1. Start
 2. Bäst i test

Uppdaterad  

Tyngdtäcke: 8 modeller i test

Hanna Rönnqvist

Sover du dåligt? Vi har testat tyngdtäcken från tillverkare som Cura of Sweden, Beckasin och Polar Night. För att ett tyngdtäcke ska kunna utses till bäst i test så måste det vara bekvämt att sova med, kunna tvättas på ett smidigt sätt och finnas tillgängligt i flera olika tyngder.

tyngdtäcke bäst i test

Tyngdtäcken (även kallade vikttäcken eller kedjetäcken) har länge använts inom vård, behandling och terapi för att ge en lugnare sömn. Idag finns det många varianter på marknaden för den som gillar effekten av ett tyngre och mer omslutande täcke, i många olika viktklasser och anpassade både för barn och för vuxna. Vi har testat tyngdtäcken från flertalet tillverkare som även återfinns hos populära återförsäljare som Jysk och Mio.

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av tyngdtäcken med olika vikter har vi låtit vanliga personer använda täckena i sin hemmiljö. De lättare täckena har använts av både barn och vuxna, medan tyngdtäckena med högre vikt endast har använts av vuxna. I vårt test av tyngdtäcken har vi tittat framför allt på följande egenskaper:

 • Komfort: Känns täcket mjukt eller stelt mot kroppen, hur känns tyngdmaterialet och upplevs täcket vara varmt eller svettigt?
 • Upplevd effekt: Blir sömnen bättre med ett tyngdtäcke, på vilket sätt märks en eventuell effekt av och håller den även i sig över tid?
 • Praktisk användning: Är täcket kompatibelt med vanliga påslakan, hur är täcket att hantera vid bäddning och hur funkar det att tvätta?

Ovan funktioner har därefter vägts samman med tyngdtäckets pris, varefter det bästa täcket utses till bäst i test.

Jämför pris på alla tyngdtäcken hos PriceRunner.

1. Cura Pearl Classic - BÄST I TEST TYNGDTÄCKE

Bekvämt och följsamt tyngdtäcke, finns i vikt som passar för de flesta

Storlek : 150 x 210 cm Vikt: 3, 5, 7, 9, 11, 12 och 15 kg Material: 100% bomull Fyllning Glaspärlor och polyester Tvätt Maskintvätt: 60 grader C

Cura of Sweden Pearl Classic Tyngdtäcke 11kg Vit (210x150cm)

Pearl Classic är flaggskeppsmodellen av tyngdtäcken från Cura, denna på området mycket väletablerade tillverkaren. Curas utbud av tyngdtäcken är brett, och många av de olika modellerna finns dessutom i flera storlekar och i brett utbud av vikter.

Lätt att hitta ett täcke som passar en

Stor valfrihet är i allra högsta grad sant för Cura Pearl Classic. Inte nog med att man kan välja mellan två olika mått på täcket, Pearl Classic finns dessutom i olika färger och med en vikt från 3 kg upp till 15 kg. Vilken vikt man ska välja på sitt tyngdtäcke beror på flera faktorer. En vanlig rekommendation är att täcket ska väga cirka 10–15% av användarens kroppsvikt. Men en del föredrar att ha sitt täcke tyngre än så.

Att bädda med Pearl Classic går lätt. Men ju tyngre täcke man valt, desto mer muskler krävs det. Är täcket mycket tungt så går det ändå smidigt att bre ut det plant på sängen och trä på påslakanet. De små, små glaspärlorna som utgör vikten är jämnt fördelade över täcket, insydda i små rutor. Täcket känns därför aldrig klumpigt, och viker sig inte inuti påslakanet.

Tyngdtäcke som är bekvämt att sova med

Cura rekommenderar att Pearl Classic regelbundet vädras, så att hänga upp den framför ett öppet fönster när man byter sängkläder är en god idé. Skulle täcket kännas mer ofräscht så är det ett stort plus att Pearl Classic kan tvättas på 60 grader i maskin. Dock förutsatt att täcket inte väger mer än tvättmaskinens maxvikt.

Att sova med Cura Pearl Classic är en rakt igenom positiv upplevelse. Täcket upplevs som följsamt för att vara ett tyngdtäcke, samtidigt som det effektiv tynger och lugnar kroppen. Det är varken varmare eller mer svettigt än andra tyngdtäcken. Om sommaren kan Pearl Classic nog kännas för kompakt - precis som de flesta tyngdtäcken gör. I alla andra lägen är sömnupplevelsen med Cura Pearl Classic enbart behaglig.

Följsamt trots tyngdenkan tvättasmånga olika utföranden
Kan kännas varmt på sommaren

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Cura Of Sweden - Pearl Classic Tyngdtäcke 150x210 Cm 11 Kg - Vit

822 kr

CURA Pearl Classic Tyngdtäcke 150x210 11kg

918 kr

CURA Tyngdtäcke Pearl Classic 11 kg Tungt Täcke Premium Tyngdtäcken för Bättre Sömn och Ökad Avslappning 150x210 cm, Vit

939 kr

2. Novista Luna Cool - BÄSTA PREMIUMVAL

Ett tyngdtäcke för den som lätt blir varm om nätterna

Prisklass: Premium (2995 SEK) Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 4, 6, 8, 10, och 12 kg Material: Yttermaterial 100% bomull Fyllning: Polyesterfibrer Tvätt: Maskintvätt 60 grader (kan även torktumlas)

Novista Luna Cool Tyngdtäcke 4kg Vit (200x150cm)

Tyngdtäcket Novista Luna Cool sticker ut ur mängden. Det är inte helt lätt att göra det, men Novista lyckas faktiskt med detta konststycke. Här har vi nämligen ett delningsbart tyngdtäcke. Låt oss återkomma till varför detta är praktiskt lite senare i texten.

Detta är ett tyngdtäcke som kommer i en rejäl transport- och förvaringsväska. Något som naturligtvis är väldigt behändigt – ett tyngdtäcke är inte helt lätt att packa med sig. Men med en ändamålsenlig väska, är det enkelt att ta med sin bästa sovkompis om man ska iväg på resa eller bara fara till sommarstugan.

Under natten är Novista Luna Cool ett täcke som tynger en, på ett positivt sätt. Täcket är som en omfamning. Det känns till en början lite stelare än konkurrerande modeller. Men som med alla tyngdtäcken får man ha lite tålamod med kroppen, som måste få en chans att vänja sig. Och vänjer sig gör man. Efter ett tag upplevs inte täcket alls stelt, utan i stället enbart som den trygga tyngd man är ute efter.

Delbart och tvättas enkelt hemma

En stor fördel med Novista Luna Cool, är att det går att dela. Med hjälp av dragkedjor dras täcket enkelt isär inför en tvätt. Tvättas görs det i 60 grader och det går faktiskt till och med att torktumla om man har bråttom.

Täcket från Novista är dyrt, men då ska man bära med sig att det faktiskt finns en möjlighet att byta tyngd, om man efter en initial period inte känner sig nöjd med den tyngd man först valde. Man har också möjlighet att få vägledning av arbetsterapeuter att komma fram till vilken tyngd man ska sikta på.

Novista Luna Cool riktar sig mot personer som har lätt att bli varma om natten, och testpersonen rapporterar att hen inte har vaknat i varm panik en enda gång under perioden täcket har testats.

Detta är ett täcke som visserligen kostar mycket, men som kommer med så många fördelar att det är en bra investering om man har budgeten för det.

Delbarttvättas i maskinkan torktumlas
Dyrt

3. Novista Luna

Ett stadigt, normalvarmt tyngdtäcke för dig som vill kunna tvätta täcket i vanlig tvättmaskin.

Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 4, 6, 8, 10, och 12 kg Material: Yttermaterial 100% bomull Fyllning: Polyesterfibrer Tvätt: Maskintvätt 60 grader (kan även torktumlas)

Novista Luna Tyngdtäcke 4kg Vit (200x150cm)

Novista Luna sticker ut i produktsortimentet genom en smart delningsfuktion där en dragkedja på mitten av täcket gör att även de tyngre modellerna blir hanterbara, t.ex. vid tvätt. Tyngdäcket levereras i en stadig transportväska som gör det lätt att packa med sig om man ska resa eller åka ut till stugan – en väldigt trevlig detalj eftersom täcket lätt blir en lyx man inte vill sova utan.

Under natten är Novista Luna ett rejält stadigt och tyngande täcke som känns lite som en omfamning. Det har en fluffigare sida med mer stoppning och en slätare, så att du själv kan välja hur du vill att det ska kännas mot kroppen. Eftersom viktelementen i täcket består av stadiga fibrer i polyester kan det till en början kännas lite stelt jämfört med andra varianter på tyngdtäcken, men det innebär också att täcket är i det närmaste ljudlöst. Man vänjer sig snabbt vid känslan, och snart känns täcket bara tryggt och omslutande. Efter några veckor känns det mjukt och följsamt men ändå stabilt. Testpersonen upplever även att täcket ligger ovanligt stadigt i påslakanet jämfört med många andra modeller. Inte en enda gång glider det ur hörnen eller klumpar ihop sig i lakanet som en del andra tyngdtäcken vi provat – och det har aldrig varit enklare att ha en snygg, slätt bäddad säng.

Delbart och enkelt att tvätta

En av de absolut största fördelarna med Novista Luna är att täcket är delbart med hjälp av en dragkedja utmed mitten på täcket. Det gör att det går fint att tvätta i vanliga tvättmaskiner även om man har en av de tyngre vikterna. Täcket tål 60 graders tvätt och det går även att torktumla det torrt. På grund av dragkedjan kan det vara klokt att tänka på att bädda med dragkedjans kläpp nedåt, så att man slipper hitta den i närheten av ansiktet när man lägger sig till rätta för kvällen.

Novistas täcke är dyrt, det ska vi inte sticka under stol med. Men då ska man ha i åtanke att det även finns möjlighet att byta tyngd, om man efter några veckors provsömn inte känner sig nöjd med den tyngd man valt – något som annars kan vara en chansning när man investerar i ett tyngdtäcke. Det finns ett praktiskt onlineverktyg som kan hjälpa dig välja rätt vikt – och du kan också få vägledning av arbetsterapeuter för att komma fram till vilken tyngd som borde passa dig.

Det här är ett täcke som visserligen kostar en bra slant, men som kommer med så pass många fördelar att det är en riktigt bra investering om du har budgeten för det och vet med dig att du kommer att trivas med tyngdtäcke. Det finns även en svalare variant, Luna Cool, för den som lätt blir varm och svettas om natten, som kanske är ett bättre alternativ för sommaren – detta är ett normalvarmt till varmt täcke, som har hållit testpersonen varm hela vintern.

Tystdelbartglider inte runtkan tvättas i maskin och torktumlas
DyrtEn smula varmt när det inte är som kallast

4. Cura Minky

Mysig och fin tyngdfilt, passar perfekt i soffan hos de som älskar sitt tyngdtäcke

Storlek: 140 x 200 cm Vikt: 6 kg Material: 100% polyester Fyllning: Glaspärlor och polyester Tvätt Maskintvätt: 40 grader C

Cura of Sweden Minky Tyngdtäcke 6kg Grå, Blå, Röd (200x140cm)

Rent tekniskt är inte Cura Minky ett tyngdtäcke, utan en tyngdfilt. Storleken är något mindre än på tyngdtäcken från Cura, och Minky behöver inget påslakan utan att är redo att användas precis som den är. Filten finns i tre olika färger och det känns viktigt med tanke på att en filt i soffan också delvis fungerar som ett inredningsinslag. När man drar med handen över filten så känns den mjuk, polyestern i form av en mysig mikrofleece känns helt rätt för den filtupplevelse man vill ha när man myser i soffan.

Cura Minky upplevs som relativt smutstålig, skulle man råka skvimpa till med temuggen så går det att snabbt torka av filten med disktrasan eller en bit hushållspapper. Råkar man kladda mer än så, så går det att köra Cura Minky i tvättmaskinen på 40 grader.

Mysig tyngdfilt som känns lagom tung

Curas tyngdtäcken finns i flera olika vikter, men filten Minky finns med en vikt på 6 kg. Det känns dock för många precis lagom tungt för en filt man ska ha över kroppen när man läser i fåtöljen eller ser på en film i soffan. Tyngden utgörs av små glaspärlor, insydda i rutor. Det gör att vikten inte klumpar ihop sig nederst i täcket.

Det gör också att filten fördelas jämnt över kroppen. Skulle man känna behov av lite extra tyngd så går det att få till den effekten genom att vika till en kant överst på Minky, eller genom att vika hela filten på mitten. För den som redan är en van användare av tyngdtäcke men kanske inte vill släpa täcket till soffan så är Cura Minky ett perfekt komplement.

Mysig känslafin designkan maskintvättas
Finns bara i en vikt

5. Polar Night Tyngdtäcke

Mysig och relativt lättbäddat tyngdtäcke som känns följsamt även vid högre vikter

Prisklass: Mellan Storlek: 150 x 200 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg Material: 100% bomull Fyllning: Mikroglaspärl och polyestervadd Tvätt: Handtvätt

Polar Night - Tyngdtäcke 13kg Vit, Grå (200x150cm)

Polar Night Tyngdtäcke finns i ett brett viktspann, och kan även köpas i en mindre, och lättare, barnversion. Måttet på täcket är standard och det funkar med vanliga påslakan. Som med alla tyngre tyngdtäcken kräver även Polar Night en särskild bäddningsteknik. Kommer man upp över 7-9 kg så är det svårt för en normalstark person att bara skaka täcket rätt i påslakanet.

I kanterna av Polar Night Tyngdtäcke finns tygöglor så man kan fästa det inne i påslakanet. En smart detalj, i och med att tunga täcken har en förmåga att gärna klumpa ihop sig. Just detta har dock inte upplevts som ett problem med Polar Night. Trots att det är en av de tyngre varianterna som har testats så har tyngdtäcket förblivit förvånansvärt följsamt.

Sovupplevelsen med Polar Night Tyngdtäcke har också varit riktigt god. Täcket har en bra spridning av mikroglaspärlorna. Det gör att täcket på ett bekvämt sätt formar sig efter kroppen och skapar de där tunga, härligt sövande känslan.

Tyngdtäcke som endast kan handtvättas

Det är vanligt att tyngdtäcken kan upplevas som kvava och svettiga. Nu har detta tyngdtäcke visserligen inte använts under högsommarvärme, och då lär det upplevas som något för kompakt. Men jämfört med ett vanlig täcke så upplevas inte Polar Night vara så mycket svettigare.

Det finns en negativ aspekt av Polar Night Tyngdtäcke, och det är tvättmöjligheterna. Då tyngdtäcken kan bli varma, varpå man svettas mer, så borde de vara lätta att tvätta. Över tid vill man gärna behålla täckets fräschör. Tyvärr tillåts endast handtvätt av Polar Night, och att handtvätt ett stort täcke med en vikt på 9-13 kg är ingen lätt syssla.

Utöver det får Polar Night Tyngdtäcke endast positiva omdömen. Sovkänslan har en riktigt ombonad tyngd, täcket är för sin tyngd ändå lätt att bädda med och komforten ger en god sömn.

Följsamt även vid tyngre vikterkänns inte svettigtbekvämt och mjukt
Kan inte tvättas i maskin

6. Beckasin Temperature Regulating 7kg Tyngdtäcke Vit, Grå

Följsamt tyngdtäcke som inte blir alltför varmt under natten

Prisklass: Mellan Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 2.6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg, 12 kg Material: Yttertyg 100% bomull, innertyg 100% bomull Fyllning: Sandkristall Tvätt: Maskintvätt (om maskinen klarar vikten – annars ångtvätt eller vädring)

Beckasin Temperature Regulating Tyngdtäcke 7kg Vit (210x150cm)

Beckasin är ett svenskt märke som erbjuder tyngdtäcken i flera olika vikter och utföranden. Lättast är det som väger 2,6 kg – vilket är ett barntäcke som också är mindre i storleken än de andra vikterna. Fyllningen består av sandkristaller, som inte bara är allergivänliga utan även helt luktfria. Täcket kommer i en praktisk förvaringsväska, som med fördel kan användas om man vill packa med sig sitt täcke vid eventuella resor.

Beckasins tyngdtäcke är riktigt skönt att sova med. Vikten fördelar sig jämnt och täcket formar sig efter kroppen. En stor fördel är att det inte blir varmt och svettigt under täcket. Detta beror sannolikt på avsaknaden av syntetmaterial i täcket – då det är gjort av 100 procent bomull har det andra möjligheter att ”andas”. Detta är faktiskt ett av få tyngdtäcken på marknaden som helt saknar polyester. Till och med vadderingen är tillverkad av bomull.

Lättbäddat och följsamt tyngdtäcke med bra effekt

Att bädda med Beckasins täcke är relativt lätt. Nog känner man i armarna att det väger mer än ett vanligt täcke, men samtidigt landar det på plats i påslakanet enkelt. Inte minst ligger det kvar i sängkläderna utan att korva sig under natten. Det finns dessutom öglor på täckets kanter, om man skulle känna behovet av att förankra det ytterligare. Det har dock inte upplevts som ett måste.

De lättare varianterna av Beckasin tyngdtäcke går att tvätta i maskin hemma. Väljer man ett tyngre så kan man köpa ett delbart, vilket innebär att det också går att tvätta så länge maskinen klarar vikten. Både barn och vuxna har testat Beckasin tyngdtäcke. Vuxna upplever att det går snabbare att somna och att sömnen under natten kändes lugnare än normalt (vilket även sömngrafen på aktivitetsklockan indikerade). Men också barn sover bättre, med färre uppvak – inte minst under morgontimmarna. På så sätt får Beckasin Tyngdtäcke precis den effekt man hoppats på.

Följsamt och mjuktlagom temperaturhåller sig slätt i påslakan
Lite dyrtEj delbart

7. The Nap Lab Tyngdtäcke

Rejält tyngdtäcke som ej glider i påslakanet men lätt upplevs som varmt och svettigt

Prisklass: Premium Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg och 11 kg Material Yttertyg: 100% ekologisk bomull, Innertyg: Polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt (om maskinen klarar vikten – annars handtvätt)

The Nap Labs tyngdtäcke kommer i en rejäl förvaringsväska av plast med ordentliga handtag. Väskan är perfekt att transportera sitt täcke i, men även för förvaring, om att man inte använder det hela tiden.

Tyngdtäcket från Nap Lab upplevs ha mer styrsel än många andra täcken. Inte så att det på något känns för hårt eller obekvämt, men det är onekligen lite stelare i känslan. Det ligger bra i sitt påslakan, utan att knöla ihop sig eller glida omkring, vilket är tacksamt då det alltid är tungt att rätta till ett tyngdtäcke på glid. Längs med kanterna finns dessutom öglor, för ytterligare förankring i påslakanet för den som vill vara helt säker på att det inte åker ur.

Varmt tyngdtäcke som passar bäst för kallare årstider

Täcket har en riktigt bra komfort och ger en jämn och skön tyngd över hela kroppen. Svalare nätter bjuder inte Nap Labs täcke på några ovanligt höga temperaturer. När testpersonen däremot blev sjuk med feber, då blev det riktigt svettigt med det här täcket i sängen. The Nap Lab säger själva att deras täcke är för medelvarma sovare, och att varma sover kan uppleva täcket som för varmt – vilket onekligen stämmer.

Testpersonen har dock inte upplevt sig som en varmsovare tidigare, utan sover gärna vanligtvis under både täcke och filt. Så fort utetemperaturen började stiga med årstidsväxlingen, blev The Nap Labs täcke snabbt för varmt även för en medelvarm och ibland lite frusen sovare – och det fick packas undan för säsongen.

Täcket går att maskintvätta, men dubbelkolla så att din maskin orkar vikten på det. Är man en person som inte blir varm på nätterna, är The Nap Labs täcke ett skönt alternativ. Men är man varmblodad, då gör man bäst i att snegla på täcken som erbjuder en svalare upplevelse.

Jämn viktligger på plats i påslakanet
Varmtdyrt

8. Borganäs Tyngdtäcke

Följsamt och varmt tyngdtäcke med väl fördelad vikt

Prisklass: Budget Storlek: 150 x 200 cm Vikt: 8,6 kg Material: Yttertyg 100% bomull, innertyg polyester Fyllning: Kiselpärlor Tvätt: Kemtvätt eller handtvätt

Bild saknas

Borganäs Tyngdtäcke finns i ett utförande, som väger 8,6 kg och därmed lämpar sig bäst för vuxna eller större barn. Rekommendationen om att välja ett täcke som väger 10-15% av den egna kroppsvikten är ju dock bara en rekommendation. Vissa föredrar extra tunga täcken. Så länge man kan röra sig under täcket så funkar det. Borganäs tyngdtäcke kommer med instruktioner i en plastväska, för enklare transport.

Täcket är givetvis tungt, så man bör tänka efter när man bäddar för att inte slita onödigt på armar och axlar när påslakanet ska träs på. Borganäs Tyngdtäcke har inga öglor eller andra sätt att fästa täcket. För längre användare upplevs det hålla sig på plats. Men för kortare personer och barn känns det som att Borganäs snabbt glider snett inuti påslakanet. Själva känslan av täcket är mjuk, och det följer kroppen väl.

Varmt och kompakt täcke med välfördelad tyngd

Tack vare täckets bredd och att tyngden är mycket välfördelad över hela täcket så blir tyngden aldrig särskilt påtaglig. Det känns på sätt och vis faktiskt lättare än vad det är. Vill man ha rejält med tyngd bör man ha det i åtanke innan man väljer modell. Däremot är det kompakt. Borganäs Tyngdtäcke är inget för den som vill ha det svalt och kallt när man sover. Om sommaren kommer det bli svettigt.

Men att täcket lätt blir svettigt kunde vore okej om det var lätt att tvätta och få fräscht igen. Borganäs Tyngdtäcke får dock endast kemtvättas. Det kan även handtvättas, men det kräver ett badkar samt gott om både tid och tålamod. Så även om Borganäs Tyngdtäcke vid en rak jämförelse ofta är billigast bland tyngdtäcken så känns det inte riktigt prisvärt. För bara några hundralappar till kan man få ett täcke som kan tvättas i maskin. Och sett ur ett längre perspektiv är det en funktion man inte vill snåla ur på.

Stabilt utan att bli steltmjukt och varmtväl fördelad vikt
Endast kemtvättblir väldigt varmt

Prisjämförelse

Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

Allt om tyngdtäcken

Nedan följer några av de vanligaste frågorna om tyngdtäcken:

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder, som används framför allt vid sömnproblem, mot ångest, stress och värk och vid motorisk orolighet nattetid. Tyngdtäcken har länge förekommit som hjälpmedel och då förskrivits på recept inom vården. På senare år har de blivit allt mer populära hos vanliga användare och nu kan man köpa tyngdtäcken i vanliga butiker samt online.

Var kan man köpa ett billigt tyngdtäcke?

Den ökade tillgången på tyngdtäcken har haft positiv effekt på utbudet. Att fler har börjat tillverka täckena innebär att priset pressats ned, varför fler tyngdtäcken nu finns för en mer rimlig budget. Tyngdtäcken kan bland annat köpas relativt billigt från kedjor som Jysk, Mio och Hemtex. Även IKEA har flera varianter av tyngdtäcken.

Hur får man ett tungt täcke på remiss från sjukvården?

Upplever man sig ha besvär som kan lindras av ett tyngdtäcke, så kan det vara billigast att få ta i ett täcke genom att kontakta sin vårdcentral, arbetsterapeut, sjukgymnast eller på annat sätt gå genom landstinget. Efter utredning kan man sedan få tyngdtäcke utskrivet på recept. Då betalar man endast en schablonkostnad. Tillgång till tyngdtäcke på remiss kan variera beroende av var i landet man bor.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Idén med tyngdtäcken är att kroppen genom yttre stimulans ska ha lättare för att slappna av och komma till ro inför sömnen. Men täcket ska också kunna skapa en bättre sömn genom att det jämnt fördelade trycket över kroppen gör att man kan känna mindre oro när man sover.

Vad händer i kroppen när man sover med tyngdtäcke?

Till skillnad från mediciner mot sömnstörningar så finns det inga bieffekter av tyngdtäcken. Istället för en kemisk stimulans inuti kroppen så följer tyngdtäcket kroppens former när man sover. Genom att omslutas av ett jämnt tryck stimuleras hjärnan till en ökad känsla av lugn och trygghet.

Vilka ska använda tyngdtäcke?

Vem som helst kan använda tyngdtäcke, då dessa kan ha effekt även på den som bara har milda sömnsvårigheter. Tyngdtäcken rekommenderas ofta till personer med insomnia, som drabbats av utmattningssyndrom, har en autism eller adhd-diagnos eller lider av ångest och har svårt att somna.

Vilken vikt ska man ha på tyngdtäcket?

Rekommendationen är att välja ett tyngdtäcke som väger omkring 10-15% av den egna kroppsvikten. Men personliga preferenser varierar givetvis, så det är inte givet vad som är rätt vikt. Vet man med sig att man behöver extra mycket stimulans för att slappna av så kan det ibland behövas ett snäppet tyngre täcke.

Vilka olika vikter finns det på tyngdtäcken?

Det finns tyngdtäcken i många olika vikter. För vuxna är några av de mest populära 7 kilo, 9 kilo och 11 kilo. För barn rekommenderas ofta täcken på 3 kg eller 5 kg. Man kan räkna ut ungefärlig vikt på täcket genom att ta sin kroppsvikt delat med 10, vilket brukar bli lagom vikt.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Det finns särskilda tyngdtäcken för barn och ungdomar. Det viktiga är att inte välja ett täcke som är för tungt, barnet ska kunna röra på sig och själv kunna ta av och på täcket. Rekommendationen om att täcket bör väga omkring 10% av kroppsvikten gäller även för barn.

Finns det tyngdtäcken för bebisar?

För barn under 3 år rekommenderas att man rådgör med läkare eller BVC innan man använder tyngdtäcke. Inom vården varierar restriktionerna, en del avråder helt från tyngdtäcken för små barn under 2 år och andra sätter åldersgränsen vid 1 år. Generellt bör bebisar såldes inte använda tyngdtäcke.

Vad är ett tyngdtäcke gjort av?

Ett tyngdtäcke har ett textilt ytterlager, där tyger kan utgöras av allt från ekologiskt bomull till bambufiber. Det klassiska tyngdtäcket är ett kedjetäcke. Men täcket kan också tyngas med andra material: med sand, med syntetfibrer, med kulor, med ringar, med pärlor, med bollar och med glaspärlor.

Vilka olika storlekar på tyngdtäcke finns det?

Standardstorlek på täcke är 150 x 210 cm, vilket passar för enkelsäng. För en dubbelsäng går det givetvis bra att bädda med två normalstora tyngdtäcken. Men det finns även ett visst utbud av ett stort tyngdtäcke, som dubbeltäcke. Det går även att köpa tyngdtäcke i juniorstorlek, till barnsängar.

Vilket tyngdtäcke är bäst?

De flesta tyngdtäcken är snarlika varandra. Det är främst materialet som skiljer sig åt. Många tycker mer om svalare tyngdtäcken. Detta eftersom tunga täcken ofta är väldigt kompakta och därför lätt blir svettiga. Ett varm tyngdtäcke kan funka bra på vintern men på sommaren är ett svalt tyngdtäcke att föredra.

Vilket tyngdtäcke ska jag välja?

 1. Att tänka på är att välja ett tyngdtäcke med rätt vikt för din kropp.
 2. Om du har möjlighet att prova på hur olika tyngdtäcken känns innan du köper så är det en bra idé.
 3. Välj rätt storlek på tyngdtäcket: för barn, för enkelsäng eller för dubbelsäng, ibland kallad kingsize.

Kan man tvätta sitt tyngdtäcke?

De flesta tyngdtäcken är tvättbara i vanlig tvättmaskin. Det är dock viktigt att man följer täckets tvättråd samt utgår ifrån tvättmaskinens maxvikt. En del tyngdtäcken är delbara, för att man ska kunna tvätta en del i taget utan en risk att det blir för tungt för tvättmaskinen.

Hur funkar tyngdtäcken för den som har allergi?

Då de flesta tyngdtäcken inte innehåller dun eller fjädrar så brukar det gå utmärkt att använda tyngdtäcken även om man har en allergi. Men allergiker och den med astma bör förstås alltid rådgöra med sin läkare vid eventuell osäkerhet.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss