1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Guide: Allt om Ethernetkablar

Daniel Hessel

Internet och nätverk över sladd. Sladd som sladd, eller hur? Även om kontakten är densamma finns det mer att veta om tekniken bakom. Vi guidar dig.

Guide: Allt om Ethernetkablar

En ethernetkabel är väl en ethernetkabel? Tyvärr är det inte så enkelt. Och sitter man på en klassisk ”sladdlåda” med gamla ethernetkablar så kan man göra sig själv en riktig otjänst om man använder någon av dem istället för en ny kabel, eller en kabel av rätt sort. Så hur lär man sig vad alla beteckningar står för? Ja, man läser igenom den här guiden, förslagsvis.

UTP, FTP och STP

Det här är förkortningar som du sannolikt lär stöta på om du forskar lite djupare i utbudet av ethernetkablar.

Låt oss börja med slutet: TP. Bokstäverna står för ”Twisted Pair” och är en hänvisning till att ledarna i kabeln är tvinnade i par. Anledningen till det är nästan lika gammal som telefonkabeln, nämligen att man upptäckte att kablarna inte stördes lika lätt av elkablar om man tvinnade dem.

Ethernetkablar kommer enbart med ”Twisted Pair” och därför är den första bokstaven mer intressant när det handlar om att skilja dem åt.

U står för ”Unshielded” och innebär att kablarna inte har något annat skydd mot störningar än att de är just tvinnade. Fördelen med det är att kabeln blir billig. Och faktum är att UTP ofta fungerar bra i ett vanligt hem eller ett mindre kontor där det inte finns så mycket som stör.

F:et i FTP står för ”Foiled” och innebär att ledarna dessutom har försetts med folie runt om, något som ger ett bättre skydd mot störningar än vad UTP gör.

STP är en snäppet mer sofistikerad variant där man inte bara skyddar de tvinnade paren, utan varje enskilt par.

Kabelkategorier

Ethernetkablar kommer i olika varianter som alla heter ”Cat.”-någonting. Det är en förkortning för kategori (category på engelska) det handlar om, och ju högre siffra som följer desto mer modern kabel handlar det om.

De äldre kablarna har olika stor kapacitet. Cat 1-kablar klarar till exempel bara 1 Mbps. Cat 2-kablar klarar 4 Mbps, Cat 3 och Cat 4 fixar 10 Mbps. Just de här kabeltyperna hör till det förflutna. Ja, faktum är att till och med Cat 5 är en överspelad standard vid det här laget, även om en senare variant fortfarande kan betraktas som aktuell. Låt oss titta på den först och främst:

Cat 5e

Cat 5e (där e:et står för ”enhanced”, vilket betyder ”förbättrad” på svenska) har stöd för hastigheter på upp till 1 Gbps. Det är tillräckligt mycket för att kabeln ska kunna användas till det mesta som en normal användare kan tänkas göra.

Cat 6

Den standard som är klart vanligast idag. Här får man en bandbredd på 250 MHz, vilket betyder att man kan komma upp i hastigheter på runt 10 Gbps. Det finns dock en begränsning av kabellängden på 55 meter om man vill upp i den hastigheten.

Cat 6a

A står för ”augmented” (förstärkt på svenska) och innebär i det här fallet att Cat 6a-kabeln klarar hastigheter på 10 Gbps även med längre kablar (upp till 100 meter).

Cat 7

Även den här kabeltypen medger upp till 10 Gbps, men är primärt ämnad för datacenter eller serverhallar. Du hittar den därför sällan i butiker. En senare variant kallad Cat 7a medger hastigheter på upp till 40 Gbps.

Cat 8

Den senaste standarden kan leverera 40 Gbps på upp till 100 meters avstånd. Vill man framtidssäkra en fast kabelinstallation så kan det vara värt att titta närmare på Cat 8.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss