Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Spinningcykel: 6 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 7 februari 2019

Vill du kunna köra intensiva spinningpass utan att behöva gå till gymmet? I så fall är spinningcykeln ett utmärkt alternativ. Vi har testat spinningcyklar och utser FINNLO Speedbike CRT till bäst i test. Den har hög prestanda och byggkvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.

Bästa mellanklassval blir Abilica Racer med spd-pedaler, träningsdator och goda inställningsmöjligheter.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

  • Användarvänlighet: Passar spinningcykeln både korta och långa användare? Hur lättjusterat är motståndet? Är spinningcykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen? Finns det någon träningsdator?

  • Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är spinningcykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilka garantier gäller?

  • Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled?

  • Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt spinningcyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar på sig än en billigare och tvärtom.

1. FINNLO Speedbike CRT - BÄST I TEST SPINNINGCYKEL

Tyst och av hög kvalitet med ergonomiska fördelar och SPD-fästen

Prisklass: Proffs Svänghjul: 25 kg Drift: Rem Motstånd: Steglös justering Sätesjustering: Lodrätt: 27 cm | Vågrätt: 11 cm Styresjustering: Lodrätt: 13,5 cm | Vågrätt: 10 cm Maskinvikt: 63 kg Maximal användarvikt: 150 kg Längd: 132 cm Bredd: 51 cm Höjd: 120 cm Pedaler: SPD Transporthjul: Ja Garanti: 3 år

Finnlo SpeedBike CRT

FINNLO Speedbike CRT är stabil med hög byggkvalitet, stor användarvänlighet och integrerade SPD-fästen. Till skillnad mot många andra modeller så justeras både sits och styre steglöst såväl vågrätt som lodrätt. Detta ger användaren goda möjligheter att snabbt och enkelt hitta en ergonomisk sittställning vilket minskar risken för skador. Sadeln går dessutom att vinkla, en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Med den steglösa rattjusteringen ändras motståndet snabbt och cykeln reagerar omedelbart. Justeringsratten går att nå från alla tänkbara positioner. Speedbike CRT är härligt följsam att cykla på och med sin remdrift är den mycket tystgående. Den är utrustad med en påkostad och skön sadel, en hållare för vattenflaska och en enklare träningsdator. Träningsdatorns display är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörk rum

Speedbike CRT är dessvärre aningen svår att flytta då transporthjulen känns bräckliga, särskilt på ojämnt underlag. Det hade också varit önskvärt med en hållare för surfplatta/telefon då det idag finns bra möjligheter att köra spinningpass via exempelvis Youtube. För att ligga i framkant kunde cykeln även ha varit kompatibel med någon digital plattform för att möjliggöra överföring av data till en applikation. Speedbike CRT är dock ändå en bekväm cykel av hög kvalitet med många fördelar.

Steglös justering av sadel & styreSPD-fästen
Knackiga transporthjulej bakgrundsbelyst display
4,5

Bra pris hos:

Sporttema

2. Abilica Racer - BÄSTA MELLANKLASSVAL

Robust spinningcykel med svårslaget prisvärde, rejält svänghjul och skönt motstånd

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Justering: Säte: Lod- & vågrätt (steglöst) | Styre: Lod- & vågrätt (steglöst) Maskinvikt: 54 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 117 cm Bredd: 50 cm Höjd: 113 cm Pedaler: Kombi Fast nav: Ja Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Abilica Racer Wmn

Abilica Racer är en mycket populär spinningcykel i mellanprisklassen. Montaget är mycket lätt med en tydlig och väl illustrerad bruksanvisning. Designen är smakfullt ljus och Racer skäms inte att stå framme. Ramen är robust och hela cykeln ger ett högt kvalitetsintryck. Svänghjulet har en rejäl vikt, vilket bidrar till ett utmärkt motstånd. Trots detta är maskinvikten inte speciellt hög, men ändå fullt tillräcklig för att man ska kunna ta i ordentligt under passet utan att cykeln kränger.

Sadel och styre justeras enkelt i såväl sid- som höjdled, vilket underlättar bästa sittställning för både långa och korta användare. Styret har flera bra grepp och ett tåligt, skönt ytmaterial. Sadeln är smal och hård såsom en spinningcykel-sadel ska vara. Tyvärr kan den dock upplevas som alltför hård, speciellt vid längre träningspass. I så fall rekommenderar vi att man köper till ett mjukgörande sätesöverdrag.

Mycket spinningcykel för pengarnarobust & stabilrejält svänghjul & skönt motstånd
Sadeln kan uppfattas som alltför hård
4,0

Bra pris hos:

Cdon

3. Abilica Indoor Bike Racer 2.1

Elegant budgetcykel med spd-pedaler och träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 22 kg Drift: Rem Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 23 cm | Vågrätt: 7 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm |Vågrätt: 7 cm Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 117 cm Pedaler: SPD kombipedaler Transporthjul: Ja Garanti: 2 År (hemmabruk) Bruksanvisning: PDF

Abilica Racer 2.1

Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är en stilren och användarvänlig mellanklassmodell som ger föredömligt mycket prestanda i relation till prislappen och vi utnämner den därför till bästa mellanklassval.

Inställningarna är för prisklassen goda vilket är en fördel vid distanspass då man ofta sitter länge i samma ställning. Motståndet ändras med den steglösa rattjusteringen och cykeln reagerar omedelbart. Denna ratt nås enkelt från alla positioner. Trots att det bara är en budgetmodell så har den utrustats med SPD-pedaler vilket är utmärkt. Den har en hållare för vattenflaska och en bekväm sadel. Vattenflaskan är lätt tillgänglig från alla träningspositioner. Träningsdatorn är lättnavigerad vilket innebär att det går snabbt att komma igång med rätt träningsprogram och träningsinformationen går att läsa av på en och samma displaybild utan att man behöver trycka sig fram till rätt data. Displayen är inte bakgrundsbelyst, vilket tyvärr gör den oläslig i ett mörk rum.

Racer 2.1 är dessvärre aningen svår att flytta då transporthjulen känns bräckliga, särskilt på ojämnt underlag. Hjulen är dessutom ganska smala vilket med lite otur kan skada ett ömtåligt golv. Det hade också varit önskvärt med en hållare för surfplatta/telefon då det idag finns bra möjligheter att köra spinningpass via internet. Abilica Indoor Bike Racer 2.1 är sammantaget en elegant cykel med fina inställningsmöjligheter och funktionell träningsdator. Den riktar sig till dig som söker en stilren och användarvänlig spinningcykel för hemmabruk men inte vill lägga en alltför stor investering.

Spd-pedalerträningsdatorfina inställningsmöjligheter
Mörk displayej hållare för surfplatta/telefon
4,5

4. Masterfit Indoor Bike SP900

Lätthanterlig med goda inställningsmöjligheter

Prisklass: Proffs Svänghjul: 15 kg Drift: Remdrift Motstånd: Steglöst Sätesjustering: Lodrätt: 24 cm | Vågrätt: 19 cm Styresjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 12 cm Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 131 cm Bredd: 65 cm Höjd: 130 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: 3,7" ej bakgrundsbelyst Garanti: 2 År hemmabruk/ 1 År företagsbruk Bruksanvisning: PDF

Masterfit SP900 Indoor Bike

Masterfit Indoor Bike SP900 är en solid premiumcykel med stark konstruktion och hög användarvänlighet. Sits och styre justeras steglöst såväl vågrätt som lodrätt vilket ger dig goda möjligheter att snabbt och enkelt hitta en ergonomisk fördelaktig sittställning som minskar risken för skador. Det är även ett plus att man kan vinkla sadeln, speciellt under distanspassen då man kan förbli i samma ställning under en längre tid. Utformningen av styret ger användaren möjlighet till flera olika positioner.

Det steglösa motståndet innebär att spinningcykeln reagerar snabbt när man reglerar motståndet. Ratten för motstånd går dessutom att nå förhållandevis enkelt från de vanligaste sittställningarna. SP900 är konstruerad med remdrift vilket gör den följsam att cykla på och den ger inte ifrån sig mycket ljud. Den är utrustad med en relativt stum men förstklassig cykelsadel och en okomplicerad cykeldator som visar trampfrekvens, hastighet och distans. SP900 flyttas enklast genom att man tar tag i styret och tiltar cykeln framåt, då når transporthjulen marken och cykeln kan rullas iväg utan större problem.

Tyvärr är inte displayen bakgrundsbelyst vilket gör det svårt att läsa av informationen i ett mörkare rum. Dessutom saknar den hållare för surfplatta/telefon vilket gör det svårare att köra spinningpass via t.ex. Youtube. Masterfit Indoor Bike SP900 är solid och okomplicerad med hög kvalitet. Den passar bäst för motionären som efterfrågar en enkel men hållbar premiumcykel i sitt hem.

Steglös justering av sadel & styreträningsdator
Ej bakgrundsbelyst displaysaknar hållare för vattenflaska
4,0

5. KEISER Indoor Bike M3i

Extremt hållbar och pålitlig kvalitetscykel

Prisklass: Proffs Drift: Remdrift Motstånd: Magnetiskt Sätesjustering: Lodrätt: 42 cm | Vågrätt: 13 cm Styresjustering: Lodrätt: 15 cm | Vågrätt: 14 cm Maskinvikt: 42 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 148 cm Bredd: 65 cm Höjd: 129 cm Pedaler: SPD kombipedaler Display: 3,3" ej bakgrundsbelyst Transporthjul: Ja Garanti: 2 År hemmabruk & företag Bruksanvisning: PDF (engelska) Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Keiser M3i

KEISER Indoor Bike M3i är en exklusiv och stilren premium-spinningcykel som utstrålar hög kvalitet in i minsta detalj. Den är byggd för att passa alla storlekar och det är lätt att ställa in både sadel och styre. Tyvärr så är den lodräta justeringen inte steglös vilket ger en något sämre möjlighet att hitta en perfekt inställning. M3i är konstruerad med ett högklassigt svänghjul och remdriften gör att den blir synnerligen tystgående. Motionscykeln är utrustad med en tämligen avancerad träningsdator med bluetooth-funktion. Detta innebär att den kan kopplas ihop med olika träningsappar, men även att den stöder trådlöst pulsbälte, som dock köps separat. För att spara på batteriet så aktiveras displayens bakgrundsbelysning först när det blir tillräckligt mörkt i rummet.

Växeln är placerad så att du enkelt kan justera motstånd med tummen vilket är utmärkt vid riktigt hårda träningspass då du inte vill ändra position för ofta. Du sitter behagligt genom hela ditt träningspass på den välgjorda och lagom mjuka sadeln. Placeringen av flaskhållaren kunde varit bättre då den kan vara bökig att nå, särskilt vid kraftig ansträngning. Vi gillar däremot den stadiga och funktionellt placerade hyllan för surfplatta. KEISER Indoor Bike M3i är en stilren, nästintill underhållsfri och mycket tillförlitlig spinningcykel. Den riktar sig främst till lika flitiga som kräsna motionärer, som är beredda att betala dyrt för högsta byggkvalitet.

Utmärkt sadelhylla för surfplattaexklusiv design
Lodrät justering av sadel och styre ej steglösmalplacerad flaskhållare
4,0

Bra pris hos:

Best Gym Equipment

6. Titan Life Trainer S'11

Billig och smidig spinningcykel med träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 13 kg Drift: Rem Motstånd: Manuell justering Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 8 cm Styresjustering: Lodrätt: 13 cm Maskinvikt: 33 kg Max-användarvikt: 125 kg Pedaler: Clips Transporthjul: Ja Mått: LxBxH): 109x50x108 cm Garanti: Ja

Titan Life Trainer S'11

Titan Life Trainer S11 är en spinningcykel i budgetklassen med träningsdator och hög användarvänlighet. Det är förhållandevis enkelt att hitta en bra ergonomisk sittställning vilket gör att man snabbt kommer igång med träningen. Den drivs av en rem och motståndet är tillräckligt utmanade även för en vältränad person. Remdriften borde göra cykeln mycket tystgående, men tyvärr hörs ett monotont ljud när man lägger på lite motstånd vilket kan upplevas irriterande.

Avskalad träningsdator

S11 är utrustad med en enklare träningsdator med några få knappar. Träningsdatorn visar upp den nödvändigaste träningsinformationen såsom tid, distans, hastighet och kaloriförbrukning. Tyvärr är den inte bakgrundsbelyst så i ett dåligt upplyst rum är det svårt att överblicka sin träning.

Motståndet justeras enkelt med den steglösa rattjusteringen vilket är smidigt när man är riktigt utmattad och vill ha det så okomplicerat som möjligt. Vi gillar att pedalerna är utrustade med clips eftersom det gör rundtrampet mera följsamt vid hög belastning och minskar risken för skador.

Mobil med begränsad sitthöjd

S11 har som de flesta andra spinningcyklar två transporthjul, dessa är placerade fram på cykeln. Den har dessutom en låg maskinvikt vilket gör den mycket lätt att flytta. Tyvärr medför detta också att cykeln blir aningen ostadig vid högre frekvenser. Den har en skön sadel som fungerar bra även under längre cykelpass. Vi gillar utformningen på styret som erbjuder flera olika grepp och det är enkelt att byta ställning under passet. För personer över ca 185 cm är risken överhängande att maxhöjden på sadeln är för knapp för en optimal sittställning.

Titan Life Trainer S11 riktar sig till korta och medellånga motionärer som är ute efter en snygg och billig spinningcykel med clips. Storleken på cykeln gör att den passar bra i ett hem där utrymmet är begränsat.

Lätt att flyttaträningsdator inkluderadclips
Ej bakgrundsbelyst displayirriterande motståndsljudostadig vid hög frekvens
2,5

Bra pris hos:

Inredningsvaruhuset

Allt om spinningcykel

Spinningcykeln är numera en vanlig syn på de flesta gym där den används för så kallade spinningpass, vilka är ledarledda träningspass som sker i grupp. På senare tid har spinningcykeln emellertid blivit allt populärare vid träning hemma och alltfler av de träningscyklar som säljs för hemanvändning är spinningcyklar. Anledningarna till detta är säkerligen flera, men en viktig faktor lär vara att så många numera är vana vid spinnincykeln från gymmet. Har man väl vant sig vid spinnincykelns naturtrogna, steglösa motstånd och kanske även det högre träningstempot, så kan en traditionell motionscykel kännas rigid och tråkig.

Skillnader gentemot motionscykel

Vad skiljer då spinningcykeln från motionscykeln? Den kanske tydligaste skillnaden är att spinningcyklar har en annan typ av motstånd än motionscyklar. Motståndet på träningscyklar genereras av ett svänghjul och på spinningcyklar är detta betydligt kraftigare än på motionscyklar. Det är delvis för att klara det tyngre svänghjulets större belastning som cykelramen på spinningcyklar i regel är betydligt robustare och stabilare i sin konstruktion än motionscyklar. Men det är också för att spinningcykeln ska tåla hårdare tag, ex. att man - istället för att sitta - står och cyklar under träning.

Motionscykelns motstånd regleras elektroniskt via knappar på en kontrollpanel, medan spinningcykelns motstånd regleras manuellt genom att vrida på en ratt. Spinningcykeln har ett mer naturtroget motstånd som efterliknar upp- och nedförsbackar på ett sätt som inte är möjligt för en motionscykel. Till skillnad från motionscykelns motstånd kräver spinningcykelns motstånd ingen ström, vilket gör den enklare att placera då man slipper strömsladdar och anslutning till kontaktuttag. Spinningcykeln har normalt heller ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. Motivation och tempo kan istället hållas uppe av att man exempelvis cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot. Till vissa spinningcyklar kan man dock köpa till en enklare träningsdator till lyxigare modeller ingår den. För att säkerställa bästa möjliga träningsställning kan man på en bra spinningcykel justera både sadel och styre på såväl höjden som framåt eller bakåt. På en motionscykel kan man normalt bara justera höjden på sadeln.

Bästa valet för dig

Vårt test av spinningcyklar inkluderar de populäraste spinningcyklarna just nu, men även spännande nyheter. Om du bestämt dig för att köpa en spinningcykel bör du ställa dig följande frågor.

För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

  • Hur ofta kommer spinningcykeln att användas?
  • Vilka förväntningar har jag på prestanda, funktionalitet och kvalitet?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på spinningcykeln?

När du funderat ut dina svar på dessa frågor har du kommit en bra bit på vägen för att välja den spinningcykel som är rätt för just dig. Vi har delat in de olika modellerna i tre prisklasser enligt följande:

“Budget"-klassen: Under 4 500 kr

I denna prisklass finner man de enklaste och lättaste modellerna. Med lägre svänghjuls- och maskinvikt är de inte lika stabila och robusta som dyrare modeller. Sadeln går oftast att justera i både höjd- och vågled men styret går inte sällan endast att justera i höjdled. Den genomsnittliga budget-modellen är helt enkelt mindre bekväm än dyrare spinningcyklar men möjliggör ofta ändå en effektiv träning.

"Mellan"-klassen: 4500 - 8000 kr

Denna prisklass karaktäriseras av tyngre, stabilare och mer tåliga modeller med rejälare svänghjul och högre maskinvikt. Normalt går både sadel och styre att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Mellanklassen är den populäraste prisklassen då dess högre pris köper en mer högkvalitativ cykel. Samtidigt är prislappen fortfarande inom räckhåll för genomsnittskonsumenten.

"Proffs"-klassen: Över 8000 kr

Den exklusivaste prisklassen kännetecknas av mycket påkostade och välbyggda modeller som tål hård, frekvent och långvarig användning. Material och konstruktion har normalt den bästa kvaliteten. Maskinvikten är i regel hög eller mycket hög och svänghjulets vikt likaså. Tillsammans med hög stabilitet, goda justeringsmöjligheter och ett mycket fint motstånd är proffsmodellerna inte bara de tåligaste utan även de bekvämaste.

Vi har poängsatt varje modell efter prisvärde och betygen återspeglar därför hur mycket valuta vi tycker att man får för pengarna.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!