Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Spinningcykel: 11 modeller i test

AvPriceRunnerUppdaterad 7 juni 2018

Vill du kunna köra intensiva spinningpass utan att behöva gå till gymmet? I så fall är spinningcykeln ett utmärkt alternativ. Vi har testat spinningcyklar och utser Sole Fitness SB700 till bäst i test. Den har hög prestanda och byggkvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.

Bästa mellanklassval blir Abilica Indoor Bike Racer 2.1 med spd-pedaler, träningsdator och goda inställningsmöjligheter.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Passar spinningcykeln både korta och långa användare? Hur lättjusterat är motståndet? Är spinningcykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen? Finns det någon träningsdator?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är spinningcykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled?

  • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt spinningcyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar på sig än en billigare och tvärtom.

1. Sole Fitness SB700 - BÄST I TEST SPINNINGCYKEL

Snygg spinningcykel med mycket hög kvalitet och prestanda, samt enkel att justera

Prisklass: Proffs Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 64 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 107 cm Bredd: 54 cm Höjd: 103 cm Pedaler: SPD Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Sole Fitness SB700

SB700 är en välkonstruerad och användarvänlig spinningcykel från välrenommerade Sole Fitness och blir med nuvarande prislapp bäst i test. Den har en slimmad, snygg design som utstrålar exklusivitet. Byggkvaliteten är föredömlig med ett ordentligt tilltaget svänghjul. Detta gör den följsam, men medför även en hög maskinvikt. Trots detta är SB700 förhållandevis lättflyttad, inte minst tack vare sina skapligt tilltagna transporthjul. Sadeln har en väl avvägd hårdhet. Både styre och sadel kan justeras såväl lodrätt som vågrätt och SB700 passar även längre användare. Ett plus är träningsdatorn med bakgrundsbelyst display som gör den avläsbar även i mörker. Då träningsdatorn är batteridriven kan spinningcykeln placeras fritt, oberoende av vägguttag. Det steglösa motståndet reagerar snabbt och är lätt att nå oavsett position. Tillsammans med den tysta remdriften underlättar det att behålla fokus under tuffa träningspass.

Styret har dubbla vattenflaskehållare. Samtidigt kunde det varit skönare att luta sig mot och haft fler grepp. Vi skulle även önskat ett hyllplan för surfplatta/telefon. Sammantaget håller dock SB700 en mycket hög kvalitet och är något av en referensmodell för sin prisklass.

KAMPANJ!

Rabattkoden SB700V ger 1 000 kr rabatt på Sole Fitness SB700 hos Träningspartner.se fram till 2019-07-23.

Mycket hög kvalitet & prestandagoda justeringsmöjligheterSPD-fästen
Styret kan upplevas lite hårt att luta sig mot

Bra pris hos:

Träningspartner.se

2. FINNLO Speedbike CRT

Tyst och av hög kvalitet med ergonomiska fördelar och SPD-fästen

Prisklass: Proffs Svänghjul: 25 kg Drift: Rem Motstånd: Steglös justering Sätesjustering: Lodrätt: 27 cm | Vågrätt: 11 cm Styresjustering: Lodrätt: 13,5 cm | Vågrätt: 10 cm Maskinvikt: 63 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 132 cm Bredd: 51 cm Höjd: 120 cm Pedaler: SPD Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

Finnlo SpeedBike CRT

FINNLO Speedbike CRT är stabil med hög byggkvalitet, stor användarvänlighet och integrerade SPD-fästen. Till skillnad mot många andra modeller så justeras både sits och styre steglöst såväl vågrätt som lodrätt. Detta ger användaren goda möjligheter att snabbt och enkelt hitta en ergonomisk sittställning vilket minskar risken för skador. Sadeln går dessutom att vinkla, en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Med den steglösa rattjusteringen ändras motståndet snabbt och cykeln reagerar omedelbart. Justeringsratten går att nå från alla tänkbara positioner. Speedbike CRT är härligt följsam att cykla på och med sin remdrift är den mycket tystgående. Den är utrustad med en påkostad och skön sadel, en hållare för vattenflaska och en enklare träningsdator. Träningsdatorns display är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörk rum

Speedbike CRT är dessvärre aningen svår att flytta då transporthjulen känns bräckliga, särskilt på ojämnt underlag. Det hade också varit önskvärt med en hållare för surfplatta/telefon då det idag finns bra möjligheter att köra spinningpass via exempelvis Youtube. För att ligga i framkant kunde cykeln även ha varit kompatibel med någon digital plattform för att möjliggöra överföring av data till en applikation. Speedbike CRT är dock ändå en bekväm cykel av hög kvalitet med många fördelar.

Steglös justering av sadel & styreSPD-fästengolvutjämning
Knackiga transporthjulej bakgrundsbelyst display

3. Abilica Indoor Bike Racer 2.1 - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Elegant budgetcykel med spd-pedaler och träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 23 cm | Vågrätt: 7 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm |Vågrätt: 7 cm Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 117 cm Pedaler: SPD kombipedaler Transporthjul: Ja Garanti: 2 År (hemmabruk) Bruksanvisning: PDF

Abilica Racer 2.1

Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är en stilren och användarvänlig mellanklassmodell som ger föredömligt mycket prestanda i relation till prislappen och vi utnämner den därför till bästa mellanklassval. Inställningarna är för prisklassen goda vilket är en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Motståndet ändras med den steglösa rattjusteringen och cykeln reagerar omedelbart. Denna ratt nås enkelt från alla positioner. Trots att det bara är en budgetmodell så har den utrustats med SPD-pedaler vilket är utmärkt. Den har en hållare för vattenflaska och en bekväm sadel. Vattenflaskan är lätt tillgänglig från alla träningspositioner. Träningsdatorn är lättnavigerad vilket innebär att det går snabbt att komma igång med rätt träningsprogram och träningsinformationen går att läsa av på en och samma displaybild utan att man behöver trycka sig fram till rätt data. Displayen är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörk rum.

Racer 2.1 är dessvärre aningen svår att flytta då transporthjulen känns bräckliga, särskilt på ojämnt underlag. Hjulen är dessutom ganska smala vilket med lite otur kan skada ett ömtåligt golv. Det hade också varit önskvärt med en hållare för surfplatta/telefon då det idag finns bra möjligheter att köra spinningpass via internet. Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är sammantaget en elegant cykel med fina inställningsmöjligheter och funktionell träningsdator. Den riktar sig till dig som söker en stilren och användarvänlig spinningcykel för hemmabruk men inte vill lägga en alltför stor investering.

Spd-pedalerträningsdatorfina inställningsmöjligheter
Mörk displayej hållare för surfplatta/telefon

Bra pris hos:

Träningspartner.se

4. Masterfit Indoor Bike SP900

Lätthanterlig med goda inställningsmöjligheter

Prisklass: Proffs Svänghjul: 15 kg Drift: Remdrift Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 24 cm | Vågrätt: 19 cm Styresjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 12 cm Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 131 cm Bredd: 65 cm Höjd: 130 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: 3,7" ej bakgrundsbelyst Garanti: 2 År hemmabruk/ 1 År företagsbruk Bruksanvisning: PDF

Masterfit SP900 Indoor Bike

Masterfit Indoor Bike SP900 är en solid premiumcykel med stark konstruktion och hög användarvänlighet. Sits och styre justeras steglöst såväl vågrätt som lodrätt vilket ger dig goda möjligheter att snabbt och enkelt hitta en ergonomisk fördelaktig sittställning som minskar risken för skador. Det är även ett plus att man kan vinkla sadeln, speciellt under distanspassen då man kan förbli i samma ställning under en längre tid. Utformningen av styret ger användaren möjlighet till flera olika positioner.

Det steglösa motståndet innebär att spinningcykeln reagerar snabbt när man reglerar motståndet. Ratten för motstånd går dessutom att nå förhållandevis enkelt från de vanligaste sittställningarna. SP900 är konstruerad med remdrift vilket gör den följsam att cykla på och den ger inte ifrån sig mycket ljud. Den är utrustad med en relativt stum men förstklassig cykelsadel och en okomplicerad cykeldator som visar trampfrekvens, hastighet och distans. SP900 flyttas enklast genom att man tar tag i styret och tiltar cykeln framåt, då når transporthjulen marken och cykeln kan rullas iväg utan större problem.

Tyvärr är inte displayen bakgrundsbelyst vilket gör det svårt att läsa av informationen i ett mörkare rum. Dessutom saknar den hållare för surfplatta/telefon vilket gör det svårare att köra spinningpass via t.ex. Youtube. Masterfit Indoor Bike SP900 är solid och okomplicerad med hög kvalitet. Den passar bäst för motionären som efterfrågar en enkel men hållbar premiumcykel i sitt hem.

Steglös justering av sadel & styreträningsdator
Ej bakgrundsbelyst displaysaknar hållare för vattenflaska

Bra pris hos:

Träningspartner.se

5. Abilica Racer - BÄSTA BUDGETVAL

Robust spinningcykel med svårslaget prisvärde, rejält svänghjul och skönt motstånd

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt (steglöst) | Styre: Lod- & vågrätt (steglöst) Maskinvikt: 54 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 117 cm Bredd: 50 cm Höjd: 113 cm Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Abilica Racer Wmn

Abilica Racer är en mycket populär spinningcykel i mellanprisklassen och dess svårslagna prisvärde vinner den titeln ”bästa mellanklassval”. Montaget är mycket lätt med en tydlig och väl illustrerad bruksanvisning. Designen är smakfullt ljus och Racer skäms inte att stå framme. Ramen är robust och hela cykeln ger ett högt kvalitetsintryck. Svänghjulet har en rejäl vikt, vilket bidrar till ett utmärkt motstånd. Trots detta är maskinvikten inte speciellt hög, men ändå fullt tillräcklig för att man ska kunna ta i ordentligt under passet utan att cykeln kränger.

Sadel och styre justeras enkelt i såväl sid- som höjdled, vilket underlättar bästa sittställning för både långa och korta användare. Styret har flera bra grepp och ett tåligt, skönt ytmaterial. Sadeln är smal och hård såsom en spinningcykel-sadel ska vara. Tyvärr kan den dock upplevas som alltför hård, speciellt vid längre träningspass. I så fall rekommenderar vi att man köper till ett mjukgörande sätesöverdrag.

Mycket spinningcykel för pengarnarobust & stabilrejält svänghjul & skönt motstånd
Sadeln kan uppfattas som alltför hård

Bra pris hos:

Träningspartner.se

6. Abilica Indispin

Prisvärd spinningcykel med bra, steglöst motstånd och ett rejält svänghjul

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 54 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 123 cm Bredd: 51 cm Höjd: 122 cm Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Abilica IndiSpin

Indispin är Abilicas senaste spinningcykel och den presterar riktigt bra i förhållande till prislappen. Montaget är enkelt, som så ofta är fallet för spinningcyklar. Designen är tilltalande med snygga, diskreta färger och konstruktionen stabil. Kombipedalerna känns påkostade och remdriften håller nere ljudnivån till ett minimum. Det finns gott om justeringsmöjligheter för såväl styre som sadel. Detta möjliggör omväxlande positioner under träning samt att både korta och långa användare kan hitta en bra sittställning. Svänghjulets vikt är väl tilltaget och ger ett skönt motstånd. Indispin har ingen träningsdator, vilket spinningcyklar traditionellt inte har haft.

Enklare träningsdatorer är idag emellertid vanliga även på spinningcyklar och därför kan en del användare tänkas sakna denna funktionalitet. Det som främst får Indispin att sticka ut från mängden är möjligheten att montera fast sitt eget cykelstyre samt sadel och pedaler från sin vanliga "landsvägs"-cykel. En valmöjlighet som borde locka många, inte minst de med påkostade landsvägscyklar.

Mycket bra prisvärdestabilrejält svänghjul & skönt motstånd
Ingen träningsdator

Bra pris hos:

Träningspartner.se

7. KEISER Indoor Bike M3i

Extremt hållbar och pålitlig kvalitetscykel

Prisklass: Proffs Drift: Remdrift Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt: 42 cm | Vågrätt: 13 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm | Vågrätt: 14 cm Maskinvikt: 42 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 148 cm Bredd: 65 cm Höjd: 129 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: 3,3" ej bakgrundsbelyst Transporthjul: Ja Garanti: 2 År hemmabruk & företag Bruksanvisning: PDF (engelska) Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Keiser M3i

KEISER Indoor Bike M3i är en exklusiv och stilren premium-spinningcykel som utstrålar hög kvalitet in i minsta detalj. Den är byggd för att passa alla storlekar och det är lätt att ställa in både sadel och styre. Tyvärr så är den lodräta justeringen inte steglös vilket ger en något sämre möjlighet att hitta en perfekt inställning. M3i är konstruerad med ett högklassigt svänghjul och remdriften gör att den blir synnerligen tystgående. Motionscykeln är utrustad med en tämligen avancerad träningsdator med bluetooth-funktion. Detta innebär att den kan kopplas ihop med olika träningsappar, men även att den stöder trådlöst pulsbälte, som dock köps separat. För att spara på batteriet så aktiveras displayens bakgrundsbelysning först när det blir tillräckligt mörkt i rummet.

Växeln är placerad så att du enkelt kan justera motstånd med tummen vilket är utmärkt vid riktigt hårda träningspass då du inte vill ändra position för ofta. Du sitter behagligt genom hela ditt träningspass på den välgjorda och lagom mjuka sadeln. Placeringen av flaskhållaren kunde varit bättre då den kan vara bökig att nå, särskilt vid kraftig ansträngning. Vi gillar däremot den stadiga och funktionellt placerade hyllan för surfplatta. KEISER Indoor Bike M3i är en stilren, nästintill underhållsfri och mycket tillförlitlig spinningcykel. Den riktar sig främst till lika flitiga som kräsna motionärer, som är beredda att betala dyrt för högsta byggkvalitet.

Utmärkt sadelhylla för surfplattaexklusiv design
Lodrät justering av sadel och styre ej steglösmalplacerad flaskhållare

Bra pris hos:

Träningspartner.se

8. FINNLO Speedbike CRS 2

Stabil och skön med bra inställningsmöjligheter och träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Justering Sätesjustering: Lodrätt: 26 cm | Vågrätt: 6 cm Styresjustering: Lodrätt: 17 cm | Vågrätt: 7 cm Maskinvikt: 60 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 140 cm Bredd: 60 cm Höjd: 130 cm Pedaler: Clips Transporthjul: Ja Garanti:** 3 år

Finnlo Speedbike CRS 2

FINNLO Speedbike CRS 2 är en okomplicerad spinningcykel med hög byggkvalitet och stor användarvänlighet. Den har ergonomiska fördelar då både styre och sadel justeras steglöst i både vågrät och lodrät riktning. Det är enkelt att ställa in cykeln och lätt att spänna åt inställningarna så att du snabbt kommer igång med träningen. Speedbike CRS 2 är utrustad med remdrift vilket på pappret borde göra den mycket tystgående. Tyvärr så hörs ett monotont, irriterande ljud när man lägger på lite motstånd vilket inte förekommer på systermodellen. Positivt för CRS 2 är att den har en påkostad sadel som dessutom går att vinkla, en hållare för vattenflaska och en enklare träningsdator. Det är inte alla spinningcyklar som utrustats med en träningsdator vilket ger Finnlo ett plus i kanten. Träningsdatorn visar upp den nödvändigaste träningsinformationen. Tyvärr är den inte bakgrundsbelyst och i ett mörkare rum så är det svårt att överblicka sin träning.

Motståndet justeras enkelt med den steglösa rattjusteringen vilket är bra när man är riktigt trött och vill ha det så enkelt som möjligt. Placeringen av flaskhållaren kunde varit bättre då den kan vara bökig att nå, särskilt vid kraftig ansträngning. För många räcker det gott med att använda clips vid sina spinningpass men för den riktigt inbitne spinningcyklisten rekommenderar vi att gå upp en prisklass och exempelvis titta på systermodellen Speedbike CRT som är utrustad med SPD-pedaler. Sammantaget är FINNLO Speedbike CRS 2 skön, säker samt stabil och riktar sig till motionärer som är ute efter en enkel men högkvalitativ spinningcykel.

Steglös justering av sadel & styreträningsdator
Ej bakgrundsbelyst displayirriterande motståndsljud

Bra pris hos:

Sportgymbutiken.se

9. Christopeit Sport XL2

Prisvärd och stabil spinningcykel med rejält svänghjul och träningsdator inkluderad

Prisklass: Budget Svänghjul: 15 kg Drift: Kedja Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrät | Styre: Lodrät Maskinvikt: 43 kg Maximal användarvikt: 130 kg Längd: 110 cm Bredd: 50 cm Höjd: 122 cm Pedaler: Standard Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

Christopeit Sport XL 2

XL2 är en spinningcykel i budgetklassen från tyska Christopeit Sport, som även tillverkat den testvinnande motionscykeln AL2. XL2 har en helt ok design och en förhållandevis rejäl konstruktion samt hög maskinvikt för en budget-modell. Det innebär också att cykeln är stabil att sitta på så länge man inte är alltför lång. Styret går bara att justera i höjdled, vilket är normalt på billigare spinningcyklar. Däremot går sadeln att justera både lod- och vågrätt, vilket visserligen också är normalt på spinningcyklar.

XL2 har en träningsdator och även om den är av en enklare typ så är träningsdatorer på spinningcyklar överhuvudtaget något man normalt bara hittar på exklusivare modeller. Med tanke på sitt låga pris är XL2 en prisvärd spinningcykel och ett intressant alternativ om man har en liten budget.

Lågt prisrobust och stabilrejält svänghjulhar träningsdator
Styre ej justerbart vågrätt

Bra pris hos:

Amazon DE

10. Proform Indoor Bike Tour de France 2.0

Häftig cykel för verklighetstrogen cykelträning

Prisklass: Proffs Motstånd: Steglöst Justering: Lodrätt & vågrätt Maskinvikt: 66 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 157 cm Bredd: 64 cm Höjd: 143 cm Pedaler: Standard pedaler med fotrem Display: 6,9" bakgrundsbelyst flerfärg Transporthjul: Ja Garanti: 2 år hemmabruk Bruksanvisning: PDF (engelska)

Pro-Form Tour de France 2.0

Proform Indoor Bike Tour de France 2.0 är en avancerad spinningcykel som är skapad för att ge användaren en så verklighetsnära träning som möjligt. Den är konstruerad med digitala växlar som är placerade på samma ställe som på en riktig cykel, i handtaget. Den kan simulera kraftiga nedförs- och uppförslutningar genom att cykeln på riktigt lutar vilket gör att träningen känns mer verklig. Träningsdatorn är kompatibel med diverse appar som gör att du kan cykla ett antal förinställda virtuella träningsrundor via olika kartor. Inriktningen på produkten är spännande men faller på mållinjen då man inte fixat en tillräckligt bra skärm och då utbudet av virtuella träningsrundor ännu är underutvecklat. De rundorna vi testade hackade betänkligt och tillförde inte någon ytterligare dimension till träningen. Det är bökigt att justera sadel och styre på cykeln eftersom det krävs en insexnyckel för varje inställning, precis som på en riktig cykel. Eftersom den är byggd med magnetiskt motstånd och har ett påkostat svänghjul så är Tour de France 2.0 nästintill ljudlös.

Proform Indoor Bike Tour de France 2.0 har en påkostad sadel vars hårdhet riktar sig helt till ärrade cyklister. För de flesta andra upplevs den däremot troligen som alltför hård och kan till och med göra ont. Av någon outgrundlig anledning så saknas spd-pedaler vilket är svagt för en cykel i den här prisklassen. Sammantaget är Proform Indoor Bike Tour de France 2.0 en innovativ cykel som tar din träning från rummet ut på gatan och lite närmare verkligheten. Den riktar sig till den vana cyklisten som uppskattar detaljer som annars bara finns på riktiga träningscyklar.Häftig design

Häftig designavancerad träningsdator
Bökig justering av sadel och styreej spd pedalerstenhård sadel

Bra pris hos:

Sport-Tiedje

11. Nordic 235 F

Tyst och lättflyttad spinningcykel med ett bra svänghjul och ett lågt pris

Prisklass: Budget Svänghjul: 19 kg Drift: Teflonbelagd kedja Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt | Styre: Lod- & vågrätt Maskinvikt: 50 kg Max-användarvikt: 110 kg Längd: 107 cm Bredd: 54 cm Höjd: 103 cm Pedaler: Standard Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

NORDIC Brands 235 Spinner FX

Nordic 235 F är en budget-spinningcykel med ett lågt pris men således även en avskalad funktionalitet. Svänghjulet är rejält tilltaget för en budgetmodell och cykelns stabilitet är god för sin prisklass. Styret är stabilt och ger möjlighet att placera händerna i flera olika positioner. Däremot är handtaget lite väl hårt. Det går att justera i höjdled men inte i vågrätt. Däremot går sadeln att justera både lod- och vågrätt och det är lätt att ställa in alla valbara lägen. Sadeln känns billig men med tanke på att detta är en budgetmodell är det rimligt. Motståndet är klossdämpat och svårt att finjustera då även den minsta vridning ger ett relativt stort utslag.

Kedjan är teflonbelagd för lägre friktion och mindre renhållning. Ljudnivån är låg och man kan föra ett samtal i normal ton medan man tränar utan att störas. Cykeln har nödstopp men saknar flaskhållare. Som många andra träningsmaskiner har 235 F underdimensionerade transporthjul som wobblar när man ska flytta den. Trots detta är den emellertid relativt lätt att flytta.

Lågt prisrelativt stabilrejält svänghjullättflyttadtyst
Styret ej vågrätt justerbartgrov motståndsjusteringsmå transporthjul

Bra pris hos:

Sport & Fritid

Allt om spinningcykel

Spinningcykeln är numera en vanlig syn på de flesta gym där den används för så kallade spinningpass, vilka är ledarledda träningspass som sker i grupp. På senare tid har spinningcykeln emellertid blivit allt populärare vid träning hemma och alltfler av de träningscyklar som säljs för hemanvändning är spinningcyklar. Anledningarna till detta är säkerligen flera, men en viktig faktor lär vara att så många numera är vana vid spinnincykeln från gymmet. Har man väl vant sig vid spinnincykelns naturtrogna, steglösa motstånd och kanske även det högre träningstempot, så kan en traditionell motionscykel kännas rigid och tråkig.

Skillnader gentemot motionscykel

Vad skiljer då spinningcykeln från motionscykeln? Den kanske tydligaste skillnaden är att spinningcyklar har en annan typ av motstånd än motionscyklar. Motståndet på träningscyklar genereras av ett svänghjul och på spinningcyklar är detta betydligt kraftigare än på motionscyklar. Det är delvis för att klara det tyngre svänghjulets större belastning som cykelramen på spinningcyklar i regel är betydligt robustare och stabilare i sin konstruktion än motionscyklar. Men det är också för att spinningcykeln ska tåla hårdare tag, ex. att man - istället för att sitta - står och cyklar under träning.

Motionscykelns motstånd regleras elektroniskt via knappar på en kontrollpanel, medan spinningcykelns motstånd regleras manuellt genom att vrida på en ratt. Spinningcykeln har ett mer naturtroget motstånd som efterliknar upp- och nedförsbackar på ett sätt som inte är möjligt för en motionscykel. Till skillnad från motionscykelns motstånd kräver spinningcykelns motstånd ingen ström, vilket gör den enklare att placera då man slipper strömsladdar och anslutning till kontaktuttag. Spinningcykeln har normalt heller ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. Motivation och tempo kan istället hållas uppe av att man exempelvis cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot. Till vissa spinningcyklar kan man dock köpa till en enklare träningsdator till lyxigare modeller ingår den. För att säkerställa bästa möjliga träningsställning kan man på en bra spinningcykel justera både sadel och styre på såväl höjden som framåt eller bakåt. På en motionscykel kan man normalt bara justera höjden på sadeln.

Bästa valet för dig

Vårt test av spinningcyklar inkluderar de populäraste spinningcyklarna just nu, men även spännande nyheter. Om du bestämt dig för att köpa en spinningcykel bör du ställa dig följande frågor.

För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

  • Hur ofta kommer spinningcykeln att användas?
  • Vilka förväntningar har jag på prestanda, funktionalitet och kvalitet?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på spinningcykeln?

När du funderat ut dina svar på dessa frågor har du kommit en bra bit på vägen för att välja den spinningcykel som är rätt för just dig. Vi har delat in de olika modellerna i tre prisklasser enligt följande:

“Budget"-klassen: Under 4 500 kr

I denna prisklass finner man de enklaste och lättaste modellerna. Med lägre svänghjuls- och maskinvikt är de inte lika stabila och robusta som dyrare modeller. Sadeln går oftast att justera i både höjd- och vågled men styret går inte sällan endast att justera i höjdled. Den genomsnittliga budget-modellen är helt enkelt mindre bekväm än dyrare spinningcyklar men möjliggör ofta ändå en effektiv träning.

"Mellan"-klassen: 4500 - 8000 kr

Denna prisklass karaktäriseras av tyngre, stabilare och mer tåliga modeller med rejälare svänghjul och högre maskinvikt. Normalt går både sadel och styre att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Mellanklassen är den populäraste prisklassen då dess högre pris köper en mer högkvalitativ cykel. Samtidigt är prislappen fortfarande inom räckhåll för genomsnittskonsumenten.

"Proffs"-klassen: Över 8000 kr

Den exklusivaste prisklassen kännetecknas av mycket påkostade och välbyggda modeller som tål hård, frekvent och långvarig användning. Material och konstruktion har normalt den bästa kvaliteten. Maskinvikten är i regel hög eller mycket hög och svänghjulets vikt likaså. Tillsammans med hög stabilitet, goda justeringsmöjligheter och ett mycket fint motstånd är proffsmodellerna inte bara de tåligaste utan även de bekvämaste.

Vi har poängsatt varje modell efter prisvärde och betygen återspeglar därför hur mycket valuta vi tycker att man får för pengarna.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem