfläkt av standardmodell som varken gör en besviken eller överraskar

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 40 cm Höjd: 108-125 cm Justerbar: Upp/ner Oscillerande: Ja Effekt: 45W Luftflöde: 70,98 m³/min Ljudnivå: 53,48 dB Fjärrkontroll: Nej

Rustas golvfläkt är av det enklare slaget, men gör sitt jobb. Den är billig, någorlunda lätt att montera och flyttar en hel del luft på acceptabla ljudnivåer.

Fläkten levereras mer demonterad än snittet, men med en skruvmejsel (gärna flera eftersom skruvstorlekarna skiljer sig rejält) och manualen går det hyfsat snabbt att få ihop det hela. Stativfoten hade däremot kunnat få vara lite tyngre, då fläkten upplevs som väldigt topptung och ganska lätt att tippa. Samtidigt gäller det att vara noga med att fläktdelen verkligen fastnar på stativet, då den är rejält trög att få på plats ordentligt.

Trög justering

Fläkten går att justera både i höjdled med stativet och med en något trög klicklösning uppe vid fläkthuvudet (för riktning upp och ner). Under fläkten sitter fyra knappar för att kontrollera hastigheten. Bakom fläkten sitter en knapp för att slå på eller av oscilleringen, alltså att fläkten rör sig åt höger och vänster automatiskt.

Fläkt modell standard 1A

Slutresultatet är en väldigt enkelt golvfläkt som knappast kommer att vinna några designpriser för vare sig utseende eller konstruktion. Men sitt enkla utseende till trots gör den det den ska, nämligen att förflytta luft. Det tunna metallnätet runt fläktbladen bidrar till att vi får en ganska tyst golvfläkt, i alla fall på lägsta inställningen. Kanske inget du ställer i sovrummet över natten, men tyst nog för ett vardagsrum. Det något dova surret från fläkten levererar å andra sidan i ett fullt godkänt skyfflande av luft oavsett hastighet.

Rustas golvfläkt är billig och det syns. Samtidigt gör den ett fullt godkänt jobb med fläktandet till en helt okej ljudnivå. Inget att skriva hem för, men heller inget du gör bort dig med när du köper.

LättanvändBra luftflöde
Väldigt topptungPlastig

6. Dyson Pure Humidify+Cool

Riktigt bra luftrenare med väldigt högljudd som fläkt

Typ: Pelarfläkt Höjd: 93 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Ja Luftflöde: 350 l/s Ljudnivå: 64 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer, app-styrning

Dyson Purifier Humidify+Cool Autoreact PH3A

Dyson är kända för sina multifunktionella produkter för inomhusklimat. Medan Dyson Pure Humidify+Cool primärt är en luftrenare och luftfuktare, fungerar den också som fläkt. Det ska dock redan nu sägas, att fläkten inte är maskinens styrka.

Störande ljud

Även om fläkten i Dyson Pure Humidify+Cool blåser på rätt bra, får den luften att röra sig mer än vad den faktiskt fläktar. Det är dessutom svårt att inte störas av ljudet från den. Att ha fläkten på full fräs samtidigt som man försöker titta på en film är näst intill omöjligt eftersom den tjuter så pass högt. När ljudnivån mäts når den strax över 64 dB och lägg därtill ett ganska intensivt ilande ljud från den och det finns inte en chans att höra vad de säger på TV:n ens med surroundljud.

Med en oscillerande funktion, möjlighet att styra styrkan på fläkten via så väl app, fjärrkontroll och direkt på enheten, är det lätt att reglera fläktens flöde och kraft. Alla mest till nytta kommer appen, då det är praktiskt att slippa resa sig från skrollandet i soffan.

Toppen som luftrenare

Som luftrenare fungerar däremot Dyson Pure Humidify+Cool alldeles utmärkt. Under pollensäsongen upplever man att de allergiska problem är mindre i det rum där man har sällskap av Dyson Pure Humidify+Cool. Strömmen av luft som kommer ur fläkten, känns alltid fräsch.

Designmässigt är detta en maskin som både tar plats och den sticker ut i nästan vilket rum som helst. Den ser dessutom väldigt plastig ut, särskilt om man tänker på prislappen. Detta gör att den blir en aning svårmöblerad, särskilt om rummet är litet.

Att köpa Dyson Pure Humidify+Cool för att i huvudsak använda den som fläkt, kommer inte vara de mest välinvesterade slantarna. Men lider du dessutom av jobbig pollenallergi och är intresserad av en luftrenare så får du mer valuta för pengarna. Men som ur ren fläktsynpunkt, kan du hitta bättre och mer prisvärda alternativ.

Renar luften effektivtskön bris från fläktenbra app
Dyrstorhögljudd

7. Jula Anslut Pelarfläkt

Billig pelarfläkt som låter mycket på många olika sätt

Typ: Pelarfläkt Höjd: 80 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Ja Effekt: 45 W Luftflöde: 20,4 m/s Ljudnivå: 57 dB Ljudnivå (uppmätt, lägsta hastighet från 2 meter): 36,6 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer

Anslut 014242

Jula Anslut Pelarfläkt är en ganska ängslig och högljudd bekantskap. Nu är inte fläktar kända för att ha känslor, men den beter sig nästan som att den mår dåligt över att vara lite kortare än snittet för pelarfläktar.

Ostadig konstruktion

Mycket ligger i dess stabilitet. Plastfoten i två delar skruvas ihop för att sedan skruvas fast i själva tornet. Det är en ganska tunn konstruktion som inte är helt och hållet stadig. Faktum är att fläkten vobblar en hel del bara av att trycka på knapparna, men även när den oscillerar för sig själv. Jula Anslut Pelarfläkt

Pip och skrik

Högljuddheten kommer i första hand från knapparna på ovansidan. För de piper högt varje gång du trycker på dem. Varför en fläkt måste skrika bara för att du ändrar fläkthastigheten begriper vi inte, men Julas pelarfläkt gör det. För att ackompanjera de ilskna pipandena lyser indikatorlamporna även i ilsket rött. Däremot är det inga problem att hantera fläkten med de kontroller som finns.

Till det finns även en relativt liten och smidig fjärrkontroll (batterier ingår ej, snålt) i närmast kreditkortsformat. Jula Anslut Pelarfläkt

Du har tre hastighetslägen på fläkten, samt timer för avstängning. På lägsta hastighet får vi ut ett ganska bra flås i förhållande till ljudnivå. På de lite högre hastigheterna tillkommer en hel del ljud från luftdraget genom fläkten, vid sidan av fläktljudet i sig. För en tyst bris fungerar den alltså, men på högre hastigheter är det inte ett helt bekvämt ljud.

Jula Anslut Pelarfläkt Om du vill ha en relativt billig pelarfläkt och känner att du bara måste ha det istället för en vanlig rund fläkt är Julas pelarfläkt ett godkänt val med några uppenbara brister. Vill du bara ha svalka under varma dagar får du å andra sidan två av Julas vanliga golvfläktar för samma pris som denna.

Smidig fjärrkontrolltimerhyfsat tyst på lägsta nivå
Vobblar vid oscilleringhögljutt pip vid knapptryckningstörande ljud vid högre hastigheter

8. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

Bättre på värme än svalka

Typ: Pelarfläkt Höjd: 76,4 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Ja Effekt: Upp till 2 500 W Luftflöde: 290 l/s m/s Ljudnivå: 62 dB Ljudnivå (uppmätt, lägsta hastighet från 2 meter): 22 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer, app-styrning

Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde är absolut inte en fläkt du tittar på under de allra varmaste sommarmånaderna – då är dess egenskaper som varmluftsfläkt inte speciellt önskvärda. Vi har däremot haft möjligheten att testa den även under vintertid och kan konstatera att det är på det området som den verkligen skiner. Vill du komma billigare undan finns den även under namnet Dyson Purifier Cool Formaldehyde, som är utan luftvärmaren.

Bra värmning

Om det är vårt exemplar, modellen med värmefläkt eller modellen i stort vet vi inte, men oscilleringen hoppar snett med ojämna mellanrum. Utan större förvarning sitter fläkten ett par centimeter snett nere vid foten och oscilleringen är ur funktion. För att få igång den igen går det inte att använda appen. I stället måste vi ta till den otroligt plastiga fjärrkontrollen, som annars gärna göms i en låda.

Om vi för en stund låtsas att elpriserna inte är i paritet med guld och diamanter får vi ändå säga att Dyson sköter uppvärmningen exemplariskt. Du ställer in en temperatur i appen och rimligt fort är det den temperaturen i rummet.

Dålig fläkt

Tyvärr är Dyson generellt ganska dåliga som fläktar. Visst, det var väldigt häftigt med bladlösa fläktar för femton år sedan, men det känns lite som att både funktion och design fastnat där. Konstruktionen är förvånansvärt plastig sett till priset och leder även till att fläkten snabbt blir väldigt högljudd på sina högre hastigheter. Trots ljudvolymen fläktar den aldrig speciellt bra heller. Just Hot+cool-varianten är dessutom ett huvud kortare än modellen med enbart kylning – detta för att bättre sprida värmen, men det gör den också lite sämre som vanlig fläkt.

Huvudnumret här är å andra sidan dess egenskaper som luftrenare, inte som fläkt. Det gör att vi kanske är en smula orättvisa som har med Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde i ett test av fläktar, men vi tyckte ändå att det var värt att undersöka dess egenskaper som sådan närmare. Som luftrenare gör den ett helt okej jobb, men inte sett till priset.

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde köper du för att du gillar Dysons design och för att du har råd. Vill du ha en effektiv kalluftsfläkt finns det betydligt bättre maskiner för en bråkdel av priset.

Ganska utrymmessnålbra app
PrisetPlastig fjärrkontrolloscilleringen hoppar ur ofta

9. Honeywell QuietSet HYF290E4

Plastig pelarfläkt med 8 hastigheter och ett obarmhärtigt högt pris

Typ: Pelarfläkt Höjd: 101,6 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Ja Effekt: 31 W Luftflöde: 187 m3/h Ljudnivå: 48 dB Ljudnivå (uppmätt, lägsta hastighet från 2 meter): 32,9 dB Fjärrkontroll: Ja Övrigt: Timer

Honeywell HYF290

Honeywell QuietSet HYF290E4 har en lite högre prisbild än många andra pelarfläktar på marknaden, men får du mer fläkt för de extra pengarna? Designmässigt skulle vi säga ja, i övrigt är det rätt tveksamt.

För designen på fläkten är det inget större fel på, åtminstone inte rent utseendemässigt. Själva tornet är ganska snyggt. Ovandelen, som huserar alla kontroller, ser lite 90-talsfuturistisk ut.

Medan kontrollerna är solklara i sin tydlighet över vad de är till för, kunde däremot knapparna vara en hel del mindre plastknarriga.

Plastig fläkt

Knarrig plast fortsätter som ett tema över hela bygget. Foten där fläkten monteras, och som även höjer upp den rejält - vilket är riktigt bra - består av två delar som klickas ihop. Det tar ett par försök, eftersom plasthakarna som ska fästa dem inte vill sitta fast till en början. Väl monterad står dock fläkten förvånansvärt stadigt på sin höga fot.

När vi sedan drar igång fläkten uppstår ytterligare plastknarr. Detta i form av ständigt knäppande i plasten. Det låter lite som när det duggregnar på ett plasttak, under den tid oscilleringen är igång. Dessutom är det knappast ett jämnt svep den gör, utan QuietSet HYF290E4 snarare hackar sig framåt i sin rörelse.

Då har vi inte ens börjat anmärka på fjärrkontrollen. Smart nog finns det ett fäste för den på baksidan, vilket är dess enda positiva aspekt. Batterier till den ingår inte, vilket är riktigt snålt. Designen på den kan beskrivas som en tjock och fyrkantig kloss som, även med batterier, känns helt ihålig. Knapparna är konstigt nog färre här än på själva enheten, bara tre till antalet. Dessa är även av riktigt usel kvalitet, som klickar hårt och knarrar vid varje tryck.

Många fläktlägen

Hade plasten inte knakat hela tiden vid oscillering skulle däremot funktionen hos Honeywell QuietSet HYF290E4 inte varit några konstigheter. Fläkten går att ställa i åtta olika hastigheter, därav ett nattläge för extra tystnad.

Vid lägsta vanliga hastighet är den riktigt tyst och behaglig. Högsta hastighet låter en hel del såklart, men med ett förvånansvärt mörkt brummande som inte irriterar. Dessutom blåser den på riktigt bra i det läget.

Det är helt enkelt inget fel på funktion och kontrollerna på fläkten som sådana. Däremot har Honeywell QuietSet HYF290E4 en alldeles för plastig design, ett skämt till fjärrkontroll och ett överdrivet pris sett till vad den levererar.

Tyst fläktblåsöverkomligt ljud även vid höga nivåerEnkla kontroller
Plastigknarrar vid oscilleringfjärrkontrollen är ett skämt

10. Biltema Golvfläkt

Stor i orden, liten i blåsten med retrodesign som bara gör sig bra på bild

Typ: Golvfläkt Fläktdiameter: 50 cm Höjd: 51 cm Justerbar: Nej Oscillerande: Nej Effekt: 60W Luftflöde: 50,26 m³/min Ljudnivå: 70 dB Fjärrkontroll: Nej

En riktigt stor golvfläkt från Biltema, tio centimeter större än snittet för golvfläktar. Hela designen skiljer sig också, eftersom det är en fyrkantig låda du ställer direkt på golvet snarare än en stativmonterad variant. Det gör såklart att finesser som oscillation (att fläkten rör på sig) helt enkelt inte existerar.

Enkel montering

Att montera fläkten är extremt simpelt, just tack vare konstruktionen. Skruva fast de två plastfötterna och kör, alternativt strunta i dem och kör på en lite rangligare men fungerande fläkt. På ovansidan sitter ett handtag i fejkläder, medan större delen av fläkten är i plast. Det gör den betydligt vackrare på bild än i verkligheten och den förhållandevis höga prislappen avspeglar knappast konstruktionen. Mycket av den retro-design förpackningen skryter om förtas just av att den är i plast istället för metall, till och med fläktgallret.

Högljudd

På baksidan sitter en liten ratt för att starta fläkten samt reglera hastigheten. Redan på lägsta effekt rör det sig knappast om en tyst fläkt. Istället hörs väldigt mycket sus från plastgallret. Oavsett hastighet märks det knappt heller att det rör sig om en stor fläkt. Storleken borde göra den väldigt stark med ett rejält luftflöde, men tyvärr. Fläktbladen verkar vara ganska dåligt vinklade, för trots sin storlek och ljudnivå skyfflar den pinsamt lite luft. Flera gånger behöver vi känna efter så den inte råkat hamna baklänges, men luftförflyttningen är lika dålig oavsett håll. Trots sin storlek misslyckas Biltemas fläkt med det viktigaste helt enkelt, samtidigt som den ger ett riktigt billigt kvalitetsintryck.

Lättmonterad
HögljuddNärmast obefintligt luftflöde

Bra att veta om fläktar

Bra att veta om fläktar När sommaren är som mest somrig brukar frågan mest vara vilken fläkt som finns i lager och vilka som har expressleverans. Är du tidigt ute, eller hittar en butik med stort lager, finns det däremot ett par saker som kan vara värda att tänka på.

Under årets varmaste period står såklart kyla högt upp på våra önskelistor, särskilt under natten då värmen kan göra det svårt att sova. Medan det såklart går att investera i olika typer av klimatanläggningar är det absolut enklaste sättet att köpa en fläkt. Om du väljer en bordsfläkt, golvfläkt (i praktiken en bordsfläkt på stativ) eller pelarfläkt spelar inte så stor roll, de gör alla samma sak. Det absolut vanligaste är att de helt enkelt skyfflar runt luft i ditt hem på mer eller mindre samma sätt som vinden gör utomhus. De kyler inget, men så länge det blåser på oss upplever vi det som svalare i rummet och det brukar räcka i många fall.

  • Luftflöde. Mäts i kubikmeter per minut (m³/min) och är helt enkelt ett mått på hur mycket luft den kan flytta per minut. Större fläktar kan flytta mer luft och ju snabbare fläkten går, desto mer luft flyttas. Samtidigt ökar ljudnivån ju snabbare fläkten snurrar.

  • Ljudnivå. Alla fläktar låter, så är det bara. Ju snabbare de snurrar, desto mer låter de. Samtidigt finns det detaljer i den sanningen som är värda att hålla koll på. En mindre fläkt kan låta lika högt i decibel som en stor. Den lilla fläkten låter däremot med ett högre ljud som vi kan uppleva som störande.

En större fläkt får ett mörkare eller dovare ljud som vi i allmänhet har lättare att filtrera bort.

Samtidigt kan det vara värt att lyssna i butik. En bra motor låter mindre och bidrar stort till en lägre upplevd ljudnivå. Ibland kan en oscillerande rörelsen skrapa i någonstans och skapa irriterande ljud. Samtidigt är det viktigt att fläktgallret är stadigt, gärna i metall, och tunt. Det gör att det blir ett mindre vinande ljud när luften passerar igenom.

  • Användningsområde. En vanlig bordsfläkt är mångsidig och kan placeras intill dig på skrivbordet eller på en hylla för att täcka ett helt rum. En golvfläkt kommer upp högre utan att du behöver hitta en hylla. En pelarfläkt kommer inte upp lika högt, men tar i allmänhet upp mindre plats, särskilt vid oscillation. Välj helt enkelt fläkt baserat på vad du ska ha den till.

  • Funktioner. Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och om de är värda priset de kostar. Olika hastigheter och oscillation hör till standardfunktionerna. Men det finns fläktar med allt från fjärrkontroll och timer till aktiv kylning och styrning via mobilen. Ska du ställa fläkten i sovrummet kan det vara värt att titta på en fläkt med ett speciellt nattläge också.

  • Oscillation. Det kanske vanligaste ordet som förekommer bland fläktar. Det innebär att fläkten roterar i sidled. Istället för att stå still och blåsa åt ett håll snurrar den kring sin egen axel åt höger och vänster och kan på så sätt blåsa luft i ungefär 180 graders vinkel. Kan i vissa fall även kallas roterande fläkt (vilket blir lite kaka på kaka eftersom en fläkt är något som roterar från start).

  • Luftrening. Vissa fläktar har inbyggd luftrening för att rensa bort exempelvis pollen eller avgaser från trafikerad väg utanför hemmet. Även om vi har med sådana här är luftrening ett helt annat område. Är det en luftrenare du är ute efter tipsar vi istället om vårt test av luftrenare (på vår externa sajt Bäst i Test)

Frågor och svar om fläktar

Pelarfläkt eller golvfläkt?

En pelarfläkt, eller tornfläkt som de också kallas, kan vara lockande eftersom de tar mindre golvyta i anspråk än en traditionell fläkt. Designmässigt ser de även bättre ut för de mesta och kan därmed passa bättre in i hemmet än en vanlig rund fläkt. Tanken här är också att fläktningen sker så att säga i hela fläktens höjd, snarare än enbart högst upp som med en golvfläkt. Något som åtminstone teoretiskt gör att en pelarfläkt täcker en större yta på höjden. Nackdelen med tornfläktar är att de låter en hel del, särskilt på högre ljudnivåer. Såväl motorn som de mindre fläktbladen gör en hel del för att höja ljudnivåerna, även på lägsta nivå.

En golvfläkt, vilket i princip är detsamma som en vanlig bordsfläkt fast den monterats på en pinne, tar upp lite mer plats. Dels eftersom den runda fläkten gör hela paketet bredare, dels för att det krävs en större fot för att den ska stå stadigt. När fläkten oscillerar säger det sig självt att den också tar en del plats i anspråk. Samtidigt kan luftstrålen från dem ibland upplevas som ganska koncentrerad till just det håll fläkten blåser.
Fördelen är att dessa fläktar. För det mesta är lite billigare. Den enkla designen gör också att de generellt sett är ganska tysta i förhållande till hur mycket luft de skyfflar runt.

Vilken fläkt passar bäst i sovrummet?

Efter att ha testat ett stort antal fläktar faller vår röst på de traditionella runda fläktarna för sovrumsbruk.
Det kan vara lockande med en pelarfläkt i sovrummet för att den tar upp mindre plats. Men de allra flesta pelarfläktar har en betydligt högre ljudvolym även på lägre hastigheter.
En klassisk rund fläkt, antingen bordsmodell eller golvmodell på pinne är ofta väldigt tyst på sin lägsta nivå. Samtidigt flyttar de luft riktigt bra, vilket ger svalka om natten. Många fläktar har dessutom ett speciellt nattläge. Vad det innebär rent praktiskt är att de antingen körs på ytterligare en lägre hastighet för att inte generera oljud. I andra fall körs de stötvis för att inte generera ett konstant ljud. De är igång i ett tyst läge under ett par sekunder, för att sedan stängas av och vara helt tysta för att sedan upprepa processen. För vissa är det behagligare än ett konstant surrande från fläkten när det är dags att sova.

Fläktar och ljud

Det finns inga ljudlösa fläktar, punkt slut. En fläkt gör sitt jobb för att en motor driver fläktbladen, samtidigt som det skapar ett vindbrus som ger ifrån sig ljud.
Därmed inte sagt att alla fläktar är skapta lika, men du behöver göra skillnad på ljud i form av decibel (alltså volymen) och ljud i form av frekvens (hur ljust eller mörkt ljudet låter).
En fläkt på högvarv, eller med en sämre motor, låter högt. Det är det vi har mätt i vårt test i form av decibel. Samtidigt upplever du såklart ljudvolymen olika beroende på om fläkten står vid ditt ansikte på skrivbordet eller om den är i andra änden av rummet.
Fläktens storlek påverkar i hög grad vilken frekvens den ger ifrån sig ljud i. Mindre fläktar, och även pelarfläktar, låter ofta i ett högre frekvensområde. Helt enkelt det du upplever som att den tjuter eller skriker. Större fläktar behöver inte snurra lika fort för att flytta mycket luft, vilket sänker ljudfrekvensen till lite mer av ett brummande.
Vi människor är ganska bra på att filtrera ut lägre frekvenser, vilket gör att vi inte stör oss lika mycket på dem. Om något istället tjuter med ett högfrekvent ljud irriterar vi oss mer på det, eftersom vi har svårare att filtrera bort det.

Fjärrkontroll för fläktar

Vissa fläktar kommer med en fjärrkontroll. Vissa har till och med olika former av trådlös teknik inbyggd för att kunna prata med en app i din telefon och därigenom agera fjärrkontroll.
Det är en teknik som måste finnas inbyggd från start, så du kan inte köpa en extra fjärrkontroll för att styra en fläkt som inte har stöd för det.
Just fjärrkontrollen i sig är mest en lyxdetalj. Att ändra hastighet eller slå på fläkten utan att behöva resa sig är bekvämt, men inget måste. I de allra flesta fall finns exakt samma funktioner på fjärrkontrollen som på själva fläkten.
Skillnaden med en appstyrd fläkt är däremot att den ofta har fler funktioner än vad som syns på själva fläkten. I en app kan du enkelt styra fläkten, men också lägga in mer avancerade scheman för när den ska gå och i vilken hastighet. Exempelvis kan du ha den avstäng medan du inte är hemma, påslagen på mellanstyrka medan du är hemma och i tyst läge under natten.

Fläktar i lager

Det är samma visa varje år, eller hur? Helt plötsligt har det blivit högsommar och allt annat än en mörk källare är helt olidligt varmt. Många kommer på samma sak ungefär samtidigt, vilket gör att den lokala butiken ofta säljer slut. På PriceRunner kan du enkelt sortera på fläktar som finns i lager för att enkelt kunna beställa en när värmen har överraskat dig.

Fläktar med kylning

En vanligt snurrande fläkt ger ingen kylning. Den skyfflar bara runt luften i rummet så att du upplever det som svalare, precis som en bris utomhus. Dels flyttar den bort värmen du själv avger och dels kyler den ner eventuellt svett (som finns på dig från första början just för att kyla ner dig).
Vill du ha en faktisk värdesänkning hemma är det en luftkonditionering du behöver och inget annat. Prislappen för en sån är dock betydligt högre än för en vanligt fläkt och kräver en del installation för att fungera som den ska, men just för att sänka värmen är det enda lösningen.
Det säljs en del fläktar med olika former av inbyggd kylning. Oftast handlar det om att du fyller en behållare med vatten (i vissa fall is) och så skapar de en kylande effekt. Grejen med dem är att de inte kyler ner luften, utan snarare bara fuktar ner luften. Precis som svetten på din kropp är till för att kyla ner dig är kombinationen av högre luftfuktighet och blåst ett effektivt sätt att uppleva ett rum som svalare, även om termometern inte rört sig nedåt en grad.

Fläktar med värme och kyla

Kanske vill du kunna använda en fläkt året om, både för att ge svalka men även värme? Har du en öppen spis hemma som du eldar i om vintern kan du antingen ställa en kaminfläkt nära den, eller en vanlig fläkt en bit bort för att bättre sprida varmluften från den. En del, men långt ifrån alla, värmefläktar kan även köras utan att värmeaggregatet är igång och på så sätt svalka dig under sommaren. Dessa brukar dock inte vara byggda för att vara de allra tystaste du kan hitta, utan är i första hand gjorda för att så snabbt som möjligt värma ett rum.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss