1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Min checklista för att handla mer hållbart

Clara Lidström

Det finns många aspekter av hållbar konsumtion. Mest hållbart är förstas att inte konsumera någonting nytt alls. Ändå behöver jag ju ibland köpa nya saker. Vinterskor till barnen, ett par nya träningstights eller en halkmatta till badkaret. Det här är saker jag inte kan köpa hemma på byn, och att åka tio mil tur och retur till stan med barnen en ledig dag och leta skor är nästan det värsta jag kan tänka mig. Då klickar jag hellre hem dem i lugn och ro online. När jag dessutom hunnit göra min research.

Min checklista för att handla mer hållbart

Samarbete med PriceRunner

I ett samarbete med PriceRunner tar jag fram ett gäng tips och guider till hur man kan handla på ett smart och hållbart sätt. Detta är den första delen i en serie på 6 delar.

Planera och jämföra inköpen

Jag är en trogen användare av jämförelsetjänsten PriceRunner, för att planera mina inköp till ett vettigt pris. Det har jag varit ända sedan 2011, ungefär när Jakob irriterat upplyste mig om dess existens. -Du måste ju PRISJÄMFÖRA innan du klickar hem saker! Jaha? Okej! Så nu gör jag alltid det. Bertils nya vinterkängor som jag klickade hem härom veckan gick till exempel att hitta några hundralappar billigare än jag först trodde. PriceRunner säljer inga egna varor, utan hjälper bara till med att hitta just det man behöver till rimligt pris!

8 tips för mer medvetna inköp

1. Laga

Inte sällan är jag på jakt efter en ny version av någonting jag egentligen redan har hemma men som är trasigt. Går det verkligen inte att laga? Jag lagade till exempel mammas gamla våffeljärn som slutat fungera, istället för att köpa ett nytt. Nej, det var inte billigare men järnet som hållit i tjugo år kommer nu säkert hålla lika länge till.

2. Leta begagnat

Blocket, Tradera, Marketplace. För att inte tala om Myrorna, Kupan och Erikshjälpens second hand. Jag kollar alltid först på second hand efter det jag letar. Ofta har jag tur och hittar det där!

3. Planera inköpen

Jag försöker planera vad och när inköp ska göras. Så att jag inte behöver köpa något oplanerat i sista minuten. Det är också skillnad på vad man behöver och vad man villhöver. Alla onödiga köp är ju dåliga för miljön – även om prylarna är miljövänligt framställda. Impulsköp kan jag unna mig på second hand och loppis där eventuella felköp inte kostar på klimatet och dessutom kan skänkas tillbaka igen.

4. Välj god kvalitet

God kvalitet betyder dock inte nödvändigtvis att man ska välja den dyraste varan. Kvalitet kan lika gärna handla om att välja rejäla materialval som håller över tid men inte kostar mer vid inköp.

5. Håll utkik efter vettiga märkningar

Jag letar efter den bästa energiklassen på vitvarorna, väljer FSC-märkta träslag och GOTS och OEKO-texmärkta textilier…

6. Leta närproducerat

Fråga om var produktionen sker när du handlar i fysisk butik. Online är det inte alltid möjligt att se var sakerna tillverkas. Men i regel är företag som producerar inom Sverige eller Europas gränser stolta över det och märker ut det tydligt. Mer närproducerat betyder också kortare fraktväg, vilket alltid är att föredra när man handlar online.

7. Distanshandla klokt

För oss som har tio mil till stan tur och retur (men lantbrevbäring och paketutlämning i byn) är distanshandel fantastiskt. Men det ska alltid göras med eftertanke. Fria returer är en stor klimatskurk. Inte minst för att vissa butiker kasserar returnerade varor istället för att sälja dem igen. Jag gör därför allt för att undvika returer. Jag handlar aldrig flera storlekar av samma plagg med tanken att skicka tillbaka det som inte passar. Istället har jag mina mått redo och jämför med måtten i webbshoppen. Ett tips är att mäta plagg i garderoben som redan passar, eller innersulan i din mest perfekta skor. Då vet du att det blir rätt!

8. Undvik att dras med av lockande erbjudanden

Att passa på att handla det man ändå behöver – när priset är sänkt – är förstås inga konstigheter. Men det är lätt att förköpa sig eller låta sig luras i hetsen. Så jag håller huvudet kallt och ögonen fästa vid min redan på förhand uppgjorda inköpslista! Dessutom har PriceRunner visat att vissa handlare faktiskt höjer istället för sänker priserna under Black Friday och Mellandagsrean. På PriceRunners hemsida kan man dock se prishistoriken på varor och kontrollera ifall en vara med ett rabatterbjudande verkligen är billigare än tidigare, eller om priserna mixtrats med. Så bra! Mer om det man du läsa här.

Har du fler knep för att göra mer medvetna val när du handlar? Fyll gärna på med tips!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss