1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Checklista och tips för dig som ska skaffa hund

Zara Andrén

Är du sugen på att skaffa hund? Det kan innebära en del jobb, men troligtvis minst lika mycket kärlek och glädje tillbaka. Här hittar du tips inför köpet och mer om vad du behöver tänka på.

Checklista och tips för dig som ska skaffa hund

Vovve, villa, Volvo?

Om du funderar på att skaffa en fyrbent vän är du långt ifrån ensam, antalet hundar som registrerades förra året ökade med nästan 11 procent jämfört med föregående år. Du har nu möjlighet att bli en del av den inte alltför blygsamma skaran på drygt 700 000 registrerade hundägare i Sverige. Så många människor måste ju helt enkelt ha rätt.

Några av de vanligaste raserna är sedan flera år tillbaka till exempel schäfer, golden retriever och labrador. Vilken ras som passar dig bäst är såklart individuellt och något som kräver lite eftertanke. Det kan också vara bra att överväga om du vill ha en valp eller vuxen hund. Många hundar söker nya hem och det kan finnas för- och nackdelar med båda alternativen. En vuxen hund är kanske redan rumsren, men kan ha andra vanor som kräver mer arbete för att bryta. Valpens uppfostran har du större möjlighet att påverka redan från början, men du får också räkna med lite olyckor och söndertuggade saker.

Checklista: Skaffa hund starter kit

Oavsett vilken typ av hund du planerar att skaffa är det bra att vara förberedd. Vi har därför gjort en checklista på saker du som hundägare kan komma att behöva till din nya vän.

Sele, halsband & koppel

Till valpen är det bra med ett halsband som går att justera, dem brukar nämligen kunna växa så det knakar i början. Ett alternativ är en sele, som ofta är mer skonsamt för nacken. Vid båda alternativen är det bra att låta hunden vänja sig vid det direkt. Låt gärna hunden slippa halsband inomhus då det dels kan skava på pälsen, men framförallt är lätt för en busig valp att fastna i något. Ett bra koppel är också viktigt, gärna ett som inte är för långt då du vill öva på att hunden ska känna sig trygg nära dig på promenaderna.

Matskålar och foder

Rätt foder till hunden är viktigt för att den ska få i sig all näring den behöver. En valp som växer har till exempel andra behov än en äldre, samt att vikt och storlek har betydelse. Vad gäller skålar finns det en uppsjö av varianter att välja mellan, men ett tips är en matskål med lite tyngd alternativt med ett glidskydd under i till exempel gummi. Tänk på att alltid ha separata skålar för mat och vatten.

Leksaker

Hundar i alla åldrar älskar att leka, så lite olika leksaker är alltid en bra investering (särskilt då du med lite tur slipper att något i hemmet förvandlas till konfetti). Viktigt med leksaker är att de är tillräckligt hållbara och inte till går sönder så att hunden kan svälja bitar. Bollar är också ett säkert kort; välj och vraka mellan varianter som piper, flyter eller lyser i mörkret.

Sovplats

Även om det är svårt att motstå att konstant gosa med sin nya kompis är det viktigt att hunden har en egen liten vrå och möjlighet att gå undan. Framförallt valpar som växer, busar och upptäcker hela dagarna är i stort behov av sömn. Hundsängar finns i massor av olika storlekar, material och färger så att du kan matcha den med hemmet.

Hundgodis

En stor del av charmen (och utmaningen) med att vara hundägare är att lära den nya saker. Att belöna med lite hundgodis vid träning är ett vinnande koncept. Ett tips är godis som kommer i extra små bitar, perfekt för träning när du vill belöna ofta.

Bajspåsar och rengöring

För att undvika arga lappar och upprörda grannar är detta kanske regel nummer ett: plocka upp bajset. Bajspåsar måste alltid finnas med och alla rutinerade hundägare hittar dessa i varenda jackficka. Det kan ju dock vara så att det sker lite olyckor inomhus i början. Tack och lov finns det olika rengöringssprayer som är extra effektiva för att ta bort denna typ av fläckar och oönskad doft utan att skada ytskikt och material.

Schampo och borste

För att hålla pälsen frisk och välmående (och lättare få bort eventuella lager av lera) är det en god idé att ha ett hundschampo hemma. Regelbunden borstning minskar också mängden hår som hamnar på möbler och golv och en bra hundborste kan därför vara nödvändig. För att rutiner som till exempel bad ska vara så odramatiska som möjligt är det bra att öva på det redan från start. Om valpen tycker att det är obehagligt kan man till exempel börja med att bara skölja tassarna.

Klotång, tandkräm och tandborste

Att klippa klorna kan vara lite läskigt både för hund och husse eller matte. Att vänja valpen även vid klotången redan som liten är därför också bra. Ett alternativ till tången är en kloslip, vilket gör att det inte går lika fort men risken är mindre att skada pulpan. Till tänderna behövs en mjuk tandborste och anpassad tandkräm.

Fästingborttagare

Tyvärr drabbar dessa otäcka småttingar även våra fyrbenta vänner. En fästingborttagare hjälper dig att avlägsna fästingen och minskar risken att du inte får med dig hela kroppen. Fästingarna sätter sig gärna i ansiktet, bakom öronen eller på halsen.

Transport

Om du ska ta med dig hunden i bilen vill du såklart att den ska sitta så säkert som möjligt. Om hunden kan röra sig runt i bilen kan det vara en fara både för den och föraren.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss