1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Att tänka på inför köp av övervakningskamera

Daniel Hessel

Övervakningskameror kan fungera såväl som komplement till ett larmsystem, som ett slags larmsystem i sig beroende på dina behov och hur du väljer att lägga upp det hela. Vi guidar dig till rätt modell - oavsett om du vill placera din övervakningskamera utomhus eller inomhus.

Nybörjarens guide till övervakningskameror

Välj rätt övervakningskamera

Har du andra uppkopplade prylar i ett smart hem som talar om för dig när de reagerar kan det kännas tryggt att kunna se en bild över hemmet. En uppkopplad dörrsensor eller brandvarnare kanske skickat en notis till din mobil och då kan det vara skönt att bara kolla läget för att se om det rör sig om ett falsklarm eller den äkta varan. Alternativt kanske du bara vill kunna hålla koll på vad katten har för sig medan du inte är hemma.

Det finns en stor bredd på produkter, funktioner, lagring och så vidare inom övervakningskameror. Viktigast av allt är såklart att den video och bild du ser i kameran är av så pass hög kvalitet att du med enkelhet ser vad det är som händer.

Det finns även en hel del extrafunktioner som du kan väga in om du tycker de behövs eller ej. Exempelvis kan en kamera med mörkerseende vara nyttigt - men det finns också allt från ansiktsigenkänning till inbyggd siren och även fysiska linsskydd för ökad integritet. Det finns även en mängd alternativ när det gäller lagring av inspelat material att ta hänsyn till.

Här liksom i alla andra avseenden kring det smarta hemmet gäller det helt enkelt att du funderar på vad som passar dig och din situation bäst och sedan väljer kameror utefter det.

Tre typer av övervakningskamera

Grovhugget kan det sägas finnas tre olika typer av övervakningskameror för hemmabruk. Givetvis kommer de i olika utföranden, utseenden och med olika funktioner, men de kan delas in i tre kategorier.

  • Inomhuskamera: Den vanligaste typen av kamera, tänkt att ställas hemma inomhus för att hålla koll på exempelvis en ytterdörr eller liknande.

Inomhus

  • Utomhuskamera: Utomhus behövs det såklart lite mer skydd mot elementen än inomhus. Skydd mot regn, sol och minusgrader behövs för att de ska fungera och de kostar därför i många fall också lite mer.

utomhus

  • Dörrklocka: En lite nyare och ännu inte vanlig kategori är dörrklockor. De ersätter din vanliga ringklocka vid dörren med en kamera. På så sätt kan du se vem som står utanför din dörr och kan även prata med dem utan att behöva öppna dörren.

klocka

Hur kopplas övervakningskameran upp

Hur kameran kommunicerar med dig är en viktig aspekt att ta hänsyn till. Kameran anpassar ofta videokvaliteten efter hur snabb och stabil uppkopplingen är. Eftersom du såklart vill ha så bra bild som kameran kan leverera är det viktigt att uppkopplingen fungerar bra.

För vanliga konsumentkameror är det tre tekniker som är absolut vanligast.

Sladd:

Kameran ansluts med en vanlig nätverkskabel direkt till din router eller en switch. Det ger den absolut mest stabila uppkopplingen och är ofta snabbare än vad som går att få ut på ett wifi-nät. Nackdelen är att du måste dra sladd till platsen där kameran är tänkt att sitta, vilket gör att installationen tar lite längre tid.

Wifi:

Väldigt många kameror kopplar upp sig på hemmet vanliga trådlösa wifi-nätverk. Det gör installationen betydligt enklare, eftersom du inte behöver dra nätverkskabel till det ställe där kameran ska sitta. Antingen finns wifi som enda sätt att kommunicera med omvärlden, eller med nätverkssladd som alternativ. Har du en modern router och bra wifi-täckning där kameran ska placeras brukar det inte innebära några problem, utan du får fullgod bildkvalitet även med trådlös uppkoppling.

Samtidigt behöver du tänka lite extra på just placeringen. Inomhus är det ofta inga större problem förutsatt att du har täckning på exempelvis din telefon. Men områden längre bort från routern, som en källare eller ute vid en bod, kan ofta vara problemområden.

PoE:

Vissa kameror kommunicerar, helt eller som alternativ, över PoE. Det står för Power over Ethernet och innebär helt enkelt att både ström och data körs över en vanlig nätverkssladd. Det gör att även om du måste dra kabel till kamerans placering behöver du bara bekymra dig om en sladd istället för två (för data respektive ström). Ett smidigt alternativ som ger lika snabb och stabil uppkoppling som en vanlig nätverkssladd.

För att det ska fungera behövs en router eller switch med stöd för PoE för att kunna leverera ström. Alternativt kan du skaffa en så kallad PoE-injektor. I praktiken är det som en nätadapter med två nätverksuttag, ett in för data och ett ut för data plus ström. Då behöver du fortfarande koppla in ström någonstans, men kan istället placera injektorn på ett smidigare ställe än att behöva dra två sladdar från kameran.

poe

Bildtext: Har du inte stöd för Power over ethernet (PoE) i ditt nätverk kan du lösa det med en injector/inverter.

Bildkvalitet

Att kameran har bra bildkvalitet är A och O i det här sammanhanget. Om du inte kan se tydligt vem kameran spelat in, eller identifiera registreringsskyltar på bilar kommer inte polisen det heller om det rör sig om ett inbrott.

Här är såklart upplösningen viktig. 1080p (eller Full HD) ger generellt sett skarpare bilder än 720P (HD) och så vidare eftersom det är fler pixlar involverade. Det är samtidigt inte hela sanningen. Bildkvalitet beror även på hur mycket data varje bildruta innehåller, eller bitrate som det kallas i videosammanhang. En hög kvalitet på videoströmmen kan göra att en 720p-kamera faktiskt ger skarpare bilder än en dålig 1080p-kamera. Här brukar ofta prislappen avgöra hur bra kvalitet det blir i slutändan. Men såklart gör även uppkopplingen mot nätverket det.

Nästa steg är såklart videokvalitet. En bild må säga tusen ord, men en video säger betydligt mer. Även här är uppkoppling viktig, men lika mycket hänger på vad kameran klarar av i grunden.

Det du letar efter är helt enkelt en övervakningskamera som fungerar på samma sätt som videoläget i mobilens kamera. Det ska flyta på normalt, 30 bilder per sekund eller högre, och rörelser framför kameran ska synas i appen (eller var du nu kollar) mer eller mindre samtidigt som de sker.

Många sämre kameror filmar med färre bildrutor, vilket gör videon hackig och i värsta fall missas händelser. Sämre kameror tar även ett par sekunder på sig att överföra det som händer till appen, så att om du vinkar till kameran visas det först fem-tio sekunder (eller längre) på mobilens skärm.

Hur lagras det övervakningskameran spelar in?

Det är en sak att kameran ser vad som händer och att du i din tur kan se direkt i din mobil samma sak som kameran ser. Om materialet inte spelas in på ett eller annat sätt kommer du inte kunna använda det senare.

Ett videoklipp som kan identifiera en inbrottstjuv är användbart bevismaterial, men det kan också handla om lättsammare saker. Något fint djur kanske har smugit sig in på tomten och du vill spara händelsen till senare, som exempel.

Här finns det tre huvudsakliga sätt att spara klipp på, varav två är de vanligaste när det kommer till övervakningskameror riktade mot konsumenter.

Lokalt:

Har kameran plats för ett minneskort kan du använda ett sådant för att spara klipp på. Eftersom kameran samtidigt är uppkopplad brukar du kunna föra över bilderna till någon form av molntjänst också, men det kan samtidigt vara behändigt att det som kameran noterat finns lagrat i själva kameran.

Molntjänst:

Det vanligaste sättet att lagra inspelningar från övervakningskameror anpassade för hemmet är via en molntjänst. Det är i de allra flesta fall något du prenumererar på för en månads- eller årskostnad och ger dig allt från en veckas lagring av inspelningar och uppåt beroende på tjänst (vanligen 30 dagar för de flesta).

cloud

Bildtext: Nests exempel på prenumerationstjänst för molnlagringen till deras kameror.

Fördelen är att kameran kan både brinna upp och bli stulen och du har fortfarande inspelningar på vad kameran såg medan det hände. I prenumerationstjänsterna brukar det också ingå extra funktioner eller fördelar, som ansiktsigenkänning, rabatter i tillverkarens butik eller liknande. Nackdelen är såklart att du ligger helt i händerna på tillverkaren och din uppkoppling. Ligger nätet nere är det oftast kört med inspelningar och om tillverkaren skulle upphöra med sin tjänst kan du inte räkna med att kunna få tillbaka inspelat material.

Extern lagringsplats:

Utöver de två är det ganska vanligt med lagring på NAS eller NVR. En nätverksuppkopplad hårddisk, NAS, kan i många fall fungera som lagring för övervakningskameror och många av dem har egna system för att hantera flera kameror. En NVR (Network Video Recorder) fungerar lite på samma sätt, fast enbart för lagring av material från övervakningskameror.

Funktioner hos övervakningskameror

Rörelse:

Att märka om något rör sig framför kameran är en av de mest grundläggande funktionerna hos en övervakningskamera. I de allra flesta fall uppnås detta genom en sensor för infrarött ljus. Kort förklarat ser kameran värme från olika objekt framför sig och om värmen flyttar på sig, exempelvis när du går framför kameran, upptäcker den det och spelar in.

Mörkerseende:

Även möjligheten att se vad som händer på natten är en vanlig och viktig funktion hos övervakningskameror. Precis som med rörelsesensorn används infrarött ljus, helt enkelt ljus på andra våglängder än vad våra ögon kan uppfatta, för att uppnå det hela.

night

På många kameror kan du se en hel bunt lysdioder sitta utplacerade runt linsen. När kameran märker att det blir mörkt tänds dioderna och lyser helt enkelt upp området framför kameran i ett ljus vi inte kan se (som mest brukar du kunna se att lysdioderna lyser svagt runt kameran). Oftast blir bilden nattetid svartvit med den här metoden, men det finns kameror som även klarar av att filma i färg även när det är mörkt.

Värt att nämna här är att glas, som fönsterglas, inte riktigt är sams med infraröd belysning. Det innebär att du inte kan ställa en kamera i köksfönstret och hoppas på att den ska kunna filma tomten. Givetvis beror allt på kamera och fönstertyp, men resultatet utomhus brukar variera mellan oanvändbart och helt kolsvart. Skaffa istället en kamera anpassad för utomhusbruk.

Rörelsezoner:

Utöver att upptäcka rörelse kan ganska många kameror ställas in för att bara upptäcka rörelse inom ett visst område. Du kanske har ett träd som vajar väldigt mycket i vinden eller någon väg där folk passerar dagligen utan att utgöra något hot. Med rörelsezoner kan du helt enkelt rita upp ett - eller i vissa fall flera - områden i kamerans synfält där rörelsesensorn ska vara aktiv. Allt utanför det uppritade området registreras inte av rörelsesensorn, så att du bara får notiser om rörelse på de ställen där det är viktigt för dig.

PTZ:

Bakom den svåruttalade förkortningen gömmer sig orden Pan, Tilt, Zoom. Den innebär att kameran utrustats med motorer och zoomfunktion. Du kan alltså styra den från exempelvis appen.

Kameran i sig brukar ofta se ut som en liten boll monterad ovanpå en platta. I appen kan du sedan använda ett litet styrkors eller en joystick för att vinkla kameran upp eller ned samt åt höger och vänster, panorera helt enkelt. Det gör att du kan få en översikt över ett större rum eller område med samma kamera, även om det sker någorlunda manuellt.

Vissa kameror kan ställas in för att automatiskt följa efter objekt som rör på sig, exempelvis om någon går över en gräsmatta.

Även om funktionen heter just PTZ är just den tredje bokstaven, zoom, något som ofta sker lite på en höft. Dyrare kameror har riktig optisk zoom, medan många nöjer dig med digital zoom. Det innebär i praktiken att bilden beskärs ner för att verka närmare, samtidigt som upplösningen blir sämre. I vissa fall saknas zoom över huvud taget, medan kameran i sig kan panorera åt alla håll.

Ansiktsigenkänning:

Vissa kameror har möjlighet att känna igen saker de ser framför sig. Om kameran vet att det är du som är ute och stökar i trädgården behöver den knappast larma om det helt enkelt.

Ofta kan tekniken användas för annat än ansikten också, eftersom det rent tekniskt är bildigenkänning det handlar om (där ansikten är en bild som någon annan). Det gör att en kamera placerad på en garageuppfart kan hålla koll på registreringsskyltar för bilar. Exakt hur ansiktsigenkänningen fungerar beror även det på tillverkare. I de flesta fall är det en funktion du får tillgång till som en del i kamerans prenumerationspaket, men det finns alternativ utan prenumeration, som Netatmos kameror.

Linsskydd:

En förhållandevis ovanlig funktion som ändå ger en väldigt fysisk trygghet när det kommer till övervakning. Även om du som installerat och ställt in kamerorna vet att de inte spelar in något medan du är hemma är det ju inte säkert att alla andra som kommer i närheten av kameran vet det, eller litar på det. Om du under de timmar någon är hemma har en lucka som automatiskt åker för kameralinsen blir det betydligt mer visuellt tydligt att kameran i fråga faktiskt inte gör

linsskydd

Ett fysiskt linsskydd ger en tydlig signal om när kameran filmar och inte.

Automatisk av/på:

Eftersom de flesta övervakningskameror inte har ett fysiskt linsskydd är en vanlig funktion att de vet när du är hemma och helt enkelt inte filmar då. Det hela baseras, oftast, på ditt wifi-nätverk hemma. Eftersom kamerorna är kopplade till samma nätverk som du ansluter till med din telefon kan de känna av när du är hemma och stänga av såväl filmande som rörelseigenkänning. För det mesta fungerar det automatiskt och rätt smidigt, ibland med någon minuts fördröjning. Samma sak gäller när du går hemifrån. Märker kameran att dess ägare inte är där slås rörelseigenkänning på för att hålla utkik efter obehöriga.

Tvåvägskommunikation:

De allra flesta kameror spelar in ljud samtidigt som de filmar, precis som vilken videokamera som helst. En ganska vanlig funktion hos kameror är även att de har en liten inbyggd högtalare. Det gör att du kan prata genom kameran med hjälp av den tillhörande appen. Ofta syns det som en mikrofonknapp i appen som du antingen håller in eller trycker på för att aktivera tal. På så sätt kan du prata med besökare vid din dörr, exempelvis för att instruera ett bud om att lägga paketet i närheten eftersom du kommer hem strax efter.

Tänk dock på att här varierar ljudkvalitet och volym en hel del mellan tillverkare och det är sällan du kan ändra inställningar för det. Tyvärr är det ganska vanligt att volymen är rätt låg redan från start, samtidigt som högtalaren varken fått en optimal placering eller storlek. Med andra ord låter det ofta ganska illa och kan knappast jämföras med exempelvis ett telefonsamtal.

Siren:

När kameran väl upptäcker någon obehörig på dina ägor är det såklart läge att informera dem om att dra därifrån. Medan tvåvägskommunikation kan vara ett sätt att skrämma obehöriga (eller grannkatten) är ofta den funktionen utrustad med ganska låg volym. Samtidigt måste du själv skrämma iväg vem det nu är som befinner sig i kamerans synvinkel. Det hjälper dessutom sällan för att uppmärksamma grannar och förbipasserande om att något händer.

Därför är vissa kameror utrustade med inbyggd siren. För att undvika att störa grannar i onödan aktiveras den vanligen manuellt i kameran app. När du fått en notis om rörelse från en kamera och bekräftat att det är något skumt i görningen kan du helt enkelt trycka på en knapp för att den ska aktiveras. Ett högljutt och enkelt sätt att ge lite extra trygghet till övervakningen.

Strålkastare:

En ljudlös siren skulle man kunna säga. Vissa kameror har inbyggd strålkastare, medan andra på ett eller annat sätt kan kopplas mot lampor för att fungera på samma sätt.

light

Genom att använda kamerans rörelsesensor får du helt enkelt en rörelseaktiverad lampa.

Det är såklart behändigt när du kommer hem sent på kvällen och bara vill inomhus. Det är även ett bra sätt att uppmärksamma obehöriga på att de faktiskt syns. En lampa tänds och vid en snabb anblick syns även en kamera på samma ställe fungerar lite som en siren utan att för den sakens skull väcka hela grannskapet.

Larm:

Övervakningskameror och larm går hand i hand sedan lång tid tillbaka. Det är få larmsystem som inte har möjligheten att koppla till en kamera. Samtidigt är du ofta låst till de kameror larmleverantören erbjuder, vilket kan vara både bra och dåligt. Å andra sidan får du ett helintegrerat system, ofta installerat av installatör, uppkoppling mot larmcentral med utryckning och guidning genom hela processen för att anpassa det till din bostad.

När det kommer till fristående kameror, som inte är en del av ett färdigt larmpaket, kan du i vissa fall köpa till larmfunktioner i samma serie. Ofta handlar det om ett separat larmpaket för att “uppgradera” kameran till ett mer heltäckande säkerhetssystem. Då handlar det ofta om tillägg i form av koddosa för av/påslagning och magnetsensorer för att känna av om dörrar eller fönster öppnas. Hyfsat vanligt är även brandvarnare och sensorer för att upptäcka vattenläckage. Beroende på leverantör kan även en tjänst för utryckning med väktarbolag kopplas till.

Vad säger lagen?

Vår svenska kameraövervakningslag är förhållandevis sträng och omfattande i jämförelse med andra länder. Medan det i andra länder kan vara i stort sett fritt fram att smälla upp en kamera lite varstans för att hålla koll på läget har svenska lagar haft en helt annan åsikt om saken.

Länge behövde du söka tillstånd för att få sätta upp en kamera på din mark, vilket har gjort att marknaden för övervakningskameror har varit lite inbromsad i Sverige. Under de senaste åren har däremot lagarna luttrats upp en hel del, vilket även öppnar upp för privatpersoner att sätta upp kameror hemma på tomten och liknande.

Numera kallas lagen Kamerabevakningslagen och den senaste versionen av lagen trädde i kraft i augusti 2018.

All information om kamerabevakningslagen och möjlighet att fråga om detaljer finns på Datainspektionens hemsida och är i första hand den källa du bör använda dig av.

Samtidigt gäller olika regler för olika delar av samhället. När det gäller privatpersoners bruk av övervakningskameror säger Datainspektionen att följande regler ska efterlevas:

  • Att kameran inte filmar en plats dit allmänheten har tillträde

  • Du kamerabevakar i egenskap av privatperson

  • Bevakningen bedrivs som ett led i en verksamhet av rent privat natur eller som har samband med ditt hushåll

Egentligen är det ganska enkelt. Inomhus kan du installera hur många kameror du vill. Sätter du upp kameror utomhus gäller de att du riktar dem så att enbart din tomt syns och inte den allmänna vägen utanför eller grannens tomt.

Har du något specialfall som inte riktigt faller innanför ramarna med ovanstående finns många frågor besvarade på Datainspektionens hemsida och där hittar du även kontaktuppgifter för att kunna detaljfråga om det skulle behövas.

Topplista: Övervakningskamera

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss