Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Smarta Högtalare: 5 modeller i test

Profilbild

Uppdaterad 9 januari 2020

En smart assistent i form av en högtalare eller display hemma blir allt mer populärt, men vilken är bäst och vilken passar dina behov? Vi utser Lenovo Smart Display till bästa smarta högtalare med skärm tack vare sina många funktioner samt Google Home till bäst i test för sitt smidiga format och bra röstupptagning.

Så gjorde vi testet

Smarta högtalare och smarta displayer med inbyggd röstassistent är ett lite speciellt område att testa. Dels är de väldigt beroende av dina behov när det kommer till frågor och vilka tjänster du kopplar till dem. Dels handlar det väldigt mycket om själva produkten och nästan inget alls om röstassistenten i sig. Detta eftersom röstassistenten i sig i de allra flesta fall är identisk och med identiska funktioner oavsett vilken hårdvara som du faktiskt pratar med. Därför är det viktigare att titta på just hårdvaran, i synnerhet att mikrofonerna är bra placerade och plockar upp dina kommandon.

Med det sagt finns det ett par parametrar vi tagit hänsyn till när vi testat såväl smarta högtalare som de smarta högtalarna med inbyggd display:

 • Mikrofon: En smart högtalare lyssnar hela tiden efter dess givna väckningsord. Därför är det viktigt att mikrofonerna är bra på att plocka upp ljud. Både för att höra väckningsfrasen och för att höra dina kommandon. Detta i både tyst och bullrig miljö.

 • Ljud: Själva högtalaren är väldigt olika beroende på vad det är för produkt. Givetvis kan inte en minihögtalare stor som en hockeypuck förväntas leverera Hifi-ljud. Men ljudet baserat på produktens pris och inriktning är av högsta vikt.

 • Design och användarvänlighet: Högtalarna är tänkta att stå synligt för att kunna fungera optimalt. Därför är det viktigt att högtalaren eller skärmen fungerar i ett vanligt hem.

 • Hårdvara: Även om du mest pratar med assistenten gäller det att grejerna är bra byggda. Har högtalaren en skärm behöver den vara av bra kvalitet och om det finns knappar eller pekkänsliga kontroller behöver de kännas bra att använda.

Vi tar hänsyn till alla faktorer och högtalarens prestation vägs mot dess pris. Prisvärdet är det som sedan avgör slutbetyget.

Vi har testat ett urval av marknadens populäraste smarta högtalare. Jämför pris på samtliga listade röstassistenter på PriceRunner.

1. Lenovo Smart Display - BÄSTA SMARTA DISPLAYEN

Svårplacerad men smart hjälpreda

Typ: Smart högtalare med display Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 2x10W + 2 Tweeter Skärm: 10,1 tum (finns även i 8 tum), 1920x1200 pixel Mikrofon: Ja Kamera: 5 megapixel, 720p video Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 173,87x311,37x136,02 mm Vikt: 1,2 kg Kontroller: Pekskärm, mikrofonswitch, kameraswitch, volymkontroll

Lenovo Smart Display 10

Lenovo Smart Display hakar på det nyuppväckta spåret med smarta assistenter som har skärm. Det är inget nytt i sig, varken från Google eller ärkekonkurrenten Amazons Alexa, men efter en trasslig start har Google nylanserat konceptet som nu även finns på svenska. I jämförelse med Googles egen Nest Hub känns Lenovos lösning mer komplett och därför utnämner vi den till bästa smarta displayen just nu, trots sina problem.

Knepig placering

Lenovo Smart Display finns i storlekarna åtta och tio tum (skärmstorleken då), men design och de flesta specifikationer är identiska mellan dem utöver storleken. Enheten består av en skärm med högtalare på vänsterkanten och ett budgetosande klistermärke i träfanér på baksidan.

Medan en Google-högtalare kan gömmas undan hyfsat enkelt är ju displayen tänkt att stå på ett köksbord eller liknande och där är den ärligt talat inte speciellt fager. På baksidan täcks ungefär halva enheten av en triangelformad utbuktning som huserar elektroniken och även gör att du kan ställa högtalaren på högkant. Precis allt i gränssnittet, utom videosamtal, är dock anpassat för liggande läge. Den lite udda formen gör enheten knepig att placera på ett bra sätt.

Plattform under uppbyggnad

Är du van vid Googles smarta högtalare känns mycket igen här. Röststyrningen fungerar bra och alla kommandon relaterat till det fungerar precis som hos en vanlig Googlehögtalare. Ljudkvaliteten hamnar någonstans mellan Google lilla och stora högtalare som säljs i Sverige. Fullt tillräckligt för samtal, receptklipp och lite bakgrundsmusik, men inget som ersätter en större högtalare. Skillnaden är såklart att alla kommandon visas på skärmen, som i vissa fall även kan visa kompletterande text eller bild.

Huvudnumret är att skärmen även kan användas för videosamtal (endast Google Duo), videoklipp (främst Youtube) och visa kalendern eller strömbrytare för dina smarta lampor. Skärmen går även att koppla ihop med Google Photos, så att den i viloläge visar ett bildspel med “dina höjdpunkter”. Det är lite oklart hur den väljer ut höjdpunkterna.

Samtidigt märks det att skärm är ett nytt område för Googles röstassistent. Precis som med röstdelen är det blandad kompott över vad som finns på svenska respektive engelska. Tjänster som Netflix och SVT Play saknas i skrivande stund. De spel du kan spela med rösten har än så länge inga motsvarigheter med skärm, något som annars borde vara en stor potential. Det är inget Lenovo ska lastas för, men det gör att helhetsintrycket blir lite av en förstagenerationsprodukt som behöver tid att mogna.

Bättre integritetskontroll

Med ett svep går det att dimma skärmen, som då bara visar en digital klocka. Skärmen i sig gör sitt jobb oavsett belysning, även om den gärna kunde ha skruvat ner ljusstyrkan bättre i mörka rum.

En stor fördel gentemot Googles egna skärmhögtalare, Nest Hub, är att det sitter två brytare på Lenovos skärm, en för kameran och en för mikrofonen (Googles har bara för mikrofon). Det ger mer kontroll över när enheten kan få för sig att se och höra saker.

Lenovo Smart Display gör sitt jobb, även om designen får den att kännas både spretig och svårplacerad. Google Assistant med bildskärm behöver, likt röstdelen av assistenten, mogna en del. Men har du behovet och kan leva med nämnda brister är Lenovo Smart Display inget dåligt val.

Brytare för både kamera och mikrofonFullt tillräckligt ljudBra skärmStor potential med mognare plattform
Svårplacerad design

2. Google Home - BÄSTA SMARTA HÖGTALARE

Trotjänare med ljud nog för musik

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 2x4,5 tum woofer, 2x0,7 tum diskant Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 96,3x96,3x142,7 mm Vikt: 477 g Kontroller: Mikrofonswitch, touchkontroller

Google Home

Google Home är originalet när det kommer till smarta högtalare från Google. Jämngammal med Mini-utgåvan av densamma, men med en bättre grund att stå på som gör att den håller än idag.

Högtalaren är relativt liten. Vi skulle beskriva designen som minimalistisk, stilren och funktionell. Ovansidan av enheten är en touchdisplay. Ett knack på den pausar det du lyssnar på, ett längre tryck startar assistentfunktionen och genom att svepa i mitten höjer och sänker du volymen.

På baksidan av enheten finns det en knapp som gör att du kan stänga av mikrofonen om du inte vill att den ska stå och lyssna hela tiden.

Lyssnar bra i tysta miljöer

Överlag är den en riktigt bra lyssnare. Den uppfattar våra kommandon rätt och utbudet av saker den kan hjälpa till med är stort och växer dessutom hela tiden.

En ganska stor nackdel är att den har svårt att uppfatta instruktioner när det är bakgrundssorl, exempelvis om det är musik på eller om personer pratar med varandra i bakgrunden. Däremot hör den riktigt bra i tyst miljö, även om du befinner dig långt bort och talar i normal samtalston till den.

Är du flera rum bort kan du använda Google Home-appen i mobiltelefonen för att förmedla dina röstkommandon.

Bara okej högtalare

Google Home presterar okej på ljudfronten. Den kan absolut inte mäta sig med de lite bättre dedikerade blåtandshögtalarna i samma prisklass, men har ändå ganska bra tryck i ljudet.

Tyvärr dränker basen mellanregistret på lite högre volym, och ljudet blir direkt mer skränigt när det bara är diskant och bas som kommer igenom. Du får spela på en medelhög volym för att få ut godkänd ljudkvalitet. Det låter dock inte som att den kostar över 1 000 kronor, snarare en bit under.

Som högtalare gör den sig bäst om du kopplar ihop den med ett trådlöst högtalarsystem av lite högre kvalitet. Du kan numera även koppla samman flera högtalare i en grupp. På så sätt kan du få till multirumsljud med Google-högtalare, även om appen kanske inte är den smidigaste för att styra högtalargrupper.

Överlag är Google Home en riktigt bra assistent för den som har börjat bygga på sitt smarta hem. Vidare är den en okej högtalare. Men det är just smarta hem-funktionaliteten och Googles riktigt grymma assistent som är den stora behållningen. Att kunna tända och släcka lampor med röststyrning, sänka volymen på musiken samtidigt som du lagar mat eller få röstaviseringar. Prislappen känns absolut rimlig. Google Home är ett bra köp.

Klarar många kommandon & dialekterFunktionell designMånga funktioner
Kunde haft bättre ljudkvalitetSvårt för bakgrundssorl

3. Google Nest Hub

Avskalad och aningen begränsad smart display

Typ: Smart högtalare med display Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 1,57” woofer + 1 diskant Skärm: 7 tum, 1024x600 pixel Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 178,5x118x67,3 mm Vikt: 479 g Kontroller: Pekskärm, mikrofonswitch, touchkontroll

Google Nest Hub

Google Nest Hub är den mindre av två smarta displayer från Google, där vi i Sverige tyvärr inte fått se den större ännu. Det är synd, eftersom lite av poängen försvunnit i steget ner från Google Nest Hub Max.

Snygg och lättplacerad

Vanan trogen med allt från Google Nest kommer enheten med en överdimensionerad och i allmänhet rätt klumpig nätadapter. Frånsett det får vi både en lång sladd och en väldesignad produkt som känns lättplacerad.

Den sju tum stora skärmen vilar på en rundad fot där högtalare och elektroniken huserar. Hela bygget är lika stilrent och diskret som övriga prylar från Googles flora av smarta assistenter.

Storleken på skärmen är lika mycket fördel som nackdel. Det gör den lättplacerad, samtidigt som en sjutumsskärm behöver befinna sig rätt nära dig för att du ska kunna se vad som faktiskt händer i en Youtubevideo eller liknande. Däremot är den utmärkt för att läsa recept på.

Funktionssvag men med bra ljud

Till skillnad från tiotumsmodellen Nest Hub Max, som inte hittat till Sverige än, blir vi utan kamera i den här modellen. En fördel om du inte känner att du vill ha en kamera där skärmen ska ställas, men också en nackdel eftersom en smart skärm gör sig ypperlig som enhet för videosamtal hemma. Videosamtal fungerar, men då bara på så vis att du kan se den du pratar med, inte tvärtom.

En fördel är att Nest Hub utan problem ersätter en Nest/Google Home Mini i exempelvis köket och det med betydligt bättre ljud. Det är fortfarande en bit under Googles vanliga Home-högtalare, men med Nest Hub skäms vi i alla fall inte att ha den till att spela lite bakgrundsmusik.

Själva installationen är lika smidig som alltid. Väl igång har du däremot betydligt fler valmöjligheter i inställningarna. Du kan ställa in Google Photo att visa bilder på den, som en fotoram och även göra en hel del inställningar för när och hur skärmen ska vara igång för att kunna spara ström. Skärmen i sig anpassar sig även efter omgivande ljus och ser faktiskt riktigt bra ut i allmänhet.

Google Nest Hub lider av att inte ha en kamera för videosamtal (med avstängningsknapp likt den för mikrofonen såklart). Utöver det är det en riktigt snygg och kompetent smart display för hemmet.

Smidigt och lättplacerat formatBra displayFörvånansvärt bra ljud
Saknar kameraKlumpig strömadapter

4. Google Nest Mini

Små men bra uppdateringar av Googles minsting

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 1x40mm Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 42x98x98 mm Vikt: 173 g Kontroller: Mikrofonswitch, touchkontroller

Google Nest Mini 2 Gen

Google Nest Mini är en uppgradering, eller andra generation, av Google Home Mini. Numera bakar Google in alla inom smarta hemmet under dotterbolaget Nest, vilket också förklarar namnändringen.

Många små uppgraderingar

Storleks- och utseendemässigt ser den ut som föregångaren. Mest märkbart på utsidan är att vi blir utan USB-kontakten för ström och får en vanlig strömkontakt istället. Det har sin förklaring i att strömförbrukningen nästan fördubblats, från 9 watt till 15. Samtidigt hade vi gärna sett USB-C som kontakt istället för den vi får nu.

På baksidan sitter ännu en nyhet som tidigare var ett populärt tillbehör till Google Home Mini, nämligen ett fäste som förenklar väggmontering av enheten.

Efter en installation, som är lika föredömligt enkel som alltid med Googles smarta högtalare, hittar vi nästa nyhet. Numera finns pekkontroller på ovansidan av högtalaren (dolda under högtalartyget) för att aktivera assistenten och ändra volymen. En smidig lösning, men samtidigt kanske inte något du använder speciellt ofta eftersom du ändå mest pratar med högtalaren.

Mer ljud för pengarna - men inte tillräckligt

Den främsta anledningen till att bli exalterad över Nest Mini hittar du däremot på insidan. En extra mikrofon har fått plats ombord, vilket faktiskt gör en hel del för att assistenten ska höra i stort sett allt vi säger och reagera på i stort sett alla ‘Hej Google’ som används för att aktivera den.

Inuti har vi även fått bättre ljud, främst i form av mer bas än tidigare. Det är en bra uppgradering mot tidigare, men samtidigt inget som gör att du ska inbilla dig att högtalaren ersätter en dedikerad högtalare modell större. På låg volym kan du ha den som radio i bakgrunden, men utöver det kommer ljudet snabbt att bli alldeles för begränsat.

På insidan sitter även ett AI-chip som ska sköta en del av röstsökningarna lokalt och därmed snabba upp dem. Under vår testperiod har vi inte märkt någon skillnad i hastighet, men enligt Google ska dina vanligaste frågor få svar snabbare.

Samtidigt kan vi inte komma ifrån att Nest Mini gärna kunde ha fått syskon. Konkurrenten Amazon, som förvisso inte är lanserad i Sverige, har en myriad olika småhögtalare i en rad prisklasser och med olika specialfunktioner. Det hade Googles högtalare mått bra av också, för som det är nu är det ändå ett kännbart instegspris för ekosystemet.

Google Nest Mini är samtidigt en väldigt komplett och välutrustad instegshögtalare för Googles röstassistent, som hela tiden blir mer kompetent. Uppgraderingarna är ingen anledning att slänga ut dina tidigare Mini-högtalare från Google, men helt klart en värdig uppföljare.

Bra röstupptagningInbyggt väggfästeBättre ljud än föregångaren
Drar mer strömIngen USB-kontakt för ström

5. Google Home mini

Smidig assistent med klent ljud

Typ: Smart högtalare Rösttjänst som stöds: Google Assistant Högtalare: 1x40mm Skärm: Nej Mikrofon: Ja Kamera: Nej Uppkoppling: Bluetooth, Wifi Mått: 42x98x98 mm Vikt: 173 g Kontroller: Mikrofonswitch

Google Home Mini

Google Home Mini är den minsta av Googles smarta högtalare med ungefär samma storlek som en hockeypuck. Storleken gör den hyfsat enkel att placera nästan var som helst i hemmet utan att den för den sakens skull behöver synas och ta upp plats.

Stor strömpuck

Den medföljande sladden är även den väl tilltagen för att underlätta placering. Något som tyvärr är signum för alla Googles smarta hemmet-prylar är en komplett idiotiskt designad strömadapter som tar upp alldeles för mycket plats bland uttagen. Turligt nog är högtalaren strömsnål nog för att kunna drivas på i stort sett vilken USB-laddare som helst - men den hade gärna fått ingå i priset.

Samtidigt återfinns enbart en avstängningsknapp för mikrofonen på högtalaren. Om du vill väggmontera den får du skaffa tillbehör, och styra den kan du enbart göra via röst eller app. Det finns alltså inga knappar för att sänka ljudet eller liknande. Å andra sidan är det ju en röstassistent så det är ett ganska litet bekymmer i sammanhanget.

Ljud för tal

Att installera Google Home Mini är enormt enkelt. Plugga in, starta Home-appen och lägg till den - i stort sett. Utöver det är det inte så mycket du kan göra med den. I princip bara ’ndra inställningar för volym, bas och diskant.

Å andra sidan behövs det som sagt inte, eftersom du ska styra den med rösten. Den biten fungerar för det mesta riktigt bra och åtminstone nio av tio ‘Hej Google’ uppfattas av högtalaren. Det gäller faktiskt även om vi ställer högtalaren uppe på ett skåp eller liknande.

Ljudet när assistenten pratar är faktiskt riktigt bra. Det är klart och tydligt och med förvånansvärt mycket djup i rösten.

Värre blir det såklart när du försöker spela musik. Rent fysiskt har en hockeypuck inte mycket att röra sig med när det kommer till ljudresurser och det hörs såklart, oavsett musikgenre. På låg volym som en skrivbordsradio eller liknande kan den passera som godkänd, men inte mer än så.

Google Home Mini innebär ändå ett enkelt första steg in bland Googles smarta högtalare. Under det år vi haft den i drift har såväl den svenska som engelska assistenten utvecklats enormt, likaså de tillbehör med stöd för systemet. Google home Mini är helt enkelt en riktigt bra röstassistent i en ganska smidig högtalare – men ett betydligt sämre val för dig som söker en riktigt bra högtalare med röstassistent i.

LättplaceradEnkel installationBrytare för mikrofonen
Ljudet duger bara till talKlumpig strömadapter

Allt om smarta högtalare

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med digitala assistenter i form av smarta högtalare i hemmet. Men vad är egentligen grejen med dem? Vilka finns det? Hur fungerar de och lyssnar de verkligen på allt du säger? Vi tar det hela från början.

Smarta högtalare, smarta assistenter, röstassistenter, smarta skärmar… vad är skillnaden? Det kan kännas en aning förvirrande till en början med alla termer inom det här området och vad som egentligen är vad. Men om vi benar ut det blir det egentligen ett ganska enkelt upplägg.

I grund och botten har du en smart assistent, eller digital assistent, eller röstassistent. olika ord för egentligen samma grej. Under ytan handlar det om ett stort maskineri som både kan behandla frågor och leta rätt på svaret och samtidigt knyta ihop flera olika delar till det. Utåt sett handlar det om hur du interagerar med det underliggande maskineriet.

Mest uppmärksammat är såklart röstkommandon. Du säger ett kommando eller ställer en fråga till tjänsten och den hittar rätt baserat på vad den kan eller beroende på vilka tjänster du anslutit. Samma sak kan även göras genom att skriva på ett tangentbord eller peka på en skärm.

Exempelvis kan du ställa en fråga: ”Vad det blir för väder på söndag?” Frågan skickas via internet till de servrar och datacenter som hanterar assistenten. Där tolkas den och behandlas och inom ett ögonblick skickas svaret tillbaka till dig. Högtalarens röstassistent svarar kanske något i stil med: ”På söndag blir det soligt väder och 20 grader.” Det är ungefär som att du söker på Google men via röstkommunikation.

Ett annat exempel är sammanlänkade tjänster. Säg att du har fjärrstyrda lampor hemma som du har anslutit till din digitala assistent. När du då säger ”tänd i köket” skickas kommandot på samma sätt, men vidare hela vägen ut till den lampa som du angivit som kökslampa.

Allt ovanstående handlar om själva assistenten, vare sig det är Google Assistant, Amazon Alexa eller vad det nu är.

Var du kommer åt assistenten är sedan nästa fråga och det är där de smarta högtalarna kommer in i bilden.

För du har i stort sett exakt samma assistent med i stort sett exakt samma funktioner oavsett om du pratar med din telefon, din TV, din sovrumshögtalare eller vad det nu är, så länge de pratar med samma assistent. Har du alltså Google Assistant i mobilen är det samma Google Assistant med samma funktionsutbud som Google Assistant i din smarta högtalare.

Därför är det viktigt att du har koll på vilken assistent du vill använda - eller kanske till och med redan använder - och vilka enheter som kan interagera med den assistenten.

Vilka digitala assistenter finns det?

Idag finns det fem större spelare inom området för digitala assistenter. Tre av dem har nischat in sig på lite specialområden, medan två satsar hårt på att finnas i varenda vrå av ditt hem och kunna styra allt.

 • Google Assistant. Sökjätten Googles assistent är tillsammans med Amazons Alexa den assistent som satsar hårdast på att finnas överallt. Google Assistant finns dels i Googles egna högtalare och skärmar, men också i varenda telefon med operativsystemet Android och en stor mängd högtalare, skärmar, tv-apparater och liknande från andra tillverkare. Finns även på svenska.

 • Amazon Alexa. Även om du kan köpa högtalare från både Amazon och tredjepartstillverkare i Sverige sedan ett tag tillbaka är tjänsten faktiskt inte lanserad i Sverige ännu. Även Amazon satsar på att finnas överallt och kunna styra allt på ungefär samma sätt som Google, men har betydligt fler egna alternativ för olika sorters produkter för att passa i olika delar av hemmet.

 • Apple Siri. Föregångaren inom röstassistenter har halkat efter en hel del på senare år, med betydligt färre möjliga röstkommandon och ett ekosystem som begränsas till Apples egna produkter. Utrikes har de Homepod, en högtalare för hemmet, men den är inte lanserad i Sverige än. Kopplas enkelt till Apples smarta hem-system Homekit och kan därigenom styra ganska mycket inom det smarta hemmet.

 • Microsoft Cortana. Använder du Windows har du säkert stött på Cortana lite här och där. Microsofts digitala assistent har långt ifrån samma räckvidd som Googles eller Apples enheter, särskilt efter att Microsoft slutade med sina egna telefoner.

 • Samsung Bixby. Även Samsung har en egen assistent, mest känd från att ha fått en egen knapp på många Samsungtelefoner under de senaste åren. Den finns även inbyggd i TV-apparater och andra produkter från Samsung. Det är just inom Samsungs egna produkter den egentligen lever och fungerar som bäst.

Hur gör jag för att prata med assistenten?

Här fungerar det lite olika beroende på vilket tjänst du använder. Men generellt för de smarta högtalarna i hemmet behöver du säga ett aktiveringsord först för att väcka assistenten. Att den har uppfattat ordet återkopplas med ett litet ljud eller att en lampa på enheten tänds (eller båda). Efter det kan du ställa din fråga eller säga ditt kommando.

Tar vi Google som exempel väcks den med frasen ‘Hej Google’, varpå du kan prata med den.

Förstår de svenska?

Till viss del i alla fall. Google Assistant och Apples Siri gör det sedan ganska lång tid tillbaka. Samtidigt betyder det inte att de förstår allt så att säga. Nya funktioner introduceras ofta på engelska och får mogna där innan de introduceras på andra språk. Då går det ofta i storleksordning och eftersom svenska är ett i sammanhanget ganska litet språk tar det allt från månader till år innan en viss funktion dyker upp på svenska.

Måste jag uppdatera något för att få nya funktioner?

Nope. Assistenten i sig lever som sagt mestadels ‘i molnet’ eller helt enkelt i respektive företags datacenter. Nya funktioner läggs alltså till där och inte i din specifika enhet. Därför kan det vara nyttigt att hålla lite koll på vilka nya saker assistenten lär sig med tiden, eftersom de uppdateras hela tiden.

De renodlade smarta högtalarna är ju alltid uppkopplade mot internet och kan därför dra ner uppdateringar på egen hand utan att du behöver göra något. De som är inbyggda i en TV eller liknande får ofta uppdateringar när resten av maskinen uppdateras. Där handlar det uteslutande om exempelvis förbättrat ljud, bättre hantering av mikrofonerna eller andra saker som direkt påverkar själva hårdvaran.

Vad kan jag göra med en digital assistent?

Om vi ser till Google Assistant, Amazon Alexa och till viss del Apples Siri handlar det om egentligen två grenar av samma träd som de klarar av.

Dels handlar det om att be assistenten om olika saker, exempelvis:

 • Ställ frågor: Vad blir det för väder i Bollnäs på lördag? Vilket år föddes Mozart? Helt enkelt vanliga frågor och för det mesta helt vanliga svar.

 • Sätt timers: Strunt i den där rassliga äggklockan, säg till assistenten att hålla koll på koktiden för pastan, väckningen på morgonen eller vad det nu är.

 • Skriv upp saker: Tog pastan slut medan du kokade den. Skriv upp det på familjens inköpslista eller direkt på mataffärens inköpslista. Eller be assistenten påminna dig om att ta med träningskläder innan du går på morgonen.

 • Kalendern: Lägg till lördagens teaterbesök i din kalender med rösten lite snabbt, eller be assistenten påminna dig om vad du har på agendan idag.

 • Spel och skämt: Du kan ha lite roligt med assistenten också. Be den berätta ett skämt eller spela 20 frågor med den exempelvis.

Dels handlar det om olika tjänster som kan kopplas in:

 • Smarta hemmet. Tänd och släck lampor, kolla temperaturen ute på balkongen och så vidare. Allt beroende på vilka kompatibla produkter du har i hemmet.

 • Kolla på TV. Be assistenten visa senaste avsnittet av din favoritserie på en specifik TV. Eller sök rätt på ett Youtubeklipp med rösten och spela upp det på en skärm i köket.

 • Musik. Spotify och de flesta andra musiktjänster går att koppla till de digitala assistenterna. Därför kan du både be assistenten att spela din favoritspellista, eller säga åt den att väcka dig med en specifik låt.

 • Smarta hemmet...igen. Säg ‘städa köket’ till assistenten för att skicka ut robotdammsugaren på uppdrag. Eller be assistenten att visa övervakningskameran på bakgården på din TV för att se om någon smyger runt där. Möjligheterna är oändliga.

Som en förlängning av de tjänster du kopplar till din assistent kan du även skapa olika former av rutiner och automatiseringar med assistenten. Exempelvis kan du tända lampor och spela musik ur vissa högtalare som väckning på morgonen. Eller så kan du kanske säga ”godnatt” till assistenten, vilket släcker överallt i huset och stänger av lämpliga enheter. Eller ett specifikt kommando när det är dags att titta på film, som slår på teven och rätt kanal samt sänker belysningen i det aktuella rummet.

Det är där de smarta assistenterna börjar bli på riktigt smarta och hjälpsamma.

Ska jag ha en smart assistent med skärm och kamera?

Det kanske känns mer logiskt att ha en röstassistent hemma som bara har en mikrofon och högtalare, men en helt annan grej med en skärm som pockar på uppmärksamheten och en kamera som potentiellt kollar hela tiden.

Tar vi köket som exempel kan du snabbt googla fram ett recept på skärmen, eller kolla på någon serie medan du lagar mat. Även när den inte används kan den fungera som fotoram och visa bilder från något passande album.

Du kan också köra videosamtal med den, vilket ger en fördel att ha inbyggd kamera i den smarta skärmen (en bra sådan har också en fysisk brytare för att stänga av kameran om du vill vara säker på att den inte filmar när du inte vill det).

Har bägge ändar av samtalet en kamera kan såklart båda se varandra, har bara den som ringer upp skärmen det är det såklart bara den som syns (och får motsvarande ett röstsamtal tillbaka).

Lyssnar assistenten på allt som sägs i huset?

Knäckfrågan som oroar många är om den smarta högtalaren snappar upp allt som sägs, bara det som kommer efter att aktiveringsordet yttrats eller inte alls?

Mer än du tror är nog det mest passande och något nedslående svaret. Sen är frågan hur mycket som egentligen sparas och hur du kan ha koll på det.

En bra smart högtalare (eller liknande) har alltid en fysisk brytare för mikrofonen, om du av en eller annan anledning vill stänga av den funktionen för en stund. I alla andra fall ligger mikrofonen hela tiden på, just för att kunna lyssna efter aktiveringsordet.

Här finns det tusentals exempel där de smarta assistenterna utan förvarning kan börja prata om något slumpmässigt. Antingen för att de lyssnat på en konversation och tyckt sig uppfatta aktiveringsordet, men också att den helt plötsligt svarar på något trots att rummet är helt tyst. Om det rör sig om mjukvarubuggar och vad som egentligen sparas är inte helt klart i alla lägen.

Du kan gå in på ditt konto kopplat till assistenten för att både se och radera de fraser som du sagt till den. Där kan du även se vissa av de där gångerna assistenten reagerat slumpmässigt, men inte alla.

Så ja, du stoppar in en mikrofon i huset som i utgångsläge lyssnar hela tiden. Samtidigt används den mot en tjänst som du inte betalar för, mer än i inköp av högtalaren. Saker du säger till den sparas och kan användas för att förbättra ‘hörseln’ på assistenten. Utan att presentera bevis för antingen det ena eller andra säger det sig självt att det kan missbrukas. Där får du helt enkelt väga för- och nackdelar.

Är du bekymrad över den typen av integritetsfrågor är nog inte en smart högtalare din grej (på samma sätt som att smartphones i allmänhet och sociala medier kanske inte är din grej då). Ser du däremot att du har nytta av de funktioner en smart assistent för med sig och att det väger tyngre än din eventuella oro över ovanstående är det bara att köra på.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!