1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så kommer du igång med klättring

Dennis Wilde

Vill du hitta en aktivitet som är både nervkittlande, lagom fysisk och social är klättring ett utmärkt val. Den enda du utmanar är dig själv, och du kan dessutom klättra året runt. Vi berättar hur du kommer igång med klättring.

Börja klättra

Klättring har kommit att bli en populär sport. Från att ha varit för inbitna entusiaster är det allt fler som hittar denna mix av äventyr, gemenskap och träning. Förr kunde det vara lite klurigt att komma igång, men det har verkligen ändrats och massor av nya klätteranläggningar har sett dagens ljus. Intresset för klättring har ökat lavinartat senaste åren.

Att börja klättra idag är enklare än någonsin. Bouldering innebär att du klättrar upp till 3–4 meter över tjocka mattor, och fördelen är dels att du inte behöver några rep, dels att du kan göra det själv både ute och inne. Om du gör det ute utan rep rekommenderas så kallade crashpads (fallmattor) samt att du inte klättrar ensam (ifall du skadar dig). Men inomhus, på klätteranläggningarna, finns alltid kunnig personal nära till hands.

Om du inte har någon att klättra med finns det nybörjarkurser både ute och inne beroende på årstid.

Ska du klättra med rep bör du alltid ha någon med dig som är professionell. Du kan också gå en kurs hos den lokala klätterföreningen. Tar du grönt kort är du godkänd att klättra med rep och får också säkra andra icke-godkända. Grönt kort heter även topprepskort och kan ses som ett slags körkort för att få repklättra.

Klättring är en relativt säkert sport, men kan vara extremt farlig om du inte vet vad du gör. Du ska alltid ta det säkra före det osäkra och aldrig ge dig ut själv utan kunskap. Det kan få förödande konsekvenser.

Olika typer av klättring

När man tänker på klättring är det lätt att tankarna landar på höga vertikala väggar utomhus. Men det är inte den enda typen av klättring du kan syssla med. Det finns olika typer, både med och utan rep.

bouldering Foto: Dennis Wilde.

Bouldering

Bouldering kan man göra både utomhus och inomhus.

Inomhus handlar det om klättring på väggar som är max fyra meter höga. Golvet har en vadderad matta som dämpar fallet om du ramlar.

Bouldering är en nybörjarvänlig typ av klättring eftersom du inte använder rep. Därmed behöver du inga grundkunskaper. Det är ett bra sätt att börja lära sig klättra, och det finns olika svårighetsgrader så att du kan utvecklas i takt med att du blir mer säker i din klättring.

Om du vill bouldra utomhus använder du sig av crashpads. Det är madrasser som du kan bära med dig för att dämpa fallet och skydda mot olyckor.

Black Diamond Impact

Crashpad för säker bouldering

Black Diamond Impact är en crashpad med slitstarkt tyg och hela två års garanti. Inuti är den fylld med polyetenskum med slutna celler på ovansidan och högkomprimerat polyuretanskum på undersidan. Den är lätt att bära med sig.

Jämför alla priser

Klättra med rep Foto: Dennis Wilde

Topprep – klättring med rep

Topprepsklättring innebär att repet sitter på plats på toppen innan du börjar klättra. Du har en person som säkrar dig och du kan klättra hela vägen upp i ett svep.

Innan du börjar med topprep ska du alltid gå en topprepskurs eller ha en person närvarande som är djupt kunnig om repklättring. Riskerna är betydligt större och kan i värsta fall leda till döden.

Du kan göra det utomhus eller inomhus. Inomhus är repen alltid uppsatta av föreningen eller lokalens ägare, men om du ska klättra utomhus sätter du upp dem själv i ett så kallat topprepsankare.

Quickdraws Foto: Dennis Wilde

Ledklättring – stegvis klättring med rep

Ledklättring går ut på att du klättrar på en led som är bultad på ett flertal platser under ledens gång. Du fäster så kallade quickdraws (se bild) i bultarna och i ditt rep i takt med att du kommer allt högre upp. Du sitter med andra ord inte säkrad via ett toppankare.

Ledklättring är inget för nybörjare. Man börjar oftast med bouldering, därefter topprep och sedan när man har blivit en mer erfaren och van (säkrare) klättrare går man över till ledklättring.

Lika här är att riskerna är stora om du håller på med detta och inte har erfarenhet eller någon erfaren nära dig.

Olika tekniker och tips

Även om klättring är en fysisk sport så handlar väldigt mycket snarare om att ha en bra teknik än fysisk råstyrka. Det finns massor av olika tekniker, men är du nybörjare är det bäst att bara börja klättra för att känna på hur det känns och var dina gränser går. Klättring är en sport som handlar mycket om repetition, så många saker kommer med tiden.

Ett bra grundläggande tips brukar vara att använda benen. Många nybörjare förlitar sig på att ha bra grepp för händerna och dra sig upp, men genom att fördela uppgiften på både ben och armar får du bättre uthållighet. Lär dig nyttja benen är med andra ord tips nummer ett.

Ett annat tips är att inte stressa. När du möter en utmaning är det viktigt att använda hjärnan. Titta på vägen upp och tänk igenom ett par steg framåt. Vad händer om du väljer ett visst steg i stället för ett annat?

Klättringen är en väldigt social sport, så du hittar snabbt nya vänner. Du får både lära dig själv och andra nya saker konstant. Ta vara på den samlade erfarenheten.

Känner du att du har fastnat? Då finns det teknikkurser hos klättercentren som du kan gå för att komma vidare och finslipa din teknik.

Tänk på detta:

  • Klättring ute, eller med rep, är en väldigt säker sport om du gör det på rätt sätt. Därför är det viktigt att ta de nödvändiga kurser och ha de säkerhetsanordningar som krävs innan du beger dig ut och klättrar. Ta det det seriöst, eftersom du inte bara kan skada dig själv utan även andra.

  • Klättring är en krävande sport, inte bara för psyket utan också fysiskt. Det tar ett tag innan leder och muskler har blivit starka nog att klara vissa övningar. Ett stort tips är därför att ta det långsamt. Utvecklas i din egen takt så förhindrar du skador och håller det på en rolig nivå.

  • Man behöver inte alltid klara nya svåra saker. Ibland kan man gå ner några nivåer och öva rörelse och balans i stället, då det är en viktig komponent i denna hobby.

Utrustning Foto: Dennis Wilde

Utrustning

Vad du behöver för utrustning beror på vad du ska hålla på med. Är du nybörjare börjar du ofta med bouldering inomhus, och då kan du hyra skor på plats på klättercentret. I princip är det enda du behöver ett par skor och en kritpåse. Tänk på att skorna ska vara tajta.

Ska du däremot köra topprep eller leda behöver du fler komponenter, allt från rep och sele till karbiner och quickdraws. Nedan går vi igenom de olika produkterna.

Grundkit - exempel

Klätterskor

Klätterskor är kort och gott skor specialiserade för klättring. Det finns ett massivt utbud av modeller och märken, och de olika modellerna har olika egenskaper.

För nybörjare finns det skor som är snällare mot fötterna, då klätterskorna generellt är ganska små i storlekarna och ska sitta väldigt tajt.

När du väl har klättrat ett tag kan du köpa dig ett par “aggressivare” skor. De sliter mer på fötterna och man får lättare ont, men det är något du vänjer dig vid. Men som sagt – börja snällt.

Krita

Krita består av magnesiumkarbonat och är bra om du lätt får svettiga händer. De gör att du får ett bättre grepp och att fingrarna håller sig torra.

Krita kan du även köpa i flytande form. Det är individuellt vad man gillar, så testa dig fram. Det som är en positiv effekt med flytande form är att det inte blir lika dammigt.

Kritpåse

Kritpåsen är en påse anpassad för att ha din krita i. Den kommer oftast med en liten flik för att sätta i din borste när du inte använder den.

Kritpåsar kommer i alla möjliga storlekar, små som stora, så det är enkelt att hitta en som passar dig.

Borste

Borsten är avsedd för att borsta av grepp. Det samlas ofta krita från andra klättrare, och då kan greppen ibland tappa textur och bli hala. Då är det bra att kunna borsta av dem.

Repbroms

Repbromsen är till för när du klättrar topprep eller leder. Det utgör en bromsmekanism för säkraren genom att den automatiskt bromsar repet vid ett fall. Ett slags extra säkerhet med andra ord.

Quickdraw

Quickdraw är en anordning med två karbinhakar som sitter i varsin ände och är sammansatta med en nylonslinga. Man använder denna som en länk vid ledning.

Karbin

Karbiner har du till exempel för att haka fast din repbroms i din centralloop i selen eller för att bygga toppankare. Här är det viktigt att välja rätt karbin för rätt sak, eftersom olika karbiner har olika egenskaper.

Sele

Selen använder du när du ska klättra med rep. Det är den du ankrar dig fast till repet med. Selar kommer i olika format och färger och finns i olika modeller. Det viktiga är att hitta en sele som känns bekväm och sitter tajt mot kroppen.

Klätterrep

Klätterrep är till för klättring utomhus och inomhus. Rep kommer i olika tjocklekar och material beroende på vad det är du ska göra med det.

Är du osäker på vad du behöver kan du alltid kontakta närmaste återförsäljare.

Hjälm

En hjälm är alltid bra att ha om du klättrar eller säkrar utomhus. Det kan finnas lösa stenar och dylikt under ledens gång, vilket medför en risk då huvudet i sig är utsatt.

Det är även bra att ha hjälm när du klättrar inomhus, ifall du skulle få någon på dig.

Som klättrare är det även viktigt att ha en hjälm i ett fall där du hamnar upp och ner eller vänder ryggen mot väggen. Annars kan du lätt slå huvudet i vägg eller grepp.

Ryssgraven Ryssgraven.

Exempel på bra ställen att klättra på i Sverige

I Sverige finns massor av bra ställen att klättra på, bästa sättet är att googla.

Några exempel:

  • Ryssgraven, Stockholm
  • Örnberget, Stockholm
  • Tjörnbroklippan, Göteborg
  • Ålandsklippan, Uppsala
  • Rösåsberget, Örnsköldsvik

Har du lokala tips på klätterställen där du bor eller där du brukar klättra? Kommentera gärna nedan.

www.sverigeforaren.se

27crags är en bra app där du kan se både bouldering och klippklättring.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss