1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Tänk på detta innan du köper en smartwatch

Daniel Hessel

Näst efter ett par bra hörlurar och ett skyddande skal är en smartwatch ett ypperligt tillbehör till din mobil som ger dig många fördelar. Här får du veta allt du behöver veta när det är dags att välja smartklocka.

Tänk på detta innan du köper en smartwatch

Köpguide: Smartwatch

En smartwatch kopplas till din telefon och agerar som en förlängning av det du kan göra med den. Beroende på vilken klocka du väljer finns det en stor mängd funktioner som klockan kan hjälpa dig med. Oftast handlar det om att den måste vara ansluten till telefonen för att fungera fullt ut, men det blir allt vanligare med både fristående funktioner (exempelvis för träning) och helt fristående klockor med inbyggt SIM-kort.

  • Den allra vanligaste funktionen är att du kan se notiser i klockan utan att behöva ta upp telefonen och även till viss del agera på dem, som att svara på sms eller samtal.

  • Mobila betalningar är även det en vanlig funktion, där du använder klockan i stället för att behöva hala upp telefonen vid kassan.

  • Att aktivera röstassistenter som Apples Siri eller Google Assistant är också väldigt vanligt.

  • Du kan även bygga ut funktionaliteten i många fall genom appar. Med flygbolagets app kan du använda klockan som flygbiljett, eller varför inte navigera i ett okänt område med den när du är ute och går? Många av de populära träningsapparna, exempelvis Runkeeper eller Endomondo, brukar också finnas för att du ska få snabb information om ditt träningspass från handleden.

  • Många träningsfunktioner brukar också finnas inbyggda direkt i klockan. Stegräknare är en standardfunktion som finns i stort sett alla klockor. De flesta har även en pulsmätare som mäter din puls vid handleden med hjälp av lysdioder, så kallad optisk pulsmätning. Pulsmätaren brukar även användas för att se hur pulsen förändras över dagen. Främst för att hålla koll, men i vissa fall även för att mäta dina stressnivåer. Har klockan tillräckligt bra batteri kan du även sova med den, då puls- och rörelsesensor används för att se hur du sovit under natten.

  • Att antingen styra musik i telefonen från klockan eller helt enkelt använda dess lagringsutrymme för musik är också vanligt. Antingen laddar du över musikfiler eller så laddar du ner spellistor från en populär musiktjänst direkt i klockan. På så sätt behöver du inte ha telefonen med dig på en löprunda för att kunna lyssna på musik.

Vilken är marknadens bästa smartwatch?

Vilken typ av smartklocka som passar dig bäst beror lite på hur du kommer använda den, vilken prisklass du har och vilka egenskaper du prioriterar. Här under hittar du de främsta märkena när det kommer till smartwatch, och exempel på vilka egenskaper och modellers om finns.

Topplista: Smartwatch

Samsung smartwatch

Även om Samsung gör både klockor med Wear OS och aktivitetsmätare med jämna mellanrum är det klockorna i Gear-serien som har deras största fokus. Här satsar de mycket på exklusivitet och att klockorna ska se “riktiga” ut. Annars är det stort fokus på träning och musik i en smartwatch från Samsung, i det senare fallet var de faktiskt först ut med att erbjuda Spotify i en klocka. Funkar med Androidtelefoner (och mest integrerat mot Samsungs modeller såklart), men även i lite mer begränsad form till Iphone. En topprankad favorit från märket är Samsung Galaxy Watch.

Huawei smartwatch

Huawei körde länge på Wear OS, men med sin senaste Watch GT valde de batteritid och träningsfunktioner till förmån för Googles operativsystem och flora av appar. Om Watch GT är en indikator för framtiden är det avskalat och träning som gäller för Huawei snarare än en mängd funktioner. Huawei Smartwatch GT 2 är en snygg träningsklocka med premiumkänsla som har över 100 olika lägen för allt från golf till skidåkning.

Xiaomi smartwatch

Hos Xiaomi hittar du många prisvärda alternativ om du är på jakt efter en smartklocka. Xiaomi Watch S1 är till exempel en pulsklocka med flera träningslägen och inbyggd GPS.

Apple smartwatch

Apple Watch är den troligen mest kända smarta klockan på marknaden. Utöver att ge dig information från telefonen har Apple satsat mycket på hälsa – både genom träningsfunktioner, men också EKG-mätning, koll på om du ramlar och liknande. Nu när svenska operatörer börjat erbjuda E-SIM kan vissa modeller även fungera helt utan att vara kopplade till en mobil. En smartwatch från Apple funkar enbart med Iphone. En populär modell är bland annat Apple Watch SE, och det släpps med jämna mellanrum nya serier för Apple Watch.

Fossil smartwatch

Amerikanska Fossil är kanske inte det mest kända märket här i Sverige. Men du kanske har hört talas om Burberry, DKNY, Emporio Armani, Diesel, Michael Kors, Skagen eller Adidas? Fossil gör nämligen inte bara klockor åt sig själva, utan sköter även klocktillverkning på licens för väldigt många andra varumärken, vilket gör dem väldigt stora utan att du känner till det. De har olika nivåer hos sina klockor, men de mer avancerade (oavsett varumärke) kör alla Wear OS och då inte sällan med både GPS och pulsmätare inbyggt. I och med att det är Wear OS som körs funkar klockorna med både Iphone och Android, även om du får flest funktioner med det senare.

Garmin smartwatch

Garmin är en annan storfavorit som ständigt har flera modeller på topplistan när det kommer till smartwatch, och är ett perfekt val för dig som vill ha en rejäl och hållbar träningsklocka med många genomtänkta funktioner. Garmin Venu 2 Plus har till exempel stöd för Spotify och inbyggd handsfree.

Smartwatch för barn

Det finns gott om alternativ även när det kommer till smartwatch för barn. Här kan du flera modeller till något lägre pris som ändå har gott om funktioner. Kanske kan klockan fungera som en motivation till mer rörelse i vardagen? Populära märken är Xplora och Denver.

Övriga

En kategori för “övriga” när det kommer till smarta klockor känns lite lustigt, eftersom den innefattar allt från elektronikjättar som LG och Motorola (Lenovo) till klassiska klockmakare som Casio och Tag Heuer. Det finns helt enkelt väldigt många mindre spelare på marknaden med klockor i alla klasser, från enkla aktivitetsmätare till fullskaliga äventyrsklockor med GPS. Gemensamt för de flesta av dem är dock att de i olika utsträckning fungerar med såväl Iphone som Android.

Fler populära val: smartklocka

Vad är skillnaden mellan en pulsklocka och smartwatch?

Gränserna mellan de båda börjar suddas ut allt mer, men enkelt förklarat handlar det om vilket håll tillverkaren kommer från.

Traditionella tillverkare av pulsklockor, som Garmin, Polar eller Suunto, gör fortfarande klockor avsedda i första hand för träning. Men de har med åren lagt till fler och fler funktioner som gör att de fungerar som en smartwatch: exempelvis notiser från telefonen, mobila betalningar eller appar. Samtidigt är de ofta ganska begränsade i sina funktioner, som möjligheterna att svara på sms från klockan.

Smarta klockor kommer i sin tur från en förlängning av vad du kan göra i telefonen. Apple Watch och de många olika Android Wear-klockor som finns är ett bra exempel, med stort fokus på appar, röststyrning, betalningar och ett i allmänhet mer smartphone-liknande gränssnitt. Träningsfunktioner har alltid funnits med här, men ofta mer begränsat i jämförelse med vad pulsklockorna erbjuder.

Sedan finns det så klart både högt och lågt däremellan, men generellt handlar det om olika ingångar till en ganska likartad spelplan och det är mycket upp till dig vad du vill använda klockan till.

Olika system för smartwatch och pulsklocka

Apple WatchOS

Apples eget WatchOS körs enbart på de olika modellerna av Apple Watch. Precis som MacOS för datorer och Ios för Iphones och Ipads håller Apple hårt i sina egna system. Det tillhör ett av de mer avancerade systemen bland smarta klockor och har, lite beroende på klockmodell, stöd för bland annat Siri, appar, GPS, 4G och en hel del olika hälsofunktioner.

Wear OS

Googles stora satsning på smarta klockor har gått en krokig väg framåt. Kallades först Android Wear och har både fått rejäla uppdateringar och stundtals verkat stå utan utveckling. Systemet ger flest funktioner kopplat till en Android-telefon, men har även för Iphone. Sett till funktioner ligger systemet någorlunda på samma nivå som Apples WatchOS, men med lite färre inbyggda hälsofunktioner.

Samsung Tizen

Samsung är störst i mobilvärlden och kan såklart inte nöja sig med Googles system för klockor (även om de gör såna med jämna mellanrum också). Tizen är företagets eget operativsystem som återfinns i såväl Gear-klockorna som i företagets TV-apparater. På många sätt likvärdigt med Wear OS och WatchOS, men röststyrning och appar har halkat lite efter.

Mindre system

Det enda av de större system som används av flera tillverkare är Wear OS, bland annat LG, Motorola, Fossil och många fler. Men det är minst lika vanligt att olika tillverkare satsar helt och hållet på sina egna system för smarta klockor.

Huawei hoppade exempelvis över Wear OS i sin Watch GT till förmån för egna Lite OS. Xiaomis Amazfit-klockor är ytterligare ett exempel på eget system. De fristående systemen hoppar ofta över appar från tredje part (svårt att locka utvecklare) och fokuserar i stället hårt på såväl batteritid som enstaka funktioner, oftast träning.

Vilken smartwatch funkar till min telefon?

Apple WatchOS

Apple Watch är en smartwatch för Iphone, punkt slut. Apples vana trogen vill de ha kontroll över hela kedjan och i fallet med klockan visar det sig att Apple Watch fungerar till Apples telefoner helt enkelt.

Wear OS

Googles operativsystem för smarta klockor fungerar inte helt oväntat som allra bäst med en Androidtelefon. Där kan funktioner matchas med motsvarigheter i telefonen och integreringen är i allmänhet djupare. Men klockor med Wear OS fungerar även till Iphone. Åtminstone vissa av dem. Har du en Iphone 5 eller senare och en klocka med Wear OS som samtidigt är kompatibel med Ios. Snurrigt? Det behöver det inte vara, eftersom den stora merparten av klockorna som kör Wear OS är kompatibla. Du kan både få notiser i klockan och köra såväl Wear OS-appar som Google Assistant och även Android Pay via en Androidklocka kopplad till Ios. Detta tack vare att en senare uppdatering av systemet kör rätt mycket direkt på klockan (och genom appen), vilket rundar ganska många integrationsproblem som Iphone annars skulle ställa till med. Fortfarande inte lika djupgående som Wear OS till Android eller Apple Watch till en Iphone, men det går och dessutom går det ganska bra.

Samsung Tizen

Även om Samsung till och från gör klockor med Wear OS ligger deras huvudfokus på deras eget system Tizen. Det är samma operativsystem som sedan ett par år sedan sitter i alla Samsungs TV-apparater (De försökte en kortis med telefoner också, men det gick åt skogen). Samsungs klockor funkar till både Android och Iphone. Till Android fungerar det som allra mest sömlöst och såklart med ett par extra funktioner om det samtidigt är en Samsungtelefon. Till Iphone fungerar det med såväl notiser som appar, men integrationen är lite mer lösryckt eftersom det hela behöver gå genom Samsungs app i stället för helintegrerat med Iphone som Apple Watch.

Andra system

När det kommer till i stort sett alla andra smarta klockor är svaret helt enkelt ja. De klockor som kör något mindre system är i samtliga fall kompatibla, via en app, med både Iphone och Android. Ofta är du beroende av klockan och appens egna funktioner, vilka brukar vara rätt begränsade, men notiser brukar trilla in i klockan utan större problem.

Puls och träning med din smartwatch

Träning och hälsa är närmast standard i en smart klocka. Den håller koll på hur många steg du gått under dagen, men kan också vara din träningspartner i många andra sammanhang. Precis som hos en pulsklocka finns ofta ett helt gäng träningsformer inbyggda i träningsdelen hos en smartklocka. Passar de inte kan du ofta ladda ner en app som har det du behöver.

Träningsapparna är ofta lite mer grundläggande i vilka data de sparar jämfört med en renodlad pulsklocka, men räcker gott och väl för de allra flesta. Har klockan inbyggd GPS behöver du samtidigt inte ta med dig telefonen ut på löprundan, utan klockan kan sköta allt det där åt dig. Klockor som saknar GPS fungerar i många fall som en träningsapp i telefonen gör. Det vill säga att de använder GPS-mottagaren i telefonen för att mäta hur långt du sprungit.

Vad gör pulsmätaren i min klocka?

På baksidan av de flesta smarta klockor sitter en uppsättning lysdioder. De används för att mäta din puls genom att helt enkelt lysa på din handled. Det hela kallas optisk pulsmätning och är ett väldigt vanligt sätt att mäta pulsen på. Det är ofta inte lika exakt som ett separat pulsband, som du ofta kan koppla till pulsklockor, men räcker för de flesta.

Pulsen mäts för det mesta under hela dagen med jämna intervall. Detta för att både mäta din ansträngning under träning, men också för att hålla koll på din vilopuls när du sover eller för att mäta hur stressad du är. Apple Watch kan exempelvis använda pulsmätningen för att varna för oregelbunden hjärtrytm eller farligt höga pulsivåer (om du är stressad). Olika klockor fungerar på olika sätt med vad pulsmätningen används till, men kan vara väldigt nyttig att ha koll på.

Vilka andra hälsofunktioner finns det?

I fallet med “övriga” hälsofunktioner råder det spridda skurar, där Apple Watch får sägas ligga långt framme. Du kan till exempel, via appar, hålla koll på kaloriintaget under dagen genom att mata in vad du äter. Ofta fungerar klockan som snabbgenväg för detta, medan motsvarande app i telefonen gör det hela lite enklare.

Just Apple Watch kan som tidigare nämnt varna om den upptäcker onormalt hög puls till följd av stress, men även om din hjärtrytm inte beter sig som den borde. Tillsammans med rörelsesensorer kan den även märka om du ramlar. Då varnar klockan och du får själv stänga av varningen om allt är lugnt. Svarar du inte försöker klockan kontakta någon av dina angivna nödkontakter.

Apple Watch har även i sin senaste utgåva stöd för att läsa EKG för ytterligare hälsofunktioner. En del smarta klockor mäter också blodtryck, analyserar sömn och erbjuder andningsövningar för avslappning.

Funktioner i en smartwatch

Smarta klockor kommer ofta laddade med funktioner för att göra din dag lite enklare. Främst handlar det om notiser från telefonen, vilket är en standardfunktion hos samtliga klockor. Stegräkning och träning brukar vara andra steget på funktionslistan. Stöd för appar av olika slag, mobila betalningar och inbyggda röstassistenter är även de ganska vanliga.

Notiser från telefonen

Att se vad som händer utan att ta upp din telefon är en grundfunktion hos smarta klockor. Som enklast visar klockan en kort sammanfattning (ofta densamma som notisfältet i telefonen visar) på skärmen. Det kan vara ett mail, SMS eller egentligen valfri notis från någon app du använder. Vissa klockor går lite längre. Att besvara eller avvisa telefonsamtal är en del, men har klockan inbyggd mikrofon och högtalare kan du även sköta samtalet direkt från den. Samma sak gäller meddelanden. Där kan du i vissa fall svara på meddelandet direkt från klockan. Antingen via förinställda snabbsvar eller emojis, eller (om du känner för lite självplågning) skriva på klockan.

Betala med klockan

Använder du Android Pay, Apple Pay eller Samsung Pay i din telefon finns ofta möjligheten att göra detsamma från tillhörande klocka. Det finns även andra betallösningar i olika former, men ovanstående är de största. Proceduren, efter att du aktiverat funktionen, fungerar på ungefär samma sätt som med telefonen. Enda skillnaden är att fingeravtrycksläsare och liknande som såklart inte finns på klockan för att autentisera köpet. Istället brukar det lösas med en pinkod eller liknande.

Appar i en smartwatch

I många fall kan du installera appar på din smarta klocka, men de fungerar ofta lite annorlunda är appar i din telefon. De enklaste apparna fungerar mest som ett extra fönster för motsvarande app i din telefon. De tar upp lite plats, men har ofta lite snålt med funktioner eller tar lång tid att starta. De brukar även vara värdelösa om klockan befinner sig utom räckhåll för telefonen Sedan finns det så kallade standalone-appar, som installeras i sin helhet på klockan. De kan fortfarande prata med motsvarande app i telefonen, men klarar av att köras även när telefonen inte är i närheten.

Men vad gör man med appar på en smartwatch då?

  • Ett exempel är populära träningstjänster som Runkeeper eller Endomondo, som har klockappar. Är du redan djupt rotat i deras system kan det vara smidigt att fortsätta med dem även på klockan. Det finns även mängder av träningsprogram som kan köras i klockan, så att du har en snabb guide för en 7 minute workout på handleden och liknande.

  • Shopping och resor är ett annat exempel. Istället för att hala upp din telefon och leta rätt på medlemskortet eller flygbiljetten kan du få upp en QR-kod eller medlemsnumret på klockskärmen och använda det.

  • Navigering är en behändig app att ha i klockan, antingen via en separat app eller inbyggt. Är du ute och går i en ny stad är det smidigt att snabbt titta på klockan för att se om du är på väg åt rätt håll.

  • Att använda klockan som fjärrkontroll är fantastiskt det också. Antingen hittar du en app som kontrollerar din TV eller mediaspelare, eller så kan du styra dina smarta lampor med en enkel fjärrkontroll i klockan.

  • Det är ändå en klocka, så timers är närmast självklart. Här finns det appar för att sätta flera timers enkelt, så att du kan ha koll på flera prylar på spisen samtidigt med klockan.

  • Anteckningar och listor är lika smidigt det. Ha en röstinspelare nära till hands för att snabbt få ner idéer i sparad form. Eller dra upp shoppinglistan om kryssbar lista i klockan för att göra middagshandlandet lite smidigare.

Det finns många fler exempel och allt handlar såklart om vad du vill använda klockan till. Kanske vill du markera på en karta veta var du ställde bilen för att enkelt hitta tillbaka? Eller ha en miniräknare nära till hands? Eller hålla reda på de senaste sportresultaten snyggt och enkelt? Eller snabbt kolla upp vilken låt det är som spelas på cafét du befinner dig på? Appar i en klocka kan göra mycket nytta som förenklar livet för dig.

Tillbehör till smartwatch

Du kanske tänker att det är en vanlig klocka, vilka tillbehör kan det över huvud taget finnas till något sånt? Sanningen är att det finns en hel del. Eftersom batteritiden inte alltid är den bästa är såklart en extra laddare att ha på jobbet något som kan vara värt att investera i för att ha tillgång till alla funktioner. Efter det finns det fler kul delar att titta på.

Skärmskydd

En smartwatch har ofta en färggrann pekskärm och precis som med din telefon är det den viktigaste delen för att interagera med klockan. Därför kan det vara värt att sätta ett skärmskydd i glas eller plast på klockans skärm. Eftersom den hela tiden sitter på din arm är den lite mer utsatt för stötar än en telefon som ligger i en ficka och ett skärmskydd är därför en billig försäkring.

Skal

Skal till en smart klocka kanske låter vansinne? Men det finns. Antingen köper du ett tunt och diskret skal för att skydda mot repor, precis som med en telefon. Nackdelen är att det såklart bygger en hel del i tjocklek på en så pass liten enhet. En annan variant är att du har ett skal på när du är ute i skogen och springer på leriga hinderbanor. På så sätt skyddas klockan under lite mer extrema förhållanden och ser ren och fin ut när du är klar med träningen.

Armband till klocka

Det är en klocka, så givetvis finns det i stort sett alltid armband att växla mellan. Vissa klockor, som Apple Watch, använder sig av ett specialfäste för armbanden. Det gör att de förvisso är ganska enkla att ta av och på. Samtidigt gör det också att du är hyfsat låst till armband som är kompatibla med just den klockan. I andra fall är fästet för armband av samma typ som hos vanliga klockor. Det gör att du har hela urmakarens sortiment att välja på och ofta till ett lite lägre pris än specialarmbanden. Nackdelen där blir såklart att det är lite pilligare att byta armband, men med rätt verktyg och träning vänjer du dig snabbt.

Armband till smartwatch

Vanliga frågor inför köp av smartwatch

Varför ska jag ha SIM-kort i min klocka?

Klocktelefonen är en gammal sci-fi-klassiker och med SIM-kort i klockan är du faktiskt där. Det hela handlar om att vissa klockor har inbyggt mobilantenn och stöd för vad som kallas E-SIM. Det är ett elektroniskt SIM-kort, alltså en kodsnutt istället för det fysiska kortet du petar in i din telefon, som gör att din klocka kan fungera helt fristående från telefonen. Oftast är ditt E-SIM kopplat till ditt vanliga SIM-kort och delar såväl nummer dom data.

Du kan ta emot samtal och strömma musik från olika musiktjänster direkt via klockan, vilket gör att behovet för att ta med sig telefonen ut inte är lika stort. Tänk bara på att mobiluppkopplingen drar en hel del extra batteri, så det är ingen fullgod ersättare för en telefon, utan mer ett smidigt komplement om du drar ut på löprunda eller går till affären och glömmer telefonen.

Kan jag lyssna på musik via en smartwatch?

De flesta klockor har stöd för musik i en form eller annan. Enklast möjliga lösning är att klockan agerar fjärrkontroll för vad som nu spelas på din telefon. Den lite mer avancerade lösningen är att du kopplar ett par Bluetooth-hörlurar direkt till din klocka. Därefter laddar du ner musik till klockan och lyssnar direkt från den. Musiken kommer antingen i form av att du för över vanliga MP3-filer till klockans minne, eller att du sparar ner spellistor offline från en musiktjänst. För det senare krävs såklart att klockan har stöd för den tjänst du använder, vilket du får kolla upp innan köp.

Finns det smarta klockor med kamera inbyggt?

I väldigt sällsynta fall finns det en kamera inbyggd i klockan, men det är väldigt sällsynt som sagt. Dels för att du får en väldigt odiskret kameraklump någonstans på klockan (eller bara en väldigt stor klocka). och dels för att storleken gör att kameran sällan har speciellt bra kvalitet. En smart klocka med kamera hittar du främst hos mindre kinesiska tillverkare och det får ses som mer av en gimmick än något som i dagsläget faktiskt är användbart. Även om det såklart är ganska Sci-fi-coolt.

Vad ska jag tänka på när det kommer till klockans skärm?

Precis som hos din telefon är det oftast skärmen som drar mest ström hos en smart klocka. Därför är inte alla klockor skapta lika i det här fallet. De flesta klockor stänger helt sonika av skärmen under större delen av tiden för att spara ström. skärmen aktiveras sedan automatiskt när rörelsesensorerna tolkar det som att du lyfter armen för att titta på klockan. I många fall funkar det bra, men lika ofta möts du av en svart skärm och behöver skaka lite extra eller trycka på en knapp för att något ska hända.

Vissa klockor har en skärm av Oled-typ. Det gör att utvalda delar av skärmen kan vara tända hela tiden utan att dra speciellt mycket ström. På så vis kan klockan alltid synas utan att först behöva tända skärmen. Vissa smarta klockor, och de flesta pulsklockor, har istället en enklare skärm. De är i många fall svartvit eller med ganska få eller bleka färger. En sådan skärm uppdateras även betydligt segare än en “vanlig” pekskärm. I gengäld får du istället en klocka med en skärm som hela tiden är påslagen och visar tiden precis när du behöver det.

Vilken batteritid kan jag förvänta mig av en smartwatch?

Den stora knäckfrågan hos smarta klockor, och även det som skiljer dem från pulsklockor är just batteritiden. Medan en pulsklocka kan tuffa på i så mycket som ett par veckor mellan laddningarna är standarden för smarta klockor oftast en dag eller ett dygn. Detta till följd av den ofta mer avancerade skärmen och de betydligt mer varierade funktionerna (en pulsklockas främsta uppgift är ju som bekant att hålla sig vid liv genom hela ditt långa träningspass, inte köra appar och allt annat).

Här är Apple Watch bland de sämsta i leden. 18 timmar är vad du kan förvänta dig, vilket gör att du får ladda upp efter halva dagen eller ladda under natten (men då kan du inte mäta hur du sover såklart). Klockor med Wear OS klarar sig för det mesta en hel dag eller två beroende på användning. Samsungs klockor med Tizen kommer näst med två-tre dagars batteritid.

Samtliga klockor har olika nivåer av batterisparfunktioner för att kunna räcka längre. Men det betyder samtidigt att du går miste om många av de funktioner du betalat för. När det gäller fullfjädrade smarta klockor får du helt enkelt inse att de behöver laddas dagligen för att fungera fullt ut, ibland två gånger om dagen.

Varför ska jag ha en röstassistent i klockan?

Siri och Google Assistant är de absolut vanligaste röstassistenterna i mobilen (även om Samsung försöker tappert med sin Bixby och Amazon är stora med Alexa i andra sammanhang). Det gör dem också till de vanligaste röstassistenterna i en smartwatch.

Men varför? Även här handlar det om smidigheten och att inte behöva hala upp telefonen. Ställ en fråga lite snabbt, kolla vädret eller släck lamporna i ditt smarta hem direkt med rösten via klockan istället för att behöva ta fram telefonen eller skrika till en smart högtalare i hemmet helt enkelt.

Bästa dealen på smartwatch

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss