Uppdaterad  

Smart belysning i olika färger

Daniel Hessel

Philips Hue har funnits på marknaden sedan 2012 och har länge varit ledande inom smart belysning. Sedan dess har fler tillverkare gett sig in på marknaden och konkurrensen hårdnat. Det är dags att ta en titt på smarta glödlampor från några av de populäraste märkena på marknaden i dagsläget.

Flera tillverkare har etablerat sig på den svenska marknaden de senaste åren, bl.a. LIFX och TP-Link. Till och med möbelgiganten IKEA har lanserat sin egen serie med smart belysning. Alla har i stort sett samma funktioner som länge funnits hos Philips Hue, men med lite olika design och från IKEA även ett pris som lämnar mer plats i budgeten till annat, t.ex. köttbullar.

Smart Bulb Solutions från TP-Link

Kinesiska TP-Link har lanserat sin "Smart Bulb Solutions"-serie som just nu består av fyra LED-lampor med E27-fattning. Lamporna är väldigt lika Philips Hue både när det gäller funktioner och pris.

Den stora skillnaden mot Philips Hue är att lamporna från TP-Link inte kräver en speciell "Smart Hub" likt Philips Hue Bridge för att koppla samman systemet. Med TP-Link ansluter man bara lamporna direkt till hemmets Wi-Fi och kan därefter justera ljusstyrka, färgtemperatur eller färg med hjälp av gratisappen "Kasa" i mobilen.

Lamporna kommer i olika modeller med olika nivåer av funktionalitet och pris. De billigaste kan justera ljusstyrka. De lite dyrare kan justera ljusstyrka och färgtemperatur, vilket låter dig välja mellan ett kallare blått eller varmare orange sken. De dyraste behåller alla andra funktioner men kan även ställas in i en av 16 miljoner olika färger.

IKEA Trådfri

Den svenska möbelgiganten lanserade för ett par år sedan serien "Trådfri" som snabbt har växt med fler och fler produkter. I dagsläget finns bl.a. lampor, paneler, skåpsluckor, köksbelysning, dimmrar och rörelsesensorer. Nyligen lanserades också trådlösa uttag och ännu fler produkter är på väg, t.ex. smarta rullgardiner och högtalare (tillsammans med Sonos).

Lamporna finns i flera olika sockelfattningar, E14, E27 & GU10, vilket gör att de passar de flesta lamporna i hemmet. De kommer också i olika modeller och prisklasser med olika funktioner som att kunna välja ljusstyrka, färgtemperatur samt olika färger.

Det går att koppla ihop och styra lamporna direkt med en Trådfri dimmer, rörelsesensor eller fjärrkontroll, men för att få ut det mesta av systemet behövs en "Trådfri Gateway" hub. Hubben ansluts till ditt nätverk, lamporna kopplas till hubben och kan därefter styras med IKEAs "Trådfri" app i mobilen. Med de nya trådlösa uttagen så går det även att koppla in och styra annan belysning, t.ex. adventsljusstakar eller julgransbelysningen.

LIFX

Företaget började med crowdfunding kampanj för några år sedan och har sedan snabbt växt och börjar nu även bli allt populärare på den svenska marknaden. Förutom lampor så finns även ljuslister och väggpaneler.

Lamporna kommer med E27 & GU10-fattning och likt de andra märkena också i olika modeller och prisklasser. Något unikt för LIFX är att de utöver de tre vanliga "nivåerna" med funktionalitet: dimmning, färgtemperatur och färger även har modeller med infrarött ljus. Det infraröda ljuset går att slå på när lampan är släckt och är osynligt för människor, men hjälper bl.a. övervakningskameror att se bättre i mörkret.

Likt TP-Link behövs ingen hub utan lamporna ansluts direkt till Wi-Fi och kan styras med en app i mobilen.

Philips Hue expanderar

Philips Hue ses av många som produkten som på riktigt lanserade idén med smarta LED-lampor 2012. Sedan dess har de bara expanderat och har idag det mesta inom smart belysning. Förutom lampor så finns även kompletta armaturer, ljuslister, dekorationsbelysning, utomhusbelysning, dimmrar, rörelsesensorer och mycket mer.

Lamporna kommer likt Trådfri i tre olika sockelfattningar E27, E14 & GU10. De kommer också i olika modeller och prisklasser med olika funktioner: ljusstyrka, färgtemperatur samt olika färger. Det går att koppla ihop och styra lamporna direkt med en dimmer eller rörelsesensor men för att få ut det mesta av systemet behövs en "Hue Bridge" hub som ansluts till nätverket.

På senare tid har sortimentet även utökats rejält med utomhusbelysning i och med Hue Outdoor. Här finns en stor mängd färdiga armaturer och ljuslister i olika utföranden.

Det finns även flera andra produkter, t.ex. trådlösa uttag från andra tillverkare som är kompatibla med Hue systemet.

INNR

En av flera mindre tillverkare som använder sig av samma trådlösa teknik som Ikea och Philips Hue, Zigbee. Har lampor i både vitt och färg i socklarna E14, GU10 och E27. Innr har även en ganska stor skara ljuslister och LED-spottar som gör att de enkelt kan användas som bänkbelysning eller för att lysa upp garderober.

Används antingen med Innrs egna hub, men funkar lika bra att para ihop med Philips Hue-hub.

Med eller utan hub?

TP-Link och LIFX behöver bara ett Wi-Fi nätverk för att alla funktioner ska fungera. Fördelen är att du slipper köpa en hub, nackdelen är att lamporna bara går att styra så länge det finns Wi-Fi och att vissa funktioner kan sluta fungera utan internet.

Trådfri och Hue går att använda utan en hub men de går då inte att styra med en app och viss funktionalitet, t.ex. schemaläggning eller att lamporna tänds när du kommer hem, saknas. Fördelen med ett hub-baserat system är att lamporna inte behöver Wi-Fi för att styras, de kommunicerar istället direkt med varandra och skapar ett eget nätverk (så kallat mesh-nätverk). Så länge en lampa kan "se" (trådlöst) någon annan lampa i systemet kan de kommunicera. Utmärkt om du har ett stort hus eller dålig Wi-Fi täckning. Dessutom avlastar det ditt wifi-nätverk hemma.

Alla lamporna går att tända och släcka med en vanliga strömbrytaren. Flera lampor kommer även ihåg deras senaste ljusstyrka/färg när de tänds igen.

Blanda olika märken

Går det då att blanda de olika systemen och styra dem från en gemensam app? LIFX och TP-Link ansluter direkt till Wi-Fi och har sina egna appar som inte är kompatibla med varandra, vill du använda båda i hemmet måste du därför även använda två appar.

Trådfri och Hue använder samma teknik (Zigbee) för att kommunicera så i teorin går det att ansluta en Hue lampa till en Trådfri hub eller tvärtom. I praktiken beror detta dock på modellen och versionen av lampan. Har du t.ex. redan flera Hue lampor och en hub hemma kan du alltid försöka ansluta Trådfri köksbelysningen från IKEA, var dock beredd på att det kan innebära en del pyssel eller uppdatering av lampans mjukvara (som kräver hub).

Integrering med Homekit, Alexa och Google Assistant

Förutom tillverkarnas egna appar så finns det även andra sätt att styra eller blanda de olika systemen, och även integrera dem med andra smarta prylar i hemmet. Apple Homekit, Amazons Alexa och Google Assistant låter dig ansluta lamporna och sedan styra dem från en samlad plats, med din röst, eller när du inte ens är hemma. Det även är möjligt att lägga till andra smarta prylar t.ex. kameror och lås och integrera dem med lamporna.

Alla system stödjer Alexa och Google Assistant och alla utom TP-Link stödjer Apple Homekit.

Lifx Mini White LED Lamps 9W E27

Lifx Mini White LED Lamps 9W E27

196 kr
Lifx Smart RGB LED Lamp 240V 40W GU10

Lifx Smart RGB LED Lamp 240V 40W GU10

566 kr

5,0

Lifx A19 LED Lamps 11W E27

Lifx A19 LED Lamps 11W E27

756 kr
TP-Link LB100 LED Lamp 8W E26/E27

TP-Link LB100 LED Lamp 8W E26/E27

299 kr

4,7

TP-Link LB120 LED Lamp 11W E26/E27

TP-Link LB120 LED Lamp 11W E26/E27

548 kr

4,5

TP-Link LB130 LED Lamp 11W E26/E27

TP-Link LB130 LED Lamp 11W E26/E27

1 333 kr

4,0

Philips Hue Outdoor Sensor Lampdel
500+ bevakar

Philips Hue Outdoor Sensor Lampdel

549 kr

4,2

Philips Hue Lucca Väggplafond 17cm
50+ bevakar

Philips Hue Lucca Väggplafond 17cm

973 kr
Philips Hue Lily Base Unit Spike 3x8W 24V Markbelysning 19.3cm 3st
200+ bevakar

Philips Hue Lily Base Unit Spike 3x8W 24V Markbelysning 19.3cm 3st

3 197 kr

3,9

Philips Hue Discover WACA Väggarmatur
50+ bevakar

Philips Hue Discover WACA Väggarmatur

1 776 kr

4,6

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss