Uppdaterad  

En guide i TV-djungeln

Ingo de Temple

Konsten att välja rätt TV kan vara svårt om man inte riktigt vet vad man ska leta efter. Här kommer några tankar som kanske gör valet av TV lite lättare.

Nio saker att tänka på när du letar efter en ny TV:

Storleken

Att börja med hur stor den ska vara kan vara en bra start. Utgå från var den ska sitta eller stå och försök uppskatta, eller helt enkelt ta hjälp av ett måttband för att mäta. Enklast är dock att utgå från den kanske befintliga TV:n som redan finns. Nu finns det många TV-apparater från 65 tum och uppåt att köpa, och när du går till en butik så är det är lätt att bli storleksblind på hur stor en 65 tums TV verkligen är när den hänger kant i kant med lika stora eller till och med större TV-apparater.

Display

De displayer det pratas mest om nu är OLED och QLED. OLED är en helt ny teknik där varje pixel i sig kan tändas och släckas individuellt. Det gör att svärtan blir riktigt bra. QLED är inte en ny teknik utan Samsungs egna. Det är i grunden en LCD-TV med VA panel. Kampen som står mellan OLED och QLED brukar inte ge fördelar till någon typ av panel när man tittar på recensioner och omdömen.

Upplösning

Nu har full HD funnits i flera år och i stort sett har alla TV-apparater det och det är fortfarande vanligt för skärmar under 55 tum. Men går man upp över 55 tum så är det upplösningen som kallas för 4K eller Ultra HD som kan vara intressant. Den upplösningen finns att tillgå på blu-ray skivor, spelkonsoler såsom Playstation 4 och Xbox One och streamingtjänster såsom Netflix. Även om streamingtjänsterna kör en komprimerad variant blir bilden ändå bättre. Nästa format som står för dörren heter 8K, och även om det finns några få TV-apparater som snart kommer att levereras som klarar av denna upplösning så ska man hålla i hatten. Det kommer att dröja innan det formatet kommer att få fäste och film- och speltillverkare kan erbjuda filmer och spel som är skapade för den upplösningen.

Smart

En TV som är smart betyder att den har inbyggt internet, det troligaste är att den har wi-fi. Det innebär att du kan skaffa appar så som Netflix och Viaplay på TV:n. Många TV-apparater har redan förinstallerade appar, så jobbet är redan gjort.

HDR

High dynamic Range, även kallat HDR, är en enorm förbättring i bild som har många faktorer som bidrar. Bland annat ett enormt mycket större färgspektrum och större definition mellan svart och vitt. Bilderna blir mer detaljrika och naturtrogna. HDR-material finns att tillgå på vissa streaming-tjänster samt filmer på skivor och till spelkonsoler som Playstation 4 och Xbox One.

Anslutningar

HDMI har blivit en standard nu, så det är inget konstigt, men hur många ingångar behöver du? Vad ska kopplas in? Är det hemmabiosystem och flera spelkonsoler och någon TV-box så kan det vara bra om den har flera. Men är det kanske en sovrums-TV så kan det räcka med en ingång. Men fundera på hur många som behövs idag och kanske på vad som kommer behövas om några år.

ARC

Audio Return Channel kan vara bra att ha om du vill ha ut TV-ljudet till högtalarna eller soundbaren. Detta går att få via en och samma HDMI-kabel. Den enhet du ansluter till och vill ha ut ljud från måste också ha ARC och har den det så betyder det att TV-ljudet kan färdas tillbaka till förstärkaren eller soundbaren i samma HDMI-kabel. Inga andra kablar behövs.

Användningsområde

Ett kanske onödigt ord. Men vad ska den användas till och var ska den placeras? Detta är det enda vi inte kan guida till men vi hoppas vi hjälpt till med texten ovan för att göra ditt val enklare.

Inställningar

En annan väldigt viktig sak som kan glömmas bort är att gå igenom bildinställningarna på TV:n. När den kommer hem har den samma inställningar som den TV-apparat som sitter i butiken och det betyder att kontrasten är på max och oftast att ljusstyrkan är väldigt stark. Det är så för att den ska kunna konkurrera med andra TV-apparaters ljus och oftast i en stor, upplyst butik. Så efter att TV:n är monterad, gå igenom bildinställningarna i lugn ro och miljön den står i.

Lycka till!

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss