Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Allt du vill veta om Halloween

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-10-30

Halloween är snart här igen. Här är några saker du kanske inte visste om höstens kusligaste högtid och lite annorlunda traditioner från olika länder.

Ursprung

Har sitt ursprung i mer än 2000 år gamla irländska och keltiska traditioner.

Datum

Halloween firas alltid den 31 oktober.

Ordet Halloween

Dök första gången upp under mitten av 1700-talet. Kommer från ordet All Hallows' Eve (kvällen innan Alla helgons dag).

Alla helgons dag, eller Allhelgonadagen?

Två olika dagar med ett gemensamt ursprung. Alla helgons dag inträffar lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Allhelgonadagen inträffar alltid 1 november.

Halloween idag

Halloween som vi känner det idag började med de irländska emigranterna som anlände till USA under 1840-talet och utvecklades sen under 1800- och 1900-talet.

Halloween i Sverige

Kom för första gången till Sverige under 1950–60-talet men slog igenom fört på 90-talet. Idag köper runt hälften av alla svenskar någonting till halloween-helgen.

En storsäljare

Handeln under halloween omsätter idag mer än 1 miljard kronor i Sverige. I USA är det den största kommersiella högtiden efter jul.

Samhainfobi

Rädslan för halloween. Behöver dock inte betyda att man ogillar högtiden, men den är klinisk bevisad. Kan vara en kombination av flera olika fobier, så som rädslan för spöken eller mörker.

Samhain = Halloween?

Samhain är den keltiska skördefesten som inspirerade halloween, båda firas idag på samma dag. Liknar också den kristna högtiden allhelgonadagen.

Ljuslyktor

Idag görs de flesta ljuslyktor under halloween av pumpor, men förr i tiden gjordes lyktorna av rovor och kålrötter.

Bus eller godis?

Traditionen har funnits sedan medeltiden i olika former. Under vissa perioder så var det mest barn som sjöng eller uppträdde i utbyte mot kakor men under vissa tider var hotet om bus mer allvarligt menat.

Halloween traditioner från olika länder

De dödas dag, Mexiko

I Mexiko firar man de dödas dag under samma period som halloween. Högtiden liknar Allhelgonahelgen och firas delvis på samma sätt.

Draculas dag, Rumänien

Under halloween så samlas många vid slottet Barn, även känt som "Draculas slott" i Transsylvanien i Rumänien. Varken den verklige Dracula eller figuren från Bram Stokers böcker har dock bott där, men det är fortfarande ett populärt turistmål

Kawasaki paraden, Japan

De senaste 20 åren har nästan 4000 maskerade entusiaster samlats från hela världen i Kawasaki utanför Tokyo för den årliga paraden, den största av sitt slag i Japan. Kraven och reglerna för de deltagande är dock höga och vill man vara mer måste man ansöka minst två månader i förväg.

Pangangaluluwa, Filippinerna

Under Pangangaluluwa går barn utklädda dörr till dörr och sjunger och ber för de som fastnat i skärselden. Traditionen har börjat ersatts av bus eller godis över åren, men många kämpar fortfarande för att behålla den.

Bullfestivalen, Hong Kong

Bullfestivalen är en månadslång tillställning under perioden då själar blir rastlösa och börjar vandra jorden igen. Festivalen är ett sätt att ge själarna maten och pengarna de behöver för att klara sig i livet efter detta.

Pitru Paksha, Indien

Under Pitru Paksha återvänder de dödas själar tillfälligt till jorden för att vara med sina familjer. För att försäkra sig om att själarna återvänder och inte vandrar jorden i evighet så hålls en stor festival med mat och andra ritualer.

Awuru Odo, Nigeria

Festivalen kan vara upp till sex månader, inträffar vartannat år och markerar återvändandet av vänner och familjemedlemmar som har dött. Firandet består av fester med mat, musik och kostymer innan de döda återvänder till livet efter detta.

Pchum Ben, Kambodja

Under den buddhistiska högtiden samlas familjer för att uppvakta de äldre. Firas med mat och folk besöker också tempel för att visa sin respekt för de döda.

Läs mer

Inte medlem? Börja här