Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Sovsäck: 5 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 26 maj 2020

Så gjorde vi testet

I detta test ingår initialt endast 3-säsongsovsäckar. Vi har sovit utomhus i tält vid ca -3 till -8 graders nattemperatur iförda underställ och tunn mössa. Alla sovsäckarna har testats flera nätter och dessutom av olika personer. Då temperaturangivelserna redan är fastslagna enligt standarden EN-13537 utvärderas och recenseras sovsäckarna utifrån parametrarna funktion, design, kvalitet och prisvärde. Med design menar vi hur väl produkten är utformad för att utnyttja dess funktioner. Vi har lagt särskild fokus på materialval, passform, sömmar, kalldrag, förstärkningar, dragkedjans kvalitet samt sovsäckarnas kompression och vikt i förhållande till temperaturangivelsen. Prisvärdet baseras på hur väl produkten uppfyller förväntningarna på funktionalitet, design och kvalitet i förhållande till priset. En relativt dyr produkt har därmed också högre förväntningar.

1. Marmot Sawtooth

Bekväm sovsäck med utmärkt passform, påkostat mjukt innertyg och slitstarkt yttertyg

Fyllnadsmaterial: Gåsdun med 600 Fill power Storlekar: 183/198 cm Vikt: 1389/1474 gram Komfort kvinnor: -3,3°C Komfort män: -9,8°C Extremtemperatur: -28,4°C

Marmot Sawtooth Long 231cm

Sawtooth är en av Marmots bäst säljande sovsäckar och ger mycket valuta för pengarna. Sovsäcken har genomgående bra passform vilket är viktigt för att hålla värmen natten igenom. Huvan täcker både pannan och hakan samtidigt som den lämnar plats för näsa och mun. Även när dragskon är tight åtdragen får man frisk luft. Den knäppningsfria kragen är utmärkt och vi upplevde inget kalldrag eller döda luftfickor.

Dragkedjan nyper lite ibland och har bara en stropp men vi gillar den skyddande fliken som gör att man slipper sova med stroppen i ansiktet. Fotboxen är rymlig även för större fötter och har en ficka för eventuella värmepaket. Komprimeringssäcken saknar extra komprimeringsband. Marmot Sawtooth kostar halva priset jämfört med storebror Marmot Plasma men når nästan samma prestanda. Därför utser vi den till bäst i test för relativt avancerade användare och vårt köpråd för 2015. Är du en extrem viktjagare bör du dock välja Plasma.

Utmärkt passform och skön att sova ipåkostat mjukt innertyg och slitstark yttertyg
Dragkedjan nyper ibland
4,5

Bra pris hos:

OutdoorExperten

2. Marmot Plasma

Sovsäck med extremt låg vikt och 900+ Fill power som ger en otrolig värmekapacitet

Fyllnadsmaterial: Gåsdun med 900+ Fill power Storlekar: 183/198 cm Vikt: 864/919 gram Komfort kvinnor: -1,7°C Komfort män: -7,8°C Extremtemperatur: -25,9°C

Marmot Plasma 30 183cm

Inför vårt test hade vi mycket höga förväntningar på Marmot Plasma och den levererar på alla punkter. Komprimerad tar sovsäcken extremt liten plats i packningen, endast 3,5 liter. Gåsdunet är av absolut högsta kvalitet och ger upplevelsen av att liksom stråla värme mot kroppen på ett sätt vi inte varit med om tidigare. Plasma 15 har vertikala kanaler som gör att vikten är lägre än många sommarsovsäckar. Samtidigt leder kanalerna värme från överkroppen mot fötterna.

Yttermaterialet, Pertex Quantum är slitstarkt och är frånstötande mot både frost och väta. Blixtlåset tål rejäl misshandel utan att nypa och är skyddad mot kalldrag med en dunflik. Även kragen skyddar väl mot kyla och huvan har mycket god passform och värmebehållning. Priset kan tyckas högt men det motsvarar några få nätter på hotell, och i Marmot Plasma lär du få en betydligt behagligare upplevelse.

900+ Fill power ger en otrolig värmekapacitet och unik upplevelseextremt låg vikt
Ofta slutsåld då gåsdun med 900+ Fill power är en bristvara
4,0

3. Haglöfs Hypna 3S

Allergitestad sovsäck som ger rörelsefrihet för överkroppen, är bluesign-certifierad

Fyllnadsmaterial: Ankdun med 600+ Fill power Storlekar: 183/200 cm Vikt: 1310/1410 gram Komfort kvinnor: -2°C Komfort män: -9°C Extremtemperatur: -27°C

Hypna har en välavvägt balans mellan vikt, temperaturgränser och pris. Sovsäcken har formen av en avlång droppe vilket ger god rörelsefrihet för överkroppen. Med denna form blir dock fotboxen något låg och trång om du är nära säckens längdgräns. Dragkedjan är utan tvekan en av de bästa vi testat. Den har rejäl förstärkning som hindrar blixtlåset från att nypa, samtidigt som dubbla dunfyllda flikar motverkar kalldrag. Även kragen är bra och lätthanterad med kardborre, men man får se till att stänga kragen när sovsäcken inte används, annars kan kardborrarna skada innertyget.

I förhållande till skärningen mot hakan blir huvan aningen kort över pannan. En tjockare mössa löser detta enkla problem men drar man åt huvan tight hamnar munnen inne i sovsäcken. Vi gillar att packpåsen har kompressionsfunktion vilket gör säcken lättpackad. Haglöfs ska dessutom ha en eloge för att dunet i Hypna är såväl bluesign-certifierat som allergitestat.

Bra rörelsefrihet för överkroppenbluesign-certifierad och allergitestad
Ganska kort huva
4,0

4. Haglöfs Q 3S Fibre

Välkonstruerad sovsäck med bra tyg, utmärkt dragkedja och rörelsefrihet för kroppen

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 175 cm Vikt: 1820 gram Komfort kvinnor: -7°C Komfort män: -14°C Extremtemperatur: -33°C

Q S3 Fibre är en syntetsovsäck speciellt anpassad för kvinnor. Det innebär att den har ett något vidare höftparti samt ytterligare isolering vid fötterna och överdelen. Faktiskt är temperaturgränserna likvärdiga många renodlade vintersovsäckar, och till skillnad från sovsäckar med dun håller man sig varm i Q S3 Fibre även när den är blöt. Syntetmaterial tar dock rejäl plats i packningen och styvheten i stoppningen ger upphov till döda luftfickor med kallare luft. Haglöfs har dock jobbat hårt för att motverka kalldrag med dubbla flikar över dragkedjan och en varm stor krage.

Både inner-och yttertyg är av hög kvalitet, mjukt men samtidigt slitstarkt. Kragen stängs med kardborrar vilket är smidigt men är man oförsiktig kan det skada tyget. Haglöfs modeller har en ganska kort huva och droppformad passform. Är du lång innebär det att fotboxen kan kännas trång. Formen ger dock god rörelsefrihet för överkroppen.

Bra rörelsefrihet för överkroppenutmärkt dragkedjabra tyg
Ganska kort huvadöda luftfickor kan uppstå
4,0

5. The North Face Aleutian 3

Sovsäck med en välfungerande huva med bra passform, en bra komprimeringssäck

Fyllnadsmaterial: Syntet Storlekar: 183/198 cm Vikt: 1655/1710 gram Fyllnadsvikt: 624/550 gram Komfort kvinnor: -1°C Komfort män: -7°C Extremtemperatur: -25°C

The North Face Aleutian 20/-7 198cm

The North Face Aleutian 3 är en relativt billig sovsäck stoppad med syntetmaterialet Heetseeker. Yttertyget är av slitstark nylon men innertyget känns inte lika mjukt och påkostat som testets dyrare modeller. Sovsäcken är mycket rymlig och passar därför bäst för storvuxna personer. Är du smal uppstår döda svala luftfickor, delvis beroende på storleken men främst för att syntetmaterial inte är lika flexibelt till sin natur som dun.

Huvan har en utmärkt passform och extra stoppning över pannan, vi behövde inte använda mössa trots flera minusgrader. Däremot uppstår kalldrag längs halsen och ner mot bröstet då huvan helt saknar krage vid halsen. Halsduk istället för mössa alltså. Blixtlåset är av hög kvalitet där en flik skyddar mot kyla. Även packpåsen är bra med innovativ komprimeringsfunktion. För den med begränsad budget kan Aleutian 3 vara ett bra köp men ska du bo ute flera nätter bör du gå högre upp i pris.

Bra huvabra komprimeringssäck
Krage saknas vilket ger kalldragdöda luftickor kan uppstå
3,5

Allt om Sovsäck

Vi har testat några av marknadens mest populära sovsäckar från Marmot, Haglöfs och The North Face. Det är få saker som kan mäta sig med att krypa ner i en skön sovsäck efter en lång dag på vandringsleden. Med en bra sovsäck får du en god nattsömn och står redo för morgondagens äventyr. Det är dock stor skillnad på vikt, kvalitet och pris även om sovsäckarna har samma temperaturangivelse. I denna recension reder vi ut begreppen och hjälper dig att köpa den bästa sovsäcken för dina behov och budget 2015. Vi ger också råd kring hur du bäst förvarar och tar hand om sovsäcken så att den håller länge.

Dun eller syntet

De värmehållande materialen i dagens sovsäckar är av gåsdun, ankdun eller syntetfiber. 70-talets klassiska vaddsäckar har tack och lov lämnat plats för bättre och mer funktionella material. Värmehållningsprincipen fungerar dock på samma sätt, stoppningen i säcken fångar luft som din kropp värmer upp. Både dun och syntet har sina fördelar och nackdelar.

Dun - Låg vikt och komprimerbart

Det dun som används i sovsäckar är en biprodukt från köttindustrin och består av den inre värmeisolerande fjädervävnaden från gäss eller ankor. Dunsovsäckar har generellt sett högre värmekapacitet i förhållande till sin vikt jämfört med sovsäckar av syntetmaterial. Det innebär att en dunsäck väger mindre än syntetsäcken även om de har samma temperaturangivelse. Dunsovsäckar går också att komprimera betydligt mer, men då dun är ett naturmaterial har det också högre pris än syntetfoder.

Dunets kvalitet fastställs i måttenheten Fill Power som mäter hur mycket dunet kan fluffa upp sig. Fill Power över 500 brukar betraktas som god kvalitet, över 550 som mycket god kvalitet och över 750 som utmärkt kvalitet. Det finaste dunet kommer vanligtvis från Östeuropa och Fill Power 900+ är det bästa värdet som finns att tillgå. Dunsovsäckar är mycket följsamma och formar sig efter kroppen i och med dunets fluffighet. Risken för kylande luftfickor minimeras därmed. En nackdel med dunsovsäckar är att de inte värmer då de blir blöta. De ska inte heller förvaras komprimerade när man väl är hemma efter vandringen.

Syntet - Mycket värmekapacitet för pengarna

En stor fördel med sovsäckar av syntetmaterial är priset, man får mycket värmehållningsförmåga för pengarna. De kan tvättas i tvättmaskin och får förvaras i komprimerat tillstånd. Sist men inte minst bevaras värmehållningsförmågan även om sovsäcken blir blöt. Nackdelarna är att vikten på en syntetsäck är högre och de tar också större plats i komprimerat läge. En syntetsäck är styvare i materialet än dun vilket gör att kalla luftfickor kan uppstå mellan kropp och innerfoder om säcken är för stor. Den fluffar inte upp sig på samma sätt som en dunsovsäck. Val av rätt storlek är viktigt för att få så god komfort som möjligt, detta gäller särskilt för syntetsovsäckar.

Standardiserad temperaturangivelse

Sedan ett antal år använder alla sovsäckstillverkare standarden EN-13537 för att ange gränsvärderna för komforttemperatur och extremtemperatur. Sovsäckarna testas med en provdocka i ett lab för att få jämförbara temperaturangivelser. Angivelserna ska ses som riktlinjer för vilken sovsäck som passar dig då olika personer upplever kyla olika. Exempelvis upplever kvinnor kyla tidigare än män och äldre personer fryser lättare än yngre. Är du en frusen person bör du med fördel välja en sovsäck med lägre komforttemperatur än vad du tror situationen kräver, och på samma sätt välja en högre komforttemperatur om du brukar sparka av dig täcket för att du blir för varmt. Temperaturangivelsen är angiven utifrån att du sover i ett underställ med en tunn mössa.

Komfortzoner

Standarden anger tre siffror vilket gör att det går att jämföra olika sovsäckar. De tre jämförelsetalen är Comfort, Lower och Extreme. Comfort anger den temperatur som en kvinna sover utan att frysa. Lower är den temperatur som en man sover utan att frysa. Extrem - här handlar det inte om bekvämlighet längre, inte ens att klara sig utan frostskador, utan helt enkelt vilken temperatur du överlever som kvinna.

1 till 4-säsong

Trots den nya standarden EN-13537 använder tillverkarna fortfarande den äldre säsongsangivelsen i modellbeskrivningarna för att förenkla köpet för konsumenten. Här anger vi några riktlinjer när du tittar på säsongsbenämningarna.

1-säsongssovsäckar är främst för sommarbruk. Vanlig komforttemeratur är runt +5 till +9 grader Celsius.

2-säsongssovsäckar riktar sig till sen vår och tidig höst. Vanlig komforttemeratur är runt -1 till +4 grader Celsius.

3-säsongssovsäckar är tänkta för kyligare vår och höstnätter -9 till +-0 grader Celcius.

4-säsongssovsäckar är rustade för vinternätter på fjället. Det finns extremsäckar med komforttemperatur för män ända ner till -32 grader Celsius, men vanligare är temperaturer runt -15 till -9.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!