1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Hitta den bästa TV:n

Kai Valtonen

Att köpa TV innebär en stor utgift som kräver viss eftertanke. Är du osäker på vilken TV du ska välja? Vi har skrivit en guide som gör det enklare att välja den bästa TV:n för dina behov.

Hitta den bästa TV:n för dina behov

Så väljer du rätt TV

Många upplever att det är svårare än någonsin att hitta en bra TV — utbudet är enormt och tekniken har tagit rejäla kliv framåt. Förr om åren räckte det med ett besök i en elektronikaffär där en säljande expedit lurade dig att köpa en betydligt dyrare TV än du planerat.

Idag kan du, i lugn och ro, jämföra modeller, funktioner och priser online innan du slår till.

Här är några generella råd om vad du bör överväga inför ditt TV-inköp:

  1. Pris: Det är en god idé att sätta en budget för att sedan utforska vad du kan få inom den prisklassen. Det är lätt att frestas av nya teknologier såsom löften om knivskarpa bilder och biografljud — men med en fast budget vet du var din smärtgräns går. Läs mer om priser längre ned i guiden.

  2. Skärmstorlek: Innan du börjar leta bör du också undersöka det rum där din TV ska vara. Storleken på skärmen väljs utifrån hur stort rummet är och avståndet till soffgruppen (eller den tänkta sittytan). Vi återkommer till detta.

  3. Skärmteknologi: När du har en budget och en tilltänkt skärmstorlek kommer frågan om skärmteknologi. Ska du gå för LCD, LED, OLED eller QLED? De nyaste teknologierna är naturligtvis dyrast — men det är inte alltid de ryms inom din budget.

  4. Upplösning: Välj mellan HD, Full HD, 4K eller till och med 8k-upplösning. Ju högre upplösning, desto skarpare och krispigare bild har du att vänta. Tänk på att det totala antalet pixlar, eller upplösning, bör öka i takt med skärmens storlek. En liten skärm kommer oftast undan med lite lägre upplösning eftersom bildens brister blir svårare att upptäcka. Tänk därför "stor skärm = hög upplösning".

  5. Anslutningsmöjligheter: Behöver du ansluta andra enheter till din TV? Kanske Chromecast, soundbar eller spelkonsoler? Kontrollera att rätt anslutningar finns, exempelvis HDMI, USB, Wifi och Bluetooth.

  6. Ljudkvalitet: Om du inte vill ansluta en extern ljudenhet till din TV bör du också undersöka om det inbyggda ljudsystemet lever upp till dina krav. Inte vill du väl ha burkigt ljud när du dunkar melodifestivalen på högsta volym?

Far och son tittar på sport i TV

Vilken TV ska jag välja?

Som sagt — de viktigaste faktorerna är din budget och TV:ns tänkta storlek. Utöver detta, och de andra parametrarna ovan, finns andra saker att överväga utifrån dina behov.

Sport-TV

Om du tittar mycket på sport så bör du också komma ihåg att titta efter:

  • Uppdateringshastighet: Sport innebär snabba rörelser och för att skärmen ska hålla jämna steg krävs en hög uppdateringshastighet.

  • **HDR (High Dynamic Range): Med HDR-teknologi förbättras kontrasten och färgerna på skärmen, vilket gör bilden mer realistisk. När du tittar på sport i HDR kan du uppleva att bilden är mer detaljerad.

Musik-TV

TV:ns ljudkvalitet är avgörande om du tittar mycket på musik-TV, till exempel konserter eller musikvideor. Men det finns också andra saker att bejaka:

  • Färgåtergivning och kontrast: En TV med bra färgåtergivning och kontrast kan göra musikvideor och livekonserter mer visuellt imponerande. Du kan till exempel leta efter Lokal dimning (Local Dimming). Vissa TV-apparater har lokal dimningsteknik för att justera bakgrundsbelysningen i olika områden av skärmen. Det hjälper till att förbättra kontrasten och är framförallt användbart när du ser på mörka filmer i ett nedsläckt rum.

  • HDR (High Dynamic Range): Precis som med sport-TV kommer HDR-teknik att förbättra bildkvaliteten och göra färger och kontrast mer levande. Därmed blir musikvideor med visuella effekter mer storslagna.

TV med HDR och Local Dimming

Film och TV-serier

Om du strömmar mycket film och TV så rekommenderas en TV med möjlighet att ladda ner appar. Det gör att du snabbt kan växla och navigera med TV:ns fjärrkontroll — utan att behöva använda din mobiltelefon eller andra enheter. Dessutom är det, som tidigare, viktigt med:

  • Bra ljud — eller möjlighet att ansluta externa högtalare.
  • Snabb uppdateringstid, så att bilden förblir skarp.
  • HDR: För att få bästa möjliga bildkvalitet.

Ung kvinna ser på TV

Välj TV efter din budget

Platta TV-apparater varierar otroligt mycket i pris. En riktigt billig modell kan köpas för ett par tusenlappar, medan en lyx-TV snabbt kan kosta 50.000 kronor eller mer.

Därför har vi förslag till tre olika budgetar, så att du enklare kan hitta de modeller som passar din smak och plånbok.

TV för under 6.000 kr

Om du letar efter en TV med stor skärm, men för under 6000 kr, är de oftast enklare med begränsad funktionalitet. Bildkvaliteten har vanligtvis en del svagheter. Om däremot teknologin ska vara top-notch får du troligtvis leta efter en mindre modell.

Med det sagt — de modeller du hittar för under 6000 kr idag har generellt en fantastisk prestanda jämfört med en äldre TV. Teknologin har avancerat väldigt snabbt vilket innebär att äldre topmodeller får svårt att konkurrera med många av dagens budgetalternativ.

Se TV under 6.000 kr

TV för .6000-15.000 kr

Denna prisklass kännetecknas av större skärmar, oftast runt 50-70 tum. Bildkvaliteten är bättre och det finns mer funktionalitet än lågprismodellerna; exempelvis nyare teknologier och snyggare design. Det är troligtvis i denna prisklass du kommer få mest för pengarna — såvida du inte letar efter en ultra-stor TV.

Se TV mellan 6.000-15.000 kr.

TV över 15.000 kr

Apparater i den här prisklassen är generellt mycket avancerade och kommer i exklusiv design. Skärmstorlekarna är ofta från 65 tum och uppåt. Hårdvaran är av hög standard med kraftfulla processorer som levererar vass bildkvalitet. Dessa modeller är vanligtvis också utrustade med massor av funktioner, anslutningar, och i många fall markant bättre ljud.

Se TV över 15.000 kr.

Här är några populära TV-apparater i olika prisklasser:

Hur stor TV ska du välja?

Storleken på din TV beror främst på vad du själv föredrar — och självklart din budget.

Observera: TV-modeller har olika rekommenderade avstånd och vinklar. Du bör alltså undersöka om den tänkta TV:n passar i ditt hem innan du slår till.

Men det finns några allmänna riktlinjer du kan följa när du väljer skärmstorlek.

Till exempel bör du tänka på TV:ns placering och avståndet till den plats där du tänkt titta på den.Om du sitter nära TV:n bör du välja en mindre skärmstorlek, medan en större skärm är bättre om du sitter långt bort.

Den bästa visuella upplevelsen får du om du väljer en TV som upptar cirka 30-40% av ditt synfält.

Så hittar du rätt skärmstorlek

För att avgöra rätt skärmstorlek baserat på avståndet mellan dig och TV:n kan du använda denna tumregel:

25 tum skärm per meter avstånd.

Exempelvis: Om du har ett avstånd på 2 meter kan du sikta på en 50" TV.

Men — på grund av olika bildupplösningar som Full HD och UHD (4k) finns nu olika rekommenderade avstånd. Här är exempelvis Samsungs rekommendationer:

  • För Full HD TV: Sitt 1 meter bort för varje 25 tum skärmstorlek.
  • För UHD (4k) TV: Sitt 1 meter bort för varje 39 tum skärmstorlek.

Om avståndet från soffan till TV:n är 3 meter kan du välja mellan en Full HD TV på 75" eller en UHD (4k) på 117".

Hur stor TV ska jag välja?

Hur mäter du tum?

Vad är egentligen tum i centimeter? Det kan vara svårt att förstå hur stor en 65" faktiskt är ifall man är van att mäta i meter och centimeter.

1 tum = 2,54 centimeter

Och när man pratar om en TV på 65" så avses det diagonala måttet. Det måttet får du exempelvis genom att mäta från övre vänstra hörnet till det nedre högra hörnet. Diagonalt mäter därför en 65" TV cirka 165 cm.

24" = 60,96 cm
32" = 80,28 cm
40" = 101,6 cm
43" = 109,22 cm
55" = 139,7 cm
65" = 165,1 cm
... och så vidare.

Hur högt ska en TV hänga?

Det är faktiskt helt upp till dig — även om det kan finnas rekommendationer från tillverarens hemsida. Det är smart att välja en höjd som är ergonomiskt behaglig för dig i längden.

Prova dig fram genom att klippa ut ett papper i storlek med din TV. Placera det på olika höjder och bedöm från den position du oftast tittar på TV ifrån. Vissa föredrar att TV:n är i ögonhöjd medan andra föredrar att titta lite nedåt eller uppåt.

OBS: Du bör inte hänga din TV så högt att du måste böja huvudet bakåt. Det kan belasta din nacke och orsaka smärta — eventuellt med huvudvärk i längden.

Letar du efter ett väggfäste till din TV kan du hitta det här:

Väggfäste till TV

Redo att köpa TV?

Vi hoppas att du vet vilken TV du ska köpa vid det här laget. Är du fortfarande osäker? Då kan du självklart ta en titt bland alla TV-apparater och hitta den som passar dig bäst.

Alla TV:apparater

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss