Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Om man inte har flytväst måste man vara korkad!

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-12-21

Flytvästen kan inte bara rädda ditt liv – den kan också vara snygg, eller varm, eller supersmidig, eller för hunden. Och mycket, mycket mer.

Flytvästen är en relativt modern uppfinning men betraktas som en självklarhet för de flesta båtmänniskor. I andra länder än Sverige är den till och med lagstadgat obligatorisk. I svenska skärgårdar har den fått ett ordentligt uppsving de senaste åren, främst tack vare kreativ produktutveckling från tillverkarnas sida med större modeinslag och mer nischade användningsområden.

Flytvästar kan grovt delas in i de 6 grupperna räddningsväst, overall/jacka, seglingsväst, uppblåsbar, vattensport och djur.

  1. Räddningsvästen har en krage som håller huvudet över vattenytan, ett band mellan benen, visselpipa och reflex. Den klarar också att vända en medvetslös person från mage till liggande position i vattnet.

  2. Flytoverallen och flytjackorna ökar i popularitet i takt med ett ökat intresse för sportfiske där sena höstar, tidiga vårar och långa dagar på vattnet ställer krav på ett varmt och torrt plagg. Men flytoverallen är så mycket allsidigare än så och har blivit en storsäljare bland både vattenskoterförare och långseglare. Flytjackan är ett bekvämt och snyggt plagg som skyddar mot vind och väta. Ett mycket uppskattat plagg bland vana båtåkare och skärgårdsbor.

  3. Seglarvästen är en perfekt allroundväst som passar på segelbåten, i motorbåten, för vattensport och vid fisket. Den är smidigare att röra sig i än räddningsvästen men inte lika säker. Eftersom den saknar krage och har lägre flytkraft än en räddningsväst så lämpar den sig inte vid kraftig sjögång, för medvetslösa, ovana simmare eller vid situationer när hjälpen inte kommer omedelbart. Många seglarvästar ser idag ut som dunvästliknande västar och kan både värma, skydda halsen från vind och ha fickor. Praktiskt!

  4. Uppblåsbara västar är smidiga och snygga. En kolsyrepatron blåser mycket snabbt upp flytvästen vid kontakt med vatten. När de lanserades i början av 2000-talet var de dyra, svårskötta och uppblåsningsmekanismen var ofta oberäknelig men utvecklingen går framåt och idag är de uppblåsbara västarna prisvärda och lika populära som seglarvästarna. Tänk dock på att dessa västar ska genomgå en årlig service för att ha garanterad funktion och att man alltid bör ha reservpatroner i båten.

  5. Inom vattensporten är flytvästarna nischade för att passa enskilda sporter. Det finns t ex kajakväst, jolleväst, wakeboardväst och vattenskidväst, alla med sina särskilda egenskaper och egenheter. Gemensamt för dessa är att de inte ska betraktas som annat än flythjälpmedel och bör bara användas under goda väderförhållanden med uppmärksamma och simkunniga personer i närheten.

  6. Vanligaste typen av flytväst för djur är hundflytvästen. Den består av en överdel med flytkraft, två eller flera band under magen på hunden, ett flytelement som man knäpper runt halsen och ett handtag över ryggen för att enkelt kunna lyfta hunden ombord på båten eller upp ur vattnet.

Flytvästarna som presenteras här är de bästa och mest populära i sina klasser och med sina olika unika egenskaper och utseenden kan det vara svårt att välja. Men ta dig inte vatten över huvudet när du går till botten med detta. Du kommer garanterat få bättre flyt framöver oavsett vilken du väljer!

Läs mer

Inte medlem? Börja här