1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Bästa lövblås: 15 modeller i test

Elina Blom

Är du i behov av en stark lövblås? Vi har testat populära modeller i olika prisklasser från märken som Stiga, AL-KO och Meectools. För att en lövblås ska bli bäst i test ska den ha hög prestanda sett till sitt pris, vara lätt att bära och ha bra byggkvalitet.

Lövblås bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat lövblåsarna på flera olika typer av ytor och i olika väder - allt från lövblåsning i gräsets morgondagg till lövblåsning på grusväg en varm sommardag. Samtliga lövblåsar har utvärderats avseende en rad faktorer.

  • Prestanda: Vad klarar lövblåsen av att blåsa bort? Klarar den torra löv på hård yta? Klarar den torra löv på gräsmatta? Klarar den fuktiga löv? Klarar den till och med pinnar, kottar och stenar? Kan den blåsa en stor area i ett svep? Kan du rikta kraften?

  • Användarvänlighet: Hur enkelt är det att komma igång? Hur sitter alla reglage? Är den lätt att förstå sig på? Hur tydlig är manualen? Går det snabbt att byta mellan olika tillbehör?

  • Funktioner: Går det att göra mer än att bara blåsa löv? Kan du ställa blåshastigheten? Går det att låsa den eller måste du trycka in gasen under hela arbetspasset? Har den andra nyttiga funktioner?

  • Tillbehör: Om batteridriven, kan du byta batteri? Följer det med olika typer av blåsrör?

Vi testar lövblåsar i olika miljöer och under lång tid

Detta och mer, exempelvis ergonomi, drifttid och byggkvalitet, har vi vägt in när vi satt våra betyg. Det avgörande blir i slutänden hur prisvärd lövblåsen är. Vad får du egentligen för pengarna?

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste lövblåsar. Jämför pris på samtliga listade lövblåsar på Pricerunner.

Fler tester för höstrusket

1. Husqvarna 525BX - BÄST I TEST LÖVBLÅS

Kraft, användarvänlighet och bra funktioner för den som vill kunna blåsa många löv samtidigt

Effekt: 0,85 kW Kraftkälla: Bensin Ljudnivå: 91 dB Luftflöde: 13 m³/min Maximal blåshastighet: 157 m/s Vikt: 4,3 kg Uppsamlare: Nej Tankvolym: 0,45 l Inkluderade tillbehör: Platt och runt blåsrör

Husqvarna 525BX

Husqvarna 525BX är en mycket kraftfull lövblås med användarvänlig design samt funktionalitet och blir med nuvarande prislapp bäst i test. Vi har inga problem att blåsa rent vare sig stora gräsmattor eller fuktiga dikeskanter.

Eftersom blåsrörets längd är justerbar kan du komma riktigt nära marken utan att behöva böja dig även om du är relativt lång. Rörlängden är enkel att justera och kräver varken verktyg eller manual. Dock handlar det bara om ett par centimeter. För en lång person kan dock de där centimetrarna göra stor skillnad.

En riktigt bra funktion på den här lövblåsen är reglaget för blåshastighet. Det gör att du kan köra på ett lite försiktigare läge när du blåser rent på exempelvis grusväg, och öka kraften när du ska blåsa bort fuktiga löv eller blåsa rent större områden.

Olika rör för olika tillfällen

525BX känns väldigt intuitiv att använda och alla funktioner sitter synligt och i nära anslutning till varandra.

I paketet medföljer både ett platt och ett öppet blåsrör. Det platta ger ett mer riktat och kraftfullt luftflöde vilket passar bra när du blåser mot en fuktig yta. Exempelvis finner vi det lämpligt tidig morgon när det fortfarande är lite dagg ute. Det öppna blåsröret passar bättre om du ska blåsa bort löv, kottar och annat skräp från stora torra ytor.

Bränslet räcker i ganska exakt en timme.

525BX väger strax över fyra kilo så det går att nyttja den tiden till fullo, även om det kan bli lite tungt mot slutet. Det finns ett extra handtag i underkant som kommer väl till pass när du ska blåsa i mer komplicerade vinklar eller om armkraften börjar tryta.

Sammantaget är detta en mycket kompetent och prisvärd lövblås för dig med stor trädgård och som behöver kunna anpassa kraften på ett enkelt sätt.

  • Löven är "borta med vinden" på nolltid med den här populära lövblåsen.
  • Ett riktigt kraftpaket som orkar blåsa länge, men den är ganska tung så det blir ansträngande mot slutet.
  • Passar dig med flera lövträd på tomten som står i anslutning till gräsmatta och uppfart med ojämn yta.
Farthållareanvändarvänlig designmycket kraftfull
Något tung

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Husqvarna 525BX Lövblås

5 190 kr

Husqvarna 525 BX Lövblås

5 190 kr

Husqvarna Lövblås 525BX

5 190 kr

2. Meec Tools Multiseries 40 V - BÄSTA BILLIGA LÖVBLÅS

Bra billig lövblås för enklare lövblåsning

Kraftkälla: Batteri (40V) Uppmätt batteritid: 32 min (5 AH) 6,4 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 79,4 dB (standardläge) Maximal blåshastighet: 41 m/s Vikt: 2 516 g exklusive batteri (batteri: 1 334 g) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Batteri och laddare

Meec Tools 011224 (1x4.0Ah)

Meec Tools Multiseries 40V (011224) uppges kunna blåsa 41 meter per sekund, och det påståendet lever den upp till. På standardläge klarar den absolut att blåsa ihop mindre lövhögar av torra löv. Dessutom kan den förflytta fuktiga löv på gräsmatta, även om det inte går så fort eller är särskilt många i taget. Det är i alla fall mer än vad många andra lövblåsar i samma prisklass reder ut.

Kör du den istället på turboläge klarar den även att förflytta lövhögar - dock inte större sådana.

Tyvärr är konstruktionen lite knepig. Du måste hålla inne turboknappen manuellt, och det blir snabbt väldigt ansträngande för tummen - dels på grund av motståndet i knappen, dels på grund av att knappen sitter ganska långt fram.

Motståndet i knappen skulle behöva minskas, alternativt att man inför en vanlig tryckknapp som låser maskinen i turboläge så att man slipper hålla nere den hela tiden för egen kraft.

Utöver turboläget finns det inga särskilda finesser, men det hade vi heller inte väntat oss på en så pass billig lövblås.

Handtaget har okej storlek. Det är gummerat och du kan köra både med höger och vänster hand.

Så länge kan du blåsa

Meec Tools Multiseries 40V lövblås blir rak när man håller den, och sätter man sedan i batteriet medför det att den blir lite baktung. Du måste således gå och vinkla den nedåt med handkraft.

Denna produkt säljs i skrivande stund ihop med ett 2 Ah-batteri och du får då inte ut mer än drygt 10-12 minuter blåstid. Har du stor tomt bör du ta i beaktande att du kan behöva ett större batteri än det som följer med. Drifttiden är dock klart godkänd sett till priset, så det är inget vi slår ned på i betyget, utan det är mest en notering till dig som är spekulant på produkten.

En smärre nackdel är däremot att batteriet är väldigt trögt att få loss, man får verkligen ta i.

Har du väl fått ur batteriet och satt det på laddning finns det ett fäste på maskinen så att du kan hänga upp den på väggen, vilket gör den väldigt lättförvarad mellan varven.

Meec Tools Multiseries 40 V lövblås passar dig som söker en billig lövblås som faktiskt reder ut att blåsa just löv - något som långt ifrån alla billiga modeller klarar. Den fixar på ett godkänt sätt att blåsa ihop lövhögar och även att förflytta mindre lövhögar. Har du verkstad kan du lätt städa ur denna. Den reder även ut enskilda fuktiga löv, även om den kanske då inte är särskilt tidseffektiv.

Ganska bra prestandalättförvarad & kan hängas upp
Lite tungkörd med tidentrögt att få ut batteriet

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

3. Stihl BGA 57

Ergonomiskt kraftpaket med många inställningsmöjligheter

Kraftkälla: Batteri (36V) Uppmätt batteritid: 22 min 27 s (4 Ah) 5,6 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 77,6 dB Maximal blåshastighet: 55 m/s Vikt: 1 870 g exklusive batteri (batteri: 1 227 g) Uppsamlare: Nej

Stihl BGA 57 Solo

Stihl BGA 57 är en väldigt lätt lövblås med låg ljudnivå och grymt bra ergonomi. Dessutom är den riktigt stark.

Denna lövblås klarar att flytta såväl torra som fuktig löv relativt tidseffektivt över gräsmattan. Den kan även förflytta högar av löv. Prestandan är i klass med de allra bästa batterimodellerna i den här prisklassen.

Batteritiden är okej, men sett till priset hade vi gärna sett ännu lite bättre värden på denna punkten.

Balansen är däremot väldigt bra. Lövblåsens rör lutar lätt nedåt redan från början.

Känns påkostad

Stihl BGA 57 har ett flertal intressanta funktioner. Den har exempelvis en säkerhetsspärr, så när du tar tag i handtaget kan du inte bara gasa utan du måste först peta fram en spärr - ett slags enklare tvåstegsraket som fungerar utmärkt när man vant sig.

Vidare är röret ställbart i tre olika längder, så att alla i familjen kan använda den. Du ställer in den utifrån din längd, och på maxlängd passar den utmärkt för personer runt 1,90. Det är sedan enkelt att justera ned så att den även passar kortare individer.

Här hittar du samma typ av batteri som du har till Stihls motorsågar och grästrimmers i 36-voltsutbudet - vilket är smidigt för dig som redan har andra trädgårdsmaskiner från denna tillverkare.

Batteriet har ett tvåstegssläpp där den hoppar loss men stannar kvar i utrymmet vid första trycket. Trycker du sedan en gång till puttar den ut hela batteriet. Det är en väldigt smidig och användarvänlig lösning. Batteriet har även en tydlig batteriindikator baktill.

Maskinen har fäste för upphängning så den kan enkelt hängas upp på väggen när den inte används.

Stihl BGA 57 passar dig som söker en mycket lätt batterilövblås med riktigt bra flås i, du som värnar ergonomi och användarvänlighet och som kan tänka dig betala några hundralappar extra för detta. Har du dessutom andra trädgårdsmaskiner i samma serie kan du dela batteri med dem.

Ställbar längdmycket bra prestandavälbalanseradtystgående
Kunde haft lite bättre batteritid sett till priset

4. Cub Cadet LH5 B60

Stark lövblås för mindre ytor

Kraftkälla: Batteri (54V) batteritid: 10 min (2,5 AH), ca 4 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 90,5 dB Maximal blåshastighet: 50 m/s Vikt: 2 770 g exklusive batteri, batteri: 1092 g Uppsamlare: Nej

Cub Cadet LH5 B60

Cub Cadet LH5 B60 är en lövblås med gott om kraft och en del smarta finesser. Du ställer in blåskraften steglöst, vilket är smidigt eftersom du då kan anpassa den helt efter olika typer av ytor. Du kan även låsa gasen så att du slipper hålla inne den med handkraft. Detta uppskattas.

Handtaget är gummerat för bästa möjliga grepp. Vidare är själva lövblåsen välbalanserad och vilar därför bra i handen på alla styrkelägen.

Kraften är som sagt rejäl. Den har inga problem att blåsa iväg större objekt såsom kastanjer och grus, ej heller vare sig blöta eller torra löv. Vi testar även att blåsa rent en plåt, där det regnat ned löv som sedan börjat förmultna till jord, och den har inga problem att blåsa bort dessa heller.

Tyvärr har den ett lite malplacerat insug. När du kör den på maximerad kraft tenderar den att suga fast sig i byxan.

Prisvärd för mindre ytor

LH5 B60 har en krok undertill så att du enkelt kan hänga undan den i verkstaden. Vidare har den fördel i att du kan ställa den platt på backen utan att den vinglar.

Batteritiden är okej, men långt ifrån imponerande. De dryga tio minuter vi får ut på en 50 minuter lång laddning är definitivt i snålaste laget.

Batteriet är lätt att sätta i och ta ur. Det sitter tre LED-dioder på det som visar när det börjar bli dags att ladda.

Cub Cadet LH5 B60 passar dig som vill ha en kraftfull, lättanvänd lövblås. Den har inte testvinnande batteritid, och prestandaskillnaden är minimal gentemot de med topposition i testet. Men detta är fortfarande en riktigt bra lövblås, och har du andra maskiner från samma tillverkare och därmed kan dela batteri så har du en kompetent lövblås i denna modell.

Bra grepp & välbalanseradkraftfull
Suger fast sig i byxan iblandlite kort batteritid

5. Stiga SAB 700 AE

Stark batterilövblås med fäste för bärrem

Kraftkälla: Batteri (48V) Uppmätt batteritid: 26,47 min (5 Ah), 5,3 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 68 dB (läge 1), 75,7 dB (läge 2), 83 dB (läge 3) Maximal blåshastighet: 55 m/s Vikt: 2 890 g exklusive batteri kg (batteri: 1 402 g för 5 Ah) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt munstycke, platt munstycke Övrigt: 3 styrkelägen

Stiga SAB 700 AE Solo

Stiga SAB 700 AE påminner mycket om Stiga 500 AE med skillnaden att 700-modellen är lite tyngre och har ett fäste för sele. Det ingår ingen sele, men att du har möjlighet att använda en är en klar fördel.

När det kommer till prestandan får du ut gott om kraft. I princip är denna likvärdig tidigare testade 500 AE. Du kan blåsa ihop både torra och fuktiga löv till högar, och den orkar förflytta högarna - så även i lite högre gräs. Gräsmattan måste alltså inte vara finklippt, såsom den måste vara hos en del konkurrenter.

Lövblåsen reder även ut uppgifter såsom att blåsa bort kastanjer, grus och annat större bös.

Stiga har kompletterat denna modell med ett munstycke längst ut som ser ut som en anknäbb. I praktiken gör dock det munstycket ingen större skillnad när du ska blåsa löv. Däremot är det ett bra tillskott när du ska blåsa bort damm från hyllplan och liknande eftersom luftflödet blir mer fokuserat. När du blåser löv vill du snarare ha en tidseffektiv och stark modell som kan blåsa ett stort omfång löv samtidigt.

Hos SAB 700 AE återfinns tre effektlägen som reglerar blåsstyrkan. Det är smidigt att kunna köra maskinen på en lägre styrka om du ska blåsa rent ett verkstadsgolv eller få bort damm från hyllplan eftersom smutset inte rivs upp i luften på samma sätt då. Sedan kan du gå upp på steg två eller tre när du ska blåsa löv beroende på hur fuktiga de är.

Alla knappar och grepp är bra utformade. Du har bekväma knappar med mycket bra respons i, som sitter lättillgängligt oavsett om du är höger- eller vänsterhänt.

Kan hänga fritt på fingrarna

Stiga SAB 700 AE har en form av mjukstartfunktion. Upplevelsen blir att den är lite segstartad, många andra lövblåsar startar med ett ryck vilket också ger god effekt på löven. Här byggs kraften snarare upp över ett kort tidsspann.

Fjolårets batterier hade ett handtag som vi prisade dem för. De gjorde att du kunde hålla lövblåsen med två händer, samt att du enkelt kunde få ut batteriet. Årets batterier saknar det handtaget. Det tycker vi är synd för batterierna är lite träliga att få ur. Lövblåsen säljs dock vanligen naken, så man köper batterier och laddare separat.

Drifttiden är godkänd sett till priset. Den sticker varken ut positivt eller negativt.

SAB 700 AE är en mycket välbalanserad lövblås som går utmärkt att bära runt på även längre stunder, trots att vi kör utan bärrem. Den är så pass bra avvägd att du kan balansera den på fingret när den är igång.

Tyvärr suger den in en del luft från sidan, den har sitt ena luftintag där. Det gör att du riskerar sugas fast i byxan om du håller lövblåsen för nära benet. Det är inget jättestort problem, men något vi noterar som en smärre nackdel.

Stiga SAB 700 AE är en utmärkt lövblås för dig som vill ha en modell som kan utrustas med bärrem för extra avlastning. Den är kraftfull, lättanvänd och har en genomtänkt konstruktion.

Bra med rem tillhög prestandavälbalanserad
Saknar handtag på batterietsuger ibland fast i kläderna

6. Husqvarna 120iB

Mycket kraft och användarvänlig konstruktion för uteplatsen och gräsmattan

Kraftkälla: Batteri (36 V) Uppmätt batteritid: 10 min 13 s (4 Ah), 12 min (5 Ah) Uppmätt ljudnivå: 86 dB Vikt: 2 059 kg (exklusive batteri) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör Övrigt: Hastighetsjustering, digital av/på

Husqvarna 120iB (1x4.0Ah)

Husqvarna 120iB är en kraftfull lövblås i 36-voltsklassen där prestandan känns av direkt när du drar igång den. Prestandamässigt är den uppe och nosar på vinst för bästa batterimodell, men tyvärr faller den kort när det kommer till batteritiden. Batteritiden är inte direkt dålig, men betydligt kortare än önskvärt hos en testvinnare.

Däremot har Husqvarna 120iB mycket annat som talar för den. Exempelvis att den är konstruerad så att du kan hänga upp den när den inte används. Andra användarvänliga detaljer är exempelvis den tydliga hastighetsinställningen och den digitala av/på-funktionen som gör det enkelt att komma igång.

Ett kraftpaket som heter duga

Prestandamässigt klarar den här lövblåsen att blåsa ihop stora högar med både små och stora löv. Den klarar även fuktiga löv så länge terrängen inte är allt för tuff. Vi blåste även rent ett tak från 5-7 centimeter tjock mossa utan problem.

Röret är något kort så du kommer inte jättenära marken tyvärr. Det är också lite trögt att lossa det från maskinkroppen när lövblåsen inte används.

Med snabbladdare laddar du upp 120iB på runt 30 minuter. Med vanlig laddare får du räkna med någon timme.

Husqvarna 120iB är en kraftfull lövblås med robust byggkvalitet och gummerade, bekväma handtag. Den har gott om prestanda, men det går ut lite över drifttiden. Dock är det långt ifrån ett dåligt köp, speciellt om du redan har Husqvarnabatterier hemma som du kan varva med.

Mycket bra prestandatydlig hastighetsinställningmaxprestanda från startupphängningsmöjlighet
Kort batteritidlite trög att montera isär

7. Bosch ALB 36 Li

Användarvänlig och ganska stark lövblås för verkstaden

Kraftkälla: Batteri Ljudnivå: 70,1 dB Maximal blåshastighet: 170-250 km/h Vikt: 3 kg Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Platt blåsrör

Bosch ALB 36 Li (1x2.0Ah)

Bosch ALB 36 Li är en något tung men välbalanserad 36-volts lövblås med en användarvänlig design.

Det är lätt att förstå sig på funktionerna direkt vid första anblick - delvis för att de är få, delvis för att de är tydligt utmärkta. Samtliga delar som på något vis kan interageras med är klarröda, medan kroppen på lövblåsen är grön.

Batteriet löper smidigt i och ur fästet. Det har en tydlig batteriindikator med tre steg så att du vet när det börjar bli dags att ladda. Batteriet på 2 Ah räcker i ungefär 15 minuter om du kör ALB 36 Li på maximal hastighet. Det laddas sedan upp igen på dryga timmen. Vi kan tycka att batteritiden är i kortaste laget. Har du flera 36-voltsmaskiner från Bosch kan du dock växla mellan dem.

Bra prestanda sett till konkurrensen

Bosch ALB 36 Li är ganska stark för att vara en så pass enkel lövblås. Du blåser lätt rent altanen eller den stenlagda uteplatsen från löv. Ska du däremot blåsa fuktiga löv på gräsmatta eller på annat ojämnt underlag, orkar den inte med.

Likaså tappar den lite i styrka när batteritiden börjar tryta vilket kan bli ett irritationsmoment. Kraften vid full funktionalitet är dock hög sett till många konkurrerande batterilövblåsar.

Du kan ställa ner styrkan för att spara på batteriet vid enklare uppgifter via ett steglöst vred. Det är dock sällan som den funktionen kommer till användning eftersom du oftast vill blåsa rent området så tidseffektivt som möjligt. Vredet dubblar även som på-/av-knapp.

Ljudnivån på maximal styrka är medelhög.

ALB 36 Li passar främst dig som ska blåsa torra löv på jämna underlag, såsom asfalterad uppfart eller stenlagd uteplats.

Användarvänlig designganska snabb uppladdningvälbalanserad
Svårt med fuktiga lövlite tungnågot kort batteritid

8. Stihl BG86 C-E

Lövblåsen som till och med blåser bort stenar, lämplig för den som söker kraft

Kraftkälla: Bensin Ljudnivå: 90 dB Luftflöde: 755/620 m³/h Maximal blåshastighet: 63/74 m/s (runt/platt blåsrör) Vikt: 4,4 kg Uppsamlare: Nej Tankvolym: 0,44 l Inkluderade tillbehör: Platt och runt blåsrör

Stihl BG 86 C-E

Stihl BG86 C-E är en kraftfull lövblås som blåser bort allt från löv till småsten. Likaså är kottar enkla att städa bort både från gräsmatta och väg. Med det platta blåsröret monterat har den inga problem med fuktiga löv, och med det runda blåsröret blåser du större mängder löv långt i ett enda tag.

På sidan av BG86 sitter en knapp som du kan ställa i mittenläge och då går lövblåsen automatiskt på medelstyrka. För det mesta räcker det med den här funktionen, men vet du med dig att du har känsliga ytor såsom grusväg och rabatter med synligt jordlager finns det även möjlighet att fixera gasreglaget i ett visst läge. Du trycker då in gasknappen till önskad styrka uppnåtts och därefter låser du knappen med ett reglage.

Tyvärr är det ganska kort mellan full gas och tomgång så det kan vara svårt att få till önskad styrka, men när du väl lärt dig maskinen ordentligt blir det enklare.

Behändigt handtag förbättrar användarvänligheten

Knappen på sidan av BG86 fyller även en roll när du startar lövblåsen. Den ska ställas i yttersta läget för choke, därefter ska du dra i snöret och ge gas, knappen kommer då att gå tillbaka till ursprungsläget. Detta fungerar mycket bra när du väl lärt dig hur du ska hålla lövblåsen under tiden du startar den, och när det är aktuellt att använda choken.

Oftast startar lövblåsen på 2-3 drag. Bränslet räcker sedan i ungefär 45 minuter aktiv lövblåsning, vilket känns aningen snålt. Under den tiden är dock det inga problem rent ergonomiskt att hålla lövblåsen i rätt vinkel.

Den väger strax över fyra kilo och har mycket lite vibrationer. Det blir något tungt mot slutet men undertill sitter ett välkommet extrahandtag som kommer väl till pass, även då du ska blåsa i mer knepiga vinklar eller där utemöbler står ivägen.

Byggkvaliteten upplevs rejäl och det är mycket enkelt att byta mellan olika tillbehör. Det gummerade greppet är skönt att hålla i, men gasen hade gärna fått vara delvis gummerad den med.

Sammantaget är detta en behändig lövblås med mycket kraft som är smidig att använda när du väl vant dig.

Dubbla handtagganska kraftfullfixerbar gas
Viss inlärningskurvasaftig prislapp

9. Black & Decker GWC1820PC

Kompakt lövblås för hårdgjorda ytor

Kraftkälla: Batteri Ljudnivå: 59,8 dB (med power command igång) Maximal blåshastighet: 209 km/h Längd: 170 mm Bredd: 200 mm Höjd: 480 mm Vikt: 1,7 kg Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Platt blåsrör

Black & Decker GWC1820PC

Black & Decker GWC1820PC är en riktigt smidig lövblås med dubbla hastighetslägen trots att den tillhör budgetkategorin.

Lövblåsen levererar förväntad kraft med tanke på dess kompakta format och prisbild. Detta är inte lövblåsen du väljer om du har en stor gräsmatta som det ska blåsas löv på i tid och otid. Men handlar det däremot om en stenlagd uteplats, asfalterad garageuppfart eller en altan räcker kraften gott och väl för att blåsa bort både löv, gräsklipp och annat bös. Blir ytan fuktig får den dock kämpa.

Tack vare det inbyggda Power Command-läget kan du få extra kraft när sådan behövs genom att helt enkelt hålla en knapp intryckt. Det förstås påverkar batteritiden negativt. Tyvärr blåser GWC1820PC ändå otillräckligt om ytan och böset är fuktigt. Däremot kommer funktionen väl till pass när du ska blåsa bort kottar och liknande.

Bra batteritid men tar lång tid att ladda upp batteriet igen

Batteriet räcker i strax under 30 minuter om du blåser med normalkraft större delen av tiden, och nyttjar Power Command cirka 2-3 minuter. Eftersom GWC1820PC inte är tänkt för några mer krävande uppgifter anser vi detta mer än tillräckligt.

Uppladdningen hade vi dock önskat gick fortare. Det tar flera timmar att ladda upp batteriet med ny kraft. Du bör köpa till ett extrabatteri att varva med om du blåser ofta eller längre perioder. Du kan även använda ett batteri från en annan B&D-produkt eftersom de är kompatibla sinsemellan.

GWC1820PC väger väldigt lite och är enkel att hantera. Sammanfattningsvis är det en smidig lövblås som lämpar sig väl för hårdgjorda, små och torra ytor. Har du det i åtanke när du köper den kommer du inte att bli missnöjd. Men ska du blåsa löv långt eller i mer komplicerad terräng får du leta vidare.

Kompakt formattvå hastigheterlåg viktinga avgaser
Ineffektiv på fuktiga & mjuka ytorlång laddningstid

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

10. Ryobi RY36BLA

Lövblås med turboläge som passar för lätta förhållanden

Kraftkälla: Batteri (36V) Uppmätt batteritid: 31 min (5 AH), 6,2 min per Ah Uppmätt ljudnivå: 82,7 dB (turboläge), 78,9 dB (standardläge) Maximal blåshastighet: 42 m/s Vikt: 2 960 g exklusive batteri (batteri: 1 458 g) Uppsamlare: Nej

Ryobi RY36BLA-0

Ryobi RY36BLA är en lövblås med två effektlägen och en ganska unik design jämfört med många andra lövblåsar. Den har exempelvis ett ställbart handtag som kan vridas i fem olika lägen.

För att justera handtaget vrider du loss en skruv och kan sedan rotera det. I upprätt läge får du bäst balans i maskinen, då är den tyvärr fortfarande lite baktung men vrider du istället ned det så blir balansen som att man ska städa uppåtriktat. Det hela känns lite märkligt med tanke på att den är tänkt för att blåsa löv med och därmed ska riktas nedåt.

Klarar den av att blåsa löv?

Bortsett från obalans i maskinen så presterar denna lövblås ändå okej. I standardläge klarar den att blåsa ihop lövhögar om löven är torra, i alla fall så länge det inte är större massor löv. Behöver du mer kraft har du ett turboläge, och det är egentligen detta läge som räddar RY36BLA:s prestanda. Kör du på turboläget kan den även förflytta lövhögar samt blåsa ihop mindre mängder fuktiga löv. Den är inte särskilt tidseffektiv, men gör ändå sitt jobb.

Turboläget regleras genom att du trycker ned en knapp. Du måste sedan hålla knappen nedtryckt med tummen under hela tiden som du vill ha turboeffekt, och det blir fort väldigt ansträngande. Vi hade hellre sett att det räckte att man tryckte igång läget och att det sedan tuffade på för egen del tills dess att du stängde av det igen.

När man ska ta loss batteriet sitter det lite dumt till, knappen sitter på undersidan. Det är lite klurigt att komma åt det läget, men batteriet glider ur smidigt. Vi ger plus för att det har batteriindikator.

Greppet är gummerat och du får bra stadga, men tyvärr väger maskinen en del utan att det följer med bärrem eller fäste för sådana.

Tyvärr tycker vi inte att Ryobi RY36BLA presterar tillräckligt bra sett till sitt pris. Den passar främst dig som redan har 36-voltsmaskiner från Ryobi, och kan dela batterier mellan dessa. Du som har en lite mindre gräsmatta med ett fåtal träd och buskar.

Ganska bra prestanda på turbolägetbra batteritid
Dåligt flås på standardlägeväger en del men saknar bärremansträngande turboknapp

11. Stihl BGA45

Mycket kraft för prisklassen men också några bristfälligheter

Kraftkälla: Batteri Spänning: 18 volt Ljudnivå: 86 dB Luftflöde: 420 m³/h Maximal blåshastighet: 38 m/s Vikt: 2,1 kg Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör

Stihl BGA 45

Stihl BGA45 är oväntat kraftfull sett till prisklassen och klarar trots en relativt låg batterispänning att blåsa bort torra löv från torr gräsmatta utan problem. Likaså kan den på kort avstånd blåsa bort allt från kottar och småpinnar till större grus, trots sitt runda blåsrör - det följer dessvärre inte med något platt.

Det som är nackdelen med all denna kraft är förstås att batteritiden blir lidande. De cirka tio minuterna är i kortaste laget och dessutom är batteriet integrerat och kan inte bytas ut. Därmed kan man inte växla batterier eller byta upp sig till ett drygare sådant. Då uppladdningen dessutom tar flera par timmar blir detta en betydande svaghet.

BGA45 lider även av en del störande vibrationer. Eftersom det inte finns något gummerat grepp är den totala upplevelsen inte helt angenäm, greppet blir halt.

Användarvänlig och stark för sin klass

På plussidan noterar vi hur enkel BGA45 är att montera och förstå sig på. Den har dessutom, precis som många större lövblåsar, dubbla blåsrör vilket gör att du kan komma riktigt nära marken utan att behöva böja dig.

Tyvärr kan du inte kontrollera luftflödet vare sig med gasknapp eller separata reglage, det finns enbart ett maxläge. Du kan heller inte låsa den utan måste trycka in gasen under hela arbetspasset. Här finns det smartare lösningar på marknaden.

Att du både måste använda nyckel och trycka in tre olika knappar för att få igång maskinen känns som övernitiska säkerhetsfunktioner. Tyvärr gör dessa egenskaper att den här annars väldigt kraftfulla lövblåsen tappar i användarvänlighet och komfort.

Men har du överseende med detta och enbart är ute efter mycket kraft till en liten yta och till en låg kostnad är detta ändå ett passande köp.

Mycket kraftkompakt formatlåg vikt
Jobbiga vibrationeromständlig startprocedurinbyggt batterikort batteritidej gummerat grepp

12. Black+Decker BCBLV36

Bättre som dammsugare än som lövblås

Kraftkälla: Batteri (36V) Uppmätt batteritid: 10 min 40 s (2,5 Ah) 4,3 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 85,9 dB Maximal blåshastighet: 75 m/s Vikt: 3 500 g exklusive batteri (batteri: 692 g) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Lövpåse

Black & Decker BCBLV3625L1 (1x2.5Ah)

Black+Decker BCBLV36 är både en lövblås och en lövsug. Du kan alltså blåsa ihop löven och sedan suga upp dem så att de hamnar i en påse.

Den ska enligt specifikationen ha väldigt bra blåshastighet, men i praktiken märker vi inte av detta. Den klarar i princip bara att blåsa torra löv, men tyvärr blåser den inte dessa särskilt tidseffektivt. Fuktiga löv går inte alls.

Däremot är den en bra lövsug, här har vi definitivt stött på sämre varianter förr. Lövsugen fungerar som så att du hänger tillhörande påse under, och så har du en snabbknapp för att växla om från blås till sug. Den suger sedan med god prestanda upp dessa löv.

Det blir konstigt om man ska suga upp en stor lövhög för påsen är ganska liten. Men har du överseende med det så fungerar den utmärkt. Du kan även suga upp flis, spån och lättare jordmassor. Det är sedan lätt att lossa påsen och den har en dragkedja så att du enkelt kan tömma ut innehållet.

Bortsett från att påsen är ganska liten har vi inte några större anmärkningar på BCBLV36 som just lövsug.

Avlastande hjul längst fram

För att starta Black & Decker BCBLV36 roterar du ett nedsänkt hjul. Den startar med ett klick och sedan ställer du sugnivå eller blåsnivå steglöst genom att vrida på hjulet, en utmärkt lösning som gör att du slipper gå och hålla in knappar eller gasreglage under tiden som du arbetar.

Denna lövblås har också ett skönt gummerat handtag som ger ett utmärkt grepp.

Vidare har den ett hjul framtill som ska fungera avlastande. Du bör inte använda detta när du blåser. Rörets öppning hamnar fel i förhållande till marken så vi blåser mest rakt ner i backen. Det är lite synd för denna lövblås är ganska tungt. Hjulet är endast okej som avlastning när du ska använda den som lövsug.

Det är lätt att byta batteri på BCBLV36 och den har batteriindikator. Tyvärr är batteritiden ganska dålig.

Något vi uppskattar är däremot att du så lätt kan lossa kåpan som täcker fläkten. Eftersom denna lövblås har en lövsugfunktion finns det viss risk att den sätter igen, och tack vare att du kan ta bort kåpan blir den enkel att rengöra.

Black and Decker BCBLV36 passar dig som har en liten radhustomt där du ska blåsa ihop ganska få löv och vill kunna suga upp dem.

Bra som lövsugenkel att byta lägen på & ställa inlätt att rengöra
Den väger en deldålig blåskraft

13. AL-KO LBV 4090

Bra batteritid och lätt att bära för den som redan har AL-KO-batterier

Kraftkälla: Batteri (36 V) Uppmätt batteritid: 13 min (4 Ah), 18 min 49 s (5 Ah) Uppmätt ljudnivå: 88,3 dB Vikt: 3 776 kg (exklusive batteri) Uppsamlare: Ja Inkluderade tillbehör: Runt blåsrör, lövsäck Övrigt: Steglös hastighetsjustering

AL-KO LBV 4090 EnergyFlex

AL-KO LBV 4090 är en kombinerad lövblås och lövsug. Det innebär att du kan samla ihop löven i högar och därefter suga upp dem för att få dem söndermalda och i lämpligt skick för att exempelvis användas som näring.

Det är lätt att hänga dit säcken och lika enkelt att förstå sig på konstruktionen överlag. Du har ett handtag som är ställbart framtill så att du kan ställa in och få bra ergonomi, och du har ett snabbvred för att ställa om mellan löv och sug. Lövblåsen är således lättanvänd. Dessutom har den bra batteritid. Men där slutar också mycket av det positiva.

Dålig blåseffekt

Efter att ha testat lövblåsen ingående under en lång period slår vi fast att LBV 4090 är en lövblås som har många bra funktioner, men som tyvärr faller platt på grund av prestandan. Den klarar av att blåsa väldigt flyktiga, lätta löv. Men löven behöver inte ens bli fuktiga för att den inte ska orka med, det räcker att det är stora löv såsom exempelvis kastanjelöv så kommer den att få problem.

Det går att blåsa enstaka löv i taget och samla dessa i småhögar. Men i princip går det fortare att kratta.

Detsamma gäller lövsugfunktionen. Den kan suga upp enstaka löv i taget men det går fortare att ta hand om löven manuellt. Kvarnen vibrerar dessutom kraftigt när du kör på maxnivå. Löven dörrar fast i fläkten och det uppstår obalans.

Det är synd för samtidigt är detta en lövblås med många bra funktioner. Exempelvis har den ett hjul framtill så att den som inte riktigt orkar bära den kan få stöd och istället rulla fram den över marken. Det följer även med en axelrem. En annan trevlig detalj är den steglösa hastighetsregleringen - som tyvärr inte fyller någon större praktisk nytta eftersom du måste köra på max hela tiden om lövblåsen ska prestera alls.

AL-KO LBV 4090 passar dig som har träd med små löv och som bara tänker blåsa i torrt väder då löven inte är fuktiga, och gärna på mark som inte bromsar upp löven. Den har flera praktiska funktioner, speciellt för dig som vill ha avlastning när du blåser.

Många genomtänkta funktionerbra batteritid
Dålig blåseffektusel sugeffektobalanserad

14. AL-KO LB 2060 EasyFlex

Enkel lövblås för den som ska blåsa ur verkstaden

Kraftkälla: Batteri (18V, 2,5 Ah) Uppmätt batteritid: 16 min Uppmätt ljudnivå: 85,5,8 dB Maximal blåshastighet: 200 km/h Längd: 88 cm Vikt: 659 g Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Platt blåsrör

AL-KO LB 2060 EasyFlex Solo

AL-KO LB 2060 Easyflex är en lövblås med vinklat munstycke, vilket känns som en mycket genomtänkt detalj. Vinkeln på munstycket gör att du kan gå ganska nära inpå det du ska blåsa och ändå föra det framåt. Detta ger vi stort plus för.

När det kommer till blåskraft är dock Easyflex tyvärr alldeles för svag. Löven måste vara snustorra, utspridda och befinna sig på en plan och jämn yta - exempelvis en större trall - för att den ska orka med att förflytta dem. Du måste trots detta gå på ganska nära med munstycket.

Att blåsa ihop lövhögar på gräsmattan, eller förflytta färdiga lövhögar, är med andra ord inte att tänka på. I vår referensmätning att blåsa på en tom PET-flaska på en trall så rör sig flaskan bara en meter, vilket inte är särskilt imponerande sett till andra lövblåsar i samma prisklass.

Batteritiden på 16 minuter är visserligen inte lång jämfört med en bensinmodell, men generös sett till andra batteridrivna lövblåsar i denna prisklass.

Billig och enkel lövblås

LB 2060 Easyflex är lätt att bära runt på tack vare sin låga vikt och smidiga storlek. Den kommer med knapp för av och på, men inga övriga finesser. Å andra sidan hade vi inte räknat med några extrafunktioner sett till prisklassen.

AL-KO LB 2060 Easyflex passar dig som söker en lätt och billig batterilövblås för att framför allt städa ur enkla utrymmen, såsom att blåsa bort damm från altanen eller spån i verkstaden. Det låga priset och fördelar som det smarta munstycket kompenserar för den låga prestandan varför betyget ändå blir klart godkänd.

Smidig storlekmycket lätt viktvinklad ände på blåsröret
Dålig prestandabegränsad funktionaltiet

15. Meec Tools MultiSeries 18 V lövblås

Klarar flis och sågspån i verkstaden

Kraftkälla: Batteri (18V) Uppmätt batteritid: 43 min (4 AH) 10,75 min/Ah Uppmätt ljudnivå: 76,2 dB (läge 1), 83,4 dB (läge 2) Maximal blåshastighet: 58 m/s Vikt: 1 297 g exklusive batteri (batteri: 701 g) Uppsamlare: Nej Inkluderade tillbehör: Batteri och laddare

Meec Tools 000593

Meec Tools MultiSeries 18 V (2238851-20) har väldigt bra batteritid men klarar tyvärr inte det den är byggd för. Den kan blåsa enskilda löv hit och dit, men inte samla ihop lövhögar eller andra likvärdiga uppgifter. Det finns en användarrecension där denna lövblås prestanda beskrivs som en hårfön, vilket stämmer ganska bra. Den fungerar däremot utmärkt för att blåsa bort sågspån och damm i verkstaden - men svårare uppgifter duger den inte till.

Meec Tools 18-volts lövblås har två fasta lägen. Du måste alltid köra den på max om du ska få någon egentlig blåseffekt.

Själva konstruktionen är däremot genomtänkt. Den har ett gummerat handtag som ger bra grepp, och effektlägena regleras med en simpel knapp.

Grymt bra batteritid

Bortser vi från den dåliga prestandan är detta en intressant maskin. Batteritiden är grymt bra jämfört med konkurrenterna, så även de lite dyrare modellerna. Har du inte tänkt använda den till att blåsa löv, utan bara för att rengöra i garaget - exempelvis blåsa rent hyllor eller blåsa ut flis - så är den här långa batteritiden riktigt välkommen.

Batteriet är utrustat med en batteriindikator. Tyvärr hamnar den inte synligt när man sätter i batteriet, den sitter som på insidan. Vidare är batteriet väldigt trögt att plocka ur.

Vi noterar även att Meec Tools Multiseries 18-volts lövblås är baktung. Men i och med att den är så liten och lätt ändå är det inga problem i praktiken.

Denna lövblås har en lätt vinklad näbb nedtill på blåsröret. Tanken är nog att det ska ge bättre effekt, men eftersom den är ganska svag blir det ingen skillnad.

Meec Tools MultiSeries 18 V passar dig som ska blåsa ut sågspån från verkstan eller blåsa rent hyllor.

Grym batteritid
Mycket dålig prestandatrögt att få ut batterietobalanserad

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Bra att veta om lövblås

Vill du hålla gräsmattan ren och fin från löv? Eller kanske uteplatsen? Med en lövblås blåser du snabbt och enkelt bort både löv och annat bös. De allra kraftfullaste blåser till och med bort större grus.

Olika typer av lövblåsar

Det finns flera olika typer av lövblåsar. Precis som andra trädgårdsmaskiner delas de in i nätanslutna, batteri- och bensindrivna.

Nätansluten (strömkabel)

Den stora fördelen med de nätanslutna är att du kan komma upp i samma kraft som de bensindrivna har, men till en tredjedel av priset. Det förutsätter förstås att din trädgård är ganska enkel - annars fastnar du snabbt med sladden runt träd och buskar. Dels måste alltså tomten vara så pass liten att du når överallt där du vill komma åt. Dels får du inte ha alltför många träd, buskar och planteringar att navigera mellan.

Batteridriven

Orkar du inte trassla med sladd är en batteridriven lövblås ett bra val. Köper du en med ett rejält batteri i den lägre spännings-klassen 18 volt så kommer du att kunna blåsa rent både altan och andra hårdgjorda ytor utan problem.

Vill du dessutom kunna blåsa fuktiga löv över gräsmattan räcker sällan de batteridrivna modellerna till, du måste upp ganska mycket i prestanda för att du ska få önskad effekt.

Nackdelen med batteridrivna lövblåsar är att du måste ladda dem, men de allra flesta tillverkarna har idag system där du kan köpa två batterier och byta mellan dem - det är vanligen tillräckligt. Fördelen med detta är dels att du kan använda samma batterier till flera olika maskiner, dels att batterierna blir utbytbara så att du direkt kan fortsätta arbeta även om det ena batteriet dör.

Bensindriven

Vill du känna dig helt obegränsad är det en bensindriven lövblås som passar bäst. De bensindrivna är mycket kraftfulla, men har nackdelar i att de ger ifrån sig avgaser och det blir dyrt i längden att köpa bensin till dem. De flesta är dock ganska bränslesnåla idag och med en bra maskin får du omkring en timmes lövblåsning innan du behöver tanka.

Bensindrivna lövblåsar låter tyvärr en hel del och vikten är betydligt högre än övriga typer. De är vanligen även dyrare.

Uppskattade funktioner

De allra flesta lövblåsarna i budgetklassen har i stort sett bara ett gasreglade med ett enda läge. Men när du börjar komma upp i dyrare klasser och därmed mer kraftfulla lövblåsar finns det ofta möjlighet att låsa blåshastigheten steglöst. Detta är kanonbra om du har känsliga ytor, exempelvis planteringar och grusgångar, som du vill kunna blåsa rent utan att förstöra ytan på. Du kan då låsa hastigheten på ett lite mindre kraftfullt läge.

Det finns även en rad lövblåsar på marknaden som även kan agera lövsug. Det innebär att du kopplar på en säck och därefter suger maskinen upp löven. Löven kan du sedan tömma direkt i komposten.

Har lövblåsen dessutom kompostkvarn inbyggd blir resultatet finfördelat och det får plats mer i säcken. Det innebär i förlängningen att du inte behöver tömma den lika ofta.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss