1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så gör du din egen vätskeersättning

Daniel Hessel

Hemma sjuk? Då är det lätt att du får i dig för lite vätska. Här berättar vi hur du gör din egen vätskeersättning av vatten, socker och salt.

Så gör du din egen vätskeersättning

Ligger du hemma och är magsjuk eller har feber har du säkert redan koll på att du ska dricka mycket vatten. Samtidigt kanske det inte blir så mycket vatten i praktiken, eller så förlorar du mer än bara vätska och behöver lite påfyllning av salter i kroppen. Det kan även vara klokt att fylla på med något mer än bara vatten under de varmaste sommardagarna, där vätskeersättning kan komma väl till pass.

Att ha en rulle brustabletter med vätskeersättning hemma kan vara en smart idé att förbereda sig med. Men visste du att det faktiskt är busenkelt att göra ersättningen själv?

Varför behöver man vätskeersättning?

När du har exempelvis feber eller är magsjuk förlorar du en hel del vätska. Samtidigt är det inte bara vätska som går förlorad, utan även kroppens salthalt hamnar ur spel. För att hjälpa kroppen att snabbt börja må bättre kan vätskeersättning vara ett bra komplement till vanligt vatten.

Hur vet man att man är uttorkad och behöver ersättning?

Om det är väldigt varmt ute så att du svettas under längre perioder, eller om du har feber och svettas, eller om du är magsjuk med diarré och kräkningar förlorar du en hel del vatten. Med det förlorade vattnet försvinner även salter och mineraler från kroppen.

Om du är sjuk med feber, kräkningar eller diarré kan det vara klokt att sätta in vätskeersättning tidigt för att upprätthålla kroppens nivåer av salter och mineraler.

Utöver att du är törstig är följande symptom tecken på uttorkning:

  • trötthet
  • svaghet
  • förvirring
  • huvudvärk
  • yrsel
  • illamående.

På små barn kan det vara lite svårare att avgöra, särskilt om de är för små för att tala om att de känner något av ovanstående. Om barnet inte kissar lika ofta som vanligt, eller verkar trött och hängigt eller får torra läppar är det ofta tecken på uttorkning enligt 1177.

Jag har ingen vätskeersättning hemma, vad gör jag?

Vi ska snart komma till hur du kan göra din egen vätskeersättning. Men det finns såklart annat i hemmet som kan hjälpa också. Frukt är ett bra sätt att få i sig vätska och även en bunt andra nyttigheter. Juice är även ett alternativ.

Och såklart, vatten vatten vatten. Vanligt vatten är fortfarande aldrig dåligt att få i sig och bör vara din första prioritet.

Så gör du din egen vätskeersättning

Att göra vätskeersättning är enkelt. Det här behöver du:

  • 1 liter vatten
  • 6 strukna teskedsmått socker (strukna = jämnt upp till kanten, inte över)
  • ½ tesked salt

Några saker att tänka på dock:

  • Är du det minsta osäker på vattenkvaliteten, koka vattnet först och låt det svalna.
  • Använd vanligt bordssalt, skippa örtsalt och liknande i det här fallet.
  • Var noga med måtten.

För att tillreda vätskeersättningen behöver du bara blanda i socker och salt i vattnet och röra tills det har löst upp sig.

Källa: 1177

Så gör du vätskeersättning för barn

Är ditt barn under ett år gammalt rekommenderas att du köper vätskeersättning anpassat för små barn på apoteket. Detta för att inte få fel mängder.

Är barnet över ett år går det utmärkt att använda sig av receptet för vuxna här ovan.

Varför ska jag ha socker i vätskeersättningen?

För att socker är gott såklart!
Skämt åsido. Det beror faktiskt på att sockret, eller sockerarten glukos närmare bestämt, är viktig för transport av salt till kroppens celler. Av den anledningen ska det vara socker i vätskeersättningen.

Vätskeersättningen smakar inte gott, kan jag göra något åt det?

Vätskeersättning ska smaka ungefär som tårar, vilket knappast är en kulinarisk upplevelse. Fixar du inte smaken, eller har svårt att få i barn ersättningen kan du smaksätta den med exempelvis saftkoncentrat. Använd helst sockerfri saft för att inte sabba socker/saltbalansen i din ersättning.

Du kan även göra glass av vätskeersättningen! Perfekt för att “lura” i barn ersättning, eller för riktigt varma dagar. Blanda i lite saftkoncentrat och kanske några bär och frys in i glassformar så har du efter ett par timmar din egen vätskeersättningsglass.

Hur mycket ska man dricka?

När det gäller konsumtion av vätskeersättning handlar det inte om att du ska svepa en hel tillbringare i ett drag. Istället handlar det om att dricka lite, men ofta. Ha ett stort glas med ersättningen framme och drick en klunk med kanske 5 till 15 minuters mellanrum för att hela tiden fylla på.

Mängderna beror såklart också på hur du mår. Är du magsjuk och kräks får du såklart anpassa dig till det i första hand.

Hur mycket ska barnen dricka?

Enligt 1177 är rådet att försöka få i barnet ungefär en tesked var femte minut så länge barnet fortfarande har symtom.

Hur många gånger per dag ska man dricka vätskeersättning?

Enligt Karolinska institutet är det svårt att uppskatta exakt hur mycket varje enskild person behöver dricka per dag. KI själva säger att 1,5-2 liter per dag är rimligt, vilket då även innefattar vätskeersättning.

Hur länge ska man dricka vätskeersättning?

Är du sjuk är det lika bra att hålla igång åtminstone tills du är symtomfri. Eftersom det kan ta en stund för kroppen att återställa normala nivåer kan det vara vettigt att dricka lite ersättning även någon dag efter att dina sjukdomssymptom avtagit.

Kan man dricka vätskeersättning om man är gravid?

Absolut. Vätskeersättningen är ju i praktiken bara vatten, socker och salt så det är inga konstigheter inblandade. Är du gravid är det dessutom extra viktigt att inte bli uttorkad.

Kan djur dricka vätskeersättning?

Ja, djur som drabbas av vätskebrist kan också behöva ersättning. Blanda den så här:

  • 1 liter vatten.
  • 1 matsked druvsocker eller honung.
  • 1 tesked salt.

Du kan behöva värma vattnet för att sockret eller honungen ska lösas upp ordentligt. Det måste dock svalna innan du ger vätskeersättningen.

Hundar och katter behöver cirka 0,5 deciliter vätska per kilo varje dygn. Men om ditt djur är mycket uttorkat kan det behöva dubbelt så mycket. Rådgör med veterinär innan du ger vätskeersättningen - det kan vara så att djuret behöver läggas in istället.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss