1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så fungerar en robotgräsklippare

Elina Blom

Med en robotgräsklippare hemma slipper du omaket med att själv klippa gräset. Men bara om du köper en passande modell för din tomt. Här kan du läsa om hur robotgräsklipparen fungerar och få en förståelse för vilken modell som är rätt för dig.

Så fungerar en robotgräsklippare

I takt med att priserna på robotgräsklippare sjunker och deras kompetens ökar får fler och fler upp ögonen för dem. Vem vill inte ha en behändig betjänt som håller gräsmattan välklippt utan att man behöver lyfta ett finger? Väljer du rätt robotgräsklippare är detta ett faktum. Väljer du däremot fel typ för din gräsmatta är det istället en sanning med modifikation.

Flera tillverkare vittnar om att ifall en person i ett grannskap köpt en bra robotgräsklippare slutar det med att majoriteten i det grannskapet sedan skaffar robotgräsklippare. Är fallet däremot det motsatta - om en tomtägare köpt en dålig robotgräsklippare köper sedan ingen i grannskapet robot. Så pass stor skillnad är det fortfarande på robotgräsklipparna på marknaden. I ena fallet kommer du att kunna luta dig tillbaka, i andra fallet kommer du att behöva springa ut och starta om robotgräsklipparen flera gånger om dagen.

robomow-rc304-pro

Robotgräsklippare: Hur fungerar det?

Robotgräsklipparen fungerar så att den på egen hand sköter om din gräsmatta genom att navigera runt på den mer eller mindre slumpmässigt och klippa gräset enligt ett av dig angivet klippschema. Du bestämmer således hur ofta den ska klippa gräset samt var och så utför roboten ditt kommando på egen hand.

En klippmotor undertill är utrustad med med knivar som roterar i hög hastighet och skär av gräset. Det kan antingen vara pivotknivar (en slags tåliga rakblad som kan rotera) eller fast kniv. Pivotknivar kan enklast liknas vi en slags tåliga rakblad som har ett hål stansat i sig, i vilket de är fästa i en skruv och kan därför rotera runt skruven. Denna rotation innebär att knivarna ger med sig om de stöter på ett tillräckligt hårt motstånd, såsom en leksak, gren eller en sten. Fasta knivar är i princip samma typ av kniv som man hittar på en traditionell gå bakom-gräsklippare.

Robotgräsklipparen styrs automatiskt genom sin inbyggda dator och tar hjälp av övrig tillhörande hårdvara (exempelvis GPS och begränsningsslingan du lägger ut runt gräsmattan). Tack vare dessa kan den navigera runt på din gräsmatta och hålla den välklippt utan att klippa sönder rabatter eller köra hem till grannen.

Det blir inga synliga klipprester, gräset mulchas, det vill säga klipps i småbitar som snabbt försvinner ner i gräsmattan. När batteriet börjar tryta åker robotgräsklipparen tillbaka längs kabeln och laddar upp batteriet igen i sin laddstation.

gardena-sileno-smart-city

Du drar kabeln (som beroende på tillverkare har lite olika namn, exempelvis begränsningsslinga och avgränsningskabel) från pluspolen på laddningsstationen - runtom hela gräsytan som ska klippas - och in i minuspolen på samma station. Du får därmed en sluten elektrisk krets där kabeln bildar en “osynlig” inhägnad runtom gräsmattan.

Kabeln gräver du antingen ned 1-3 cm under marken - vanligt när man betalar för installationen eftersom de då har en maskin för detta. Eller så lägger du den bara mot marken och slår ner plastmärlor som håller den på plats - vanligt när du gör installationen själv. Efter ett par veckor kommer gräset att ha vuxit över kabeln och den syns då inte längre.

Har du öar (exempelvis rabatter, träd, buskage och annat) på gräsmattan som du inte vill att robotgräsklipparen ska åka in i drar du begränsningsslingan runt dem genom att gå ut från gräsmattans gräns och in, runt ön och tillbaka igen till utgångspunkten. Det innebär att det kommer att ligga kabel parallellt väldigt tätt ut mot ön. När kabeln ligger precis bredvid en annan kabel i samma kopplingssystem blir den osynlig för robotgräsklipparen som därmed kan passera över den.

Flera av tillverkarna tittar förstås på lösningar där robotgräsklippare ska kunna navigera på gräsmattan utan begränsningsslinga, men i dagsläget blir resultatet för oprecist och robotarna för dyra. Med kabel får du centimeterprecision och kan därmed gå dikt an rabatten med de fina blommorna utan risk att kapa dem.

Fler guider om robotgräsklippare

programmera-robotgrasklippare-via-display

Att lära upp en robotgräsklippare

Robotgräsklipparen har en mjukvara som ska samverka och fungera bra tillsammans med dess fysiska konstruktion för att du ska bli nöjd med resultatet. Inuti chassit sitter en enklare form av dator som ger roboten dess intelligens. Med intelligens menas i det här fallet att den har en problemslösningsförmåga som gör att den autonomt kan navigera i din trädgård och att den klarar av att vårda din gräsmatta varsamt.

Det är inget lätt jobb att bygga upp en bra (smart) programvara för en robotgräsklippare. Det kräver duktiga programmerare som har en förståelse för gräsklippning och inte minst krävs det en väldig massa trial-and-error för att testa olika lösningar på alla de problem en robotgräsklippare kan ställas inför. Därför tar det lång tid och stora resurser.

De tillverkare som varit verksamma länge på marknaden har därför också haft lång tid på sig att bygga upp ett bibliotek av lösningar i ”hjärnan” på sina robotar. Tillverkare som byggt robotgräsklippare länge tenderar därför att ha smartare robotar än nybörjare, även om det finns en del undantag.

Det är på problemlösningsförmågan som du kan sålla agnarna från vetet när det kommer till robotgräsklippare. Exempelvis finns det robotgräsklippare som inte kan hantera en så enkel sak som hinder vid begränsningsslingan när de ska åka tillbaka för att ladda. Har en buske vuxit till sig så att en gren stoppar dess framfart, eller om ungarna glömt något framme, kommer robotgräsklipparen att stånga prylen tills batteriet tar slut.

stiga-autoclip-225-s

Välprogrammerade robotgräsklippare löser situationen genom att utföra en U-rörelse - den tar helt enkelt en sväng runt prylen och svänger tillbaka in mot begränsningsslingan igen när den passerat hindret. Enkelt? Inte för alla - i alla fall inte i skrivande stund.

Oftast handlar det dock om mindre problem som påvisar bristande intelligens. Sådant som att de alltid kör på samma bana längs hemgång så att det uppstår spårbildning i gräsmattan. Att de “råkar” köra över slingan och hamnar utanför gräsmattan för att de inte bromsar tillräckligt i sluttning. Att robotgräsklipparen missar att klippa områden på gräsmattan som är mer svårtillgängliga. Eller att gräset hinner växa sig för högt för roboten att hantera på grund av att den inte känner av att gräset vuxit sig ojämnt och därför missar att göra riktade insatser.

De smartaste robotgräsklipparna - de med bäst mjukvara - har inte den här typen av problem. De löser de situationer som uppstår. Är det högt gräs? Då koncentrerar de sig på det specifika området genom att utföra en spiralrörelse. Är det nedförsbacke? Då bromsar de och kör långsammare. Är gräset högt? Då smyger de sakta fram så att motorn orkar med att klippa. Listan på utmaningar och lösningar kan göras mycket lång.

Som du säkert förstår är intelligensen avgörande för om du blir nöjd med ditt robotgräsklipparköp. Speciellt om du har en komplicerad trädgård. Dels handlar det om säkerhet, dels om att du ska slippa agera arbetsledare för din robot varje dag.

fast-kniv-pa-en-wolf-garten-loopo-S300

Bildtext: Det finns olika typer av knivar. Wolf Garten Loopo S har en fast kniv. Det finns andra robotgräsklippare som har så kallade pivotknivar, mer om det nedan.

Men även en intelligent robotgräsklippare kan få bekymmer. Den fysiska konstruktionen måste hålla samma kvalitet som mjukvaran.

Först och främst handlar det om terränghantering. Konstruktionen ska klara av olika underlag, väder och årstider. Vad händer exempelvis om robotgräsklipparen klipper slänten när det har regnat? Kommer den att skada gräsmattan för att den slirar och i värsta fall gräva ned sig och köra fast, eller kommer den att klippa vidare som ingenting? Vad händer om gräsmattan inte är helt plan (tänk anlagd gräsmatta) utan har vissa ojämnheter? Fastnar den då?

Här samverkar tyngden, tyngdpunkten (balansen), hjulkonstruktionen, kraften i motorerna och chassit på robotgräsklipparen. En allt för låg robotgräsklippare fastnar lätt i håligheter för att chassit skrapar i marken. Likaså kan robotgräsklipparen bli stående om den är för känslig. Högt gräs kan stoppa den. Eller att det fastnar gräsrester undertill som blockerar klippmotorn.

viking-imow

Är den istället för okänslig i kombination med hög prestanda kan det inverka negativt på säkerheten - eftersom det är viktigt att robotgräsklipparen stannar om den kör på någons fot eller liknande, och att om så sker ska den inte trasa sönder foten.

Det handlar således om att robotgräsklipparens hårdvara och mjukvara ska samverka på bästa möjliga vis.

Vad är robotgräsklipparen utrustad med?

Robotgräsklippare kan ha olika konstruktion och kommer med olika typer av tillbehör. Två avgörande skillnader för hur de hanterar din gräsmatta är:

  • Fast kniv eller pivotkniv?
  • Med eller utan guidekabel?

Knivtyp

En fysisk skillnad på robotgräsklippare är vilken knivtyp de använder. Vissa tillverkare väljer fast kniv på knivmotorn, andra pivotknivar. Fördelen med pivotknivar (tunna rakblad på skiva) är att det är enkelt och billigt att byta ut dem när de slits. De slits å andra sidan ganska fort i tuff miljö (tänk fallfrukt, kottar och liknande). I normal miljö brukar det räcka att du byter 2-3 gånger per säsong om du vill ha perfekt skärpa, och de flesta tillverkarna skickar med extra i paketet så att det räcker till en säsong. Vanligen sitter det tre stycken per klippmotor så du byter då tre stycken i taget. I normal terräng har pivotknivarna fördel i att de gör robotgräsklipparen mer tystgående.

Den fasta kniven är liknande den du hittar på traditionella gräsklippare, och den kan därmed slipas - dock inte på alla modeller. En fast kniv av hög kvalitet slits inte lika fort som pivotknivarna i tuff terräng. Den är dyrare att byta ut helt, men kan som sagt å andra sidan oftast slipas.

Guidekabel eller ej?

En annan fysisk skillnad är hur robotgräsklipparen hanterar hemgång. Husqvarnas Automower-modeller har en patenterad guidekabel som gör att de inte behöver följa begränsningskabeln hem utan kan ta en genväg tvärs över gräsmattan. Då detta ofta innebär en kortare sträcka hem så kan Husqvarnas robotar – allt annat lika – därför åka hem senare och därmed klippa längre. Övriga tillverkares robotgräsklippare navigerar hem via begränsningsslingan som du alltså placerar ut runtom gräsmattan.

Husqvarnas billigare modeller går under varumärkena Gardena och McCulloch och dessa kan bara navigera hem via guidekabel, ej via begränsningsslingan. Medan deras mellanklass- och premiummodeller i Automower-sortimentet kan åka hem via bägge systemen. Hittar roboten inte guidekabeln inom en viss tid väljer den istället begränsningsslingan. Detta sparar i längden tid då kortaste vägen hem inte i alla situationer är via guidekabeln.

Ju exklusivare modell i Husqvarnas sortiment, desto fler guidekablar kan den hantera. Stöd för flera guidekablar kan vara en stor fördel om du har en större tomt med flera angränsande arbetsområden. Då kan du nämligen dra en guidekabel till ett arbetsområde och en till ett annat och på så vis korta både ut- och hemvägen så mycket det bara går.

honda-miimo-310.jpg

Robotgräsklipparen ska vara lätt att förstå sig på

Utöver att robotgräsklipparen ska göra ett bra jobb ska det även vara enkelt för dig att sköta om den. Bra robotgräsklippare har antingen en stor display med ett lättnavigerat gränssnitt eller en lättanvänd app. Du ska direkt kunna förstå hur du gör sådant som att ställa in arbetsscheman eller flera arbetsområden.

Utbudet av funktioner är också väsentligt. Hos vissa robotgräsklippare kan du inte ställa olika klipptider olika dagar utan den klipptid du sätter måste du ha på alla dagar som du vill att robotgräsklipparen ska vara ute och gå. Andra klippare ger dig friheten att ställa in flera klipptider under ett och samma dygn helt unika för just den veckodagen.

Det finns också modeller som kommer med funktioner som anpassar hur ofta de klipper efter hur snabbt gräset växer. En grundläggande sådan funktion är regnsensorn, robotgräsklipparen känner om det regnar och går då inte ut alls. Men det finns även mer avancerade vädertimers som ska göra att robotgräsklipparen inte åker ut i onödan när gräset ändå inte hunnit växa till sig.

När du ska köra robotgräsklipparen beror bland annat på hur väl den hanterar just dåligt väder. En robotgräsklippare som inte förstör gräsmattan när den är fuktig kan klippa i regn. Men det råder större risk för att den ska slira och skada ytan och därför brukar man undvika det.

Men användarvänlighet handlar även om säkerhet. Du vill inte att små barn ska kunna trycka igång robotgräsklipparen själva varför ett pinkodsskydd näsan är ett måste. Stöldskydd likaså.

husqvarna-automower-430X

Vilken robotgräsklippare är bäst?

Vilken robotgräsklippare du ska köpa beror på hur din trädgård ser ut. Har du en stor gräsmatta behöver du motsvarande robotgräsklippare. Så hur stor robotgräsklippare ska du köpa? Det handlar delvis om att den ska orka vara ute och klippa så pass länge att den inte behöver spendera för mycket av sin batteritid med att åka fram och tillbaka för att ladda hela dagarna. De flesta vill inte ha roboten körandes när de själva – eller barnen – visats i trädgården. En tillräcklig drifttid är därför väsentligt för att robotgräsklipparen ska kunna arbeta effektivt.

Utöver batteritid så påverkar naturligtvis även klippbredden hur snabbt roboten kan arbeta. Robomows värsting för privatmarknaden har exempelvis tre fasta knivar undertill. Den klipper då ytan fortare än vad deras minsta robotgräsklippare med bara en kniv gör eftersom klippbredden är större. Detsamma gäller förstås övriga tillverkare. Husqvarnas premiumklippare 450X är exempelvis betydligt större rent fysiskt än deras Automower 310 (som är tänkt för trädgårdar upp till 1 000 kvadratmeter) och orkar även vara ute och klippa betydligt längre tid.

worx-landroid-s-app-och-robotgrasklippare

Bildtext: Worx Landroid S programmerar du uteslutande via den medföljande appen, robotgräsklipparen saknar display.

Ofta är det så att budgetklipparna, de som kostar under 10 000 kronor, är tänkta för enkla trädgårdar som är mindre än 1 000 kvadratmeter, ofta 200-600 kvadratmeter. De har också färre funktioner, du kanske inte kan programmera dem från mobiltelefonen eller ställa in flera arbetsområden. Det finns förstås undantag. Worx minsting Landroid S har exempelvis app-stöd, men saknar istället display på själva robotgräsklipparen. Den kan du med andra ord bara programmera från mobiltelefonen.

En annan skillnad mellan de lite dyrare modellerna och de billiga är att de dyra ofta har fyra hjul för att få bättre terränghantering, kan hantera längre begränsningskabel (och därmed fler öar och liknande på tomten) och förstås större batterikapacitet och därmed längre drifttid så att de orkar klippa längre varje session. Men återigen, det finns undantag till regeln. Det finns dyra modeller med dåligt mönstrade plasthjul och kort klipptid med.

Allt handlar inte om pris. Det finns alltså robotgräsklippare för 20 000 kronor som är långt ifrån lika dugliga som de allra bästa modellerna. I vissa fall krävs verktyg för att ställa klipphöjd, i andra fall handlar det om att de helt sonika kör sönder gräsmattan istället för att vårda den om det inte är optimala förhållanden.

Därför är det viktigt att läsa tester när du ska köpa robotgräsklippare. I dessa specificerar vanligen recensenten vilken typ av gräsmatta som robotgräsklipparen passar för. Om robotgräsklipparen exempelvis kan hantera slänt, ojämnheter och lös jord.

För att se vilken modell som är bäst för dig, läs Pricerunners stora test av robotgräsklippare här.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss