Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Soundbar: 10 modeller i test

Profilbild
Uppdaterad 13 september 2019

Vill du uppgradera TV:ns ljud utan att spendera multum på ett komplett hemmabiosystem? Vi har testat soundbars och utser Bose SoundTouch 300 till bäst i test. Den ger ett omfångsrikt ljud med fin klang och har en riktigt bra app till.

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Vi har testat varje soundbar i den miljö som den är avsedd för, med andra ord ett normalstort vardagsrum möblerat med soffor, tv-bänk med mera. Detta för att skapa en så representativ upplevelse som möjligt, så att betyget rimmar väl med konsumentens kravbild och förutsättningar.

Varje soundbar har först kopplats in utan bruksanvisning för att vi ska få en bild av hur lättförståelig produkten är och hur tydliga knappar, reglage och övrigt är. Därefter har vi gjort om inkopplingen och enheten har konfigurerats - samt vid behov kalibrerats - utifrån tillverkarnas angivna instruktioner.

När vi har testat alla soundbars har vi använt oss av musik från olika källor och av olika karaktär. Det har varit en blandad mix av genrer, allt från klassisk musik och elektrojazz till hiphop och dubstep. Vi har även ett antal referenslåtar med på spellistan som är där för att testa specifika aspekter.

Några av de faktorer vi lägger särskilt stor vikt vid är:

  • Ljudkvalitet: Hur presterar varje register? Hur väl framträder detaljer i de olika registren? Hur bred och rik är ljudbilden? Hur hanterar högtalaren hög ljudvolym? Klarar soundbaren av att separera ljud i olika kanaler?

  • Funktioner: Vilka uppkopplingsmöjligheter och portar finns det? Har soundbaren stöd för några streamingtjänster? Vilka övriga funktioner finns det? Finns det någon app för styrning?

  • Användarvänlighet: Hur enkelt och snabbt går det att komma igång med soundbaren för första gången? Behöver den kalibreras, och hur smidig är i så fall den processen? Behöver du öppna bruksanvisningen för att göra inställningar?

Andra faktorer vi väger in i betyget är fjärrkontrollen och andra medföljande tillbehör, garantier, byggkvalitet och materialval. Vi tittar slutligen på det aktuella priset och gör en samlad bedömning över hur mycket soundbar vi tycker att man får för pengarna, d.v.s. hur prisvärd den är.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste soundbars. Jämför pris på samtliga listade ljudlimpor på PriceRunner.

1. Bose Soundtouch 300 - BÄST I TEST SOUNDBAR

Omfångsrikt ljud och grym app men lite mesig bas

Kanaler: 3.0 Effekt: 200 W Anslutningar: HDMI in, HDMI ut, 3,5 mm subwoofer ut, optisk, Bluetooth, Wi-Fi Strömförbrukning: 50 W (normal användning), 0,5 W (standby) Mått: 1305 Vikt: 6,3 kg

Bose SoundTouch 300

Bose Soundtouch 300 är en stilren soundbar som du inte behöver skämmas över i vardagsrummet. Den nätta designen ihop med de diskreta LED-dioderna - som håller dig uppdaterad om vilka val du har gjort - fungerar bra.

Det vi kan sakna är fysiska knappar, du blir i dagsläget väldigt beroende av fjärrkontrollen.

Fjärrkontrollen är i princip en TV-kontroll både avseende storlek och funktionsmässigt. Den har sköna knappar och många funktioner som sagt, men känns onödigt omfattande.

Smidigt med appstöd

Vi föredrar appen som är riktigt bra. Du ansluter enkelt soundbaren till ditt trådlösa nätverk, skapar ett konto och sedan är du igång. Vi tycker om att Spotify Connect är inbyggt och att det finns möjlighet att lägga till dator och NAS som uppspelningskällor.

Tyvärr är appen emellanåt lite buggig, men startar du om den kommer du igång igen på nolltid. Vi gillar möjligheten att spara låtlistor som “förvalda” då detta sparar tid för den med stort musikbibliotek. Du kan också välja att koppla upp dig direkt till soundbaren via Bluetooth. Det fungerar bra men vid ett par tillfällen upplever vi att den av någon anledning gör någon bråkdels sekund uppehåll i ljudet. Tyvärr går det inte att ansluta direkt via 3,5-millimetersingång för att eventuellt komma runt detta problem.

Däremot ger vi stort plus för att det är ARC-stöd i HDMI-porten så att du kan spela upp 4K. Det kunde dock varit fler HDMI-portar sett till priset.

Bose Soundtouch 300

Ljudkvalitet av högsta klass

Ljudbilden hos Soundtouch 300 är generellt riktigt bra. Upplevelsen blir att du som lyssnare nästan som omfamnas av ljudet . Det är också enkelt att skilja mellan ljud som kommer från höger respektive vänster, vilket är bra både när du ser på film och när du lyssnar på musik som nyttjar detta som effekt.

Men det finns också en del att jobba på. Vi hade förväntat oss mäktigare ljud sett till priset. Det är framför allt punchigheten och djupet i basen som saknas, den upplevs platt, speciellt sett till hur fylligt övriga register presterar. En annan skavank är att ljudet är lite obalanserat, det drar åt det lägre registret och blir därför alltför dovt i vissa musikgenrer.

Det låter dock absolut inte dåligt på det stora hela, tvärtom. Ljudet är ett stort steg upp från TV:ns inbyggda högtalare.

Soundbaren går att bygga ut till ett system med flera trådlösa fristående högtalare och en baslåda. Just baslådan skulle vi absolut rekommendera att du köper till med tanke på ljudbilden - i alla fall om du kollar mycket på film eller spelar spel.

Hade basen varit bättre hade betyget blivit ännu högre. Tittar du däremot mest på vanliga TV-program är ljudkvaliteten ett klart steg upp från de konventionella TV-högtalarna.

Tydligt var ljud kommer ifrånbra appomfångsrikt mellan- och diskantregister
Platt baslite dov ljudbild
4,5

2. Yamaha MusicCast Bar 400

Fantastiskt ljud, lättanvänd och mångfacetterad

Kanaler: 2.1 Effekt: 200 watt. Anslutningar: 1 HDMI in, 1 HDMI ut, 3,5 mm audio, 1 optisk in, 1 optisk ut. Strömförbrukning: 49 watt. Mått: Bredd 980 mm, Djup 111 mm, Höjd 60 mm. Vikt: 2,7 kilo.

Yamaha MusicCast Bar 400

Yamaha MusicCast Bar 400 är en kombination av ljudlimpa plus subwoofer, men samtidigt mer än bara en 2.1-lösning. Den här ljudlimpan är nämligen även försedd med stöd för multirumsplattformen MusicCast och kan således utgöra en delkomponent i ett större system med högtalare i en lägenhet eller en villa. Just den aspekten kan säkerligen tilltala många, men faktum är att det här är en soundbar som hade övertygat även om den biten hade saknats. Den är extremt krånglig att få upp ur förpackningen men det är alltså värt slitet.

Det är inte utan att förväntningarna är högt ställda när det står Yamaha på just en soundbar. Den japanska elektronikjätten var tidigt ute med konceptet och har lanserat ett antal produkter genom åren som alla håller riktigt hög klass. Och visst håller även Bar 400 för trycket.

Men låt oss börja med de få tillkortakommanden vi hittat, närmare bestämt två stycken: Det saknas stöd för Dolby Atmos/DTS:X och det finns bara en HDMI-ingång. Båda de här detaljerna kan vara en deal breaker för många användare som dels vill ha en mer omslutande ljudupplevelse, dels hade tänkt sig att koppla in flera externa enheter i sin ljudlimpa. Men kan man leva med dessa brister så kompenserar Bar 400 verkligen för dem med både sin ljudkvalitet och sitt utseende.

yamaha-Musiccast-bar400

Synkar med automatik

Det formligen osar byggkvalitet om MusicCast Bar 400 som till stora delar bjuder på en design i lika delar svart och borstad aluminium. Enheten är dessutom väldigt kompakt och inte särskilt iögonfallande, med diskreta LED-lampor på översidan. Den tillhörande subbasen går i samma design och är också riktigt läcker rent visuellt.

Innanför högtalargallret på själva limpan sitter dubbla 4,6-centimeterselement samt två diskantskrikor på 2,5 centimeter vardera. Den aktiva subbasen har ett 6,5-tumselement och basport i fronten. En kul grej är att de här två enheterna hittar varandra med automatik, så man behöver inte göra några manuella inställningar alls. Smidigt.

När det handlar om ljudkvalitet så lever Yamaha utan tvekan upp till sitt rykte. Vid gängse TV-tittande är precisionen i frekvensåtergivningen en riktigt trevlig egenskap, då man faktiskt kan höra vad folk säger även vid mycket låga volymer. Detta trots att limpan inte har någon centerhögtalare, utan är av 2.1-typ.

Av samma anledning kan den inte betraktas som en fullgod ersättare till ett surroundsystem heller, men det låter åtminstone kraftfullt och stereoseparationen lämnar inget i övrigt att önska. Bastrycket är riktigt stabilt, och vi lyckas faktiskt inte ens provocera fram distortion. Det fungerar även alldeles utmärkt att spela musik via Yamaha MusicCast Bar 400, som ledigt kan ersätta en lite mindre stereoanläggning.

Extremt välavvägt ljudlätthanterad
Saknar stöd för Dolby Atoms/DTS:Xendast en HDMI-ingång
4,5

Bra pris hos:

Cdon.se

3. Sony HT-X8500

Ett bra mellanklassval för den som inte har plats för en subbas

Kanaler: 2.1 (virtuell 7.1.2) Effekt: 200 watt Anslutningar: 1 HDMI 2.2 in, 1 HDMI ut (ARC, eARC), Optisk ljudingång Strömförbrukning: 32 watt Mått: Bredd 890 mm, Djup 96 mm, Höjd 64 mm

Sony HT-X8500

Sonys HT-X8500 är en platsbesparande soundbar i mellanklassegmentet. Den erbjuder virtuellt 7.1.2-ljud - vilket de flesta 2.1-lösningar som vi testat inte gör. Men den trevligaste egenskapen hos denna modell är att den har inbyggd subbas. Det innebär att man slipper ha en otymplig fyrkant på golvet, men ändå får ett riktigt hyggligt bastryck.

HT-X8500 har dessutom stöd för både Dolby Atmos och DTS:X, och därmed är den förstås högintressant som en kandidat till utrymmet nedanför din tv.

Limpan är försedd med två bredspektrumshögtalare i vardera änden, medan baselementen huserar i mitten. Limpan passar ganska bra rent visuellt tillsammans med en tv på runt 40 tum, men fungerar givetvis bra även med större och mindre tv-apparater.

Man bör dock fundera lite kring placeringen av soundbaren, då den är ganska hög och riskerar att skymma tv-apparatens nederkant där till exempel IR-mottagaren för fjärrkontrollen ofta sitter.

Lättmanövrerad

HT-X8500 saknar helt och hållet display, men är ändå ganska enkel att hantera med hjälp av sina touchknappar. Det finns dock fysiska knappar för funktioner såsom på/av, källa, bluetooth och volymkontroller. Dessa har sällskap av ett antal lysdioder som indikerar status för en rad olika saker, till exempel vilket surroundläge ljudlimpan är försatt i likasom huruvida bluetooth används eller inte. Det tar ett tag att lära sig vad de olika lamporna indikerar, men med tiden skaffar man sig förstås koll på den saken.

Vad gäller in- och utgångar så är det tämligen sparsmakat med den saken, men det som finns räcker för de flestas behov. Här finns en HDMI 2.2-ingång, en HDMI-utgång med stöd för både ARC och eArc samt en optisk ljudingång. Limpan släpper igenom HDMI med upp till 4K-upplösning samt HDR och Dolby Vision-stöd.

Stark i mellanregistret

Snackar vi ljudkvalitet så noterar vi genast att den här produkten har ett riktigt snärtigt och fint mellanregister, och att den är kapabel till ganska kraftfullt ljud. Det här är alltid en välkommen egenskap när det gäller just soundbars, då ett allt för klent mellanregister ofta gör dialogen i filmer lite grumlig. Den risken föreligger således inte alls med HT-X8500.

Men hur står det då till med den där inbyggda basen, då? Jodå, tackar som frågar. Den lever upp till förväntningarna. Visst, den når inte upp till samma nivå som en separat subbas hade gjort - men det är bra nära.

Den som är ute efter ett tvättäkta premiumljud ser sig förmodligen om efter en annan kategori av soundbars (om man ens överväger en soundbar alls). Men för den som letar efter en platsbesparande och riktigt kompetent soundbar utan alltför höga krav på antalet in- och utgångar kan mycket väl ha hittat en stark kandidat i HT-X8500.

Lättanvändhögklassigt ljudinbyggd subbas
Få ingångarbygger en del på höjden
4,0

Bra pris hos:

Mediamarkt.se

4. Samsung HW-MS660/XE

Stabil soundbar med välbalanserat ljud men inom snäva marginaler

Kanaler: 3.0 Effekt: 200 W Anslutningar: HDMI in, HDMI ut, 3,5 mm, optisk toslink, Bluetooth, Wi-Fi Strömförbrukning: 50 W (normal användning), 0,5 W (standby) Mått: 1305 Vikt: 6,3 kg

Samsung HW-MS660

Samsung HW-MS660/XE är en soundbar med mycket som talar för sig, både vad gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Den har en mycket väldesignad fjärrkontroll som ligger bra i handen och är lätt att förstå sig på.

Soundbaren har också ett par fysiska knappar diskret placerade på kortsidan. Du ser vilka val du gör genom en LED-display som lyser upp genom fronttyget, och som släcks kort därpå för att inte störa. Sitter du snett i förhållande till texten kan den dock vara svår att läsa.

Samsung HW-MS660/XE

HW-MS660/XE är ingen liten pjäs. Den både väger en hel del och tar upp en relativt stor yta på väggen för att vara en soundbar. För dig med lite större TV gör det dock ingenting, det ser absolut inte konstigt ut.

Den har dessutom tre inbyggda högtalare vilket såklart påverkar storleken. Med tanke på de tre kanalerna förväntar vi oss riktigt bra ljudfördelning, och här presterar HW-MS660/XE utmärkt. Vi hör direkt från vilket håll ljudeffekterna kommer.

Snäv ljudbild men bra balans däri

HW-MS660/XE levereras inte med en extern bas, men det gör absolut ingenting. Det är okej tryck i den inbyggda basen. Ljudet är överlag väldigt rent. Det vi framför allt har att anmärka på är att ljudbilden är snäv. Du blir inte omfamnad av ljudet på samma sätt som hos en del konkurrenter.

I denna snäva ljudbild är ljudet dock mycket välbalanserat. En låt som exempelvis Baba O´Riley kan vara svår att få fram alla register i, men här presterar Samsungs soundbar utmärkt. Trots det begränsade omfånget i ljudbilden så passar dess försiktiga uttryck flera musikgenrer. Det som blir lidande är främst filmtittande och klassisk musik.

På plussidan noterar vi stöd för 4K tack vare HDMI ut med TV-ARC, och möjlighet att koppla upp soundbaren på ditt trådlösa nätverk. Uppkopplingen till det trådlösa nätverket är en smula omständlig och fungerar av någon anledning inte alltid 100 procent. Det händer att vi kopplas ifrån.

Appen till soundbaren är lättnavigerad och innehåller stöd för en rad streamingtjänster, vilket är toppen. Vi skulle däremot gärna sett fler funktioner i appen som gjorde den intressantare att öppna istället för respektive musiktjänsts egen app. För dig med många Samsungprodukter är den dock mycket bra eftersom du då får en bra överblick.

Genomtänkt designbra stereoljudbalanserat ljud
Snäv ljudbildibland något svajig wi-fi
4,0

Bra pris hos:

Komplett

5. Panasonic SC-HTB488

Genomtänkt soundbar med fristående baslåda

Kanaler: 2.1 Effekt: 200 W Anslutningar: HDMI, optisk, Bluetooth Strömförbrukning: 19 W (normal användning), 0,5 W (standby) Mått: 853 x 60.5 x 90 mm (soundbar), 185 x 303 x 337 mm (subwoofer) Vikt: 1,9 kg (soundbar), 4,3 kg (subwoofer) Övrigt: Trådlös fristående subwoofer

Panasonic SC-HTB488E

Panasonic SC-HTB488 är en kompakt soundbar som det är väldigt enkelt att komma igång med. Från det att du har packat upp den ur lådan tills dess att du fått igång en låt eller en film tar inte mer än någon minut.

Du behöver i princip aldrig använda manualen, hela enheten är ytterst självförklarande. Knapparna på soundbaren är tydligt markerade trots diskret placering. LED-dioder på den visar begripligt vad du har gjort för val.

Även fjärrkontrollen är användarvänlig och dessutom av mycket kompakt storlek. Likaså är soundbaren kompakt och nätt i designen. Den känns överlag dyrare än vad den faktiskt är.

SC-HTB488 kommer med en trådlös fristående subwoofer, vilket i och för sig är ganska vanligt i den här prisklassen. Subwoofern fungerar sömlöst ihop med soundbaren så fort du har stoppat i strömkabeln. Användarvänligheten är med andra ord mycket hög.

Bättre än TV:ns inbyggda högtalare, men ingen stjärna

SC-HTB488 kommer som sagt med en extern baslåda. Den är helt klart nödvändig för att du ska få en bra ljudbild. Utan den blir ljudet väldigt platt. Med den inkopplad är ljudet godkänt, speciellt sett till att denna soundbar kvalar in i budgetsegmentet. Det är klart och rent så på så vis passar det bra när du tittar på TV och vill ha lite mer kräm och volym än vad de inbyggda högtalarna klarar av att leverera.

Är du däremot ute efter en mäktig film- eller musikupplevelse är SC-HTB488 för klen. Soundbaren har svårt att sortera ut och fördela stereoljudet så att du upplever det som just stereo, det grötas ihop en hel del.

Baslådan ger bas i det riktigt låga registret, men tenderar att dränka mellanregistret om du inte är försiktig. Du kan sänka basen via fjärrkontrollen men då är det istället svårt att få balans i ljudet.

Samtidigt är diskanten lite vass. Det krävs med andra ord en del justering innan du hittar en ljudbild som är godkänt balanserad.

När du väl gjort det är ljudet dock en trevlig upplevelse och betydligt bättre än vad en genomsnittlig TV skulle leverera. Det är kanske inte soundbaren du väljer om du tittar mycket på film eller är en inbiten musikfantast, men däremot ett intressant val för dig som till ett vettigt pris vill uppgradera TV-ljudet.

Snabb konfigurationanvändarvänlig design
Obalanserat ljud
4,0

Bra pris hos:

Power

6. Canton DM 75

Tung och vacker pjäs med extra allt, men saknar HDMI-ingång

Kanaler: 2.0 Effekt: 200 watt. Anslutningar: 1 koaxial in, 1 RCA stereo in, 1 optisk , Pre Out (för sub). Strömförbrukning: 150 watt. Mått: Bredd 725 mm, Djup 320 mm, Höjd 69,5 mm. Vikt: 7,7 kilo.

Canton DM 75

Canton DM75 är en stilren designpjäs att ha framme i vardagsrummet. Vårt vita testexemplar formligen skriker lyx i sin visuella framtoning, då den är läckert pärlvit och klädd i glas.

Det här är en både bred, djup och platt ljudlimpa som man utan problem kan ställa en TV monterad på fot ovanpå. Den är således mycket låg och ger ett slimmat uttryck i fronten. Men skenet bedrar något i det färdigmonterade läget, då den faktiskt också är riktigt otymplig att hantera. Den är minst sagt svintung och därmed förhållandevis svår att få upp ur kartongen. Man bör nog vara två när man packar upp den, för säkerhets skull. Inte minst med tanke på glaset, men även med hänsyn till rygghälsan.

Har man väl fått DM75 ur kartongen och upp på den yta där den ska placeras så är det värsta gjort. I det här läget upptäcker man att det finns generöst med in- och utgångar, men att de också är ganska kluriga att komma åt, speciellt om man redan satt in en sladd i någon av de övriga. Märkligt nog saknas hdmi-ingång, men har man inget skriande behov av just det så klarar man sig förstås bra ändå, då det finns såväl koaxialanslutning som optisk ingång och vanliga RCA-kontakter. Man får vara beredd på att pilla lite för att få kablaget på plats, men å andra sidan får du lön för mödan (och priset) i form av en riktigt imponerande ljudupplevelse. Man skulle faktiskt kunna beskriva den som lika tung som själva soundbaren.

Det låter hifi-anläggning

Det är svårt att tro att man lyssnar på en soundbar och inte på en fullfjädrad hifi-anläggning. Allt från bas till diskant låter exemplariskt, och man får nog vara en väldigt inbiten hifi-entusiast för att hitta några direkta fel på ljudet. Att en platt produkt av det här slaget kan erbjuda ett så omfångsrikt, dynamiskt och precist ljud är faktiskt förbluffande.

Ska vi hitta något större tillkortakommande så får det nog ändå vara att det här är en skrymmande enhet. Den må inte ta särskilt mycket visuellt utrymme i anspråk rakt framifrån, men att hitta en tillräckligt djup yta att få in den på kan bli ett problem. Och vikten gör förstås sitt till också, även om det är ett problem av engångskaraktär (läs: primärt vid uppackningen).

Vidare kräver designen en del av rummet i övrigt. Men letar du efter en soundbar med förstklassigt ljud, så är Canton DM75 precis den produkt du söker.

Ljud i den absoluta elitklassensnygg och ”dyr” design
En tung och ganska otymplig pjäsingen HDMI-ingång.
4,0

Bra pris hos:

ComputerSalg.se

7. LG SL9YG

Stabil och snygg men basen övertygar inte

Kanaler: 4.1.2 Effekt: 500 watt. Anslutningar: HDMI in, HDMI ut, 1 USB, Strömförbrukning: 60 watt. Mått: Bredd 1200 mm, Djup 145 mm, Höjd 57 mm. Vikt: 6,3 kilo.

LG SL9YG

LG SL9YG är en rejäl soundbar som får det att låta som om ljudet kommer från TV:n snarare än från själva enheten, detta tack vare smart teknologi från Meridian – något som vi tycker att fler tillverkare borde ta efter.

Ljudlimpan utgör ingen fullfjädrad ersättare till ett surroundsystem, men kan kompletteras med LG:s trådlösa bakhögtalare SPK8 för att man ska få till ett tvättäkta hemmabioljud. Den saken har vi dock inte testat, så vi kan inte borga för hur bra det faktiskt fungerar.

Det är en förhållandevis tung enhet, och man bör vara två personer när man plockar ur kartongen. Tyngden gör dock att den här ljudlimpan ger ett gediget visuellt intryck med sitt smäckra galler och sin stålliknande finish.

Under gallret finns en scrollande display som visar en del grundläggande information och på ovansidan finns snygga touchkontroller som tycks dyka upp ur intet när man kopplat in soundbaren. Trevligt nog uppenbarar sig bland annat en Google Assistant-knapp, vilket innebär att man både kan tala med sin SL9YG, liksom styra ett Googlesystem med Home-enheter via den inbyggda mikrofonen.

LG_perspektiv

Smidig lösning för väggmontering

Väljer man att väggmontera högtalaren vänds den 90 grader, något som den själv känner av och anpassar ljudbearbetningen till. Detsamma gäller den där displayen, som kan byta plats beroende på hur man valt att placera limpan.

Utöver två HDMI-ingångar och en optisk ingång kan du koppla upp dig via bluetooth och Cromecast också. Vidare finns stöd för både 4K och högupplöst ljud, vilket känns framtidssäkert och vettigt. Det finns stöd för både Dolby Atmos och DTS:X.

Väl på plats bjuder den här pjäsen på ett hejdundrande fint hemmabioljud med både fin definiton och tydligt mellanregister. Separationen är utmärkt. Subbasen gör sitt jobb och levererar en snärtig och exakt bas, dock utan att övertyga när det gäller de allra djupaste frekvenserna.

När vi testar att spela musik via bluetooth överträffas faktiskt våra förväntningar och bilden av en tämligen komplett produkt som det är svårt att hitta några fel på börjar mejslas fram. Det skulle väl möjligen vara att det är lite snålt med ingångar, då. Annars är det här en soundbar i det absoluta toppskiktet.

Utmärkt ljud i samtliga delar av registret
Något snålt med ingångar
4,0

Bra pris hos:

Computersalg.se

8. JBL Bar 5.1 Surround

Proper pjäs med kraftfull bas

Kanaler: Virtuell 5.1. Effekt: 510 watt. Anslutningar: 1 x HDMI in(2.0), 1 x HDMI ut (ARC), Optisk ljudingång, 1 x USB. Strömförbrukning: i.u Mått: 58 (H) x 100 (D) x 102 (B) mm. Subbas: 305 (H) x 440 (B) x 305 (D) millimeter.

JBL Bar 5.1

JBL Bar 5.1 Surround är en stilig ljudlimpa. De runda hörnen och det täta meshgallret i kombination med den i övrigt mattsvarta designen ger en läcker liten twist och skänker en gnutta tyngd åt utseendet. Den ser helt enkelt modern och gedigen ut, vilket den också är.

Den som tycker sig känna igen namnet på den här ljudanläggningen har säkerligen sett varianten utan suffixet ”Surround”. Den produkten kan användas både som ett 2.1-system (det vill säga med enbart limpan och subbasen), men även som ett äkta 5.1-system, då satelliterna är trådlösa.

I 2.1-läget är dessa magnetmonterade på sidorna av ”limpan”, och det är bara att plocka loss dem och använda dem som bakhögtalare. Så är dock inte fallet med Bar 5.1 Surround, som saknar satelliter och i stället förlitar sig på virtuellt 5.1-ljud.

För att göra saken ännu mer förvirrande så är det här således uppföljaren till förra årets Bar 3.1 och inte en variant på Bar 5.1. JBL borde kanske titta lite närmare på hur man namnger sina produkter, om man inte vill förvirra konsumenterna.

Som alltid när det gäller virtuellt surround så övertygar lösningen inte, men det är ändå en helt okej ljudupplevelse vi får, och för den som inte vill befatta sig med satelliter av något slag så är det här så nära man kan komma. Med andra ord: Virtuellt surroundljud är aldrig jättebra, men det här är å andra sidan ungefär så bra det blir.

Grym som musikanläggning

När det gäller ljudkvaliteten så imponerar Bar 5.1 primärt med ett för segmentet osedvanligt tungt bastryck. Synar man specifikationerna finner man förklaringen. 550 watt (250 från limpan och 300 från subbasen) borde rimligen låta rätt rejält, vilket det också gör.

Men som så ofta är fallet med basstarka anläggningar så tenderar ljudet i övrigt att drunkna en smula på lägre volymer. Framför allt röster blir en aning svåra att tyda, något som gör Bar 5.1 mindre lämpad för användning i till exempel en lägenhet, där högre volym riskerar att störa grannarna.

Det är långt ifrån någon katastrof och det är ett ganska vanligt problem i det här segmentet, men det finns trots allt bättre alternativ för den som bingekollar serier eller gillar film. Som musikanläggning är den däremot smått fantastisk, då den typen av återgivning rimmar mer med den allmänna ljudbilden.

Inte för alla

Som alltid när det gäller soundbars så är det lite knivigt att komma åt ingångarna på baksidan, men Bar 5.1 är varken bättre eller sämre än snittet när det gäller den biten.

Fjärrkontrollen är smidig att använda och är inte dränkt i mystiska knappar, utan allt är tämligen intuitivt och uppenbart. Det finns även en begränsad mängd kontroller på själva limpan, vilket alltid är välkommet om man av någon anledning inte skulle ha tillgång till fjärrkontrollen, eller befinner sig obekvämt långt ifrån den.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det här är en soundbar med rejäla ljudresurser, om än inte segmentets bättre när det kommer till innehåll med mycket dialog. För musikkonsumtion är den däremot utmärkt, och den som ofta ägnar sig åt det lär sannolikt gilla den här produkten. Den är även väldigt snygg. Rekommenderas, men inte för alla.

  • Kraftfull anläggning med stilren mattsvart design.
  • Det bjuds rejäla ljudresurser, men definitionen vid konversationer lämnar en del i övrigt att önska.
  • En soundbar för den som lyssnar lika mycket på musik och bingekollar Netflix.
Grym bassober designrejäl volym
Dränker röster/tal i filmpassar begränsad målgrupp
3,5

Bra pris hos:

Elgiganten.se

9. JAMO SB36

Liten och nätt soundbar som förvånar på ljudsidan

Kanaler: 2.0 Effekt: i.u Anslutningar: 1 Optisk in, 1 USB, 1 3,5 mm audio, 1 pre-out RCA. Strömförbrukning: i.u. Mått: Bredd 914 mm, Djup 101 mm, Höjd 65 mm. Vikt: 2,8 kilo.

Jamo SB36

Jamo SB36 upplevs som en nätt soundbar. Den absolut första reflektion man gör är över hur lite den väger. Till en början förleds man nästan att tro att det inte finns någonting annat än frigolit i förpackningen, något som absurt nog också brukar innebära att kvaliteten inte är särskilt bra. Men i det här fallet stämmer inte den tesen för fem öre.

Det är förvisso en ganska enkel ljudlimpa det handlar om, men på ljudsidan levererar den faktiskt på ett imponerande sätt. Därmed är det bevisat att tesen ”tyngre och dyrare är bättre” inte stämmer.

När man plockar ut SB36 ur förpackningen uppenbarar sig en tjusigt gråklädd enhet med potential att rymmas nästan var som helst i rummet, även där det är riktigt ont om plats.

Enheten har RCA-ingång, en 3,5-millimetersingång och en digital ingång. Och så ett strömuttag, förstås. Allt sitter lättåtkomligt placerat. I kombination med den låga vikten blir det här faktiskt den mest lätthanterade av samtliga soundbars vi testat.

JAMO_perspektiv2

Fin respons rakt över

Det här är en soundbar som inte gör anspråk på att emulera surround på något sätt, utan det handlar om en limpa som ska komplettera en gängse platt-TV med bättre ljud rätt och slätt.

SB36 låter faktiskt både förvånansvärt bra och mycket. Responsen i de olika registren är dessutom förbluffande fint avvägd. Normalt sett när man testar enklare ljudlimpor så brukar de ge en rätt svampig EQ-profil med artificiell lyxdiskant och grumlig bas, men här finns fin definition rakt över. Framför allt ett näst intill hifi-mässigt mellanregister med bra stuns, utan att det någonsin blir skramligt. Detta är en stor fördel när det gäller vanligt tal i filmer och tv-serier, som inte sällan grumlas bort av många soundbars.

Även bastrycket imponerar, inte enbart till följd av hur kompakt limpan är, utan i största allmänhet. Det är snärtigt och kompakt. Det finns en större variant från JBL som kommer med subbas, men har man inte tänkt ordna rejvfest, så finns det inget större incitament att köpa den istället.

Jamo SB36 är ett perfekt komplement till en lite mindre platt-TV i ett lite mindre rum, alternativt till sovrums-TV:n eller dylikt. En bonus med den låga vikten och den nätta formfaktorn är förstås också att den är oerhört enkel att montera på väggen - om man nu skulle vilja det.

Den som söker en soundbar som dessutom kan ersätta en regelrätt hifi-anläggning på samma gång lär dock bli besviken. Det är primärt för tv, film och gaming som den här ljudlimpan levererar.

LättkompaktdiskretFörvånansvärt bra ljud.
Ger ingen direkt premiumkänslamindre lämplig för musikälskare.
3,5

Bra pris hos:

Dustin.se

10. Harman Kardon Citation Bar

Korrekt ljudåtergivning, men passar bäst för film och TV

Kanaler: 3.0 (stöd för 5.1). Effekt: 150 watt. Anslutningar: 3 HDMI in, 1 HDMI ut, Optisk S/PDIF, 3,5 mm audio. Strömförbrukning: Ingen uppgift. Mått: Bredd 1150 mm, Djup 115 mm, Höjd 64 mm.

Harman Kardon Citation är en hel serie med ganska snyggt designade aktiva högtalare som alla har stöd för Google Assistent, det vill säga Googles röststyrda AI-assistent. Just Citation Bar går förstås att använda som en fristående ljudlimpa också.

Det är en ganska anonym och lätt historia som vi plockar ut ur kartongen. Och snygg är den också, klädd i ljusgrått filttyg som enligt uppgifter från Harman Kardon ska vara både flamm- och smutssäkert. Det förstnämnda väljer vi att inte kontrollera och det sistnämnda lär vi behöva ha ljudlimpan på plats i ett smutsigt rum i flera månader för att kunna vidimera, så man bör nog inte dra alltför stora växlar på den utsagon.

Monterar du den mot väggen får den så låg profil att den knappt märks alls, och det ser oerhört sobert ut. Klent omfång brukar ju dessvärre inte sällan innebära även lite klenare ljudresurser. Så är dock inte fallet med den här pjäsen som levererar i alla delar av frekvensspektrat med undantag för att basen inte direkt kan klassas som dundrande.

Citation har nio inbyggda högtalare som räcker ganska långt, åtminstone om man inte hade tänkt anordna diskodans hemma i bostaden. Vi noterar ett aningen mer framträdande mellanregister än på andra produkter i samma storlek, och det tar även ett tag att vänja sig vid frånvaron av så kallad lyxdiskant. Det är dock som det ska, och ljudet är utan tvekan optimerat för att ge en så korrekt återgivning som möjligt.

HK_sida2

Bäst för TV och spel

Men det här är primärt en ljudlimpa för den som vill titta på film eller TV, alternativt spela spel. Har man lite större hifi-ambitioner så är den inte ett lika klockrent val, trots att varumärket förpliktigar. Detta på grund av balansen i ljudet som vi anmärkte på tidigare i texten.

Handhavandet är enkelt och fjärrkontrollen intuitivt designad med fasta knappar för de olika ingångarna. En färg-LCD-pekskärm på ovansidan gör det dessutom väldigt enkelt att navigera runt bland de olika lägena. Du ser mikrofonstatusen (för Google Assistant) i form av dioder under filtbeklädnaden.

Citation är även rustad med stöd för Chromecast, och man kan förstås även streama ACC, MP3, Ogg Vorbis, WAV, FLAC och Opus-filer via Bluetooth.

Du får tre HDMI-ingångar samt en utgång, optisk digital utgång samt 3,5-millimetersutgång. Som så ofta är fallet med just soundbars kan det vara lite struligt att få plats med en lite mindre böjlig HDMI-sladd, men det är inget som irriterar i någon större utsträckning.

Citation Bar är en ganska dyr pjäs i förhållande till många andra alternativ i samma storlek och vi är inte helt övertygade om dess förträfflighet på egen hand. Limpan konfigurerar sig automatiskt som en centerhögtalare om man tillför ett par fronthögtalare, och då släpps också potentialen loss på en helt annan nivå. Vår rekommendation är därför att man använder den här produkten som ett film- och tv-alternativ primärt. Lägger man till sidohögtalare blir den dessutom riktigt habil som musikanläggning också. Men kostar förstås därefter.

Lättmanövreradkorrekt ljudåtergivninggott om ingångar
Aningen klen basåtergivninginte för hifi-nörden
3,5

Bra pris hos:

Mediamarkt.se

Bra att veta om soundbar

En soundbar, alternativt ljudlimpa eller allt-i-ett-högtalare som de ibland kallas, är en högtalarpanel som kort och gott innehåller ett flertal högtalare. Det kan till exempel vara två fronthögtalare, en center och en bas som är inbyggda i en enda lång panel, eller bara två fronthögtalare med en extern bas.

Den utgör ett stilrent alternativ att hänga upp under TV:n istället för att trassla med flera fristående högtalare.

Soundbar - för vem? Soundbaren är ett bra alternativ för den som inte vill investera i ett hemmabiosystem, men som heller inte nöjer sig med TV:ns inbyggda högtalare.

Många gånger kan ljudet i TV:ns högtalare upplevas platt och otillräckligt för att tydligt höra vad som sägs eller för att få en mäktig filmupplevelse. Samtidigt kan en investering i ett komplett hemmabiosystem både kännas kostsam och komplicerad med kabeldragningar, förstärkare och olika systemlösningar. Då är ljudlimpan ett bra mellanting.

Den har vanligen en rikare ljudbild och betydligt mer tryck i basen än TV:ns inbyggda högtalare - däremot får du aldrig äkta surroundljud utan att införskaffa en lösning med fristående bakre högtalare.

Installera soundbar Soundbaren kräver sällan någon större expertis att installera. I princip brukar det bara vara att plugga in den och starta TV:n.

Många modeller kommer också med trådlösa uppkopplingsalternativ såsom exempelvis bluetooth och inbyggda streamingtjänster. Detta gör att du kan spela musik utan att ha TV:n igång.

Köpa soundbar

När du ska köpa en ljudlimpa är självklart ljudkvaliteten i relation till priset den viktigaste faktorn. Olika modeller har olika lösningar för de olika registren. Exempelvis finns det 2.1-modeller som då har två fronthögtalare i ljudlimpan och en extern subwoofer. Men det finns även 3.0-modeller som alltså är utrustade med två fronthögtalare, en centerhögtalare men som saknar extern subwoofer.

Vissa modeller kommer också med så kallat virtuellt surroundljud. Det innebär att de med olika tekniker ska ge dig ett slags fejkad surroundupplevelse som upplevs som en riktig. Det fungerar tyvärr sällan bra i praktiken. Vill du ha äkta surroundljud finns det bara en väg att gå, det är att skaffa ett 5.1-ljudsystem (eller större).

Som du säkert förstår går det inte att bygga in en 5.1-lösning i ljudlimpan eftersom de bakre högtalarna måste placeras bakom dig för att du ska få äkta surroundljud. Vill du ha en lösning som stödjer äkta surroundljud finns det därför modeller som har system som kan byggas ut. Det innebär att du kan koppla in två bakhögtalare till soundbaren.

Om du har den här kravbilden bör du dock sondera marknaden av kompletta hemmabiosystem och jämföra dessa mot den soundbar du tittar på för att se vad du får för pengarna.

När du letar efter en passande soundbar är det också viktigt att granska dess anslutningsmöjligheter och ställa dem mot dina behov. Har du många teknikprylar på TV-hyllan, såsom spelkonsoler, mediaspelare och annat? I så fall måste du ha en modell med flera HDMI-portar. De lite billigare modellerna kommer dock sällan med särskilt många HDMI-anslutningar. Har du däremot bara 1-2 apparater som ska kopplas in finns det många soundbars som skulle kunna passa dina behov.

Värt att notera är att många soundbars kan styras med TV:ns fjärrkontroll. En annan funktion som kan vara värd att överväga är om du önskar inbyggda streamingtjänster såsom exempelvis Spotify. Det gör att det blir enkelt att streama från mobiltelefonen om du saknar dessa tjänster i TV:ns app- och funktions-utbud.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!