Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Strykjärn: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 december 2017

För släta och fina kläder är ett strykjärn ett av de mest lättanvända verktygen. I vårt test av strykjärn blir Electrolux 4safety Precision bäst i test, bland annat på grund av att den är lättmanövrerad, har lång sladd och har automatisk avstängning.

1. Electrolux 4safety Precision - BÄST I TEST

Lättmanövrerat med långsladd och automatisk avstängning

Effekt: 2 400 W Självrengörande: Ja Steglös temperaturinställning: Ja Ångpuff: 180 g/min Kontinuerlig ångkapacitet: 40 g/min Maxtemperatur: 220 grader Uppvärmning: 41 sekunder Nedkylning: 45 min Automatisk avstängning: Ja Enkelhet vattenfyllning (lätt, medel, svår): Medel Enkelhet vattentömning (lätt, medel, svår): Medel Vattentank: 250 ml Vattenkapacitet: Ca 8 skjortor Pistolgrepp: Nej Sladdlängd: 3 m Rotationsfäste: Ja Vikt: 1,21 kg (utan sladd)

Electrolux EDB6146GR

Electrolux levererar ett lätt och smidigt järn som är enkelt att manövrera. Greppet är bekvämt och det finns inget pistolgrepp som är i vägen. Järnet är välbalanserat både ståendes på paus och i handen under strykning. Detta gör det enkelt att navigera över en skjorta och varken detaljer eller större ytor utgör något problem. Ytterligare något som gör strykjärnet enkelt att använda är den långa och lagom tjocka sladden som har ett exemplariskt rotationsfäste. Lätt snurrar den runt så att sladden inte kommer i vägen och den räcker utan problem över hela strykbrädan.

Den automatiska avstängningen sker efter fyra minuter i stående läge och snabba trettio sekunder i liggande läge. Det räcker alltså för att rädda bomullsmaterial om man råkar glömma järnet på. Värmen fortsätter att vara jämn skjorta efter skjorta vilket ger upprepade bra resultat. Tyvärr är det inte helt enkelt att fylla och tömma vatten. En viktig egenskap, speciellt om inte järnet används så ofta. Alla dess positiva egenskaper och det faktum att strykjärnets ångfunktion fungerar mycket bra gör detta till klar favorit - Electrolux 4Safty Precision är så nära ett perfekt strykjärn man kan komma.

Lättmanövreratlång sladdcirkelfäste, automatisk avstängning
Fylla och tömma vatten svårt
5,0

Bra pris hos:

Electrolux Home

2. Braun TexStyle 7

Gedigen konstruktion med exemplarisk ånga

Effekt: 2 400 W Ångpuff: 120 g/min Kontinuerlig ångkapacitet: 50 g/min Uppvärmning: Ca 45 sekunder Nedkylning: 40 min Automatisk avstängning: Ja Enkelhet vattenfyllning (lätt, medel, svår): Lätt Enkelhet vattentömning (lätt, medel, svår): Lätt Vattentank: 400 ml Vattenkapacitet: Ca 8 skjortor Pistolgrepp: Nej Sladdlängd: 2,5 m Rotationsfäste: Ja

Braun TexStyle 7 TS785ESTP

Braun TexStyle 7 är ett härligt strykjärn med skön känsla. Greppet är smalt och det välbalanserade järnet är lätt vilket gör det smidigt att svepa över tyget. Trots dess lätthet känns konstruktionen gedigen och resultatet blir bra. Vattnet är enkelt att både fylla och tömma och behållaren är tillräckligt rymlig för att det ska räcka länge. Det gör att strykjärnet passar både om man stryker ofta och mycket och om man stryker mer sällan och behöver tömma ur vattnet emellanåt. Sladden är tjock, vävd och har bra längd vilket gör att den enkelt räcker runt hela strykbrädan. Ett rotationsfäste finns men detta är något som först inte uppmärksammades. Fästet är nämligen så stelt och segt att rotera att den tjocka sladden snabbt tvinnar sig om man vänder 360 grader under en strykning.

Värmen i TexStyle 7 är något svag. Det funkar för lättare tyger exempelvis av bomull medan linne blir en större utmaning. Dock kompenseras detta av en exemplarisk ånga. Ångan går att ställa på flera olika nivåer och den har bra värme. Styrkan i ångan är effektiv utan att göra tyget blött. Braun har lagt extra fokus på att utforma ångfunktionen på spetsen och lyckats väl med detta. Extra ånghål och en bra utformning förenklar verkligen strykning av detaljer och mindre områden. Ett plus är såklart också den automatiska avstängningen som sker efter 30 sekunder i liggande läge och 8 minuter i stående. Braun TexStyle 7 är ett strykjärn som ger bra resultat och är mycket trevligt att använda.

Exemplarisk ångalättmanövreratgedigen konstruktionenkelt att fylla/tömma
Svag värmedåligt rotationsfäste
4,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

3. Philips Azur Performer Plus

Lättmanövrerat strykjärn med bra värmespridning

Effekt: 2 400 W Självrengörande: Ja Ångpuff: 220 g/min Kontinuerlig ångkapacitet: 45 g/min Uppvärmning: Ca 35 – 53 sekunder Nedkylning: 50 min Automatisk avstängning: Ja Enkelhet vattenfyllning (lätt, medel, svår): Lätt Enkelhet vattentömning (lätt, medel, svår): Svår Vattentank: 300 ml Vattenkapacitet: Ca 8 skjortor Pistolgrepp: Ja Sladdlängd: 2 m Rotationsfäste: Ja

Philips Azur Performer Plus GC4517

Philips Azur Performance Plus med sin jämna värmespridning glider lätt över tyget. Det är enkelt att stryka såväl större ytor som mindre detaljer. Den lagom långa sladden med rotationsfäste gör att man inte känner sig begränsad. Vatten fylls på med lätthet då öppningen är klädd med en gummiring så att den kan sättas mot kranen. Det är också tydligt att se när man nått maxgränsen. Kapaciteten är stor och vattnet räcker till många plagg. Däremot så är det svårare att få ut vatten ur järnet igen, alltså inte optimalt för den som inte använder strykjärnet så ofta. Azur Performer Plus stänger av sig själv efter 30 sekunder om det står på stryksulan och efter 8 minuter i vertikalt läge.

På ångan finns tre inställningar; av, på och eco. Philips får naturligtvis plus för att de har en eco-funktion men tyvärr så fungerar den mindre bra. Den vanliga kontinuerliga ångan presterar inte heller som önskat. Däremot blir resultatet tillfredsställande om det smidiga pistolgreppet används för att puffa extra ånga under strykningen. Pistolgreppet är mycket bra placerat, det är enkelt att nå men samtidigt inte i vägen när det inte behövs. Även för någon med större händer kan strykjärnet hållas utan att knappen irriterar. Greppet är även i övrigt bekvämt och det välbalanserade järnet är lätt att manövrera. Philips Azur Performer Plus kanske inte är optimalt för krävande plagg men ett skönt järn som är smidigt att använda.

Bra värmespridninglättmanövreratenkel vattenfyllning
Svag ångasvår vattentömning
4,0

4. Tefal Smart Protection (FV4970)

Effektiv kontinuerlig ånga och jämn värmefördelning

Effekt: 2 500 W Ångpuff: 150 g/min Kontinuerlig ångkapacitet: 40 g/min Uppvärmning: 1 min Nedkylning: 45 min Automatisk avstängning: Ja Enkelhet vattenfyllning (lätt, medel, svår): Lätt Enkelhet vattentömning (lätt, medel, svår): Lätt Vattentank: 270 ml Vattenkapacitet: Ca 5 skjortor Pistolgrepp: Ja Sladdlängd: 2 m

Tefal Ultragliss 4 Protect FV4970

Tefal Smart Protection har mycket bra ånga i sitt järn. De extra ångpuffarna behövs nästan inte utan den vanliga ångan räcker oftast väl för att stryka även rejält skrynkliga skjortor. Detta i kombination med den jämna värmefördelningen, som gör att även den yttersta spetsen blir varm, ger ett mycket bra resultat. Det är enkelt att stryka både stora ytor och detaljer som kräver mer precision. Då järnet är smalare än de flesta andra så passar det extra bra för strykning av exempelvis blusar eller barnkläder.

Hanteringen av järnet är dock inte optimal. Konstruktionen gör det lite baktungt och på grund av pistolgreppet är det svårt att få ett bra grepp runt handtaget. Det är också lite för stort och plastigt för att man ska våga hålla på sidorna. Även sladden gör järnet något svårhanterat då den är i kortaste laget. Något som ibland kan hindra rörelsefriheten. Strykjärnet en automatisk avstängning men det räcker inte för att rädda tyget. Det tar hela 5 minuter i liggande läge innan det stängs av. Detta, och de 8 minuterna i stående läge innan järnet slås av, är nog främst till för att förhindra att huset brinner ner när man är på jobbet. Men skjortan man glömde kan tyvärr vara förstörd. Att värmen ställs in automatiskt på järnet är däremot ett positivt extra skydd för kläderna. Man behöver alltså inte fundera över vilken temperatur man ska använda. Både värmen och ångan på Tefal Smart Protection är bra vilket absolut ger ett tillfredsställande resultat

Effektiv kontinuerlig ångajämn värmefördelning
Obalanserad konstruktionpistolgrepp i vägenkort sladd
3,5

5. Bosch Sensixx DA10

Litet och kompakt med bra ånga

Effekt: 2 400 W Självrengörande: Ja Steglös temperaturinställning: Ja Ångpuff: 130 g/min Kontinuerlig ångkapacitet: 30 g/min Behandling stryksula: PalladiumGlissée Uppvärmning: 35 sekunder Nedkylning: 40 min Automatisk avstängning: Ja Enkelhet vattenfyllning (lätt, medel, svår): Medel Enkelhet vattentömning (lätt, medel, svår): Medel Vattentank: 300 ml Vattenkapacitet: Ca 6 skjortor Pistolgrepp: Nej Sladdlängd: 1,9 m Rotationsfäste: Ja Vikt: 1,2 kg

Bosch TDA102411C

Om utrymmet är en faktor så är Bosch Sensixx DA10 ett bra alternativ. Det är ett kompakt och litet strykjärn som är enkelt att förvara och manövrera. Då nedkylningen är relativt snabb går det också fort att packa undan. Värmen är jämn under strykning av flera plagg och även ångan fungerar tillfredsställande. Den ger lagom mycket kontinuerlig ånga och bra puffar vid extra behov. Vattnet fylls och töms relativt enkelt även om det lilla hålet kräver viss precision. Det finns också vissa ställen som vattnet fastnar på när det töms. Sladden på järnet är något kort, vilket vid vissa moment kan hindra rörelsefriheten. Däremot har Bosch Sensixx DA10 ett rotationsfäste för sladden som hindrar den från att tvinnas. Något som helt klart är ett plus.

Tyvärr är stryksulan, på det annars välbalanserade järnet, lite seg-glidande och ger inte den bästa upplevelsen. Framförallt blir det svårt med precisionen när man stryker mindre detaljer då järnet är lite motsträvigt. Även knappar och reglage drar ner intrycket då dessa är ganska plastiga. Den lilla storleken gör också att vattnet i järnet inte räcker så länge och man måste fylla på. Den automatiska avstängningen fungerar fullt tillfredsställande och järnet stängs av efter 30 sekunder i horisontellt läge och 8 minuter i vertikalt. Strykförmågan är kanske inte den bästa för Bosch Sensixx DA10 men järnet kan ändå passa för den som inte stryker så mycket eller så ofta.

Kompakt designbra ångarotationsfäste
Seg glidytaplastiga detaljerliten vattenkapacitet
3,0

Bra pris hos:

Elon

6. Tefal TurboPro (FV5648)

Jämn värme och snabb nedkylning med enkel vattentömning

Effekt: 2 600 W Självrengörande: Ja Ångpuff: 220 g/min Kontinuerlig ångkapacitet: 50 g/min Uppvärmning: Ca 1 min Nedkylning: 40 min Automatisk avstängning: Ja Enkelhet vattenfyllning (lätt, medel, svår): Lätt Enkelhet vattentömning (lätt, medel, svår): Lätt Vattentank: 300 ml Vattenkapacitet: 6-10 skjortor Pistolgrepp: Ja Sladdlängd: 2 m Rotationsfäste: Nej Vikt: 1,52 kg

Tefal Turbo Pro FV5648

Tefal TurboPro levererar jämn och bra värme genom hela strykningen. Sladden saknar snurrskydd men är lång, vilket gör att den inte begränsar strykningen. Nedkylningen på detta järn är också förhållandevis snabb, vilket är smidigt om man exempelvis stryker på morgonen innan man ska iväg. Det är enkelt att både fylla på och tömma ut vatten. Tyvärr är konstruktionen på Tefal TurboPro inte helt lätt att manövrera. Den klumpiga konstruktionen i botten och det faktum att det inte är speciellt välbalanserat i handen gör att detaljer och mindre utrymmen är svårt. Konstruktionen gör dock att den står stabilt i upprätt läge.

Tefal TurboPro har en exceptionell ångförmåga. För tjockare textilier kan detta vara bra medan det för tunnare tyger blir lite väl mycket. På maxnivån levererar järnet så mycket ånga att det på tunna tyger helt enkelt blir vatten och det som stryks blir blött och varmt. För skjortor behövde ångan stängas av och endast puffar med pistolgreppet användas för att få bra resultat. Tefal har en automatisk avstängning efter snabba 30 sekunder i liggande läge och 8 minuter i stående läge. En räddare för finkläderna om järnet glöms på. Även om värmen för Tefal TurboPro är bra så räcker det inte riktigt. Ångan och den klumpiga konstruktionen drar tyvärr ner helhetsbetyget.

Jämn värmelång sladdsnabb nedkylningenkel vattenfyllning och tömning
Klumpig konstruktionför mycket ångasvårmanövrerat
3,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

Allt om strykjärn

Att ha fina och släta kläder är något som vi sedan länge varit måna om och strykjärnet är därför en produkt med gamla anor. Redan på medeltiden användes ett metallstycke med handtag som värmdes i elden och vars funktion var att göra tyger släta. Detta användes dock främst på tyger av ylle medan strykjärn och strykbräda idag användes för olika tyger, även om det i många hem främst är skjortor som stryks.

Idag är de betydligt mer utvecklade och många nya funktioner har adderats. Temperaturen går enkelt ställa in och ångfunktion är vanligt. I små hål under strykjärnet kommer ånga ut som gör tyget fuktigt vilket gör det lättare att därefter stryka slätt. Oftast finns också funktionen att ge små puffar med extra ånga för att få riktigt skrynkliga tyger fria från veck.

Val av strykjärn

Strykjärn kommer med varierat pris och går köpa både online och i fysiska affärer. Därför är det bra att innan sitt inköp fundera igenom sitt behov. Hur ofta järnet kommer användas, vilken plats det får ta och vilka typer av plagg som ska strykas. Detta kan hjälpa en att avgöra vilka funktioner som behöver finnas och vilken prisklass som är aktuell.

Ångfunktion en av de viktigaste egenskaperna, då det har stor påverkan på resultatet. Det finns olika varianter beroende på vad som ska strykas; kraftiga ångstationer, steamers och mer traditionella järn med ånga. Det viktiga är att inga blöta fläckar lämnas på kläderna utan att ångan är jämn. När strykjärnet lyfts får det inte heller komma droppar av vatten. Det måste såklart också gå att få både mer och mindre ånga då det kan variera hur mycket man vill ha beroende på vad man stryker.

Strykjärn kommer både med och utan sladd. Väljer man en variant med sladd är det bra om den går att snurra. Gör den inte det kan det komplicera strykningen då rörelsefriheten blir mindre. Även hur lång sladden är påverkar detta. För ett trådlöst strykjärn däremot kan det vara bra att veta hur länge strykjärnet håller innan det behöver laddas och hur strykjärnshållaren ser ut och om den har väggfäste.

Många strykjärn erbjuder automatisk avstängning. Det kan vara mycket praktiskt med ett strykjärn som stänger av sig själv för den som stryker skjortan på morgonen innan jobbet. Då slipper man helt enkelt fundera över en potentiell eldsvåda under dagens gång. Vidare så är naturligtvis watt och storlek egenskaper att ta ställning till. De flesta strykjärn kommer idag upp till de grader de lovar och huruvida ett strykjärn är litet eller ej kanske främst spelar roll på resa och inte lika mycket till vardags.

Underhåll av strykjärn

För att strykjärnet ska få en längre livslängd behöver man underhålla det på rätt sätt. Om man vet med sig att man bor i ett område där det är mycket kalk i vattnet kan det vara bra att använda destillerat vatten. På så vis slipper man avkalka så ofta. Även rengöring är en viktig del. Att göra rent strykjärnet emellanåt är a och o för att slippa få en tråkig överraskning på den vita skjortan. För att inte repa sulan kan man använda en mjuk trasa, ättika och vatten. Tops är praktiskt för att rengöra hålen.

Om strykjärnet behöver rengöras invändigt går det blanda ättikssprit och vatten och hälla i. Järnet får sedan ånga ur all vätska. Därefter fyller man på en ny omgång med bara vatten som får ånga igenom. Viktigt är att alltid läsa manualen. Vissa strykjärn är självrengörande och det är också viktigt att undersöka vad just ditt strykjärn tål.

När du är klar med din strykning är det viktigt att du tömmer det på vatten. Det finns annars en risk att det läcker vatten ner till sulan, som då kan skadas och missfärgas. Det minskar både livslängden på järnet och ökar risken för fläckar.

Resa

Speciellt när man är på resa kan man vilja plocka fram finkläderna. Efter att de varit nedknölade i en resväska är då ett strykjärn snarast ett måste för att få ett anständigt utseende. Strykjärn finns allra oftast att låna på hotell men det finns även mindre typer av strykjärn som är anpassade för att ha med på resa. Dock är det viktigt att du tar reda på om det går att ha i handbagage och/eller incheckat bagage för att undvika en tråkig överraskning i säkerhetskontrollen.

Återvinning

Om du har en gammal produkt och det är dags för ett nytt strykjärn behöver du återvinna ditt gamla. Strykjärn sorteras som elavfall men plocka ut batteriet först om det går, då detta ska återvinnas separat.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!