1. Start
  2. Bäst i test

Uppdaterad  

Solkräm: 15 produkter i test

PriceRunner

Letar du efter ett lättanvänt solskydd som inte kladdar? Vi har testat flera olika formulas från märken som Evy, Sensai och Vichy. För att ett solskydd ska utses till bäst i test, måste det vara enkelt att applicera, absorberas snabbt och fungera även för känslig hud. De ska också vara relativt vattenresistenta (även om påfyllning efter bad alltid är att rekommendera).

Solkräm bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testpersonerna i vårt test av solkräm har hud som lätt blir röd i solen och som också lätt får soleksem. Solskydden har testats under både vår och sommar i såväl gassande sol som mildare väderlek. De har använts på stranden, i storstaden och i vissa fall även under resor längre söderut. Testet har pågått under minst 6 månader för att få en bra uppfattning om produkterna.

Nedanstående parametrar har varit avgörande för omdömet på solkrämen:

  • Användning: Hur är solkrämen att applicera och hur behaglig är den att bära? Är den lätt att smörja ut och är den dryg? Är förpackningen smidig att använda? Hur bra upplevt skydd mot solen får man?

  • Kladd: Hur snabbt går solkrämen in i huden och hur kladdig blir känslan efter insmörjning? Lämnar krämen fläckar på kläder och andra föremål?

  • Tålighet: Hur bra sitter solkrämen under dagen? I vilken utsträckning upplevs solkrämen försvinna på grund av slitage som exempelvis bad?

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste solkrämer. Jämför pris på samtliga listade solkrämer på PriceRunner.

Fler tester för semestern

1. EVY Sunscreen Mousse SPF 30 - BÄST I TEST SOLKRÄM

Ett vattenfast och lättapplicerat solskydd som både skyddar och gör huden gott

EVY Sunscreen Mousse High SPF30 150ml

Återigen är EVY Sunscreen Mousse testvinnare. Det är helt enkelt svårt att hitta en produkt som med sådan lätthet går in i huden utan att lämna minst klibb. Formulan är inte bara snabbabsorberad, utan känns tydligt vårdande på huden. Även de mest känsliga (till och med barn med atopiska eksem) är glada och nöjda med EVY Sunscreen Mousse. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål ett dopp med medföljande handdukstorkning - men snåla inte trots det. Alla solskydd bör återappliceras efter svalkande (eller värmande) bad.

Solskydd som skyddar upp till 6 timmar

Om man ska se till de mer tekniska aspekterna av detta solskydd, så bör det nämnas att EVY lägger sig i hela det översta hudlagret istället för att bara lägga sig på ytan. Detta är anledningen till att moussen sitter bra och skyddar i upp till 6 timmar.

Även om moussen i detta test har SPF 30, finns EVY Sunscreen Mousse upp till SPF 50. Oavsett skydd så fungerar moussen utan anmärkning. Att det är just en mousse tycker hela familjen är festligt och det känns faktiskt lite roligare att applicera denna jämfört med många andra produkter.

Helt utan parfym och hormonstörande ämnen

Ingen av Evys solskydd innehåller parfym, nanopartiklar, konserveringsmedel eller kända och omtvistade hormonstörande ämnen. Som ett extra plus är solskyddet hypoallergent och stärker dessutom hudens barriärskydd, vilket gör detta till en utmärkt produkt även för den med riktigt känslig hud. Vi har låtit barn med atopiska eksem testa Evy Sunscreen Mousse med riktigt goda resultat. Atopiska barn upplever att många produkter svider, men med Evys solskydd har det gått som smort att smörja.

Absorberas snabbt och är vårdandeklibbar inteUVA- och UVB-skydd
Var försiktig vid doseringen det kommer mycket mousse om man trycker för hårt

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Sunscreen mousse 30

119 kr

Evy Technology Solskydd Mousse Spf30 150 ml

145 kr

Evy sunscreen mousse SPF 30 150 ml

151 kr

2. EVY Daily UV Face Mousse SPF 30 - BÄSTA SOLKRÄM ANSIKTE

Ett solskydd som glänser på rätt sätt

EVY Daily UV Face Mousse SPF30 75ml

Ett återkommande problem med solskydd i ansiktet, är att de gärna lämnar efter sig en glansig hinna. Och medan man gärna vill ha ett glow, så är linjen mellan glow och SPF-blänk svår att balansera på. Med EVY Daily UV Face Mousse behöver man dock aldrig bekymra sig för att blänka som en nypolerad bil - med denna i ansiktet ser man bara pigg och fräsch ut.

Återfuktar och skyddar på samma gång

Denna produkt gör inga avkall på att samtidigt återfukta som den skyddar mot solen. Huden känns mjuk och följsam vid användning och ansiktet ger inga som helst indikationer på protester i form av arg akne. Detta är annars något som spf-krämer för ansiktet ibland verkar komma hand i hand med. Det är helt enkelt en rakt igenom bra upplevelse att använda denna solmousse.

EVY Daily UV Face Mousse luktar ingenting alls, sjunker in i huden snabbare än blixten och lämnar efter sig ett trivsamt glow, men absolut inte den typ av glansig hinna som man allra helst vill slippa i ansiktet. Den innehåller dessutom både hyaluronssyra och kollagen som bland annat binder fukt samt hjälper att förebygga pigmentfläckar.

Finns med både SPF 30 & SPF 50

Detta solskydd för ansiktet finns både med SPF 30 och 50 - båda varianterna fungerar lika bra. Applicera solskyddet innan ditt smink - det kan vara lockande att lägga en solkräm ovanpå smink, men det fiffiga är att denna produkt även fungerar bra som en primer. Med andra ord lämnar mousset en bra bas för sminket att fästa på. Givetvis behöver man under dagen fylla på med mer solkräm, och då kan man även behöva bättra på sminket. Eller så skippar man sminket om man vill, för denna solmousse ger en fin lyster på egen hand.

Eftersom Evys solskydd kommer i aerosolförpackning behöver man aldrig öppna själva flaskan. Detta innebär att innehållet aldrig kommer i kontakt med syre och därmed inte härsknar. Detta förlänger hållbarheten på solmousset och även om det finns ett utgångsdatum på förpackningen, hinner man använda upp allt och under testperioden tvekade vi aldrig över huruvida produkten var fräsch nog att användas.

En riktigt vinnare, helt enkelt.

Lämnar ansiktet utan blänkUVA- och UVB-skyddlätt att applicera
Inga nackdelar

3. Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun SPF50 PA++++

Ett återfuktande solskydd för den som vill ha maxat glow

Dr.Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun SPF50+ PA++++ 50ml

Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun SPF50 PA++++ är en solkräm för ansiktet med bredspektrumskydd. Att ordet ”moist” ingår i produktnamnet är ingen slump – detta är nämligen en solskydd som bjussar på en rejält dos fukt till ansiktet också, vilket är skönt i sommartider.

Att detta solskydd återfuktar, innebär dock inte att formulan är tung eller tar tid på sig att absorberas. Tvärtom! Den gelliknande formulan glider in i huden snabbt och utan att lämna någon kladdig hinna efter sig. Den lämnar i stället en makalös lyster, och sminkar man sig efter applicering blir resultatet underbart glowigt. Vill man ha ett solskydd som ger en matt finish är detta inte en solkräm att satsa på, men för ett sommarfräscht glow är Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun helt klart ett säkert kort.

Ett milt doftsatt solskydd som ger fantastisk lyster

Detta är ett solskydd som bär på en lätt doft, och medan detta kanske inte passar parfymallergikern, så är lukten ändå så pass lätt att den inte på något sätt känns påträngande eller jobbig.

Precis som med alla solskydd, måste man dosera rätt för att krämen ska nå upp till det utlovade skyddet. Vissa solkrämer är svåra att arbeta in i dessa lite större mängder, men med Hyal Reyouth Moist Sun är det inga som helst problem.

Konsistensen är verkligen härlig att arbeta in i huden, och känns något svalkande. Faktiskt är det så, att det här är en solkräm man längtar efter att använda, och bara där är halva slaget vunnet då man vill ha så långa trösklar som möjligt för att komma ihåg att skydda sig mot solen.

Absorberas snabbtger fint glowluktar gott
Relativt dyr

4. Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Ett fint och vårdande solskydd för ett torrt och känsligt ansikte.

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF50+ 50ml

För torra och känsliga ansikten kan solen kännas som en riktig fiende. Det är alltid viktigt att skydda huden mot solens skadliga strålar. Har man en känslig hud som är riktigt torr kan det dock kännas svårt att hitta rätt produkt.

Snabbabsorberat högt skydd

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+ är ett riktigt härligt solskydd för ansiktet. Det absorberas snabbt och lämnar huden fint återfuktad utan att för den sakens skull kännas minsta klibbig. Den erbjuder naturligtvis skydd mot både UVA- och UVB-strålar med hjälp av både fysikaliskt och kemiskt filter och vårdar extra med hjälp av vitamin E. Solskyddet appliceras i ansiktet efter fuktkrämen morgonen och innan solexponering.

Dyra droppar

Detta är en riktigt fin solskyddskräm som inte irriterar något annat än möjligtvis plånboken. Det är nämligen något av en dyrgrip sett till att tuben bara innehåller 50 ml. Men priset är också det enda negativa med Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Känns fantastisk i torra ansiktenUVA- och UVB-skydd.
Den är riktigt dyr

5. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body SPF 30 - BÄSTA PREMIUMVAL SOLKRÄM

Dyr anti-ageing solkräm för kroppen som absorberas snabbt

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for Body SPF30 150ml

Tyvärr är det ofta så, att man får vad man betalar för. För Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body betalar man en hel del, men får i utbyte en solskyddskräm för kroppen som är riktigt bra.

Silkeslent solskydd

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body känns som silke på kroppen när man smörjer sig med den. Detta är något inte många solkrämer lyckas med. Här finns ingen antydan till kladd eller klibb, den absorberas lika snabbt som en bra body lotion.

Doften är förvånande stark och lukten av alkohol är väldigt framträdande. Så pass tydligt luktar den av alkohol, att man drar sig för att smörja in sig med den för nära inpå lämning av barnen. Som tur är försvinner den starka alkohollukten rätt raskt.

Vattenresistent solskydd

Det här är en vattenresistent solkräm, men det är ändå viktigt att smörja in sig på nytt efter bad eller om man har svettats ymnigt. Och här kommer kruxet när en solkräm kostar så mycket som Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream gör – det är lätt att snåla. Tyvärr är det så med solkrämer, att om man snålar så uppnår man inte den skyddsgrad som förpackningen utlovar.

Känner man däremot att man har ekonomin att smörja sig med ett ordentligt lager av denna solkräm och fylla på vid behov, då är det en fantastisk produkt att unna sig. Men om plånboken protesterar, så finns det andra bra solskydd för blott en viskning av priset.

Silkig finishfantastisk formulalämnar inga vita fläckaranti-ageing
Luktar starkt av alkoholväldigt dyr

6. Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Lättflytande, väldoftande och effektiv

Bioline Sundefense High Protection Face & Body Cream SPF30 150ml

Det är inte ofta man upplever stunden med solskyddet som något lyxigt, men med Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream är det faktiskt en så pass angenäm upplevelse att smörja in sig att man längtar tills det är dags att fylla på.

Lättflytande solkräm för ansikte och kropp

Denna solkräm, som funkar bra på både kroppen och i ansiktet, är för det första lättflytande. Detta gör den till en ren barnlek att smörja in sig med. Glöm de där trögflytande krämerna som man får jobba med i tjugo minuter för att få in i huden - den här går in på ett kick. Inte nog med det, den doftar dessutom riktigt härligt och fräscht, utan att för den sakens skull bli överväldigande i värmen. Men är man doftkänslig bör man nog tänka till innan ett inköp.

Mjukgörande solskydd

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream innehåller flera härliga mjukgörande ingredienser och är dessutom vattenresistent. Detta innebär naturligtvis inte att den står emot hur många bad som helst. Som med alla solskydd ska man vara noggrann med att återapplicera regelbundet.

Det enda som talar emot denna härliga solkräm är priset. Det ligger högre än många andra produkter i detta test, och även om det är en riktigt bra solkräm så kan prislappen helt klart avskräcka.

LättabsorberatUVA- och UVB-skyddväldoftande
DyrtGillar man doftfritt är detta inte rätt val

7. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face SPF 30

Lyxig solkräm med anti-ageing egenskaper som får plånboken att gråta

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for Face SPF30 50ml

Sensai är kända för sin lyxiga hudvård. Det är lätt att förstå varför, även när man testar deras solskydd.

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face SPF 30 är en solskyddskräm för ansiktet. Den testade varianten har SPF 30, men den finns att köpa även med SPF 15 och SPF 50. Detta är en kräm som verkligen skiljer sig från många andra solkrämer för ansiktet.

Fjäderlätt på huden

Solprodukter för ansiktet brukar ha en lättare formula än de för kroppen, men Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face är nästan ofattbart lätt i jämförelse med många andra. Krämen absorberas häpnadsväckande snabbt och lämnar bara en mjuk och fräsch känsla efter sig. Ingen kladdig yta, ingen känsla av en hinna i ansiktet.

Mild och lyxig doft

Doften är mild och känns exklusiv. Något annat som känns exklusivt är priset. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face är otroligt dyr. Även om detta är en solkräm som är så bra att klockorna stannar – är frågan om man verkligen vill lägga så här mycket pengar på solskydd? Vill man det, ja då råder det ingen tvekan om att man får en fantastisk produkt. Men för plånböcker som gärna håller i slantarna, då är det bättre att undersöka billigare alternativ.

Fantastisk formulakänns knappt på hudenanti-ageing
Otroligt dyr

8. Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30

Mjukgörande sprayformula som känns härlig på huden.

Vichy Ideal Soleil Solar Protective Water Hydrating SPF30 200ml

De senaste åren har de genomskinliga solsprayerna dundrat in på marknaden och de är här för att stanna. En av de härligaste solskyddssprayerna är Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water med ett SPF-skydd på 30.

Skaka ordentligt och var generös vid appliceringen

Efter att flaskan har skakats så sprayas innehållet på och masseras sedan in. Eftersom detta är en genomskinlig produkt så är det bra om man är extra noggrann då det är svårt att se om man råkar missa något område. Glöm inte att vara riktigt generös vid appliceringen!

Sprayen, som innehåller bland annat hyaluronsyra och thermalskt källvatten, känns som en återfuktande blandning av vatten och olja. Kladdet är minimalt och efter applicering känns huden härligt fuktmättad.

Svår förpackning för applicering svår

Den största nackdelen med Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water är förpackningen, som trots att den är snygg, inte är fullt ut praktiskt. Att hålla flaskan upp och ned går inte, då ingen produkt kommer att nå röret som leder till munstycket. Det hade helt klart varit en fördel om flaskan hade kunnat hållas åt vilket håll som helst, då det hade inneburit färre akrobatikliknande övningar vid applicering. Men bortsett från förpackningen är detta ett riktigt härligt solskydd att använda.

MjukgörandeUVA- och UVB-skydd
Lite bökig förpackningsvår att dosera

9. Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

Solskyddande spray med vattenliknande konsistens

Garnier Delial Ambre Solaire UV Water SPF30 150ml

Vi ser fler och fler vattenliknande solskyddsprodukter, Garnier Ambre Solaire UV Water är en sådan. Till skillnad från tjocka solkrämer så brukar solskyddsvatten upplevas som smidigare och enklare att använda.

Garnier Ambre Solaire UV Water har en så kallad tvåfas-formula. Detta innebär att det är två komponenter (olja och vatten) som ska skakas ihop. Det är oljan som innehåller solskyddet, och det är därför viktigt att man verkligen skakar om flaskan ordentligt innan man sprayar kroppen med produkten.

Spraya och låt torka

Enligt bruksanvisningen, räcker det med att spraya och sedan låta produkten torka. Du ska med andra ord inte behöva använda händerna alls, även om man ofta gör det ändå på ren instinkt. Här ska man notera, att det faktiskt krävs två omgångar med sprayet, för att uppnå det utlovade skyddet. Mängden produkt spelar alltid roll när man applicerar solskydd, oavsett om den är i kräm eller vattenform.

Ganska skarp doft

Det enda egentliga minuset, förutom en något skarp lukt, är flaskan och spraylocket. Flaskan har en ofattbart greppovänlig form – och sprayfunktionen får man kämpa för att få igång. Efter ett par användningar fungerar den visserligen bättre, men fortfarande långt ifrån bra.

Sprayen torkar snabbt och lämnar huden härligt mjuk och återfuktad. Hade det inte varit för flaskans bristfälliga design och den starka lukten, hade denna solskyddsspray kunnat få full pott i betyg.

Torkar snabbtåterfuktandeuppfriskande formula
Bökig förpackningstark lukt

10. Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50

Ett lätt solskydd som inte tummar på solskyddsfaktorn

Kiehl's Since 1851 Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF50 PA++++ 30ml

Det är lätt att säga att man bör använda solskydd i ansiktet varje dag, men i praktiken blir det sällan så. Ofta upplever man det som bökigt med en kladdig och tung kräm i ansiktet. Då kan man istället testa Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50.

Fjäderlätt och lättabsorberad solkräm

Detta är en fjäderlätt solkräm som absorberas på ett kick av huden. Produktnamnet får en att tro att detta är en gelé, men det är snarare än hybrid mellan gel och kräm. Ögonen ska undvikas enligt förpackningen, och med tanke på hur starkt den luktar av alkohol är detta föga förvånande. Man blir faktiskt lite förvånad över hur tydlig doften av alkohol är, men det visar sig också vara den näst största ingrediensen vid en titt på innehållsförteckningen.

Lämnar ingen kladdig känsla

Med Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50 slipper man helt känslan av kladd i ansiktet och den lämnar ingen hinna efter sig. Det känns nästan som vilken hudvårdsprodukt som helst, och man ska applicera den då man är klar med sin övriga hudvårdsrutin. Låter man den vila lite efter applicering (det räcker med några minuter), har det fungerat utmärkt att bära denna under sminket.

Om man inte tycker det är obehagligt med den mycket påtagliga lukten av alkohol, är detta ett bra solskydd för ansiktet. Att den dessutom har SPF 50 är ett stort plus i kanten. Men sett till priset, hade man önskat en formula som inte luktade full så mycket.

Absorberas snabbtlätt formulahögt skydd
Luktar starkt av alkohol

11. Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30

En lättanvänd solkräm som passar den doftkänsliga

Sterisol är ett märke som kan vara svårt att få tag på, men springer man på det i butik är det värt att lägga vantarna på deras solskydd.

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30 är en nonsensfri solkräm som kommer i en rejäl tub om 200 ml. Krämen är parfymfri, och precis vid applicering upplevde några av testpersonerna att den hade en något märklig lukt. Den försvinner dock direkt när produkten absorberats.

Upplevs som återfuktande

Krämen sjunker snabbt in i huden och känns samtidigt återfuktande. Extra plus för att texten på baksidan av tuben enkelt förklarar hur mycket som ska appliceras – ”en handfull” – för att maximalt skydd ska uppnås. Ofta står mängd angivet i milliliter, men ärligt talat sitter de flesta inte med ett matskedsmått på stranden för att dosera rätt. Då är ”en handfull” en mycket mer användbar appliceringsanvisning.

Svanenmärkt solskydd

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30 är både Svanenmärkt och ska fungera bra för allergiker. De testpersoner som har problem med eksem och allergier, har inte reagerat negativt på denna kräm.

Det är synd att denna inte finns mer tillgänglig att köpa för vanliga konsumenter, men om din arbetsgivare tillhandahåller denna på jobbet – se till att bunkra.

Parfymfriabsorberas snabbtrejäl flaska
Väldigt svår att få tag på som konsument

12. Beauté Pacifique Stay Outside SPF30

Solkräm för den som gärna använder pumpflaska

Beauté Pacifique Stay Outside Sunscreen SPF30 200ml

Beauté Pacifique Stay Outside SPF30 kommer i en solgul flaska utrustad med pump för att underlätta doseringen. Detta visar sig vara en ganska tjock solkräm som kräver sitt tålamod vid applicering.

Även om Stay Outside inte lämnar någon hinna på huden när den väl har absorberats, måste man verkligen se till att arbeta in den i huden. Detta är inte en solkräm som man kan smörja in ansiktet med lite snabbt utan att kolla spegeln innan man lämnar huset – risken är då överhängande att du kommer gå omkring med vita streck i ansiktet resten av dagen.

Medan detta vita onekligen gör att det är lätt att se vilka ställen som man kanske håller på att missa under appliceringen, känns det faktiskt ganska meckigt och tidskrävande att massera in Beauté Pacifique Stay Outside. Det finns många solskydd till samma eller ett lägre pris, som är betydligt mer lätta att använda sig av.

Och det är kanske där problemet ligger. När det kommer till ett märke som danska Beauté Pacifique, har man relativt höga förväntningar. Deras produkter brukar vara effektiva, lätta att använda och kännas genomtänkta. Men det gör inte Stay Outside. Hade formuleringen varit enklare att smörja in sig med, hade betyget gått upp. Tyvärr känns Stay Outside jobbig snarare än härlig att använda.

Bra flaskakänns återfuktande
Svårabsorberadlämnar vit hinna vid slarv

13. Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk SPF 30

En mjölkig solkräm för den som tänker på haven

Garnier Ambre Solaire High Protection Milk SPF30 200ml

Att plaster i haven är ett stort miljöhot, är alla medvetna om. Och när vi väl börjar se oss omkring, är det lätt att inse hur otroligt många förpackningar runt oss som är gjorda just i plast. Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk med solskyddsfaktor 30 är i stort samma produkt som Garnier tidigare haft ute i handeln. Skillnaden är att förpackningen nu är gjort i återvunnen plast, som enligt Garnier, till 94 procent består av material som är nedbrytbart.

Mjölkig och svalkande konsistens

Detta är en solkräm som går under benämningen mjölk. Detta innebär att en produkt ofta har en något lösare konsistens som brukar absorberas av huden lite snabbare än riktigt rika och tjocka krämer. Detta är en bra beskrivning av Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk.

Den är dock inte alltför rinnig, utan har fortfarande en tendens till fasthet, vilket gör det mindre blaskigt att applicera än om produkten är alltför lös.

Skarp doft som dunstar snabbt

Doften är till en början rätt skarp, och vuxna med hud som drar åt det atopiska hållet tycker att den svider något vid applicering. Detta kan vara bra att hålla i minnet om du tänkt använda samma solskydd för hela familjen, känsligare hud kanske inte kommer komma helt överens med den.

Solkrämen absorberas snabbt och lämnar inte en särskilt kladdig hinna efter sig, och fungerar därför utmärkt att ha med sig till beachen för upptoppning under dagens soliga gång.

En förpackning med miljötänkkonsistens som underlättar applicering
Ganska skarp doftsvider på atopisk hud

14. Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30

En mjölkig solkräm för den som gillar klassiska dofter

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF30 200ml

Biotherm Waterlover Sun Milk är, som namnet skvallrar om, en produkt med mjölkigare konsistens. Den är med andra ord mer flytande än vad en tjockare kräm är. Men den är samtidigt mer fast än vad man vanligtvis förväntar sig av en mjölkig produkt.

Förvånande lång absorberingstid

Vid applicering tar det förvånande nog ganska lång tid för denna produkt att absorberas. Eftersom den är lite lättare än andra solskydd, hade man hoppats på att huden skulle suga upp produkten snabbt. I stället känner man krämen på huden ganska länge.

För starkt doftsatt

Den stora säljpunkten med Biotherm Waterlover är att det ska vara en produkt som är ekovänlig och inte skada haven. Detta är inget vi kan testa, och får helt enkelt lita på marknadsföringen. Däremot upplever testpanelen att den är väl starkt doftsatt. Om man smörjer denna i ansiktet, svider det faktiskt i ögonen från parfymen. Och medan detta inte på något sätt är en produkt som marknadsförs för användning på barn, så är det ofta praktiskt att kunna ha en produkt i strandväskan istället för två. På grund av den starka doftsättningen, är det här ingen kräm som man skulle vilja ha som back-up till känslig barnhud.

Pumpflaskan är onekligen praktisk, faktiskt till och med snygg. Men eftersom prisläget är relativt högt och parfymeringen så stark, finns det många andra solskydd som känns mer användbara.

Bra konsistenspraktisk flaska
För starkt parfymeraddyr

15. Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist SPF 50

Silkeslen solmist med en illasmakade nackdel

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Sun Cream Mist SPF50 75ml

Det är praktiskt med en solspray för ansiktet och på pappret ser Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist SPF 50 ut att vara en perfekt parhäst i kampen mot strålning.

Smidig att använda i ansiktet

Enligt förpackningen ska denna solmist för ansiktet ge fukt i 24 timmar, inte vara flottig, fungera som en fixering för smink. Att den dessutom inte innehåller parabener, tilltalar naturligtvis personer som undviker detta konserveringsmedel.

Och det är ett mycket smidigt solskydd att använda i ansiktet – misten är fin och fördelar sig jämnt i ansiktet. När produkten landar på huden, känns den silkig snarare än kladdig, vilket är trevligt när man smörjer ansiktet. Doften påminner om soliga stränder och vågskvalp – den luktar helt enkelt sommar och solskydd. Problemet är smaken.

Parfymen sätter sig i munnen

Smaken, undrar du kanske nu? Man ska ju inte äta ett solkskydd. Nej, det ska man sannerligen inte. Men när man sprayar ansiktet spelar det just ingen roll hur intensivt man håller andan, sprayet letar sig ändå in i munnen. Flera olika tekniker testades, för att se om detta gick att undvika – men hur den än applicerades, smakade munnen strax av parfym och alkohol. En inte särskilt angenäm smak alls faktiskt.

Det är klart att detta går att undvika om man sprayar produkten i handen innan applicering, men då förlorar faktiskt ett solspray halva sitt syfte. Visst, det skyddar, men när man ändå måste spraya den i handen – ja då kan man lika gärna använda en klassisk kräm.

Ytterligare ett minus är att denna solmist upplevs som rysligt kall, då den sprayas rakt i ansiktet. Man flämtar nästan till, och med den plötsliga flämtningen smiter ännu lite till spray in i munnen. Det är som en ond solskyddscirkel.

Fin mistfördelas jämntsilkeslen känsla
Stark doft som oundvikligen letar sig in i munnen

Allt om solkräm och solskydd

Idag är medvetandet högt hos människor kring att skydda sig mot solens strålar. Det effektivaste är förstås att hålla sig i skuggan och att skydda kroppen med kläder och hatt, men om man vill vistas i solen är solkräm ett måste. En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB.

Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysiskt skydd, där ett kemiskt skydd betyder att molekyler i krämen fångar och oskadliggör strålningen. Fysiskt skydd innebär att solskyddet innehåller fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort strålarna. Det finns även krämer som kombinerar dessa båda tekniker. Det är viktigt att använda rikligt med kräm och att du smörjer in dig i god tid innan du går ut i solen. Enligt Läkemedelsverket bör du använda minst sex teskedar till hela kroppen och vänta minst 20 min innan du går ut i solen. Dessutom bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen då skyddet bryts ner av solens strålar och sköljs bort av bad eller svett. Varje gång du har tagit ett dopp och när du har torkat av dig efter badet eller om du blivit svettig så ska då smörja in dig med solkräm på nytt för ett bra solskydd.

Lika viktigt som kapaciteten på solskyddet, är att det är behagligt att smörja in sig och bära. Vår erfarenhet är att man inte är lika benägen att smörja in sig tillräckligt ofta och mycket med en kräm som känns kladdig. Huden i ansiktet är tunnare och kan också reagera på allt för feta krämer, och om du har känslig hud eller lätt får finnar och plitor bör du vara försiktig med att smörja ansiktet med solskydd som är tänkt för kroppen. Det är värt att kosta på sig en speciell solskyddskräm till ansiktet även om de är dyrare.

Ingen solkräm kan ge 100 -procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen bör använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus över huvudtaget.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss