1. Bäst i test

Experttest av Sous Vide-maskiner - här är modellerna som ger perfekt temperatur

Katarina Stenskytt

Uppdaterad 16 mars 2021

Vill du också ha perfekt resultat varje gång du lagar mat och planerar att köpa en Sous-vide cirkulator? Vi har testat några av marknadens mest populära modeller för att hitta vilken sous vide som är bäst i test. Vinnaren är en tyst, prisvärd och välbyggd Sous-vide som håller temperaturen helt stabilt.

sous vide bäst i test

Även Champion CHSV310 är en intressant modell - faktum är att den är i princip identisk med testvinnaren från Steba.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av sous vide maskiner har vi använt cirkulatorerna i vardagen och provat att tillaga alla typer av livsmedel, med olika egenskaper. Kött, fisk, fågel och grönsaker.

Det viktigaste är att maskinen håller den valda temperaturen och att den cirkulerar vattnet på ett bra sätt. Just temperaturen är såklart den viktigaste faktorn när det gäller sous vide cirkulatorer. Det är ju det som är själva poängen med den här tillagningsmetoden, att kunna välja en exakt temperatur.

Skall du exempelvis göra de berömda 63 graders äggen så måste temperaturen vara just 63 grader. Åker temperaturen upp och ned med ett par grader under tillagningen blir inte äggulan så där perfekt krämig som den är meningen att vara.

För att bedöma de olika maskinerna och kunna utse en testvinnare har vi utgått från nedanstående parametrar.

  • Temperatur: Hålls temperaturen på en jämn nivå? Vilket spann av temperaturer klarar cirkulatorn av?

  • Byggkvalitet: Hur är sous vide-maskinen byggd, vilken kvalitetskänsla har den?

  • Kapacitet: Hur många liter vatten klarar maskinen att hålla varmt? Hur många liter cirkulerar den? Maskinernas kapacitet att hålla vatten varmt varierar från 1x-2x. Som jämförelse så är en gryta på 10 liter en riktigt stor gryta och den mängden vatten räcker för de flesta situationer i hemmaköket.

  • Användarvänlighet: Är maskinen lätt att använda? Hur mycket låter den? Hur enkel är rengöring av maskinen? Har den några extra funktioner, exempelvis trådlös uppkoppling eller timerfunktion?

Betygen och det slutgiltiga valet av testvinnare är en sammanlagd bedömning av prestation med hänsyn taget till pris.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste Sous Vide cirkulatorer. Jämför pris på samtliga listade Sous Vide på Pricerunner här.

1. Steba SV50

Mycket tyst, prisvärd och välbyggd cirkulator som håller temperaturen helt stabilt

Mått (BxDxH): 37,5x8x10 cm Vikt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 20L **Maxtemperatur:**90° med 0,1° steg.

Steba SV 50

Steba SV50 är en sous vide cirkulator med få svagheter och ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den är i det närmaste identisk med Champions modell både till utseende och funktion. Det skiljer lite i angiven kapacitet, så om det är exakt samma maskin låter vi vara osagt. Cirkulatorn ger ett gediget intryck. Delen som skall vara under vatten är helt i rostfritt stål och på överdelen finns en display, två touchknappar och ett scrollhjul för inställning av temp och timer. Den är föredömligt enkel att använda.

Ett litet irritationsmoment är att timern måste ställas in för att kunna starta cirkulatorn. Det går alltså inte bara att sätta igång den på obestämd tid. Steba är en av de tystaste modellerna i testet, något som uppskattas väldigt mycket. Det blir ganska jobbigt att köra en bit fransyska i 24 timmar om cirkulatorn brummar och låter, men det är inte ett problem med denna modell. Kapaciteten uppges vara 20 liter, vilket är fullt tillräckligt för en hemmakock. Här kommer dock en av få anmärkningar på Steba SV50. Den är ganska långsam när det kommer till att värma upp vattnet, märkbart långsammare än flera av de andra modellerna i testet. När temperaturen väl är uppnådd så håller den temperaturen mycket stabilt, inom en halv grad från inställd temperatur.

Rengöringen är också enkel. Det går att montera isär de berörda delarna för att komma åt att diska om någon påse gått sönder under tillagningen och smutsat ned värmeelement och pump. Det finns andra modeller i testet som är billigare, andra som håller temperaturen lika bra och ytterligare andra som är lika tysta. Men Steba SV50 är den som på bästa sätt lyckats kombinerar pris och funktion.

Håller temperaturen mycket braväldigt tystprisvärd
Långsam uppvärmning av vattnet

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Bagaren och Kocken Logotyp

Steba SV50 Sous Vide Cirkulator

949 kr
Tretti Logotyp

Steba Sv50 Circulator 12l/min 800 Watt Sous Vide - Svart - Alltid fri frakt

949 kr
Kitchentime SE Logotyp

STSV50 Sous Vide Cirkulator

1 090 kr

2. Champion CHSV310

Prisvärd, tystlåten och lättanvänd sous vide med snygg design

Mått (BxDxH): 38x8x11 cm Vikt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 15 liter Maxtemperatur: 92° med 0,1° steg

Champion CHSV310

Champions variant av sous vide cirkulator är en av de billigare i testet, men den känns inte alls billig utan ger ett högt kvalitetsintryck och känns mycket välbyggd. Den är i det närmaste identisk med Steba SV50 både till utseende och funktion. Det skiljer lite i angiven kapacitet, så om det är exakt samma maskin låter vi vara osagt. Cirkulatorn har en underdel av rostfritt stål och en överdel av mattsvart plast. Displayen är stor och tydlig med bra belysning och temperaturen regleras via ett reglage på sidan vilket både är enkelt och ger ett härligt kvalitetsintryck. Detta är en okomplicerad och avskalad modell.

Det absolut viktigaste en sous vide cirkulator skall klara av är att värma upp och cirkulera vattnet. Det gör denna modell mycket bra, och temperaturen hålls stabilt på den förvalda nivån. CHSV310 är på det hela föredömligt enkel att använda. Det är dock lite irriterande att timern måste ställas för att kunna starta maskinen. Maxtiden är dock 99 timmar så i praktiken är detta knappast ett problem.

Klämman som används för att sätta fast cirkulatorn i kokärlet är en av de allra bästa i testet och fäster mycket snabbt och stadigt på både plast och metall. Kapaciteten är enligt tillverkaren 15 liter, vilket är mindre än flera andra i testet. I praktiken räcker dock 15 liter till för det allra flesta situationer en hemmakock kan hamna i. Och använder man ett täckt kärl går det enligt vår erfarenhet att gå upp till 20 liter utan problem. Champion CHSV310 är en riktigt toppresterande sous vide.

Prisvärdlättanvändmycket tyst
Långsam uppvärmning av vattnet

3. Witt Smart sous vide

Kraftfull och tyst cirkulator som håller temperaturen och värmer upp vattnet snabbt

Mått (BxDxH): 44x8x11 cm Vikt: 1,5 kg Effekt: 1000 W Kapacitet: 25 liter Maxtemperatur: 95° med 0,1° steg.

Witt Smart Sous Vide

Witt Smart Sous Vide är en cirkulator designad och tillverkad av Witt A/S i Dannmark. Den ger ett gediget och välbyggt intryck. Knappar är stora och tydliga, samtidigt som den stora displayen är enkel och intuitiv. Det finns även en riktig av/på knapp, vilket vi uppskattar. Cirkulatorn har en hög effekt, 1000w, och kan hantera 25 liter vatten. Det är mer än tillräckligt för hemmakocken. Trots den höga kapaciteten både på värmeelementet och vattenpumpen så är Smart sous vide väldigt tyst. Att en sous vide är tyst är viktigt då det ofta handlar om långa tillagningstider och det kan bli jobbigt med en surrande pump i lägenheten eller huset. Maskinen håller temperaturen väldigt bra. Vattnet värms upp och når måltemperatur snabbt, och temperaturen hålls stabil med små förändringar upp eller ned.

Witts sous vide har inbyggd wifi vilket möjliggör att koppla upp den via ditt hemmanätverk och sedan styra och övervaka den via Witts egen app. Appen är ganska basal i sina funktioner och vi har problem med att den hela tiden tappar kontakten med Sous viden. Appen och wifin ger idag ett väldigt litet mervärde enligt vår bedömning. Både möjligheten att starta tillagningen eller avsluta den på distans via appen innebär att maten blir liggande antingen i rumstemperatur eller i sakta avsvalnande vatten. Inget av dessa alternativ känns lockande av hygien och matsäkerhetsskäl. Att kunna övervaka tillagningen via appen kan vara lite kul, men har föga praktisk fördel.

På det hela taget är detta en välbyggd och välfungerande maskin när det kommer till själva sous vide matlagningen. Witt Smart Sous Vide har en kapacitet som gör det möjligt att laga stora mängder mat samtidigt, och den är tyst. Det höga priset är det enda som drar ner betyget något.

Snabbtemperaturstabiltyst
Instabil appvi är tveksamma till nyttan av wifipriset

4. OBH Immersion sous vide slim

Kompakt och smidig sous vide-cirkulator

Mått (BxDxH): 31x6,5x10 Vikt: 0,9 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 15 liter Maxtemperatur: 90° med 0,1° steg

OBH Nordica Immersion Sous Vide Slim

OBHs version av sous vide-cirkulator är precis som namnet antyder en kompakt och nedslimmad modell. Den är minst och lättast av cirkulatorerna i testet. Storleken gör att den utan problem kan förvaras i en vanlig kökslåda vilket såklart hade varit smidigt. Dock står det i bruksanvisningen att denna modell alltid skall förvaras vertikalt (stående) efter användning vilket såklart gör det svårt att få ned den i en kökslåda. Men har apparaten torkat innan man sätter undan den för förvaring, är det sannolikt ingen fara att förvara den liggande om man vill chansa.

OBH Immersion sous vide slim har en underdel av rostfritt stål och en överdel i mattsvart plast. Displayen är av touchtyp och har fyra knappar. En av/på knapp, en temperatur/tid knapp samt en plus och minusknapp. Enkelt och tydligt. Cirkulatorn fäster man i valfritt kärl med hjälp av en skruv på baksidan. Det fungerar, men hade OBH velat göra sin cirkulator ännu mer kompakt hade en klämma varit att föredra. Kapaciteten är 15 liter, vilket är mindre än en del av de andra i testet men sannolikt tillräckligt för de flesta hemmakockar.

En liten nackdel med att den här modellen är så kort är att man i många fall måste fylla kärlet man använder med mer vatten än vad man kanske egentligen har behov av – detta för att cirkulatorn skall nå ned till vattnet helt enkelt. Det tar längre tid att värma upp större mängder såklart, speciellt då denna modell är ganska långsam när det kommer till uppvärmning. Men värdesätter man en riktigt kompakt sous vide cirkulator är detta antagligen något man får acceptera.

När vattnet väl är varmt håller den temperaturen jämnt och bra. Den enda större plumpen i testprotokollet för den här modellen är ljudnivån. Testexemplaret har en pump som jämfört med konkurrenterna är rejält högljudd. Det går att bygga en cirkulator som är i princip ljudlös, men OBH har använt en pump som låter så pass mycket att ljudet blir störande om du exempelvis bor i en liten lägenhet och vill kunna se på TV eller sova i närheten. Det är synd.

Sammantaget gör OBH Immersion sous vide slim ett bra jobb. Den håller temperaturen bra och är väldigt liten och kompakt. Värdesätter du en liten och smidig cirkulator, och kan acceptera att den låter en del så kan detta vara en modell värd att se närmare på. Prismässigt ligger den i skrivande stund ungefär i mitten av de testade modellerna.

Kompakt formatLättanvänd
HögljuddLångsam uppvärmning av vattnet

5. Sansaire

Väldigt tystlåten och temperaturstabil cirkulator med hög kapacitet

Mått (BxDxH): 38x10x10 cm Vikt: 1,8 kg Effekt: 1100 W Kapacitet: 23L Max temperatur: 100° med 0,1° steg.

Sansaire Beauty and Brains

Sansaire Sous Vide lanserades via en kickstarterkampanj år 2013. Detta var den första, eller en av de första, sous vide cirkulatorerna för hemmabruk och till ett rimligt pris. En revolution för hemmakocken som ville ta sin matlagning till nästa nivå.

Sansaire är fortfarande en av de populäraste cirkulatorerna på marknaden och den är ett bra val om du behöver en kraftig maskin med stor kapacitet. En värmare på 1100W och en pump som cirkulerar hela 11,5 liter gör att Sansaire värmer upp vattnet fort och klarar av 23 liter. En maskin lämplig för storkok. Att den är mycket temperaturstabil, en av de bästa i testet, och nästan helt tyst är imponerande.

Kvalitetskänslan lämnar en del att önska. Det är mycket plast, hård och tunn plast. Klämman som används för att fästa cirkulatorn vid kokkärlet fäster dåligt. En detalj, men ändå något som stör. I övrigt är det en lättanvänd och enkel maskin. Ett vred för att ställa in temperaturen och ett par andra för av/på samt val av Celsius/Fahrenheit. Det finns inga extrafunktioner på den här modellen. Ingen timer, ingen WiFi och ingen fördröjd start. Det är inget vi saknar heller under testet.

Sansaire är sammanfattningsvis en kompetent cirkulator som kommer att fylla varje hushålls behov, men den kostar mer än de andra toppmodellerna i testet. Är priset inte avgörande, utan du vill ha en välfungerande cirkulator med ett namn som är klassiskt i sammanhanget, så är Sansaire ett bra val.

Stabil temperaturhög kapacitetmycket låg ljudnivå
Prisetkvalitetskänslan

6. Anova

Användarvänlig och temperaturstabil sous vide med Bluetoothuppkoppling

Mått (BxDxH): 37x7x7 cm Vikt: 1,2 kg Effekt: 800 W Kapacitet: 19L Max temperatur: 90° med 0,5° steg.

Anova WIFI & Bluetooth Precision Cooker

Anova var tillsammans med Sansaire bland de första sous vide cirkulatorerna som blev tillgängliga för konsumenter på den svenska marknaden. Modellen vi testar har en Bluetoothuppkoppling och det finns ytterligare en variant som har WiFi. Appen fungerar bra och kan användas till att ställa in, starta och övervaka cirkulatorn. Sedan finns en mängd recept tillgängliga via appen också. Vi anser dock att nyttan med en app till just sous vide cirkulatorer är begränsad, men ändå lite kul.

Anova är en kvalitetsmaskin, som ger ett mycket stabilt och välbyggt intryck. Den håller temperaturen riktigt bra, bland de bästa i testet och är snabb att värma upp vattnet till den valda temperaturen. Tyvärr är den lite högljudd. Absolut inte högljuddast av de modeller som testats, men tillräckligt högt för att vara lite störande när högreven skall gå i 30 timmar för att bli mör och fin. Det som är bäst med Anovan är enkelheten. Ett scrollhjul för att ställa in temperaturen och en start/stop knapp. Föredömligt enkelt, avskalat och funktionellt.

På det hela taget är detta en bra cirkulator, och den har länge varit mycket populär bland matentusiaster. Men idag finns det cirkulatorer som levererar samma eller bättre prestanda till ett billigare pris och då blir det svårare för Anova att hävda sig. Om du värdesätter att kunna koppla upp dig trådlöst mot din cirkulator så är det definitivt värt att titta en extra gång på Anova. Appen är funktionell och stabil, och prestandamässigt lämnar Anova inget att önska.

Mycket stabil temperaturstabil app
Lite hög ljudnivåpriset lite högt jämför med konkurrenterna

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

7. Melissa

Funktionell lågpriscirkulator som får jobbet gjort

Mått (BxDxH): 42x10x11 cm Vikt: 1,15 kg Effekt: 1300 W Kapacitet: Ej angivet Maxtemperatur: 95° med 0,1° steg.

Melissa 16310198

Melissas Sous Vide Cirkulator är en av de billigaste i testet och i det här fallet märks det att det är en budgetprodukt som testas. Det mest uppenbara som skiljer denna från andra i testet är ljudnivån. Pumpen som cirkulerar vattnet är ganska högljudd, så pass att om du vistas i samma rum och exempelvis ser på TV så blir ljudet störande efter ett tag. Om vattennivån i kokärlet inte ligger nära maxnivån för cirkulatorn så bubblar och gurglar den, antagligen suger pumpen in luft. Det känns som en uppenbar konstruktionsmiss och drar ned helhetsintrycket. Det allmänna intrycket av byggkvaliteten är lågt, men så kostar den också mindre än hälften av priset för dyraste modellerna.

När det gäller själva sous vide funktionen, att värma vattnet och hålla det vid en viss temperatur, så får Melissa knappt godkänt. Temperaturen fluktuerar upp och ned en del, men håller sig åtminstone inom ett par grader från inställd temperatur. Hela cirkulatorn blir varm när den används, så varm att du kan bränna dig om du försöker ta loss den från kokkärlet innan den svalnat. Detta är främst ett problem vid tillagning av exempelvis grönsaker, som oftast går på en mycket högre temperatur än kött.

Det är fullt naturligt att en modell i denna prisklass inte i alla avseenden når upp till samma standard som dyrare modeller. Men även jämfört med sina konkurrenter i samma prisklass så halkar Melissa efter i jämförelsen. Därför blir betyget lågt, även om Melissas Sous Vide Cirkulator rent matlagningsmässigt levererar vad många hemmakockar skulle bedöma som ett bra resultat.

Priset
Hög ljudnivåhåller inte temperaturen stabillågt kvalitetsintryck

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Illustration - Inga priser

Inga priser

Allt om Sous Vide

Sous Vide, översatt från franskan "under vacuum", är en matlagningsmetod som går ut på att mat tillagas innesluten i en plastpåse och nedsänkt i ett vattenbad som håller en exakt bestämd temperatur. Tekniken har använts i restaurang och storkök sedan 70-talet, men på senare år har sous vide även hittat in i hemmaköken. Den största fördelen med metoden är att du har fullständig kontroll på temperaturen. Råvaran får exakt samma temperatur rätt igenom och blir aldrig över eller undertillagad. Som exempel kommer en bit oxfilé som du steker i en stekpanna till en innertemperatur på 55 grader i mitten att vara överstekt från ytan och hela vägen in till mitten. Endast i mitten kommer den hålla de önskade 55 graderna och vara rosa och fin. Samma köttbit tillagad sous vide kommer att hålla exakt 55 grader rätt igenom och vara perfekt rosa från ytan och hela vägen till mitten. Det går även att tillaga "sämre" styckdetaljer sous vide. En skiva högrev som fått ligga i vattenbadet 24 eller kanske tillochmed 48 timmar kommer att vara perfekt rosa, mör som finaste entrecote och full av smak. Billiga köttbitar går med andra ord att använda som dyrare. Vanligast är att tillaga kött, fisk eller fågel med den här metoden. Viltkött exempelvis älg blir aldrig mer torrt men även grönsaker vinner i många fall stort på den här tillagningsmetoden. Grönsaker tillagade sous vide har perfekt tuggmotstånd, och all smak och näringsämnen finns kvar. Det finns även andra tillfällen i köket när du har en stor fördel av att exakt kunna bestämma temperaturen på det du tillagar. Exempelvis om du vill göra en egen vaniljsås, vaniljkräm eller för all del en glassmet! Detta är exempel på matlagning när det verkligen gäller att ha koll på temperaturen. För kallt, så blir det ingen kräm. För varmt så skär det sig och det blir en äggröra. Och det finns alltid en överhängande risk att såsen eller smeten bränns i kastrullen. Men inte med sous vide. Blanda ihop ingredienserna, förslut i en vacuumpåse och lägg ned i ett vattenbad som håller exakt 82 grader (för vaniljsås). Såsen blir perfekt varje gång, och bränns aldrig vid. Långkok som tex pulled pork eller allas typer av grytor är perfekta att göra sous vide. När grytan är klar, går det utmärkt att kyla ned påsarna och sedan lägga dem i frysen för att ha snabba middagar redo! Allt eftersom att sous vide blir populärare så ökar de kreativa recepten ute på nätet, och det är inga problem att hitta rätt tider och temperaturer för vilka maträtter du än önskar tillaga.

Hur fungerar det?

Det finns två typer av sous vide maskiner. Dels de som har en inbyggd behållare som håller vattnet som värms upp, och dels så kallade sous vide cirkulatorer. De senare består av ett värmeelement och en pump som cirkulerar vattnet i valfritt kärl. Idag är cirkulatorerna de vanligaste för privata kök och även i restaurangkök. De fungerar minst lika bra som de med inbyggda kärl och tar bara en bråkdel av platsen när de skall förvaras. En del av cirkulationerna kan koppla upp mot en smartphone via Bluetooth eller wifi, vilket gör det möjligt att övervaka eller styra cirkulatorn via appar. Matens som skall tillagas sous vide måste såklart skyddas från vattnet. Det går att använda vanliga plastpåsar eller zip påsar, men det fungerar bättre om råvarorna packas med en vacuummaskin. Då blir ingen luft kvar i påsarna och risken att vatten läcker in minimeras. När du sedan skall tillaga maten väljer du temperatur på din maskin, väntar tills vattnet är varmt, och stoppar ned dina påsar i badet. Hur länge påsarna skall ligga i vattnet varierar såklart beroende på vad du tillagar. En bit oxfile eller grönsaker behöver bara bli genomvarma, och är klara på under en timme. Vill du istället tillaga exempelvis pulled pork eller en köttgryta så får du räkna med att tillagningen tar många timmar. När det gått tillräckligt lång tid så tar man upp påsen, öppnar den och serverar. Är det en köttbit så rekommenderas det att du ger den en stekyta i en mycket het stekpanna först, eller på en grill, för smakens och utseendets skull.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.