Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Solkräm för barn: 12 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 8 april 2020

Tycker du det är lätt att applicera solskydd på små barn? Inte vi heller. Som tur är kan du locka barnen med rolig konsistens och en formula som snabbt absorberas av huden. Till bäst i test utses Evy Sunscreen Mousse Kids, som finns med både SPF 30 och 50. Skummet gör smörjstunden rolig och lätt.

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin är också en riktigt smidig solkräm för barn, då den fungerar bra att smörja in även på våt hud och har lagom tjock konsistens för att enkelt masseras in.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av solkräm för barn har vi låtit vanliga barnfamiljer få använda olika solkrämer och jämföra deras egenskaper mot varandra. Solkrämen har använts i vardagen vid vanlig lek utomhus i trädgården, på förskolan eller i parken. Solkrämerna har också använts under svensk högsommar, vid bad i hav och pool samt vid olika svettiga aktiviteter.

  • Användning: Hur är solkrämen att applicera, går den lätt in i huden och är förpackningen smidig att portionera ut solskyddet med?

  • Kladd: I vilken utsträckning uppfattats solkrämen som kladdig, och hur snabbt går krämen in i huden? Lämnar solkrämen lätt fläckar på kläder och andra föremål?

  • Tålighet: Hur länge upplevs solskyddet sitta i och hur påverkats lagret av solkräm av bad, lek och annat slitage?

Familjerna har utvärderat solkrämerna för barn utifrån ovanstående kriterier och även vägt detta mot produktens pris. Betyget är satt på den sammantagna upplevelsen av produkten i relation till dess prisvärdhet.

1. Evy Sunscreen Mousse Kids SPF30 - BÄST I TEST SOLKRÄM FÖR BARN

En lättarbetad solmousse som sjunker in i huden på rekordtid

Solskydd: SPF30 & SPF50 Storlek: 150 ml Hållbarhet: Anges ej

EVY Sunscreen Mousse Kids SPF30 150ml

Sprayflaskan som denna solkräm kommer i är smart konstruerad så att luft ej kommer in varför krämen inte kan härskna utan håller sig fräsch tills den tar slut. Sprayet är lite vilt och okontrollerat, men moussen som kommer ut är fantastiskt lättarbetad, går direkt in i huden och kladdar i princip inte alls.

Det är enkelt att få till ett jämnt lager över hela barnets kropp och att stegvis portionera ut krämen. Solkrämen stannar sedan som ett skyddande lager trots lek på stranden och ivriga dopp i vattenet. Dock helt utan en trist vit hinna på huden.

Enligt tillverkaren ska skyddet hålla i 6 timmar och det kan mycket väl stämma. Evy Sunscreen Mousse Kids är en solkräm för barn av riktigt hög kvalitet som även finns med SPF 50. Detta är en produkt som förblir en solklar favorit, år ut och år in.

Mycket lättarbetadhållbarprisvärd och kladdfri
Något okontrollerat spray
4,5

Bra pris hos:

Nordicfeel.se

2. La Roche-Posay Anthelios Wet Skin

Förstklassig solkräm som är enkel att smörja in, inte lämnar en vit hinna och är bra för känslig hud

Solskydd: SPF50+ Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 månader

La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF50+ 250ml

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin känns lite grann som solkrämernas Rolls-Royce. Den är oparfymerad, passar för känslig hud, har hög solskyddsfaktor och är extra resistent mot vatten och sand. Den kan smörjas in på både torr och blöt hud, vilket gör den enkel att återapplicera regelbundet under en lång dag på stranden.

Konsistensen är superb, precis lagom tjock för att stanna där den klickats ut men också lagom tunn för att enkelt kunna masseras in i huden. Väl insmord sitter krämen som berget. Den får extra beröm för att färgtonen går i svagt pärlemor, vilket gör att den inte bildar en vit hinna på huden. Efter att man har smörjt in sina barn, eller sig själv, så får man vara snabb med att tvätta av händerna för att man ska kunna få bort all kräm från handflatorna – men att den sätter sig så väl visar ju egentligen bara precis hur bra La Roche-Posay Anthelios Wet Skin är. Trots ett lite högre pris känns den värd vartenda öre.

Lätt att smörja instor tubbildar inte en vit hinna på hudenbra för känslig hud
Sätter sig även i handflatorna om man inte tvättar av dem snabbt
4,5

Bra pris hos:

Apohem

3. Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF50+

Kladdig men mycket effektiv solkräm för barn

Solskydd: SPF50+ Storlek: 50 ml Hållbarhet: 6 månader från öppning

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF50Plus Eko

Eco Cosmetics solkräm för barn är riktigt bra på solskydd. Solskyddsfaktorn är hög och krämen fäster bra på barnen och bildar vad som uppfattas vara en väl skyddande hinna på huden. Innehållet i Eco Cosmetics Baby & Kids är ekologiskt certifierat och solkrämen utgörs just av fysikaliska filter som lägger sig ovan huden och reflekterar bort solen.

Solkrämen funkar bra på stranden då den tål vatten väl och inte tvättas bort direkt efter ett dopp. Nackdelen är att också kladdfaktorn är riktigt hög , man får räkna med att även se solkrämen hamna på kläder, telefonen, din klocka, glasögonen och allt annat du rör vid en halvtimme efter att barnen smörjts in. Om inte solskyddet känts så effektivt hade kladdet varit ett stort minus, men som det är nu känns det värt vita fläckar på alla sommarkläder.

Mycket bra solskyddfysikaliska filterekologiskt certifierad
Kladdar något enormt
4,0

Bra pris hos:

Babyland

4. Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

Mycket bra, lättapplicerad och nära på kladdfri solkräm i stor tub

Solskydd: SPF50 Storlek: 300 ml Hållbarhet: 12 månader

Vichy Ideal Soleil Milk for Children SPF50 300ml

Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn kommer i en rejält tilltagen flaska vilket passar mycket väl med tillverkarens uppmaning om att smörja in barnen med rikligt med solkräm. Konsistensen på solkrämen är härlig, den är lätt att jobba in i huden men känns inte vattning. När den masserats in och fått torka, det går på mindre än en minut, så sitter den som en stabil, skyddande hinna på huden och kladdar i princip inte alls. Den lilla nackdel som finns är att man får vara snabb med att tvätta av sina egna händer om man inte vill olja ned sin telefon eller annat man vill hålla i strax efter insmörjningen. Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn är utan parfym och innehåller inga parabener, och känns som en riktigt prisvärd solkräm.

Stor tubmycket lätt att applicerakladdar intehög solskyddsfaktor
Sätter sig så bra i huden att man som förälder måste vara snabb med att tvätta händerna
4,0

Bra pris hos:

MEDS

5. Apolosophy Solstift barn SPF 50+

Smidigt solstift som är enkelt att ha med sig och underlättar när ansiktet ska smörjas in

Solskydd: SPF50+ Storlek: 15 ml Hållbarhet: Bäst före-datum anges på förpackningen

Apolosophy Solstift barn är ett litet solstift i smidigt format, med lock som sitter stabilt men är enkelt att ta av. Solstiftet är parfymfritt och ska även vara vattenresistent. Detta är dock svårt att bedöma, i synnerhet som att utsattheten för vatten till stor del beror på vilken del av kroppen som är insmord. Upplevelsen är dock att detta solskydd fungerar alldeles utmärkt.

Apolosophy Solstift barn känns som rätt val när man vill komma åt att smörja in barnets ansikte. Det är betydligt enklare att få solskyddet att hamna rätt på och kring öronen med ett smalt stift än med annat solskydd. Stiftet kommer också väl till pass för kinder och näsa, när man inte vill riskera att solkräm hamnar i ögon och mun. Som ett komplement till annat solskydd för resten av kroppen känns Apolosophy Solstift barn därmed både prisvärt och användbart.

Toppen för insmörjning av ansikteenkelt att alltid ha med sig
Behöver kompletteras med annat solskydd
4,0

6. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray

Solkräm för barn i smart designad sprayflaska, fungerar även på känslig hud

Solskydd: SPF50+ Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray SPF50+ 200ml

Niveas solkräm Sun Kids Protect & Sensitive Sun kommer i två olika former – dels som lotion, dels som spray. Denna sprayflaska har en smart design med grovt räfflade sidor. När man redan smörjt in ett barn och har rejält halkiga händer så är det dessa räfflor som möjliggör ett fortsatt bra enhandsgrepp om flaskan. Själva sprayet är bra med en godkänd koncentration – solkrämen hamnar alltså där man siktar. Det är enkelt att smörja in barnet men det bör göras ett tag innan man sätter barnet i en bil eller vagn, för det tar lite tid innan krämen går in och slutar lämna fläckar. Sen sitter krämen bra även vid bad, men ett nytt lager ska förstås smörjas på efter att barnet har varit i vattnet.

Nivea anger att krämen, tack vare att den är fri från parfym, färgämnen och konserveringsämnen passar bra för känslig hud. När vi smörjt barn med medelsvåra eksem så har ingen reaktion uppstått på just det barnet. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray är en prisvärd och, tack vare flaskan, också lättanvänd solkräm.

Hög solskyddsfaktorväldesignad sprayflaskafungerar även för känslig hud
Ganska kladdig
4,0

Bra pris hos:

Apohem

7. Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF 50

Solspray med låsbart munstycke

Solskydd: PF50 Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF50+ 200ml

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced kommer i en rejäl sprayflaska med ett munstycke som ser ut som det på en blomspruta. Det här är långt ifrån ett precisionsredskap och man gör bäst i att skydda golv och möbler runt appliceringsplatsen (eller helt sonika göra det utomhus, om vädret tillåter).

Munstycket fördelar sprayen över halva rummet, men lyckas samtidigt (som tur är) även träffa kroppen. För att säkerställa att rätt mängd används, rekommenderas två appliceringar med torktid emellan. Vad som först framstår som ett tidseffektivt sätt att applicera solkräm, tar därför mer tid i anspråk än vad man kanske räknat med.

När sprayen smörjs in, absorberas den dock snabbt av huden. Den lämnar dock en del vita rester på mörka kläder, och således även lite gulaktiga fläckar på vita kläder.

Ett plus är att handtaget på sprayen har en låsmekanik. Fäller man ut den lilla svarta spaken, slipper man få strandväskan full av solspray om handtaget pressas in under resan dit. Det är uppskattat.

Det här är en välfungerande solspray, men som saknar en mer precis sprayfunktion. Men solskyddet gör sitt jobb bra, när man väl får det på huden.

Generöst med innehålllåsbart munstycke
Oprecis doseringkräver två appliceringar för fullgott skydd
3,5

Bra pris hos:

Notino SE

8. KidsSkin Solkräm SPF50+

Rejäl förpackning till bra pris

Solskydd: SPF50+ Storlek: 125 ml Hållbarhet: 12 månader från öppning

KidsSkin solkräm kommer i en rejäl tub med lång hållbarhet, och känns väldigt prisvärd i förhållande till kvalitet. Solkrämen går inte in i huden riktigt lika snabbt som hos några av konkurrenterna men slutresultatet känns ändå bra. Kladdfritt blir det dock inte och nysmörjda barnhänder som får härja fritt lämnar vita hinnor efter sig på de flesta föremål. Detta är dock svårt att komma ifrån, för solkrämen ska smörjas på rikligt och idealt sitta i minst en kvart innan man går ut i solen. Ett bra solskydd är dock värt sitt kladd och KidsSkin Solkräm SPF 50+ har hög solskyddsfaktor och används flitigt i solutsatta Nya Zeeland och i Australien. I vatten får den godkänt men ett extra lager bör appliceras på nytt efter bad.

Prisvärdsmidig förpackninglång hållbarhet
Kladdar en del
3,5

9. Bamse Solkräm SPF50

Lättarbetad och prisvänlig solkräm med högt solskydd

Solskydd: SPF50 Hållbarhet: 6 månader från öppning

Bamses egen solkräm är stark precis som sin namne och ska enligt tillverkaren vara hudirritationstestad och sakna färgämnen, parfymer och parabener.

Vår upplevelse av Bamse Solkräm är att den är lätt att smörja in och känns som en bra solkräm med effektivt solskydd. Krämen blir ganska kladdig vid insmörjning men det håller sig på en acceptabel nivå. Krämen får godkänt för användning i vatten, men har den inte fått sätta sig ordentligt sköljs den ganska snabbt bort. Uppe på land är Bamse Solkräm ordentligt hållbar.

Vi uppskattar den höga solskyddsfaktorn och att förpackningen är en rejäl tub som det är enkelt att använda. Priset relativt låg i jämförelse med övriga solkrämer för barn och med tanke på att det vid korrekt användning ska gå av stora mängder solkräm så känns det som ett plus.

Prisvärdlättjobbad och skön på huden
Kortare hållbarhetstidganska kladdig
3,5

10. ACO Sun Kids Active Pump Spray

Solkräm med hög solskyddsfaktor i smidig flaska med sprayfunktion

Solskydd: SPF50+ Storlek: 175 ml Hållbarhet: 12 månader

ACO Kids Active Sun Spray SPF50+ 175ml

ACOs Sun Kids Pump Spray är en oparfymerad solkräm med hög solfaktor. Den har ett sprayhuvud som kan roteras 360 grader och formen på själva flaskan är mycket greppvänlig.

Konsistensen på solkrämen är dock en aning för lös, vilket gör att sprayen känns svår att kontrollera och solkrämen hamnar lite överallt. Inget man vill applicera inomhus således. Det mest effektiva blir till slut att spraya i handen och sedan smörja in sig eller barnen med krämen, och då har man förlorat lite av själva idén med solkräm på sprayflaska. Väl applicerad upplevs dock ACO Sun Kids Active Pump Spray ge ett bra skydd. Den går snabbt in i huden och kladdar inte nämnvärt mycket.

Smidig form på förpackningenhög solskyddsfaktor
Okontrollerat spraysvår att träffa rätt med
3,5

Bra pris hos:

Apotea

11. Bamse Sollotion

Prisvärd solkräm för barn som kommer i stor familjeförpackning och tål vatten

Solskydd: SPF30 Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 månader

CCS Bamse Sollotion SPF30 250ml

Bamse Sollotion är en solkräm i stor förpackning som räcker länge. Den lättöppnade tuben innehåller 250 ml sollotion med skyddsfaktor 30, vilket inte är maxskydd men likväl ger ett bra skydd mot både UVA och UVB. Den något lägre solskyddsfaktorn innebär också att även vuxna tycker att krämen fungerar att smörja in sig med på stranden.

Bamse Sollotion ska vara extra vattenresistent och den känns väldigt tålig. Krämen är lätt att massera in i huden, men tar lite tid på sig att torka och känns kladdig en stund efter applicering. Under den perioden kan den också lämna fläckar på kläder och annat. Solkrämen är oparfymerad, vilket är bra för känslig barnhud. Bamse Sollotion sticker kanske inte ut något speciellt ur mängden men känns som ett prisvärt alternativ att ha nedpackad i strandväskan.

Prisvärdstor förpackning som räcker länge
Kladdig tills den torkat in
3,5

Bra pris hos:

Apohem

12. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion

Solkräm för barn i form av lotion, lätt att få ur flaskan och tål lek i vatten

Solskydd: SPF50+ Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion har högeffektivt UVA-skydd och är enligt Nivea dermatologiskt testad för att passa även på känslig hud. När vi testat att smörja in ett barn med hudproblem så har ingen negativ reaktion på krämen uppstått. Formulan innehåller varken parfym, konserveringsmedel eller färgämnen. Sun Lotion ska enligt tillverkaren vara extra vattenresistent och upplevelsen är att den faktiskt tål en hel del bad. Vid en lång dag på stranden bör man ändå smörja in flera gånger för att säkerställa att solskyddet är intakt.

Det blir lätt rätt kladdigt med denna solkräm. Fram tills dess att krämen gått in kan den lämna vita, feta fläckar efter sig på allt barnet rör vid. Även om torktiden är ett litet minus så känns Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion effektiv och väl anpassad för ett barns lek och badande.

Ger bra solskyddprisvärdtål vatten väl
Kladdigkan lämna vita fläckar
3,5

Allt om solkräm för barn

Barn har en känslig hud och behöver skyddas extra från solens strålar. Solen i sig är inte skadlig och barn behöver en viss mängd solsken på huden för att kroppen ska kunna bilda det viktiga D-vitaminet. Men för mycket sol kan leda till en brännskada, och att få brännskador som barn ökar risken för att i vuxen ålder utveckla hudcancer. Därför är det viktigt att som förälder agera förebyggande med effekt solskydd. Det bästa för barn är solskyddskläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt, och då ska man inte glömma bort solhatt eller annat skydd för huvudet. Barn hud är så pass tunn att små barn under ett år helst inte ska befinna sig i direkt solsken alls, och framför allt ska timmarna mitt på dagen då solen är som starkast tillbringas i skugga eller inomhus. För de delar av kroppen som inte kan kläs på så är solkrämen ett nödvändigt komplement.

För barn över ett år rekommenderas en solkräm med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30. Många solkrämer för barn har en solskyddsfaktor på 50 eller 50+. SPF står för Sun Protection Factor och är en indikation på hur mycket längre man kan vistas i solen med solkrämen än vad man skulle ha kunnat göra utan den. Solkrämer delas in i fyra olika kategorier utifrån sin solskyddsfaktor, där 6-10 är låg, 15-25 är medium, 30-50 är hög och solskyddsfaktor 50+ är mycket högt skydd.

Ett vanligt misstag som många begår är att använda alldeles för lite solkräm. En normalstor flaska ska inte räcka en hel sommar. Vid varje tillfälle som ett barn i lågstadieålder smörjs in krävs det cirka 30 ml för ett tillräckligt täckande lager solkräm över hela kroppen. En tonåring kräver lite mer kräm, ett förskolebarn en aning mindre. Efter bad eller efter några timmars lek i solen behöver det skyddande lagret dessutom bättras på med ytterligare kräm. Det är viktigt att smörja in all hud och inte glömma exempelvis nacke, öron, läppar samt händer och fötter.

För mer information om hur solskyddskrämer fungerar och olika typer av solkrämer kan du läsa informationen i vårt test av solkräm för vuxna.

Vi har valt solkrämer för barn med hög SPF och sedan testat hur de upplevs för barnen att använda och att vara insmord med. Vi har inte testat solkrämernas faktiska solskyddsfaktor då detta inte är ett kliniskt test utan istället fokuserar på användning. Vi redogör för solkrämstillverkarnas beskrivning av hur skyddet är uppbyggt, om det är ett fysikaliskt eller kemiskt filter. Slutligen har solkrämens upplevda funktioner och egenskaper ställts mot produktens pris.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!