1. Start
 2. Bäst i test

Uppdaterad  

TEST: 8 sodastream testade

Hanna Rönnqvist

Är bubbelvatten din bästa törstsläckare? Vi har testat kolsyremaskiner och utser SodaStream Spirit till bäst i test. Det är en elegant kolsyremaskin som tar upp lite utrymme på köksbänken och ger ett mycket utmärkt kolsyrat vatten, med mycket små och fina bubblor.

sodastream bäst i test

Så gjorde vi testet

Våra tester är oberoende utförda, och utgörs av testredaktörens uppriktiga och objektiva åsikter. Produkturval utförs och testresultat beslutas utan påverkan från tillverkare, återförsäljare eller andra interna eller externa parter.

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att använda i verkligheten. I vårt test av kolsyremaskiner har vi låtit vanliga hushåll använda maskinerna i sin vardag. Därefter har vi låtit familjerna jämföra och utvärdera de olika modellerna. I vårt test av kolsyremaskiner har vi tittat extra på följande:

 • Funktion: Hur genomförs kolsyrningsprocessen och på vilket sätt fäster man flaskan i maskinen?

 • Design: Hur stor är kolsyremaskinen, ryms den under ett köksskåp och är designen tilltalande nog för att ha maskinen stående framme?

 • Användarvänlighet: Hur enkelt är det att förstå sig på maskinen, är flaskorna lätta att rengöra och är eventuella knappar och reglage tydliga?

Ovan egenskaper har sedan vägts samman med de olika kolsyremaskinernas pris, varefter ett slutbetyg har satts och testvinnare har utsetts. Jämför pris på alla kolsyremaskiner på PriceRunner.

Fler bubblande tester

1. SodaStream Spirit - BÄST I TEST SODASTREAM

Prisvärd kolsyremaskin med snygg och kompakt design, som lätt sköts med en hand

Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Spirit

SodaStream Spirit är en riktigt smidig och kompakt kolsyremaskin som inte tar upp något utrymme på köksbänken i onödan. Spirit finns i flera olika färger, vilket gör det lätt att hitta en design som passar både inredning i köket och personliga preferenser. Även flaskan känns lite mer exklusiv än de som hör till andra SodaStream-modeller. Och givetvis kan man köpa till de diskmaskinssäkra flaskor till Spirit.

Lätt att bubbla vatten med en hand

Montering av SodaStream Spirit går på ett kick. Öppnar man upp luckan baktill på kolsyremaskinen så hittar man direkt fästet för kolsyrepatronen, som smidigt kan skruvas i position. Därefter klickar man tillbaka luckan och vips är man redo att bubbla.

Den medföljande flaskan kan med en hand tryckas in i maskinen och fäster sig automatisk. På toppen av SodaStream Spirit finns en knapp. Då denna kolsyremaskin saknar bubbelindikator så får man gå på känn vid bubblandet. Enligt instruktionerna ska man trycka 3 gånger i 2 sekunder för normal mängd bubblor, samt 5 gånger i 2 sekunder för kraftig mängd kolsyra.

Skapar fina, små bubblor som känns precis lagom i munnen

Efter en tids användning lär man sig hur många tryck som blir lagom för hur man själv vill ha sitt kolsyrade vatten, men är man ovan kan det kännas lite bökigt att stå och räkna i sekunder och intervaller. Tajmar man rätt med knapptryckningarna på SodaStream Spirit så blir resultatet bra. Vatten får mycket små och fina bubblor, som är behagliga att dricka.

Att SodaStream Spirit är så lätt att hantera med en hand, är enkel att placera i köket och har en riktigt tilltalande design gör ihop med det fint bubblade vattnet detta till en mycket prisvärd kolsyremaskin.

Prisvärdsnygg designkompakt formatenkel att sköta med en hand
Saknar bubbelindikator

Prisjämförelse

Jämför alla priser

SodaStream Easy vattenbubbla med CO2-cylinder, 1 L PET-flaska (BPA fri), svart

1 222 kr

2. SodaStream Spirit One Touch - BÄSTA PREMIUMVAL

Påkostad, eldriven kolsyremaskin som sköts med en hand och får patronen att räcka länge

Kraftkälla: Elektrisk Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Spirit One Touch

Spirit One Touch sticker ut från övrigt utbud av kolsyremaskiner från SodaStream genom att vara eldriven. Initialt känns det väldigt onödigt att addera ännu en produkt med sladd att slåss om eluttagen över köksbänken. Men när man väl testat Spirit One Touch så vill man aldrig mer återgå till manuella kolsyremaskiner.

Snygg design och kompakt format

SodaStream Spirit One Touch har en enkel och snabb montering. När man köper kolsyremaskinen ingår en kolsyrecylinder samt en flaska som rymmer 1 liter bubbelvatten. SodaStream erbjuder nu även möjlighet att köpa till extra, diskmaskinssäkra flaskor vilket underlättar vardagen rejält för den som bubblar mycket vatten.

Storleksmässigt så är Spirit One Touch mycket behändig att ha på köksbänken. Den går med lätthet in under ett köksskåp och känns smidig och kompakt i formen. Det är lätt att klicka fast flaskan i kolsyremaskinen. Ovanpå Spirit One Touch finns tre olika knappar, för olika mängd kolsyra. Hela processen med att skapa en liter bubbelvatten kan alltså göras med en hand.

Automatiserad bubbling ger patronen längre liv

En oväntad men positiv bieffekt av att bubblandet automatiseras med ett knapptryck är att kolsyrepatronen håller en märkbart längre tid. Troligtvis trycker man vid manuellt bubblande ofta en eller ett par gånger extra på knappen, helt i onödan. Men Spirit One Touch sköter hela processen helt perfekt, med ett välsmakande vatten med fina bubblor till följd.

Över tid kommer det högre priset för denna kolsyremaskin således tjäna in sig självt i form av färre inköp av nya kolsyrepatroner. Den som älskar bubbelvatten kommer med all säkerhet falla pladask för SodaStream Spirit One Touch.

Lätt att bubbla vatten med en handperfekt mängd bubblorfår kolsyrepatronen att räcka längre
Högt priskräver eluttag

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Det finns inga priser just nu

3. SodaStream Power

Smart eldriven kolsyremaskin, passar familjen som dricker mycket bubbelvatten

Kraftkälla: Elektrisk Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Power

SodaStream Power är en eldriven kolsyremaskin, som säljs med både flaska och kolsyrepatron inkluderat. Strömsladden är tillräckligt lång för att man bekvämt ska kunna placera SodaStream Power där man vill ha den på diskbänken. Sladden är bättre gömd baktill på maskinen på denna eldrivna SodaStream än på tidigare versioner, vilket kan låta som en petitess men underlättar för ordningen i köket.

Eldriven kolsyremaskin sparar på kolsyran

Varför ska man betala mer för en SodaStream som måste ha ström inkopplad och tar upp mer utrymme, när den billigaste kolsyremaskinen ger samma slutresultat? Det är en rimlig fråga att ställa sig. Men när man använt Power ett tag så vill man faktiskt inte sluta. Flaskan både klickas i och lossas med ett enhandsgrepp, och det är samma flaska till Power som till de flesta andra SodaStream-modeller.

Man kan välja mellan tre olika kolsyrenivåer. Knapparna är smart placerade högst upp på maskinens front, vilket gör dem enkla att komma åt även om maskinen står placerad under ett överskåp. Lamporna som indikerar ens val är därmed också enklare att se. Att dosering av kolsyra sker automatiskt innebär att kolsyrepatronen räcker märkbart längre tid. Antagligen för att man vid manuell kolsyrning gärna trycker till en extra gång.

Lite otydligt när kolsyrningen är klar

Ska man klaga på något, så är det att SodaStream Power inte är helt tydlig med när processen med att addera kolsyra till vattnet är avslutad. Maskinen låter tydligt, men inte så högt att det stör, medan den jobbar - och sen blir den helt tyst. Då tror man att allt är klart och luras att börja lossa flaskan. Och först då släpper den ut sin avslutande pysning, varefter man får separera flaska och maskin. Den tysta pausen är precis så lång att man glömmer bort att den ska komma och låter sig luras gång på gång.

Power är lite större än de minsta SodaStream-maskinerna, men känns inte klumpig. Den finns i flera olika färger och har en design som gör att man utan problem låter den stå framme i köket. Den ligger i övre prisspannet för en kolsyremaskin från SodaStream. Men vill man kolsyra vatten riktigt snabbt och smidigt, och få kolsyran att räcka så länge som möjligt, så råder det inget tvivel om att man ska välja SodaStream Power.

Flaskan fästs och lossas med en handeldriven kolsyrningsnygg design
Högt pris

4. SodaStream Source

Kompakt kolsyremaskin, som passar den som prisvärt vill bubbla vatten själv

Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Source

Det kan vara svårt att välja rätt kolsyremaskin i SodaStreams sortiment. Vid en första anblick känns det knappt som att de olika modellerna skiljer sig något åt från varandra. Men tittar man närmare på detaljer och funktioner så blir det ändå tydligt att SodaStream har utvecklat sina maskiner under åren - och att kolsyremaskinerna i den senaste generationen är bra mycket mer användarvänliga än tidigare versioner. Det är samma flaskmodell som till de flesta andra SodaStream-maskiner, så att köpa till extra flaskor är lätt.

Kolsyremaskin med enhandsgrepp för fäste av flaskan

SodaStream Source är en manuell kolsyremaskin. Att sätta i och byta ut kolsyrepatron är enkelt, så man kommer snabbt i gång med att bubbla sitt vatten. Även själva flaskan är lätt att hantera. Med en hand placerar man flaskan i en vinkel i maskinen, och pressar den sedan uppåt och inåt. När flaskan vikts in till vertikalt läge så har den automatiskt låst fast sig och man kan börja med att kolsyra vattnet.

För att bubbla vatten så trycker man hela kolsyremaskinens front nedåt. Varje tryck är en dos kolsyra. På framsidan av SodaStream Source finns LED-upplysta symboler, tre symboler med en, tre och fem prickar. Dessa representerar tre olika kolsyrenivåer. När en viss nivå kolsyra uppnåtts så lyser den symbolen upp. På så sätt kan man sluta trycka när man fått vattnet så bubbligt som man vill ha det. Det är lätt att vilja trycka en gång extra, utifall att, vilket påverkar hur länge kolsyrepatronen räcker.

Smart placering av indikator för mängd kolsyra

Source får ett stort plus för att symbolerna för nivån kolsyra sitter vända framåt. Det gör att man lätt ser dem lysa upp medan man trycker och vet när man är klar. På äldre modeller förekom det att kolsyreindikatorn satt ovanpå, vilket kunde vara bökigt att se när maskinen står på diskbänken under ett köksskåp.

Designen är stilren och så slimmad som möjligt. En kolsyremaskin kommer alltid ta upp en viss plats i köket, men denna modell är liten nog att kunna stå i ett hörn eller på ett fönsterbräde utan att kännas i vägen. För den som helt enkelt vill kunna kolsyra sitt vatten själv och inte är intresserad av några extra funktioner så ger SodaStream Source ett bra värde för pengarna.

Slimmad designenhandsgrepp för flaskanbra placering av ljusindikatorerna
Lätt att man råkar slösa på kolsyran

5. SodaStream Genesis

Mycket stilren kolsyremaskin som känns kompakt och gör bra bubbelvatten

Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Genesis

Genesis är en kolsyremaskin från SodaStream som inte känns särskilt skrymmande. Den tar upp rimligt med utrymme på köksbänken. Att maskinen har så rena drag och en stilrent snygg design bidrar förstås till att man gärna har den stående framme.

Kräver att flaskan skruvas fast innan man bubblar

Det är enkelt att montera ihop Genesis inför den första användningen. På kolsyremaskinens baksida sätter man fast den medföljande kolsyrepatronen och därefter är det fritt fram att börja bubbla. Flaskan som medföljer Genesis är en standardflaska från SodaStream. Man kan även köpa till en ny flaska, som tål att köras i diskmaskin.

När det är dags att göra bubbelvatten så skruvar man fast flaskan i Genesis fäste. Det är lite omständligt, då man inte alltid får till vinkeln rätt på första försöket. Vi upplever också att Genesis ibland kan svämma över när kolsyran tillsätts, även fast man har hållit sig inom den på flaskan angivna maxmängden vatten.

Svårt att bedöma rätt mängd kolsyra

Högst upp på ovansidan sitter den stora knappen, som man pressar in valfritt antal gånger – tills man fått önskad mängd kolsyra i vattnet. Det är inte helt lätt att bedöma den exakta bubbelmängden, även om man med tiden snabbt lär sig hur många tryck som är lagom.

Det vatten man bubblar fram med Genesis blir bra. Det är egentligen väldigt svårt att misslyckas med att kolsyra vatten hemma. Istället blir det detaljerna runt omkring som avgör hur man uppfattar kolsyremaskinen. SodaStream Genesis är absolut snygg på köksbänken, men att använda två händer för att hitta rätt läge och skruva fast flaskan känns lite för omodernt.

Stilren designgör bra bubbelvattentar inte upp så mycket utrymme
Flaskan måste skruvas fastsvårt att avgöra mängden tillsatta bubblor

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Det finns inga priser just nu

6. SodaStream Crystal

Exklusiv kolsyremaskinen med tilltalande glasflaskor och perfekta små bubblor

Kraftkälla: Manuell Kolsyrecylinder: Ingår

SodaStream Crystal

Crystal är en av de mer påkostade modellerna från SodaStream, och det hörs ju redan på namnet att detta är något extra. Kolsyremaskinen känns exklusiv i sitt rostfria utförande. Men det är den fint formgivna glasflaskan som sticker ut mest av allt.

Medföljande glasflaskor passar endast med Crystal

Till Crystal medföljer en något kuperad glasflaska som rymmer 620 ml vatten. Flaskan känns lyxigt i handen och är väldigt fin att servera vatten ur vid måltiden. De är också enklare att rengöra än SodaStreams vanliga plastflaskor. Dessutom blir de inte sådär tråkigt repiga och missfärgade med tiden.

Nackdelen med glasflaskorna är att de är tyngre, och att det förstås finns viss risk för att de går sönder om man skulle råka tappa dem i golvet. Crystal är endast kompatibel med sina egna flaskor, andra SodaStream-flaskor fungerar inte med modellen.

Gör perfekta bubblor men stjäl för mycket utrymme

Att bubbla sitt vatten med Crystal är mycket enkelt, och kan göras med en hand. Flaskan placeras i en behållare som försluts med en vridmekanism. Det kolsyrade vattnet håller absolut toppkvalitet, med mycket små pigga bubblor som kittlar tunga och gom helt perfekt. Bättre hemmakolsyrat vatten kan man inte göra.

Vad SodaStream Crystal faller på är storleken. Denna maskin är otroligt skrymmande. Hela maskinen reser sig 12 cm extra när man ska ladda glasflaskan. Det innebär att man inte kan ha Crystal stående under ett köksskåp om det är mindre än 55 cm mellan bänkyta och skåpets undersida. Perfekt vatten i alla ära, men Crystals pris ihop med att den tar så mycket plats på höjden sänker tyvärr totalbetyget.

Gör perfekt bubbelvattenmycket snygga glasflaskorexklusiv och tilltalande design
Tar upp för mycket plats på höjdenhögt prisfungerar ej med andra SodaStream-flaskor

Prisjämförelse

Jämför alla priser

Det finns inga priser just nu

7. Sodastream Duo

En kolsyremaskin för dig som vill använda både plast- och glasflaskor

Prisklass: Premium Energikälla: Manuell Ingår kolsyrepatron: Ja (quick-connect) Tillbehör: Flaska i glas, plastflaska

SodaStream Duo without Carbon Dioxide Cylinder

Sodastream Duo har både en glas- och plastflaska och en ny sorts patron som är lätt att byta – men kräver tvåhandsgrepp vid den dagliga hanteringen.

Otymplig och tung glasflaska

Allt fler producenter satsar på mer eller mindre tjusiga och hållbara flaskor i glas. De är lätta att hålla rent och slits inte lika enkelt, men kräver också en ny design där flaskan av säkerhetsskäl kolsyras under en kåpa. Duo har fått sitt namn för att maskinen kan hantera både plast- och glasflaskor. Det bästa av två världar – eller?

Plastflaskan ser ut som Sodastreams standardflaska, men passar endast denna maskin, så har du äldre flaskor hemma går de tyvärr inte att använda. Glasflaskan är en rejäl pjäs som väger 0,75 kilo – tom. Fylld upp till strecket väger den nästan 1,6 kg och är riktigt svår att hålla med en hand eftersom ytan inte har någon som helst räfflor eller annan grepphjälp – särskilt om den har blivit blöt vid påfyllningen. Testpanelen börjar faktiskt till slut att undvika glasflaskan och enbart använda flaskan i plast.

Ingenting för känsliga underlag

Själva kolsyrningen kräver tvåhandsfattning: flaskan stoppas i det framåtlutade facket som skjuts in och hålls på plats manuellt medan man med andra handen drar ned locket och spänner åt en (något trög) spärr. Det är inte jättekrångligt, men går inte att göra med en hand. Vi märker också att den framåtlutade kåpan samlar småskräp och smuts om inte maskinen stängs helt mellan användningarna – det går förstås att göra rent, men ser tråkigt ut.

I en perfekt värld är mililiterantalet i flaskan alltid exakt och rätt mängd kolsyra tillförs. I den praktiska vardagen är det annorlunda. Oavsett om det beror på lite för många tryck på kolsyrningsknappen eller något för mycket vatten, så är det konstant en stor blöt fläck under maskinen, trots att vi verkligen försöker undvika det. Hade maskinen stått på en känslig träbänk i köket hade den troligen permanent skadat underlaget – värt att tänka på om du har känsligare ytor hemma.

På det stora hela gör maskinen bra kolsyrat vatten med fina bubblor. Vill du verkligen ha möjligheten att använda både glas- och plastflaska i samma maskin så gör den sitt jobb – men du offrar enhandshantering och priset är ganska väl tilltaget.

Fina bubblorbåde glas- och plastflaskalätt att byta patron
Konstant blött under maskinendyrtung och hal glasflaska

Vanliga frågor om kolsyremaskiner

Vilken sodastream är bäst?

Vi har testat kolsyremaskiner och utser SodaStream Spirit till bäst i test. Det är en smidig och snyggt designad kolsyremaskin, som är enkel att använda med bara en hand. Spirit tar upp lagom mycket utrymme på köksbänken och gör fina bubblor.

Hur använder man en sodastream?

Alla sodastream fungerar i grunden på samma sätt. Kolsyremaskinen laddas med en kolsyrepatron, oftast öppnar man en lucka baktill på maskinen. Sedan trycker eller skruvar man fast en flaska i kolsyremaskinen. Därefter kan man med en knapp reglera hur mycket bubblor man vill ha i vattnet. SodaStream rekommenderar att man kyler sitt vatten först, innan man bubblar vattnet. På så sätt kan man dricka vattnet direkt efter att man kolsyrat. Dessutom behövs mindre CO2 när man använder kallt vatten.

Hur funkar kolsyremaskiner?

En sodastream fungerar som en maskin som pressar in kolsyregas (CO2) in i färskt upphällt kranvatten. Istället för att köpa kolsyrat vatten i butik och sedan bära hem de tunga flaskorna kan man med en kolsyremaskin göra sitt eget bubbelvatten hemma, på mindre än en minut. För att bubbla sitt vatten själv behöver man endast en kolsyrepatron, en sodastream eller annan kolsyremaskin samt en passande flaska.

Hur många tryck ska man göra på sodastream?

Sodastream brukar dela upp mängden kolsyra i tre olika nivåer. Liten, medium eller stor mängd bubblor. De flesta sodastream innebär att man själv ska trycka in en knapp för att bubbla vattnet. Ett tryck på ett par sekunder styck för få bubblor, tre tryck på två sekunder för mellan eller fem tryck som är två sekunder långa för en kraftig mängd kolsyra i vattnet.

Hur vet man om kolsyrepatronen är tom?

Det tydligaste tecknet på att kolsyrepatronen är tom är förstås att ingen kolsyra kommer ut i vattnet. Tittar man på flaskan medan man trycker på knappen så står vattnet stilla, helt utan bubblor. Ett annat tecken på att kolsyran är slut är att det karaktäristiska brummande ljudet inte längre hörs när man pressa

Vilka Pepsi-smaker till sodastream finns?

För den som gillar hemmabubblat vatten är steget till hemmabubblad läsk faktiskt inte så långt. Smaksättning till kolsyrat vatten är inget nytt. Däremot var det först under år 2019 som SodaStream släppte sitt utbud av smaksättningar som tagits fram i samarbete med Pepsi. Förutom SodaStreams eget, breda utbud av smaksättning kan man nu även bubbla följande läskedrycker hemma i det egna köket:

 • Pepsi
 • Pepsi Max
 • 7Up
 • 7Up Free
 • Mirinda

Hur funkar det att smaksätta bubbelvatten?

För att mixa sin egen smak bubblar man en flaska vatten. Sen häller man i smaksättningen, en flaska räcker vanligtvis till cirka 8 liter vatten. Det finns tydliga anvisningar för hur mycket smaksättningen man ska använda, men det går även bra att testa sig fram lite på egen hand. När bubbelvattnet är smaksatt skruvar man igen flaskan och vänder den upp och ned i lugnt tempo, så att vatten och smak blandas ordentligt. Därefter är det bara att servera.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss