Tyngdtäcke: 6 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 29 april 2020

Sover du dåligt? Vi har testat tyngdtäcken och utser Cura of Sweden Pearl till bäst i test. Det är ett bekvämt tyngdtäcke som finns i många vikter och är mjukt att bädda med i sängen.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av tyngdtäcken med olika vikter har vi låtit vanliga personer använda täckena i sin hemmiljö. De lättare täckena har använts av både barn och vuxna, medan tyngdtäckena med högre vikt endast har använts av vuxna. I vårt test av tyngdtäcken har vi tittat framför allt på följande egenskaper:

  • Komfort: Känns täcket mjukt eller stelt mot kroppen, hur känns tyngdmaterialet och upplevs täcket vara varmt eller svettigt?
  • Upplevd effekt: Blir sömnen bättre med ett tyngdtäcke, på vilket sätt märks en eventuell effekt av och håller den även i sig över tid?
  • Praktisk användning: Är täcket kompatibelt med vanliga påslakan, hur är täcket att hantera vid bäddning och hur funkar det att tvätta?

Ovan funktioner har därefter vägts samman med tyngdtäckets pris, varefter det bästa täcket utses till bäst i test.

Jämför pris på alla tyngdtäcken hos PriceRunner.

1. Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke - BÄST I TEST

Mycket skönt och följsamt tyngdtäcke som ger en trygghetskänsla i sömnen

Prisklass Mellan Storlek 150 x 210 cm Vikt 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg Material Överdrag i 100% bomull samt en tunn polyesterfilt mellan yttertyg och pärlor Fyllning Kiselpärlor Tvätt Maskintvätt 60 grader

Cura of Sweden Pearl 7kg Tyngdtäcke (200x150cm)

Cura of Swedens populära Pearl Tyngdtäcke kommer i en praktisk förvaringsväska med bra bärhandtag. Detta täcke är omtyckt av en anledning. Dels är det prisvärt, dels är det en mycket behaglig upplevelse att använda tyngdtäcket. Pearl Tyngdtäcke känns både mjukt och följsamt under natten. Trots de insydda kiselpärlorna som ger täckets dess tyngd så känns det varken knöligt eller obekvämt. Tyngden är väl fördelad över täcket, som utgörs av 120 rutor.

Täcket är visserligen varmt, men det känns inte onormalt tjockt eller svettigt. Värmen motsvarar ett vanligt täcke för bruk vinter och höst. Under sommarens varmare dagar lär dock Cura of Sweden Pearl kunna upplevas som lite för kompakt. Föredrar man att ha det svalt och kallt när man sover så kan man med fördel kombinera detta tyngdtäcke med att ha fönstret lite på glänt. Då blir sovtemperaturen med Cura of Sweden alldeles lagom.

Cura-of-Sweden-Pearl-tyngdtacke

Effektfullt tyngdtäcke med mycket ombonad känsla

Att bädda med Pearl Tyngdtäcke funkar bra, även om det är lite svårare att få det helt slätt inuti i påslakanet jämfört med ett vanligt täcke. Täcket har tygöglor i alla hörn samt en mitt på varje sida, vilket gör att man skulle kunna fästa det inuti påslakanet. Väljer man någon av de lägre vikterna så är det inte några problem att tvätta täcket i tvättmaskin.

Både barn och vuxna har testat Cura of Sweden Pearl Tyngdtäcke och upplever att det ger effekt. Insomningen går något snabbare och sömnen upplevs vara mindre orolig. Barn som testat har sovit bättre och längre jämfört med ett vanligt täcke. Men det bästa med Cura Pearl är att man inte tummar det minsta på själva sovkomforten.

Följer kroppenmjukt och sköntenkelt att tvätta
Något varmt

2. Polar Night Tyngdtäcke

Mysig och relativt lättbäddat tyngdtäcke som känns följsamt även vid högre vikter

Prisklass: Mellan Storlek: 150 x 200 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg och 13 kg Material: 100% bomull Fyllning: Mikroglaspärl och polyestervadd Tvätt: Handtvätt

Polar Night 13kg Tyngdtäcke (200x150cm)

Polar Night Tyngdtäcke finns i ett brett viktspann, och kan även köpas i en mindre, och lättare, barnversion. Måttet på täcket är standard och det funkar med vanliga påslakan. Som med alla tyngre tyngdtäcken kräver även Polar Night en särskild bäddningsteknik. Kommer man upp över 7-9 kg så är det svårt för en normalstark person att bara skaka täcket rätt i påslakanet.

I kanterna av Polar Night Tyngdtäcke finns tygöglor så man kan fästa det inne i påslakanet. En smart detalj, i och med att tunga täcken har en förmåga att gärna klumpa ihop sig. Just detta har dock inte upplevts som ett problem med Polar Night. Trots att det är en av de tyngre varianterna som har testats så har tyngdtäcket förblivit förvånansvärt följsamt.

Sovupplevelsen med Polar Night Tyngdtäcke har också varit riktigt god. Täcket har en bra spridning av mikroglaspärlorna. Det gör att täcket på ett bekvämt sätt formar sig efter kroppen och skapar de där tunga, härligt sövande känslan.

Tyngdtäcke som endast kan handtvättas

Det är vanligt att tyngdtäcken kan upplevas som kvava och svettiga. Nu har detta tyngdtäcke visserligen inte använts under högsommarvärme, och då lär det upplevas som något för kompakt. Men jämfört med ett vanlig täcke så upplevas inte Polar Night vara så mycket svettigare.

Det finns en negativ aspekt av Polar Night Tyngdtäcke, och det är tvättmöjligheterna. Då tyngdtäcken kan bli varma, varpå man svettas mer, så borde de vara lätta att tvätta. Över tid vill man gärna behålla täckets fräschör. Tyvärr tillåts endast handtvätt av Polar Night, och att handtvätt ett stort täcke med en vikt på 9-13 kg är ingen lätt syssla.

Utöver det får Polar Night Tyngdtäcke endast positiva omdömen. Sovkänslan har en riktigt ombonad tyngd, täcket är för sin tyngd ändå lätt att bädda med och komforten ger en god sömn.

Följsamt även vid tyngre vikterkänns inte svettigtbekvämt och mjukt
Kan inte tvättas i maskin

3. Heavy Sleeper Tyngdtäcke

Bekvämt men lite svårbäddat tyngdtäcke som ger en god sovkomfort

Prisklass Mellan Storlek 150 x 210 cm Vikt 5 kg, 7 kg, 9 kg Material Yttertyg 100% bomull, innertyg 100% polyester Fyllning Glaspärlor Tvätt Maskintvätt 60 grader

Hemtex Heavy Sleeper 5kg Tyngdtäcke (210x150cm)

Heavy Sleeper Tyngdtäcke finns i tre olika vikter. Täcket kommer i en förvaringsbag med breda handtag, som gör det lite enklare att bära det med sig hem efter inköp. Heavy Sleeper använder glaspärlor för att tynga ned. Dessa är inbäddade i ett lager av polyester. Täckets yttre lager är av bomull. För täckets fräschör bör man använda påslakan när man sover med Heavy Sleeper i sängen.

Att bädda med tyngdtäcket är förstås tungt. Tillverkaren rekommenderar att täcket läggs ned och så hasar man på påslakanet bit för bit. Hörn och kanter har en tendens att vika sig lite inuti i påslakanet, vilket delvis skulle kunna bero på att Heavy Sleeper har en väldigt glatt yta. Det finns heller inga öglor för att fästa det i påslakanet. Är man väldigt känslig för att täcket viker sig eller blir knöligt i hörnen så får man räkna med att lägga viss tid på fixa med detta.

Heavy-Sleeper-tyngdtacke

Bekvämt tyngdtäcke som ger ett bra tryck över kroppen

Heavy Sleeper Tyngdtäcke upplevs vara ganska varmt, men sticker inte ut jämfört med hur andra tyngdtäcken i liknande viktklass känns. Det upplevs till viss del som att ju tyngre täcket är, desto mer kompakt och varmt blir det. Skulle tyngdtäcket bli svettigt efter en tids användning så går det bra att tvätta. Det viktiga är att man har en tvättmaskin som är godkänd för täckets tyngd. Efter tvätt får täcket hängtorka, då det ej kan torktumlas.

Trots tyngden så känns Heavy Sleeper inte klumpigt i sängen, inte heller för de barn som testat. Trycket är jämnt fördelat över kroppen. Att sova med Heavy Sleeper är en behaglig upplevelse. Sömnen upplevs djupare, mindre orolig och insomningen går något snabbare. Exakt effekt varierar från användare till användare. Men Heavy Sleeper lever väl upp till förväntningarna om hur ett tyngdtäcke ska vara och kännas.

Mjuk känslagod sovkomfortkan maskintvättas
Viker sig lätt inne i påslakanetlite varmtsaknar fästöglor

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

4. Beckasin Tyngdtäcke Bomullssatin

Följsamt tyngdtäcke som inte blir alltför varmt under natten

Prisklass Mellan Storlek 150 x 210 cm Vikt 2.6 kg, 5 kg, 7 kg, 10 kg, 12 kg Material Yttertyg 100% bomull, innertyg 100% bomull Fyllning Sandkristall Tvätt Maskintvätt (om maskinen klarar vikten – annars ångtvätt eller vädring)

Beckasin Tyngdtäcke 5kg Tyngdtäcke (210x150cm)

Beckasin är ett svenskt märke som erbjuder tyngdtäcken i flera olika vikter och utföranden. Lättast är det som väger 2,6 kg – vilket är ett barntäcke som också är mindre i storleken än de andra vikterna. Fyllningen består av sandkristaller, som inte bara är allergivänliga utan även helt luktfria. Täcket kommer i en praktisk förvaringsväska, som med fördel kan användas om man vill packa med sig sitt täcke vid eventuella resor.

Beckasins tyngdtäcke är riktigt skönt att sova med. Vikten fördelar sig jämnt och täcket formar sig efter kroppen. En stor fördel är att det inte blir varmt och svettigt under täcket. Detta beror sannolikt på avsaknaden av syntetmaterial i täcket – då det är gjort av 100 procent bomull har det andra möjligheter att ”andas”. Detta är faktiskt ett av få tyngdtäcken på marknaden som helt saknar polyester. Till och med vadderingen är tillverkad av bomull.

Beckasin-tyngdtacke

Lättbäddat och följsamt tyngdtäcke med bra effekt

Att bädda med Beckasins täcke är relativt lätt. Nog känner man i armarna att det väger mer än ett vanligt täcke, men samtidigt landar det på plats i påslakanet enkelt. Inte minst ligger det kvar i sängkläderna utan att korva sig under natten. Det finns dessutom öglor på täckets kanter, om man skulle känna behovet av att förankra det ytterligare. Det har dock inte upplevts som ett måste.

De lättare varianterna av Beckasin tyngdtäcke går att tvätta i maskin hemma. Väljer man ett tyngre så kan man köpa ett delbart, vilket innebär att det också går att tvätta så länge maskinen klarar vikten. Både barn och vuxna har testat Beckasin tyngdtäcke. Vuxna upplever att det går snabbare att somna och att sömnen under natten kändes lugnare än normalt (vilket även sömngrafen på aktivitetsklockan indikerade). Men också barn sover bättre, med färre uppvak – inte minst under morgontimmarna. På så sätt får Beckasin Tyngdtäcke precis den effekt man hoppats på.

Följsamt och mjuktlagom temperaturhåller sig slätt i påslakan
Lite dyrt

5. The Nap Lab Tyngdtäcke

Rejält tyngdtäcke som ej glider i påslakanet men lätt upplevs som varmt och svettigt

Prisklass: Premium Storlek: 150 x 210 cm Vikt: 5 kg, 7 kg, 9 kg och 11 kg Material Yttertyg: 100% ekologisk bomull, Innertyg: Polyester Fyllning: Glaspärlor Tvätt: Maskintvätt (om maskinen klarar vikten – annars handtvätt)

The Nap Labs tyngdtäcke kommer i en rejäl förvaringsväska av plast med ordentliga handtag. Väskan är perfekt att transportera sitt täcke i, men även för förvaring, om att man inte använder det hela tiden.

Tyngdtäcket från Nap Lab upplevs ha mer styrsel än många andra täcken. Inte så att det på något känns för hårt eller obekvämt, men det är onekligen lite stelare i känslan. Det ligger bra i sitt påslakan, utan att knöla ihop sig eller glida omkring, vilket är tacksamt då det alltid är tungt att rätta till ett tyngdtäcke på glid. Längs med kanterna finns dessutom öglor, för ytterligare förankring i påslakanet för den som vill vara helt säker på att det inte åker ur.

Varmt tyngdtäcke som passar bäst för kallare årstider

Täcket har en riktigt bra komfort och ger en jämn och skön tyngd över hela kroppen. Svalare nätter bjuder inte Nap Labs täcke på några ovanligt höga temperaturer. När testpersonen däremot blev sjuk med feber, då blev det riktigt svettigt med det här täcket i sängen. The Nap Lab säger själva att deras täcke är för medelvarma sovare, och att varma sover kan uppleva täcket som för varmt – vilket onekligen stämmer.

Testpersonen har dock inte upplevt sig som en varmsovare tidigare, utan sover gärna vanligtvis under både täcke och filt. Så fort utetemperaturen började stiga med årstidsväxlingen, blev The Nap Labs täcke snabbt för varmt även för en medelvarm och ibland lite frusen sovare – och det fick packas undan för säsongen.

Täcket går att maskintvätta, men dubbelkolla så att din maskin orkar vikten på det. Är man en person som inte blir varm på nätterna, är The Nap Labs täcke ett skönt alternativ. Men är man varmblodad, då gör man bäst i att snegla på täcken som erbjuder en svalare upplevelse.

Jämn viktligger på plats i påslakanet
Varmtdyrt

6. Borganäs Tyngdtäcke

Följsamt och varmt tyngdtäcke med väl fördelad vikt

Prisklass Budget Storlek 150 x 200 cm Vikt 8,6 kg Material Yttertyg 100% bomull, innertyg polyester Fyllning Kiselpärlor Tvätt Kemtvätt eller handtvätt

Borganäs 8.6kg Tyngdtäcke (210x150cm)

Borganäs Tyngdtäcke finns i ett utförande, som väger 8,6 kg och därmed lämpar sig bäst för vuxna eller större barn. Rekommendationen om att välja ett täcke som väger 10-15% av den egna kroppsvikten är ju dock bara en rekommendation. Vissa föredrar extra tunga täcken. Så länge man kan röra sig under täcket så funkar det. Borganäs tyngdtäcke kommer med instruktioner i en plastväska, för enklare transport.

Täcket är givetvis tungt, så man bör tänka efter när man bäddar för att inte slita onödigt på armar och axlar när påslakanet ska träs på. Borganäs Tyngdtäcke har inga öglor eller andra sätt att fästa täcket. För längre användare upplevs det hålla sig på plats. Men för kortare personer och barn känns det som att Borganäs snabbt glider snett inuti påslakanet. Själva känslan av täcket är mjuk, och det följer kroppen väl.

Borganas-tyngdtacke

Varmt och kompakt täcke med välfördelad tyngd

Tack vare täckets bredd och att tyngden är mycket välfördelad över hela täcket så blir tyngden aldrig särskilt påtaglig. Det känns på sätt och vis faktiskt lättare än vad det är. Vill man ha rejält med tyngd bör man ha det i åtanke innan man väljer modell. Däremot är det kompakt. Borganäs Tyngdtäcke är inget för den som vill ha det svalt och kallt när man sover. Om sommaren kommer det bli svettigt.

Men att täcket lätt blir svettigt kunde vore okej om det var lätt att tvätta och få fräscht igen. Borganäs Tyngdtäcke får dock endast kemtvättas. Det kan även handtvättas, men det kräver ett badkar samt gott om både tid och tålamod. Så även om Borganäs Tyngdtäcke vid en rak jämförelse ofta är billigast bland tyngdtäcken så känns det inte riktigt prisvärt. För bara några hundralappar till kan man få ett täcke som kan tvättas i maskin. Och sett ur ett längre perspektiv är det en funktion man inte vill snåla ur på.

Stabilt utan att bli steltmjukt och varmtväl fördelad vikt
Endast kemtvättblir väldigt varmt

Allt om tyngdtäcken

Nedan följer några av de vanligaste frågorna om tyngdtäcken:

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett täcke med insydda tyngder, som används framför allt vid sömnproblem, mot ångest, stress och värk och vid motorisk orolighet nattetid. Tyngdtäcken har länge förekommit som hjälpmedel och då förskrivits på recept inom vården. På senare år har de blivit allt mer populära hos vanliga användare och nu kan man köpa tyngdtäcken i vanliga butiker samt online.

Var kan man köpa ett billigt tyngdtäcke?

Den ökade tillgången på tyngdtäcken har haft positiv effekt på utbudet. Att fler har börjat tillverka täckena innebär att priset pressats ned, varför fler tyngdtäcken nu finns för en mer rimlig budget. Tyngdtäcken kan bland annat köpas relativt billigt från kedjor som Jysk och Hemtex. Det är antagligen bara en tidsfråga tills att IKEA börjar sälja tyngdtäcken.

Hur får man ett tungt täcke på remiss från sjukvården?

Upplever man sig ha besvär som kan lindras av ett tyngdtäcke, så kan det vara billigast att få ta i ett täcke genom att kontakta sin vårdcentral, arbetsterapeut, sjukgymnast eller på annat sätt gå genom landstinget. Efter utredning kan man sedan få tyngdtäcke utskrivet på recept. Då betalar man endast en schablonkostnad. Tillgång till tyngdtäcke på remiss kan variera beroende av var i landet man bor.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Idén med tyngdtäcken är att kroppen genom yttre stimulans ska ha lättare för att slappna av och komma till ro inför sömnen. Men täcket ska också kunna skapa en bättre sömn genom att det jämnt fördelade trycket över kroppen gör att man kan känna mindre oro när man sover.

Vad händer i kroppen när man sover med tyngdtäcke?

Till skillnad från mediciner mot sömnstörningar så finns det inga bieffekter av tyngdtäcken. Istället för en kemisk stimulans inuti kroppen så följer tyngdtäcket kroppens former när man sover. Genom att omslutas av ett jämnt tryck stimuleras hjärnan till en ökad känsla av lugn och trygghet.

Vilka ska använda tyngdtäcke?

Vem som helst kan använda tyngdtäcke, då dessa kan ha effekt även på den som bara har milda sömnsvårigheter. Tyngdtäcken rekommenderas ofta till personer med insomnia, som drabbats av utmattningssyndrom, har en autism eller adhd-diagnos eller lider av ångest och har svårt att somna.

Vilken vikt ska man ha på tyngdtäcket?

Rekommendationen är att välja ett tyngdtäcke som väger omkring 10-15% av den egna kroppsvikten. Men personliga preferenser varierar givetvis, så det är inte givet vad som är rätt vikt. Vet man med sig att man behöver extra mycket stimulans för att slappna av så kan det ibland behövas ett snäppet tyngre täcke.

Vilka olika vikter finns det på tyngdtäcken?

Det finns tyngdtäcken i många olika vikter. För vuxna är några av de mest populära 7 kilo, 9 kilo och 11 kilo. För barn rekommenderas ofta täcken på 3 kg eller 5 kg. Man kan räkna ut ungefärlig vikt på täcket genom att ta sin kroppsvikt delat med 10, vilket brukar bli lagom vikt.

Kan barn använda tyngdtäcke?

Det finns särskilda tyngdtäcken för barn och ungdomar. Det viktiga är att inte välja ett täcke som är för tungt, barnet ska kunna röra på sig och själv kunna ta av och på täcket. Rekommendationen om att täcket bör väga omkring 10% av kroppsvikten gäller även för barn.

Finns det tyngdtäcken för bebisar?

För barn under 3 år rekommenderas att man rådgör med läkare eller BVC innan man använder tyngdtäcke. Inom vården varierar restriktionerna, en del avråder helt från tyngdtäcken för små barn under 2 år och andra sätter åldersgränsen vid 1 år. Generellt bör bebisar såldes inte använda tyngdtäcke.

Vad är ett tyngdtäcke gjort av?

Ett tyngdtäcke har ett textilt ytterlager, där tyger kan utgöras av allt från ekologiskt bomull till bambufiber. Det klassiska tyngdtäcket är ett kedjetäcke. Men täcket kan också tyngas med andra material: med sand, med kulor, med ringar, med pärlor, med bollar och med glaspärlor.

Vilka olika storlekar på tyngdtäcke finns det?

Standardstorlek på täcke är 150 x 210 cm, vilket passar för enkelsäng. För en dubbelsäng går det givetvis bra att bädda med två normalstora tyngdtäcken. Men det finns även ett visst utbud av ett stort tyngdtäcke, som dubbeltäcke. Det går även att köpa tyngdtäcke i juniorstorlek, till barnsängar.

Vilket tyngdtäcke är bäst?

De flesta tyngdtäcken är snarlika varandra. Det är främst materialet som skiljer sig åt. Många tycker mer om svalare tyngdtäcken. Detta eftersom tunga täcken ofta är väldigt kompakta och därför lätt blir svettiga. Ett varm tyngdtäcke kan funka bra på vintern men på sommaren är ett svalt tyngdtäcke att föredra.

Vilket tyngdtäcke ska jag välja?

  1. Att tänka på är att välja ett tyngdtäcke med rätt vikt för din kropp.
  2. Om du har möjlighet att prova på hur olika tyngdtäcken känns innan du köper så är det en bra idé.
  3. Välj rätt storlek på tyngdtäcket: för barn, för enkelsäng eller för dubbelsäng, ibland kallad kingsize.

Kan man tvätta sitt tyngdtäcke?

De flesta tyngdtäcken är tvättbara i vanlig tvättmaskin. Det är dock viktigt att man följer täckets tvättråd samt utgår ifrån tvättmaskinens maxvikt. En del tyngdtäcken är delbara, för att man ska kunna tvätta en del i taget utan en risk att det blir för tungt för tvättmaskinen.

Hur funkar tyngdtäcken för den som har allergi?

Då de flesta tyngdtäcken inte innehåller dun eller fjädrar så brukar det gå utmärkt att använda tyngdtäcken även om man har en allergi. Men allergiker och den med astma bör förstås alltid rådgöra med sin läkare vid eventuell osäkerhet.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar.

Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.