Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Google Home - Så bra är den smarta högtalaren

AvPriceRunnerUppdaterad 2019-01-11

Vi har testat Google Home - högtalaren med inbyggd röstassistent. Fråga den om vädret, be den spela musik, sätt på en film. Google Home kan massor av saker. Frågan är hur bra den presterar när vi sätter den på prov.

Google Home är en så kallad smart högtalare, det innebär att den lyssnar på det du säger och assisterar dig i din vardag. Genom att säga “Hej Google” eller “Ok Google” påkallar du dess uppmärksamhet. Den börjar då att lyssna och du kan ställa frågor eller ge instruktioner.

Hur bra lyssnar den?

Vi testar exempelvis att fråga vad 5+5 är och får svaret 10. Vi ber den att börja spela musik och den sätter då igång musik från den senast spelade spellistan på Spotify. Den berättar om vädret, när biblioteket stänger och startar film på TV:n när vi ber om det. Vidare är den mycket duktig på att förstå dialekter och naturligt språk. Vi uttalar medvetet ord fel men den förstår direkt ändå.

En ganska stor nackdel är att den har svårt att uppfatta instruktioner när det är bakgrundssorl, exempelvis om det är musik på eller om personer pratar med varandra i bakgunden. Däremot hör den riktigt bra i tyst miljö, även om du befinner dig långt bort och talar i normal samtalston till den. Är du flera rum bort kan du använda Google Home-appen i mobiltelefonen för att förmedla dina röstkommandon.

För att högtalaren ska kunna uppfatta att du påkallar dess uppmärksamhet ligger den och lyssnar hela tiden. Det händer vid ett tillfälle att den börjar prata utan att vi först gett kommando till den. Den berättar då för oss om ett köpcentrum. Det är oklart om detta är en bugg eller vad det kommer sig att den här informationen läses upp.

Efter en tids användning börjar det kännas lite trist är att det inte räcker med att säga Google för att påkalla uppmärksamheten, det känns överflödigt med Ok eller Hej först. Det hade varit fint om du fått välja kommando själv.

Överlag är den dock en riktigt bra lyssnare. Den uppfattar våra kommandon rätt och utbudet av saker den kan hjälpa till med är stort och växer dessutom hela tiden.

Konstruktion

På baksidan av enheten finns det en knapp som gör att du kan stänga av mikrofonen om du inte vill att den ska stå och lyssna hela tiden.

Ovansidan av enheten är en touchdisplay. Ett knack på den pausar det du lyssnar på, ett längre tryck startar assistentfunktionen och genom att svepa i mitten höjer och sänker du volymen.

Högtalaren är relativt liten. Vi skulle beskriva designen som minimalistisk, stilren och funktionell.

Ljudkvalitet

Google Home presterar okej på ljudfronten. Den kan absolut inte mäta sig med de lite bättre dedikerade blåtandshögtalarna i samma prisklass, men har ändå ganska bra tryck i ljudet. Tyvärr dränker basen mellanregistret på lite högre volym, och ljudet blir direkt mer skränigt när det bara är diskant och bas som kommer igenom. Du får spela på en medelhög volym för att få ut godkänd ljudkvalitet. Det låter dock inte som att den kostar över 1 000 kronor, snarare en liten bit under.

Som högtalare gör den sig bäst om du kopplar ihop den med ett trådlöst högtalarsystem av lite högre kvalitet.

Funktionalitet

I den tillhörande appen når du en mycket enkel equalizer där du kan ställa bas och diskant. Du kan även slå på ett gästläge som gör att dina vänner kan ansluta till högtalaren. Använder du dig ofta av Chromecast hemma blir Google Home ännu mer funktionell eftersom de är framtagna för att fungera bra tillsammans. Nyare TV-apparater har ofta Chromecast inbyggd och du kan då - i appen - koppla samman dem, koppla på styrning av Netflix mm.

En ganska ny funktion är Voice Match som gör att den lär sig känna igen just din röst. Då får du en mer personlig upplevelse. Har ni exempelvis olika Spotifykonton lär sig högtalaren vilka spellistor som tillhör just dig.

Sammantaget betyg

Överlag är Google Home en riktigt bra assistent för den som har börjat bygga på sitt smarta hem. Vidare är den en okej högtalare. Men det är just smarta hem-funktionaliteten och Googles riktigt grymma assistent som är den stora behållningen. Att kunna tända och släcka lampor med röststyrning, sänka volymen på musiken samtidigt som du lagar mat eller få röstaviseringar. Prislappen känns absolut rimlig. Google Home är ett bra köp.

Plus: Klarar många kommandon & dialekter, funktionell design, många funktioner

Minus: Kunde haft bättre ljudkvalitet, svårt för bakgrundssorl

Betyg: 8/10

Läs mer

Inte medlem? Börja här