Uppdaterad  

Stavmixer: 12 modeller i test

Lea Sefeld

Behöver köket en mångsidig uppgradering? En stavmixer är ett oerhört användbart verktyg som kan utföra en rad olika uppgifter, samtidigt som den måste vara kraftfull och effektiv.

Stavmixer bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Alla produkter i våra tester har genomgått en ordentlig testperiod av våra produktexperter. Vi har primärt tittat på följande tre områden i vår bedömning. Stavmixer så gjorde vi testet

  • Effekt: Klarar stavmixern av att mosa, puréa, göra majonnäs och hacka nötter? Hur snabbt klarar den av olika moment jämfört med andra stavmixers i testet?

  • Användning: Är stavmixern ergonomisk? Är den lätt eller tyngre än vad man önskar? Hur är den att hålla i och manövrera? Kommer man åt knappen lätt? Är tillbehören bra? Hur mycket låter den?

  • Kvalitet: Är stavmixern hållbar? Vad är den gjord av? Tål den tuffa tag i köket? Hur lång garanti har den?

Resultaten i testet har vägts mot vad produkten kostar innan slutbetyget delats ut.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste stavmixers. Jämför pris på samtliga listade stavmixers på PriceRunner.

Fler tester av köksredskap

1. OBH Nordica InfinyForce Pro - BÄST I TEST STAVMIXER

En riktig trollstav till stavmixer – för den som vill ha perfekt hjälp i köket

Effekt:* 1200 W Höjd x bredd: 39 x 7 cm * Antal blad: 4 st Volym (mixerkanna): 500 ml Sladdlängd: 116 cm Material, kniv: Titanbeläggning Material mixerskaft: Rostfritt stål och plast Antal hastigheter: Steglös Ljudnivå: 76 dB (uppmätt maxvärde) Tillbehör som ingår: Visp, minihackare, mosare och mixerkanna Kan diskas i diskmaskin: Delvis, inte mixerstaven

OBH Nordica InfinyForce Pro

Att OBH Nordica har tillverkat en stavmixer med namnet Infinyforce togs till en början för en överdrift och testpanelen flinade lite åt OBH:s självförtroende. Men testarna fick snabbt erkänna att det här faktiskt känns som en stavmixer med just oändlig styrka och en förmåga att mixa precis allt som vi provat. Skrattar bäst som skrattar sist alltså!

Otroligt snabb stavmixer

Man hinner knappt börja mixa sin hummus eller smoothie innan den är färdig. Rörorna blir släta och jämna i konsistensen, och smoothien är helt utan bitar. Den som inte uppskattar att hacka lök är bara två pulseringar bort från en finhackad dito, och vill du göra eget nötsmör så löser minihackaren (som följer med i paketet) detta på i stort sett ingen tid alls. Någon kniv för iskrossning finns tyvärr inte, men det känns rimligt att anta att Infinyforce Pro skulle klara även detta utan några problem tack vare sin styrka.

I stort sett perfekt

Det enkla säkerhetslåset gör att det känns tryggt att använda Infinyforce, det låser sig när man trycker in låsknappen samtidigt som hastighetsknappen som sitter på andra sidan. Innan man fått in snitsen så är det dock lätt att man råkar dra igång en högre hastighet än planerat, men det är en handhavandedetalj som man säkert lätt vänjer sig av med. Ett litet minus är att det inte går att fästa mixerstaven i själva hackaren vilket gör att det finns en risk att den välter om man inte ser till att hålla fast den ordentligt vid användning. Det går inte heller att maskindiska mixerstaven, men som tur är kan den lätt handdiskas. Rengöringen av mixerfoten är också enkelt gjord tack vare den runda designen och den högt sittande klingan.

Lätt att göra ren Bra säkerhetsspärr
Mixerstaven kan inte maskindiskasAlltför lätt att råka slå på maxhastighet

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Power SE Logotyp

OBH NORDICA INFINYFORCE PRO STAVMIXER

790 kr
Bagaren och Kocken Logotyp

OBH Nordica Infiny Force Pro stavmixer set, 1200 W

1 119 kr
Magasin.se Logotyp

OBH Nordica Infiny Force Pro Stavblendersæt 1200 W - 258x254x144 Stavmixer

1 119 kr

2. Bamix Swissline M200 - BÄSTA PREMIUMVAL

Stabil och effektiv med smarta tillbehör

Watt: 250 Bredd: 60 mm Höjd: 350 mm Vikt: 960 gram Blad: 2 Längd på sladd: 190 cm Tillbehör: visp, blandare, hack, bägare, processor, multiblad

Bamix SwissLine M200

Bamix Swissline M200 placerar sig i toppen av testet tack vare sin gedigna kvalitet, och har både livstids garanti och många reservdelar på marknaden. Inget slit och släng här alltså.

Testpanelen kan göra en god majonnäs som trots att oljan hälls i snabbt blir krämig och inte visar någon tendens att skära sig. Att krossa is är inga problem för de rostfria knivarna, och ett par deciliter grädde blir färdigvispade på under 30 sekunder.

Kan sänkas i vätska

M200 är lättarbetad och det går att sänka ner hela två tredjedelar av den i vätska. Det följer med många praktiska tillbehör och stavmixern har inga problem med att ta hand om både frysta bär och andra mer kompakta livsmedel.

När det kommer till rengöring så hade vi önskat att det gick att koppla loss mixerstaven från motordelen, något som tyvärr inte går. Knivarna går däremot att ta loss för att diska, då får man se till att de inte försvinner i någon käkslåda, för de är ganska små. Momentet med att använda fingrarna för att lossa knivarna som måste bytas vid skifte av tillbehör känns dessutom lite riskfyllt.

Trots sitt något högre pris jämfört med andra stavmixers så utser vi M200 till bästa premiumval tack vare att den är effektiv, håller hög kvalitet och har många smarta tillbehör.

Effektivkvalitativsmarta tillbehörlivstids garanti
Svår att rengöramixerfoten går ej att ta loss

3. OBH Nordica Super Mix Pro - BÄSTA BILLIGA STAVMIXER

Rejält prisvärd stavmixer med bra effekt, utan specialfunktioner Höjd x bredd: 38 x 5,5 cm Effekt: 400 W Material mixerskaft: Plast Material, kniv: Rostfritt stål Antal blad: 2 st Antal hastigheter: 2 st Volym (mixerkanna): 700 ml Ljudnivå: 73 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 129 cm Tillbehör som ingår: Mixerkanna och minihackare Kan diskas i diskmaskin: Vissa delar (inte mixerstaven)

Höjd x bredd: 38 x 5,5 cm Effekt: 400 W Antal blad: 2 st Material, kniv: Rostfritt stål Material mixerskaft: Plast Antal hastigheter: 2 st Sladdlängd: 129 cm Volym (mixerkanna): 700 ml Ljudnivå: 73 dB (uppmätt maxvärde) Tillbehör som ingår: Mixerkanna och minihackare Kan diskas i diskmaskin: Vissa delar (inte mixerstaven)

OBH Nordica Super Mix Pro 7699

Med OBH Nordica har med Supermix Pro 400W har OBH Nordica skapat en stavmixer som är rejält kraftfull samtidigt som den har ett riktigt lågt pris. Vår fördomsfulla tanke om att det låga priset skulle matcha funktionen fick vi snabbt slå bort, det här är absolut en modell som kan hävda sig gentemot sina dyrare konkurrenter.

Lågt pris men bra prestation

Det gamla talesättet ”Du får vad du betalar för” gäller inte här, Supermix Pro är en stavmixer som bjuder på kvalitet även om prislappen är liten. Faktum är att den till och med är bättre än vissa modeller som är betydligt dyrare. Däremot finns det inga direkta specialeffekter, vilket är ganska skönt faktiskt.

Tiden mellan att öppna lådan och att börja använda sin nya stavmixer är extremt kort, tack vare avsaknaden av specialknappar och extra tillbehör. Ska man göra hummus blir den perfekt, och smoothies gör den också bra om än inte lika snabbt som vissa andra modeller. Blåbär tar till exempel lite extra tid att mixa ner ordentligt.

God funktion på de få tillbehören Bland de få tillbehören hittar vi en minihackare som klarar av att göra jordnötssmör – med lite vilotid. 15 sekunders arbete kräver två minuters vila innan det går att fortsätta, men med tre 15-sekundersomgångar och två viloperioder får vi till ett fint jordnötssmör. Med mjukare livsmedel går det snabbare, på endast tre pulstryck finhackar man en lök och slipper alla tårar.

Förutom minihackaren följer det med en mixerkanna som har ett smart lock av gummi som även går att ha som glidstoppande underlägg till kannan när man mixar.

Sammanfattningsvis får man en effektiv stavmixer med få men välfungerande tillbehör till ett bra pris. Att den inte går att maskindiska är ett minus men å andra sidan är det lättdiskad då foten är rundad och skärknivarna är bra och högt placerade.

Väldigt prisvärdVälfungerande tillbehör
Tål inte maskindisk

4. Braun MultiQuick 9

En stavmixer med riktigt bra effekt och mängder av olika tillbehör

Höjd x bredd: 40,5 x 6 cm Effekt: 1200 W Antal blad: 2 st Material mixerskaft: Plast Material, kniv: Rostfritt stål Antal hastigheter: 3 + steglös Sladdlängd: 127 cm Volym (mixerkanna): 600 ml Ljudnivå: 72 dB (uppmätt maxvärde)

Braun MultiQuick 9 MQ 9147X

Oavsett vad du tänker göra i köket så är Braun MultiQuick 9 en multifunktionell stavmixer som klarar det mesta tack vare de många tillbehören. Det följer med en stav för att göra mos, en mixerkanna, en visp och två (!) olika minihackare. Här är det verkligen kockens fantasi som styr över vad som kan tillagas.

Men tillbehör i all ära, även utan alla extra prylar som följer med så är den här stavmixern ett bra köp då den i sig själv också presterar väldigt bra.

Mängder av tillbehör – som tar plats

För hemmakocken som uppskattar ett välutrustat kök är det här ett riktigt bra köp – kom bara ihåg att det även ska finnas plats för alla dessa prylar någonstans i hemmet, för de tar upp en hel del plats när de ska förvaras.

MultiQuick 9 är en modell med mängder av funktioner. Kontrollpanelen i toppen har två knappar ger dig möjlighet att välja en av tre möjliga hastigheter. På sidan av mixern sitter en knapp som används för att reglera hastigheten ytterligare om den hålls intryckt. Det finns ytterligare en knapp som fungerar som ett lås som är lika delar smart som irriterande. Om den inte trycks in före start låser sig mixern efter två sekunder, något som såklart är bra ur säkerhetssynpunkt men även lite omständligt de gånger man glömmer att trycka efter att man bytt inställning eller hastighet. Men med så mycket annat är det något som man lär sig att göra per automatik efter ett tag.

Testpanelen är förtjusta i funktionen som kallas Active Blade – de flyttbara knivarna som gör att det går att mixa hela vägen ner i botten av skålen. Det underlättar även när mixerfoten ska rengöras från eventuella rester efter användning.

Välfungerande tillbehör och hög prestanda

När testpanelen använder MultiQuick 9 ser de att den ger gott resultat, dock är den inte så snabb som vissa av konkurrenterna. Men ger vi den lite tid så får vi goda och släta resultat på såväl smoothies som hummus. Dessutom stänker den inte omkring sig heller.

Den mindre minihackaren hackar jordnötter till ett gott smör, men den här modellen behöver som många andra pausa i två minuter efter 20 sekunders jobb. Den större hackaren påminner mer om en mixerkanna och krossar is som ingenting för den som vill göra drinkar eller kyla ner sitt kaffe en varm dag. Där kan det dock stänka lite om man inte håller för pipen på kannan.

Flera hastighetsinställningarFlyttbara knivblad, Bra säkerhetslåsTål maskindisk
Bra ihop med sina tillbehörLite långsammare än andra modeller

5. WMF Kult X Edition

Stavmixer för allroundanvändning i en stilren design

Höjd x bredd: 39 x 5 cm Effekt: 600 W Antal blad: 2+2 st Material mixerskaft: Cromargan (R) och plast Material, kniv: Rostfritt stål Antal hastigheter: 6 st Sladdlängd: 115 cm Volym (mixerkanna): 700 ml Ljudnivå: dB (uppmätt maxvärde) Inkluderade tillbehör: Mixerkanna Kan diskas i diskmaskin: Nej

WMF Kult X Edition

WMF Kult X har en stilren design som passar den som letar efter en snygg stavmixer. Man behöver inte heller avskräckas av dess skinande yta och tänka att det blir mycket att putsa på, den är nämligen tillverkad i materialet Cromargan®, där fingeravtryck och annat inte fastnar som det brukar göra på blanka ytor.

Smidigt lock som skyddar bordet

Till den medföljande mixerkannan finns ett lock som förutom sin vanliga funktion även kan användas för att ställa kannan under tiden man mixar. På så sätt skyddas både underlaget samtidigt som kannan står stadigare vid användning. På mixerns ovandel finner vi ett lättanvänt hastighetsvred som har sex olika steg. Tyvärr krävs ett tvåhandsgrepp för att byta hastighet vilket gör att det inte går att justera samtidigt som man mixar, så det får man ställa in innan man börjar.

God prestanda och bra resultat

Kult X klarar alla testets delar bra. Det går lätt att fixa en godkänd smoothie och det tar inte mer än en minut för stavmixern att göra klart en slät och fin hummus. Mixerns minus ligger i rengöringen, den tål tyvärr inte maskindisk och mixerfoten är lite klurig att få ren efter användning. Resten av staven är lätt att torka av och själva tryckknappen har ett överdrag i plast som skyddar.

Stilren designBra stavmixer för all-roundanvänding
Tål ej maskindiskSvårrengjord i foten

6. Braun MultiQuick 9 MQ9037X

Många tillbehör som klarar det mesta i köket

Watt: 1000 Höjd: 410 mm Vikt: 1005 gram Längd på sladd: 129 cm Tillbehör: bägare, visp, puréstav

Braun Multiquick 9 MQ 9037X

Braun Multiquick 9 MQ9037X ger möjligheter att klara av det mesta i hemmaköket med sina många olika medföljande tillbehör. Det snygga handtaget har både metall och plastdetaljer, samt vissa gummidetaljer för att få ett bättre grepp. Med sladden högst upp hålls den lätt undan när man använder maskinen.

Bra säkerhetsfunktion

En säkerhetsfunktion som kräver två knapptryck inom en tvåsekundersintervall minimerar risken för att omedvetet råka starta mixern och det finns även en funktion som känner av när maskinen risker att bli överhettad och då går ner i hastighet så att det går att göra klart det som påbörjats.

Med konceptet ”active blade” har Braun tagit fram en funktion som gör att knivbladen sänks nedåt i mixerfoten när den trycks ner mot botten, vilket gör att de bitar som annars kan vara svåra att komma åt också nås av knivbladen och ger ett slätt resultat. Trots detta blir det inget vakuumsug och det är lätt att röra runt med mixerstaven i botten av kastruller och skålar utan att fastna. Däremot kan metalldelarna på mixerfoten repa ytor som är extra känsliga, exempelvis teflon.

Steglös styrning

Kraften styrs med en steglös knapp som ökar hastighet i takt med hur hårt man trycker. Den är stark och klarar av att såväl mixa som att vispa väldigt snabbt. Det går inte att vispa för stora volymer åt gången, rekommendationen för äggvitor är max fyra stycken per gång, så vill man vispa mer krävs det att arbetet delas upp i omgångar. Hastigheten för att vispa ett par deciliter grädde är godkänd men även här rekommenderas det att dela upp vid större mängder.

Med i paketet kommer många olika tillbehör, bland annat en behållare på 500 ml för att hacka livsmedel, vilket är klart godkänt för till exempel en större mängd nötter. Det följer med en puréstav som har ett inbyggt växelhus och som arbetar sakta men kraftfullt och mosar det mesta av frukt och grönt som vi testar. Det gäller dock att de hårdare grönsakerna har kokats tillräckligt mjuka för att kunna bli puré, men resultatet blir då slätt och fint.

Några av delarna till stavmixern går att köra i maskin medan andra kräver handdisk, så ibland krävs det att man refererar till manualen för att veta vad som gäller för de olika delarna. Det är enkelt att både koppla loss tillbehören och att rengöra dem. Vi hade gärna velat kunna vispa större volymer men uppskattar Baruns säkerhetslösningar och tack vare sina många tillbehör och sin kraftfullhet funkar Braun MultiQuick 9 MQ9037X som ett väldigt bra startpaket.

Gott om tillbehörkänns säkertystgåendelätt att reglera hastigheten
Metallen kan repa känsliga ytorstörre volymer måste delas upp innan vispning

7. Philips Viva Collection ProMix-stavmixer HR2652/90

Watt: 800 W Blad: 2 Längd på sladd: 120 cm Tillbehör: Visp (ballong), skål, hackare, bägare Övrigt: 2 års garanti

Philips Viva HR2652/90

Den som är på jakt efter en stavmixer med klassiska grundfunktioner och endast några bonusfinesser och smarta tillbehör kan titta närmare på Philips Viva Collection ProMix Stavmixer (HR2652/90). Den här modellen gör nämligen allt som man kan förvänta sig med en modern mixerstav. Det följer med ett speciellt blad och en skål som förvandlar maskinen till en multihackare, och det kommer även med en smoothiemugg, så oavsett om du vill mixa, vispa eller hacka så gör HR2652/90 från Philips jobbet.

Svår snabbknapp

Som flera av sina syskonmodeller så har den här stavmixern Philips speciella speed touch-knapp. En knapp vars funktion låter bra i teorin men som är svår att använda på ett bra sätt när det kommer till att testa den rent praktiskt. Speed touch-knappen ska styra farten baserat på hur hårt man trycker in den, men oavsett vem i testpanelen som använder den så kändes den både oergonomisk och svår att använda utan att snabbt bli trött i fingrarna.

Bortsett från problemen med speed touch-knappen och tillhörande fartreglering så går det inte att klaga på ProMix övriga prestanda. En majonnäs står färdigblandad på nolltid och frysta frukter och bär omvandlas till slät smoothie utan några som helst problem.

Behöver fördiskas

Mixerstaven tål maskindisk, men ett tips är att fördiska de små bladen så att röror och smet inte ska bita sig fast allt för hårt innan rengöringen blir av.

Den som av någon anledning är lite svagare i sina händer bör vara medveten om att knappen kan kännas lite svår. Men den som inte oroas över att detta påverkar handhavandet kommer däremot att bli nöjd, då Philips Viva Collection ProMix Stavmixer (HR2652/90) gör precis vad man kan förvänta sig av en stavmixer.

Hög kapacitetblandar jämnt och fint
Opraktisk speed-touch som tröttar ut händerna

8. KitchenAid Artisan 5KHB2571

Stark, snabb och med många smarta tillbehör

Watt: 180 Bredd: 65 mm Höjd: 400 mm Vikt: 1000 gram Blad: 2/4 Längd på sladd: 160 cm Tillbehör: stjärnblad, s-blad, två olika stavar, hackare, kanna, skydd för blad och kastrull Övrigt: 2 års garanti

KitchenAid Classic 5KHB1231

Artisan 5KHB2571 håller en hög kvalitet vilket inte är förvånande då KitchenAid är ett märke som är känt för just detta.

Valmöjligheterna i köket är många när det kommer till de olika tillbehören för den här stavmixern som med sin gedigna konstruktion bearbetar de flesta livsmedel. Den blandar bra genom att rotera innehållet samtidigt som den effektivt tar hand om större bitar.

Fodral medföljer

Mixerstaven har gummerade ytor för att det ska bli lätt att få ett bra grepp och alla de olika delarna till maskinen kan förvaras i ett medföljande smart hårt fodral. När testpanelen hackar mandel tar det drygt 30 sekunder att få ett slätt resultat och på bara lite längre tid blir ett par deciliter vispgrädde färdig för servering. Även frusna bär mixas snabbt tack vare den starka motorn.

Mixerfoten är inte för djup och blir också lätt att göra ren. De flesta andra tillbehören som till exempel kannan och stavarna tål masindisk så länge de ligger i den översta korgen. Det följer även med ett skydd som man kan sätta fast på mixerfoten i syfte att skydda kastruller och köksredskap från repor.

Kräver extra rengöring

Artisan 5KHB2571 har en tydlig bruksanvisning där det går att läsa om vilken förväntad tid olika processer tar, samt vad som kan mixas och vilken bitstorlek som är lagom. Blandningsstavarna kommer i två olika längder och vi byter lätt mellan de medföljande tillbehören.

Testpanelens enda klagomål handlar om reservdelsbristen och att det kan hamna lite matrester i utrymmet mellan stav och fot, så man får inte glömma att dela dem för att komma åt att rengöra. KitchenAid Artisan 5KHB2571 ger med sina många tillbehör en bra kombination av kraft, kvalitet och användarvänlighet.

Smart förvaringsväskastarksnabbmånga tillbehör
Lite svår att göra rensaknar reservdelar

9. Dualit Hand Blender

Robust, effektiv och lättrengjord med smart skål

Watt: 700 Bredd: 64 mm Höjd: 378 mm Vikt: 910 gram Blad: 6 Längd på sladd: 150 cm Tillbehör: skål, visp, kanna Övrigt: 1 års garanti

Dualit 700W Stavmixer

Snabba och praktiska Dualit Hand Blender har en mixerfot som är grund vilket gör den lätt att få ren, dessutom är den en så kallad ”non-scratch”-funktion som ska förhindra repor i botten på byttor och kastruller.

Tål diskmaskin

Det går att stoppa in både tillbehör och stavfot i diskmaskinen, men endast på lägre temperatur, max 40 grader. Mixerskålen som ingår har den smarta funktionen att det går att mata ner mer livsmedel under tiden som staven körs.

Lite vakuum får vi när vi gör smoothie men detta påverkar inte resultatet i slutändan. Våra mandlar hackas på ungefär 45 sekunder och med hjälp av den effektiva ballongvispen tar det endast samma tid att vispa ett par deciliter vispgrädde, något som får ses som en konkurrensfördel.

Det går att köpa till en del reservdelar och den robusta designen gör Dualit Hand Blender känns hållbar, tyvärr gör den gedigna designen det lite bökigt för den med små händer att få ett ordentligt grepp. Plasten på mixerhuvudet slits tyvärr snabbt och ger ett nött intryck på bara några veckor.

Hal

Det gäller att inte vara kladdig eller blöt om händerna när det är dags att ta byta tillbehör då staven behöver vridas om för att släppa. Säkerhetsmässigt sett så hade vi önskat en möjlighet att låsa fast mixerstaven vid skålen, vilket tyvärr inte går.

Det är rekommenderat att använda Dualit Hand Blender under max en minut åt gången, vilket vi anser vara för kort tid, och för att inte riskera att överhetta den ska den inte användas mer än en gång på fyra minuter, något som får anses vara lite för kort i jämförelse med konkurrenterna. Om detta inte utgör något hinder för ens användning så får dock Hand Blender ses som en effektiv stavmixer av bra kvalitet.

Effektivrobustlätt att göra renfinns reservdelarsmart mixerskål
Lite otympligdrifttiden är kortplastytan slits snabbt

10. Bamix Mono M140

Stavmixer från klassiskt märke som fungerar till det mesta i köket

Höjd x bredd: 34 x 8 cm Effekt: 140 W Material mixerskaft: Plast och metall Antal hastigheter: 2 st Volym (mixerkanna): 600 ml Ljudnivå: 75 dB (uppmätt maxvärde) Sladdlängd: 176 cm Tillbehör som ingår: Mixerkanna, väggfäste, 3 olika klingor och en receptbok Kan diskas i diskmaskin: Nej

Bamix Mono 140W

Med en mixer från Bamix får du en stavmixer vars retrodesign faktiskt kommer från just 60-talet. Den här klassiska modellen kan mycket väl ha använts av någon tidigare generation i släkten och sett nästan likadan ut hela tiden, något som kanske inte alltid är av godo beroende på vem man frågar.

Plus och minus gällande designen

Med Bamix Mono får man alltså en stavmixer med retrokänsla, som har ett system där det går att byta ut de olika klingorna anpassat till vilka livsmedel som ska mixas. Att krossa is eller vispa grädde till tårtan kräver som bekant lite olika teknik, och då är det smidigt att byta klinga istället för att ha flera olika tillbehör som ska förvaras och hållas reda på.

Det medföljande väggfästet som har förvaring för klingorna är smart, men om fästet inte används så finns det risk att de små klingorna försvinner bland allt annat i kökslådorna. Att de är vassa gör även risken för skärskador överhängande om man inte är varsam. I tillägg till detta så är det krångligt att göra rent staven då den inte går att lossa från motordelen, även om mixerfoten kan tas loss så blir det onödigt omständligt att göra rent resten av maskinen.

Godkänd prestanda

Testpanelens smoothie blir len och fin utan spill, och att mixa is till drinkar eller iskaffe är en barnlek, multifunktionsbladet krossar isbitarna utan några problem.

Att göra hummus var dock inte lika lätt då lite mer kletiga livsmedel inte blir så släta som önskat, oavsett vilket blad eller hastighet som används. Samma gällde för jordnötssmör, där blev resultatet ändå okej även om det var önskvärt med lite mindre klumpar. Och sedan kommer problemet med rengöringen efteråt, då det blir svårt att göra rent när maskinen inte är isärtagbar.

Multifunktionell, Platsbesparande tillbehör Snygg retrodesign
Svårrengjord, Många smådelarRisk att skära sig

11. Braun Multiquick 7 MQ7035

Helt okej stavmixer till lågt pris för dig utan större prestationskrav

Höjd x bredd: 40 x 6 cm Effekt: 1000 W Antal blad: 2 st Material mixerskaft: Plast Material, kniv: Rostfritt stål Antal hastigheter: Smart Speed Sladdlängd: 130 cm Volym (mixerkanna): 600 ml Ljudnivå: 72 dB (uppmätt maxvärde) Tillbehör som ingår: Mixerkanna, minihackare och visp Kan diskas i diskmaskin: Ja, vissa delar

Braun Multiquick 7 MQ7035

Att Braun MultiQuick 7 känns som en billigare variant av MultiQuick 9 märks inte bara på namnet utan även på vilka tillbehör som (inte) ingår, tillbehör och utseende. Dock fungerar den alldeles utmärkt för den som endast har tänkt att mixa smoothies, hacka nötter och fixa lite snabb vispgrädde emellanåt.

SmartSpeed känns inte så smart

Funktionen SmartSpeed som är tänkt att användas för att reglera mixningshastigheten under användning låter som en smart funktion i teorin, och om man använder den ofta och får till snitsen så fungerar den säkert bättre än för testpanelen även i praktiken. Trots att handtaget är greppvänligt och knappen sitter väl placerad så lyckades vi pressa ner knappen i botten varje gång vi testade.

Att köra på en högre hastighet gjorde inte heller någon skillnad, resultatet blev bra oavsett och vår smoothie blev slät och fin utan stänk. Även hummusen fick klart godkänt av panelen – ända tills det var dags att diska.

Den smarta mixerfoten som är designad för att det inte ska stänka för mycket är tyvärr krånglig att få ordentligt ren. Pluspoäng för att foten tål maskindisk alltså!

Minihackaren är bra – så länge locket sitter fast

Den medföljande minihackaren har en klinga som lätt krossar is och snabbt gör dig redo för att blanda drinkar eller fixa iskaffe till dina gäster. Men se till att locket är ordentligt på när du hanterar vätskor, testpanelen vittnar om att de fick lära sig en dyrköpt läxa när köket stänktes ner av iskaffe då locket inte satt fast ordentligt. För jordnötssmör fungerar minihackaren också bra, slutresultatet blir mjukt och lite grovt men krämigt.

Tål maskindiskBra vardagsmodellStänker inteBildar inte vacuum
Lätt att råka sätta på högsta hastighetenSvårrengjord mixerfot

12. Bosch MS8CM6110

Effektiv och gedigen stavmixer med riktigt stark motor

Höjd x bredd: 40 x 7 cm Effekt: 1000 W Antal blad: 4 st Material mixerskaft: Rostfritt stål och plast Material, kniv: Rostfritt stål Antal hastigheter: 6 st Sladdlängd: 147 cm Volym (mixerkanna): 600 ml Ljudnivå: 75 dB (uppmätt maxvärde) Tillbehör som ingår: Mixerkanna Kan diskas i diskmaskin: Ja

Bosch MS8CM6110

Den som köper Bosch MaxoMixx får en stavmixer med en motor på 1000W och flera smarta funktioner. Dess avskalade design i rostfritt stål och dess storlek ger mixern en gedigen känsla, men den är faktiskt lättare än den ser ut.

###Greppvänlig med två hastigheter Handtaget är bekvämt och greppet känns bra. Innan du börjar mixa ställer du in hastigheten som finns i sex steg i ett vred högst upp. Det finns även en turbohastighet när man vill köra extra snabbt.

På mixerstaven finns en smidig markering som visar hur djupt det går att stoppa ner staven i det som mixas. Både smoothie och hummus fixas smidigt av Bosch MaxoMixx som får klart godkänt i testerna. Att det inte stänker är positivt, men när det är dags att diska stöter vi på lite patrull.

###Inget stänk – men också svårdiskad Designen som ska minska stänket – alltså att foten är djup med högt sittande knivar i olika storlekar – är inte lika uppskattad när det kommer till rengöring.

Att den tål maskindisk är därför bra, för det är svårt att komma åt utan att skära sig om man försöker torka ur den med en svamp (och en diskborste kommer inte åt ordentligt). Ett tips är att skölja ordentligt först, så att inte matresterna torkar fast.

Stark motorTål maskindiskGedigen design
Svårrengjord mixerfot där livsmedel fastnar
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss