1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Allt du behöver veta om Apple TV

Daniel Hessel

Apple TV är en smidig lösning för att samla dina streamingtjänster på ett ställe. Samtidigt ger den en hel del fördelar för dig som kör Apple-prylar hemma. Lär dig allt du behöver veta om Apple TV här.

Allt du behöver veta om Apple TV

En av de mest populära mediaspelarna på marknaden är Apples Apple TV. Kort förklarat är det en liten box som du kopplar till din tv för att kunna se på film och serier från en mängd populära streamingtjänster. Apple TV står idag som bästa premiumval i vårt test av mediaspelare.

Antingen prenumererar du på en eller flera tjänster, som Viaplay eller Netflix exempelvis, eller så kan du hyra eller köpa film via antingen Apple själva eller exempelvis Viaplay. Aktuella versioner av Apple TV klarar även av att köra spel som du styr antingen med fjärrkontrollen eller med en riktig spelkontroll.

Apple-TV Apple TV 4K tillsammans med Siri Remote

Vad är Apple TV?

Apple TV är en mediaspelare för din TV. Du ansluter den med HDMI till din TV och kopplar sedan upp dig med antingen sladd eller wifi till internet. Efter det kan du köra olika appar för populära streamingtjänster som SVT Play, Netflix, Amazon Prime, HBO Max, SF Anytime, Viaplay, Cmore och många fler (tycker du att streamingtjänster är en djungel? Spana in vårt test av streamingtjänster för att bli lite klokare).

Apple TV kan liknas vid en digitalbox för TV i det att du kopplar in den till din TV och styr den med medföljande fjärrkontroll (eller en app till Iphone och Ipad). Skillnaden är såklart att den hanterar internettjänster för strömmad video och inte vanliga TV-kanaler (den saknar helt anslutningar för antenn och liknande som en digitalbox normalt har). På samma sätt är det heller inte en spelare för DVD- eller Blu-ray-skivor, om inte annat sätter enhetens fysiska mått stopp för allt sådant.

ATV-Screen Har du inte en smart TV är Apple TV ett smidigt val för streamingtjänster.

Utöver kostnaden för att köpa en Apple TV tillkommer heller inga månadskostnader för något abonnemang relaterat till själva enheten. Däremot kostar det en månadsavgift att använda vissa av apparna, som Netflix, Viaplay eller HBO. Dessa kan dock köras på datorn, mobilen eller surfplattan med samma abonnemang också. Många appar kräver däremot inga abonnemang för att köra, som Youtube eller SVT Play, däremot behöver du skapa ett konto hos Apple (gratis) för att kunna ladda ner appar till din Apple TV.

Vilka olika modeller av Apple TV finns det?

Apple TV har funnits ute sedan 2007 i en rad olika modeller. Idag är det tre modeller som figurerar på marknaden, även om det bara är de två senaste som officiellt säljs av Apple.

Apple TV 4K (generation 2)

Den främsta nyheten med andra generationens Apple TV är den nya fjärrkontrollen med fysiska knappar istället för pekplatta. Den goda nyheten för dig som äger Apple TV 4 eller Apple TV 4K är att du även kan köpa den nya fjärrkontrollen och para ihop den med din befintliga Apple TV. Utöver en ny fjärrkontroll ser själva mediaspelaren identisk ut. På insidan har hårdvaran uppdaterats till en Apple A12 Bionic, samma chip som sitter i Iphone Xs. Med det kommer även fullt stöd för HDMI 2.1, variabel uppdateringshastighet (VRR, variable refresh rate), high frame rate och wifi 6 samt ARC och eARC via HDMI-porten (Audio return channel och enhanched audio return channel).
Har du redan en Apple TV 4 eller 4K finns det ganska liten anledning att uppgradera, men ogillar du fjärrkontrollen kan du alltid köpa en sådan löst. Ska du däremot köpa en ny Apple TV eller utöka hemmets flora av sådana finns det däremot ingen anledning att gå på den äldre modellen då prisskillnaden är försumbar.

Apple tv 4k vs apple tv 4k gen 2

Apple TV 4K

Apples näst senaste version av mediaspelaren är till mångt och mycket identisk med sin föregångare. Alla funktioner och fjärrkontrollen från tidigare finns med, det som är nytt här är lite snabbare hårdvara som ger stöd för 4K-upplösning och HDR. Nyligen fick enheten även stöd för ljudsystemet Dolby Atmos via en mjukvaruuppdatering.

Gamla Apple Siri Remote vs nya Apple siri remote Gamla respektive nya Apple TV-fjärren

Apple TV 4

Fjärde generationens Apple TV var på många sätt det stora steg folk hade hoppats på i många år. Istället för att köra "en variant av Ios" döptes operativsystemet om till TVOS. Med det kom inte bara ett helt nytt gränssnitt, utan även en appbutik och möjlighet att ladda ner både appar och spel efter behov. Främsta skillnaden mot ovan nämnda Apple TV 4K är att den inte har stöd för 4K-upplösning.

Fjärrkontrollen har inbyggd mikrofon för röstkommandon via Siri och en pekplatta som används både för att navigera i menyer och styra vissa spel. Fjärde generationens Apple TV får fortfarande uppdateringar av operativsystemet, vilket gör att den idag har stöd för Airplay 2 och kan agera kontrollenhet för hemmets Homekit-kompatibla produkter.

Äldre modeller

  • Första generationen: Ett vittnesmål på hur långt Apple TV kommit sedan den såg dagens ljus 2007 (då en kortis under namnet "ITV" innan Apple TV började användas). Första generationens Apple TV hade inbyggd hårddisk och krävde att en dator med Itunes agerade server för att den skulle fungera (ett krav som sedan slopades).

ATV-gen1

Första generationen av Apple TV skiljer sig en hel del från dagens modell.

  • Apple TV 2: Till utseendet identisk mot tredje generationens Apple TV. Kör en variant av Ios som operativsystem, men blev av med Youtube-appen för ett par år sedan. Stödjer enbart 720p-upplösning.

  • Apple TV 3: Blev en riktig storsäljare på sin tid och har stöd för 1080p-video. Förlitar sig på förinstallerade appar, såsom SVT Play, Youtube, Netflix och Viaplay. Har tillgång till hyr- och köpfilm via Itunes och stödjer även Airplay.

Så styr du Apple TV

Alla Apple TV-enheter levereras med fjärrkontroll för styrning. Har du samtidigt en Iphone eller Ipad kan du ladda ner en fjärrkontrolls-app till den för att styra din Apple TV.

Äldre modeller av Apple TV (3:e generationen och bakåt) använder en vanlig IR-fjärrkontroll, som du helt enkelt måste peka mot enheten för att det ska fungera. De tre aktuella modellerna av Apple TV använder sig däremot av radioteknik för att prata med enheten, vilket gör att du kan gömma undan din Apple TV i ett skåp eller bakom din TV och fortfarande kunna styra den. Till Apple TV 4K (gen 2) kom den nya Siri Remote. En bastant pjäs i aluminium med i första hand fysiska knappar att styra med. Det går att använda styrkorset som en pekplatta (och det går att stänga av) om du vill. Kontrollen laddas fortfarande via Lightning-kontakt, precis som Iphone.

Siri Remote 2021

Siri Remote är kompatibel med Apple TV4 och Apple TV4k och gör att köpa separat om du så önskar.

Siri-remote Fjärrkontrollen har både pekyta, rörelsesensor och mikrofon inbyggd. Den laddas med samma sladd som Iphone och Ipad.

Den nuvarande fjärrkontrollen, Siri Remote som Apple kallar den (identisk till Apple TV 4K och fjärde generationens Apple TV), har inget traditionellt styrkors utan istället en pekplatta. Med den drar du fingret åt det håll du vill gå för att navigera. Anledningen till detta är att pekplattan även kan användas för att styra en del spel. Fjärrkontrollen kan även känna av rörelser, vilket även det används för att styra vissa spel.

Siri Remote har även inbyggd mikrofon som fungerar med Apples röstassistent Siri. Med den kan du styra vissa funktioner med rösten istället för att styra med pekplattan. Exempelvis kan du röstsöka på Youtube istället för att behöva skriva in ett långt sökord.

Apple TV och Siri

De tre senaste utgåvorna av Apple TV kommer med röstassistenten Siri inbyggd. Med hjälp av mikrofonknappen på fjärrkontrollen aktiverar du assistenten och pratar sedan in i fjärrkontrollen för att ge kommandon.

Utöver många av de vanliga kommandon som funkar på din Iphone, Ipad eller Mac finns det ett gäng specifika kommandon för just Apple TV. Du kan exempelvis be Siri att visa dig toppfilmer från ett speciellt årtal, eller att spela ett specifikt program från exempelvis SVT Play. Det går även att starta appar med hjälp av röstkommandon eller spela den musik du vill. Rösten kommer även till användning i sökfunktionen, där du kan tala in det du vill söka efter istället för att skriva, antingen med hela ord eller bokstaverat.

Apple TV och Homekit

Homekit är Apples system för det smarta hemmet. Om du har Homekit-kompatibla enheter hemma, som lampor, dörrsensorer eller liknande, kommer din Apple TV till användning. I sitt grundutförande kopplar du alla Homekit-produkter till din telefon, men eftersom det krävs wifi-uppkoppling tappar du kontakten med dem när du går hemifrån. Därför är det smart att sätta upp Homekit på en enhet som alltid är hemma, som din Apple TV (det går även med en Ipad eller Apples smarta högtalare Homepod om du så vill).

Homekit

Apples Homekit kan köras via Apple TV, så att du kan styra hemmet när du inte är hemma.

Funktionen kallas att ställa in din Apple TV som Hemhubb och möjliggör att du kan fjärrstyra dina smarta hem-produkter även när du inte är hemma. Med Homekit kopplat via en hemhubb kan du även dela ut behörigheter till andra enklare, så att hemmets alla boende kan styra de uppkopplade sakerna.

Apple TV och Airplay

Airplay är Apples teknik för att överföra bild och ljud från en telefon, surfplatta eller dator till en mottagare, exempelvis en Apple TV. Apple TV 4 och 4K stödjer Airplay 2, medan tredje generationens Apple TV har stöd för första versionen av Airplay.

Skillnaden mellan Airplay 1 och 2 är ganska enkel. Första varianten av Airplay klarar av att överföra bild och ljud till en enhet, exempelvis att spegla skärmen från en dator till en TV. Airplay 2 klarar av det också, men här tillkommer även funktioner för multirumsljud. Det innebär att du kan ställa in om hemmets alla Airplay 2-kompatibla högtalare ska spela samma musik, eller om bara två rum ska spela samma sak medan ett tredje spelar något annat.

Apple TV har i vilket fall fullt stöd för att spela upp material från din Iphone, Ipad och Mac. Antingen speglar du enhetens hela skärm, eller så kan du välja att bara skicka upp materialet från en specifik app.

Vilka streamingtjänster finns till Apple TV?

Det är nästan lättare att lista de streamingtjänster som inte finns till Apple TV, vilket visar på den enorma styrkan hos den här maskinen. Dels hittar du såklart de stora drakarna för film och TV-serier, som Netflix, Viaplay, Amazon Prime och HBO Max i appbutiken, dels har du även de svenska varianterna med SVT Play, SF Anytime (och SF Kids Play) och Plejmo. Även mindre tjänster som Blockbuster och Mubi kan hittas här, tillsammans med en uppsjö andra mindre tjänster.

Värt att ha koll på är såklart att det i stort sett är SVT Play och Youtube som är gratis att både ladda ner och använda. De flesta andra har antingen en månadsavgift på någonstans runt hundringen, eller en kostnad per film du vill hyra eller köpa.

Utöver SVT har även de flesta kanaler appar för Apple TV, som TV4, Viafree och Dplay (Kanal 5 mm) för en del av det material du kan se på respektive kanaler. Även Telia, Comhem och Canal Digital har appar för att komma åt ditt abonnemang och många av de kanalerna via Apple TV (för Canal Digitals del finns även C more som fristående app).

Även sport och nyheter finns representerat. Internationella nyhetsjättar som CNN, Bloomberg Aljazeera och Reuters samsas med Aftonbladet och Expressens TV-satsningar i appform. Sport är i huvudsak uppdelat per idrott, så en app för Tennis, en för UFC, en för golf och så vidare, men även Eurosport finns tillgängligt.

Vilka appar finns till Apple TV?

Vad är det tänkt att du ska använda en Apple TV till förutom att se på streamingtjänster? Det är bitvis lite en fråga som fortfarande håller på att besvaras, samtidigt som det beror mycket på dina egna intressen.

Ett stort fokus för både barn och vuxna är utbildning och fakta i olika former. Det finns mängder med pedagogiska utbildningsappar för barn (ofta samma version som till Iphone och Ipad) och för vuxna finns onlinekurser från bland annat Coursera och Udemy. Svenska UR Play samsas med dokumentärtjänsten CuriosityStream samt appar från Nasa och Ted och det finns en hel del stjärnkikarappar i olika former att roa sig med.

Annars finns det gott om appar inom mat och hälsa. Allt från matprogram till recept samsas med träningsvideos inom allt från styrketräning till yoga. Resesugna kan även sitta i soffan och kolla in vad bland annat Tripadvisor och AirBnb har att erbjuda.

Givetvis finns även väderappar, eftersom vi svenskar älskar att prata om vädret och en hel del "bakgrundsappar" som visar en mysig brasa eller ett akvarium i helskärm på din TV.

Har du en dator eller nätverkshårddisk hemma där dina lokala filmer och serier finns lagrade finns en uppsjö olika appar även för det, mest kända bland dem är Plex och VLC.

Känner du inte för att titta på något finns såväl Apples egen podcast-app med på tåget, liksom Sveriges Radios utbud av program och podcaster.

Vilka spel finns till Apple TV?

Spel är den avdelning där Apple hoppats på mer än vad det faktiskt blev. Bland annat verkar intresset för spel vara rätt lågt, vilket tidigare gjorde att utvecklaren Mojang helt sonika tog bort dunderhiten Minecraft från Apple TV.

Därmed inte sagt att det är heldött på området. Det finns en mängd gratisspel som är tänkta att spela i korta sessioner för personer i alla åldrar, som exempelvis Minion rush. Vill du betala en slant finns även hyllade Alto's Adventure och uppföljaren Alto's Odyssey att sätta tänderna i.

Transistor

Transistor är ett riktigt välgjort rollspel som även finns till Apple TV.

Övriga spel faller in i två kategorier, fullstora och seriösa spel och partyspelen. Det finns en bunt tennis- och bowlingspel som använder fjärrkontrollens rörelsesensor för styrning och det gör även det populära dansspelet Just Dance. De moderna partyspelens okrönte kung, Jackbox Party pack, finns även det till Apple TV och låter användarna styra med sina mobiler.

Bland de mer seriösa spelen, som gör sig bäst med en riktig spelkontroll, hittar vi bland annat hyllade Oceanhorn (som är det närmsta du kommer Zelda till Apple TV) och det legendariska rollspelet Chrono Trigger. Nyare förmågor med fokus på berättandet som Transistor och Broken Age återfinns för den nischen.

Med det sagt är utvecklingen med framför allt nyare spel till Apple TV fruktansvärt långsam och det handlar i stort sett uteslutande om samma spel som finns till Iphone och Ipad. Beroende på spel kan du då förvisso fortsätta spela när du går hemifrån, men tyvärr är spel inte en allt för välnärd del av Apple TV.

Utbudet av spel har förbättrats något sedan hösten 2019, då Apple lanserade Apple Arcade. Det är en prenumerationstjänst för spel, lite i stil med Netflix eller Spotify. Med Apple Arcade har du en stor mängd delvis exklusiva spel utan reklam eller köp i appen. De flesta av dessa spel är avsedda för Iphone och Ipad, men de har även gett Apple TV en välbehövlig boost på spelområdet, bland annat med det lysande Oceanhorn 2.

Vad är nytt i Apple TVOS?

Apple TV OS, tvOS eller Apple TV Software som det kallades tidigare är mjukvaran som styr Apple TV. Till en början var det en del av samma IOS-system som Iphone och Ipad, men sedan bröts det ut i ett eget system på samma sätt som IpadOS gjorde. Här följer en liten historik över versionerna och vad som ingick i den.

  • IOS 4.1 (Apple TV Software 4.0-4.1) – 2010. Kom med släppet av Apple TV 2. Gav stöd för Airplay för ljud och senare även Airplay för video.
  • IOS 5 (Apple TV Software 4.2) – 2011. Kom i samband med Apple TV3 och medgav helt ny menydesign, 1080p-stöd, Airplay mirroring .
  • IOS 6 (Apple TV Software 5.1) – 2012. Stöd för att skicka ljud till Airplay-kompatibla högtalare.
  • IOS 7 (Apple TV Software 6.0) – 2013. Stöd för Itunes store, Itunes Radio och Icloud Photos bland annat.
  • IOS 8 (Apple TV Software 7.0) – 2014. Uppfräschat gränssnitt och familjedelning.
  • TVOS 9 – 2015. Första TVOS-releasen kom i samband med släppet av Apple TV4. Helt nytt gränssnitt och stöd för App Store, Siri, Apple Music och tredjepartskontroller för spel.
  • TVOS 10 – 2016. Stöd för Homekit-styrning och den nya Photos-appen.
  • TVOS 11 – 2017. 4K-stöd i och med släppet av Apple TV4K. Automatisk anslutning av Apple Airpods, mörkt och ljust gränssnitt samt synkronisering av hemskärmen mellan flera Apple TV-enheter.
  • TVOS 12 – 2018. Stöd för Dolby Atmos, upp till 7.1.4 kanaler. Stöd för hemmastyrningstjänster från Control4, Crestron och Savant.
  • TVOS 13 – 2019. Stöd för flera Apple-ID i inbyggda appar, stöd för DualShock 4 och Xbox One-kontroller. Även Apple Arcade dök upp i denna release.
  • TVOS 14 – 2020. Bild-i-bild för tredjepartsappar, stöd för Airplay i 4K och delning av ljud via Airpods samt nytt stöd för övervakningskameror i Homekit.
  • TVOS 15 – 2021. Styr Apple TV via Homepod, stöd för att använda Homepod och Homepod Mini i mono eller som Stereopar tillsammans med Apple TV, stöd för rumsligt ljud (spatial audio) via Airpods och Airpods Pro.

Tillbehör till Apple TV

Apple TV som sådan är förhållandevis komplett redan i sin förpackning. Sladdar för ström, bild och laddning av fjärrkontrollen (samma lightning-sladd som till Iphone) ingår. Det du måste köpa till om du inte redan har det är en HDMI-kabel för bild och ljud till din TV. Använder du fjärde generationens Apple TV duger egentligen vilken kabel som helst. Överföringen är digital, så de ettor och nollor det handlar om påverkas försvinnande lite av kabeltyp och materialval på kontakten.

För Apple TV 4K gäller också HDMI. Men har du en TV med stöd för 4K-upplösning (vilket du bör om du ska ha användning av Apple TV 4K) krävs också en kabel med lite snabbare överföringshastighet än äldre HDMI-kablar. Titta då efter kablar märka "High Speed" eller "Premium High Speed" (HDMI 2.0 om du vill veta vilken version av standarden det är frågan om), då dessa följer en modernare version av HDMI-standarden med högre överföringshastighet som passar 4K-upplöst material.

Såvida du inte räknar Homekit-enheter som tillbehör till en Apple TV är det annars främst två saker som du kan titta på.

Steelseries

Vill du använda Apple TV för att spela spel är spelkontrollen Nimbus ett bra tillbehör.

Dels ett väggfäste för att exempelvis kunna gömma din Apple TV bakom en TV för ett lite renare intryck (har du din TV stående på bordsställ finns det väggfästen för Apple TV som kan utnyttja de skruvhål för väggfästen som finns på din TV).

Det andra är en riktig spelkontroll. Tänker du spela mycket spel på din Apple TV (trots det något skrala utbudet) är det en väldigt vettig investering. Särskilt via Apple Arcade finns det en del spel som gör sig bättre med en riktig spelkontroll. Vissa spel fungerar med både fjärrkontrollen och en spelkontroll för styrning, medan andra kräver en riktig spelkontroll. Här finns det förhållandevis få officiella alternativ, men Steelseries Nimbus får anses vara något av standardvalet. Den laddas med lightning-kontakten även den, precis som fjärrkontrollen, och fungerar även till din Iphone och Ipad om du vill spela där. En senare uppdatering har utökat möjligheterna för spelkontroller till Apple TV. Numera kan du även ansluta Playstation 4-kontrollen DualShock 4 och kontrollen till Xbox One till din Apple TV för ännu fler valmöjligheter.
Även om de inte är officiella Apple-kontroller skulle vi säga att de är vida överlägsna för att styra dina spel med.

Nackdelar med Apple TV

Är Apple TV den ultimata mediaspelaren utan nackdelar? Beroende på dina krav, vad du har för andra enheter hemma och din budget finns det lite olika svar på den frågan.

Har du redan mestadels prylar från Apple hemma, som Iphone, en Mac eller en Ipad, kompletterar Apple TV dem riktigt bra. Många av de betalappar som finns till Apple TV finns även i en version för Iphone och Ipad, så om du köper dem (eller redan betalat för dem) kostar det inget extra att få in dem på en Apple TV.

Kör du just överhängande Apple-prylar funkar såklart även Airplay och fjärrkontrolls-appen utan några som helst problem. Värre är det för Android-enheter, där det varierar mellan krångligt eller inte fungerande alls för att få till funktionerna (och då inte på någon officiell väg).

Det beror även på dina tittarvanor. Många smarta TV-apparater har idag hyfsat kompetenta appar för de vanligaste streamingtjänsterna, så en Apple TV kan bli lite kaka på kaka. Saknar du en smart TV, eller om dess appar är föråldrade och inte speciellt väl fungerande, kan det däremot vara en bra idé att uppgradera det hela med en Apple TV. Samtidigt är Google Chromecast ett betydligt billigare och relativt enkelt alternativ för det.

Gillar du Netflix interaktiva filmer, som Black Mirror: Bandersnatch eller Minecraft Story Mode, lär du bli besviken över att de inte fungerar med Apple TV.

Något som kan vara bra att veta är även att Apple TV inte funkar som en digitalbox med hårddisk där du kan spela in program (även om någon app har livesändningar). Du kan inte heller spela upp filmer eller visa bilder från en USB-sticka eftersom sådana kontakter saknas (och TVOS inte stödjer det). Den typen av problematik går att lösa med vissa video- och mediaspelarappar, exempelvis Plex, men kräver då en dator eller nätverksansluten hårddisk vid sidan av.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss