Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Våffeljärn: 15 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 17 januari 2019

Hur du äter dina våfflor går att variera oerhört mycket och våfflor fungerar både som dessert och även med lite matigare pålägg. Vi har testat en rad olika våffeljärn och utnämner Wilfa WAS-623 Bell till bästa enkeljärn. Den ger fina våfflor, har bra funktioner och ger en tydlig ljudindikation när våfflan är färdig.

Åviken Elegance 910 blir bästa dubbeljärn. Även den ger väldig fina våfflor och är dessutom både snygg och enkel att rengöra.

Steba WE 20 blir bästa belgiska våffeljärn, då det är ett smart våffeljärn som gräddar fina våfflor och är lätt att använda.

Så gjorde vi testet

Vi har testat samtliga järn med en färdig våffelmix från en och samma tillverkare, för att utesluta att olika recept på våfflor ska ha påverkat kvaliteten på de färdiggräddade våfflorna. Samtliga våffeljärn har testats vid minst tre tillfällen av minst fem olika testpersoner, och med olika inställningar på värmen. Följande områden är några som vi granskat extra noga:

  • Våfflan: Vi bedömer färg - som bör vara gyllenbrun, varken bränd eller blek, frasighet - där våfflan ej får bli för torr, och även våfflans form.

  • Tid: Både uppvärmningstid samt tiden från att smet fyllts på till att våfflan är färdiggräddad.

  • Funktioner: Vi har bland annat granskat om värmen kan regleras och hur indikationerna för att järnet är redo för gräddning ser ut.

  • Värme: Vi har tittat på att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen på järnet utan att bränna sig.

  • Rengöring: Då att diskas under rinnande vatten ofta ej är tillåtet så ser vi hur rent man får järnet genom att torka av det och om järnets design förebygger att smeten rinner över.

De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.

1. Wilfa WAS-623 Bell

Våffeljärn med bra funktioner som ger stora, frasiga våfflor med perfekt tuggmotstånd

Modell: Enkeljärn Watt: 1400 Vikt: 3,1 kg Bredd: 32 cm Höjd: 25 cm Djup: 11 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 21,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 32 cm

Wilfa WAS-623 Bell

För den som tar våffelgräddandet seriöst så är Wilfas singeljärn WAS-623 det utan tvekan bästa valet. Våfflorna blir stora och frasigt goda, och järnet är både smart konstruerat och enkelt att använda. Materialvalen har hög kvalitet i alla detaljer och vår uppfattning är att våffeljärnet ser dyrare ut än vad det faktiskt är. Järnet har små gummerade fötter vilket gör att det inte glider. Ljusindikatorerna har tydligt grönt och rött ljus, och som enda järn finns dessutom en ljudindikation - när våfflan är klar så piper WAS-623 högt och tydligt. Ingen risk att våfflan bränns vid. Precis som dubbeljärnet från samma märke så är Wilfas WAS-623 konstruerat för att kunna förvaras på högkant och känns väldigt stabil också i den positionen.

Värmen kan enkelt justeras i sex olika steg och dessutom kan Wilfa WAS-623 som enda singeljärn stängas av helt utan att sladden dras ur. Handtaget är lätt att greppa och blir inte varmt, våffeljärnet förblir stabilt med locket uppfällt. Wilfa WAS-623 har testets största våffla och enligt våra testare också den vackraste. Våfflan kan delas upp i sex stora hjärtan och järnets form är smart konstruerad med en svag sluttning inåt, som minimerar risken för att smeten ska rinna över kanterna. Gräddningstiden är normal, uppvärmningstiden likaså. För den perfekt frasiga våffla rekommenderar vi dock att järnet får stå och värma upp lite extra länge och att man har värmen inställd på hösta läget. Under de förutsättningarna får man en gyllene våffla, jämnt gräddad men med extra fras i kanterna. Bäst i test enligt en enad grupp testare.

Stora våfflor som blir både vackra och frasigabra funktionertydlig ljudindikation när våfflan är färdiggräddad
Kräver något längre uppvärmningstid innan våfflorna blir perfekta

Bra pris hos:

Hemmy.se

2. Åviken Elegance 910 - BÄSTA DUBBELJÄRN

Elegant våffeljärn som gräddar spröda gyllene våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1600 Vikt: 3,4 kg Bredd: 34 cm Höjd: 27 cm Djup: 8 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Diameter på våffla: Cirka 17 cm Rengöring: Gör rent våffeljärnet med en lätt fuktad trasa och hushållspapper

Åviken 910 Elegance

Åviken är kända för att grädda frasiga våfflor men designen på våffeljärnen har ofta känts något daterad. Med modellen Elegance 910 tystar Åviken effektivt all kritik då järnet är precis så stilrent elegant som namnet antyder, med en mattsvart yta och raka linjer. Handtaget i plast är utformat för att hållas svalt och samtidigt vara greppvänligt. Det funkar väl, handtaget blir varmt men aldrig ens nära på hett nog för att man ska råka bränna fingrarna. Elegance 910 är normalstort för att vara ett dubbeljärn, och även våfflornas diameter på cirka 17 cm känns fullt rimlig. Järnet är ganska lågt, vilket underlättar vid förvaring och det får extra plus för att det kan förvaras på högkant. Vi förvånas dock över den urusla svenska översättningen i bruksanvisningen. Enda nyttan man har av den är ett gott skratt om man väljer att se den slumpmässiga ordföljden som humor.

Själva stekytan i Åviken Elegance 910 är djup och risken för att smeten rinner över blir därmed mindre. Redan vid andra gräddningen vet vi att en knapp deciliter våffelsmet per våffla fyller ut formen perfekt. Det finns få skåror som smuts kan fastna i, och det ihop med materialvalen gör våffeljärnet lätt att rengöra trots att det endast får torkas av med mjuk borste, fuktad trasa eller hushållspapper. Elegance 910 har indikator för när järnet är uppvärmt och värmen kan regleras i flera olika steg. Vilket som passar den egna smaken lär man sig snabbt. Våfflorna blir jämnt gräddade och precis så gyllenbruna och spröda som man vill ha dem. Det här är ett riktigt bra – och snyggt – våffeljärn. Åviken bevisar med Elegance 910 åter att de tillhör toppskiktet bland våffeljärnstillverkare.

Gräddar sprödagyllene våfflorenkelt att rengörasnygg design
Knappt läsbar instruktion på svenska

Bra pris hos:

Hemmy.se

3. Åviken - 906

Dubbelt våffeljärn som på kort tid ger välgräddade, gyllene våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1600 Vikt: 3,6 kg Bredd: 32 cm Höjd: 26 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 18 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 32 cm

Åviken 906 Nobless

Åvikens dubbla våffeljärn, modell 906, är ett typexempel på att man inte bör döma insidan efter utsidan. Designen har en stark 90-tals look men alla de efterfrågade funktionerna finns där och våfflan blir riktigt god och frasig. Järnet har ett lättanvänt vrede, där värmen kan justeras i sex olika steg samt vridas ned till helt avstängd. Det finns en grön och en röd ljusindikator som kan visa både när järnet är varmt nog att börja använda samt om våfflan är klar. Uppvärmningstiden är normallång och gräddningstiden är snabb. Våffeljärnet är stabilt med locket uppfällt och kan hjälpligt förvaras på högkant.

Åviken 906 har ett handtag som är lätt att greppa. Efter att järnet varit igång ett tag kan handtaget bli lite halt av ånga som pyser ut. Det gör även att handtaget kan bli varmt. Järnet har djupa våffelformar med liten risk för att smeten rinner över. Designen är dock genomtänkt med få skrymslen som smet kan fastna i. Som enda dubbeljärn så har Åviken våfflor som sitter ihop när de är färdiggräddade, visserligen lätta att separera men det blir ett extra moment. Våfflorna är mycket jämnt gräddade, på de högre värmegraderna blir våfflan frasig och får en fin, gyllenbrun färg. Det djupa mönstret gör att våfflorna blir genomgräddade. De fina våfflorna ihop med det fördelaktiga priset gör att Åviken 906 blir bäst i test av dubbeljärnen.

Välgräddadefina våfflorsnabb gräddningstidenkel att använda
Inget för den trendmedvetnerisk för varmt handtag efter lång användning

Bra pris hos:

CDON.com

4. Wilfa - WAD-619

Påkostat och funktionellt genomtänkt dubbeljärn som gräddar goda våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1700 Vikt: 3,6 kg Bredd: 38 cm Höjd: 24 cm Djup: 9 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 18 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 38 cm

Wilfa WAD-619

Som testets mest genomtänka dubbeljärn, med hög effekt men också högt pris så sticker Wilfas modell WAD-619 ut som det självklara valet för den som inte begränsas av budget. Wilfa producerar snabbt både välsmakande och vackra våfflor med precis den typ av frasiga kanter som en god våffla ska ha. Järnet är utformat för att förvaras på högkant och har den bäst konstruerade sladdupphängningen. Indikatorerna utgörs av en grön och en röd lampa som visar om järnet är varmt nog och om våfflan är färdig. Värmen kan regleras i sex steg och järnet kan vridas ned till avstängt läge. Själva vredet är lite svårgreppat för hala fingrar medan handtaget är rejält och håller sig svalt även efter en längre tid. Wilfa WAD-619 är stabilast i testet med locket uppfällt.

Våffelformarna i Wilfas dubbeljärn är djupa och med järnet medföljer en särskild slev som mäter upp smeten till perfekt mängd - ett mycket smart tillbehör som ytterligare minskar risken för onödigt spill. Våfflorna är stora och utgörs av sex hjärtan. Gräddningstiden är normallång och kör man våffeljärnet på något av de högre lägena så får man en våffla som är något mjukare i mitten men som är gräddad helt igenom och med frasiga, gyllene kanter. Wilfa WAD-619 inger en känsla av god kvalitet med gedigen konstruktion. Designen är stilren och industriell, i ordets positiva betydelse. Vi uppfattar Wilfas dubbla våffeljärn som ett järn som kommer både hålla och förbli snyggt för många års våffelgräddande.

Genomtänkt designenkel att förvarasnygga och frasiga våfflor
Något svårgreppbart vrede för värmeinställningnågot dyr

Bra pris hos:

Bagarenochkocken.se

5. Cloer 1329

Lättanvänt våffeljärn med ställbar värme som gräddar perfekt frasiga våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1200 Vikt: 2,5 kg Bredd: 34 cm Höjd: 8 cm Djup: 25 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper och fuktig trasa

Cloer 1329

Cloer 1329 är ett riktigt gediget, dubbelt våffeljärn med all den stabilitet och kvalitet som man förväntar sig av en tysk våffeljärnstillverkare. Järnet är lågt och väger inte heller mycket. Det är enkelt att förvara, då det kan ställas på högkant och det går att snurra sladden runt våffeljärnets fot. Cloer 1329 är också enkelt att förstå sig på. Inför första gräddningen bör det hettas upp och torkas av, men till skillnad från en del andra järn så har detta varken någon plastig lukt eller ser smutsigt ut. När elsladden kopplats in lyser en lampa upp och när den slocknar är järnet varmt nog för att smeten ska kunna hällas i. Samma lampa tänds sedan igen och slocknar åter när våfflan är färdiggräddad,

Värmen kan ställas in på en femgradig skala. Vi har gräddat på värmegrad 4 och tycker då att resultatet när lampan släcks är precis vad man önskar sig. Båda våfflorna blir jämnt gräddade, vackert gyllenbruna och kanterna är precis lagom frasiga utan att bli torra. Uppvärmningstid såväl som gräddningstid känns helt normal. Järnet blir varmt, men handtaget håller en rimlig temperatur och locket kan öppnas utan grytvante. Våfflorna har fem hjärtan och pryds av ett dekorativt våffelmönster. Rengöringen görs som vanligt med hushållspapper och fuktig trasig, men det går snabbt att fräscha upp järnet efter att det använts. Enkelt, stabilt och ett riktigt bra våffelresultat - Cloer 1329 vet precis hur en våffla ska gräddas.

Enkelt att användariktigt finafrasiga våfflorbra ljusindikationer för färdig våffla
Blir varmt på utsidan

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

6. Steba WE 20 - BÄSTA BELGISKA VÅFFELJÄRN

Innovativt våffeljärn med inbyggd tratt, gör mycket goda belgiska våfflor

Modell: Enkeljärn Watt: 700 Vikt: 1,9 kg Bredd: 21 cm Höjd: 22 cm Djup: 27 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Nej Diameter på våffla: Cirka 18 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper och fuktig trasa

Steba WE 20

Vid en första anblick kanske inte designen av Steba WE 20 uppfattas som något anmärkningsvärt men här har någon faktiskt tänkt till. På ovansidan av detta järn för belgiska våfflor så finns en öppning, där en medföljande tratt ska roteras i läge. Tratten förvaras på järnets undersida när den inte används. Det ingår också en doseringsskopa, med vilken smeten hälls ned i tratten. Doseringsangivelserna känns dock snåla, för en komplett våffla krävdes det ytterligare en skvätt. Och trots detta till synes mycket smarta doseringssystem så blir det en del kladd ändå. Insidan av Steba WE 20 är konvex - lite udda men gräddningen är effektiv. Eftersom att handtaget har en spärr som ska lossas innan våffeljärnet kan öppnas så finns det ingen risk för att man ska råka öppna innan våfflorna är färdiggräddade.

Förvaringen är enkel. Järnet kan ställas på högkant och det går att snurra elsladden på undersidan. Färgindikationerna för att järnet är uppvärmt och för färdig våffla fungerar väl. Under gräddningen är järnet varmt men handtaget är tillräckligt svalt för att man ska kunna öppna och stänga Steba WE 20 utan att bränna fingrarna. Det går inte att reglera värmen på våffeljärnet, men det är inte heller något man saknar. Steba WE 20 är perfekt reglerat för att göra sitt jobb. Våfflorna blir mycket goda, höga och perfekt gyllenbruna. Utsidan är krispig och insidan lite mjuk. Undersidan blir mycket vackert medan ovansidan rent estetisk inte är lika tillfredsställande. Men flippar man över våfflan innan den serveras så råder det ingen tvekan om att man får närapå fulländat frasiga belgiska våfflor med Steba WE 20.

Mycket välgräddade våfflorlätt att användasmarta lösningar
Tar tid att lära sig lagom mängd smethögt pris

Bra pris hos:

Kitchentime.se

7. Cloer 1629

Okomplicerat våffeljärn som tar lite plats och gör goda, gyllene hjärtvåfflor

Modell: Enkeljärn Watt: 930 Vikt: 1,3 kg Bredd: 19 cm Höjd: 10 cm Djup: 23 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan

Cloer 1629

Cloer 1629 är ett våffeljärn i rostfritt stål som gör klassiska våfflor. En färdiggräddad våffla utgörs av fem lagom stora hjärtan. Själva järnet är av enkel modell men konstruktionen känns rejäl och instruktionsboken är lätt att förstå. Våffeljärnet står stabilt även på högkant. Det är litet till formen och enkelt att hitta plats för i köksskåpet. Sladden kan viras runtom järnet när det ska förvaras. Värmen i Cloer 1629 kan justeras på en sexgradig skala. Reglaget sitter uppe på locket och är enkelt att justera även med kladdiga händer. Den röda lampan framtill på våffeljärnet börjar lysa när elsladden sätts i och slocknar när järnet är tillräckligt upphettat för att gräddandet ska kunna inledas. När smeten väl hällts i så lyser lampan åter upp och slocknar sedan igen när våfflan är färdiggräddad. Det tar en eller två våfflor innan det sitter men därefter får man fint gyllenbruna och jämnt gräddade våfflor.

Handtaget för att öppna järnet sticker ut tillräckligt långt från våffeljärnet för att Cloer 1629 ska kunna hanteras utan att det blir för varmt för fingrarna. Det finns inte någon tipprisk när locket är uppfällt, Cloer 1629 känns väldigt välbalanserat. Järnet får inte diskas under rinnande vatten, utan insidan ska torkas ren med hushållspapper. Utsidan och kanterna kan man torka av med en fuktig trasa. Det finns inga funktioner som sticker ut och designen är inte heller något speciellt. Men våffeljärnet gör sitt jobb utan att krångla och våfflorna blir goda. Cloer 1629 känns därför som ett lättanvänt och prisvärt våffeljärn.

Lättanväntprisvärtlitet i storlek
Saknar av/på-knapp

Bra pris hos:

Kitchentime.se

8. KitchenAid 110 / EER / EMS / EAC

Modern och enkel att använda med tydlig instruktionsbok

Watt: 1400 Vikt: 9,4 kg Bredd: 28 cm Höjd: 25 cm Djup: 42 cm Av/på-knapp: Ja Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 18,5 cm Rengöring: Torkas av med papper eller fuktig trasa

Kitchen Aid Artisan Våffeljärn är en proffsmaskin, som hämtad från vilken hotellfrukost eller restaurangbrunch som helst. Den som äter våfflor 1-2 gånger om året bör vara medveten om att denna jättepjäs tar upp rejält med utrymme både under användning och vid förvaring. Men är man en våffelälskare som ofta unnar sig en lyxig frukost och tycker att köksutrustning kan få kosta så kommer man högst troligt uppskatta Kitchen Aids våffeljärn ändå. Här har det inte sparats på varken funktioner eller kvalitet. Konstruktionen är gedigen och våffeljärnets vikt därefter, men ställningen laggarna är fästa vid gör att de kommer upp en bit varför bänkytan under aldrig blir upphettad. Våffeljärnet har en digital display med ställbar temperatur, timer och en av-och-på-knapp. Sladden är av säkerhetsskäl ganska kort.

Detta våffeljärn från Kitchen Aid har en annorlunda lösning, där de två laggarna ryms effektivt genom att vara staplade på varandra. De är sedan fästa i en ställning som gör laggarna möjliga att rotera. Den medföljande instruktionsboken är mycket pedagogisk så trots att tillvägagångssättet för att grädda våfflor vid en första anblick kan kännas komplicerat så är det logiskt efter att man gått igenom processen steg för steg. Kitchen Aid Artisan våffeljärn har tydliga indikationer, för att se att järnet är varmt nog för gräddning finns en termometer på översta laggen. Timern är praktisk och våffeljärnets nonstick-yta mycket enkel att rengöra. Men den främsta styrkan är våfflorna. Järnet är tänkt för belgiska våfflor och sådan smet bör användas för ultimat resultat men även med vanlig våffelmix får man saftigt frasiga, gyllenbruna våfflor och redan i andra gräddningen uppnår man perfekt resultat. För våffelentusiasten är Kitchen Aid Artisan Våffeljärn väl värd att öppna upp plånboken för.

Tydlig instruktionsbokgoda våfflormodern och enkel att använda
Dyrtar upp mycket plats

9. OBH Nordica - Elite Single Chilli 6963/ Stainless Steel 6953

Modernt och trendkänsligt formgivet singeljärn som gräddar våfflor effektivt

Modell: Enkeljärn Watt: 1000 Vikt: 2,3 kg Bredd: 25 cm Höjd: 19,5 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 25 cm

OBH Nordica Elite Single 6953

OBH Nordica Elite Single är järnet där form går snäppet före funktion, vilket märks tydligast i den lilla lampan som visar om järnet är varmt och om våfflan är klar, samt att det som enda singeljärn inte går att förvara på högkant. Handtaget är lätt att ta tag i, locket kan lyftas med ett finger. Värmen kan regleras i fem olika steg men järnet kan bara stängas av genom att sladden dras ur. Precis som OBH Nordicas dubbeljärn så har Elite Single lite låga kanter, vilket får till följd att smet lättare rinner ut och det då krävs extra rengöring efter användning. Elite Single håller sig också svalare ovanpå locket än övriga våffeljärn. Järnet är stabilt när man fäller upp locket och ljusindikatorerna visar rättvist grönt när våfflan faktiskt är färdiggräddad.

Våfflorna är ungefär lika stora i OBH Nordicas Elite Single som de är i Elite Double. De kan delas upp i fyra mindre hjärtan. Uppvärmningstiden är normal och gräddningstid likaså. Våfflorna blir jämnt gräddade med ett bra förhållande mellan frasiga kanter och en mjukare men ändå färdig mitten. Väljer man mellan OBH Nordicas singel- och dubbeljärn så gör singeljärnet snäppet bättre våfflor. De håller sig frasiga länge utan att kännas torra. Att Elite Single har lite sämre förvaringsmöjligheter blir sekundärt när våfflorna som serveras blir riktigt goda.

Godafrasiga våfflorjämn gräddningsnygg formgivning
Kräver mer rengöring då smet gärna läcker ut

Bra pris hos:

Hemmy.se

10. C3 - Waffle Stix Maker

Våffeljärn som gräddar unika våffelbitar, roliga för barnen i greppvänligt format

Watt: 700 Vikt: 1,6 kg Bredd: 23 cm Höjd: 25 cm Djup: 11 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Sex stycken stix Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 23 cm

C3 Waffle Stix Maker är ett våffeljärn som inte direkt kan ställas mot testets övriga singeljärn, då den inte gör konventionella våfflor. Istället gräddar det fram sex stycken våffelstix, som är en knapp decimeter långa. För bäst resultat rekommenderar tillverkaren att man blandar till en egen våffelsmet enligt bifogat recept, så det är med en sådan smet järnet har testats. Järnet i sig är enkelt att använda, det har en tydlig retrolook och är målad i en glad, gul kulör. Waffle Stix Maker har inga direkta funktioner, värmen kan inte regleras och av/på-knapp saknas. Järnet har dock en riktigt smart funktion i den spärr som finns på handtaget, som hindrar att järnet glipar under gräddning. Spärren och locket kan öppnas med en hand.

De färdiggräddade våffelstixen är inte frasiga, utan mer fluffiga och mjuka - lite i stil med tjocka, amerikanska pannkakor. Hos barn är C3s järn Waffle Stix Maker en riktig favorit. Stixen är greppvänliga och det är enkelt att dela upp i portioner. Det känns som gjort för att använda vid barnkalas, och det följer faktiskt med små dekorationsflaggor som ytterligare förstärker festkänslan. Waffle Stix Maker känns pålitligt, indikationslamporna i grönt och rött visar tydligt när järnet är varmt och när våfflorna är klara. Järnet kan förvaras på högkant och känns totalt sett som väldigt prisvärd produkt.

Barnens favoritbra storlek på stixenenkel att använda
Mer fluffig pannkaka än våfflabäst resultat med egengjord smet

11. OBH Nordica - Elite Double Chilli 6966/Stainless Steel 6955

Dubbeljärn formgivet för det moderna köket, gräddar jämna och matiga våfflor

Modell: Dubbeljärn Watt: 1600 Vikt: 3,9 kg Bredd: 34 cm Höjd: 25 cm Djup: 9 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 34 cm

OBH Nordica Elite Double 6955

Den stilmedvetne kan med stolthet ha en OBH Nordica Elite Double stående framme i köket, oavsett om det är den röda Chilli eller den rostfria Stainless Steel. Men den minimalistiska designen är inte bara snygg, som enda dubbeljärn i testet så går det att lägga handen ovanpå Elite Double utan att man bränner sig. OBH Nordicas våffeljärn har en smal ljusindikator som växlar mellan grönt och rött ljus, den fyller sitt syfte men är kanske i minsta laget. Järnet kan förvaras på högkant men är inte särskilt stabilt. Värmereglaget är placerat under handtaget och går att ställa i 5 olika steg. Handtaget på Elite Double är riktigt bra och håller sig svalt. Det finns ingen tipprisk när locket fälls upp.

Inuti är OBH Nordica Elite Double ganska grund i själva våffelformarna och smeten rinner lätt över kanterna om man råkar hälla i för mycket. Detta gör järnet till ett av de mer tidskrävande sett ur ett rengöringsperspektiv. Våfflorna är normalstora och kan delas upp i fyra mindre hjärtan. Järnet har normallång gräddningstid och uppvärmningstid. Det ångar mycket från OBH Nordica och vi tycker oss märka av detta på våfflorna, på de högre värmegraderna så drar de åt de torra hållet även om de tas ur när järnet själv indikerar att de är klara. Våfflorna känns matigare och något mer kompakta. Vrider man ned värmen så kommer man delvis till bukt med detta. En fördel är att dessa våfflor håller formen längre innan de blir mjuka och saggiga, så de behöver inte i lika hög grad serveras omgående efter gräddning. Våfflorna blir mycket jämnt gräddade och får en bra frasighet och färg.

Jämn gräddningvåfflan håller formen längebra design med svalt lock
Något torra våfflorrisk att smet läcker ut vilket kräver extra rengöring

Bra pris hos:

Hemmy.se

12. Åviken - 904

Våffeljärn med mycket snabb gräddningstid, enkelt att hantera funktionerna

Modell: Enkeljärn Watt: 1000 Vikt: 2,5 kg Bredd: 27 cm Höjd: 21 cm Djup: 8 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Nej Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 21,5 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 27 cm

Åviken 904 Classic

Åvikens singeljärn modell 904 sticker ut från mängden med en helvita siluett à la 1993 - och det är inget fel med det. Järnet ger ett gediget intryck, känns tåligt och stabilt. Det kan förvaras på högkant för att ta upp mindre utrymme men locket öppnar sig lite då. Handta get på Åviken 904 är stort, enkelt att greppa och håller sig svalt även om våffeljärnet varit igång under en längre period. Som enda singeljärn i testet så har Åviken en avtagbar sladd, vilket är smidigt för att få den mer kompakt när järnet ska förvaras. Våfflan är stor och formen är djup, det är således liten risk för spill med smet som rinner över och rengöring av järnet sköts snabbt.

Till skillnad från Åvikens dubbla våffeljärn så har singeljärnet inget vrede för att reglera värmen i järnet. Det här är en funktion vi saknar, då termostaten i Åviken 904 inte är riktigt så känslig som vi skulle önska. Ljusindikatorerna är väldigt tydliga och signalerar med grönt ljus när järnet är klart att använda och när våfflan är färdiggräddad. Samtliga testare är dock ense om att våfflan vid det laget är något övergräddad. Inte bränd, men lite för brun och knaprig för vår smak. Vi hade föredragit om värmen gått att dra ned ett snäpp. Själva gräddningen är dock mycket jämn. Uppvärmningstiden är normal medan gräddningstiden är jättesnabb, vilket ytterligare bidrar till risken att våfflan blir kvar i järnet för länge. Det går att få till väldigt bra våfflor men då ska man ta ut våfflan en stund innan lampan lyser grönt.

Snabb gräddningstidjämn gräddningenkel att använda
Värmen kan ej reglerasvåfflorna blir åt det torra hållet

Bra pris hos:

Hemmy.se

13. Tefal - Ultra Compact Waffle Maker Double

Dubbeljärn med tydliga ljusindikatorer, bra pris och greppvänligt vrede

Modell: Dubbeljärn Watt: 1200 Vikt: 2,8 kg Bredd: 35 cm Höjd: 25 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 16 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 35 cm

Tefal Ultra Compact Waffle Maker Double är testets billigaste dubbla våffeljärn, med låg vikt men också med lägst effekt. Järnet har både en smart och snygg design men tyvärr ett något ojämnt resultat när det gäller våfflorna. Tefals våffeljärn är försett med två tydliga ljusindikatorer som lyser grönt och rött för att signalera om järnet är uppvärmt och om våfflan är klar. Det finns ingen av/på-knapp utan järnet stängs av genom att man drar ur sladden. Värmen är lätt att justera i 5 olika steg. Handtaget håller sig svalt även under en längre användningstid och hela våffeljärnet har en smidig men samtidigt stabil design, det kan även förvaras på högkant.

Inuti är Tefal Compact Waffle Maker Double något grund i formen men med en bra kant som förhindrar att smeten läcker ut. Våfflorna är normalstora, tydligt avgränsade från varandra och lätta att få upp ur formen. Tefals våfflor kan delas upp i fem mindre hjärtan och har fin form. Uppvärmningstiden för järnet är normal medan gräddningstiden drar åt det längre hållet. När lampan lyster grönt indikerar järnet att värmeelementen är igång, man ska dock manuellt hålla koll på när våfflan är klar. På den här punkten skiljer sig järnet från övriga tillverkare. Gräddningen är något ojämn, med fin färg på kanterna men ogräddad i mitten. Risken finns även att kanterna blir brända om man inväntar att mitten på våfflan ska få färg. Vår uppfattning är att värmeelementen skulle kunna spridas ut bättre, då det är svårt att få till en våffla som är frasig och gyllenbrun rätt igenom.

Bra pristydliga ljusindikatorer och bra vrede
Ojämn gräddninglång gräddningstid

14. Tefal - Ultra Compact Waffle Maker

Singeljärn med bra ljusindikatorer, lätt att rengöra efter användning

Modell: Enkeljärn Watt: 1000 Vikt: 1,6 kg Bredd: 26 cm Höjd: 20 cm Djup: 10 cm Av/på-knapp: Nej Ställbar värme: Ja Indikator för uppvärmt järn: Ja Indikator för våffla klar: Ja Diameter på våffla: Cirka 17 cm Rengöring: Får endast torkas av med hushållspapper på insidan Längd: 26 cm

Tefal singelvåffeljärn Ultra Compact Waffle Maker är ett välkonstruerat våffeljärn med tydliga reglage och en smart design. Järnet är byggt för att kunna förvaras utrymmessnålt stående på högkant. Indikatorerna är tydliga lampor i grönt och rött, vredet för att justera värmen på järnet är enkelt att få grepp om. Värmen kan ställas i flera olika steg men det krävs att sladden dras ut för att järnet ska stängas av helt. Ultra Compact Waffle Maker har ett handtag som håller sig svalt under gräddning och lätt lyfts upp med bara ett finger.

Själva våfflan är normalstor och kan delas upp i fem mindre hjärtan. Formen är djup med tydliga kanter, och Tefals singelvåffeljärn är det som håller sig bäst kladdfri testet igenom. Det innebär också att järnet krävde minst rengöring efter att vi gräddat våfflorna klart. Uppvärmningstiden är relativt snabb medan gräddningstiden är något längre. Tyvärr är själva våfflan den svagaste delen hos ett i övrigt bra våffeljärn. Våfflorna blir inte jämnt gräddade och det är stor skillnad mellan undersidan - som får en fin färg och bra frasighet - och ovansidan. Locket på järnet verkar inte sluta tätt nog, med resultat att ovansidan inte blir genomgräddad och heller aldrig får den färg man önskar se på en bra våffla. Om locket gick att pressa ned ytterligare så att det blev mindre luft mellan smet och järn så skulle slutresultatet förbättras avsevärt.

Genomtänkt formgivning med bra vreden och ljus indikationerlätt att hålla rent
Ojämn gräddningstor skillnad mellan ovan- och undersida på våffla

Allt om Våffeljärn

Vi har testat ett urval av marknadens mest populära våffeljärn. Några är dubbeljärn där man kan grädda två våfflor åt gången, och de övriga är singeljärn. Vi har tittat på flera olika aspekter hos varje våffeljärn. Då det är en produkt som hos de flesta står undanställd större delen av året så är det viktigt med smart förvaring, och vi tycker även att ett våffeljärn ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas. Våffeljärnet bör ha användarvänliga funktioner och vred, tydliga ljusindikatorer och vara lätt att rengöra. De flesta våffeljärn blir väldigt varma efter en länge stunds användning och en del ångar mycket, därför är det viktigt att järnet är placerat så att barn inte kommer åt det. Det är också av den anledningen som våffeljärnen har relativt kort sladd. Med tanke på värmebildning har vi tittat extra på hur det är att hantera järnet; att handtaget inte blir för varmt för att ta i och att man kan justera värmen utan att bränna sig. Det finns inget järn som får diskas under rinnande vatten, vilket gör rengöringen svår och att få ett välanvänt järn helt rent är i princip omöjligt. Kan man torka av det mesta med hushållspapper så ser vi det som godkänt, då lite småsmulor av gräddad deg får anses göra mindre skada med tanke på att våffeljärn bara används i ett syfte.

Viktigaste av allt är förstås slutprodukten - själva våfflan. En bra våffla bör vara jämnt gräddad, ha en frasig konsistent och se aptitlig ut. Både uppvärmningstid och gräddningstid ska vara rimligt långa och i vårt test är det inget järn som sticker ut åt vare sig det snabbare eller långsammare hållet. Kvalitet på våfflorna varierar dock något. Placering av värmeelementen påverkar hur jämnt gräddad våfflan blir, och då tycker vi det är önskvärt att mitten av våfflan är genomgräddad lagom tills att kanterna blir frasiga. Om värmen går att reglera så kan man själv påverka hur hårt gräddad våfflan ska vara, och det går ju även att bortse från järnets indikation på att våfflan är klar om man önskar att den ska gräddas hårdare. Så, vilket våffeljärn är bäst? Är ett dyrt bättre än ett billigt? För att avgöra det har vi jämfört flera olika aspekter hos varje våffeljärn och vägt samma dess för- och nackdelar för att få fram ett slutbetyg. De flesta våffeljärn i vårt test producerar en klart godkänd våffla, men det finns några järn som skiljer sig från mängden och briljerar lite extra i frasighet.

Olika typer av våffeljärn

Det finns flera olika sorters våffeljärn. De i gjutjärn, som man kan grilla sin våffla över öppen eld utomhus eller i en vedspis med, sticker förstås ut mest. Men de flesta våffeljärn är elektriska. Några är med medan andra är utan nonstick och teflon. Det finns vändbara våffeljärn, våffeljärn med löstagbara laggar, keramiska järn och sådan av aluminium.

Olika typer av våfflor

Det finns även våffeljärn för olika typer av våffor. Det finns den klassiska, gammaldags våfflan som gräddar ett mönster av hjärtan, den amerikanska våfflan och den belgiska våfflan - vilket är den fyrkantiga, lite tjockare typen av våffla. Med ett bra våffeljärn ska man hemma på egen hand kunna få till en våffla som ser ut att vara gräddad av ett proffs, den typ av våffla man får äta till frukost på hotell eller på restaurang.

Ett våffeljärns funktioner

Vilka funktioner ett våffeljärn har varierar. Det handlar både om hur många watt och om det finns en avstängningsknapp. Vissa våffeljärn är vändbara, och andra har utbytbara plattor. Vi tycker även att ett våffeljärn ska stå stabilt och inte ha tendenser att välta när locket öppnas, samt vara smidigt att förvara. Våffeljärnet bör ha användarvänliga vreden med ställbar temperatur och tydliga ljus- och/eller ljudindikatorer. Ett våffeljärns primära funktioner är ju just att grädda våfflor, men vi vet att det även förkommer att de får dubbeljobba som smörgåsgrill.

Våffeldagen 2019

Varje år den 25e mars är det dags för våffeldagen, och år 2019 så infaller den på en lördag. Våffeldagen har sitt ursprung i vårfrudagen, dagen då jungfru Maria enligt kristendomen fick besked om att hon var havande. I dag har bakgrundshistorien för många fallit i glömska och återstår gör främst traditionen att grädda våfflor och äta dem med olika tillbehör - ofta sylt och grädde. En trend på uppgående är intresset för belgiska våfflor, som skiljer sig från de svenska genom att vara både tjockare och mer fyrkantiga till formen. Våfflor behöver dock inte enbart vara en söt efterrätt. Matvåfflor ökar även de i popularitet och det finns ett otal serveringsförslag att inspireras av. Många verkar gilla att servera sin matvåffla med olika kombinationer av skaldjur, fiskrom, gräddfil, rödlök och avokado.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem