1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Elbil för barn - allt du behöver veta inför köp

Elina Blom

Vilka elbilar presterar bäst? Hur säkerställer du att du köper en modell med bästa möjliga prestanda i din prisklass? Vilka modeller finns det att välja på? Vi hjälper dig välja rätt elbil för ditt barn så att du blir nöjd med ditt köp.

Elbil för barn - allt du behöver veta inför köp 2021

Elbil till barn

Marknaden för elbil till barn har fullständigt exploderat sista åren och därmed har även priserna hamnat på en acceptabel nivå. Det finns förstås lyxutrustade modeller som kostar skjortan, men även lite enklare, billiga modeller - och förstås allt däremellan.

Vad får du då för pengarna egentligen? Vad är det du betalar extra för och hur vet du att just den modell du tittar på är tillräckligt stark, att den håller att köra i åtminstone ett par timmar i sträck? Att den inte går sönder efter ett år?

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta när du ska köpa en elbil till ditt barn.

Vi har även gjort ett stort test av elbilar för barn. Du hittar testet här!

xc90

Bildtext: Många biltillverkare har licensierade märkesbilar av elbilstyp. På bilden ser du elbilen Volvo XC90.

Vad ska du tänka på vid köp av elbil?

Det finns flera viktiga faktorer att ta hänsyn till när du planerar att köpa en elbil till ditt barn.

Säkerhet:

Se till att det finns bälte i bilen och att den uppfyller alla gällande säkerhetskrav såsom exempelvis CE-märkning. En bra funktion är också om det finns medföljande fjärrkontroll så att du kan ta över styrningen.

Byggkvalitet:

Här handlar det både om hur hög kvalitet själva bilen har gällande materialval, komponenter, design etc, men även aspekter såsom garanti och tillgång på reservdelar. Välj en stor, välkänd återförsäljare och tillverkare för att säkerställa att du kommer att kunna laga elbilen om den går sönder efter några år.

Prestanda:

En elbil för barn går sällan över 6-7 km/h - det är av både säkerhets- och prestandaskäl. Prestanda handlar dels om att bilen ska orka upp för backar och över ojämn terräng, men även att batteriet räcker tillräckligt länge mellan laddningarna och att det går fort att ladda.

Utbud som exploderat sista åren

I takt med att elbilar för barn fallit i pris och batterierna utvecklats har det uppstått en explosion av märken och modeller på elbilsmarknaden. Allt från John Deere-traktorer och fyrhjulingar till Volvo SUV:ar och andra licensierade märkesbilar. Numera finns det något för alla.

johndeere

Bildtext: John Deere Ground Loader är en elbil som efterliknar en grävmaskin/lastare.

Det som skiljer modellerna åt är - förutom designen - batterikapaciteten, motoreffekten och hur många som ryms i/på dem.

ATV:s och motorcyklar rymmer förstås bara ett barn. Men det finns även elbilar av typen traditionell bilmodell som kan rymma antingen en eller två personer beroende på vilken modell du köper. Dessutom finns det ett stort utbud andra modelltyper som rymmer två barn samtidigt, exempelvis rangers.

Motor och batteri i en elbil

Batterikapaciteten och motorn avgör drifttiden

Elbilar för barn är vanligen utrustade med antingen 6- eller 12-voltsbatterier och spänningen på batterierna är avgörande för bilens prestanda. Har elbilen endast 6 volt handlar det vanligen om en enda motor och därmed drivning på endast ett av bakhjulen.

Är det istället 12 volt kan det vara allt från 2-4 motorer inbyggda i bilen, och då är det antingen bakhjulsdrift, således drivning på bägge bakhjulen, eller fyrhjulsdrift som alltså involverar drivning på samtliga hjul - tänk en motor per hjul.

Fler motorer innebär i regel en högre sammanlagd motoreffekt, vilket gör bilen starkare men också belastar batterierna hårdare.

Det här med batterier är inte helt enkelt att förstå sig på för den som inte redan är insatt. Men något förenklat kan man säga att ju fler amperetimmar (Ah) som anges i specifikationen, desto högre är batterikapaciteten och ju längre kan barnet därmed köra elbilen innan batteriet tar slut. Avgörande för drifttiden är dock även hur stark motorn är. Ju högre motoreffekt elbilen har, desto starkare är den i regel. Samtidigt slukar motorn mer energi ju högre effekt den har. I genomsnitt ligger batterikapaciteten hos elbilar för barn runt 10 Ah. Motoreffekten varierar kraftigt beroende på kapacitet, men även antal motorer men ligger normalt i spannet 40-200 W.

humbler

Bildtext: Det finns modeller där två barn kan åka samtidigt, vilket är passande för den som har flera barn.

Låt dig inte luras av angiven drifttid

Ofta anges uppskattad drifttid för bilmodellen i specifikationen. På grund av ovan nämnda dynamik behöver dock inte en längre angiven drifttid innebära en högre batterikapacitet.

Som synes i exemplet nedan anges ungefär samma drifttid på dessa båda bilar trots att Elbil 2 har överlägset högst batterikapacitet (fler Ah). Detta är en direkt konsekvens av att Elbil 2 även har fler motorer med en högre sammanlagd motoreffekt.

  • Elbil 1: Angiven drifttid 2 h, 2 motorer på 40 watt, 12 V-batteri på 10 Ah.

  • Elbil 2: Angiven drifttid 45-90 min, 4 motorer på 45 watt, 12 V-batteri på 14 Ah.

Du som köpare måste göra en avvägning mellan hur mycket kraft som behövs i förhållande till hur lång drifttid du vill att bilen ska ha. Har du exempelvis en ojämn gräsmatta som barnen ska köra på och du vill att två barn ska kunna sitta i bilen samtidigt kommer du att behöva mycket mer motorkraft, än om det bara är ett barn som ska använda den på en plan asfalterad väg.

drifttid

Battericellernas kvalitet viktig

Förutom batterikapaciteten är även battericellernas kvalitet av stor vikt. Många leksakstillverkare sparar pengar genom att använda sig av billiga batterier med battericeller av låg kvalitet som har kort livslängd. Vill du kunna använda elbilen flitigt i flera år - exempelvis låta småsyskonen ärva den - bör du därför ha batterikvaliteten i beaktande.

Om batteriet inte håller hög kvalitet vill du troligen åtminstone vara säker på att du kommer att kunna köpa ett ersättningsbatteri när det första gjort sitt. Det viktiga är då att ersättningsbatteriets kontakter, storlek, spänning och ström är rätt.

ElectricToyCar

Vilken elbil för barn är bäst?

När du har hittat ett antal elbilar som du tror passar det område där den tänkt köras och uppfyller dina övriga krav är det dags att jämföra dem inbördes. Du kan då titta på eventuella funktioner, prisnivå och materialval.

Exempel på faktorer som skiljer olika elbilar för barn från varandra:

  • Mjukstart: Förhindrar att körningen blir ryckig när barnet släpper eller trycker på gasen.
  • Musikspelare: Möjlighet att koppla in mobiltelefon och spela musik i bilen, ibland även FM-radio, inbyggd musik och SD-kortplats.
  • Fjärrstyrning: Tag över styrningen av bilen med hjälp av tillhörande fjärrkontroll.
  • Belysning: LED-lampor framtill som lyser när bilen är igång.
  • Kvalitet på sitsen: Stoppad sits, lädersits eller sits av hårdplast?
  • Stötdämpning: Hur bekväm är bilen att framför på ojämn terräng? En viktig faktor i detta är om det finns stötdämpning eller ej. En annan är materialet på hjulen (oftast hårdplast, men ibland av gummi istället).

ATV:s - även kallade fyrhjulingar - har ibland högre maxhastighet. Även om du som förälder i många fall kan begränsa maxhastigheten på dem, handlar det ändå om ganska hög hastighet jämfört med traditionella elbilars. Medan elbilar för barn går i cirka 6 km/h kan vissa ATV-modeller hålla en toppfart på upp till 22 km/h.

Glöm inte kolla in vårt stora test av elbilar för barn. Du hittar testet här!

Lagar och regler

När du köper elbil till ditt barn är det viktigt att du köper en CE-märkt sådan eftersom det innebär att tillverkaren lovar att produkten uppfyller europeisk standard och följer alla säkerhetsbestämmelser. Det handlar bland annat om skydd mot elrelaterad brand och mot elchock, samt om att den ska ha elektromagnetisk kompatibilitet med andra produkter så att de inte stör ut varandra.

Köper du en ATV som har en maxhastighet över 20 km/h får denna inte framföras utanför inhägnat område, de får exempelvis inte framföras på allmän väg. Det gäller alla produkter med motoreffekt över 250 watt.

Jämför elbil för barn

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss