1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Sovsäck: 8 modeller i test

Elina Blom

Vill du sova gott under campingturen? Vi testar löpande sovsäckar från tillverkare som Marmot och Bergans. För att en sovsäck ska bli bäst i test ska den vara bekväm, vara lätt att förvara och bära med sig samt hålla ett rimligt pris i förhållande till sitt användningsområde.

sovsäck bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har sovit utomhus i tält vid ca -3 till -8 graders nattemperatur iförda underställ och tunn mössa. Alla sovsäckarna har testats flera nätter och dessutom av olika personer. Då temperaturangivelserna redan är fastslagna enligt standarden EN-13537 utvärderas och recenseras sovsäckarna utifrån parametrarna funktion, design, kvalitet och prisvärde.

  • Design: Med design menar vi hur väl produkten är utformad för att utnyttja dess funktioner. Vi har lagt särskild fokus på materialval, passform, sömmar och kalldrag.

  • Funktion: Vi har tittat närmare på sovsäcken olika funktioner och hur de kan komma till användning. Några funktioner vi granskat samt sovsäckarnas kompression och vikt i förhållande till temperaturangivelsen.

  • Kvalitet: Hur väl fungerar sovsäcken förstärkningar och hurdan är dragkedjans kvalitet?

Prisvärdet baseras på hur väl produkten uppfyller förväntningarna på funktionalitet, design och kvalitet i förhållande till priset. En relativt dyr produkt har därmed också högre förväntningar.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste sovsäckar. Jämför pris på samtliga listade sovsäckar på PriceRunner.

Fler tester för pyjamaspartyt

1. Marmot Sawtooth - BÄST I TEST

Bekväm sovsäck med utmärkt passform, påkostat mjukt innertyg och slitstarkt yttertyg

Fyllnadsmaterial: Gåsdun med 600 Fill power Storlekar: 183/198 cm Vikt: 1389/1474 gram Komfort kvinnor: -3,3°C Komfort män: -9,8°C Extremtemperatur: -28,4°C

Marmot Sawtooth 15° Long 198cm

Sawtooth är en av Marmots bäst säljande sovsäckar och ger mycket valuta för pengarna. Sovsäcken har genomgående bra passform vilket är viktigt för att hålla värmen natten igenom.

Huvan täcker både pannan och hakan samtidigt som den lämnar plats för näsa och mun. Även när dragskon är tight åtdragen får man frisk luft. Den knäppningsfria kragen är utmärkt och vi upplevde inget kalldrag eller döda luftfickor.

En riktigt prisvärd sovsäck

Dragkedjan nyper lite ibland och har bara en stropp men vi gillar den skyddande fliken som gör att man slipper sova med stroppen i ansiktet. Fotboxen är rymlig även för större fötter och har en ficka för eventuella värmepaket.

Komprimeringssäcken saknar extra komprimeringsband.

Marmot Sawtooth kostar halva priset jämfört med storebror Marmot Plasma men når nästan samma prestanda. Därför är den ett riktigt vinnarkoncept. Är du en extrem viktjagare bör du dock välja Plasma.

Utmärkt passform och skön att sova ipåkostat mjukt innertyg och slitstark yttertyg
Dragkedjan nyper ibland

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Det finns inga priser just nu

Det finns inga priser just nu

2. Big Agnes Torchlight 20 UL

En lätt och kompakt ryggsäck för vandringen

Fyllnadsmaterial: Down-tek 850 Storlekar: 183/198 cm Vikt: 964/1008 gram Komfort kvinnor: -2°C Komfort män: -8°C Extremtemperatur: -25°C

I Big Agnes Torchlights serie sovsäckar hittar du många olika alternativ att välja på, och en dessa är deras Torchlight 20 UL. UL står för ultra light, och med en en vikt på runt kilot kan vi inte göra annat än att hålla med. Den slinker för övrigt lätt ner i ryggsäcken.

Torchlight 20 Ultralight kommer i ett tvåfärgat utseende. Torchlight är Orange på baksidan medan toppen och framsidan är grå. Men det är inte bara färgen och vikten som skiljer vanliga torchlight 20 från UL-versionen. Istället för 600 i Down-tek på den vanliga har Ultra light-versionen 850. Det innebär att den är mer vatten- och fukt-resistent än den vanliga versionen.

När det kommer till värme gör sig ultralight riktigt väl, även om den inte har riktigt samma köldegenskaper som sitt syskon. Den bygger verkligen upp värmen när man lägger sig i sovsäcken, och du får en god komfort. Det skiljer egentligen bara en grad i köldmotstånd jämfört med syskonsäcken, men även om det inte låter särskilt mycket så märker vi en ganska stor skillnad rent praktiskt. Det är knappast kallt i sovsäcken när det är nollgradigt ute, och den har hög komfort, men inte på riktigt samma nivå som syskonet. Men istället har du en väldigt lätt sovsäck som passar perfekt för dig som ska ut på en längre vandring eller liknande.

Kan öppnas upp

Du kan även här, som med standardversionen, öppna upp sidorna för att kunna anpassa sovsäcken till din sovställning eller få in mer kalluft. Sovsäcken har även en innerficka som är perfekt för mobiltelefonen eller andra värdesaker.

Precis som på standardversionen av Torchlight 20 känns dragkedjan klumpig. Det är lätt hänt att innertyget fastnar när man försöker öppna eller stänga huvuddragkedjan.

Däremot är denna sovsäck mycket bra ur packsynpunkt. Den är väldigt lätt att komprimera och blir mycket kompakt och lätt.

Går att expandera på sidor för att tillgodose kroppsstorlek & sovställninglåg vikt
Kedjan tenderar fastna i tyget

3. Bergans Rabot 450

En mjuk och skön sovsäck för vår och höst

Fyllnadsmaterial: Dun Storlekar: 180/200 cm Vikt: 1 220 gram Komfort kvinnor: -2°C Komfort män: -8°C Extremtemperatur: -26°C

När det kommer till dunsovsäckar är Bergans ett av de ledande företagen. De har lång erfarenhet av att skapa sköna sovsäckar för olika slags klimat och förutsättningar.

Just denna sovsäck, Rabot 450, har ett yttre gjort av polyester och färger som går i rött och mörkblått. Bland det första vi uppmärksammar hos den är dock hur lätt och fluffig den är. Detta är en väldigt bekväm sovsäck. Tack vare dunet så transporterar den värme väldigt bra och håller dig komfortabel ända ner till -2/-8 grader. Under ett av våra testtillfällen var det -4 grader ute och Rabot 450 hade inga problem att hålla oss varma. Dock blir den ganska varm sommartid, vilket kan vara bra att ha i åtanke om du ska campa under årets varmaste dagar.

Tack vare dunets expansion upplever vi att vi svettas mindre än i många andra sovsäckar vi har testat, och tyget i sig känns mjukt och bekvämt mot huden.

Lättkomprimerad

Denna sovsäck är också väldigt lätt att komprimera. När det är dags att packa ihop den går det fort och smidigt. Väl komprimerad får sovsäcken enkelt plats i ryggsäcken.

En nackdel är att dragkedjan fastnar väldigt lätt. Du måste vara försiktig och hålla god uppsikt över när du ska öppna eller stänga sovsäcken, speciellt på insidan.

Vi gillar att man skickar med en stor mesh-påse för förvaring av sovsäcken mellan turer. Det är inte bra för sovsäckar av dun att ligga komprimerade en längre tid, och då kan du använda meshpåsen istället.

Denna sovsäck är perfekt för dig som vill ha en skön sovsäck när du campar under våren och hösten. Dunet gör denna sovsäck extremt mysigt att sova i, och tar du väl hand om den kommer du att ha en sovsäck som räcker i många år.

Lätthåller/alstrar värme väldigt välmysig & bekväm
Kedjan fastnar lätt

4. Haglöfs Hypna 3S

Allergitestad sovsäck som ger rörelsefrihet för överkroppen, är bluesign-certifierad

Fyllnadsmaterial: Ankdun med 600+ Fill power Storlekar: 183/200 cm Vikt: 1310/1410 gram Komfort kvinnor: -2°C Komfort män: -9°C Extremtemperatur: -27°C

Hypna har en välavvägt balans mellan vikt, temperaturgränser och pris. Sovsäcken har formen av en avlång droppe vilket ger god rörelsefrihet för överkroppen. Med denna form blir dock fotboxen något låg och trång om du är nära säckens längdgräns.

Dragkedjan är utan tvekan en av de bästa vi testat. Den har rejäl förstärkning som hindrar blixtlåset från att nypa, samtidigt som dubbla dunfyllda flikar motverkar kalldrag.

Även kragen är bra och lätthanterad med kardborre, men man får se till att stänga kragen när sovsäcken inte används, annars kan kardborrarna skada innertyget.

Bra för allergiker

I förhållande till skärningen mot hakan blir huvan aningen kort över pannan. En tjockare mössa löser detta enkla problem men drar man åt huvan tight hamnar munnen inne i sovsäcken.

Vi gillar att packpåsen har kompressionsfunktion vilket gör säcken lättpackad. Haglöfs ska dessutom ha en eloge för att dunet i Hypna är såväl bluesign-certifierat som allergitestat.

Bra rörelsefrihet för överkroppenbluesign-certifierad och allergitestad
Ganska kort huva

5. Outwell Contour Lux Red

Sovsäck med inbyggd kudde och två sidor

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 190 cm Vikt: 1720 gram Komfort kvinnor: +3°C Komfort män: -3°C Extremtemperatur: -19°C

Outwell Contour Lux 220cm

Om du letar efter en funktionsrik sovsäck med god flexibilitet är Outwells Contour Lux Red någonting du borde hålla ögonen på.

Det som är så snitsigt med Contour Lux Red är att den är tvåsidig. Den kalla sidan för kvinnor är runt 3 grader celsius och varma sidan omkring 15 grader. För män är det -3 grader celsius på kalla sidan och 11 grader celsius på den varma. Detta gör den till en bra sovsäck för både vår, sommar och höst.

Contour Lux Red inger verkligen en myskänsla. Tyget, som är gjort av mikrofiber, på sovsäckens insida gör långa sessioner bekväma. Det ger även en mysig känsla som får oss att hellre vilja stanna kvar i sovsäcken kalla mornar, men det är förstås ett ganska trevligt problem.

Den varma sidan leder värme väldigt bra och den kalla sidan håller dig sval men ändå bekväm. Men om det är varmt ute och du väljer den svala sidan uppåt får du såklart den varma under, och det kan då bli varmt och svettigt för ryggen. Och vice versa om det är kallt ute.

Har en inbyggd kudde

Det medföljer även en inbyggd kudde. Den har blixtlåsfunktion som du lätt kan flytta plats på när du väljer vilken sida utav sovsäcken du vill ha uppåt. Kudden i sig är väldigt bekväm och fyllig. Det är en fröjd att sova på den, och dessutom skönt att slippa tänka på att behöva ta med kudde när man packar.

Outwell Contour Lux Reds är tyvärr lite tung, runt 1720 gram. Omkretsen och storleken på sovsäcken nerpackad är dessa i det större laget, så räkna med att den tar en del plats. Du får med ett hölje som gör att du kan komprimera sovsäcken, men i praktiken gör det ingen större skillnad.

För dig som ska backpacka är detta kanske inte bästa valet. Reser man dock med bil och ska campa under en längre tid på en och samma plats är den ett bra val.

Bekväm och mysigprisvärdflera funktioner
Tar platsTung.

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Outwell Contour Lux Deep Blue Sovsäck (Dragkedja: Vänster Sida)

795 kr

Outwell Contour Lux Red Sovsäck (Dragkedja: Vänster Sida)

825 kr

Outwell - Contour Lux R sovsäck 2021 – röd (230383)

1 030 kr

6. Haglöfs Q 3S Fibre

Välkonstruerad sovsäck med bra tyg, utmärkt dragkedja och rörelsefrihet för kroppen

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 175 cm Vikt: 1820 gram Komfort kvinnor: -7°C Komfort män: -14°C Extremtemperatur: -33°C

Q S3 Fibre är en syntetsovsäck speciellt anpassad för kvinnor. Det innebär att den har ett något vidare höftparti samt ytterligare isolering vid fötterna och överdelen. Faktiskt är temperaturgränserna likvärdiga många renodlade vintersovsäckar, och till skillnad från sovsäckar med dun håller man sig varm i Q S3 Fibre även när den är blöt.

Syntetmaterial tar dock rejäl plats i packningen och styvheten i stoppningen ger upphov till döda luftfickor med kallare luft. Haglöfs har dock jobbat hårt för att motverka kalldrag med dubbla flikar över dragkedjan och en stor, varm krage.

Speciell passform

Både inner-och yttertyg är av hög kvalitet, mjukt men samtidigt slitstarkt. Kragen stängs med kardborrar vilket är smidigt men är man oförsiktig kan det skada tyget.

Haglöfs modeller har en ganska kort huva och droppformad passform. Är du lång innebär det att fotboxen kan kännas trång. Formen ger dock god rörelsefrihet för överkroppen.

Bra rörelsefrihet för överkroppenutmärkt dragkedjabra tyg
Ganska kort huvadöda luftfickor kan uppstå

7. Bergans Trollhetta Synthetic 800

Lätt sovsäck som är smidig att vädra ur

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 180/195 cm Vikt: 1240 gram Komfort män: -3°C Extremtemperatur: -24°C

Bergans Trollhetta Synthetic 800 är en funktionell sovsäck som ska passa både vår, sommar och höst. Den kommer i ett orange-rött utförande. Det går att öppna upp och ventilera den via dragkedjan, dock går den inte hela vägen ner så du kan inte ventilera exempelvis bara fötterna, ej heller öppna upp och få den ännu större.

På undersidan av Trollhetta finner du två hakar som gör att du kan hänga upp sovsäcken för vädring.

Vikten på 1 240 gram stämmer väldigt bra med verkligheten, den väger till och med lite mindre. När vi stoppar ner den i kompressionspåsen får vi en vikt på 1 226 gram. Påsen blir ungefär 35x18 centimeter. Så detta är en kompakt och lätt sovsäck.

Insidan är funktionell, där finns en ficka stor nog för att du ska kunna förvara mobiltelefon, powerbank eller andra värdesaker i samma storlek. Det står att det ska finnas två innerfickor, men vi hittar bara en.

Denna sovsäck har även extra “lappar med knappar” som gör att du kan knäppa in dig ännu mer för att hålla värmen. Gör du detta och samtidigt drar åt huvan blir det riktigt bra bevarande av värmen.

Huvan kan du annars använda för att lägga kudden i så att den inte råkar flytta på sig.

Så presterar den under olika förutsättningar

Trollhetta 800 är, som så många andra, gjord av polyestertyg. Dragkedjan har en lite tjockare flik på insidan som ska isolera kedjan, den tenderar dock att fastna i dragkedjan. Du måste vara väldigt försiktig när du öppnar och stänger.

Sovsäcken upplevs till en början väldigt tunn, men kryper du ner håller den värmen bra så länge det är plusgrader ute. Vi har testat den i flera olika temperaturer. Vid ett av testtillfällena var det -2 grader ute, och även om det är komfort -3 grader för män behövde vi då sova med underställ.

Detta är en lätt och funktionell sovsäck som passar perfekt som 3-säsongssovsäck så länge det är plusgrader. Med sin låga vikt är det en sovsäck att hålla ögonen på.

Låg viktinnerfickaupphängningsfunktion
Dragkedjan kan fastna i flikendragkedjan går inte hela vägen

8. Robens Icefall Pro 900

Passar personer som gillar att sova tajt

Fyllnadsmaterial: Syntet 600 Storlekar: 195 cm Vikt: 1395 gram Komfort kvinnor: -5°C Komfort män: -5°C Extremtemperatur: -23°C

Robens Icefall Pro 900 220cm

Robens Icefall Pro 900 är en syntetisk sovsäck med mumieform konstruerad för 3-säsongsbruk. Den är fylld med 600 PP vilket gör att den passar lagom att sova i så länge det är över nollan i temperatur. Vi upplever karaktären som lite tunn, men ska du ha den under varmare dagar är den utmärkt. Då har du även YKK-dragkedjan som ett kanonbra tillskott eftersom den blir så väldigt lätt att ventilera.

Vi har dock en del anmärkningar på detaljer i konstruktionen som vi, med tanke på priset, inte hade väntat oss. Exempelvis är sovsäcken väldigt smal nedtill. Den upplevs tajt runt fötterna även för de testpersoner som har smalare ben och mindre fötter. Vidare finns det inget sätt att utvidga den, så är du lite större finns det risk att du tycker den är trång och därmed obekväm.

Bärs bäst på utsidan av ryggsäcken

Trots att den är lite tajtare i nedre delen blir den ändå ganska stor i formatet när vi komprimerar och packar ihop den. Därmed tar den upp ganska mycket plats i ryggsäcken. Vi rekommenderar att du bär den utanpå ryggsäcken. Det är därmed inte en sovsäck för dig som fokuserar på att packa smått.

Bortsett från dessa två anmärkningar är det ändå en bra sovsäck. Du har till exempel ett nackskydd som hjälper till att hålla dig varm och bekväm. Vidare uppskattar vi de två remmarna på insidan - en uppe vid axlarna och en vid midjan - som gör att man kan spänna åt sovsäcken och stänga inne värme. Det är genomtänkta funktioner.

Robens Icefall Pro 900 är en utmärkt sovsäck för dig som är lite mindre och därmed inte påverkas negativt av den något smalare fotdelen. Detaljer såsom nackskydd, inbyggda remmar och YKK-kedja ger bra mervärde - både under varmare och kallare dagar. Men bäst gör den sig i varmare klimat.

Nackskyddlätt att ventilera
Tajt i fotdelenblir ganska stor nedpackad

Allt om Sovsäck

Vi har testat några av marknadens mest populära sovsäckar från Marmot, Haglöfs och The North Face. Det är få saker som kan mäta sig med att krypa ner i en skön sovsäck efter en lång dag på vandringsleden. Med en bra sovsäck får du en god nattsömn och står redo för morgondagens äventyr. Det är dock stor skillnad på vikt, kvalitet och pris även om sovsäckarna har samma temperaturangivelse. I denna recension reder vi ut begreppen och hjälper dig att köpa den bästa sovsäcken för dina behov och budget 2015. Vi ger också råd kring hur du bäst förvarar och tar hand om sovsäcken så att den håller länge.

Dun eller syntet

De värmehållande materialen i dagens sovsäckar är av gåsdun, ankdun eller syntetfiber. 70-talets klassiska vaddsäckar har tack och lov lämnat plats för bättre och mer funktionella material. Värmehållningsprincipen fungerar dock på samma sätt, stoppningen i säcken fångar luft som din kropp värmer upp. Både dun och syntet har sina fördelar och nackdelar.

Dun - Låg vikt och komprimerbart

Det dun som används i sovsäckar är en biprodukt från köttindustrin och består av den inre värmeisolerande fjädervävnaden från gäss eller ankor. Dunsovsäckar har generellt sett högre värmekapacitet i förhållande till sin vikt jämfört med sovsäckar av syntetmaterial. Det innebär att en dunsäck väger mindre än syntetsäcken även om de har samma temperaturangivelse. Dunsovsäckar går också att komprimera betydligt mer, men då dun är ett naturmaterial har det också högre pris än syntetfoder.

Dunets kvalitet fastställs i måttenheten Fill Power som mäter hur mycket dunet kan fluffa upp sig. Fill Power över 500 brukar betraktas som god kvalitet, över 550 som mycket god kvalitet och över 750 som utmärkt kvalitet. Det finaste dunet kommer vanligtvis från Östeuropa och Fill Power 900+ är det bästa värdet som finns att tillgå. Dunsovsäckar är mycket följsamma och formar sig efter kroppen i och med dunets fluffighet. Risken för kylande luftfickor minimeras därmed. En nackdel med dunsovsäckar är att de inte värmer då de blir blöta. De ska inte heller förvaras komprimerade när man väl är hemma efter vandringen.

Syntet - Mycket värmekapacitet för pengarna

En stor fördel med sovsäckar av syntetmaterial är priset, man får mycket värmehållningsförmåga för pengarna. De kan tvättas i tvättmaskin och får förvaras i komprimerat tillstånd. Sist men inte minst bevaras värmehållningsförmågan även om sovsäcken blir blöt. Nackdelarna är att vikten på en syntetsäck är högre och de tar också större plats i komprimerat läge. En syntetsäck är styvare i materialet än dun vilket gör att kalla luftfickor kan uppstå mellan kropp och innerfoder om säcken är för stor. Den fluffar inte upp sig på samma sätt som en dunsovsäck. Val av rätt storlek är viktigt för att få så god komfort som möjligt, detta gäller särskilt för syntetsovsäckar.

Standardiserad temperaturangivelse

Sedan ett antal år använder alla sovsäckstillverkare standarden EN-13537 för att ange gränsvärderna för komforttemperatur och extremtemperatur. Sovsäckarna testas med en provdocka i ett lab för att få jämförbara temperaturangivelser. Angivelserna ska ses som riktlinjer för vilken sovsäck som passar dig då olika personer upplever kyla olika. Exempelvis upplever kvinnor kyla tidigare än män och äldre personer fryser lättare än yngre. Är du en frusen person bör du med fördel välja en sovsäck med lägre komforttemperatur än vad du tror situationen kräver, och på samma sätt välja en högre komforttemperatur om du brukar sparka av dig täcket för att du blir för varmt. Temperaturangivelsen är angiven utifrån att du sover i ett underställ med en tunn mössa.

Komfortzoner

Standarden anger tre siffror vilket gör att det går att jämföra olika sovsäckar. De tre jämförelsetalen är Comfort, Lower och Extreme. Comfort anger den temperatur som en kvinna sover utan att frysa. Lower är den temperatur som en man sover utan att frysa. Extrem - här handlar det inte om bekvämlighet längre, inte ens att klara sig utan frostskador, utan helt enkelt vilken temperatur du överlever som kvinna.

1 till 4-säsong

Trots den nya standarden EN-13537 använder tillverkarna fortfarande den äldre säsongsangivelsen i modellbeskrivningarna för att förenkla köpet för konsumenten. Här anger vi några riktlinjer när du tittar på säsongsbenämningarna.

1-säsongssovsäckar är främst för sommarbruk. Vanlig komforttemeratur är runt +5 till +9 grader Celsius.

2-säsongssovsäckar riktar sig till sen vår och tidig höst. Vanlig komforttemeratur är runt -1 till +4 grader Celsius.

3-säsongssovsäckar är tänkta för kyligare vår och höstnätter -9 till +-0 grader Celcius.

4-säsongssovsäckar är rustade för vinternätter på fjället. Det finns extremsäckar med komforttemperatur för män ända ner till -32 grader Celsius, men vanligare är temperaturer runt -15 till -9.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss