Solpaneler

 

De tre populäraste
solpanelerna


De tre bästa
solpanelerna


De tre billigaste
solpanelerna

Solceller

Du kanske har en miniräknare som gör att du redan är bekant med solceller? Ett solcellssystem gör precis det samma som din miniräknare - använder solens strålar för att generera ström. Den bästa effektiviteten av solceller uppnås i solljus, men molnigt väder är faktiskt inget hinder - det produceras ström även i molnigt väder. Ljusets möte med solcellerna bildar likström. Likströmmen kan t.ex. sändas in i huset, där det finns en växelriktare som omvandlar strömmen till 230 volt växelström, vilket gör den lämpad för elektriska apparater.

Solcellssystemet är uppbyggt av moduler på 80x160 cm. Solcellssystemets storlek varierar beroende på familj och behov, men beräknas utifrån de behov som finns och de möjligheter som hustaket ger. Ett system på en kilowattpeak (kWp) fyller cirka sju kvadratmeter och genererar cirka 850-900 kilowatt-timmar (kWh) per år. Ett helt vanligt svenskt hushåll med två vuxna och två barn använder omkring 4500 kWh om året, något som ger ett solcellssystem på drygt 35 kvadratmeter.

Om solcellssystemet producerar mer ström än vad du behöver kan du spara överskottet i elnätet. Om ditt solcellssystem är anslutet till elnätet är det också möjligt att utnyttja nettomätningssystemet. Den överblivna strömmen skickas då över till elnätet. Överloppsströmmen lagras på så vis till vinterhalvåret, när det vanligen produceras mindre ström eftersom soltimmarna är färre än på sommaren. Nettomätningssystemet beräknas på årsbasis och kräver ett privatägt solcellssystem på upp till sex kilowatt.

Att utnyttja solceller med hjälp av ett solcellssystem är en riktigt bra investering, eftersom man kan spara stora summor pengar genom att satsa på förnybar energi. Samtidigt som det är bra för plånboken är man också snäll mot miljön, och det är något som gynnar oss alla.

Fler produkter under annonsen

Tips från coachen! Dubbelkolla så att pris och produktinfo stämmer hos e-handlaren innan du slutför ditt köp.

Relaterade kategorier:

Prisintervall

Märke

Typ

Watt

Sidor: 1 2 3 4 5    

Totalt antal sidor: 67