Vi använder cookies för att erbjuda en bättre upplevelse, samla in statistik och visa relevanta annonser. Genom att använda vår tjänst godkänner du detta. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trä i hemmet ger sinnesro

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-09-14

Vi älskar naturmaterial i vårt hem. Trenden är tydlig – trä har verkligen fått flytta in i husen igen. Och skandinaviska designers ligger i topp.

En bekväm stol i hållbar bambu. Ett bord i massiv bok. Hyllor i mörk ek. Ljusstakar i ljust björkträ. Naturen är en hit i hemmen just nu. Det har varit rejält med fokus på naturmaterial för möbler och hantverk. Nu är det speciellt trä, läder, ull, filt och bomull som gäller.

Och det är värt att notera att det inte är trä som är målat i all världens färger. Nej, det är den rena produkten i antingen rustik furu som på 70-talet, eller obehandlad bok och ek, precis som det såg ut på 80-talet.

För många svenskar är det inte bara design och pris som är viktigast. Det handlar emellertid om hur och av vilket material möblerna tillverkas. Många svenskar är medvetna om att de ska köpa hållbara produkter till hemmet.

Ny tolkning av stora namn

Det har länge funnits skickliga, skandinaviska designers och möbelproducenter. Deras senaste samlingar fokuserar på tidlös kvalitet, hållbarhet och trä i råa material. Designen är uppenbarligen skapad för att vara tidlös.

Det är speciellt danska designnamn som Wegener och Arne Jacobsen som kommer med nya, intressanta tolkningar. Skalstolar, fåtöljer och bord i organiska former, som till exempel Elips-bordet, som hamnat på ritbordet igen. Med ett klassiskt utseende kommer möblerna att ha ett mycket längre liv, istället för att bli offer för trenderna.

Trygg i en otrygg tid

Enligt arkitekt- och designexperten Thomas Dickinson från Dickinson Designs så finns det också en annan, något överraskande förklaring, till vår förkärlek för trä och andra naturmaterial.

Det ger oss sinnesro i en annars galen tid med terror, flyktingflöden, ekonomisk kris och global uppvärmning.

Detta sa han till designforumet designbase.dk. Han fortsätter:

Vi försöker skydda oss själva i hemmet genom att välja det välbekanta. Bara möbler och hantverk i en varm stil som påminner oss om vår barndom och ungdom, ger känslan av trygghet.

Skandinavisk design i trä

Vi har flera ledande märken och designers i Norden inom trämöbler. Danskarna har helt klart hållit fanan högt, men svenskarna är på intåg.

Ett exempel på snygg, skandinavisk design i rent naturmaterial, är Cover Chair som kommer från det nordiska märket Muuto. Stolen är en modern omtolkning av de gamla träfåtöljerna. Stolen har en fin kudde i naturligt läder och träffar därför mitt i prick på trenderna just nu.

Om man ska titta till svenska klassiker så har ju Bruno Mathsson många möbler som fortfarande är populära. Till exempel fåtöljen Eva med sits i massiv björn och en flätad klädsel av lin.

Ett annat exempel är Karl Andersson & Söner som har varit med sedan 1898, och redan då använde Karl ordet ”hållbar”. Trä är huvudmaterialet och möblerna har en egen karaktär som ska stå sig genom olika trender. Tillsammans med den danska formgivaren Børge Mogensen skapades möbelserien Øresund, som inkluderar träslag som ek och furu.

Läs mer

Inte medlem? Börja här