1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Hållbarhet i trädgården - Underbara Claras bästa tips

När våren anländer och lusten att tillbringa mer tid utomhus dyker upp så är det lätt att ryckas med i sin egen entusiasm. För det enklaste sättet att komma igång med odlandet eller för att få till en mysig uteplats på altanen är ofta att shoppa nytt. Men det är inte ovanligt att man redan har det man behöver hemma. Allt som krävs för en hållbar trädgård är då lite extra tid.

Hållbarhet i trädgården - Underbara Claras bästa tips

Ta dig tiden att tänka hållbart i trädgården

Clara Lidström är bloggaren och influencern som driver bloggen Underbara Clara från sin lilla jordbruksgård några mil utanför Umeå. Clara och hennes familj är i viss mån självförsörjande och Clara har ett stort trädgårdsintresse, som sträcker sig från grönsaksodlande till vackra, insektsvänliga blomsterrabatter. Vi bad Clara om hennes bästa tips för hur man kan få till en vacker och produktiv trädgård utan att behöva nykonsumera.

Odla med hjälp av återvinningen

Att arbeta med händerna och känna jord mellan fingrarna kan kännas givande och terapeutiskt lugnande på samma gång. För många är det tradition att i mindre skala odla hemma under vår och sommaren. Andra är nybörjare, och tror sig kanske sakna de verktyg och prylar som behövs.

Vill man odla grönsaker eller kryddväxter i bostaden - oavsett om det ska göras på ett fönsterbräde, i krukor på balkongen eller ute i trädgården - så kan det räcka med att rota i köksskåpen för att hitta allt man behöver. Här är Clara Lidströms tips på hur man återvinna förpackningar och annat för att använda till sin odling:

Vindruvelådor

Lådorna som vindruvor köps i är perfekta att använda som små drivhus. De har hål i locket, så att luft kan komma in. Ibland finns även hål i botten, vilket fungerar som dränage ifall man skulle råka vattna för mycket.

Mjölkförpackningar

Vem behöver krukor när man kan klippa en mjölkkartong på mitten och fylla den med jord? Mjölkkartongen är väldigt lagom i formatet, och kartongen är på insidan täckt av tunn plastfilm som gör att kartongen inte multnar sönder av fukten.

Tidningspapper

Vill man förså inomhus för att sedan plantera ut växterna i krukor eller i trädgården så är det enkelt och mycket praktiskt att rulla ihop krukor av tidningspapper. Dessa kan man sedan trycka ned hela i jorden, så kommer tidningspappret förmultna bort så att plantan men tiden kan rota sig direkt i marken.

PET-flaskor

När man satt frön, och när de små plantor börjar titta upp ur jorden, så är det viktigt att man vattnar varsamt. Clara Lidström berättar att det finns smarta strilkorkar man kan köpa. Men man kan också använda sig av en vanlig PET-flaska som vattenkanna. Spika 6-7 hål i korken, fyll flaskan med vatten och skruva på korken igen. Nu kan man vattna med ett lagom starkt flöde!

Köp utemöbler med lång hållbarhet

Har man redan utemöbler handlar hållbarheten om att ta hand om dessa, så att de får så lång livslängd som möjligt. Den som kanske nyss flyttat från lägenhet till hus har kanske inget annat väl än att köpa nya. Men då finns det en del saker att ha koll på, säger Clara Lidström och tipsar även om att man aldrig ska glömma bort möjligheten att köpa begagnade trädgårdsmöbler.

Tänk på det här när du ska köpa nya utemöbler

  • Material

Utgå ifrån materialet när du köper nya utemöbler. Välj möbler som är tillverkade av material som är enkla att vårda. Undvik utemöbler målade i konstiga färger som snabbt flagnar och då kräver onödigt mycket arbete för att bli fina igen.

  • FSC-märkning

Det är enkelt att tänka att plast är dåligt och trä är bra. Men ska man köpa utemöbler av trä så är det viktigt att ha koll på materialets ursprung. Clara råder till att man försöker undvika tropiska träslag som akacia och teak, som ibland innebär att regnskog har skövlats. En bra märkning att hålla koll på är om trämöblerna är FSC-certifierade. FSC-certifieringen borgar för ett ansvarsfullt skogsbruk.

  • Ursprungsland

Att närproducerat sliter minst på klimatet är ingen nyhet. Och Clara Lidström uppmanar till att välja mer svenska träslag. Med rätt behandling kan träslag från Sverige bli väldigt tåliga, och är dessutom mycket fina att ha i trädgården. Oavsett om man väljer att ha dem trärena eller målade.

Så tar du hand om dina trädgårdsmöbler

  • Bra vinterförvaring

Försök hitta en bra vinterförvaring för dina utemöbler. Ställ dem gärna under tak. Det viktiga är att se till att fukten inte kommer åt dem, vare sig ovanifrån eller under ifrån. Det är därför också bra att vintertid ställa möblerna på något annat än direkt på marken.

  • Vårstädning

Förläng utemöblernas användningstid genom att ge dem en ordentlig vårstädning varje år. Skrubba av gammalt damm, skräp och pollen med ljummet vatten och såpa, och skölj sedan möblerna rena. Låter man smuts gro in så kommer det med tiden påverka.

  • Serva dina trämöbler

Har man trärena möbler, som alltså inte är målade, så är det viktigt att ta hand om dem för att de inte ska bli torra eller spricka. Se därför till att olja in dina trädgårdsmöbler av trä varje vår. Och passa på samma gång på att se över skruvarna, och skruva åt dem som blivit lösa.

Förnya gamla trämöbler genom att olja in dem

Piffa till det du redan har

Det bästa man kan göra ur ett hållbarhetsperspektiv, är att behålla det man redan har istället för att byta ut det mot nytt. Samtidigt är det fullt förståeligt att känna sig trött på utemöbler som sett sina bästa dagar. Här är Underbara Claras bästa tips på hur man snabbt och billigt kan piffa till det man redan har:

  • Måla eller olja trämöbler som ser tråkiga ut
  • Byt ut dynorna, antingen genom att köpa ny eller genom att klä om dem man redan har
  • Tänk utanför boxen, använd möbler du redan har inne även ute på altanen
  • Vanliga rottingmöbler fungerar utmärkt på uteplatsen så länge de står under tak
  • Använd dina finaste soffkuddar och filtar utomhus, även om det innebär att du måste bär in dem igen varje kväll
  • Leta på loppis eller fråga släktingar efter fina dukar att lägga på borden du har ute

Fräscha till gamla utemöbler med nya dynor

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss