Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Stavmixer: 8 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 24 april 2019

En stavmixer är ett oerhört användbart verktyg som kan utföra en rad olika uppgifter. I vårt test blir Philips Avance Collection HR1673 bäst i test. Den är kraftfull och effektiv, samtidigt som den är ergonomisk att hålla i och användarvänlig.

Bamix Swissline M200 blir bästa premiumval. Den är mycket effektiv, har en hög byggkvalitet och praktiska tillbehör.

OBH Nordica 6707 blir bästa budgetval, då den är stark och snabb för sitt låga pris och desssutom enkel att rengöra.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla stavmixarna har utvärderats i våra testfamiljers vardag och använts till att tillreda olika sorters livsmedel. I vår bedömning fokuserade vi på följande aspekter:

  • Effektivitet: Hur väl klarar stavmixern av att mosa olika typer av puréer, vispa majonnäs, hacka mandlar och mixa smoothie med halvfrysta bär? Hur snabbt arbetar den?

  • Användarvänlighet: Är stavmixern tung och/eller klumpig? Hur är handtaget utformat? Hur smidigt är det att hålla i stavmixern samtidigt som man trycker in knappen? Hur lättanvända är reglagen? Är det enkelt att fästa de olika delarna i handtaget? Hur fungerar tillbehören att använda? Hur enkel är stavmixern att rengöra?

  • Ljudnivå: Hur högljudd är stavmixern?

  • Byggkvalitet: Vilka material är stavmixern tillverkad av? Hur robust och hållbar är den?

  • Garanti: Hur lång är garantitiden och vad omfattar den?

Stavmixrarna har betygsatts efter prisvärde, vilket innebär att vi har bedömt och betygsatt dem efter funktionalitet, prestanda och design i förhållande till prislappen.

1. Philips Avance Collection HR1673 - BÄST I TEST STAVMIXER

Användarvänlig och effektiv med utmärkta tillbehör

Prisklass: Mellan Mått (BxHxD): 65x390x65 mm Vikt: 0,87 kg Effekt: 800 W Material mixerskaft: Rostfritt stål Kniv: Material: Titanbelagt stål | Antal blad: 2 st Antal hastighetslägen: 10 st Volym (mixerbägare): 1 l Ljudnivå: 86 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 1,2 m Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Mixerskål, ballongvisp, extra stor dubbelbladig hackare, bägare Bruksanvisning: PDF

Philips HR1673

Philips Avance Collection HR1673 är en effektiv, kraftfull och ergonomiskt utformad stavmixer. Dess nuvarande pris gör den även väldigt prisvärd och vi utnämner den därför till bäst i test. Den är enkel att använda och riktigt bekväm att hålla i. Till och med reglageknappen känns designad för bästa komfort. HR1673 har en praktisk, steglös hastighetsjustering och dessutom ett extra turboläge. Mixerfoten i rostfritt stål är relativt djup. Det uppstår inget vakuum i den, men djupet gör den svårare att rengöra och den får endast diskas för hand. Har du svårt att komma åt ordentligt längst in med diskborsten, så kan du med fördel istället använda en tandborste. Att fästa och lossa mixerfoten eller andra tillbehör görs enkelt med ett knapptryck. Mixerfotens knivar är titanbelagda för extra hållbarhet och styrka. Att hacka en deciliter mandel går på under 20 sekunder och resultat blir jämnt och fint. Ballongvispen är effektiv och vispar snabbt upp vanlig vispgrädde. Den hinner precis vispa upp ett par deciliter laktosfri grädde på den maximala drifttiden 3 minuter, vartefter vispdelen rekommenderas få vila en kvart för att inte bli överhettad.

Den medföljande pappers-bruksanvisningen är ganska otymplig då instruktionerna står på en mängd språk. Samtidigt är den tydlig med många bilder. Tillbehören tål maskindisk och vi gillar att det medföljer lock till mixerskålen. Andra plus är stavmixerns gummerade ytor och att den inte stänker. Trots den något bökiga rengöringen är HR1673 en användarvänlig stavmixer fulladdad med bra funktioner och smarta tillbehör.

Effektivkraftfullergonomiskanvändarvänligutmärkta tillbehör
Något svårdiskad mixerfototymplig bruksanvisning
4,5

2. Bamix Swissline M200 - BÄSTA PREMIUMVAL

Högeffektiv och gedigen med praktiska tillbehör

Prisklass: Premium Mått (BxHxD): 60x350x60 mm Vikt: 0,96 kg Effekt: 250 W (växelström) Material mixerskaft: Rostfritt stål Kniv: Material: Rostfritt stål | Antal blad: 2 st Hastighet: 12 000 - 18 000 varv/min Antal hastighetslägen: 2 st Volym (mixerbägare): 1 liter Ljudnivå: 84 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 1,9 m (spiralsladd) Inkluderade tillbehör: Multiblad, visp, blandare, hackare, mixbägare, processor Bruksanvisning: PDF

Bamix SwissLine M200

Bamix Swissline M200 är en kraftfull och gedigen maskin som tack vare sin höga kvalitet håller en välförtjänt topplacering bland stavmixers. Den är med sin livstidsgaranti och en sedan trettio år välfungerande reservdelsmarknad allt annat än en slit-och-släng-produkt. M200 är lätt att styra och arbeta med, den kan vara upp till 2/3 nedsänkt i vätska och man får flera praktiska tillbehör på köpet. Stavmixern klarar av att mixa frysta bär och borrar sig effektivt ner i fastare livsmedel. Den maximala mixtiden på 5 minuter är generöst tilltagen och de rostfria knivarna krossar is med lätthet. Mixern vispar ett par deciliter grädde på mindre än en halv minut och klarar att blanda till en krämig majonnäs som inte skär sig, trots att mycket olja hälls på i ett svep. Tyvärr är inte mixerstaven löstagbar från motordelen, vilket hade varit praktiskt vid rengöring. Det går dock att lossa själva knivarna för att enklare komma åt att diska dem. Knivarna är små varför det gäller att hålla koll på dem, så att de inte slarvas bort. De måste dessutom lossas när man byter tillbehör och att hantera vassa knivar med fingrarna innebär alltid en liten risk att skära sig.

M200 är dyrare än de flesta stavmixers, men dess effektivitet, höga byggkvalitet och praktiska tillbehör gör den ändå prisvärd och vi utnämner den därför till bästa premiumval.

Hög byggkvalitethögeffektivpraktiska tillbehörgoda reparationsmöjligheter
Ej avtagbar mixerfotbökig rengöring
4,0

Bra pris hos:

Elgiganten

3. OBH Nordica 6707 - BÄSTA BILLIGA STAVMIXER

Mycket lågt prissatt med oväntat hög prestanda

Prisklass: Budget Mått (BxHxD): 65x380x65 mm Vikt: 0,64 kg Effekt: 400 W Material mixerskaft: Rostfritt stål Kniv: Material: Rostfritt stål | Antal blad: 2 st Antal hastighetslägen: 2 st Ljudnivå: 84 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 1 m Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

OBH Nordica Chilli 6707

OBH Nordica 6707 är en för budgetklassen både snabb och högpresterande stavmixer och vi utnämner den till bästa budgetval. Motorn är förvånansvärt stark och mixern arbetar effektivt med ett jämnt slutresultat utan klumpar. Det tar bara sekunder att mixa puréer, majonnäs, smoothies och bär. Även grädde vispas på under minuten, men det kan skvätta en del. Samtidigt är maskinvikten låg. Baksidan av detta förhållande är att motorn snabbt blir varm, så för att undvika överhettning är den rekommenderade drifttiden max en minut per kvart. Detta är dock fullt acceptabelt för en budgetklass-mixer och i praktiken ingen större begränsning.Den grunda mixerfoten får inte maskindiskas men är enkel att handdiska och mat som fastnat kan knackas bort. Inget vakuumsug uppstår under mixningen tack vare hålen i foten och att mixa puréer går på några sekunder. Hastighetsknappen sticker ut något, vilket gör den enklare att trycka in. Har du lite större fingrar trycker du med fördel in knappen med pekfingret, snarare än tummen, annars kan det skava något. Mixerstaven har två olika hastigheter, fullt tillräckligt för att kunna växla mellan att mixa vätska och fastare livsmedel.

Handtaget är ergonomiskt utformat och det är enkelt att få ett bra grepp. Mixerfoten tas bort med en vridrörelse, vilket lätt blir halt om man har blöta eller flottiga händer. Inga tillbehör är inkluderade, så är man ute efter detta bör man välja en annan stavmixer. Med tanke på sitt mycket låga pris presterar OBH Nordica 6707 över förväntningarna vad gäller både prestanda och funktionalitet.

Starksnabbmycket lågt prisenkel att rengöra
Kort rekommenderad drifttidfår ej maskindiskas
4,0

4. Braun MultiQuick 9 MQ9037X

Ett perfekt paket för mångsidigt användande

Motoreffekt: 1 000 W Typ av sladd: 1,29m, Fast Vikt: 1 005 g Max arbetstid: Överhettningsskydd med autostop. Volym hackbehållare: 500 ml Medföljande tillbehör: Mixerstav, hackbehållare, balongvisp, bägare, puréstav Färger: Svart/Metall Storlek: Höjd 41cm (inkl mixerstav) Ljudnivå: 52 dB Maskindisk: JA: Mixerstav, bägare, knivdelar. NEJ: Motorenhet, växellådor till tillbehör.

Braun Multiquick 9 MQ 9037X

Braun Multiquick 9 MQ9037X kommer i ett litet paket fullt med tillbehör för att klara av de mesta typer av tillagning i köket. Handtaget består av såväl snyggt borstad metall, plastdetaljer samt en del i gummi för ökat grepp. Sladden är fast monterad upptill och hålls med enkelhet borta från arbetet. Mixerstaven är utrustad med ett säkerhetsmoment där man trycker ner en knapp för att sedan inom 2 sekunder pressa ner hastighetsreglaget. Det hela sker enkelt och fördröjer inte arbetet samtidigt som man slipper råka starta mixern oavsiktligt. Som extra säkerhet har mixern även ett inbyggt överhettningsskydd som sänker hastigheten vid överbelastning så att arbetet kan färdigställas.

Hastigheten regleras genom en enda stor knapp. Ju mer du trycker in knappen desto högre hastighet. Både att mixa och vispa går snabbt och det finns gott om kraft i mixerstaven för dess arbete. Braun använder sitt koncept "active blade" vilket gör att du kan pressa ner mixerstaven mot botten varpå knivdelen förskjuts någon extra centimeter ner. Resultatet blir att vi kommer åt de delar som annars kan vara svåra att mixa, vilket ger färre klumpar. Mixerdelen suger dessutom väldigt sällan fast sig mot botten utan vi förflyttar mixern enkelt under arbetet i grytor mm. Observera dock att mixerdelens botten är i metall och enkelt repar teflonbeläggningar och andra känsliga ytor.

Tillbehören som medföljer är många och just i detta paket från Braun får vi en hackbehållare på 500ml, vilket räcker gott för att hacka större mängder nötter eller liknande. Ballongvispen ger med dess växelhus en godkänd hastighet för vispning av grädde vid inte allt för stora volymer. Att vispa större volymer kräver att man delar upp arbetet, exempelvis bör man enligt manualen inte vispa fler än fyra äggvitor åt gången. Vi får även med en puréstav med inbyggt växelhus. Staven arbetar i en låg hastighet, vilket ger kraft att mosa de flesta typer av grönsaker och frukter. Dock måste man se till att hårda grönsaker är tillräckligt kokta för att kunna mosas. Resultatet blir ett jämnt mos med liten risk för klumpbildning.

Rengöring och särtagning av tillbehören går smidigt men det gäller att komma ihåg att vissa men inte alla delar inte kan köras i maskindisk, något som kräver att man ibland måste ta en titt i manualen. Braun MultiQuick 9 MQ9037X är ett perfekt startpaket med många tillbehör samtidigt som mixern bjuder på bra kraft och styrka. Bra säkerhetslösningar gillar vi men samtidigt hade vi gärna sett att det gick att vispa större volymer.

Många tillbehörbra säkerhetsmidigt hastighetsreglagelåg ljudnivå
Kan repa teflon mmklarar ej stora volymer grädde/äggvita
4,0

5. KitchenAid Artisan 5KHB2571

Kraftfull och effektiv med praktiska tillbehör

Prisklass: Premium Mått (BxHxD): 65x400x65 mm Vikt: 1 kg Effekt: 180 W Material mixerskaft: Rostfritt stål Kniv: Material: Rostfritt stål | Antal blad: 2 resp. 4 st Hastighet: 610 - 11 000 varv/min Antal hastighetslägen: 5 st Volym (mixerbägare): 1 l Ljudnivå: 87 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 1,6 m Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: S-blad, stjärnblad, 2 st blandningsstavar, skummare, visp, hackare, kanna, kastrullskydd, bladskydd, väska Bruksanvisning: PDF

Kitchenaid 5KHB2571EER

KitchenAid är kända för sin jämna, höga kvalitet och deras stavmixer Artisan 5KHB2571 är inget undantag. Detta är en gedigen och användarvänlig allround-produkt med flera smarta tillbehör, som klarar av många olika typer av livsmedel. Stavmixern håller effektivt fastare bitar på plats och lyckas på samma gång få hela massan att rotera runt för en bra blandning. Vid hackning av mandel blir resultatet jämnt och fint på en dryg halvminut och att vispa ett par deciliter grädde till perfekt konsistens tar bara ytterligare några sekunder. Motorn är dessutom stark nog att med lätthet mixa frusna bär. Artisan 5KHB2571 har gummerade ytor för ett bekvämt grepp och levereras i en praktiskt, hård väska där alla delar kan förvaras. Bruksanvisningen är tydlig och redovisar vad som får mixas, hur stora bitarna bör vara samt hur lång bearbetningstid varje livsmedel har. Blandningsstavarna, kannan och ytterligare några delar kan alla diskas i översta facket i diskmaskinen. Själva mixerfoten är grund och enkel att rengöra. Ett kastrullskydd att fästa på mixerfoten medföljer, och hindrar stav och köksredskap från att skada varandra.

Det är enkelt att byta ut tillbehören och det finns två blandningsstavar av olika längd. Det enda vi egentligen kan klaga på är bristen på reservdelar och att matrester tenderar att fastna mellan blandningsstav och mixerfoten, så det gäller att komma ihåg att ta isär dem och diska däremellan. Med Artisan 5KHB2571 har KitchenAid lyckats kombinera styrka och tålighet med smarta tillbehör och enkel användning.

Kraftfulleffektivsmarta tillbehörpraktisk förvaring
Inga reservdelarnågot svårdiskad
3,5

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

6. Bosch MSM88190

Effektiv och smidig med flera praktiska tillbehör

Prisklass: Mellan Mått (BxHxD): 63x402x63 mm Vikt: 0,93 kg Effekt: 800 W Material mixerskaft: Rostfritt stål Kniv: Material: Rostfritt stål | Antal blad: 4 st Antal hastighetslägen: 13 st Volym (mixerbägare): 1 l Ljudnivå: 85 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: ca 2,6 m (spiralsladd) Garanti: 1 å Inkluderade tillbehör: Mixerbägare med lock, minihack med lock, matberedare, ballongvisp i rostfritt stål, en kniv för is, ett degverktyg Bruksanvisning: PDF

Bosch MSM88190

Bosch MSM88190 är en robust stavmixer med väl genomtänkta tillbehör, en modell som snabbt blir en favorit i köket. Handtaget är mjukt och känns ergonomiskt för handen, vilket gör stavmixern enkel att använda. Handtaget lossar från tillbehören med ett dubbelt knapptryck och fäster med ett snabbt klick. Rengöring är smidig, användning av diskborste rekommenderas och resultatet blir fullt godkänt. Mixerfot och tillbehör kan maskindiskas. MSM88190 är utrustad med både överbelastningsskydd, spiralsladd som håller sig ur vägen och har ett välfungerande stänkskydd. Mixningen är effektiv, knivarna når ned och inga irriterande vakuum uppstår. Stavmixern har en turbohastighet för minihackaren och för när kniven eller degkroken används ihop med det unika matberedartillbehöret. Matberedaren kan också fungera som en liten elektrisk mandolin, perfekt för små portioner. MSM88190 klarar av att mixa frysta bär och is, vispar grädde hård på dryga minuten och degverktyget kan blanda till en mördeg precis som utlovat. För att använda stavmixern måste knappen hållas intryckt och kanterna runtom kan då skava lite mot fingret.

De 12 olika hastigheterna är definitivt tillräckligt många och kan snarare kännas överflödigt många. Bosch MSM88190 är en mångsidig och kompetent stavmixer som med sin tydliga bruksanvisning snabbt blir en oumbärlig hjälp i köket.

Effektivbekväma gummerade ytorflera bra tillbehör
Något obekväm knapp
3,5

7. Dualit Hand Blender

Gedigen, snabb och lättdiskad med praktisk mixerskål

Prisklass: Mellan Mått (BxHxD): 64x378x126 mm Vikt: 0,91 kg Effekt: 700 W Material mixerskaft: Rostfritt stål Kniv: Material: Rostfritt stål | Antal blad: 6 st Hastighet: 12 000 - 18 000 varv/min Antal hastighetslägen: 12 st Volym (mixerbägare): 0,7 l Ljudnivå: 87 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 1,5 m Garanti: 1 år Inkluderade tillbehör: Mixerskål, ballongvisp, mixerkanna Bruksanvisning: PDF

Dualit 700W Stavmixer

Dualit Hand Blender är en snabb och funktionell stavmixer med en grund mixerfot som är lätt att rengöra. Mixerfoten är dessutom "non-scratch" för att inte skada kokkärlens botten. Att hacka till mandel tar runt 45 sekunder. Även ballongvispen är effektiv och vispar ett par deciliter grädde på samma tid, vilket är snabbt i jämförelse konkurrensen. Vid mixning av en smoothie uppstår en del vakuum men slutresultatet blir likväl bra. Såväl stavfoten som tillbehören kan maskindiskas, men bara vid temperaturer upp till 40 grader. Den medföljande mixerskålen har en praktisk matar-funktion i sitt lock som möjliggör påfyllning under drift. Vi hade dock gärna sett att man kunde låsa stavmixern i mixerskålen, för ökad säkerhet. Hand Blender är gediget konstruerad vilket borgar för en god hållbarhet. Dessutom säljs vissa reservdelar. Samtidigt innebär den bastanta konstruktionen en något klumpig design som kan vara stor att greppa runtom för mindre händer. Mixerhuvudet har ett metallic-färgat plast-skal och tyvärr gör den blanka ytan att vartenda fingeravtryck syns. Plastskalet blir snabbt slitet och texten börjar nötas bort redan efter några veckors användning.

Man bör ha starka nypor för att enkelt kunna fästa och lösgöra staven från motordelen. Då staven vrids på plats blir det lätt halt om man är våt eller oljig om händerna. Den maximala rekommenderade drifttiden på 1 min åt gången är i kortaste laget. Man hinner exempelvis inte alltid vispa klart grädde eller äggvitor på den tiden. Dessutom får mixern inte användas mer än en minut per fyraminutersperiod, för att undvika överhettning. Jämfört med liknande modeller är detta snålt tilltaget. Har man överseende med detta är dock Hand Blender en snabb och kompetent kvalitetsmixer.

Snabbgedigenenkel att rengörapraktisk mixerskålreservdelar säljs
Kort rekommenderad drifttidkänsligt ytskiktnågot klumpig
3,5

Bra pris hos:

Komplett

8. Philips Daily Collection HR 1600

Enkel budgetmodell för enklare uppgifter

Prisklass: Budget Mått (BxHxD): 65x380x65 mm Vikt: 0,69 kg Effekt: 550 W Material mixerskaft: Plast Kniv: Material: Rostfritt stål | Antal blad: 2 st Antal hastighetslägen: 1 st Volym (mixerbägare): 0,5 l Ljudnivå: 84 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 1,22 m Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Mixerbägare

Philips HR1600

Philips Daily Collection HR1600 är en anspråkslös stavmixer för hushåll med enkla behov och liten budget. Den har en avskalad design med plastskal och en mixerbägare som enda medföljande tillbehör. Ytterligare visptillbehör kan dock köpas till separat. Startknappen är skön att trycka in om man har korta naglar, men då den måste tryckas in ganska långt blir det lätt obekvämt med långa naglar. HR1600 har endast en hastighet och även om den arbetar långsammare än dyrare modeller så handlar det fortfarande bara om sekunder. Vi hade gärna sett att det även funnits ett långsamt läge, exempelvis för att undvika stänk när man blandar vätskor. HR1600 klarar av att hacka mandel, men resultatet blir något ojämnt och Philips avråder helt från att mixa frysta bär med den. Enklare arbetsuppgifter som att blanda ihop fruktpuréer och majonnäs går dock galant och att röra ihop en bär-smoothie tar omkring 40 sekunder. Mixerfoten är relativt djup, vilket dels gör att vakuum kan uppstå vid användning, dels att rengöringen blir svårare. Livsmedel som morot får man därför gröpa ur foten. Mixerhuvudet får tyvärr inte maskindiskas.

Handtag och mixerfot separeras genom att trycka in två knappar samtidigt, vilket även fungerar fint med blöta händer. HR1600 gör sitt jobb med klart godkänt resultat, om än lite långsammare än konkurrenterna och med lite större ansträngning för att få mixerfoten ordentligt ren. Med tanke på det mycket låga priset så får man fortfarande mycket stavmixer för pengarna.

Lågt pris
Något långsam & klenSvårdiskad mixerfotPotentiellt obekväm knapp
3,5

Bra pris hos:

Philips Online Shop

Allt om stavmixer

Stavmixer, hushållsmixer eller mixerstav som de även kan kallas används för att tillreda, skära, hacka, vispa, mala och mixa mindre mängder mat. De kan användas för att bereda såser, mixa puréer eller blanda till smoothies. En bra stavmixer blir ofta ett oumbärligt köksredskap i vardagen. En föredömlig stavmixer ska vara skön att hålla i och knapparna ska vara lättmanövrerade. Den ska göra sitt jobb snabbt med ett jämnt och tillfredställande resultat. Om mixern används för att hacka bör bitarna bli någorlunda jämnstora. Stavmixern ska även kunna rengöras på ett enkelt sätt efter användning. Det varierar kraftigt huruvida mixerfötter och tillbehör får diskas i maskin eller endast för hand. Mixerfotens utformning kan också påverka hur mycket tid som går åt för rengöring.

För att kunna ge köpråd till våra läsare oavsett storleken på plånboken har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 500 kr Mellan: 500 - 1400 kr Premium: över 1400 kr

Till mellan- och premiummodellerna ingår ett eller flera tillbehör, vilket inte gäller för budgetmodellerna. Generellt gäller att ju högre prisklass, desto kraftfullare är stavmixern. Man kan dock inte likställa motorns effekt med stavmixerns faktiska styrka då denna även bestäms av verkningsgraden. Därför är stavmixers med lägre effekt i praktiken ofta kraftfullare än modeller med högre effekt. Är du endast ute efter en stavmixer för att kunna tillreda en mindre mängd mat eller vätska - och kanske inte heller har utrymme för tillbehör - så kan en budgetmodell vara det bästa valet. Om du däremot har större ambitioner och snarare kanske ser stavmixern som en smidigare typ av köksassistent, så bör du överväga en mer påkostad modell.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!