1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så väljer du rätt robotdammsugare

Sara Assadi

Är du på jakt efter en bra robotdammsugare som kan underlätta städningen där hemma? I vår köpguide går vi igenom vad du bör tänka på innan du gör ditt köp, och tipsar om dammsugare från bland annat Xiaomi, Roborock och Ecovacs.

Köpguide: hitta rätt robotdammsugare

Vilken är den bästa robotdammsugaren?

En bra robotdammsugare är till stor hjälp i en stressig vardag. Den håller golven rena medan du kan lägga tiden på något annat, till exempel jobba, träna eller bara ligga i soffan och titta på.

Men tyvärr ersätter roboten inte den traditionella dammsugaren helt. I alla fall inte än. Den är nämligen begränsad till golvet och kan inte dammsuga möbler, fönsterkarmar eller uppe i taket. Därför kan du fortfarande behöva dra fram din vanliga dammsugare mellan varven.

Bild av en robotdammsugare som dammsuger medan en kvinna ligger i soffan med telefonen

I dag finns det en hel del olika varianter och modeller i olika prisklasser, och att veta vilken man ska välja är inte alltid helt enkelt. Men de bästa robotdammsugarna har fyra saker gemensamt, nämligen att de

  • håller golven rena i hemmet
  • städar även upp hund- och katthår
  • kommer fram överallt
  • undviker sladdar och lösa föremål.

Kort sagt: Den allra bästa robotdammsugaren sköter sig själv – och det är inte för mycket begärt om du är villig att lägga en slant på den. Men börja med att fundera på vilka behov du har. Kanske räcker det med en billigare variant? Här går vi igenom för- och nackdelar med olika modeller, så att du ska kunna fatta ett beslut lättare.

Slipp dammsugningen (nästan) – släpp roboten lös

Robotdammsugare med kamera

Den bästa robotdammsugaren bör kunna navigera själv i hemmet, så att inget hörn missas under städrundan. Här är vissa modeller bättre än andra. De allra billigaste varianterna kör mest runt på måfå, medan andra hittar själva och kan planera sin rutt med hjälp av sensorer, kameror och algoritmer.

Överst på en del robotar sitter ett torn som hela tiden mäter avståndet till möbler och väggar, vilket gör det lättare för den att navigera. Men ibland kan det vara i vägen och till exempel göra att dammsugaren inte kommer under soffan.

Andra robotdammsugare använder en kamera för att veta vart den ska. Den är oftast inbyggd på framsidan eller nedsänkt på ovansidan, så att dammsugaren inte blir så hög. Med hjälp av kameran kan roboten upptäcka och identifiera lösa föremål, så att den kan undvika dem.

Robotdammsugare som moppar

Ett dammfritt golv är härligt, och särskilt om det dessutom är nymoppat – särskilt när du inte har behövt lyfta ett finger. Därför blir det mer och mer populärt att välja en robotdammsugare med moppfunktion. En sådan samlar allt mikrodamm, moppar och lämnar golven helt blanka.

... Men var rädd om parkettgolven!

Moppfunktionen kan dock komma med vissa utmaningar, till exempel att det inte går att moppa mattor. Var också försiktig om du har äkta trägolv, eftersom de kan skadas av för mycket fukt. Här kan en lösning vara att du programmerar dammsugaren så att den undviker mattor och trägolv helt.

En annan nackdel är att roboten ofta drar runt samma smuts i moppen. Även om dess vattentank pumpar ut rent vatten är det få robotar som kan vrida ur och rengöra trasan själv. Några kräver också en särskild rengöringsvätska, medan andra använder vanligt vatten. Vissa robotdammsugare har laddstationer där de fyller på sitt vatten automatiskt, vilket är en fördel.

Robotdammsugare för hundhår och allergi

Du som har husdjur vet att det lätt samlas en hel del hår på golven. Särskilt hundhår kan vara en utmaning, eftersom det dessutom tar upp mycket plats i dammsugarbehållaren. Därför är det bra att välja en dammsugare med en större behållare, så att du slipper tömma stup i kvarten.

En del robotdammsugare har också ett effektivt och allergivänligt filtersystem som kallas för HEPA (High Efficiency Particulate Air). Ett HEPA-filter i klass 14 fångar 99,9 % av alla de luftburna partiklar som passerar genom dammsugaren.

Nedan hittar du tips på robotdammsugare med HEPA-filter.

Robotdammsugare som klarar trösklar

Moderna robotdammsugare har många smarta funktioner. Men en sak de fortfarande kämpar med är trösklar och höga kanter. Många nybyggda bostäder saknar trösklar, medan de är vanliga i äldre hus.

Fundera på hur höga trösklar du har där hemma, och om de kan bli ett problem för din robot. Vissa modeller är bättre än andra på att klättra över trösklarna, till exempel de varianter som är listade nedan.

Robotdammsugare med lång batteritid

Om din robotdammsugare ska kunna klara sig själv bör den ha tillräckligt lång batteritid för att hinna runt på alla golv. Den bör också kunna hitta hem till sin station på egen hand. En fördel med en robot som klarar sig själv är att du då kan programmera den att städa vid en viss tidpunkt, till exempel då elen är billigast eller lagom till att du kommer hem från jobbet.

Kom ihåg att batterier förlorar en del av sin kapacitet med tiden. Därför är det bra att välja en robotdammsugare med lite längre batteritid än du behöver.

Nedan hittar du robotdammsugare med en batteritid på minst 60 minuter.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss