1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så väljer du rätt stekpanna

Sara Assadi

Stekpannan är ett av kökets viktigaste redskap, och det är inte ovanligt att man använder den nästan dagligen. Här har vi samlat tips på bra stekpannor, och vi går igenom vilka för- och nackdelar de olika sorterna har.

Vilken stekpanna är bäst för dig?

Vilken stekpanna du ska välja beror på flera saker. En bra panna fördelar värmen jämnt och fint, är bekväm att använda och håller länge. Här spelar materialet en viktig roll. Vissa material går till exempel att diska i maskin, andra behöver mer varsam behandling. En del har non stick-behandling som gör att maten inte bränner fast, medan andra är känsligare.

Här går vi igenom allt du behöver veta – först om olika material, sedan om olika sorters stekpannor.

Här är fem frågor att utgå från:

  • Orkar du med en tung stekpanna eller vill du hellre ha en lättviktare?
  • Är det viktigt för dig att kunna diska pannan i diskmaskin eller går handdisk bra?
  • Är du villig att lägga lite tid på att vårda din stekpanna någon gång då och då?
  • Har du en induktionshäll eller en traditionell spis?
  • Är du villig att kompromissa med vilken typ av verktyg du kan använda i din nya panna?

Stekpannor i olika material

Gjutjärnspannor

Stekpannor av gjutjärn är kökets tungviktare. De kan vara ganska tunga att hantera, men tål riktigt höga temperaturer och fördelar värmen bra och jämnt i hela pannan. Dessutom kan de oftast användas även i ugnen. Med rätt skötsel håller en gjutjärnspanna nästan hur länge som helst. Det är dock viktigt att komma ihåg att den absolut inte ska maskindiskas, eftersom den då kommer att rosta.

Kolstålspannor

Stekpannor i kolstål delar egenskaper med gjutjärnspannor på många sätt. De ger oftast en jämn och fin värmefördelning, och kan med rätt skötsel hålla egentligen hur länge som helst. Stekpannorna behöver brännas in och kan, i alla fall i början, behöva lite mer fett i pannan.

Precis som med gjutjärnspannor ska du inte använda diskmedel när du rengör dem. Kolstål behöver dessutom torkas ur efter disk, eftersom det lätt rostar. En fördel gentemot gjutjärnspannor är att kolstål ofta är en aning lättare.

Rostfritt stål

Stekpannor i rostfritt stål är praktiska, eftersom de håller länge och även går bra att köra i diskmaskinen. Nackdelen med rostfria pannor kan vara att värmen inte fördelas lika jämnt som i andra sorter, och att det går åt mycket matfett för att maten inte ska steka fast i pannan.

Non stick-stekpannor

Stekpannor med en non stick-beläggning, till exempel teflon, är populära eftersom beläggningen minskar risken för att mat fastnar i pannan. Däremot bör de inte diskas i maskin. Saltet och det starka maskindiskmedlet kan nämlingen luckra upp beläggningen. Om beläggningen i en teflonpanna skadas bör du byta ut stekpannan.

Idag produceras teflon utan det giftiga ämnet PFOA, men det kan fortfarande innebära en viss hälsorisk om beläggningen utsätts för temperaturer över 300° C.

Pannor med keramisk beläggning

Även en keramisk beläggning i stekpannan ger en non stick-effekt, så att maten inte fastnar eller bränns vid lika lätt. Beläggningen gör dessutom stekpannan extra hård, vilket innebär att den tål en hel del i köket. Redskapsmässigt fungerar alla material, även om du bör vara lite försiktig med vassa redskap av till exempel rostfritt stål. Se till att hålla ytan hel och repfri.

Olika sorters stekpannor

En vanlig stekpanna kommer i olika storlekar, där 28 centimeter är vanligast. Måttet syftar på diametern där stekpannan är som bredast, vilket innebär att pannan är några centimeter mindre på själva stekytan som ligger mot spisen. Kanterna är lagom höga för att du enkelt ska komma åt med stekspadar och liknande köksredskap.

Här nedan listar vi fler sorters pannor i olika storlekar och med olika användningsområden.

Traktörpannor

En traktörpanna är lite som en korsning mellan stekpanna och kastrull. Kanterna är betydligt högre än hos en vanlig stekpanna, och traktörpannan kommer ofta med ett lock. Passar bra till rätter med mycket sås, bräsering eller sautering.

Wokpannor

Även en wokpanna har höga kanter, ofta högre än traktörpannan. Den används till wokrätter där det ska få plats mycket mat i pannan samtidigt som du ska kunna röra runt i den utan att spilla.

Pannkakspannor

En pannkakspanna och en crêpespanna är i stort sett identiska med varandra. Den har ofta betydligt lägre kanter än en vanlig stekpanna, så att du enkelt ska få in stekspaden under pannkakan.

Grillpannor

Med en grillpanna får du ett grillat resultatet även när du steker. Botten är räfflad för att ge lite grillränder och i de allra flesta fall är grillpannan gjord i gjutjärn.

Stekpannor på rea

Ibland är det skönt att komma billigare undan, till exempel om du ska flytta hemifrån och ska köpa nytt husgeråd. Här hittar du alla stekpannor som är på rea just nu.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss