Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Giftfri lek – välj träleksaker

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-09-12

Larmen har varit många på senare år om gifterna som finns runt våra barn. Rensa ur gammal, och mjuk plast, och satsa istället på träleksaker.

Idag är många föräldrar väldigt medvetna om gifter som finns i hemmet, och framförallt vad de ska göra för att ge sitt barn en så giftfri uppväxt som möjligt. Leksaker står överst på listan, men var börjar man? Många anser att träleksaker är ett bättre val.

Rensa ur

Leksaker gjorda i mjukplast kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande. Undvik att använda gamla leksaker, framförallt de som tillverkats innan 2007. Då förbjöds nämligen ftalaterna i leksaker.

Håll även koll på barnens kläder där tjocka plasttryck kan släppa ifrån sig giftiga ämnen. Även möbler såsom soffor och fåtöljer kan vara tillverkade av PVC och innehålla ftalater. Om du vill gräva lite djupare så har Naturskyddsföreningen har gjort en bra guide för att avgifta barnrummet.

Träleksaker mindre giftiga

Generellt så har träleksaker mindre skadliga ämnen i sig. Det som man ska vara uppmärksam på är färgen på leksaken, men om den är tillverkad i EU, så är den risken liten. När det kommer till äldre träleksaker ska man vara försiktig om färgen börjat flagna eftersom färgen kan innehålla bly.

En av de största träleksakstillverkarna, Brio, är väldigt noggranna med att inga farliga kemikalier ska finnas i deras produkter. Under 2012 ändrade de till exempel ytbehandlingen för alla metalldelar som de använder på sina tågmodeller för att se till att de blev så fria från nickel som möjligt.

Detta innebar att vi lyckades minska frigörandet av nickel med över 96 %”, säger Göran Kullberg, global chef för CSR, på Brios hemsida.

Gifter finns överallt

Visst, det är så att det är så gott som omöjligt att ge en helt giftfri uppväxt. Våra hem är fyllda med olika saker som innehåller mer eller mindre skadliga ämnen. Men när det kommer till barn så är de mer känsliga för kemikalier än vuxna. Därför borde det vara eftersträvbart att försöka minimera hur mycket skadliga ämnen de utsätts för.

Kemikalieinspektionen har sammanfattat vilka leksaker man ska undvika, och vilka som man ska använda i minsta möjliga mån.

Läs mer

Inte medlem? Börja här