Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Solkräm: 16 produkter i test

Profilbild
Uppdaterad 8 april 2020

Hur skyddar man enklast sin hud från farlig strålning? Men en bra solkräm såklart. I vårt test är EVY Sunscreen Mousse det solklara valet av bäst i test, i år igen. Denna solmousse är enkel att smörja in och lämnar ingen obehaglig känsla alls efter sig på huden.

Solkräm bäst i test

Vill man använda sig av en särskild produkt för ansiktet som lämnar en ännu lättare känsla efter sig, är EVY Daily UV Face Mousse det självklara valet som även fungerar bra under smink.

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testpersonerna i vårt test av solkräm har den ljusa nordiska hudtyp som lätt blir röd och som också lätt får soleksem. Solskydden har testats bl.a. på olika stränder på Kanarieöarna, Egypten, Sydostasien, på hög höjd vid bergsvandringar i Spanien och givetvis sommar i Sverige. Testet har pågått under 18 månader för att få en bra uppfattning om produkterna. Nedanstående parametrar har varit avgörande för omdömet på solkrämen:

  • Användning: Hur är solkrämen att applicera och hur behaglig är den att bära? Är den lätt att smörja ut och är den dryg? Är förpackningen smidig att använda? Hur bra upplevt skydd mot solen får man?

  • Kladd: Hur snabbt går solkrämen in i huden och hur kladdig blir känslan efter insmörjning? Lämnar krämen fläckar på kläder och andra föremål?

  • Tålighet: Hur bra sitter solkrämen under dagen? I vilken utsträckning upplevs solkrämen försvinna på grund av slitage som exempelvis bad?

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.

1. EVY Sunscreen Mousse SPF 30 - BÄST I TEST SOLKRÄM

Ett vattenfast och lättapplicerat solskydd som både skyddar och gör huden gott

EVY Sunscreen Mousse High SPF30 150ml

Återigen är EVY Sunscreen Mousse testvinnare. Det är helt enkelt svårt att hitta en produkt som med sådan lätthet går in i huden utan att lämna minst klibb. Formulan är inte bara snabbabsorberad, utan känns tydligt vårdande på huden. Även de mest känsliga (till och med barn med atopiska eksem) är glada och nöjda med EVY Sunscreen Mousse. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål ett dopp med medföljande handdukstorkning - men snåla inte trots det. Alla solskydd bör återappliceras efter svalkande (eller värmande) bad.

Om man ska se till de mer tekniska aspekterna av detta solskydd, så bör det nämnas att EVY lägger sig i hela det översta hudlagret istället för att bara lägga sig på ytan. Detta är anledningen till att moussen sitter bra och skyddar i upp till 6 timmar.

Även om moussen i detta test har SPF 30, finns EVY Sunscreen Mousse upp till SPF 50. Oavsett skydd så fungerar moussen utan anmärkning. Att det är just en mousse tycker hela familjen är festligt och det känns faktiskt lite roligare att applicera denna jämfört med många andra produkter.

Absorberas snabbt och är vårdandeklibbar inteUVA- och UVB-skydd
Var försiktig vid doseringen det kommer mycket mousse om man trycker för hårt
5,0

Bra pris hos:

Meds.se

2. EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

Ett solskydd som glänser på rätt sätt

EVY Daily UV Face Mousse SPF30 75ml

Ett återkommande problem med solskydd i ansiktet, är att de gärna lämnar efter sig en glansig hinna. Och medan man gärna vill ha ett glow, så är linjen mellan glow och SPF-blänk svår att balansera på. Med EVY Daily UV Face Mousse behöver man dock aldrig bekymra sig för att blänka som en nypolerad bil - med denna i ansiktet ser man bara pigg och fräsch ut.

Denna produkt gör inga avkall på att samtidigt återfukta som den skyddar mot solen. Huden känns mjuk och följsam vid användning och ansiktet ger inga som helst indikationer på protester i form av arg akne. Detta är annars något som spf-krämer för ansiktet ibland verkar komma hand i hand med. Det är helt enkelt en rakt igenom bra upplevelse att använda denna solmousse.

EVY Daily UV Face Mousse luktar ingenting alls, sjunker in i huden snabbare än blixten och lämnar efter sig ett trivsamt glow, men absolut inte den typ av glansig hinna som man allra helst vill slippa i ansiktet. Den innehåller dessutom både hyaluronssyra och kollagen som bland annat binder fukt samt hjälper att förebygga pigmentfläckar. En riktigt vinnare, helt enkelt.

Lämnar ansiktet utan blänkUVA- och UVB-skyddlätt att applicera
Inga nackdelar
5,0

Bra pris hos:

Åhléns.se

3. Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Ett fint och vårdande solskydd för ett torrt och känsligt ansikte.

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF50+ 50ml

För torra och känsliga ansikten kan solen kännas som en riktig fiende. Det är alltid viktigt att skydda huden mot solens skadliga strålar. Har man en känslig hud som är riktigt torr kan det dock kännas svårt att hitta rätt produkt.

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+ är ett riktigt härligt solskydd för ansiktet. Det absorberas snabbt och lämnar huden fint återfuktad utan att för den sakens skull kännas minsta klibbig. Den erbjuder naturligtvis skydd mot både UVA- och UVB-strålar med hjälp av både fysikaliskt och kemiskt filter och vårdar extra med hjälp av vitamin E. Solskyddet appliceras i ansiktet efter fuktkrämen morgonen och innan solexponering.

Detta är en riktigt fin solskyddskräm som inte irriterar något annat än möjligtvis plånboken. Det är nämligen något av en dyrgrip sett till att tuben bara innehåller 50 ml. Men priset är också det enda negativa med Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Känns fantastisk i torra ansiktenUVA- och UVB-skydd.
Den är riktigt dyr
4,5

Bra pris hos:

Hudoteket

4. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face SPF 30

Lyxig solkräm med anti-ageing egenskaper som får plånboken att gråta

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for Face SPF30 50ml

Sensai är kända för sin lyxiga hudvård. Det är lätt att förstå varför, även när man testar deras solskydd.

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face SPF 30 är en solskyddskräm för ansiktet. Den testade varianten har SPF 30, men den finns att köpa även med SPF 15 och SPF 50. Detta är en kräm som verkligen skiljer sig från många andra solkrämer för ansiktet.

Solprodukter för ansiktet brukar ha en lättare formula än de för kroppen, men Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face är nästan ofattbart lätt i jämförelse med många andra. Krämen absorberas häpnadsväckande snabbt och lämnar bara en mjuk och fräsch känsla efter sig. Ingen kladdig yta, ingen känsla av en hinna i ansiktet.

Doften är mild och känns exklusiv. Något annat som känns exklusivt är priset. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face är otroligt dyr. Även om detta är en solkräm som är så bra att klockorna stannar – är frågan om man verkligen vill lägga så här mycket pengar på solskydd? Vill man det, ja då råder det ingen tvekan om att man får en fantastisk produkt. Men för plånböcker som gärna håller i slantarna, då är det bättre att undersöka billigare alternativ.

Fantastisk formulakänns knappt på hudenanti-ageing
Otroligt dyr
4,5

Bra pris hos:

Bangerhead.se

5. Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Lättflytande, väldoftande och effektiv

Bioline Sundefense High Protection Face & Body Cream SPF30 100ml

Det är inte ofta man upplever stunden med solskyddet som något lyxigt, men med Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream är det faktiskt en så pass angenäm upplevelse att smörja in sig att man längtar tills det är dags att fylla på.

Denna solkräm, som funkar bra på både kroppen och i ansiktet, är för det första lättflytande. Detta gör den till en ren barnlek att smörja in sig med. Glöm de där trögflytande krämerna som man får jobba med i tjugo minuter för att få in i huden - den här går in på ett kick. Inte nog med det, den doftar dessutom riktigt härligt och fräscht, utan att för den sakens skull bli överväldigande i värmen. Men är man doftkänslig bör man nog tänka till innan ett inköp.

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream innehåller flera härliga mjukgörande ingredienser och är dessutom vattenresistent. Detta innebär naturligtvis inte att den står emot hur många bad som helst. Som med alla solskydd ska man vara noggrann med att återapplicera regelbundet.

Det enda som talar emot denna härliga solkräm är priset. Det ligger högre än många andra produkter i detta test, och även om det är en riktigt bra solkräm så kan prislappen helt klart avskräcka.

LättabsorberatUVA- och UVB-skyddväldoftande
DyrtGillar man doftfritt är detta inte rätt val
4,5

Bra pris hos:

Bangerhead.se

6. Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30

Mjukgörande sprayformula som känns härlig på huden.

Vichy Ideal Soleil Solar Protective Water Hydrating SPF30 200ml

De senaste åren har de genomskinliga solsprayerna dundrat in på marknaden och de är här för att stanna. En av de härligaste solskyddssprayerna är Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water med ett SPF-skydd på 30. Efter att flaskan har skakats så sprayas innehållet på och masseras sedan in. Eftersom detta är en genomskinlig produkt så är det bra om man är extra noggrann då det är svårt att se om man råkar missa något område. Glöm inte att vara riktigt generös vid appliceringen!

Sprayen, som innehåller bland annat hyaluronsyra och thermalskt källvatten, känns som en återfuktande blandning av vatten och olja. Kladdet är minimalt och efter applicering känns huden härligt fuktmättad.

Den största nackdelen med Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water är förpackningen, som trots att den är snygg, inte är fullt ut praktiskt. Att hålla flaskan upp och ned går inte, då ingen produkt kommer att nå röret som leder till munstycket. Det hade helt klart varit en fördel om flaskan hade kunnat hållas åt vilket håll som helst, då det hade inneburit färre akrobatikliknande övningar vid applicering. Men bortsett från förpackningen är detta ett riktigt härligt solskydd att använda.

MjukgörandeUVA- och UVB-skydd
Lite bökig förpackningsvår att dosera
4,0

Bra pris hos:

Meds.se

7. Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

Solskyddande spray med vattenliknande konsistens

Garnier Ambre Solaire UV Water SPF30 150ml

Vi ser fler och fler vattenliknande solskyddsprodukter, Garnier Ambre Solaire UV Water är en sådan. Till skillnad från tjocka solkrämer så brukar solskyddsvatten upplevas som smidigare och enklare att använda.

Garnier Ambre Solaire UV Water har en så kallad tvåfas-formula. Detta innebär att det är två komponenter (olja och vatten) som ska skakas ihop. Det är oljan som innehåller solskyddet, och det är därför viktigt att man verkligen skakar om flaskan ordentligt innan man sprayar kroppen med produkten.

Enligt bruksanvisningen, räcker det med att spraya och sedan låta produkten torka. Du ska med andra ord inte behöva använda händerna alls, även om man ofta gör det ändå på ren instinkt. Här ska man notera, att det faktiskt krävs två omgångar med sprayet, för att uppnå det utlovade skyddet. Mängden produkt spelar alltid roll när man applicerar solskydd, oavsett om den är i kräm eller vattenform.

Det enda egentliga minuset, förutom en något skarp lukt, är flaskan och spraylocket. Flaskan har en ofattbart greppovänlig form – och sprayfunktionen får man kämpa för att få igång. Efter ett par användningar fungerar den visserligen bättre, men fortfarande långt ifrån bra.

Sprayen torkar snabbt och lämnar huden härligt mjuk och återfuktad. Hade det inte varit för flaskans bristfälliga design och den starka lukten, hade denna solskyddsspray kunnat få full pott i betyg.

Torkar snabbtåterfuktandeuppfriskande formula
Bökig förpackningstark lukt
4,0

Bra pris hos:

Åhléns.se

8. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50

Högt skydd för solkänslig hud

Eucerin Sun Allergy Protect Creme Gel SPF50 150ml

Lider man av allergier orsakade av solen, exempelvis soleksem, så kan detta vara en riktigt räddare i nöden. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50 är nämligen särskilt framtagen för personer med solallergier.

Namnet till trots, så är konsistensen på denna solkräm mycket mer av en kräm än gelé. Vid applicering är dock upplevelsen ändå att denna produkt sjunker in snabbare än vad en klassisk kräm oftast gör. Dock inte lika smidigt som en gelé. Solkrämen är oparfymerad, men knappast doftfri då lukten direkt påminner en om barndomens lata sommarlovsdagar på en vindpinad strand någonstans i Sverige. Den upplevs inte det minsta irriterande på huden och testade väl även hos personer med solkänslig och eksembesvärad hud. Krämen känns inte kladdig efter applicering, utan bara insmord på ett trevligt sätt.

Ytterförpackningen till Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel bjuder dessutom på ovanligt tydliga doseringsanvisningar. Här anges i milliliter hur mycket kräm som behövs till ansikte respektive kropp, vilket bjuder på en och annan aha-upplevelse. Kort och gott: snåla inte på skyddet.

UVA- och UVB-skyddFungerar även för hud som lätt får soleksem
Förhoppningar på en något mer gel-baserad konsistens baserat på namnet.
4,0

Bra pris hos:

Meds.se

9. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body SPF 30

Dyr anti-ageing solkräm för kroppen som absorberas snabbt

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for Body SPF30 150ml

Tyvärr är det ofta så, att man får vad man betalar för. För Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body betalar man en hel del, men får i utbyte en solskyddskräm för kroppen som är riktigt bra.

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body känns som silke på kroppen när man smörjer sig med den. Detta är något inte många solkrämer lyckas med. Här finns ingen antydan till kladd eller klibb, den absorberas lika snabbt som en bra body lotion.

Doften är förvånande stark och lukten av alkohol är väldigt framträdande. Så pass tydligt luktar den av alkohol, att man drar sig för att smörja in sig med den för nära inpå lämning av barnen. Som tur är försvinner den starka alkohollukten rätt raskt.

Det här är en vattenresistent solkräm, men det är ändå viktigt att smörja in sig på nytt efter bad eller om man har svettats ymnigt. Och här kommer kruxet när en solkräm kostar så mycket som Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream gör – det är lätt att snåla. Tyvärr är det så med solkrämer, att om man snålar så uppnår man inte den skyddsgrad som förpackningen utlovar.

Känner man däremot att man har ekonomin att smörja sig med ett ordentligt lager av denna solkräm och fylla på vid behov, då är det en fantastisk produkt att unna sig. Men om plånboken protesterar, så finns det andra bra solskydd för blott en viskning av priset.

Silkig finishfantastisk formulalämnar inga vita fläckaranti-ageing
Luktar starkt av alkoholväldigt dyr
4,0

Bra pris hos:

Åhléns.se

10. Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25

Solkräm anpassad för ansiktet och för känslig hy, innehåller bra solskydd

Dermalogica Ultra Sensitive Tint SPF30 50ml

Lyxhudvårdsmärket Dermalogica har även solksydd. Krämen innehåller endast fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Just denna variant är lätt färgad dagkräm och ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt och ger inga finnar eller problem vilket annars kan vara ett problem med solskydd för ansiktet. Doften är lätt pudrig, men innehåller inga articifiella dofter eller färgämnen.

Passar känslig hyanpassad för ansiktetUVA & UVB-skydd
Dyr
3,5

11. Coola Unscented Sunscreen Body Spray SPF 30

Praktiskt solskydd i sprayform som är lätt att applicera

Coola Unscented Sunscreen Body Spray SPF30 177ml

I denna rejält tilltagna flaska kommer ett bredspektrumsolskydd (UVA A + UVA B) som sprayas på kroppen. Denna mist är tunn och känns svalkande, samtidigt som den absorberas relativt snabbt. Den känns också härligt återfuktande, vilket till stor del beror på de vårdande oljor som sprayen innehåller. På grund av oljorna behöver man hjälpa sprayen in i huden genom att massera in den likt en vanlig solkräm, men med betydligt mindre kladd.

Samtidigt som flera testpersoner upplevde att sprayen från Coola var skönt svalkande, var upplevelsen för testare med eksem tvärtom. På den ömtåliga huden sved denna spf-spray så pass mycket att den inte gick att använda. Att den sved beror sannolikt på den höga alkoholhalten i produkten. Alcohol denat är en ingrediens som ofta används för att en produkt ska absorberas eller torka snabbare, men den verkar även uttorkande på huden och har man en känslig hud är det inte en dum idé att se sig om efter alternativ utan denna typ av alkohol. I Coola Unscented Sunscreen Spray är alcohol denat den först listade ingrediensen. För en hud som inte är känslig, är detta dock ett praktiskt och lättanvänt solskydd.

Lätt att appliceraUVA- och UVB-skydd
Alldeles för hög halt alcohol denat och svider på skadad hud
3,5

Bra pris hos:

Åhléns.se

12. Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30

Vattenfast solkräm förpackad i en behändig flaska, innehåller UVA & UVB-skydd

Hawaiian Tropic Silk Hydration Protective Sunlotion SPF30 180ml

Hawaiian Tropic är en riktig klassiker som vi tycker levererar ett bra skydd i solen. Doften är god av kokos och tropik, men en känslig näsa kanske har svårt för det. Doften försvinner dock efter bara någon minut. Tar som de flesta solkrämer en stund att sjunka in i huden och du bör smörja in dig 20 innan du lägger dig i solen. Solkrämen är vattenfast och klarar både bad och ett svettigt träningspass.

Behändig flaska vattenfastUVA & UVB-skydd
Ej parfymfri
3,5

Bra pris hos:

Åhléns.se

13. Vichy Capital Soleil Spf 20

Snyggt förpackad solkräm som har en skön konsistens och snabbt går in i huden

Vichy Ideal Capital Soleil SPF20 300ml

Vichys solskydd har konsistensen av en gel som är lätt att applicera och går in i huden snabbt. Deta gör den mycket behaglig och lättsmord på kroppen. Det upplevda solskyddet är helt ok, men testet har flera som känns bättre.

Glöm inte bort att bättra på efter någon timme då gelformulan är svårare att stryka på i ett tjockare lager. Du kan däremot applicera flera tunnare lager för en bättre effekt.

Skön formulaUVA & UVB-skyddsnygg och praktisk flaska
Skyddet måste byggas upp i lager
3,5

Bra pris hos:

Meds.se

14. Vichy Capital Soleil Spf 30

Fuktgivande solkräm med högt solskydd, innehåller varken parfym eller parabener

Vichy Ideal Soleil Dry Touch SPF30 50ml

Denna solskyddskräm har både UVA och UVB-skydd. Krämen ger ett bra solskydd, men lämnar en klibbig yta vilket blir lite besvärande om du ska ta på dig kläder eller ligga på en sandig strand.

Vichy Capital Soleil Spf 30 blev inte en favorit bland testkandidaterna, men ett plus är att den ger fukt om du har torrare hud. Behöver du både fuktlotion och solskydd kan detta vara ett bra alternativ. Tuben är rejält stor, alltså ingenting för handväskan.

UVA & UVB-skyddfuktgivandeparfymfriparabenfri
Klibbig
3,5

Bra pris hos:

Lyko.se

15. ACO Face Sun Cream Spf 25

Solkräm särskilt anpassad för ansiktet, klarar vatten och fukt bra

Solskydd för ansiktet som klarar vatten och fukt bra. Tyvärr ger krämen en blank och riktigt klibbig yta, en känsla som tyvärr inte försvinner och som upplevs som extra obehaglig i ansiktet. Detta drar ner betyget avsevärt, eftersom våra testpersoner helt enkelt ogärna använde den igen. Sand och hår klibbar fast i ansiktet där krämen applicerats. Om krämen används på kroppen är upplevelsen av klibb inte lika ansträngande.

Vattenresistent
Mycket klibbig
3,0

16. La Roche-Posay Spray Spf 20

Stilrent förpackad solkräm som sprayas på kroppen och är lätt att smörja in

Ett vattenfast solskydd i sparyform som vi tyvärr upplever som undermåligt. Sprayen innehåller både UVA- och UVB-skydd, men kanske har den lätta sprayformulan med saken att göra. Man behöver spreja flera gånger och låta sjunka in i huden mellan gångerna. Upprepa efter bad.

Vårt råd är att inte falla för den snygga och stilrena förpackningen. Vi upplevde att exempelvis Piz buin med endast 6 spf skyddar bättre.

Snygg flaskalätt att smörja in
Ger inte fullgott skydd
1,5

Allt om solkräm och solskydd

Idag är medvetandet högt hos människor kring att skydda sig mot solens strålar. Det effektivaste är förstås att hålla sig i skuggan och att skydda kroppen med kläder och hatt, men om man vill vistas i solen är solkräm ett måste. En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB.

Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysiskt skydd, där ett kemiskt skydd betyder att molekyler i krämen fångar och oskadliggör strålningen. Fysiskt skydd innebär att solskyddet innehåller fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort strålarna. Det finns även krämer som kombinerar dessa båda tekniker. Det är viktigt att använda rikligt med kräm och att du smörjer in dig i god tid innan du går ut i solen. Enligt Läkemedelsverket bör du använda minst sex teskedar till hela kroppen och vänta minst 20 min innan du går ut i solen. Dessutom bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen då skyddet bryts ner av solens strålar och sköljs bort av bad eller svett. Varje gång du har tagit ett dopp och när du har torkat av dig efter badet eller om du blivit svettig så ska då smörja in dig med solkräm på nytt för ett bra solskydd.

Lika viktigt som kapaciteten på solskyddet, är att det är behagligt att smörja in sig och bära. Vår erfarenhet är att man inte är lika benägen att smörja in sig tillräckligt ofta och mycket med en kräm som känns kladdig. Huden i ansiktet är tunnare och kan också reagera på allt för feta krämer, och om du har känslig hud eller lätt får finnar och plitor bör du vara försiktig med att smörja ansiktet med solskydd som är tänkt för kroppen. Det är värt att kosta på sig en speciell solskyddskräm till ansiktet även om de är dyrare.

Ingen solkräm kan ge 100 -procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen bör använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus över huvudtaget.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!