Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Klossar för alla

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-11-07

Lego har flera olika teman med olika fokus och för olika målgrupper. Här tittar vi närmare på ett antal populära teman tillsammans med exempel på några av de största och mest populära Lego byggsatserna som finns på Pricerunner.

Den klassiska Lego klossen har funnits i 60 år nu. Från början var alla byggsatser relativt simpla men över åren har de också expanderat och blivit alltmer detaljerade och storslagna. Självklart måste man inte hålla sig till instruktionerna utan kan blanda delar från olika teman och låta kreativiteten flöda fritt.

Lego Technic

Fokusen är på mer avancerade modeller med fler tekniska funktioner och innehåller ofta fler specialdelar. Det finns allt ifrån modeller med bara kughjul och drivaxlar upp till de med batteridrivna motorer, pneumatik och i vissa fall även trådlösa fjärrkontroller.

En av de mest eftertraktade Lego Technic byggsatserna som släpptes under 2018 var nr 42083: Bugatti Chiron och det är ingen liten byggsats. Den färdiga modellen är över 50 cm lång (skala 1:8), väger närmare 4kg, innehåller 3599 delar och har bl.a. fungerande styrning, växellåda och fjädring samt en motor med rörliga delar.

Lego Star Wars

Har funnits i nästan 20 år och innehåller i dagsläget närmare 700 olika byggsatser med ett väldigt tydligt tema, Star Wars. Temat innehåller flera av de största modellerna som någonsin sålts. Nr 10221: Super Star Destroyer är med sina 124,5 cm en av de längsta och nr 75192: Millenium Falcon är den absolut största sett till delar med över 7500 st.

Årets stora byggsats, 75222: Betrayal at Cloud City är uppbyggd av 2812 delar i olika sektioner som avbildar fyra klassiska scener från filmen Star Wars: The Empire Strikes Back.

Lego Mindstorms

En platform för att kunna bygga och programera robotar. Grunden i systemet är en programerbar enhet dit motorer och annat kan anslutas. Sen går det att att kompletera med extra delar och funktioner, sensorer finns t.ex. för nästan allt möjligt, bl.a. ljus, tryck, kompass, rörelse och temperatur. Det går även att styra roboten trådlöst över bluetooth via en smartphone. Möjligheterna är närmast obegränsade.

Den senaste, nr 31313 Mindstorms EV3 kommer med allting som behövs för att börja bygga din egna robot.

Lego Creator

Fokuserar på mer generella teman och mer personligt skapande. Finns med byggsatser för flera olika åldrar med allt ifrån ett tiotal till flera tusen delar. Många av de lite mindre kommer ofta som en 3i1 byggsats med olika möjligheter, kanske kan bilen byggas om till en helikopter eller ett hus. De största har ofta fokus på arkitektur och byggnader t.ex. nr 10256: Taj Mahal eller nr 10234: Sydney Opera House.

En av nyheterna i år är, nr 10261: Roller Coaster är en 1,5 meter hög, fullt fungerande berg- och dalbana. Den kan antingen drivas manuellt eller kompletteras med en elmotor

Lego Ideas

Har sitt ursprung från en hemsida där användare får komma med egna förslag på framtida byggsatser. Förslagen måste bestå av en beskrivning och en prototyp, därefter röstar användarna och de som får tillräckligt många röster och uppfyller kraven har en chans att hamna i produktion. Skaparen får då också 10 kopior av den färdiga byggsatsen samt en 1% royalty på försäljningen. I dagsläget finns strax över 20 byggsatser, några exempel är nr 21309: NASA Apollo Saturn V och 21306: The Beatles Yellow Submarine.

Årets populäraste lansering är nr 21313: Ship in a Bottle, det är ett skepp i en flaska, komplett med ett ställ för att visa upp din skapelse.

Läs mer

Inte medlem? Bli medlem