Uppdaterad  

Solkräm för barn: 11 produkter i test

PriceRunner

Är du på jakt efter ett solskydd till barnen som är lätt att applicera och använda? Vi har testat solkräm för barn från märken som Evy, Nivea och La Roche-Posay. För att en solkräm för barn ska utses till bäst i test, måste det vara milt mot huden, lätt att applicera och absorberas snabbt. Extra plus får solskyddet, om det är vattenresistent (även om återapplicering efter bad naturligtvis alltid rekommenderas).

solkräm för barn bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av solkräm för barn har vi låtit vanliga barnfamiljer få använda olika solkrämer och jämföra deras egenskaper mot varandra. Solkrämen har använts i vardagen vid vanlig lek utomhus i trädgården, på förskolan eller i parken. Solkrämerna har också använts under svensk högsommar, vid bad i hav och pool samt vid olika svettiga aktiviteter.

  • Användning: Hur är solkrämen att applicera, går den lätt in i huden och är förpackningen smidig att portionera ut solskyddet med?

  • Kladd: I vilken utsträckning uppfattats solkrämen som kladdig, och hur snabbt går krämen in i huden? Lämnar solkrämen lätt fläckar på kläder och andra föremål?

  • Tålighet: Hur länge upplevs solskyddet sitta i och hur påverkats lagret av solkräm av bad, lek och annat slitage?

Familjerna har utvärderat solkrämerna för barn utifrån ovanstående kriterier och även vägt detta mot produktens pris. Betyget är satt på den sammantagna upplevelsen av produkten i relation till dess prisvärdhet.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste solkrämer för barn. Jämför pris på samtliga listade solkrämer på PriceRunner.

Fler tester för solresan

1. Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30 - BÄST I TEST SOLKRÄM FÖR BARN

En lättarbetad solmousse som sjunker in i huden på rekordtid

Solskydd: SPF30 & SPF50 Storlek: 150 ml Hållbarhet: Anges ej

EVY Sunscreen Mousse SPF30 150ml

Denna solskyddande mousse från Evy Technology får testpanelen på fall år ut och år in. Här har vi nämligen ett lättanvänt och vårdande solskydd som faktiskt är riktigt roligt att applicera.

Hygienisk mousseflaska

Evy Sunscreen Mousse Kids kommer i en klassisk moussesprayflaska och är smart konstruerad så att luft ej kommer in varför krämen inte kan härskna utan håller sig fräsch tills den tar slut. Sprayet är lite vilt och okontrollerat men moussen som kommer ut är fanatiskt lättarbetad, går direkt in i huden och kladdar i princip inte alls..

Lätt att applicera

Det är enkelt att få till ett jämnt lager över hela barnets kropp och att stegvis portionera ut moussekrämen. Solkrämen stannar sedan som ett skyddande lager trots slitage och bad men utan en vit klibbig hinna. Enligt tillverkaren ska skyddet hålla i 6 timmar och det kan mycket väl stämma. Evy Sunscreen Mousse Kids är en solkräm för barn av riktigt hög kvalitet som även finns i SPF 50.

Mycket lättarbetadhållbarprisvärd och kladdfri
Något okontrollerat spray

Prisjämförelse

Jämför alla priser
Dermalution Logotyp

Sunscreen mousse Kids

109 kr
Apoteket Logotyp

Evy kids mousse SPF 30, 150 ml

169 kr
Med24 Logotyp

Evy Sunscreen Mousse Kids SPF 30

169 kr

2. La Roche-Posay Anthelios Wet Skin - BÄSTA PREMIUMVAL

Förstklassig solkräm som är enkel att smörja in, inte lämnar en vit hinna och är bra för känslig hud

Solskydd: SPF50+ Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 månader

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF50+ 250ml

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin känns lite grann som solkrämernas Rolls-Royce. Den är oparfymerad, passar för känslig hud, har hög solskyddsfaktor och är extra resistent mot vatten och sand.

Går bra att smörja på torr och blöt hud

Den kan smörjas in på både torr och blöt hud, vilket gör den enkel att återapplicera regelbundet under en lång dag på stranden. Konsistens är superb, precis lagom tjock för att stanna där den klickats ut men också lagom tunn för att enkelt kunna masseras in i huden. Väl insmord sitter krämen som berget. Den får extra beröm för att färgtonen går i svagt pärlemor, vilket gör att den inte bildar en vit hinna på huden.

Ett solskydd som sitter riktigt bra

Efter att man har smörjt in sina barn, eller sig själv, så får man vara snabb med att tvätta av händerna för att man ska kunna få bort all kräm från handflatorna – men att den sätter sig så väl visar ju egentligen bara precis hur bra La Roche-Posay Anthelios Wet Skin är. Trots ett lite högre pris känns den värd vartenda öre.

Lätt att smörja instor tubbildar inte en vit hinna på hudenbra för känslig hud
Sätter sig även i handflatorna om man inte tvättar av dem snabbt

3. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray - BÄSTA BILLIGA SOLKRÄM FÖR BARN

Solkräm för barn i smart designad sprayflaska, fungerar även på känslig hud

Solskydd: SPF50+ Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray SPF50+ 200ml

Niveas solkräm Sun Kids Protect & Sensitive Sun kommer i två olika former – dels som lotion, dels som spray. Denna sprayflaska har en smart design med grovt räfflade sidor. När man redan smörjt in ett barn och har rejält halkiga händer så är det dessa räfflor som möjliggör ett fortsatt bra enhandsgrepp om flaskan.

Bra spray som hamnar där man siktar

Själva sprayet är bra med en godkänd koncentration – solkrämen hamnar alltså där man siktar. Det är enkelt att smörja in barnet men det bör göras ett tag innan man sätter barnet i en bil eller vagn, för det tar lite tid innan krämen går in och slutar lämna fläckar. Sen sitter krämen bra även vid bad, men ett nytt lager ska förstås smörjas på efter att barnet har varit i vattnet.

Passar bra för känslig hud

Nivea anger att krämen, tack vare att den är fri från parfym, färgämnen och konserveringsämnen passar bra för känslig hud. När vi smörjt barn med medelsvåra eksem så har ingen reaktion uppstått på just det barnet. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray är en prisvärd och, tack vare flaskan, också lättanvänd solkräm.

Hög solskyddsfaktorväldesignad sprayflaskafungerar även för känslig hud
Ganska kladdig

4. Avène Sunspray SPF 50+ For Children

Ett solskydd i sprayform, för den som vill ha ett lättabsorberat skydd

Solskydd: SPF50 Storlek: 200 ml

Avène Sunscreen Spray for Children SPF50+ 200ml

Avène Sunspray SPF 50+ For Children är, precis som namnet avslöjar, ett solskydd i sprayform för barn. Avène är ett märke som är starkt och pålitligt när det kommer till såväl solskydd som hudvård. Denna solspray är inget undantag.

Den här sprayen är utan aerosol. Detta innebär att det är en pump som du trycka på för varje spray – en manuell spraypump, om man så vill. Munstyckena på den här sortens spray, brukar ofta dosera ojämnt och gärna sprida sprayen lite väl mycket – något som leder till onödigt kladd på saker i omgivningen. Så är dock inte fallet med Avène Sunspray vars munstycke i stället fördelar sprayen jämnt och fint och utan onödigt kladd. Vill man kontrollerna sprayningen ytterligare, går det naturligtvis utmärkt att spraya i handen först för att sedan applicera på barnet (eller på sig själv). Tänk på att använda rätt mängd solskydd. Just med spray är det lätt att använda för lite, så var generös för att uppnå fullgott skydd.

En riktigt fiffig funktion med Avène Sunspray är att munstycket går att skruva upp och ned. Skruva upp den vid anvädning och skruva sedan ned den för en kladdfri transport till och från stranden.

Solsprayen från Avène är inte bara lätt att dosera, den är lätt att arbeta in också. När det kommer till solskydd för barn är det viktigt att det går snabbt, då det är få barn som älskar att bli insmorda. Har sjunker krämen snabbt in och lämnar efter sig en mjuk hud som känns återfuktad.

Detta är verkligen ett pangbra solskydd för barn – enkelt att spraya, enkelt att smörja och fiffig förpackning.

Lättsprayatabsorberas snabbtsmart förpackning
Något dyrt

5. Rudolph Care Kids Sun Lotion SPF 50

Danskt ekologiskt solskydd som känns vårdande för barnens hud

Solskydd: SPF50 Storlek: 200 ml

Rudolph Care Sun Kids Lotion SPF50 200ml

Rudolph Care är ett danskt ekologiskt hudvårdsmärke med produktion på plats i Danmark. Rudolph Care Kids Sun Lotion är både Svanenmärkt samt certifierat för att passa allergiker. Som sig bör när det kommer till hudvård för småttingar, är solkrämen från Rudolph Care parfymfri och har bredspektrumskydd och SPF50.

Denna vattenresistenta solkräm är härligt krämig, men ändå lätt att applicera. Just innan den absorberas av huden, ser den vit ut på kroppen, vilket underlättar appliceringen då det är lätt att se vart man har och vart man inte har smörjt. Detta är onekligen en fördel när föremålet för solskyddet är ett barn som inte vill sitta stilla i mer än ett par korta sekunder. Men det är ganska lätt att identifiera vilka områden man kanske missat, om man håller lite koll under tiden man arbetar in krämen. Men den lämnar ingen vit hinna på huden när krämen väl är nsmord, vilket en del andra solskydd har en tendens att göra.

Solskydd för barn som lämnar huden mjuk

Efter applicering känns huden mjuk och återfuktad, men inte klibbig. Detta är skönt, för just klibbiga armar och ben kan verkligen irritera de barn som har låg toleransnivå för den typen av kladd. Förpackningen är en smidig tubflaska med snäpplock, som inte bara är lätt att använda, utan även ser fin ut på badrumshyllan eller i strandväskan. Nog för att just utseendet egentligen inte spelar en särskilt stor roll, men testpanelen tycker att den sticker ut lite bland utbudet i övrigt.

Den enda invändningen är priset. Å ena sidan är det en ekologisk produkt som är producerad i Norden. Å andra sidan går det åt mycket solkräm under sommarmånaderna, och kostnaden per insmörjning blir rätt hög. Men utöver prislappen, är det ett trevligt tillskott i spf-samlingen.

Skön att appliceraabsorberas snabbtvattenresistent
Dyr

6. Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF50+

Kladdig men mycket effektiv solkräm för barn

Solskydd: SPF50+ Storlek: 50 ml Hållbarhet: 6 månader från öppning

Eco Cosmetics Baby & Kids Sun Cream SPF50+ 50ml

Eco Cosmetics solkräm för barn är riktigt bra på solskydd. Solskyddsfaktorn är hög och krämen fäster bra på barnen och bildar vad som uppfattas vara en väl skyddande hinna på huden.

Ekoinnehåll med fysikaliska filter

Innehållet i Eco Cosmetics Baby & Kids är ekologiskt certifierat och solkrämen utgörs just av fysikaliska filter som lägger sig ovan huden och reflekterar bort solen.

Solkräm som kladdar mycket

Solkrämen funkar bra på stranden då den tål vatten väl och inte tvättas bort direkt efter ett dopp. Nackdelen är att också kladdfaktorn är riktigt hög , man får räkna med att även se solkrämen hamna på kläder, telefonen, din klocka, glasögonen och allt annat du rör vid en halvtimme efter att barnen smörjts in. Om inte solskyddet känts så effektivt hade kladdet varit ett stort minus, men som det är nu känns det värt vita fläckar på alla sommarkläder.

Mycket bra solskyddfysikaliska filterekologiskt certifierad
Kladdar något enormt

7. Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

Mycket bra, lättapplicerad och nära på kladdfri solkräm i stor tub

Solskydd: SPF50 Storlek: 300 ml Hållbarhet: 12 månader

Vichy Capital Soleil Gentle Protective Milk SPF50 300ml

Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn kommer i en rejält tilltagen flaska vilket passar mycket väl med tillverkarens uppmaning om att smörja in barnen med rikligt med solkräm.

Lätt att arbeta in i huden

Konsistensen på solkrämen är härlig, den är lätt att jobba in i huden men känns inte vattning. När den masserats in och fått torka, det går på mindre än en minut, så sitter den som en stabil, skyddande hinna på huden och kladdar i princip inte alls.

Prisvärd solkräm utan parfym

Den lilla nackdel som finns är att man får vara snabb med att tvätta av sina egna händer om man inte vill olja ned sin telefon eller annat man vill hålla i strax efter insmörjningen. Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn är utan parfym och innehåller inga parabener, och känns som en riktigt prisvärd solkräm.

Stor tubmycket lätt att applicerakladdar intehög solskyddsfaktor
Sätter sig så bra i huden att man som förälder måste vara snabb med att tvätta händerna

8. Bamse Solkräm SPF50

Lättarbetad och prisvänlig solkräm med högt solskydd

Solskydd: SPF50 Hållbarhet: 6 månader från öppning

Bamse Solkräm SPF50 100ml

Bamses egen solkräm är stark precis som sin namne och ska enligt tillverkaren vara hudirritationstestad och sakna färgämnen, parfymer och parabener.

Kladdig men lätt att applicera

Vår upplevelse av Bamse Solkräm är att den är lätt att smörja in och känns som en bra solkräm med effektivt solskydd. Krämen blir ganska kladdig vid insmörjning men det håller sig på en acceptabel nivå. Krämen får godkänt för användning i vatten, har den inte fått sätta sig ordentligt sköljs den ganska snabbt bort.

Håller riktigt bra

Men uppe på land är Bamse Solkräm ordentligt hållbar. Vi uppskattar den höga solskyddsfaktorn och att förpackningen är en rejäl tub som det är enkelt att använda. Priset relativt låg i jämförelse med övriga solkrämer för barn och med tanke på att det vid korrekt användning ska gå av stora mängder solkräm så känns det som ett plus.

Prisvärdlättjobbad och skön på huden
Kortare hållbarhetstidganska kladdig

9. ACO Sun Kids Active Pump Spray

Solkräm med hög solskyddsfaktor i smidig flaska med sprayfunktion

Solskydd: SPF50+ Storlek: 175 ml Hållbarhet: 12 månader

ACO Kids Active Sun Spray SPF50+ 175ml

ACOs Sun Kids Pump Spray är en oparfymerad solkräm med hög solfaktor. Den har ett sprayhuvud som kan roteras 360 grader och formen på själva flaskan är mycket greppvänlig.

Något lös konsistens

Konsistensen på solkrämen är dock en aning för lös, vilket gör att sprayen känns svår att kontrollera och solkrämen hamnar lite överallt. Inget man vill applicera inomhus således. Det mest effektiva blir till slut att spraya i handen och sedan smörja in sig eller barnen med krämen, och då har man förlorat lite av själva idén med solkräm på sprayflaska.

Absorberas snabbt av huden

Väl applicerad upplevs dock ACO Sun Kids Active Pump Spray ge ett bra skydd. Den går snabbt in i huden och kladdar inte nämnvärt mycket.

Smidig form på förpackningenhög solskyddsfaktor
Okontrollerat spraysvår att träffa rätt med

10. Bamse Sollotion

Prisvärd solkräm för barn som kommer i stor familjeförpackning och tål vatten

Solskydd: SPF30 Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 månader

Bamse Bamse 250ml

Bamse Sollotion är en solkräm i stor förpackning som räcker länge. Den lättöppnade tuben innehåller 250 ml sollotion med skyddsfaktor 30, vilket inte är maxskydd men likväl ger ett bra skydd mot både UVA och UVB.

Fungerar bra till stor som liten

Den något lägre solskyddsfaktorn innebär också att även vuxna tycker att krämen fungerar att smörja in sig med på stranden. Bamse Sollotion ska vara extra vattenresistent och den känns väldigt tålig. Krämen är lätt att massera in i huden, men tar lite tid på sig att torka och känns kladdig en stund efter applicering. Under den perioden kan den också lämna fläckar på kläder och annat.

Oparfymerad solkräm

Solkrämen är oparfymerad, vilket är bra för känslig barnhud. Bamse Sollotion sticker kanske inte ut något speciellt ur mängden men känns som ett prisvärt alternativ att ha nedpackad i strandväskan.

Prisvärdstor förpackning som räcker länge
Kladdig tills den torkat in

11. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion

Solkräm för barn i form av lotion, lätt att få ur flaskan och tål lek i vatten

Solskydd: SPF50+ Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Lotion SPF50+ 200ml

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion har högeffektivt UVA-skydd och är enligt Nivea dermatologiskt testad för att passa även på känslig hud. När vi testat att smörja in ett barn med hudproblem så har ingen negativ reaktion på krämen uppstått.

Fri från parfym och färgämnen

Formulan innehåller varken parfym, konserveringsmedel eller färgämnen. Sun Lotion ska enligt tillverkaren vara extra vattenresistent och upplevelsen är att den faktiskt tål en hel del bad. Vid en lång dag på stranden bör man ändå smörja in flera gånger för att säkerställa att solskyddet är intakt.

Lång torktid på huden

Det blir lätt rätt kladdigt med denna solkräm. Fram tills dess att krämen gått in kan den lämna vita, feta fläckar efter sig på allt barnet rör vid. Även om torktiden är ett litet minus så känns Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion effektiv och väl anpassad för ett barns lek och badande.

Ger bra solskyddprisvärdtål vatten väl
Kladdigkan lämna vita fläckar

Allt om solkräm för barn

Barn har en känslig hud och behöver skyddas extra från solens strålar. Solen i sig är inte skadlig och barn behöver en viss mängd solsken på huden för att kroppen ska kunna bilda det viktiga D-vitaminet. Men för mycket sol kan leda till en brännskada, och att få brännskador som barn ökar risken för att i vuxen ålder utveckla hudcancer. Därför är det viktigt att som förälder agera förebyggande med effekt solskydd. Det bästa för barn är solskyddskläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt, och då ska man inte glömma bort solhatt eller annat skydd för huvudet. Barn hud är så pass tunn att små barn under ett år helst inte ska befinna sig i direkt solsken alls, och framför allt ska timmarna mitt på dagen då solen är som starkast tillbringas i skugga eller inomhus. För de delar av kroppen som inte kan kläs på så är solkrämen ett nödvändigt komplement.

För barn över ett år rekommenderas en solkräm med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30. Många solkrämer för barn har en solskyddsfaktor på 50 eller 50+. SPF står för Sun Protection Factor och är en indikation på hur mycket längre man kan vistas i solen med solkrämen än vad man skulle ha kunnat göra utan den. Solkrämer delas in i fyra olika kategorier utifrån sin solskyddsfaktor, där 6-10 är låg, 15-25 är medium, 30-50 är hög och solskyddsfaktor 50+ är mycket högt skydd.

Ett vanligt misstag som många begår är att använda alldeles för lite solkräm. En normalstor flaska ska inte räcka en hel sommar. Vid varje tillfälle som ett barn i lågstadieålder smörjs in krävs det cirka 30 ml för ett tillräckligt täckande lager solkräm över hela kroppen. En tonåring kräver lite mer kräm, ett förskolebarn en aning mindre. Efter bad eller efter några timmars lek i solen behöver det skyddande lagret dessutom bättras på med ytterligare kräm. Det är viktigt att smörja in all hud och inte glömma exempelvis nacke, öron, läppar samt händer och fötter.

För mer information om hur solskyddskrämer fungerar och olika typer av solkrämer kan du läsa informationen i vårt test av solkräm för vuxna.

Vi har valt solkrämer för barn med hög SPF och sedan testat hur de upplevs för barnen att använda och att vara insmord med. Vi har inte testat solkrämernas faktiska solskyddsfaktor då detta inte är ett kliniskt test utan istället fokuserar på användning. Vi redogör för solkrämstillverkarnas beskrivning av hur skyddet är uppbyggt, om det är ett fysikaliskt eller kemiskt filter. Slutligen har solkrämens upplevda funktioner och egenskaper ställts mot produktens pris.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss