1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Sous vide: 8 modeller i test

Maria Vinterskog

Leter du efter en sous vide som kan hjälpa dig till perfekt tillagad mat? Vi har testat sous vide-cirkulatorer från flera olika märken som Steba, Champion och OBH Nordica. För att en sous vide ska utses till bäst i test, ska den hålla den valda temperaturen, cirkulera vattnet effektivt och inte låta alltför högt.

sous vide bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av sous vide maskiner har vi använt cirkulatorerna i vardagen och provat att tillaga alla typer av livsmedel, med olika egenskaper. Kött, fisk, fågel och grönsaker.

Det viktigaste är att maskinen håller den valda temperaturen och att den cirkulerar vattnet på ett bra sätt. Just temperaturen är såklart den viktigaste faktorn när det gäller sous vide cirkulatorer. Det är ju det som är själva poängen med den här tillagningsmetoden, att kunna välja en exakt temperatur.

Skall du exempelvis göra de berömda 63 graders äggen så måste temperaturen vara just 63 grader. Åker temperaturen upp och ned med ett par grader under tillagningen blir inte äggulan så där perfekt krämig som den är meningen att vara.

För att bedöma de olika maskinerna och kunna utse en testvinnare har vi utgått från nedanstående parametrar.

  • Temperatur: Hålls temperaturen på en jämn nivå? Vilket spann av temperaturer klarar cirkulatorn av?

  • Byggkvalitet: Hur är sous vide-maskinen byggd, vilken kvalitetskänsla har den?

  • Kapacitet: Hur många liter vatten klarar maskinen att hålla varmt? Hur många liter cirkulerar den? Maskinernas kapacitet att hålla vatten varmt varierar från 1x-2x. Som jämförelse så är en gryta på 10 liter en riktigt stor gryta och den mängden vatten räcker för de flesta situationer i hemmaköket.

  • Användarvänlighet: Är maskinen lätt att använda? Hur mycket låter den? Hur enkel är rengöring av maskinen? Har den några extra funktioner, exempelvis trådlös uppkoppling eller timerfunktion?

Betygen och det slutgiltiga valet av testvinnare är en sammanlagd bedömning av prestation med hänsyn taget till pris.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste Sous Vide cirkulatorer. Jämför pris på samtliga listade Sous Vide på Pricerunner här.

1. Steba SV50 - BÄST I TEST SOUS VIDE

Mycket tyst, prisvärd och välbyggd cirkulator som håller temperaturen helt stabilt

Mått (BxDxH): 37,5x8x10 cm Vikt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 20L Maxtemperatur: 90° med 0,1° steg.

Steba SV 50

Steba SV50 är en sous vide cirkulator med få svagheter och ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den är i det närmaste identisk med Champions modell både till utseende och funktion. Det skiljer lite i angiven kapacitet, så om det är exakt samma maskin låter vi vara osagt. Cirkulatorn ger ett gediget intryck. Delen som skall vara under vatten är helt i rostfritt stål och på överdelen finns en display, två touchknappar och ett scrollhjul för inställning av temp och timer. Den är föredömligt enkel att använda.

En tystgående sous vide

Ett litet irritationsmoment är att timern måste ställas in för att kunna starta cirkulatorn. Det går alltså inte bara att sätta igång den på obestämd tid. Steba är en av de tystaste modellerna i testet, något som uppskattas väldigt mycket. Det blir ganska jobbigt att köra en bit fransyska i 24 timmar om cirkulatorn brummar och låter, men det är inte ett problem med denna modell.

Kapaciteten uppges vara 20 liter, vilket är fullt tillräckligt för en hemmakock. Här kommer dock en av få anmärkningar på Steba SV50. Den är ganska långsam när det kommer till att värma upp vattnet, märkbart långsammare än flera av de andra modellerna i testet. När temperaturen väl är uppnådd så håller den temperaturen mycket stabilt, inom en halv grad från inställd temperatur.

Lätt att göra ren

Rengöringen är också enkel. Det går att montera isär de berörda delarna för att komma åt att diska om någon påse gått sönder under tillagningen och smutsat ned värmeelement och pump. Det finns andra modeller i testet som är billigare, andra som håller temperaturen lika bra och ytterligare andra som är lika tysta. Men Steba SV50 är den som på bästa sätt lyckats kombinerar pris och funktion.

Håller temperaturen mycket braväldigt tystprisvärd
Långsam uppvärmning av vattnet

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Steba Sv50 Sous Vide - Svart

1 139 kr

Steba Sv50 Sous Vide - Svart

1 139 kr

Steba Sv50 Sous Vide - Svart

1 139 kr

2. Witt Smart sous vide - BÄSTA PREMIUMVAL

Kraftfull och tyst cirkulator som håller temperaturen och värmer upp vattnet snabbt

Mått (BxDxH): 44x8x11 cm Vikt: 1,5 kg Effekt: 1000 W Kapacitet: 25 liter Maxtemperatur: 95° med 0,1° steg.

Witt Smart

Witt Smart Sous Vide är en cirkulator designad och tillverkad av Witt A/S i Dannmark. Den ger ett gediget och välbyggt intryck. Knappar är stora och tydliga, samtidigt som den stora displayen är enkel och intuitiv. Det finns även en riktig av/på knapp, vilket vi uppskattar.

Sous vide med hög effekt

Cirkulatorn har en hög effekt, 1000w, och kan hantera 25 liter vatten. Det är mer än tillräckligt för hemmakocken. Trots den höga kapaciteten både på värmeelementet och vattenpumpen så är Smart sous vide väldigt tyst. Att en sous vide är tyst är viktigt då det ofta handlar om långa tillagningstider och det kan bli jobbigt med en surrande pump i lägenheten eller huset. Maskinen håller temperaturen väldigt bra. Vattnet värms upp och når måltemperatur snabbt, och temperaturen hålls stabil med små förändringar upp eller ned.

Sous vide med inbygd wifi

Witts sous vide har inbyggd wifi vilket möjliggör att koppla upp den via ditt hemmanätverk och sedan styra och övervaka den via Witts egen app. Appen är ganska basal i sina funktioner och vi har problem med att den hela tiden tappar kontakten med Sous viden. Appen och wifin ger idag ett väldigt litet mervärde enligt vår bedömning. Både möjligheten att starta tillagningen eller avsluta den på distans via appen innebär att maten blir liggande antingen i rumstemperatur eller i sakta avsvalnande vatten. Inget av dessa alternativ känns lockande av hygien och matsäkerhetsskäl. Att kunna övervaka tillagningen via appen kan vara lite kul, men har föga praktisk fördel.

På det hela taget är detta en välbyggd och välfungerande maskin när det kommer till själva sous vide matlagningen. Witt Smart Sous Vide har en kapacitet som gör det möjligt att laga stora mängder mat samtidigt, och den är tyst. Det höga priset är det enda som drar ner betyget något.

Snabbtemperaturstabiltyst
Instabil appvi är tveksamma till nyttan av wifipriset

3. Champion CHSV310

Prisvärd, tystlåten och lättanvänd sous vide med snygg design

Mått (BxDxH): 38x8x11 cm Vikt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 15 liter Maxtemperatur: 92° med 0,1° steg

Champion CHSV310

Champions variant av sous vide cirkulator är en av de billigare i testet, men den känns inte alls billig utan ger ett högt kvalitetsintryck och känns mycket välbyggd. Den är i det närmaste identisk med Steba SV50 både till utseende och funktion. Det skiljer lite i angiven kapacitet, så om det är exakt samma maskin låter vi vara osagt.

Okomplicerad sous vide

Cirkulatorn har en underdel av rostfritt stål och en överdel av mattsvart plast. Displayen är stor och tydlig med bra belysning och temperaturen regleras via ett reglage på sidan vilket både är enkelt och ger ett härligt kvalitetsintryck. Detta är en okomplicerad och avskalad modell.

Det absolut viktigaste en sous vide cirkulator skall klara av är att värma upp och cirkulera vattnet. Det gör denna modell mycket bra, och temperaturen hålls stabilt på den förvalda nivån. CHSV310 är på det hela föredömligt enkel att använda. Det är dock lite irriterande att timern måste ställas för att kunna starta maskinen. Maxtiden är dock 99 timmar så i praktiken är detta knappast ett problem.

Riktigt bra klämma

Klämman som används för att sätta fast cirkulatorn i kokärlet är en av de allra bästa i testet och fäster mycket snabbt och stadigt på både plast och metall. Kapaciteten är enligt tillverkaren 15 liter, vilket är mindre än flera andra i testet. I praktiken räcker dock 15 liter till för det allra flesta situationer en hemmakock kan hamna i. Och använder man ett täckt kärl går det enligt vår erfarenhet att gå upp till 20 liter utan problem. Champion CHSV310 är en riktigt toppresterande sous vide.

Prisvärdlättanvändmycket tyst
Långsam uppvärmning av vattnet

4. Anova precision Nano

Kompakt och enkel att använda!

Mått (BxDxH): 32,5x7,8x10,5 Vikt: 0,63 kg Effekt: 750 W Kapacitet: 19L Max temperatur: 92° med 0,1° steg.

Anova Nano AN400-EU00

Anova har med sin modell Nano som namnet antyder släppt en sous vide cirkulator som skall vara liten och kompakt. Nano är förvisso en storleksmässigt liten maskin, som utan problem går att förvara i en vanlig kökslåda, men storleksmässigt är den faktiskt större än storebror Anova precision cooker. Det är istället vissa andra detaljer som skiljer Nano från sin dyrare storebror.

Nano är utrustad med bluetooth, och kopplar upp mot en app. Via appen kan du sedan styra och övervaka din cirkulator förutsatt såklart att du är inom räckvidd för bluetooth. Nyttan med denna funktion är minst sagt begränsad. Appen har dock utmärkta guider med bilder som är till god hjälp när man vill komma igång med sous vide matlagning.

Nanos yttre helt gjord i mattsvart plast som ger ett stabilt och högt kvalitetsintryck. Den fästes vid kokkärlet med en rejäl gummerad skruv. Det går inte att ta loss höljet för att rengöra cirkulatorn, vilket man kan på många modeller. Men det är sällan det finns behov av att rengöra en cirkulator, den skall såvida ingen påse spricker aldrig komma i kontakt med annat än vatten. Knapparna är få och tydliga. Välj temperatur, och starta maskinen. Enkelt och funktionellt. Precis som på Anovas andra modell finns en timer för att mäta hur länge vattnet hållit den valda temperaturen. Ytterligare en funktion man lagt till som har litet eller inget värde för användaren.

Nano har en effekt på 750W vilket är i den lägre änden av skalan för modellerna vi testat. Men då Nano tydligt riktar sig till dem som vill ha en liten maskin för mindre kokkärl upplevs inte den lägre kapaciteten som ett problem. Men om du vet att du regelbundet kommer vilja tillaga större saker som kräver upp mot 20 liter vatten bör du titta på en maskin med mer kraft. Det tar tid att värma 19 liter vatten som är Nanos maxkapacitet till 56 grader, vilket är temperaturen som ger dig en biff eller stek ”medium”.

Tyvärr dras helhetsintrycket ned även för denna modell på grund av ljudnivån. Det går att bygga sous vide cirkulatorer som är i princip helt tysta, men Nano låter tämligen högt. Pumpen ger ifrån sig ett tjutande ljud, precis som Nanos andra modell Precision cooker. Det är synd, för i övrigt är Nano en trevlig bekantskap.

Kompakt och lättstabil temperaturlättanvänd
Väldigt hög ljudnivåkapaciteten begränsar en del

5. Anova Precision Cooker 4.0

Kraftfull, enkel och WiFi!

Mått (BxDxH): 32,5x7,8x7,8 Vikt: 0,9 kg Effekt: 1000 W Kapacitet: 19L Max temperatur: 92° med 0,1° steg.

Anova AN500EU00

Anova var tillsammans med Sansaire bland de första sous vide cirkulatorerna som blev tillgängliga för konsumenter på den svenska marknaden. De har genom åren uppdaterat sina modeller, och nu ska vi titta närmare på nya versionen av Anova precision cooker. Detta är en till det yttre tämligen liten och kompakt modell, men med hela 1000w finns det gott om kraft.

Modellen vi testar har WiFi och appen fungerar bra och kan användas till att ställa in, starta och övervaka cirkulatorn. Sedan finns en mängd recept tillgängliga via appen också. Vi anser dock att nyttan med en app till just sous vide cirkulatorer är begränsad, om än lite kul. Vissa entusiaster fyller kokkärlet med is och vatten för att köttbiten skall kunna ligga i badet hela dagen, och sedan vid lämplig tidpunkt slå igång cirkulatorn via appen. Lämpligen så köttet är klart lagom till middagen. Inte en helt nödvändig funktion, men som sagt lite kul.

Anova Precision Cooker är en kvalitetsmaskin, som väntat, och ger ett mycket stabilt och välbyggt intryck. Den håller temperaturen riktigt bra, bland de bästa i testet och är snabb att värma upp vattnet till den valda temperaturen. Tidigare modeller har haft en nackdel att de varit lite högljudda, och detta har tyvärr hängt med även till denna variant. Pumpen ger ifrån sig ett högt tjutande som snabbt blir väldigt irriterande. Det kan vara otur med just detta exemplar, men då den andra modellen Nano som vi testar samtidigt låter ungefär lika illa tror vi tyvärr att det är så de låter.

Det som är bäst med Anovan är enkelheten och användarvänligheten. Ställ in temperaturen och tryck på start. Det finns en timer som mäter hur länge vattnet varit på vald måltemperatur. Trevlig finess, men tillför inte särskilt mycket.

Anova Precision Cooker 4.0 är en välbyggd maskin som är enkel att använda, snabb och håller temperaturen med bra precision. Men det är väldigt synd att den låter så pass mycket som den gör. En cirkulator i den här prisklassen förväntar man sig skall både leverera hög kapacitet och vara närmast ljudlös.

Mycket stabil temperatursnabb upp i måltemperatur
Väldigt hög ljudnivåpriset högt jämfört med konkurrenter

6. Steba SV 75

Levererar som den ska, men låter för mycket!

Mått (BxDxH): 39x7,5x11,5 Vikt: 1,6 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 20L Maxtemperatur: 90° med 0,1° steg.

Steba SV 75

Steba SV 75 är en sous vide cirkulator som är storebror till testvinnaren SV 50. Men där SV 50 tar förstaplatsen når inte riktigt SV 75 riktigt hela vägen fram. Den är kapacitetsmässigt identisk med SV 50. 800W, kapabel att värma 20 liter vatten och en cirkulationstakt på 12 liter per minut. SV 75 ger ett gediget intryck. Känns välbyggd och stadig med sina 1,6 kilo, rostfria underdel och rejäla klämma för att enkelt fästa den vid valt kokkärl. Två displayer finns, en för temperaturen och en för timern. Knapparna är av touchtyp och fungerar bra.

En funktion som av någon outgrundlig anledning blir allt vanligare bland sous vide cirkulatorer är timer. En timer som måste aktiveras när sous viden slås igång, och som när tiden gått ut stänger av maskinen. Steba SV 75 har olyckligtvis en sådan timer. Detta är en helt obegriplig funktion på en sous vide. Lämnas en köttbit i ett varmt bad någon timme extra händer inte så mycket, köttet är fortfarande perfekt. Lämnas det i ett avsvalnande vattenbad där värmen stängts av måste köttbiten sannolikt kasseras på grund av risken för bakterietillväxt. Så timern är en funktion som inte tillför något alls, utan snarare ökar risken för en misslyckad tillagning

Kapaciteten uppges vara 20 liter, vilket är fullt tillräckligt för de flesta. Enligt tillverkaren skall SV 75 klara av att värma upp 20 liter till 56 grader på 45 minuter. Det klarar den inte när vi testar. Den är långsam jämfört med andra maskiner i testet. När temperaturen väl är uppnådd så håller den dock temperaturen mycket stabilt. Den låter tyvärr en del, ett dovt brummande ljud från pumpen som efter ett tag blir ganska irriterande om den står i ett rum där du vistas. Det går att bygga helt tysta cirkulatorer, men just denna låter. Kan vara otur med just detta exemplar, men låter gör den. Rengöringen är också enkel, det går att montera isär de berörda delarna för att komma åt att diska om någon påse gått sönder under tillagningen och smutsat ned värmeelement och pump.

På det hela taget är detta en ganska prisvärd maskin, som gör jobbet. Men då det finns billigare maskiner som levererar lika bra och är tysta, samt likvärdiga maskiner som kommer utan den onödiga timerfunktionen så får just SV 75 lite svårt att hävda sig i konkurrensen.

Kvalitetskänslanhåller temperaturen mycket bra
Timerfunktionenlåter för mycketlångsam

7. OBH Immersion sous vide slim

Kompakt och smidig sous vide-cirkulator

Mått (BxDxH): 31x6,5x10 Vikt: 0,9 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 15 liter Maxtemperatur: 90° med 0,1° steg

OBH Nordica Immersion Slim

OBHs version av sous vide-cirkulator är precis som namnet antyder en kompakt och nedslimmad modell. Den är minst och lättast av cirkulatorerna i testet. Storleken gör att den utan problem kan förvaras i en vanlig kökslåda vilket såklart hade varit smidigt. Dock står det i bruksanvisningen att denna modell alltid skall förvaras vertikalt (stående) efter användning vilket såklart gör det svårt att få ned den i en kökslåda. Men har apparaten torkat innan man sätter undan den för förvaring, är det sannolikt ingen fara att förvara den liggande om man vill chansa.

Enkel och tydlig display

OBH Immersion sous vide slim har en underdel av rostfritt stål och en överdel i mattsvart plast. Displayen är av touchtyp och har fyra knappar. En av/på knapp, en temperatur/tid knapp samt en plus och minusknapp. Enkelt och tydligt. Cirkulatorn fäster man i valfritt kärl med hjälp av en skruv på baksidan. Det fungerar, men hade OBH velat göra sin cirkulator ännu mer kompakt hade en klämma varit att föredra. Kapaciteten är 15 liter, vilket är mindre än en del av de andra i testet men sannolikt tillräckligt för de flesta hemmakockar.

En liten nackdel med att den här modellen är så kort är att man i många fall måste fylla kärlet man använder med mer vatten än vad man kanske egentligen har behov av – detta för att cirkulatorn skall nå ned till vattnet helt enkelt. Det tar längre tid att värma upp större mängder såklart, speciellt då denna modell är ganska långsam när det kommer till uppvärmning. Men värdesätter man en riktigt kompakt sous vide cirkulator är detta antagligen något man får acceptera.

Håller temperaturen jämnt

När vattnet väl är varmt håller den temperaturen jämnt och bra. Den enda större plumpen i testprotokollet för den här modellen är ljudnivån. Testexemplaret har en pump som jämfört med konkurrenterna är rejält högljudd. Det går att bygga en cirkulator som är i princip ljudlös, men OBH har använt en pump som låter så pass mycket att ljudet blir störande om du exempelvis bor i en liten lägenhet och vill kunna se på TV eller sova i närheten. Det är synd.

Sammantaget gör OBH Immersion sous vide slim ett bra jobb. Den håller temperaturen bra och är väldigt liten och kompakt. Värdesätter du en liten och smidig cirkulator, och kan acceptera att den låter en del så kan detta vara en modell värd att se närmare på. Prismässigt ligger den i skrivande stund ungefär i mitten av de testade modellerna.

Kompakt formatLättanvänd
HögljuddLångsam uppvärmning av vattnet

8. Sansaire

Väldigt tystlåten och temperaturstabil cirkulator med hög kapacitet

Mått (BxDxH): 38x10x10 cm Vikt: 1,8 kg Effekt: 1100 W Kapacitet: 23L Max temperatur: 100° med 0,1° steg.

Sansaire 510000

Sansaire Sous Vide lanserades via en kickstarterkampanj år 2013. Detta var den första, eller en av de första, sous vide cirkulatorerna för hemmabruk och till ett rimligt pris. En revolution för hemmakocken som ville ta sin matlagning till nästa nivå.

Sous vide med stor kapacitet

Sansaire är fortfarande en av de populäraste cirkulatorerna på marknaden och den är ett bra val om du behöver en kraftig maskin med stor kapacitet. En värmare på 1100W och en pump som cirkulerar hela 11,5 liter gör att Sansaire värmer upp vattnet fort och klarar av 23 liter. En maskin lämplig för storkok. Att den är mycket temperaturstabil, en av de bästa i testet, och nästan helt tyst är imponerande.

Ger ett något billigt intryck

Kvalitetskänslan lämnar en del att önska. Det är mycket plast, hård och tunn plast. Klämman som används för att fästa cirkulatorn vid kokkärlet fäster dåligt. En detalj, men ändå något som stör. I övrigt är det en lättanvänd och enkel maskin. Ett vred för att ställa in temperaturen och ett par andra för av/på samt val av Celsius/Fahrenheit. Det finns inga extrafunktioner på den här modellen. Ingen timer, ingen WiFi och ingen fördröjd start. Det är inget vi saknar heller under testet.

Sansaire är sammanfattningsvis en kompetent cirkulator som kommer att fylla varje hushålls behov, men den kostar mer än de andra toppmodellerna i testet. Är priset inte avgörande, utan du vill ha en välfungerande cirkulator med ett namn som är klassiskt i sammanhanget, så är Sansaire ett bra val.

Stabil temperaturhög kapacitetmycket låg ljudnivå
Prisetkvalitetskänslan

Allt om Sous Vide

Sous Vide, översatt från franskan "under vacuum", är en matlagningsmetod som går ut på att mat tillagas innesluten i en plastpåse och nedsänkt i ett vattenbad som håller en exakt bestämd temperatur. Tekniken har använts i restaurang och storkök sedan 70-talet, men på senare år har sous vide även hittat in i hemmaköken. Den största fördelen med metoden är att du har fullständig kontroll på temperaturen. Råvaran får exakt samma temperatur rätt igenom och blir aldrig över eller undertillagad. Som exempel kommer en bit oxfilé som du steker i en stekpanna till en innertemperatur på 55 grader i mitten att vara överstekt från ytan och hela vägen in till mitten. Endast i mitten kommer den hålla de önskade 55 graderna och vara rosa och fin. Samma köttbit tillagad sous vide kommer att hålla exakt 55 grader rätt igenom och vara perfekt rosa från ytan och hela vägen till mitten. Det går även att tillaga "sämre" styckdetaljer sous vide. En skiva högrev som fått ligga i vattenbadet 24 eller kanske tillochmed 48 timmar kommer att vara perfekt rosa, mör som finaste entrecote och full av smak. Billiga köttbitar går med andra ord att använda som dyrare. Vanligast är att tillaga kött, fisk eller fågel med den här metoden. Viltkött exempelvis älg blir aldrig mer torrt men även grönsaker vinner i många fall stort på den här tillagningsmetoden. Grönsaker tillagade sous vide har perfekt tuggmotstånd, och all smak och näringsämnen finns kvar. Det finns även andra tillfällen i köket när du har en stor fördel av att exakt kunna bestämma temperaturen på det du tillagar. Exempelvis om du vill göra en egen vaniljsås, vaniljkräm eller för all del en glassmet! Detta är exempel på matlagning när det verkligen gäller att ha koll på temperaturen. För kallt, så blir det ingen kräm. För varmt så skär det sig och det blir en äggröra. Och det finns alltid en överhängande risk att såsen eller smeten bränns i kastrullen. Men inte med sous vide. Blanda ihop ingredienserna, förslut i en vacuumpåse och lägg ned i ett vattenbad som håller exakt 82 grader (för vaniljsås). Såsen blir perfekt varje gång, och bränns aldrig vid. Långkok som tex pulled pork eller allas typer av grytor är perfekta att göra sous vide. När grytan är klar, går det utmärkt att kyla ned påsarna och sedan lägga dem i frysen för att ha snabba middagar redo! Allt eftersom att sous vide blir populärare så ökar de kreativa recepten ute på nätet, och det är inga problem att hitta rätt tider och temperaturer för vilka maträtter du än önskar tillaga.

Hur fungerar det?

Det finns två typer av sous vide maskiner. Dels de som har en inbyggd behållare som håller vattnet som värms upp, och dels så kallade sous vide cirkulatorer. De senare består av ett värmeelement och en pump som cirkulerar vattnet i valfritt kärl. Idag är cirkulatorerna de vanligaste för privata kök och även i restaurangkök. De fungerar minst lika bra som de med inbyggda kärl och tar bara en bråkdel av platsen när de skall förvaras. En del av cirkulationerna kan koppla upp mot en smartphone via Bluetooth eller wifi, vilket gör det möjligt att övervaka eller styra cirkulatorn via appar. Matens som skall tillagas sous vide måste såklart skyddas från vattnet. Det går att använda vanliga plastpåsar eller zip påsar, men det fungerar bättre om råvarorna packas med en vacuummaskin. Då blir ingen luft kvar i påsarna och risken att vatten läcker in minimeras. När du sedan skall tillaga maten väljer du temperatur på din maskin, väntar tills vattnet är varmt, och stoppar ned dina påsar i badet. Hur länge påsarna skall ligga i vattnet varierar såklart beroende på vad du tillagar. En bit oxfile eller grönsaker behöver bara bli genomvarma, och är klara på under en timme. Vill du istället tillaga exempelvis pulled pork eller en köttgryta så får du räkna med att tillagningen tar många timmar. När det gått tillräckligt lång tid så tar man upp påsen, öppnar den och serverar. Är det en köttbit så rekommenderas det att du ger den en stekyta i en mycket het stekpanna först, eller på en grill, för smakens och utseendets skull.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss